Dacia

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citro

#201 Re: Dacia

Post by citro »

mbenz wrote:
Kupi opet istog kad ti se toliko svidža :lol: :lol:
Hm, izgleda da imamo jednog gurua humora ovdje.
AdnanSA

#202 Re: Dacia

Post by AdnanSA »

Ima li Dacia neku internet stranicu kod nas? Ko je sada glavni uvoznik?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#203 Re: Dacia

Post by mali_milojica »

citro wrote:
mbenz wrote:
Kupi opet istog kad ti se toliko svidža :lol: :lol:
Hm, izgleda da imamo jednog gurua humora ovdje.
To ti je rođak od Golfiste :D :lol:
dinozzoM6

#204 Re: Dacia

Post by dinozzoM6 »

AdnanSA wrote:Ima li Dacia neku internet stranicu kod nas? Ko je sada glavni uvoznik?
Mislim da je Guma M glavni uvoznik za Dacia vozila u BiH.
http://www.dacia.ba je stranica :)
mbenz

#205 Re: Dacia

Post by mbenz »

http://www.gumam.com/#prodaja

ovo ti je guma m mostar koja je cini mi se distributer za renole dacije i nisane "(auta treceg svijeta , čast nisanu) :D -šalim se čisto radi održavanja reputacije gurua :)
AdnanSA

#206 Re: Dacia

Post by AdnanSA »

Nije im ta stranica radila prije 10-15 dana a vidim sada radi. Ovaj Sandero je prilično dobar ali nije više baš tako ni jeftin. Vidim ovaj model sa 0.9 tce motorom i malo opreme košta već 19 hiljada. Za 20 hiljada se već može uzeti i Suzuki Swift u kojem dođe nešto više sigurnosne opreme i sigurno je bolji auto.
dinozzoM6

#207 Re: Dacia

Post by dinozzoM6 »

Mislim da je mnogo krivaca za veću cijenu novog modela u pitanju.
Prvenstveno mnogo bolja završna obrada i naoko i na dodir ljepši i mekši materijali, ja kad sam sjeo u svoju iz ove nove, doimala mi se nekako šuplja xD Ova nova ima onaj thump kvalitetni kad zalupiš vratima, što upućuje na mnogo nesebičniju upotrebu izolacionih materijala, jer znam kad sam mijenjao zvučnike, da su vrata na mojoj bukvalno "prazna" :D
Onda je tu i ESP u seriji od osnovnog modela (kod mene nije bio ni u nadoplati), četiri airbaga umjesto dva, rezervni točak je smješten u gepeku a ne više ispod njega (što dokazuje da je ovo osnovi potpuno novi automobil), dci 90 vs dci 70, volan podesiv po visini (kod mene je fiksni), podizači na sva četiri stakla...
A da ne govorim o ostalom sijasetu doplata kao što su MediaNAV (nevjerojatno dobra stvar za one pare), regulator i limitator brzine, itd.
Sve u svemu ja sam i dalje mišljenja da to auto vrijedi svakog feninga, jer je zaista kvalitetno urađeno i nevjerojatno robusno, što je za naše ceste jako bitno :)
530i

#208 Re: Dacia

Post by 530i »

dinozzoM6 wrote:
AdnanSA wrote:Ima li Dacia neku internet stranicu kod nas? Ko je sada glavni uvoznik?
Mislim da je Guma M glavni uvoznik za Dacia vozila u BiH.
http://www.dacia.ba je stranica :)

Guma M je više onako distributer...ne znam da li je i Union auto BL u istom rangu sa njima ili pak ispod njih? Glavnu riječi vodi Renault Nissan Hrvatska.
530i

#209 Re: Dacia

Post by 530i »

AdnanSA wrote:Nije im ta stranica radila prije 10-15 dana a vidim sada radi. Ovaj Sandero je prilično dobar ali nije više baš tako ni jeftin. Vidim ovaj model sa 0.9 tce motorom i malo opreme košta već 19 hiljada. Za 20 hiljada se već može uzeti i Suzuki Swift u kojem dođe nešto više sigurnosne opreme i sigurno je bolji auto.
0.9 tce sa klimom i ESP-om (i ostalom klasikom od opreme, podizači, daljinsko i sl.) 169xx KM. Ne znam gdje ti vidiš 19 hiljada?
dinozzoM6

#210 Re: Dacia

Post by dinozzoM6 »

530i wrote:Guma M je više onako distributer...ne znam da li je i Union auto BL u istom rangu sa njima ili pak ispod njih? Glavnu riječi vodi Renault Nissan Hrvatska.
Ma ja, čuo sam da je bilo nekakvih promjena u Renault grupaciji kod nas, valjda i Bunjo više ne radi s njima, nemam pojma.
Znam da ovi moji iz Zenice, AC Beganović i dalje rade licencirano prodaju i servis Renault i Dacia vozila. :)
Last edited by dinozzoM6 on 17/01/2014 12:41, edited 1 time in total.
dinozzoM6

#211 Re: Dacia

Post by dinozzoM6 »

530i wrote:0.9 tce sa klimom i ESP-om (i ostalom klasikom od opreme, podizači, daljinsko i sl.) 169xx KM. Ne znam gdje ti vidiš 19 hiljada?
To je Sandero, a Sandero Stepway Ambiance 0.9 TCe je 18500 KM :)

Kad smo već kod tog 0.9 TCe motora, da nešto i o njemu napišem. Probao ga ljetos u novom Cliju, iskren da budem i nije nešto. xD
Za raju koja se samo i samo po gradu vozi, i to ono laganini, ama baš nikad ne gasira, e njima dobar motor.
Kad ga držiš ispod 2500-3000 obrtaja ide ko i svaki mali benzinac, polako :), ali tada zbog male zapremine i ne troši nešto mnogo, ali ako hoćeš da prodiše i da iskoristiš one Nm i KS što imaš na papiru, daleko iznad 3000 moraš da ga zavrtiš, a tad se potrošnja nećete mi vjerovati skoro udupla.
Iskreno bolje je dodat nešto novaca i kupit ovaj dci motor koji je provjereno zdrav živahan i nije puno žedan.

Inače sam mišljenja da su down-sizing motori žešći marketing, barem prema mom načinu vožnje, ja sa malim turbobenzincem nikad ne mogu ostvariti ni blizu brojke koje su navedene na papiru što se potrošnje tiče. Dok s rightsized dizelom sam uvijek u tim okvirima pritom ne sputavajući način vožnje koji volim. I isto tako mislim da je benzin za mašine za koje nećeš pitati koliko troše, a da je dizel za nas normalne ljude sasvim logično rješenje.

Da ne bude da 1.5 dci 70 iz moje Dacie zadovoljava moje potrebe za performansama, daleko od toga, ali kad nju gulim, i kad sam gulio Clia 0.9 TCe, performanse su tu negdje, samo što moja Dacia pritom troši 2 litra manje ;)

A npr. taj tvoj 530i, e to je majka, redni šestak, zvuk i performanse samo takve :D Ali jebem ga ja ko te upita za potrošnju, to se ne pita, gušt nema cijenu :D
duh_sa_sjekirom

#212 Re: Dacia

Post by duh_sa_sjekirom »

mbenz wrote:
Kupi opet istog kad ti se toliko svia :lol: :lol:
:lol:
I ti bi, k'o biva, da budeš nekakav guru, a nepismen si?
Popi*am se na takvog gurua...
mbenz

#213 Re: Dacia

Post by mbenz »

duh_sa_sjekirom wrote:
mbenz wrote:
A ti bi da budeš duhovit ,a ne kontaš za*banciju :lol: :lol: :lol:
duh_sa_sjekirom

#214 Re: Dacia

Post by duh_sa_sjekirom »

mbenz wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
mbenz wrote:
A ti bi da budeš duhovit ,a ne kontaš za*banciju :lol: :lol: :lol:
Ma jok, ja to više onako za sebe...no, ti to ne kontaš, bogumi...
direstraits0078

#215 Re: Dacia

Post by direstraits0078 »

dinozzoM6 wrote:
Inače sam mišljenja da su down-sizing motori žešći marketing, barem prema mom načinu vožnje, ja sa malim turbobenzincem nikad ne mogu ostvariti ni blizu brojke koje su navedene na papiru što se potrošnje tiče. Dok s rightsized dizelom sam uvijek u tim okvirima pritom ne sputavajući način vožnje koji volim. I isto tako mislim da je benzin za mašine za koje nećeš pitati koliko troše, a da je dizel za nas normalne ljude sasvim logično rješenje.

Da ne bude da 1.5 dci 70 iz moje Dacie zadovoljava moje potrebe za performansama, daleko od toga, ali kad nju gulim, i kad sam gulio Clia 0.9 TCe, performanse su tu negdje, samo što moja Dacia pritom troši 2 litra manje ;)

A npr. taj tvoj 530i, e to je majka, redni šestak, zvuk i performanse samo takve :D Ali jebem ga ja ko te upita za potrošnju, to se ne pita, gušt nema cijenu :D
Do tog zakljucka je veoma lako doci, imao sam priliku voziti novu Mazdu 6 karavan sa 2.2 Bi-Turbo dizelom. Auto jede asfalt kad se stisne, a s druge strane ide na fabricki propisanu potrosnju kad se vozi lagano. Tu fabricki propisanu potrosnju nisam uspio ostvariti s nekim dizelima manje kubikaze u autima slicne velicine. :-)

Inace, ovi dCi motori sa 75 i 90 KS su nova generacija motora (Euro 5, spremni za Euro 6 konverziju), ne radi se vise o starijim motorima s Delphi ubrizgavanjem kao sto je taj 1.5 dCi 70 koji ti imas u Daciji. Ovi motori imaju veci obrtni momenat, i jos manje trose u praksi od ovih starijih (200 Nm naprema 170-180 Nm kod 70/75 KS i 220 Nm kod jaceg 1.5 dCi s 90 KS) zbog dobro rasporedjenog obrtnog momenta.

Novi trolcilindarski 0.9 TCe je solidan motor koji ne trosi mnogo, osim kad ga se zgazi. Tako najnormalnije na autobahnu kod visih brzina popije 8-9 l/100 km u Cliu 4 (koji je doduse nesto tezi od Sandera). :roll: Ali to je svojstveno svim turbo-benzincima kad ih se stisne. Ja sam nedavno uspio na autobahnu nagurati preko 19 L/100 km sa 2.0TCe. Naravno, tu potrosnju nije tesko nagurati kad se vozi uglavnom iznad 200 km/h. :mrgreen: A Dacije nisu pravljene za toga, vec za opusteno gutanje kilometara bez kvarova. :thumbup:
staradis

#216 Re: Dacia

Post by staradis »

Meni su ovi mali motori cudni do bola, nikako ne razumijem taj trend koji guraju. Sjecam se kada je zadnja oktavia izasla da su reklamirali onaj 1.2 .

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Bakir1

#217 Re: Dacia

Post by Bakir1 »

sta mislis sta je jeftinije napraviti a skuplje prodati i sta ce se prije pokvariti?
motor koji iz litra zapremine izvlaci 30 KS ili ovaj tce sa 90 KS
AdnanSA

#218 Re: Dacia

Post by AdnanSA »

530i wrote:
AdnanSA wrote:Nije im ta stranica radila prije 10-15 dana a vidim sada radi. Ovaj Sandero je prilično dobar ali nije više baš tako ni jeftin. Vidim ovaj model sa 0.9 tce motorom i malo opreme košta već 19 hiljada. Za 20 hiljada se već može uzeti i Suzuki Swift u kojem dođe nešto više sigurnosne opreme i sigurno je bolji auto.
0.9 tce sa klimom i ESP-om (i ostalom klasikom od opreme, podizači, daljinsko i sl.) 169xx KM. Ne znam gdje ti vidiš 19 hiljada?
Pa evo ga u ponudi Guma M
http://www.autoinfo.ba/nova-vozila/daci ... -tce-90-ks
530i

#219 Re: Dacia

Post by 530i »

Adnane, pogledaj cjenovnik na dacia.ba, na to sam i ja aludirao. Taj plavi Sandero iz Mostara ima i neke dodatne opreme.

Tce nisam probao još, ali barem za sada nemaju problema sa lancima koji se rastežu i turbinama koje trebaju podlošku kao neki "eminentni" proizvođači :D
AdnanSA

#220 Re: Dacia

Post by AdnanSA »

Gledam na Pik-u cijene polovnih Dacia Stepway. Većinom godište 2010 i raja traže po 13-14-15 hiljada KM. Osim što su izgleda dobra auta one i cijenu drže bolje od Mersedesa i Vau Vau grupacije. Kupiš za 17 hiljada i nakon 3-4 godine prodaš za 13-14 hiljada, ljepota živa. Moj jaran kupio Seat Leon facelift novog 2010 godine za 25500 KM i u decembru 2013 godine ga jedva prodao za 13 000 KM. Prešao svega 70 000 km sa njim za nepune 3 godine. Mislim auta su ok i malo prešla ali ako iko ga proda preko 7-8 hiljada neka se udara nogom u stražnjicu.
Bakir1

#221 Re: Dacia

Post by Bakir1 »

ja i ni jedan nije presao vise od 50.000 km.
530i

#222 Re: Dacia

Post by 530i »

Vjerovatno testiraju svoju sreću. Kupiti nov auto i sa njim preći neku siću od kilometara da bi ga prodavali za dvije-tri godine je glupo, pravo, bez obzira o kom autu se radi.
Bakir1

#223 Re: Dacia

Post by Bakir1 »

svi benzinci nigdje dci-a sa glave, ne znam koliko je takav nov 2013 ali da se izracunati koliko je gubitak cijene, a adnan poredi proizvodjace i modele koji su presli po 150.000 km i vise i kaze nisu normalni ovi sa dacijom koliko cijene
Mlad i Nevin

#224 Re: Dacia

Post by Mlad i Nevin »

I ja sam primjetio da ima podosta komada na prodaju starih par godina i sa tek nekoliko desetina hiljada km. Dobro su ih zacijenili ali mislim da se nijedna nece prodati polovna za 13-14 hiljada, taman da je samo lezala u garazi polovno je polovno a jos je izasao novi model.
citro

#225 Re: Dacia

Post by citro »

Bakir1 wrote:svi benzinci nigdje dci-a sa glave, ne znam koliko je takav nov 2013 ali da se izracunati koliko je gubitak cijene, a adnan poredi proizvodjace i modele koji su presli po 150.000 km i vise i kaze nisu normalni ovi sa dacijom koliko cijene
Cuo sam da im benzinci pravo puno trose. Treba ih izbjegavati u sirokom luku. I taj 0.9 turbo benzin daje blijedu sliku, probao sam.
1.5 dci je ubjedljivo najbolji izbor, nema dileme.
Post Reply