gramatika bosanskog jezika - za sve koji zele znati vise
-
metastasio
Eh, hvala Bogu da je neko reagirao. Bosanski jezik ima u suštini šest samoglasnika, r je u svim navednim primjerima nosilac sloga, silabičan, pa stoji u funkciji samoglasnika. Nekad je i l bilo silabično, danas se takvi primjeri mogu naći u drugim slavenskim jezicima, npr. češkom: vlk (vuk).[/i]
-
Panta Rei
Tačno je da u primjeru opskrbljivati "r" ima vokalsku funkciju, ali to ne mijenja činjenicu da je to konsonant (tačnije sonant). Naš jezik je davno izgubio svoje pravo vokalno "r".metastasio wrote:Eh, hvala Bogu da je neko reagirao. Bosanski jezik ima u suštini šest samoglasnika, r je u svim navednim primjerima nosilac sloga, silabičan, pa stoji u funkciji samoglasnika. Nekad je i l bilo silabično, danas se takvi primjeri mogu naći u drugim slavenskim jezicima, npr. češkom: vlk (vuk).[/i]
I bosanski jezik u suštini nema šest vokala, nego pet (što možeš provjeriti u bilo kojoj gramatici našeg jezika), a neki konsonanti (kao što su r, l, n) mogu imati nekad vokalsku funkciju (r najčešće).
Primjeri (istina stranog porijekla, ali su se udomaćili u našem jeziku):
Bicikl, triangl, monokl isl.
klovn
-
metastasio
Suština svega je da nije bitno kako ćeš neku stvar nazvati, vokalom ili konsonantom, jabukom ili kruškom, važna je njegova funkcija u jeziku, u ovom slučaju u slogu. A r ima ovdje definitivno funkciju vokala jer je nosilac sloga, to što je neki tradicionalni lingvist njega svrstao SAMO u suglasnike, je na ovome mjestu manje bitno. Generalno su sonanti po svojim osobinama (features) najbliži samoglasnicima, znači nisu samo funkcionalno, već i fiziološki "skoro pa samoglasnici". Panta Rei, šta znači "pravo vokalno r"?
-
metastasio
Ne, u oba slučaja je vokal, odnosno fonoloski korektno sonant u funkciji nosioca sloga, inače riječ ne bi mogla postojati. Imenica prst je jednosložna riječ, r je nosilac sloga. Svaka riječ se sastoji iz slogova, a svaki slog mora imati silabični fonem (vokal ili sonant) koji je jezgro tog sloga.sulesavic wrote:Prst - konsonant
Prstenjak - vokal
Prstenjak je samo izvedenica od osnove prst i tvorbenog nastavka -enjak pa se gornje pravilo o rastavljanju na slogove primijenjuje i ovdje.
-
sulesavic
Sad bih se ranio!!! (kasno je i mozak mi popu¹ta)metastasio wrote:Ne, u oba sluèaja je vokal, odnosno fonoloski korektno sonant u funkciji nosioca sloga, inaèe rijeè ne bi mogla postojati. Imenica prst je jednoslo¾na rijeè, r je nosilac sloga. Svaka rijeè se sastoji iz slogova, a svaki slog mora imati silabièni fonem (vokal ili sonant) koji je jezgro tog sloga.sulesavic wrote:Prst - konsonant
Prstenjak - vokal
Prstenjak je samo izvedenica od osnove prst i tvorbenog nastavka -enjak pa se gornje pravilo o rastavljanju na slogove primijenjuje i ovdje.
Primjeri s prstima neæe moæi biti upotrebljivi.
-
lejla_usa
Ja sam mislila da se k'o nesto i razumijem, dok ne procitah ovo. Sad shvatih da sam obican amater. Ne znam ni sta si rekao/la.metastasio wrote:Ne, u oba slučaja je vokal, odnosno fonoloski korektno sonant u funkciji nosioca sloga, inače riječ ne bi mogla postojati. Imenica prst je jednosložna riječ, r je nosilac sloga. Svaka riječ se sastoji iz slogova, a svaki slog mora imati silabični fonem (vokal ili sonant) koji je jezgro tog sloga.sulesavic wrote:Prst - konsonant
Prstenjak - vokal
-
Panta Rei
Pa u prošlosti su vokalno "r" i konsonantsko "r" mogli biti u opoziciji. To znači da je bilo riječi ili oblika riječi (istina ne mnogo) koje su se razlikovale samo po tome što je u jednoj "r" vokal, a u drugoj konsonant. U tom slučaju, moglo se govoriti o dva različita "r". U savremenom bosanskom jeziku vokalno "r" je samo alofon konsonanta "r", tj. njegova varijanta.metastasio wrote:Suština svega je da nije bitno kako ćeš neku stvar nazvati, vokalom ili konsonantom, jabukom ili kruškom, važna je njegova funkcija u jeziku, u ovom slučaju u slogu. A r ima ovdje definitivno funkciju vokala jer je nosilac sloga, to što je neki tradicionalni lingvist njega svrstao SAMO u suglasnike, je na ovome mjestu manje bitno. Generalno su sonanti po svojim osobinama (features) najbliži samoglasnicima, znači nisu samo funkcionalno, već i fiziološki "skoro pa samoglasnici". Panta Rei, šta znači "pravo vokalno r"?
Kao što je npr. alofon glasa "n" u riječi banka jedno velarno "n" koje se u fonetskoj transkripciji obilježava znakom ŋ.
To je samo stvar fonetskih varijanti jednog glasa. Da bi neki glas bio samostalan fonem, mora biti u opoziciji sa sebi najsličnijim. U našem jeziku se danas može naći samo jedan par u kojem su vokalno i konsonantsko "r" oponirani, a to je oblik vokativa jednine od imenice Istra (Istro) i gl. pridjev radni od glagoli istrti (istro).
Istro : istro
Pa je u prvom slučaju "r" pravi konsonant, a u drugom ima svoju alofonsku varijantu kao vokal. Složit ćeš se (lingvisti su se već složili) da je to ekstreman primjer i da nije dovoljan da se vokalno "r" proglasi samostalnim fonemom.
I u potpunosto se slažem kad kažeš da su sonanti "skoro pa samoglasnici". Skoro jesu, ali ipak nisu. Sonanti ipak spadaju u konsonante, pa tako i "r".
-
metastasio
Panta Rei, hvala na iscrpnom objašnjenju. Slažem se, svakako, da je u našem jeziku r jedan fonem koji ima svoje alofonske varijacije, ali ovdje se radi o osobini [+silabičan] i od toga je krenula cijela (vrlo produktivna) rasprava. Dakle, čisto sintagmatski ne možemo govoriti o nagomilavanju konsonanata u riječima opskrbljivati, tvrd, prst, jer u svim ovim riječima r je nosilac sloga i samim tim obavlja "funkciju" vokala.
To samo govori da je tradicionalna podjela fonema na vokale i konsonante neprecizna jer upravo grupa sonanata ima fiziološke i funkcionalne osobine vokala (kontinuanti, silabični itd.), a s druge strane postoje i neki primjeri u kojima vokali nisu silabični. Po meni je dobra ona podjela na opstruente (plozivi, frikativi, afrikate), sonante i vokale, time se ovim srednjim posvećuje malo više pažnje. Jer p je po svojim "features" dalje od našeg r nego npr. a.
Ovo za Istro i istro nisam baš najbolje shvatio jer nisi riječi pokušao rasložiti na slogove. Ne znam kako ćeš rastaviti drugi primjer da bi dobio vokalno r... Time ti glagolski pridjev radni mora imati tri sloga, a on ima, kao i vokativ, samo dva... Ili sam ja ćorav...
Po meni ni u jednom od ova dva primjera fonem r nije nosilac sloga niti obilježava minimalni par, fonološka distinkcija leži samo u postakcenatskoj dužini kod glagolskog pridjeva radnog!!
Nije džaba legendardni profesor Riđanović govorio da bosanski jezik ima najmanje 20 vokalskih fonema. I bio je donekle u pravu. Kod nas i akcent gradi minimalne parove, znači ima fonološku vrijednost.
To samo govori da je tradicionalna podjela fonema na vokale i konsonante neprecizna jer upravo grupa sonanata ima fiziološke i funkcionalne osobine vokala (kontinuanti, silabični itd.), a s druge strane postoje i neki primjeri u kojima vokali nisu silabični. Po meni je dobra ona podjela na opstruente (plozivi, frikativi, afrikate), sonante i vokale, time se ovim srednjim posvećuje malo više pažnje. Jer p je po svojim "features" dalje od našeg r nego npr. a.
Ovo za Istro i istro nisam baš najbolje shvatio jer nisi riječi pokušao rasložiti na slogove. Ne znam kako ćeš rastaviti drugi primjer da bi dobio vokalno r... Time ti glagolski pridjev radni mora imati tri sloga, a on ima, kao i vokativ, samo dva... Ili sam ja ćorav...
Po meni ni u jednom od ova dva primjera fonem r nije nosilac sloga niti obilježava minimalni par, fonološka distinkcija leži samo u postakcenatskoj dužini kod glagolskog pridjeva radnog!!
Nije džaba legendardni profesor Riđanović govorio da bosanski jezik ima najmanje 20 vokalskih fonema. I bio je donekle u pravu. Kod nas i akcent gradi minimalne parove, znači ima fonološku vrijednost.
-
sulesavic
Is-tro (vokativ)
Is-tr-o (GPR)
Ako je Panta Rei slu¹ao iste profesore kao i ja, trebao bi se sjetiti jo¹ jednog primjera, o opoziciji glasova i i j . Obièno se oba spominju jedan s drugim.
Nego, meni je i dalje nejasno (ili sam zaboravio) - koliko, znaèi, konsonanata, probajmo tu ne ukljuèiti r, mo¾e stajati jedan do drugog u jednom slogu?
Is-tr-o (GPR)
Ako je Panta Rei slu¹ao iste profesore kao i ja, trebao bi se sjetiti jo¹ jednog primjera, o opoziciji glasova i i j . Obièno se oba spominju jedan s drugim.
Nego, meni je i dalje nejasno (ili sam zaboravio) - koliko, znaèi, konsonanata, probajmo tu ne ukljuèiti r, mo¾e stajati jedan do drugog u jednom slogu?
-
metastasio
Aha, slučaju GPR granica sloga nije uvjetovana fonološki već morfemski, znači -o je gramatički morfem pa mora biti zaseban slog. Mada u slučaju da sufiks počinje vokalom treba pratiti fonološku, a ne morfemsku granicu sloga. Dakle, čista konvencija, a i primjer je ekstreman pa ne treba na osnovu njega izvlačiti pravila.
sulesavic, dobar fonotaktički pregled (iako neprecizan) ćeš naći u hrvatskoj gramatici Barić et al. Mislim da su tri konsonanta jedan za drugim "plafon" svakog sloga, u našem jeziku obično se javljaju u onsetu sloga (prije silabičnog fonema), u kodi (iza silabičnog fonema) su kombinacije u izvornim slavenskim riječima jako ograničene.
sulesavic, dobar fonotaktički pregled (iako neprecizan) ćeš naći u hrvatskoj gramatici Barić et al. Mislim da su tri konsonanta jedan za drugim "plafon" svakog sloga, u našem jeziku obično se javljaju u onsetu sloga (prije silabičnog fonema), u kodi (iza silabičnog fonema) su kombinacije u izvornim slavenskim riječima jako ograničene.
-
Panta Rei
Da, očigledno smo iste profesore slušali i dobro mi je poznat i problem oponiranja glasova i i j. A famozni primjer je Jole i iole, ali opet ekstreman i veoma neodrživ.sulesavic wrote:Is-tro (vokativ)
Is-tr-o (GPR)
Ako je Panta Rei slušao iste profesore kao i ja, trebao bi se sjetiti još jednog primjera, o opoziciji glasova i i j . Obično se oba spominju jedan s drugim.
Nego, meni je i dalje nejasno (ili sam zaboravio) - koliko, znači, konsonanata, probajmo tu ne uključiti r, može stajati jedan do drugog u jednom slogu?
Helem, kako metastasio reče, tri su konsonanta plafon, distribuirana po prilično strogim zakonima o distribuciji naših konsonanata...
U svakom slučaju, produktivna rasprava, ali ja i dalje ostajem pri stavu da naš jezik ima pet vokala - svi ostali glasovi koji se eventualno javljaju u službi nosilaca sloga su isključivo alofonske varijante nekih drugih glasova.
-
Panta Rei
A gdje ti nađe zajutrak, vrag te u šumu okren'o?!sulesavic wrote:Eh, ovo mi je jedan nikad razjašnjen problem
N zajutrak
G zajutarka (očekujem da bude *zajutrka)
D zajutarku (očekujem da bude zajutrku)
A zajutrak
Ima veze i s vokalnim r i s poluglasnicima...
Čini mi se da to nema veze s vokalnim r. U osnovi je riječ jutro, a tu je r "obično". Ali rekao bih da ima veze s ostacima poluglasa, odnosno pojavom nepostojanog a. Riječ je "niđe veze", pa ne znam ni šta da mislim.
-
sulesavic
Pa, pazi, sumnjam da æu zajutrak ikada upotrijebiti, ali èuo sam je i zaintrigiralo me je.
Analogija je prva stvar na koju sam pomislio da bi mogla pomoæi.
kapak - kapka
zajutrak - zajutr'ka
No, ne ide. Hajdemo dalje.
jutro - jutra (sg.)
jutra - jutara (pl.)
Ako je ko voljan s malo terminologije da pomogne
Inaèe, za i i j - jako i iako
Analogija je prva stvar na koju sam pomislio da bi mogla pomoæi.
kapak - kapka
zajutrak - zajutr'ka
No, ne ide. Hajdemo dalje.
jutro - jutra (sg.)
jutra - jutara (pl.)
Ako je ko voljan s malo terminologije da pomogne
Inaèe, za i i j - jako i iako
-
metastasio
sulesavic, ne znam kakva ti terminologija treba. oblici zajutarka, zajutarku mi se čine jako "vještački", ali pošto riječ ne pripada mom idiolektu, a niti jezičkom varijetetu kojim govorim, ne mogu dati konačno mišljenje. U ostalim primjerima se radi o tzv. nepostojanom, epentetičkom <a>.
Ovi primjeri poput Jole, iole
su stvarno nakarada živa, naši profesori jezika uživaju potkrepljivati pravila nekim primjerima koji nemaju blage veze s jezičkom praksom. Jole je hipokoristik i kao takav se ne može koristiti da bi se izvuklo neko jezičko pravilo. Slično je i s onim već antologijskim spavačica i spavaćica, ja ne čuh još ni od koga da je ženu koja spava nazvao "spavačica"! No, to na stranu... Ovaj primjer s jako i iako nije loš, iako se stalno zaboravlja da je ovdje i akcent faktor koji čini minimalni par. [j] je aproksimant, tzv. glide, neki ga zovu i poluvokalom i ima skoro isto mjesto tvorbe kao , a i javlja se uvijek kao prateći glas iza dugog ili u hijatu. Znači ta razlika između dva glasa nije bila dovoljna u ovom primjeru i tu je jezik odmah "uskočio" s akcentom, što je već bilo dovoljno da nastane minimalni par. Tako to ja otprilike tumačim...
Ovi primjeri poput Jole, iole
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Nerviraju me ovi koji putem medija ne znaju da nastupaju u ime stranke, a ne ispred stranke, kako izjavljuju.
Hajd', bar znam za koga neću glasati.
Hajd', bar znam za koga neću glasati.
-
neupucena
U nekoliko komentara, na temama vezanim za jucerasnji dogadjaj u Sarajevu, citam rijec "protestant", koju autori komenatara koriste kada govore o ljudima koji su juce ucestvovali u bacanju boje na zgradu Predsjednistva.
Buduci, da u mojoj svijesti i skromnom poznavanju maternjeg jezika rijec "Protestant" oznacava samo pripadnika Protestantske crkve, zamolila bih nekoga ko zna vise da mi objasni da li postoji osnova i opravdanost za koristenje iste rijeci u gore navedenom kontekstu, jer istu nisam uspjela naci u rjecniku.
Buduci, da u mojoj svijesti i skromnom poznavanju maternjeg jezika rijec "Protestant" oznacava samo pripadnika Protestantske crkve, zamolila bih nekoga ko zna vise da mi objasni da li postoji osnova i opravdanost za koristenje iste rijeci u gore navedenom kontekstu, jer istu nisam uspjela naci u rjecniku.
- manijak1
- protest - buniti se - protestant - buntovnik -
- protest - prigovarati - prigovarač -
- protest - prigovor
- protest - prosvijed
- protest - prosvijedovati
- protest - prosvjedovati
- protest - protest -protestant \i
- protest - protestirati
- protest - svečana izjava
dakle Protestant ........nije što i protestant
- lejlasa
Ne postoji apsolutno nikakva osnova. Oni mogu biti samo demonstranti, protestanti nikakoneupucena wrote:U nekoliko komentara, na temama vezanim za jucerasnji dogadjaj u Sarajevu, citam rijec "protestant", koju autori komenatara koriste kada govore o ljudima koji su juce ucestvovali u bacanju boje na zgradu Predsjednistva.