detroit-mercy wrote:Previse baziras svu pricu na naftu i pricu oko nafte

da ovi zavrnu pipu ovi bi crkli od gladi

. Mislim mucni malo glavom, da ovi zvrnu pipu ovim; pod jedan kome bi prodavali naftu od koje zive, pod dva ovi bi uzvratili zavrtanjem pipa na mnogim drugim stranama i doslo bi do toga da ni jednim ni drugim ne odgovoara.
Da Venecela zavren svoju pipu USA, kome bi onda prodavali naftu, na kraju Venzuela je mogla zavrnuti pipu ali kome bi prodavala, Kubi ili Sjevernoj Koreji koje mogu podmiriti sa dva tankera nafte

. E Venezuela zavrne pipu ali nema drugo alternativno trziste i eto ti sirotinje na ulicama jer nisu dobili plate ili socijalnu pomoc pa imas predsjednika na banderi. Ekonomija USA nije samo petro industrija nego mnogo sto sta drugo, trenutno USA uvozi nekih 30% potreba iz svijeta, uskoro predvidjaju da nece uvoziti ni to nego ce izvoziti kao sto vec izvoze prirodni gas.
Ekonomija USA je puno zivahnija i zivlja od samo petro industrije, pricas nesto o samnom komuniciras na prozivodima koji su djelo USA kompanija

.
Skoro ti je bio onaj clanak da 10 kompanija kontrolise cjelokupnu trziste svakodnevnih potrebstina i gle cuda skoro sve su americke

.
Pogledaj listu 500 najvecih kompanija u svijetu, od ruskih jedino je Gazprom tu, od tolikih firmi iz IT tehnologije, masinogradnje, bankarstva, avio, auto, prehrambene industrije i mnogih drugih jedino naftas iz Rusije je tu. Opet, zalosno za zemlju sa tako obrazovanim stanovnistvo i sa takvim potencijalom u nauci ali sve to je zahvaljujuci svemoconom caru Putinu.
Stalno pricate o nekim svjetskim ratovima i sukobima a ovi vec pokorili svijet svojim kapitalom i kompanijama

. Okreni se malo oko svoje osi, nema tu ideologije, samo lova. Ovo sto se radi je samo rastaljivanje zona ekonomske moci, Rusi vise nisu globalna sila, ma koliko se trudili, njihova moc se sve vise svodi na odredjeni region. Da mogu rado bi zgazili pola svijeta ali ni ljudski ni materijalno nemaju tu moc. Rusa je 120 miliona, par malih drzavica saveznika ne predstavlja nista u odnosu snaga na globalnom nivou, posebno sto su ti isti saveznici toliko klimavi da zacas prebjegnu u drugi tabor.
Mucno sam ja, muckam stalno pa nikako da domuckam do tebe. Nigdje nisam spomenuo zavrtanje pipe vec
konkurenciju umjesto vjestackih pravila trzista za velike igrace. Evropa je prestala kupovati iransku naftu zbog pritiska SAD, odnosno brace saudijaca, sto ima nimalo veze sa trzisnim pravilima igre. Iran je bio spreman presaltati naftne transakcije u eure, umjesto dolare, a to je crvena linija ovog truhlog sistema gdje vladaju dolari. Znas li sta to znaci? Da je i 10 puta jaca, SAD bi ekonomski propala, ma koliki izvozni surplus imala, IT, kukuruz i sve ostalo sto izvozi. A samim time i Evropa bi se zadrmala, jer smo pudlica SADa.
Slazem se da je SAD ekonomski pokorila svijet, upravo iz tog razloga moja najostrija osuda, i da, sve je lova, i to mi smeta.
I jos da te ispravim, kucam s nokiom, u najmanju ruku njena fiskalna adresa je u Evropi iako kapital moze biti iz bilo kojeg americkog lesinarskog fonda, ali to opet ne predstavlja nikakvu savjesnu prepreku za mene. Znam da su umocili shape u sve, opet to nije nikakav legitimitet ni za sta. Medjunarodni trzisni zakoni, patentske sluzbe i ostalo su obicno smece, ljudski intelekt je ostavstina za covjecanstvo a ne za par debelih grmalja koji brisu shupak Lincolnsima. Nista nije legitimno vlasnistvo oligarha ni bankara, jest legalno ali ne legitimno. Sateliti, serveri, oruzje, tehnologija..., sve je to oteto, ukradeno, zahvaljujuci prljavim zakonima koji su sami sebi skrojili. A jos se zvanicno predstavljaju haman kao spasitelji covjecanstva. Privatiziraju vode i agroindustriju, citav svijet pretvaraju u monopol, a dosli da nas oslobode od dusmana...
Nego, mucni i ti malo, mozda nekad nadodjes, nekad kad te sutnu jer si jednako nebitan kao ja.