Predbracni ugovor, da ili ne?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Satori

#201 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by Satori »

sha_ba wrote:
Satori wrote: Ali i ovi koji ne potpisuju predbračni ugovor vjeruju u moć dogovora. Da će, ako iskrsne neki problem u braku, biti u stanju normalno i ljudski se ponašati, dogovarati i organizovati. Ne bih se udala za nekog za koga ne vjerujem da bi ostao čovjek i da ne bi bio normalan dođe li do razvoda.

Predbračni ugovor neće spriječiti nekog da napravi cirkus od svog braka/razvoda.
ok, a da li mozes biti sigurna i garantovat da ta osoba nakon nekih 5, 10, 2 nebitno godina, ce biti normalna ako dodje do razvoda?
Ne možeš. Ali to ti ne može garantovati ni predbračni ugovor. U brak ulaziš, što bi pravnici rekli, bona fide.
djevojka bez imena

#202 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by djevojka bez imena »

Osobe koje u bracnu zajednicu unose imovinu ne mogu ni u kojem slucaju u slucaju razvoda ostati na ulici. Obezbjediti tu imovinu predbracnim ugovorom je sasvim razumljivo.
sha_ba

#203 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by sha_ba »

Satori wrote: ok, a da li mozes biti sigurna i garantovat da ta osoba nakon nekih 5, 10, 2 nebitno godina, ce biti normalna ako dodje do razvoda?
Ne možeš. Ali to ti ne može garantovati ni predbračni ugovor. U brak ulaziš, što bi pravnici rekli, bona fide.[/quote]

pa valjda ya to ugovori i postoje, radi garancije,.....

klikso mora da je to to :oops: :mrgreen: :kiss:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#204 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by Truba »

Hm...vidis kako je to cudno
Vecina o parama...a ja o svakodnevnim stvarima
Valjda sto nemam kesa

Jedan forumas se zalio da njezini dodju 4 puta mjesecno a njegovi u pola godine jednom

Ja bih i to regulirao...i prekovremeno...i peomjenu posla i otkaz i put do posla i broj kola djece gdje sw ljetuje
Ko ce sta ce nakon bolesti...sta ako neko ostane invalid...ko ide na roditeljski ko kuha...kako kuha restorani koncerti izlasci briga oko djece itd...
Cesto sve spadne na zenu...
Euridika
Globalna šefica

#205 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by Euridika »

Ama ljudi Božiji, poznaje li iko ovdje porodični zakon FBiH, makar u osnovnim crtama (osim pravnika na temi)?

Imovina s kojom se ulazi u brak je posebna imovina i NIJE predmet podjele poslije braka. Dijeli se samo imovina stečena u braku, i to samo ona koja je stečena radom (imovina stečena nasljeđivanjem, darivanjem i sl. se isto smatra posebnom imovinom i nije predmet podjele). Dakle, ako ste pri ulasku u brak imali kuću/stan/auto i sl. na svoje ime, ne može vam je niko oduzeti razvodom. Predmet brakorazvodne parnice može jedino biti izdržavanje poslije braka (ako postoje strane u brakorazvodnoj parnici koje zahtijevaju i imaju pravo na izdržavanje, a to su: bračni drug bez primanja i djeca do najviše 26 godina starosti, ako se redovno školuju - osnovna škola/srednja škola/fakultet).

Haris je npr. predbračnim ugovorom samo regulisao ženino pravo da stanuje u njegovoj kući, u slučaju razvoda i potomstva, a ukoliko ne budu imali potomaka, njegova žena mora pronaći alternativno mjesto za stanovanje.
djevojka bez imena wrote:Osobe koje u bracnu zajednicu unose imovinu ne mogu ni u kojem slucaju u slucaju razvoda ostati na ulici. Obezbjediti tu imovinu predbracnim ugovorom je sasvim razumljivo.
Ove dvije tvoje rečenice su u koliziji. Prva je tačna. Predbračnim ugovorom ne obezbjeđuješ imovinu stečenu prije braka.
Euridika
Globalna šefica

#206 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by Euridika »

Black swan wrote:Hm...vidis kako je to cudno
Vecina o parama...a ja o svakodnevnim stvarima
Valjda sto nemam kesa

Jedan forumas se zalio da njezini dodju 4 puta mjesecno a njegovi u pola godine jednom

Ja bih i to regulirao...i prekovremeno...i peomjenu posla i otkaz i put do posla i broj kola djece gdje sw ljetuje
Ko ce sta ce nakon bolesti...sta ako neko ostane invalid...ko ide na roditeljski ko kuha...kako kuha restorani koncerti izlasci briga oko djece itd...
Cesto sve spadne na zenu...
Tebi ne treba žena, već automat. Čuj, ti bi regulisao kad će ko u halu, koliko će puta dnevno telefonirati.

...

Ne ženi se, nije to za tebe.
Truba

#207 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by Truba »

Ne obracaj mi se tako! Ko si ti uopce?

Jucer sam isao u wc ravno 5 puta...posljednji put u 02.00 i to kenjanje...mislis da je to jednoatavno kad se ide na put ili u gostima?

Treba i to regulirati
Euridika
Globalna šefica

#208 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by Euridika »

:lol:

Ma ja...
Truba

#209 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by Truba »

Molim na moje uopcene komentare iz okoline i osobnog iskustva ne donositi pausalne zakljucke i vrijdjati...
djevojka bez imena

#210 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by djevojka bez imena »

'- Euridiko

Ja to nako laicki poimam. Ako je nesto moje prije braka moje je valjda i poslije, a ako ne onda tu imovinu mogu zastititi ugovorom. Na to sam mislila, upeko zvjezdan, tesko mislim :mrgreen:

Mada rekla sam vec, nesto sto sam ja stekla sama-ma nek ide i to u podjelu, ali naslijedje od roditelja ne bih dijelila nikada, i ucinila bih sve da tako stecenu imovinu sacuvam.
insomnia78

#211 Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by insomnia78 »

Rekoh ja, vecina komentarora nema uopste pojma ni o braku ni o razvodima ali eto namisljaju sta bi oni
Nego, mene zanima u slucaju razvoda koliko se na sudu pika predbracni po pitanju djece?
DakleM kakave su sanse da sud npr. dodjeli djecu majci iako je to drugacije definisano predbracnim ugovorom?
Ko je uopste "stariji" na nasim sudovima?

S moje sokoćalo
Haris.ba

#212 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by Haris.ba »

(Pred)bračnim ugovorom mogu se urediti samo imovinskopravni odnosi. :D
insomnia78

#213 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by insomnia78 »

Ok

S moje sokoćalo
nightvision

#214 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by nightvision »

Haris.ba wrote:(Pred)bračnim ugovorom mogu se urediti samo imovinskopravni odnosi. :D
Znaci ako nista drugo moze se dogovoriti u slucaju bracne nevjere, ako se bracni partner odluci pokrenuti razvod, da se nevjernik(ca) odrekne prava na zajednicku imovinu. I to je nesto. Pa da vidimo ko ce stisnut mooda i sarat'. :lol:
vade_mecum

#215 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by vade_mecum »

nightvision wrote:
Haris.ba wrote:(Pred)bračnim ugovorom mogu se urediti samo imovinskopravni odnosi. :D
Znaci ako nista drugo moze se dogovoriti u slucaju bracne nevjere, ako se bracni partner odluci pokrenuti razvod, da se nevjernik(ca) odrekne prava na zajednicku imovinu. I to je nesto. Pa da vidimo ko ce stisnut mooda i sarat'. :lol:
to ti i sa prebracnim ugovorom sve pada u vodu iz jednog prostog razloga, a to je presumpcija nevinosti tj. bel trebas se oznojiti da bi dokazao preljubu. s obzirom da su kod nas privatni istrazitelji jos u sivoj zoni i nisu u potpunosti definisani, a dokazni materijal znamo kako se skuplja i ko ga smije skupljati jedina sansa bi bila je da uhvatis preljubnika na javnom mjestu ili u sopstvenom domu (u preljubi naravno) u prisustvu dva svjedoka.

ei incumbit probatio, qui dicit, non qui negat sto bi rekli stari latini.
nightvision

#216 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by nightvision »

Dobro ljudi, jel' vi tako lako odustajete?
hrle1976

#217 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by hrle1976 »

Haris.ba wrote:Ja imam predbračni ugovor. Imam kuću stečenu prije braka. Žena može da se slika. Ali, u slučaju potomstva žena ima pravo da stanuje u spratu kuće sa djetetom/djecom. Ako hoće. Ja imam opciju da joj plaćam zakup stana ( i djetetu naravno) na drugoj lokaciji ako ja neću da živi u kući. Ako sud odluči da meni pripada dijete - ona nema pravo da stanuje u kući.
Može odmah na izvršenje da nosi ugovor. Ako se koja strana žali radi oduženja postupka - mora se obezbjediti mjesto stanovanja - niko ne može završiti na ulici.

Da se ovakva klauzula uvede u porodični zakon mnoge stvari bi bile relaksiranije.
Ovo na zapadu mozes okaciti macku o rep. U jednoj Njemackoj je ovo nemoguca misija. Ako je kuca na kredit isti je moze staviti na prodaju ili ako ce supruga ostati mora se tretirati a) podstanar ili b) da snosi teret duga kuce. Dzaba nemoze nikako poslje razvoda. Ako su skupa kupili kucu onda ide na prodaju ili civilnu zavisi kako sta. Zato na zapadu, kad se neko razvede taj bjezi i od kuce i auta ako je na kredit. Jer kredit ne bjezi od njih pa ako se sve ne namiri ostaje jos duga. Zato na zapadu nema to kod koga je djete i sl. kuca ono ovo. Onaj ko se odluci da nastavi placati kucu dalje tj. ako on kaze peuzimam njen dug onda onda ima sve ceste slobode da ide kod roditelja ili da trazi sebi podstanarstvo. Ako odluce da ne prodaju kucu onda ide to o cemu pricas :wink: Obicno sta se potpisuje da se zna je tokom braka sve sto zaradim je moje i sl.

Na zapadu razvodom u velikom broju slucaja oboje gube "krov" nad glavom, jer vecina kupi kucu skupa i ne zele vise da otplacuju. Rijetkost je da ostane u istom stanju dok nebude neka bolja pogodnost za prodaju ili da jedno pruzme sav kredit.
Haris.ba

#218 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by Haris.ba »

Tegoba na Mikonosu?
lijepa u dusi

#219 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by lijepa u dusi »

Haris.ba wrote:Tegoba na Mikonosu?
Ma jok, nesto je truhlo u drzavi Danskoj :lol:
aminchev2

#220 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?

Post by aminchev2 »

nightvision wrote:Kakav je vas stav po pitanju pomalo kontroverznog predbracnog ugovora? Vec pozadugo u praksi prisutan na zapadu, (koliko mi je poznato) u islamu stidljivo upakovan u vidu "otpremnine" za zenu koja se precizira prilikom serijatskog vjencanja, u nasoj sredini je uglavnom tabu tema, iako zakonski postoji. Najcesci argumenat protiv je da ubija ljubav, ali da li bas mora biti tako? Da li ste ikad sa partnerima pricali o tome prije braka? Posebno interesantno bi bilo cuti misljenje razvedenih (opet po njihovim ledjima :lol: ). Dakle predbracni ugovor, da ili ne?

10000000% da.

Uvijek se covjek treba zastiti, i radila sam kao konj da postignem ovo sto sam postigla.
:)
Post Reply