Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
-
dezurni_ucenik
#201 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Mene ovakvi bolidi podsjecaju na jednu maminu prijateljicu(Bosnjakinju) sto je u ratu rekla : "Bogam' mene krenulo bas u zivotu.Hvala Radovanu.Ja u zivotu nikad nisam vidjela 100 maraka njemackih sad mi ih je pun novcanik".
Tjelesna,dusevna,psihicka i fizicka fukara.
Tjelesna,dusevna,psihicka i fizicka fukara.
- bingov buraz
#202 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
da su pokusali zavrsili bi kao Bosnjaci Kozarca,ovako je vecina hvala bogu izvukla zivi glavu,uostalom iz Sarajeva u ratu nije razgulio samo onaj ko nije mogao (99% slucajeva) ,zamjeriti se ima sta ali oruzani otpor tamo gdje te ima 20% je samoubistvoSarajevica wrote:To bi imalo smisla da smo mi u ratu uradili Srbima ono sto su oni nama.sinuhe wrote: Nesto kao Jovo Divjak ili Slavisa Sucur.
No, sve je to nebitno. Cinjenica ostaje da Bosnjaka u BL vise (prakticno) nema. I, s obzirom na njihov mentalitet, nije ni cudno. Razumijemo svi da ste bili u teskom polozaju, i niko vam ne zamjerava sto ste niste uspjeli braniti...samo nam je cudno sto nikad niste ni pokusali.
- bingov buraz
#203 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
koji dogadjaji,najezda skakavaca,pomracenje sunca,olimpijske igre?sinuhe wrote:Puna dijaspora Sarajlija i Kozarcana. Ne znam samo kome se smijes. Vanzemaljac je bio u BL do samog kraja i realno potjerali su ga i neki drugi dogadjaji a ne samo Srbi.Sarajevica wrote:Dobro, ako nista vjerovatno sada uzivas negdje na zapadu kao ovaj Vanzemaljac. Po njegovim rijecima, ucinili su vam Srbi uslugusinuhe wrote:Ili Zeljko Komsic, Emir Kusturica. Svako na svoj nacin.
A sta ti je cudno? Sve je receno, ali eto nije po tvome.
- sinuhe
#204 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Vojnoredarstvene operacije Bljesak i Oluja.
- Jack Be Nimble
#205 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Tu izreku hvala Srbima/ratu uzmem kao crni humor sto i jeste. Mada od mnogih sam cuo 'hvala za rat jer ja nikada ne bi zavrsio faklutet' na neku ruku to nije humor nego i gorka istina. Gorka istina tog proslog sistema ako dolazis iz X familije da ti je ugostiteljska skola plafon.Sarajevica wrote:Smijem se vama koji bukvalno kazete hvala Srbima sto su vam omogucili zivot na zapadu.sinuhe wrote:Puna dijaspora Sarajlija i Kozarcana. Ne zanm samo kome se smijes. Vanzemaljac je bio u BL do samog kraja i realno potjerali su ga i neki drugi dogadjaji a ne samo Srbi.
Kazem ti da je Vanzemaljac (po mojim iskustvima) tipican za Bosnjake Banja Luke. Izvinjavam se izuzecima.
usput, kad smo kod Kozarcana, oni su najveci povratnicki success story u ovoj zemlji. Drugi svijet u poredjenju sa Banjalucanima. U svakom smislu.
- sinuhe
#206 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
NIje, ali jesu Knindze. Lancana reakcija.bingov buraz wrote:pa nije HV umarsirao u Bl i protjerao ga,ne vidim argumentsinuhe wrote:Vojnoredarstvene operacije Bljesak i Oluja.
- bingov buraz
#207 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
a knindze nisu Srbisinuhe wrote:NIje, ali jesu Knindze. Lancana reakcija.bingov buraz wrote:pa nije HV umarsirao u Bl i protjerao ga,ne vidim argumentsinuhe wrote:Vojnoredarstvene operacije Bljesak i Oluja.
- Jack Be Nimble
#208 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Neko je vec napisao Banjalucani protjerali Banjalucane, ima istine. Al iz mojih privatnih slucajeva stalno je neko sa strane protjerivao. Ili su dosli sa brda nakon zemljotresa ili 91-95 uglavnom to su bili slucajevi.
Last edited by Jack Be Nimble on 19/02/2014 02:11, edited 1 time in total.
- sinuhe
#209 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Zadnji val protjerivanja je uzrokovan Olujom.
- Jack Be Nimble
#210 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Sinuhe zeli kazati da nije bilo Oluje ja bi sada bio najvjerovatnije u BL. Ne bi nigdje maknuo.
- sinuhe
#211 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Oluja je bitna jer je znatno manje Bosnjaka i Hrvata izaslo iz BL 94 i pocetkom 95. Na temi o BL to je bitno.
Zapravo nije rijec samo o BL vec i o Prijedoru, Sanskom Mostu, Gradisci, Prnjavoru, Mrkonjic Gradu, Glamocu.
Zapravo nije rijec samo o BL vec i o Prijedoru, Sanskom Mostu, Gradisci, Prnjavoru, Mrkonjic Gradu, Glamocu.
Last edited by sinuhe on 19/02/2014 02:46, edited 3 times in total.
- sinuhe
#212 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Probaj bolje citirati.Sarajevica wrote:Ajd, nemojmo sad lagati. Ti si doslovno rekao da Vanzemaljac "nije otisao zbog Srba nego zbog neceg drugog"sinuhe wrote: To mi ti stavljas u usta. Ja govorim o lancanoj reakciji.
@JBN: ne interesuju me Banjalucani, iskreno. Kod muskaraca cijenim karakteristike i osobine koje su suprotne od vasih. Kukavicluk i podmuklost nisu jedne od tih
A grad je (bez uvede) bezveze. Malo (ali samo malo) vece selo.
- duminjo
#213 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Jebote, ovi pravdaju cetnike 
-
PM72
#214 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Jutro je pametnije od večeri pa sam mislio da su prestala prepucavanja.Moram samo odgovoriti brojčanom strategu tj.ispravka krivog navoda pa bježim sa ove BL teme.On je bio siguran da moze izbiti do Neuma. Ne znam koliko je to bilo realno u tom momentu, ali znam da je bio okruzio brdo Hum iznad Mostara.
Da je zauzeo to brdo, Zapadni Mostar bi shapatom pao.
Vjerovatno si bio na Starom mostu u Mostaru.Ono brdo iznad njega,sa golemim "plusom" je brdo Hum na kojem je bila artiljerija HVO i put za Čitluk.Dakle,glavna putna komunikacija.Nakon rata su uradili još jedan put,malo zapadnije.IV korpus možda je imao ambicije da dođe do Neuma,uostalom,i jedan luđak iz Sarajeva (Seferov komadant vojne policije) je u ratu odredio ko će biti komadant vojne policije u Neumu kad ga oslobode.Ja se previjao od smijeha.A što je najgore,taj nesuđeni komadant (nažalost pokojni je a bio dobar čovo) je u to vjerovao.
To brdo nikad nije bilo okruženo,to ko ti je rekao - debelo je slagao.IV korpus nije ima snagu preći Neretvu a kamoli izvoditi neke "oslobodilačke" operacije.Sefer je nešto pokušavao i dovodio brigade iz Sarajeva koje su napravile veća sranja nego koristi od dva zauzeta brda.To nam je bio plafon.Zapadni Mostar je imao Čitluk,Široki brijeg,Čapljinu,Tomislavgrad - HRVATSKU iza leđa,dobre putne komunikacije i odličnu logistiku.HVO je mogao biti poražen u Kiseljaku,Kreševu,Vitezu ili Busovači jer je bio okružen a ovima u Hercegovini Armija nije ništa mogla.Realno gledajući.
A ni mi iz Sarajeva baš i nismo bili za rat sa njima.Nekako nisam imao meraka i volje da ratujem protiv njih.Čak je moja jedinica išla u srednju Bosnu i čuvala hrvatska sela od eventualnih napada mudžahedina.
Toliko od mene.Pozdrav domovini.
- hape
#215 Re: AW: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Je li te imalo stid da ovo kazes? Koja mjesta nisu branjena u istocnoj Bosni? Kako je onda moguce da je maltene svaki gradic imao bataljon ili brigadu? Iz Bijeljine su se povukli prema Teocaku. Branioci Stare Kule u Zvorniku se povukli prema Tuzli ili Srebrenici. Rogaticani i Focaci prema Gorazdu ili Sarajevu. Sokocani prema Olovu. I hajde mi sada reci ko se nije branio?sinuhe wrote:U istocnoj Bosni nije bilo mijesanih brakova pa su mjesta tesko stradala, tj nisu bila nesto posebno branjena. Stoji da su Srbi imali tu neke ambicije.
U cazinskoj krajini u kojoj su se prije rata hvalili da se svinja ne moze prodati na pijaci stavili su se uveliko na stranu Abdica a i cesto imaju hrvatske pasose.
Ne znam sto ste se uhvatili Vanzemaljca, ocigledno je mislio na Cacu i Kazane. To je opstepoznata stvar.
Zasto nije bilo otpora ili napada na Srbe u BL je mislim vec ranije receno.
Opet cu reci. S obzirom na broj stanovnika BL je mogla imati minimalno jednu brigadu. Ja znam JEDNOG Banjalucanina koji je zbrisao iz BL i prikljucio se ARBiH. Sramota je da vas nije vise bilo. Znam da istina boli ali sta cu vam ja. Hvala Bogu pa ste prezivjeli. Ali nemojte mi molim vas srati kako ste niste mogli braniti. Bosna se branila i oko Banja Luke. Mogli ste prema Bihacu ili Srednjoj Bosni da ste na vrijeme oci otvorili. Cast izuzecima.
-
XOX100
#216 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Zelje i pozdravi su negdje drugo. Ovdje govorimo o faktima.PM72 wrote: To brdo nikad nije bilo okruženo,to ko ti je rekao - debelo je slagao.IV korpus nije ima snagu preći Neretvu a kamoli izvoditi neke "oslobodilačke" operacije.Sefer je nešto pokušavao i dovodio brigade iz Sarajeva koje su napravile veća sranja nego koristi od dva zauzeta brda.To nam je bio plafon.Zapadni Mostar je imao Čitluk,Široki brijeg,Čapljinu,Tomislavgrad - HRVATSKU iza leđa,dobre putne komunikacije i odličnu logistiku.
Fakti govore sasvim drugacije. Armija BiH je bila duboko na Zapadnoj strani Neretve. I ti ako to ne znas, onda se cudim zasto uopste pricas o ovoj temi !?
HVO nije mogao pera odbiti u Mostaru. Imali su logistiku, i Hrvatsku iza ledja, ali ih je Pasalic derao kao panto pitu.
Sam fakt da IV Korpus nije bio za Washingtonski sporazum, govori ko nije bio u podredjenom polozaju.
HVO Mostar je trazio primirje. Nije Pasalic. Oni su bili sigurni u pobjedu. Zato ne poredi nikad Mostar i Sarajevo. Tamo je drugi sklop ljudi. Bolje su bili organizovani, discipliniraniji. Jednostavno i hrabriji.
Istocni Mostar je bio Sparta.
Sarajevo je Banana City.
Vi iz Sarajeva niste bili za rat ni sa kim; ni sa VRS.PM72 wrote: HVO je mogao biti poražen u Kiseljaku,Kreševu,Vitezu ili Busovači jer je bio okružen a ovima u Hercegovini Armija nije ništa mogla.Realno gledajući.
A ni mi iz Sarajeva baš i nismo bili za rat sa njima.
U stvari, vi ste bili samo za rat sa komarcima. Ipak, tolike ste organizovanost i i discipline imali, da bi vas odred komaraca lako iskasapio..
Dobro, dovoljno smo off topic.
Necu vise odgovarati na ovo.
Ali ostaje fakt da su Sarajevo i Banjaluka - dva najurbanija grada u BiH- ostali sinonim ratne nesposobnosti ,- kvazi-intelektualaca sa sumnjivim ideoloskim shvatanjima.
Sa nikakvim ratnim dostignucima.
Pa ne vidim zasto bi Sarajevo bilo sta prigovaralo Banjalucanima. Isti su.
- hape
#217 Re: AW: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
XOX100, ti si bas neozbiljan. Pa otkud onda 12.000 mrtvih u Sarajevu ako se nisu borili? Uozbilji se malo.
- sinuhe
#218 Re: AW: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Mjesta istocne Bosne su mjesta velikih tragedija. Ljudi su bjezali da sacuvaju zivu glavu.hape_hapica wrote:Je li te imalo stid da ovo kazes? Koja mjesta nisu branjena u istocnoj Bosni? Kako je onda moguce da je maltene svaki gradic imao bataljon ili brigadu? Iz Bijeljine su se povukli prema Teocaku. Branioci Stare Kule u Zvorniku se povukli prema Tuzli ili Srebrenici. Rogaticani i Focaci prema Gorazdu ili Sarajevu. Sokocani prema Olovu. I hajde mi sada reci ko se nije branio?sinuhe wrote:U istocnoj Bosni nije bilo mijesanih brakova pa su mjesta tesko stradala, tj nisu bila nesto posebno branjena. Stoji da su Srbi imali tu neke ambicije.
U cazinskoj krajini u kojoj su se prije rata hvalili da se svinja ne moze prodati na pijaci stavili su se uveliko na stranu Abdica a i cesto imaju hrvatske pasose.
Ne znam sto ste se uhvatili Vanzemaljca, ocigledno je mislio na Cacu i Kazane. To je opstepoznata stvar.
Zasto nije bilo otpora ili napada na Srbe u BL je mislim vec ranije receno.
Opet cu reci. S obzirom na broj stanovnika BL je mogla imati minimalno jednu brigadu. Ja znam JEDNOG Banjalucanina koji je zbrisao iz BL i prikljucio se ARBiH. Sramota je da vas nije vise bilo. Znam da istina boli ali sta cu vam ja. Hvala Bogu pa ste prezivjeli. Ali nemojte mi molim vas srati kako ste niste mogli braniti. Bosna se branila i oko Banja Luke. Mogli ste prema Bihacu ili Srednjoj Bosni da ste na vrijeme oci otvorili. Cast izuzecima.
- Gojeni H
#219 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Nego ... zna li neko sta se desilo s onom sakom jada od Bosnjaka u Laktasima, Celincu, pa i u Bos. Kostajnici, Bos. Gradisci?
- Gojeni H
#220 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Sto bi rekao uvazeni kolega PM-ovac "nemojte ba vuci za jezik".Jack Be Nimble wrote:Po cemu ja to cinim? Kakav sterotip?Gojeni H wrote:@JBN i ovaj Alien definitivno ne pomazu u razbijanju stereotipa o Banjalucanima.
- Jack Be Nimble
#221 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Ti povukao al haj nema veze...Gojeni H wrote:Sto bi rekao uvazeni kolega PM-ovac "nemojte ba vuci za jezik".Jack Be Nimble wrote:Po cemu ja to cinim? Kakav sterotip?Gojeni H wrote:@JBN i ovaj Alien definitivno ne pomazu u razbijanju stereotipa o Banjalucanima.
U Celincu moja rodbina ostala dok je mogla i onda ljeta 95te izasli svi. Kao Kozarac vecina se vratila ali tamo ne zivi.
- sinuhe
#222 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Manji broj, ali sigurno vise nego sto ih ima danas se odrzao do Oluje. Za Kostajnicu i Dubicu nisam siguran. Arkanovci su npr. u Sanskom Mostu zadnji dan prije ulaska ArBiH ubili 10-20 Bosnjaka, isto su stradali i Bosnjaci i Hrvati u Mrkonjic Gradu na radnoj obavezi tih zadnjih dana.Gojeni H wrote:Nego ... zna li neko sta se desilo s onom sakom jada od Bosnjaka u Laktasima, Celincu, pa i u Bos. Kostajnici, Bos. Gradisci?
- LBVIEW
#223 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Ispade da nije bilo Oluje i oslobodilackih akcija Armije u B. Krajini, Bosnjaci bi ostali u svojim kucama?sinuhe wrote:Manji broj, ali sigurno vise nego sto ih ima danas se odrzao do Oluje. Za Kostajnicu i Dubicu nisam siguran. Arkanovci su npr. u Sanskom Mostu zadnji dan prije ulaska ArBiH ubili 10-20 Bosnjaka, isto su stradali i Bosnjaci i Hrvati u Mrkonjic Gradu na radnoj obavezi tih zadnjih dana.Gojeni H wrote:Nego ... zna li neko sta se desilo s onom sakom jada od Bosnjaka u Laktasima, Celincu, pa i u Bos. Kostajnici, Bos. Gradisci?
Tvoj problem je sto stvari gledas iz svoje osobne, skucene perspektive, gdje ste ti i ostatak porodice i rodbine iz nekog razloga uspjeli ostali u Banja Luci, dok ti je sira slika "desavanja" 90-tih u B Krajini prilicno zamagljena.Jer da nije, ne bi se provaljivao ovim konstatacijama o broju Bosnjaka koji su mogli ostati u svojim kucama i dovodenjem drasticnog smanjenja broja istih u korelaciju sa oslobodilackim akcijama u Hrvatskoj i B Krajini, a vecina i Bosnjaka i Hrvata tog kraja, oni sto su uspjeli prezivjet srpsko "oslobodenje" 92-e u vidu raznoraznih Keraterma, Omarski i Manjaca, masovnih strijeljanja citavih sela , protjerani su do kraja 93-e s tog podrucja.Upravo se u tom periodu biljezi i njveci priliv izbjeglica iz Banja Luke, 95-e, prije Oluje i Sane95, kompletna bosnjacka i hrvatska populacija iste, kao uostalom i ostatku B Krajine pod srpskom kontrolom,vec je bila svedena na nivo statisticke greske.
- Gojeni H
#224 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Ne znam da li ces shvatiti, a i nebitno je.Jack Be Nimble wrote:Toliko vam smetamo a ne mozete prestati o nama pricati![]()
Banja Luka je gotova za sva vremena. Da bi ponovo bila u nasim rukama, ali istinski, mora da se desi vise vremenskih nepogoda globalnih proporcija.
Svi su bili svakavi prije rata, ali ono sto je cudno za Banja Luku i okolinu je, barem na osnovu pisanja na ovom forumu, da se dabogda sta naucilo iz one katastrofe koja nam se desila.
Banjalucani su sada mahom stanovnici Stokholma, Osla, St Louis-a ... Slave rodjendane Gustava kojeg god po redu, zive male zivote, i vise nemaju nista ni oni s Banja Lukom, niti Banja Luka s njima .
Osim pisanja na bosanskom forumu, ovakvi vise nemaju nista ni s Bosnom. Neki cak i slabo govore bosanski jezik a duboko su zagazili u 30-e.
Sretno Banjalucanima i svako im dobro u novim domovinama, a nama se ne ponovilo ni ono zlo, ni onaj defetizam.
- sinuhe
#225 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Nije rijec o meni vec o hiljadama drugih ljudi. Nije rijec ni o visokoj politici.LBVIEW wrote:Ispade da nije bilo Oluje i oslobodilackih akcija Armije u B. Krajini, Bosnjaci bi ostali u svojim kucama?sinuhe wrote:Manji broj, ali sigurno vise nego sto ih ima danas se odrzao do Oluje. Za Kostajnicu i Dubicu nisam siguran. Arkanovci su npr. u Sanskom Mostu zadnji dan prije ulaska ArBiH ubili 10-20 Bosnjaka, isto su stradali i Bosnjaci i Hrvati u Mrkonjic Gradu na radnoj obavezi tih zadnjih dana.Gojeni H wrote:Nego ... zna li neko sta se desilo s onom sakom jada od Bosnjaka u Laktasima, Celincu, pa i u Bos. Kostajnici, Bos. Gradisci?![]()
Tvoj problem je sto stvari gledas iz svoje osobne, skucene perspektive, gdje ste ti i ostatak porodice i rodbine iz nekog razloga uspjeli ostali u Banja Luci, dok ti je sira slika "desavanja" 90-tih u B Krajini prilicno zamagljena.Jer da nije, ne bi se provaljivao ovim konstatacijama o broju Bosnjaka koji su mogli ostati u svojim kucama i dovodenjem drasticnog smanjenja broja istih u korelaciju sa oslobodilackim akcijama u Hrvatskoj i B Krajini, a vecina i Bosnjaka i Hrvata tog kraja, oni sto su uspjeli prezivjet srpsko "oslobodenje" 92-e u vidu raznoraznih Keraterma, Omarski i Manjaca, masovnih strijeljanja citavih sela , protjerani su do kraja 93-e s tog podrucja.Upravo se u tom periodu biljezi i njveci priliv izbjeglica iz Banja Luke, 95-e, prije Oluje i Sane95, kompletna bosnjacka i hrvatska populacija iste, kao uostalom i ostatku B Krajine pod srpskom kontrolom,vec je bila svedena na nivo statisticke greske.