Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post Reply
JThomas

#201 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by JThomas »

crysis wrote:komsic je bar imao muda da se javi i prokomentarise sve ovo dok se babin mali sakrio i tisu.
halo ba, frajer je, bar nominalno, šef države. k'o on nema ništa sa tim, nego je u kafanama načuo da ovi uzimaju i naknade za odvojeni život...
weredsf

#202 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by weredsf »

madner wrote:Iskljuceni su privatnici.
Polic??
Djubre_

#203 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by Djubre_ »

Ljudi, jebali vas komentari vasi. Sta raditi na sve ovo? Ljudi rove po kantama a ovi mjesecno uzimaju 15.000 i vise! Pa to nema ni David Cameron! Ovo treba sasjeci u korijenu!

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
weredsf

#204 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by weredsf »

Meni je potpuno nejasno da ovaj Komsic pored ovolike plate skoro 8 godina, plus ostali doprinosi, plus plata supruge treba kredit za jebeni stan u Hrasnom....
Ne kontam to nikako, jel se zajebava ili sta...
staradis

#205 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by staradis »

Nista se nece desiti

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Alfons Kauders

#206 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:
Alfons Kauders wrote:
webby-x wrote:Ma sve prodati, osim prirodnih resursa.
Više bi društvo koristi imalo od poreza kod privatne tvrtke
nego od ovih muljatora i njihovog "profita".
da... uostalom koja je konkretna korist udjela od 45% u SO, ili 44% u aluminiju?

koliko onda vrijedi tih 45% u sarajevo osiguranju? ako vrijedi 10 miliona, onda super... ali ako misle da vrijedi 100 miliona a na kraju godine imaju 700,000km dividende na ulozenih 100 miliona... mislim da im nije jasan koncept zlatne koke - vise bi dobili da oroce te pare u banci :lol: ili da ih iskoriste za placanje duga :lol:

ne znam... nisam ekonomista... ima li koga s 10 milja na ekonomskom da nam malo ovo pojasni :D
SO nikad nije isplatilo dividendu, dobit se reinvestira. Također ni Aluminij (oni su gubitaši doduše), niti HT Mostar, niti EPHZHB... Bosnalijek je jednom isplatio neku siću, EP isto sića, FDS isplati oko 5 miliona od čega državi ode 2... više direktori potroše na reprezentaciju :mrgreen:

Jedini je Telecom izuzetak, zato što tu ima prostora i da se hapa i da se štele tenderi i da se zapošljavaju rođaci i da legne lova u budžet... svima dobro, do jednom :oops:
ne znam u sta reinvestiraju tu dobit... koja je ionako mizerna... u sarajevu su u staroj zgradi... u tuzli takodjer... a gledajuci ove cifre cetiri lika iz uprave imaju netto skoro 900,000 godisnje... kad dodas doprinose i ostale zajebancije, hladno imaju platu kao i dobit cijelog drustva

kako god, korist drzave od udjela u tim "zlatnim kokama" je nepostojeca ili zanemariva... na papiru drzava tu ima par milijardi vlasnistva, a uz izuzetak telekoma od tih sredstava nema nikakve koristi - osim sto pojedinci imaju petocifrene plate
O'zone
Globalni moderator

#207 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by O'zone »

Čemu ovolika frka :?

Jel' to niste znali pa Vam sad čudno ili pišete et onako da znate da ste nešto napisali protiv oligarhije.

Uzimaju ljudi lopatom. Mi im dali legitimitet i legalitet zaokruživanjem njih odnosno njihovih stranki na izborima znači sami smo izabrali i ljudi sad kupe i uvaljuju svoje ljude u upravne odbore i na direktorska mjesta u kantonalnim federalnim i državnim firmama koji za njih muzu novac iz tih kompanija a ovih ih srdačno nagrađuju što je i logično zar ne?

Izgleda da ovdje nekim ljudima treba nacrtati pa da skontaju da se podrazumjeva kod nas da ako si na valsti ili poziciji dižeš koliko možeš a za budućnost te zaboli.
weredsf

#208 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by weredsf »

rajvoSa0 wrote:
webby-x wrote:
rajvoSa0 wrote:Nego, upoznao sam osobu, stranca koji radi u privatnom sektoru u BIH i odskora ima platu ni manje ni vise nego 75 000 KM mjesecno. Sta mislite o tome? :)
Svaka mu čast, iako sumnjam u tu cifru.
Koja je tvrtka? Neki uvoznik nafte ili što?

:D

Ja takodje sumnjao, dok nisam vidio crno na bijelo. Od sljedeceg mjeseca tolika ce mu biti plata. E pa sad.. nisi daleko. :wink: Znace vjerovatno neko odavde, proculo se to u odredjenim krugovima..

Al kad skontam, to je 450 000 eura godisnje, ne znam. :shock:

Tako je na zapadu, posebno u velikom korporacijama

To je covjek koji se skolovao na jakom faxu, zna sta i kako raditi, nema on veze sa ovim nasim domacim indijancima ni po cemu, ali opet, meni je ta cifra uff, veliki je jaz izmedju njega i radnika.
Djubre_

#209 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by Djubre_ »

Jarane ja sam znao da bakir i kompanija.ima po 6-7 hiljada platu.. i da ugrabe nesto sa strane.. ali ove ostale cifre.. ne.mogu da vjerujem...

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
agnostic_front

#210 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by agnostic_front »

weredsf wrote:
Polic??
Pa vlada fbih valjda ima udio u vlasništvu Bosnalijeka.
Eh sad ja ne znam ima li šta Bosnalijek od budžeta para? Hajd ja to nekako i mogu shvatiti, Bosnalijek je prema njihovom izvještaju iz 2011. g. imao prihod od preko 100 miliona KM, a profit od oko 7 miliona.
Ali kako onaj lik iz MUP-a nagura na 24,000, svaka mu čast.

Neka uzimaju, samo deri.
muminovic

#211 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by muminovic »

rajvoSa0 wrote:Izgleda da je tako.

Nego, upoznao sam osobu, stranca koji radi u privatnom sektoru u BIH i odskora ima platu ni manje ni vise nego 75 000 KM mjesecno. Sta mislite o tome? :)

A da pravi profit, da zna rukovoditi, definitivno zna.. s tim sto obicni radnici tamo gdje on radi imaju otprilike 70,80, 90 puta nizu platu od njega.
Niko u BiH nema tu platu u privatnom sektoru, jer bi brutto plata bila preko 130.000 KM. da bi mu se netto isplatila 75.000 KM.

A bio bi i na ovaj listi.
weredsf

#212 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by weredsf »

agnostic_front wrote:
weredsf wrote:
Polic??
Pa vlada fbih valjda ima udio u vlasništvu Bosnalijeka.
Eh sad ja ne znam ima li šta Bosnalijek od budžeta para? Hajd ja to nekako i mogu shvatiti, Bosnalijek je prema njihovom izvještaju iz 2011. g. imao prihod od preko 100 miliona KM, a profit od oko 7 miliona.
Ali kako onaj lik iz MUP-a nagura na 24,000, svaka mu čast.

Neka uzimaju, samo deri.
Ima ali manje od 20%, upravljacka struktura je manje vise privatna kao i vecina firme te mi ova plata nema veze sa ostatkom ekipe, posebno sa ovim iz MUP-a.
Polic je imao managersku plati koja nije pretjerano velika, ova cifra od 41000 je neka otpremnina ako sam dobro shvatio..
Alfons Kauders

#213 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by Alfons Kauders »

rajvoSa0 wrote:
webby-x wrote:
rajvoSa0 wrote:Nego, upoznao sam osobu, stranca koji radi u privatnom sektoru u BIH i odskora ima platu ni manje ni vise nego 75 000 KM mjesecno. Sta mislite o tome? :)
Svaka mu čast, iako sumnjam u tu cifru.
Koja je tvrtka? Neki uvoznik nafte ili što?

:D

Ja takodje sumnjao, dok nisam vidio crno na bijelo. Od sljedeceg mjeseca tolika ce mu biti plata. E pa sad.. nisi daleko. :wink: Znace vjerovatno neko odavde, proculo se to u odredjenim krugovima..

Al kad skontam, to je 450 000 eura godisnje, ne znam. :shock:

To je covjek koji se skolovao na jakom faxu, zna sta i kako raditi, nema on veze sa ovim nasim domacim indijancima ni po cemu, ali opet, meni je ta cifra uff, veliki je jaz izmedju njega i radnika.
zavisi sefe... ovi bizoni primaju po 10 i vise milja u firmama koje su upropastili (aluminij), firmama koje stagniraju (sarajevo osiguranje) i u institucijama gdje je takva primanja nemoguce opravdati (bolnice, fakulteti)

kad bi npr. mogli dovesti menadzera svjetskog kalibra da u sredi stvari u aluminiju, telecomu ili elektroprivredi... da stvori 10 miliona eura nove dobiti za pola miliona plate godisnje, to bi bio posao stoljeca
agnostic_front

#214 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by agnostic_front »

weredsf wrote:Ima ali manje od 20%, upravljacka struktura je manje vise privatna kao i vecina firme te mi ova plata nema veze sa ostatkom ekipe, posebno sa ovim iz MUP-a.
Polic je imao managersku plati koja nije pretjerano velika, ova cifra od 41000 je neka otpremnina ako sam dobro shvatio..
Eh tačno, još ako oni ne uzimaju pare od poreskih obveznika, ne zanima me da ima platu i pola miliona.
McMoy

#215 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by McMoy »

Jesu bezobrazni ovi novinari! :roll:
Uzeli sad pred novogodišnje praznike iznositi ove podatke i sekirati ljude.
Eno Komšić, Kebo, Nikšić..., ljudi pojma nisu imali da se ovako nešto događa.
Još kad Lagumdžija za ovo čuje... biće njima... :mrgreen:
weredsf

#216 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by weredsf »

agnostic_front wrote:
weredsf wrote:Ima ali manje od 20%, upravljacka struktura je manje vise privatna kao i vecina firme te mi ova plata nema veze sa ostatkom ekipe, posebno sa ovim iz MUP-a.
Eh tačno, još ako oni ne uzimaju pare od poreskih obveznika, ne zanima me da ima platu i pola miliona.
Pa poslovanje je druga prica, posluju uspjesno i to je bitno, placaju porez i doprinose redovno i to je drzavni interes, obzirom da nije vecinsko drzavno vlasnistvo ja se ne osjecam previse ostecenim u konkretnom slucaju.
Oni dosta izvoze i na domacem trzistu nemaju veliki procenat ucesca, mozda 30 do 40% prometa
Alfons Kauders

#217 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by Alfons Kauders »

agnostic_front wrote:
uzimaju - 20% firme je jos uvijek nase... uzimaju pare i preko esencijalne liste, na kojoj npr. odredjeni lijek u bih kosta 9km a u izvoz isti lijek pici po cijeni od 3km... uzimaju itekako
agnostic_front

#218 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by agnostic_front »

:thumbup:
The BEN10

#219 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by The BEN10 »

McMoy wrote:Jesu bezobrazni ovi novinari! :roll:
Uzeli sad pred novogodišnje praznike iznositi ove podatke i sekirati ljude.
Eno Komšić, Kebo, Nikšić..., ljudi pojma nisu imali da se ovako nešto događa.
Još kad Lagumdžija za ovo čuje... biće njima... :mrgreen:
:-D
DaffyDuck

#220 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by DaffyDuck »

rajvoSa0 wrote:Izgleda da je tako.

Nego, upoznao sam osobu, stranca koji radi u privatnom sektoru u BIH i odskora ima platu ni manje ni vise nego 75 000 KM mjesecno. Sta mislite o tome? :)

A da pravi profit, da zna rukovoditi, definitivno zna.. s tim sto obicni radnici tamo gdje on radi imaju otprilike 70,80, 90 puta nizu platu od njega.
Da nije onaj rus, direktor Gasproma :D
agnostic_front

#221 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by agnostic_front »

Alfons Kauders wrote:
agnostic_front wrote:
uzimaju - 20% firme je jos uvijek nase... uzimaju pare i preko esencijalne liste, na kojoj npr. odredjeni lijek u bih kosta 9km a u izvoz isti lijek pici po cijeni od 3km... uzimaju itekako
Dobro, ali ako je 20% "naše", da li "mi" imamo dio profita?
rajvoSa0

#222 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by rajvoSa0 »

Alfons Kauders wrote: zavisi sefe... ovi bizoni primaju po 10 i vise milja u firmama koje su upropastili (aluminij), firmama koje stagniraju (sarajevo osiguranje) i u institucijama gdje je takva primanja nemoguce opravdati (bolnice, fakulteti)

kad bi npr. mogli dovesti menadzera svjetskog kalibra da u sredi stvari u aluminiju, telecomu ili elektroprivredi... da stvori 10 miliona eura nove dobiti za pola miliona plate godisnje, to bi bio posao stoljeca

Sto se to ne uradi? Ima li kakvih primjera, da li je to moguce?

Dakle dovesti covjeka koji ce za platu od pola miliona-milion eura godisnje da ti pravi rezultate. Da li bi on mogao to sam, s obzirom da je oko njega gomila nesposobnih ljudi?

Ja bi tako uradio u Telekomu, Bosnalijeku, Aluminiju, Elektroprivredi..

A sto se GRASa tice, dovesti nekoga sa mudima ko ce reci bankrot je, podavati otkaze i mars kuci.
madner

#223 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by madner »

Aluminij nije propala firma. Ljudi imaju dva glavna troska, prvi je struja a drugo plate.

Jasno je da se jedan ili drugi parametar mogu promjeniti kako bi bila profitabilna. No malo su se pravili nezavisni. :D
agnostic_front

#224 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by agnostic_front »

rajvoSa0 wrote:
Alfons Kauders wrote: zavisi sefe... ovi bizoni primaju po 10 i vise milja u firmama koje su upropastili (aluminij), firmama koje stagniraju (sarajevo osiguranje) i u institucijama gdje je takva primanja nemoguce opravdati (bolnice, fakulteti)

Sto se to ne uradi? Ima li kakvih primjera, da li je to moguce?

Dakle dovesti covjeka koji ce za platu od pola miliona-milion eura godisnje da ti pravi rezultate. Da li bi on mogao to sam, s obzirom da je oko njega gomila nesposobnih ljudi?

Ja bi tako uradio u Telekomu, Bosnalijeku, Aluminiju, Elektroprivredi..

A sto se GRASa tice, dovesti nekoga sa mudima ko ce reci bankrot je, podavati otkaze i mars kuci.
Ne znam da li ima primjera kod nas, ali u normalnom svijetu, dakle na Zapadu to je normalna praksa.

Eh sad, da bi on napravio takve rezultate, onda bi se stvari morale dovesti u red, a da li je to nama i političarima u interesu, druga je priča.
weredsf

#225 Re: Ima se, moRe se...Plate od 40 000 km u BiH

Post by weredsf »

Alfons Kauders wrote:
agnostic_front wrote:
Na osnovu toga dobijaju dividentu, imaju ljude u upravi itd, plata managera nije pod njihovom ingerencijom niti ona treba biti fokus ovog spiska, meni je frapantno da neko u gradskoj upravi ima 7600 BAM platu. :shock: :shock: :shock:
Polic je bio manager u HIFI-i i otamo je dosao u Bosnalijek, nije njegova plana nista posebno
Post Reply