Rasizam kod nas
-
empirers
#201 Re: Rasizam kod nas
Nisu svi jevreji isti,a ovo je jedan natpis.Ovakvi antisemitski natpisi su redovni po zapadu
-
Googlerica
#202 Re: Rasizam kod nas
nisi vidio U kao "potpis" grupe ,he he he ,obrati ponovo paznju na fotografiju!empirers wrote:Nisu svi jevreji isti,a ovo je jedan natpis.Ovakvi antisemitski natpisi su redovni po zapadu
-
archi_a
#203 Re: Rasizam kod nas
Sto se tice potpisa..... nisam siguran da li je "autor" stavio znak jednakosti izmedju zidova i ustasa (sto nakon svega sto se u posljednjih 60-tak godina desava u Palestini i nije daleko od istineGooglerica wrote:nisi vidio U kao "potpis" grupe ,he he he ,obrati ponovo paznju na fotografiju!empirers wrote:Nisu svi jevreji isti,a ovo je jedan natpis.Ovakvi antisemitski natpisi su redovni po zapadu
Kako god, ovakvi potpisi nerijetko odrazavaju stav odredjene osobe u datom trenutku i nakon konkretnog dogadjaja i mogu predstavljati odraz neslaganja sa nepravdom koja je nekome ucinjenja..... A i ne mora biti da sam upravu..... pozz
- Gojeni H
#204 Re: Rasizam kod nas
Stereotipi su cudna stvar. Nikad kraja.Baboolal wrote:Mada je prijatno iznenadjenje da neki ovdje, koji u BHS kontekstu djeluju kao desnicari, nacionalisti pa i fasisti, na ovoj temi zvuce tolerantno i otvoreno prema drugim rasama i kulturama. I to je razbijanje nekih stereotipa...Gojeni H wrote:
Divna tema. Prilika da se pogledamo u ogledalo. Evidentno je sa su neki od zakletih multi-kulti individua ustvari monstrumi koji mrze sve van SHB trija. Ustvari B kao Bosnjaci bih vjerovatno trebao izostaviti.
Ima nas koji na osnovu krvi znamo kako ko razmislja, a ima nas koji na osnovu necije (ne)kulture znamo iz koje hale smrad dolazi.
Da ne govorimo o nekima od nas koji bukvalno shvatamo da je "historija uciteljica zivota".
-
Almaz
#205 Re: Rasizam kod nas
Pricao mi je jedan prijatelj koji zivi u Norveskoj i tamo radi kao ucitelj za nekog cigana sa Kosova koji je za vrijeme rata dosao sa zenom i djecom u Norvesku da trazi azil. Kaze ovaj moj prijatelj, jedan dan obraca se meni ovaj cigo i kaze "de molim te Bosnjak mozes li mi srediti da mi sin NEide u skolu." Kaze ovaj moj prijatelj njemu : E bogami Redzep, ovdje je zakon takav da svako dijete mora ici u skolu. Na to ce cigo " E u p.materinu kakav zakon. Pa de molim te ako vec mora da ide u skolu, nemoj molim te da uci."Michio Kaku wrote:Mislim da je rasizam utoliko gori sto se poziva na njegovu biografiju jer time aludira na to da je njegovo ponasanje ustvari urodjena romska stvar. Hioće se reći kao, naravno da traži azil i da je dao otkaz kad je cigan, eto kakvi su oni.Jer jedno je reci Cigani su lijeni, krezavi i prljavi a drugo je reci takvi su jer su Cigani.Naravno da su neki Romi lopovi, neradnici, prosjaci i sta ja znam, ali poenta nije u tome kakvi su romi vec kakvi smo to mi i sta je to pogresno sa nama da su nam romi neophodni kao neko koga treba da mrzimo. Vise negativnih komentara dobije nazif sto je dao otkaz kao smetljar i otisao u Njemacku nego politicar koji krade, zar to nije indikativno?
-
Almaz
#206 Re: Rasizam kod nas
Afganistanci,somalijci, vijetnamci ... Svu oni su manje-vise napustili svoje domovine zbog politike zapada prema njihovim drzavama. Stoga, kako se god ponasaju, imaju i pravo. Sto se tice engleskog, i da ga znaju kod nas im to puno nebi pomoglo jer po tom pitanju nismo nista bolji od njih.JThomas wrote:rasizma u nas nema. ali isključivo zato što drugu rasu sretneš u prolazu svakih 10ak dana
vidio bi ti naše tolerancije i merhametluka da ti spuste jedno 20% somalijaca, afganistanaca, vijetnamaca i slično, koji ne govore jezik niti žele da ga nauče, ne govore ni engleski, o tvojoj kulturi ne znaju ništa niti žele da nauče i generalno očekuju da se ti u svojoj zemlji prilagodiš njima...
-
Almaz
#207 Re: Rasizam kod nas
Kada smo mali onda nas plase "vrati se ovamo, eto ciganke". Kada porastemo pa smo nevaljali, onda nam kazu "pa nemoj sine biti kao cigan".Basvod wrote:Pa koje su rase Romi?
Mi prema Romima tradicionalno ispoljavamo neobjasnjivu vrstu sovinizma. Ono niko ih ne mrzi al ih svi koriste kao primjer najgorih ljudi na planeti.
-
Almaz
#208 Re: Rasizam kod nas
BiH je puno bolja po tom pitanju od nasih komsija na istoku i susjeta na zapadu.cyprus wrote:BiH je izuzetno ksenofobna i rasistička sredina...
Ksenofobicnost i rasizam su puno izrazeniji u vodecim clanicama EUa nego kod nas. Naravno, ako su gori od nas to ne znaci da kod nas nema rasizma i ksenofobije.
-
Almaz
#209 Re: Rasizam kod nas
Prikazano na drzavnoj TV pa zasto nebi bilo i ovdje:elma89_ wrote:Sto je najgore niko se i ne busa u prsa otvorenoscu,ja u Bosni cujem otvoreno komentare tipa "ma u pravu je bio Hitler"
-
Almaz
#210 Re: Rasizam kod nas
Sve DA. Sta mislis kako su jevreji danas u poziciji da upravljaju skoro cijelim svijetom ? Je li im neko dao tu moc ili su je oni sami stvorili? Naravno da su je sami stvorili. Svojom pamecu,sposobnoscu i obrazovanjem progurali su se u same vrhove svjetskih politickih,ekonomskih,kulturnih itd. elita. Boz obzira koliko ta jevrejska politika danas bila pogubna za druge narode, ali cinjenica je da su jevreji danas toliko mocni zahvaljujuci prvenstveno sebi. I Palestinci su isto tako sami debelo odgovorni za stanje u kojemu se nalaze. Stotine hiljada njih danas zive u uredjenim zemljama gdje imaju mogucnost skolovanja,medjutim njih nigdje nema. Po svim statistikama sprovedenim u zapadnim zemljama a o stepenu obrazovanja koje sticu strani useljenici, oni su svugdje na dnu ljestvice. Jedino u zatvorima su iznad prosjeka u odnosu na njihov stvarni broj u tim zemljama. Znaci, njihov mentalitet je problem 1Michio Kaku wrote: sta to romi kontrolisu u vlasti ili biznisu pa da se oni za nesto pitaju? da li su srbi, hrvati, bosnjaci, grci, nijemci, egipcani, palestinci, itd. jednako krivi za svoju sudbinu?
-
hAZNADAR
#211 Re: Rasizam kod nas
Mozda, jer nemamo iskustva sa useljenicim kao ostali pa nagadjamo da smo bolji.Almaz wrote:BiH je puno bolja po tom pitanju od nasih komsija na istoku i susjeta na zapadu.cyprus wrote:BiH je izuzetno ksenofobna i rasistička sredina...
Ksenofobicnost i rasizam su puno izrazeniji u vodecim clanicama EUa nego kod nas. Naravno, ako su gori od nas to ne znaci da kod nas nema rasizma i ksenofobije.
Ali u 99% slucajeva ces od nasih ljudi za mnogo toga sto se desava na zapadu cuti "Ja ovo nebih trpio na njihovom mjestu".
Naprimjer da imas ogroman broj ljudi na socijalnoj pomoci koji nece da rade, poslije 20,30 god. neznaju jezik zemlje gdje sive niti ih interesuje, a kriminal, unistavanje imovine i nepostovanje kucnog reda, saobracaja,..je posebna prica.
Napr. Krenes na posao ujutro u vidis gomilu smeca po ulazu i okolo i znas ko je to bacio, auto nadjes ogrebano a prethodno si u gluha doba cuo djecu kako se tu igraju, rintas cijeli dan i na putu do posla ti par takvih zamalo napravi sudar, na ulazu u ulicu par auta parkirana na po puta i ne mozes proci jer su se nosalantno tu parkirali i pricaju, nesmijes ni opomenuti da se sklone da prodjes jer jedva cekaju kavgu, prodjes pored unistenih klupa i smeca,.. i navecer kad legnes u gluha doba tresti muzika ili cujes svadje, lupanja,.. pa nemozes spavati. Vikendom malo izadjes u park sa porodicom, ali par familija stranaca te doslovno izgura sa klupe galamom i bacanjem smeca okolo a djeca im uz odobrenje silom izguraju ostalu djecu sa igralista, neko se pobuni i opomene - odmah krene vriska o rasizmu i zacas se stvori 50-tak zemljaka koji naprave frku a policiju gadjaju kamenjem ako se pojave.
Koliko bi u BiH takvo ponasanje dugo moglo prolaziti?
-
Almaz
#212 Re: Rasizam kod nas
Slazem se 100% sa tobom. Zna se sta je startna pozicija.cyprus wrote:To je nešto drugo i uglavnom se tu slažem sa tobom... Kako Rome ne bi trebalo diskriminirati na osnovu njihove etničke pripadnosti, tako smatram da ne bi trebali ni dobivati privilegije samo na osnovu te činjenice... Jednostavno im treba samo dati istu startnu poziciju i iste mogućnosti kao neromima...
Naravno da je to skola
- stiv33
#213 Re: Rasizam kod nas
Našao crnac vozačku dozvolu na ime Leonardo DiCaprio i počeo se
služiti s njom! Sutradan ga zaustavi policajac i zatraži mu vozačku,
crnac mu izvadi i pokaže.
Gleda policajac u njega, pa u vozačku, uze
motorolu i nazove centralu: - Centrala? - Ovdje centrala, slušamo! -
Dajte mi recite, molim vas, jel onaj Titanik izgorio ili se potopio ?

služiti s njom! Sutradan ga zaustavi policajac i zatraži mu vozačku,
crnac mu izvadi i pokaže.
Gleda policajac u njega, pa u vozačku, uze
motorolu i nazove centralu: - Centrala? - Ovdje centrala, slušamo! -
Dajte mi recite, molim vas, jel onaj Titanik izgorio ili se potopio ?
-
Almaz
#214 Re: Rasizam kod nas
Jesu, isto kao i jevreji. To niko ne negira.Michio Kaku wrote:a romi nisu prezivjeli genocid(e)?
Samo pogledaj gdje su danas romi a gdje jevreji. Jevreji su na osnovu holokausta dobili drzavu, milijarde dolara i monopol na bezobrazluk tako da mogu da rade sta zele bez bojazni da ih neko sankcionise zbog toga. Kako su to postigli? Pa postigli su svojom pamecu i obrazovanjem, ono sto je romima potpuno strano.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#215 Re: Rasizam kod nas
cyprus wrote:BiH je izuzetno ksenofobna i rasistička sredina...
Obojica ste potpuno upravu.It_is_a_Leclerc wrote:Bar 90 % ljudi u ovoj državi su rasisti. Zamislite da u 21. vijeku čujete od jednog 21-ogodišnjaka da "crncima smrdi koža" i da su crnci "preodređeni da prenosi sidu". O tome da su "Židovi počeli širiti rak", da su židovi masoni, da je Hitler bio dobar jer je ubijao Jevreje, da i ne govorim, jer tu formu ksenofobije osokoljuju razno-razni vehabijski klerici i slični idioti.
Ako ne vjerujete, slobodno upitajte nekog da li bi zaposlio jednog Roma koji je čist, uredan, radišan i obrazovan, ili jednog ne-Roma koji je upola lošiji od njega.
Pitanje je kada ćemo prestati biti kesnofobična i rasistička sredina jer se sistemski ne radi protiv toga a pod uticajem smo raznih grupa i organizacija koje potiču na to.
U svakom slučaju nam je "utjeha" to što nismo ništa bolji ili lošiji od ostalih evropskih država.
S obzirom da smo siromašna država , nemamo veliki broj ekonomskih emigranata različite boje kože.
-
Almaz
#216 Re: Rasizam kod nas
Muslimanske vjeroispovijesti sa imenima Agom, Zagor, Nebojsha itd.elma89_ wrote:Pa romi su uglavnom muslimanske vjeroispovijesti,mozda zbog togaMartinez_ wrote:Ako smem da primetim, putujući kroz BiH za sve ove godine, ubedljivo najviše Roma viđam u pretežno bošnjačkim sredinama a ubedljivo najmanje u hrvatskim. Sad šta to govori o (ne)toleranciji, ne znam...
ex jugosi su neka ''zlatna sredina'' generalno, nisu netolerantni kao npr Mađari ali bilo koja od ovih osetljivih manjina da se pojavi u većem broju, sigurno bi nastao kuršlus
- Cherry-Cherry
#217 Re: Rasizam kod nas
Nemaju pravo. Svoje divljaštvo mogu upražnjavati u svojim divljačkim zajednicama/državama. U tuđim ne mogu.Almaz wrote:Afganistanci,somalijci, vijetnamci ... Svu oni su manje-vise napustili svoje domovine zbog politike zapada prema njihovim drzavama. Stoga, kako se god ponasaju, imaju i pravo. Sto se tice engleskog, i da ga znaju kod nas im to puno nebi pomoglo jer po tom pitanju nismo nista bolji od njih.JThomas wrote:rasizma u nas nema. ali isključivo zato što drugu rasu sretneš u prolazu svakih 10ak dana
vidio bi ti naše tolerancije i merhametluka da ti spuste jedno 20% somalijaca, afganistanaca, vijetnamaca i slično, koji ne govore jezik niti žele da ga nauče, ne govore ni engleski, o tvojoj kulturi ne znaju ništa niti žele da nauče i generalno očekuju da se ti u svojoj zemlji prilagodiš njima...
-
Sarajevica
#218 Re: Rasizam kod nas
Kakve veze Svedska, Norveska, Nizozemska i jos puno zapadnjackih zemalja imaju sa stanjem u Somaliji recimo? Cesto cujem kako su "kolonizatori" sami krivi zbog ogromnog broja imigranata u njihovim zemljama ali imas zemalja na zapadu koje nikada nisu imale kolonije pa imaju iste probleme sa imigrantima kao Francuska, Engleska itd. Primjeri su Norveska, Svedska, Svicarska, Danska, Irska..Almaz wrote: Afganistanci,somalijci, vijetnamci ... Svu oni su manje-vise napustili svoje domovine zbog politike zapada prema njihovim drzavama. Stoga, kako se god ponasaju, imaju i pravo.
I naravno da nemaju pravo da se ponasaju kako god zele. Zapadnjacima je vise dosta njihovog bezobrazluka.
Usput, zanimljivo mi je kako spominjete Vijetnamce u ovom kontekstu; oni su bas primjer kako se imigranti trebaju ponasati u novim zemljama: dobro integrirani, skoluju se, skoro svi rade, nikada ne prave legla kriminaliteta i nezaposlenosti od kvartova u kojima su vecina. Ne mogu nikako da se usporede sa Somalcima, Turcima, Afganistancima i Arapima.
- sinuhe
#219 Re: Rasizam kod nas
Rinkeby u Stockholmu izgleda neuredno kao bosansko naselje, ali odudara od svedskog prosjeka.
Eritrejci i Somalci bi se odlicno uklopili u BiH.
Eritrejci i Somalci bi se odlicno uklopili u BiH.
-
K2YU
#220 Re: Rasizam kod nas
Pa veci genocid su prezivjeli Romi nego svi ti nabrojani zajedno...kingofsnake wrote: ti porediš bošnjake, palestince, egipcane tj. narode koji su preživili ratove, genocide i agresije sa romima?
http://en.wikipedia.org/wiki/Porajmos
A to je samo jedan primjer ^
I ne kontam kakve to uopste ima veze s icim?
- Paranoid
#221 Re: Rasizam kod nas
Ova priča me podsjeća na Tanovićev film i ono "aaa...ja sranja u Ruandi". Rasizam u kojem živi EU sa svojom "nepodnošljivom lakoćom" protjerivanja roma je daleko bliži primjer nego pomenuti Afganistan, Somalija.. čak se u EU o tome govori kao sasvim normalnoj stvari koja je rezultat propisa donešenih u parlamentu EU...Nezaobilazan faktor rasizma je i komšiluk i istraživanje kaže ovako: "70% srednjoškolaca u Srbiji se ne bi družilo s Albancima, Bošnjacima, gejevima i lezbejkama"... spisku možemo dodat i hendikepirane osobe..
Nemoguće je reći da rasizma nema i u BiH. Imamo priličan broj omladine u BiH koja je neodvojivi dio "furanja" fazona u Srbiji čiji se potpisi mogu naći na vjerskim objektima, zgradama, haustorima, javnim ustanovama i javnom prevozu...Naravno, najjizraženiji su u manjem BH entitetu, a kako i nebi, obzirom da je entitet i utemeljen na rasizmu.
Nezaobilazan faktor rasizma je i forum koji ma koliko se pojedinci trudili da ga ne pokazuju, ipak dodju do faze ključanja i onda se otvore i pokažu svoje rasističko lice..
Nemoguće je reći da rasizma nema i u BiH. Imamo priličan broj omladine u BiH koja je neodvojivi dio "furanja" fazona u Srbiji čiji se potpisi mogu naći na vjerskim objektima, zgradama, haustorima, javnim ustanovama i javnom prevozu...Naravno, najjizraženiji su u manjem BH entitetu, a kako i nebi, obzirom da je entitet i utemeljen na rasizmu.
Nezaobilazan faktor rasizma je i forum koji ma koliko se pojedinci trudili da ga ne pokazuju, ipak dodju do faze ključanja i onda se otvore i pokažu svoje rasističko lice..
- Havatar
#222 Re: Rasizam kod nas
Koja od tih nabrojanih zemalja nije clanica NATOSarajevica wrote:Kakve veze Svedska, Norveska, Nizozemska i jos puno zapadnjackih zemalja imaju sa stanjem u Somaliji recimo? Cesto cujem kako su "kolonizatori" sami krivi zbog ogromnog broja imigranata u njihovim zemljama ali imas zemalja na zapadu koje nikada nisu imale kolonije pa imaju iste probleme sa imigrantima kao Francuska, Engleska itd. Primjeri su Norveska, Svedska, Svicarska, Danska, Irska..Almaz wrote: Afganistanci,somalijci, vijetnamci ... Svu oni su manje-vise napustili svoje domovine zbog politike zapada prema njihovim drzavama. Stoga, kako se god ponasaju, imaju i pravo.
I naravno da nemaju pravo da se ponasaju kako god zele. Zapadnjacima je vise dosta njihovog bezobrazluka.
Usput, zanimljivo mi je kako spominjete Vijetnamce u ovom kontekstu; oni su bas primjer kako se imigranti trebaju ponasati u novim zemljama: dobro integrirani, skoluju se, skoro svi rade, nikada ne prave legla kriminaliteta i nezaposlenosti od kvartova u kojima su vecina. Ne mogu nikako da se usporede sa Somalcima, Turcima, Afganistancima i Arapima.
- Šveđanin
#223 Re: Rasizam kod nas
Kao prvo, nemojte misliti da ovo što ja kažem govorim po principu mi smo loši, ali ima i gorih od nas. Ali ozbiljno, velike su razlike između evropskih imigranata i van evropskih, naročito imigranata iz pobrojanih zemalja.
Generalizovati neću, ali postoje određene imigrantske grupe, u kojima je značajno veći broj onih što mnogo uzimaju a ništa ne daju, za razliku od onih što doprinose na neki način.
Jednostavno je tako.
Generalizovati neću, ali postoje određene imigrantske grupe, u kojima je značajno veći broj onih što mnogo uzimaju a ništa ne daju, za razliku od onih što doprinose na neki način.
Jednostavno je tako.
-
Sarajevica
#224 Re: Rasizam kod nas
Sa tobom svakako ne treba raspravljati jer je svima do sad jasno da samo trolas na svakoj temi.Havatar wrote: Koja od tih nabrojanih zemalja nije clanica NATO
- Cherry-Cherry
#225 Re: Rasizam kod nas
Prirodno je da jači osvaja, tako sve u prirodi funkcioniše. Nema tu šta ko biti kriv, to je jednostavno tako.Cesto cujem kako su "kolonizatori" sami krivi zbog ogromnog broja imigranata u njihovim zemljama