Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#201 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

notabene wrote:ispod svakog nivoa je rasprava ovdje, zahvaljujuci podjebavanjima pojedinaca, vjerujem da su to upravo oni mahalci, djecica koji sebi daju to zapravo.. stanje u državi ako je i mozemo nazvati državom, jeste upravo ovakvo kako si mnogi daju zapravo da pricaju ovdje.. Jeste upravu si alfons, jedem burek, nisam ucio da budem pametan kao ti, frajer sa đoksom ili benjo junior, bos pa da 450km potrošim za noc.. Da upravu si, fulio sam profesiju, nazalost tvoje razmišljanje jeste odlika ove zemlje
nemoj sta zamjerit, nameracio sam se da podjebavam druga nosaru i drugaricu banksy, a ti si slucajno uletio izmedju

profulo sam i ja profesiju, pa sam je promijenio... kamo srece da sam ganjao masinstvo, gradjevinu i sl... pisaj ga, lako je bit general poslije bitke, necu sad da kontam do kraja zivota kako bi bolje prosao...
nosara

#202 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
notabene wrote:ispod svakog nivoa je rasprava ovdje, zahvaljujuci podjebavanjima pojedinaca, vjerujem da su to upravo oni mahalci, djecica koji sebi daju to zapravo.. stanje u državi ako je i mozemo nazvati državom, jeste upravo ovakvo kako si mnogi daju zapravo da pricaju ovdje.. Jeste upravu si alfons, jedem burek, nisam ucio da budem pametan kao ti, frajer sa đoksom ili benjo junior, bos pa da 450km potrošim za noc.. Da upravu si, fulio sam profesiju, nazalost tvoje razmišljanje jeste odlika ove zemlje
nemoj sta zamjerit, nameracio sam se da podjebavam druga nosaru i drugaricu banksy, a ti si slucajno uletio izmedju

profulo sam i ja profesiju, pa sam je promijenio... kamo srece da sam ganjao masinstvo, gradjevinu i sl... pisaj ga, lako je bit general poslije bitke, necu sad da kontam do kraja zivota kako bi bolje prosao...
Uvijek si bio ljubomoran na skolovanije od sebe...
Alfons Kauders

#203 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
Alfons Kauders wrote:

Uvijek si bio ljubomoran na skolovanije od sebe...
da, vjerovatno se zato druzim sa skolovanijim od sebe... :D
Banksy

#204 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Banksy »

nosara wrote: Uvijek si bio ljubomoran na skolovanije od sebe...
:mrgreen:
Alfons Kauders

#205 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
kme :D
Max Bunker

#206 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Max Bunker »

Koliko mi je nekih ljudi zao, toliko i nije. Osamnaest godina vas j*bu u glavu, rade vam sta hoce a vi sutite. Pola ( ako ne i vise raje ) sto sada kuka kako nema para, je sama sebe zajebala sa kreditima. Hoce vise, nego sto mogu priustiti. Nemojte mi samo pricati kako su zeljeli normalan zivot jer skupe kuhinje, ljetovanja u Istri/Dubrovniku, mobiteli i silne druge gluposti u fazonu " kupio komsija sa prvog sprata pa moram i ja. " sigurno spadaju u malo luksuznije stvari ( ovaj jedan moj nema za normalnih tena a skrsio neku noc 300 KM u restoranu na, kako je sam priznao, izivljavanje ). Vecina vas glumi neke moraliste a da imate stelu ili pare da date, prvi bi to ucinili da nesto ostvarite. Koliko radite na sebi, na svome skolovanju ? Imam jednu jaranicu koja se zali da ne moze da postane sudija ili tuzilac, vec sestu godinu strucna saradnica a ne zna razliku izmedju kazne zatvora i kazne dugotrajnog zatvora a vazda kuka kako su na izborima za navedene funkcije stele, mito, kako je ne vole, kako treba ici iz ove zemlje i sl. Pola vas trazi i moli da ne dobije posao.

Meni je jedino zao mladog naroda, ljudi koji su tek na pocetku a koji imaju slabu sansu upravo zbog onoga sto ste vi zajebali i izjebali zadnjih 10-20 godina.

Šveđanin

#207 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Šveđanin »

Max Bunker wrote:Koliko mi je nekih ljudi zao, toliko i nije. Osamnaest godina vas j*bu u glavu, rade vam sta hoce a vi sutite. Pola ( ako ne i vise raje ) sto sada kuka kako nema para, je sama sebe zajebala sa kreditima. Hoce vise, nego sto mogu priustiti. Nemojte mi samo pricati kako su zeljeli normalan zivot jer skupe kuhinje, ljetovanja u Istri/Dubrovniku, mobiteli i silne druge gluposti u fazonu " kupio komsija sa prvog sprata pa moram i ja. " sigurno spadaju u malo luksuznije stvari ( ovaj jedan moj nema za normalnih tena a skrsio neku noc 300 KM u restoranu na, kako je sam priznao, izivljavanje ). Vecina vas glumi neke moraliste a da imate stelu ili pare da date, prvi bi to ucinili da nesto ostvarite. Koliko radite na sebi, na svome skolovanju ? Imam jednu jaranicu koja se zali da ne moze da postane sudija ili tuzilac, vec sestu godinu strucna saradnica a ne zna razliku izmedju kazne zatvora i kazne dugotrajnog zatvora a vazda kuka kako su na izborima za navedene funkcije stele, mito, kako je ne vole, kako treba ici iz ove zemlje i sl. Pola vas trazi i moli da ne dobije posao.

Meni je jedino zao mladog naroda, ljudi koji su tek na pocetku a koji imaju slabu sansu upravo zbog onoga sto ste vi zajebali i izjebali zadnjih 10-20 godina.

Dobar post. ;)

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
detroit-mercy

#208 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by detroit-mercy »

MIslim da bi neko trebao da postavi onaj video TLN kad Nele imitira Cengu :mrgreen: "Plata nema............"
Bas bi dobro dosa u raspravi :skoljka: .
JThomas

#209 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by JThomas »

a kao bez štele je postala stručna saradnica :mrgreen:
Max Bunker

#210 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Max Bunker »

detroit-mercy wrote:MIslim da bi neko trebao da postavi onaj video TLN kad Nele imitira Cengu :mrgreen: "Plata nema............"
Bas bi dobro dosa u raspravi :skoljka: .
Da je meni naci samo onaj dio TLN-a kada oni voze elektricne autice u Pionirskoj a sve to predstavlja parodiju na MMF i zaduzivanje.
gagy06

#211 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by gagy06 »

Šveđanin wrote:
Max Bunker wrote:Koliko mi je nekih ljudi zao, toliko i nije. Osamnaest godina vas j*bu u glavu, rade vam sta hoce a vi sutite. Pola ( ako ne i vise raje ) sto sada kuka kako nema para, je sama sebe zajebala sa kreditima. Hoce vise, nego sto mogu priustiti. Nemojte mi samo pricati kako su zeljeli normalan zivot jer skupe kuhinje, ljetovanja u Istri/Dubrovniku, mobiteli i silne druge gluposti u fazonu " kupio komsija sa prvog sprata pa moram i ja. " sigurno spadaju u malo luksuznije stvari ( ovaj jedan moj nema za normalnih tena a skrsio neku noc 300 KM u restoranu na, kako je sam priznao, izivljavanje ). Vecina vas glumi neke moraliste a da imate stelu ili pare da date, prvi bi to ucinili da nesto ostvarite. Koliko radite na sebi, na svome skolovanju ? Imam jednu jaranicu koja se zali da ne moze da postane sudija ili tuzilac, vec sestu godinu strucna saradnica a ne zna razliku izmedju kazne zatvora i kazne dugotrajnog zatvora a vazda kuka kako su na izborima za navedene funkcije stele, mito, kako je ne vole, kako treba ici iz ove zemlje i sl. Pola vas trazi i moli da ne dobije posao.

Dobar post. ;)

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
U kur.u post....
staradis

#212 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by staradis »

Vecina skuplja zjale gofinama i bas mi ih je zao. Mati mi radi kod privatnika i nema citave plate 15 mjeseci.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Alfons Kauders

#213 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

upravo tako... vecina naseg naroda zivi debelo iznad mogucnosti...

i onda cim krene prica o kresanju plate za 5% ili 10% - kolektivno kmecanje... a dok je dobro islo, kupovali ste stanovi, auta i televizori na kredu... stek = 0... to nikad nisam bio u stanju skontat, cak ni kod najblizih prijatelja i rodbine - ljudi jednostavno ne stede...

a za pripravnicu... pitam se kako li je polozila kpp i kp... cuj hoce za sudiju a ne zna sta je dugotrajni zatvor... vidim neki dan starog kolegu, frajer je do 35te uzeo dvije nekretnine vrijednosti 300 milja i ima barem jos toliko u steku... dao otkaz, zdravlje da sredi i preporodio se... sta radi u slobodno vrijeme? uci covjek... polaze neke zajebancije, ganja certifikate... a i bez njih moze drmati pare o kojim vecina nas samo moze sanjati
vjesticanametli

#214 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by vjesticanametli »

Alfons Kauders wrote:
Banksy wrote:
kme :D
ne kmečite već se školajte :D :lol:
kme
The Realist

#215 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by The Realist »

Black swan wrote:mislim da nije problem što su u državnoj službi plate tolike kolike a u privatnom sektoru su manje

veći je problem što iz jedne porodice svi rade u državnoj službi a iz druge su ili svi u privatnom ili nezaposleni
da se kakva kvaka tu dodala... ako muž radi ne može i žena... pa da ga jebeš u državnu ili obratno
pa da svaka obitelj ima makar jednu sigurnu platu
Hebiga, upoznaju se na fakultetu i završe ga. Gdje da rade dva, profesora, ljekara? Ne može baš ni tako, iako razumijem tvoju poentu, jer kod nas je stvarno sve prešlo granice.
Hendrix

#216 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Hendrix »

kockica_kockica wrote:
Hendrix wrote:Nije to šačica ljudi, to je gomila besposlenih letargičnih likova kojima je posao da urade jedan dopis dnevno i čekaju 16:00h, taj posao ne vrijedi ni toplog obroka a kamoli plate koju dobijaju.
To su likovi tipa opštinski službenik koji na moju primjedbu da mu kolegica nije već pola sata tu da mi ovjeri nešto kaže '' pa idi popij kafu šta žuriš..'', pa reko druže ja sam uzeo privatni izlaz sa posla i mjeri mi se vrijeme koje nisam proveo na radnom mjestu...on uopšte ne konta vrijeme kao mjerilo nečega. Za njih vrijeme služi da teče do 16:00h i to je to, žurba, hitan posao za njih nema smisla jer su u konstantnom neradu čitav radni vijek.

Da su plate proporcionalne urađenom poslu, većina džabojeda ne bi dobila ni 50KM...ukoliko se za posao ne smatra sjedenje i sama prisutnost u kancelariji.
A tebi ovo rekao ko? Odakle ti ovakva informacija?

Ponizavas rad ljudi koji se placaju sa budzeta samo zato jer?
Ovdje ponizavas jednu cistacicu koja cisti govna 8 sati dnevno svaki dan... Ponizavas rad jednog portira.... Ponizavas rad ljudi od krvi i mesa koji ti zapravo nista nisu uradili, ne poznajes ih a sve znas o njima.... :-)
Čistačice i portiri ne pišu dopise zar ne? Naravno da znam kako se i šta radi u opštinama, pa poznajem dosta tih ljudi koji se više i ne stide priznati da ne rade ništa, bruka raje moje je išla u pripravnike i zimi se borila da ne zaspe na poslu od 12 do 16...Ti od svih ljudi nađe rijetke koji moraju raditi posao, čistačice...a gdje su silni činovnici i savjetnici?

Naglasak je na većina neradnika...naravno da neko mora i da radi nešto, ali svi mi dobro znamo koliko je predimenzionirana administracija i kako se dolazi na mjesta, zašto glumiti iznenađenje neko?
Better Man

#217 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Better Man »

Ovdje nisu problem plate u državnoj službi, već bahatost i rastrošnost ministara i i poslanika. U iole uspješnom javnom preduzeću plare su daleko veće nego u državnoj službi. najveći problem je što mafija oličena u vladama kantona i poslanicima nije rekla da će oni ostati bez jedne plaće već isključivo oni koji rade za njih. Sve dubioze su upravo napravili ministri i poslanici svojim enormnim primanjima, primanjem raznoraznih naknada za odvojeni život i sl i to uglavnom tako što su fiktivno prijavljeni na određenoj adresi, kupovinom skupocjenih vozila, rasipanjem novca na skupa službena putovanja, reprezentacije, plaćanjem raznoraznih komisija, tj. pored redovne plaće se bi plaća i rad u komisiji i to uglavnom za posao koji mu je u opisu radnog mjesta. Reformu treba krenuti od ministar i poslanika, tako da im se onemogući kupovina luksuznih automobila, telefona, kompjutera, ukinu sva druga primanja izuzev plaće, toplog obroka i stvarnih troškova prevoza, kao da se ukine plaćanje bilo kakvih komisija itd.
Last edited by Better Man on 26/11/2013 21:04, edited 1 time in total.
The Realist

#218 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by The Realist »

cyprus wrote: A zar ne bi najprihvatljivija ideja bila recimo da se svima smanje plate recimo za 10%? Za mene bi to bila prihvatljiva opcija... Eh sad, ekonomija mi (nažalost) nije jača strana, pa biće da to nije tako jednostavno kako meni izgleda...

Prosvjeti u Ze-Do kantonu su smanjene davno plate, samo bez donošenja odluke, zato su ih i tužili i dobili presudu u svoju korist (jedna 18mio, a ako bude druge, moglo bi još toliko biti), a sada kada će isplatiti.... Istina, to je sa kamatama, a kamata bi se valjda mnogi i odrekli, no, samo si kanton dodatno nabio troškove.

Ne mogu im tek tako smanjiti plate, pogotovo što te plate nisu iste po kantonima i ne bi svakoga isto zahvatilo.

A ima tu još jedan povelik problem, ljudi su dizali kredite na osnovu plata koje imaju i sada kada ti njima smanjiš platu, odjednom u probleme dolaze, jer rata ostaje ista, ali plata ne....

Smanjenja su neophodna, to je sigurno, ali ta smanjenja mora pratiti i smanjenje troškova života (struja, voda, grijanje, brašno, ulje, neke mesne prerađevine..... - što bi ujedno pomoglo i onima u realnom sektoru, a koji imaju manje plate), jer bi se manje osjetilo smanjenje primanja, a također bi ostalo dovoljno novca da se troši na stvari koje nisu pojeftinile, jer nisu neophodne za život.

Ono što se može smanjiti su nekakvi dodaci, komisije, ovo, ono....
RahatHurmašica

#219 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 19:12, edited 1 time in total.
manekenka u penziji

#220 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by manekenka u penziji »

Ja mislim da je jedina stvar koja bi mogla pokrenuti narod na proteste ovakav udar po džepu. Mada, kao sto već rekoh, sve je to uvod u još jedan kredit od MMF-a.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
Alfons Kauders

#221 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

The Realist wrote:
cyprus wrote: A zar ne bi najprihvatljivija ideja bila recimo da se svima smanje plate recimo za 10%? Za mene bi to bila prihvatljiva opcija... Eh sad, ekonomija mi (nažalost) nije jača strana, pa biće da to nije tako jednostavno kako meni izgleda...

Prosvjeti u Ze-Do kantonu su smanjene davno plate, samo bez donošenja odluke, zato su ih i tužili i dobili presudu u svoju korist (jedna 18mio, a ako bude druge, moglo bi još toliko biti), a sada kada će isplatiti.... Istina, to je sa kamatama, a kamata bi se valjda mnogi i odrekli, no, samo si kanton dodatno nabio troškove.

Ne mogu im tek tako smanjiti plate, pogotovo što te plate nisu iste po kantonima i ne bi svakoga isto zahvatilo.

A ima tu još jedan povelik problem, ljudi su dizali kredite na osnovu plata koje imaju i sada kada ti njima smanjiš platu, odjednom u probleme dolaze, jer rata ostaje ista, ali plata ne....

Smanjenja su neophodna, to je sigurno, ali ta smanjenja mora pratiti i smanjenje troškova života (struja, voda, grijanje, brašno, ulje, neke mesne prerađevine..... - što bi ujedno pomoglo i onima u realnom sektoru, a koji imaju manje plate), jer bi se manje osjetilo smanjenje primanja, a također bi ostalo dovoljno novca da se troši na stvari koje nisu pojeftinile, jer nisu neophodne za život.

moze se to i upoloviti, i treba, ali nije dovoljno... neko je par stanica ranije ostavljao podatke o potrosnji u kantonima, najvise ide na skolstvo, zdravstvo, mup... ako je kanton u minusu sto miliona na budzet od pola milijarde, moraju i njima kresati plate - jbg eto u zedo kantonu ide preko 80% budzeta na plate, jednostavno matematicki nemoguce... alternative su povecanje prihoda kroz nove namete, rezanje troskova (ukljucujuci plate) ili zaduzenje

sta je od toga najbolje? sve pomalo... nek udare po dzepu hajvanima, neka skontaju kakav porez na luksuz ako se mogu dogovoriti... plate moraju rezati... naravno ne isto svima... lupam, neka onom s miljom kresu 5%, onom s 1500 10% itd, progresivno... ovim s najnizim platama ne moras nista ni kresati... da skreses dva posto (20km) bezveze ces ispizdit 50,000 ljudi za 2 miliona mjesecno... bolje ispizdit 5000 onih koji imaju preko dvije milje :D

ili se opet zaduzit ili ispizdit nekoliko hiljada ljudi, dok vecina to nece ni primjetit
gagy06

#222 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by gagy06 »

Alfons wrote:upravo tako... vecina naseg naroda zivi debelo iznad mogucnosti...
Ovo tvrdnja je zestoko njesra. Raja pokusava da zivi normalan zivot. A ako je nenormalno da ima TV, kompjuter pa cak, hej zamisli, stan, e, jebem li ga onda...
The Realist wrote:

A ovo je dobar post :thumbup:
gagy06

#223 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by gagy06 »

Alfons Kauders wrote:
The Realist wrote:

moze se to i upoloviti, i treba, ali nije dovoljno... neko je par stanica ranije ostavljao podatke o potrosnji u kantonima, najvise ide na skolstvo, zdravstvo, mup... ako je kanton u minusu sto miliona na budzet od pola milijarde, moraju i njima kresati plate - jbg eto u zedo kantonu ide preko 80% budzeta na plate, jednostavno matematicki nemoguce... alternative su povecanje prihoda kroz nove namete, rezanje troskova (ukljucujuci plate) ili zaduzenje

sta je od toga najbolje? sve pomalo... nek udare po dzepu hajvanima, neka skontaju kakav porez na luksuz ako se mogu dogovoriti... plate moraju rezati... naravno ne isto svima... lupam, neka onom s miljom kresu 5%, onom s 1500 10% itd, progresivno... ovim s najnizim platama ne moras nista ni kresati... da skreses dva posto (20km) bezveze ces ispizdit 50,000 ljudi za 2 miliona mjesecno... bolje ispizdit 5000 onih koji imaju preko dvije milje :D

ili se opet zaduzit ili ispizdit nekoliko hiljada ljudi, dok vecina to nece ni primjetit
Slazem se. Nek mi podignu platu na 1500 pa nek odmah rezu 10%.
Max Bunker

#224 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Max Bunker »

gagy06 wrote:
Alfons wrote:upravo tako... vecina naseg naroda zivi debelo iznad mogucnosti...
Ovo tvrdnja je zestoko njesra. Raja pokusava da zivi normalan zivot. A ako je nenormalno da ima TV, kompjuter pa cak, hej zamisli, stan, e, jebem li ga onda...
Nemoj izvrtati. Niko nije rekao da je TV ili kompjuter luksuz ali luksuz jeste kada ti sa primanjem od 1 000 KM, kupist TV od 1 200 KM. Ili kupis TV od 1 200 KM pa mobitel od 1 000 KM, pa malo Egipat/Turska/Tunis na ljetovanje i sve to na kredit sa primanjem od 1 000 KM pa ti kasnije krivi i Alija i Tito i mater sto te rodila. Svi lopovi a samo ti posten i samo si zelio zivot dostojan covjeka. How yes no.

P.S.

Ovo za stan se slazem sa tobom, pogotovo kada su u pitanju mladi ljudi.
Max Bunker

#225 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Max Bunker »

Alfons Kauders wrote:[

Jedan od prijedloga MMF-a je da se ZZO ( Zavodi Zdravstvenog osiguranja ) sa kantonalnih nivoa prebace ne nivo Federacije, cime bi se ostvarila znacajna usteda i rasteretio budzet. Cak su u trenutnim pregovorima i Hrvati na to pristali ali nasi iz KS nece ni da cuju jer bi to dovelo do pogorsanja zdravstvene usluge u istom.

Zelim reci da postoji dosta nacina da se novac ustedi da se ne ide na dodatna zaduzenja kod MMF-a ali da ovi na vlasti nekada ne znaju a nekada ne zele.
Post Reply