Saberi se... Tema nije atentat na hss-ovce...fantom slobode wrote:Nema veze sa temom...nosara wrote:Ovo nema veze s temom... Supljirate opasno...:-)
atentat...(ubistvo)...ista regija...isti narodi u pitanju...Jugoslavija kojoj se kao tezilo...istorijski kontekst...ma dajcak su i partizani shvatili o cemu se radi (procitaj kraj atentatora), a ti to tvrdoglavo negiras...
Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- nosara
#201 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
- Gojeni H
#202 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Mislio sam na period nakon I svj. rata, nosonjo.nosara wrote:Iako sam porijeklom iz "carstva", nisam se nikad osjecao "poklopljenim"... Sta da ti kazem, ne bojim se nikog, svoj na svom...Gojeni H wrote: Dakle, ti zelis da kazes da Jugoslavija koju je Srbija poklopila, je veoma bolja opcija od nikada kreirane drzave u kojoj bi Slovenci, Hrvati, Srbi i Bosnjaci u okviru Austrijskog carstva bili u ravnopravnoj poziciji ... potencijalno?
Jel' o tome pricamo?
Ovi su bili okupatori, ovdje im nije bilo mjesto...
Nemam nikakve dileme da su Austrijanci bili okupatori. Mislio sam da smo govorili o motivima ovih drugih. Odnosno ko je njima upravljao kao pijunima.
- Gojeni H
#203 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Vidi njega opet?nosara wrote:Nema veze s temom...
Pa, covjece sve ima veze s temom. Ideologija atentatora a pogotovo ljudi koji su sve organizovali je ovde sustina svega. Kako neko koga je Apis vodao k'o cuku moze biti pozitivan za Bosnjake? Pogotovo znajuci sta ce se desiti kad Kakradjordjevici preuzmu vlast u Bosni.
Mene sto se tice, i Gavrilo i Ferdinand mogu biti pozitivni samo toliko da ih koristimo za promociju turizma.
- fantom slobode
#204 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
znam da ti treba za potvrdu tvoje teorije...ali sta ces kad se desilo...i vjeruj, nismo mi uopste daleko sa stavovima...kreni prvo od sebe, sto se tice ovih racunskih operacija koje navede.nosara wrote:Saberi se... Tema nije atentat na hss-ovce...fantom slobode wrote:Nema veze sa temom...nosara wrote:Ovo nema veze s temom... Supljirate opasno...:-)
atentat...(ubistvo)...ista regija...isti narodi u pitanju...Jugoslavija kojoj se kao tezilo...istorijski kontekst...ma dajcak su i partizani shvatili o cemu se radi (procitaj kraj atentatora), a ti to tvrdoglavo negiras...
- nosara
#205 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Nema relevantnih dokaza za to... Sve sto se desilo poslije ukazuje na to da je bila rijec o cinu idealista, ljevicara i Jugoslovenskih nacionalista...Gojeni H wrote:Mislio sam na period nakon I svj. rata, nosonjo.nosara wrote:Iako sam porijeklom iz "carstva", nisam se nikad osjecao "poklopljenim"... Sta da ti kazem, ne bojim se nikog, svoj na svom...Gojeni H wrote: Dakle, ti zelis da kazes da Jugoslavija koju je Srbija poklopila, je veoma bolja opcija od nikada kreirane drzave u kojoj bi Slovenci, Hrvati, Srbi i Bosnjaci u okviru Austrijskog carstva bili u ravnopravnoj poziciji ... potencijalno?
Jel' o tome pricamo?
Ovi su bili okupatori, ovdje im nije bilo mjesto...
Nemam nikakve dileme da su Austrijanci bili okupatori. Mislio sam da smo govorili o motivima ovih drugih. Odnosno ko je njima upravljao kao pijunima.
E, sad, sto neki stavljaju znak jednakosti izmedju Srbije i Jugoslavije, u te fobije ne ulazim... Ni poslije prvog, a ni poslije drugog rata...
Stari mi je pricao da baka nije mogla prezalit kraljevinu... a nije bila Srpkinja, naprotiv...
- nosara
#206 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Tema je atentat na okupatora... Ne postoje relevantni dokazi da je isplaniran od strane srpskih radikala, naprotiv... Ne zanima me apis...Gojeni H wrote:Vidi njega opet?nosara wrote:Nema veze s temom...
Pa, covjece sve ima veze s temom. Ideologija atentatora a pogotovo ljudi koji su sve organizovali je ovde sustina svega. Kako neko koga je Apis vodao k'o cuku moze biti pozitivan za Bosnjake? Pogotovo znajuci sta ce se desiti kad Kakradjordjevici preuzmu vlast u Bosni.
Mene sto se tice, i Gavrilo i Ferdinand mogu biti pozitivni samo toliko da ih koristimo za promociju turizma.
- fantom slobode
#207 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
ubistvo je ubistvo...cin idealiste ili bilo sta drugo ne moze da opravda ucinjeno.nosara wrote:
Nema relevantnih dokaza za to... Sve sto se desilo poslije ukazuje na to da je bila rijec o cinu idealista, ljevicara i Jugoslovenskih nacionalista...
E, sad, sto neki stavljaju znak jednakosti izmedju Srbije i Jugoslavije, u te fobije ne ulazim... Ni poslije prvog, a ni poslije drugog rata...
Stari mi je pricao da baka nije mogla prezalit kraljevinu... a nije bila Srpkinja, naprotiv...
To sto baka nije mogla da prezali kraljevinu, to se i tebi isto desava...sasvim normalna pojava koja najmanje ima veze sa tim kako je u toj drzavi bilo, vise se radi o zalom za proslim vremenima - mladost prodje u tom vremenu, tad sve izgleda roze, kasnije se boje koje vidis promjene. Cak su i oni koje cijenis rekli da je to bila tamnica naroda. Kraljevina - svo vrijeme vrlo nestabilna, diktatura, sudski procesi, ubistva, gomila naroda koji za istu ne postoje...
Neko napisa treba iskoristiti dogadjaj da bi se sta vise zaradilo od turizma...upravo tako.
- Gojeni H
#208 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Jel' me zajebavas? Znas li sta je citat? Nema zakljucka.Nedobrovoljac wrote:Ma ti postiraj ‚‚građu‚‚ a ne zaključke na osnovu građe. Svi mi zaključujemo.Gojeni H wrote:
Pogledaj link, gradju koja je upotrijebljena
Klikni na link, idi na kraj stranice i sve ti se samo reKne za "koristeni materijal".
http://www.archive.org/stream/sarajevot ... p_djvu.txt
- LBVIEW
#209 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Pa tebe ne zanima nista sto opovrgava tvoju teoriju kako su atentatori bili "jugoslovenski nacionalisti" i "revolucionari" koji su se borili za "oslobodenje" od okupatora. Cak ni historijke cinjenice koje nedvosmisleno ukazuju kako je sve zakuhano u Srbiji s ciljem prosirenja iste na racun susjednog carstva,a sam atentat djelo Apisa & co ciji su glavni rekviziti bili noz i lubanja.nosara wrote:Tema je atentat na okupatora... Ne postoje relevantni dokazi da je isplaniran od strane srpskih radikala, naprotiv... Ne zanima me apis...Gojeni H wrote:Vidi njega opet?nosara wrote:Nema veze s temom...
- nosara
#210 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Ko negira ubistvo...?fantom slobode wrote:ubistvo je ubistvo...cin idealiste ili bilo sta drugo ne moze da opravda ucinjeno.nosara wrote:
Nema relevantnih dokaza za to... Sve sto se desilo poslije ukazuje na to da je bila rijec o cinu idealista, ljevicara i Jugoslovenskih nacionalista...
To sto baka nije mogla da prezali kraljevinu, to se i tebi isto desava...sasvim normalna pojava koja najmanje ima veze sa tim kako je u toj drzavi bilo, vise se radi o zalom za proslim vremenima - mladost prodje u tom vremenu, tad sve izgleda roze, kasnije se boje koje vidis promjene. Cak su i oni koje cijenis rekli da je to bila tamnica naroda. Kraljevina - svo vrijeme vrlo nestabilna, diktatura, sudski procesi, ubistva, gomila naroda koji za istu ne postoje...
Neko napisa treba iskoristiti dogadjaj da bi se sta vise zaradilo od turizma...upravo tako.
Problem je u tome sto vi negirate OKUPACIJU...
Sto se tice zala za proslim vremenima, moze bit... Ali, nesto ne znam da danas neko zali za ratom samo zbog zala za proslim vremenima... Prica je bila vise o tome da se "znao red"... Kako god...
- nosara
#211 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Nije u pitanju teorija, vec dokazane cinjenice... Za razliku od tih tvojih naklapanja o lobanjama... Naknadna desavanja nemaju veze s temom...LBVIEW wrote:Pa tebe ne zanima nista sto opovrgava tvoju teoriju kako su atentatori bili "jugoslovenski nacionalisti" i "revolucionari" koji su se borili za "oslobodenje" od okupatora. Cak ni historijke cinjenice koje nedvosmisleno ukazuju kako je sve zakuhano u Srbiji s ciljem prosirenja iste na racun susjednog carstva,a sam atentat djelo Apisa & co ciji su glavni rekviziti bili noz i lubanja.nosara wrote:Tema je atentat na okupatora... Ne postoje relevantni dokazi da je isplaniran od strane srpskih radikala, naprotiv... Ne zanima me apis...Gojeni H wrote:
Vidi njega opet?
Mene sto se tice, i Gavrilo i Ferdinand mogu biti pozitivni samo toliko da ih koristimo za promociju turizma.Kao dokaz sto je u stvari bio cilj Srbije mogu posluziti i naknadna desavanja unoj nakaradnoj drzavnoj zajednici, od terorizma u Skupstini,nekaznjenog zlocina u Sahovicima pa do agrarne reforme koja je zemlju,gle cuda, otela samo jednima, a dodijelila samo drugima.
- fantom slobode
#212 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
De me za boldirano citiraj...nosara wrote:Ko negira ubistvo...?fantom slobode wrote:ubistvo je ubistvo...cin idealiste ili bilo sta drugo ne moze da opravda ucinjeno.nosara wrote:
Problem je u tome sto vi negirate OKUPACIJU...
Sto se tice zala za proslim vremenima, moze bit... Ali, nesto ne znam da danas neko zali za ratom samo zbog zala za proslim vremenima... Prica je bila vise o tome da se "znao red"... Kako god...
Ja rekoh da je ubistvo ubistvo. Previse si zauzet obranom svojih stavova, tako da ne sagledavas komentare drugih.
Znao se red...da, iz perspektive tvoje bake, mlade zene vjerovatno apoliticne i usko vezane za obicne zivotne stvari...i kod drugih se znao red, sto ne znaci da nije bila u pitanju diktatura...tad je najvise reda. Dok ne pukne.
- nosara
#213 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Ubistvo ima svoj kontekst, nekad je opravdano i ima smisla...fantom slobode wrote: De me za boldirano citiraj...
Ja rekoh da je ubistvo ubistvo. Previse si zauzet obranom svojih stavova, tako da ne sagledavas komentare drugih.
Znao se red...da, iz perspektive tvoje bake, mlade zene vjerovatno apoliticne i usko vezane za obicne zivotne stvari...i kod drugih se znao red, sto ne znaci da nije bila u pitanju diktatura...tad je najvise reda. Dok ne pukne.
Nekom je i SFRJ bila diktatura... Nikad svima ugodit...
Drzimo se cinjenica a ne subjektivnih dojmova i percepcija...
-
mzungu
#214 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Okupator ubio okupatora. Jos samo da je tu bio pravi BH partiota pa da ubije i Principa
- nosara
#215 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Princip, Srbin, rodjen u BiH, okupator... Ima smisla...mzungu wrote:Okupator ubio okupatora. Jos samo da je tu bio pravi BH partiota pa da ubije i Principa
-
maher
#216 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
vrijeme je da se sarajevskom atentatu pristupi s razumjevanjem i na bazi cinjenica, a ne na bazi dnevne politike i pristupom crno bijelo, za ili protiv...cinjenica je da su iz ove teme i komunisti i cetnici izvlacili ono sto im odgovara, tako da i probosanske snage moraju voditi racuna o sljedecem:
- kakva god da je bila organizacija je nosila naziv mlada bosna (a ne mlada srbija ili jugoslavija)...po uzoru na mladu italiju koja je tezila kulturnom ujedinjenju naroda na teritoriji italije...
- mlada bosna je prva multietnicka organizacija na teritoriji bih, sto u svakom slucaju nije nevazna stvar
- kakva god da je bila organizacija je nosila naziv mlada bosna (a ne mlada srbija ili jugoslavija)...po uzoru na mladu italiju koja je tezila kulturnom ujedinjenju naroda na teritoriji italije...
- mlada bosna je prva multietnicka organizacija na teritoriji bih, sto u svakom slucaju nije nevazna stvar
-
mzungu
#217 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
nosara wrote:Princip, Srbin, rodjen u BiH, okupator... Ima smisla...mzungu wrote:Okupator ubio okupatora. Jos samo da je tu bio pravi BH partiota pa da ubije i Principa
Prodana dusa prvo, sto ti dodje okupator na kraju, ima smisla a
Da dodam: Husein-kapetan Gradascevic
Nadam se da vidis razliku pajdo
Last edited by mzungu on 08/11/2013 11:49, edited 1 time in total.
-
mzungu
#218 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
maher wrote:vrijeme je da se sarajevskom atentatu pristupi s razumjevanjem i na bazi cinjenica, a ne na bazi dnevne politike i pristupom crno bijelo, za ili protiv...cinjenica je da su iz ove teme i komunisti i cetnici izvlacili ono sto im odgovara, tako da i probosanske snage moraju voditi racuna o sljedecem:
Kolega, cilj...cilj je bitan, a ne ime! A nikakva Bosna nije bio cilj te "mlade"
U sto smo se uvjerili poslije...
-
Bodkin
#219 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
kljucna stvar. ko je to znao? znas ti danas. onaj u 1912 nije mogao nikako.Gojeni H wrote:Vidi njega opet?nosara wrote:Nema veze s temom...
a ovo za turizam, da se tako bitan dogadjaj za koji znaju svi u svijetu desio u austriji, oni bi milijardu godisnje zaradjivali od turista
-
Bodkin
#220 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
naravno da nije, cilje je bila jugoslavijamzungu wrote:maher wrote:vrijeme je da se sarajevskom atentatu pristupi s razumjevanjem i na bazi cinjenica, a ne na bazi dnevne politike i pristupom crno bijelo, za ili protiv...cinjenica je da su iz ove teme i komunisti i cetnici izvlacili ono sto im odgovara, tako da i probosanske snage moraju voditi racuna o sljedecem:
Kolega, cilj...cilj je bitan, a ne ime! A nikakva Bosna nije bio cilj te "mlade"
-
mzungu
#221 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Bodkin wrote:naravno da nije, cilje je bila jugoslavijamzungu wrote:maher wrote:vrijeme je da se sarajevskom atentatu pristupi s razumjevanjem i na bazi cinjenica, a ne na bazi dnevne politike i pristupom crno bijelo, za ili protiv...cinjenica je da su iz ove teme i komunisti i cetnici izvlacili ono sto im odgovara, tako da i probosanske snage moraju voditi racuna o sljedecem:
Ko sto rece drug nosara gore, i Jugoslavija je nekom bila okupator, e pa da meni jeste. Da ne ulazimo u detalje, ko je kakav okupator molim lijepo
Ono kao neko te mazi, neko te kolje, al te usput okupira
- nosara
#222 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Kad si saznao da ti je Juga okupator...? Sta si poduzeo...?mzungu wrote:
Ko sto rece drug nosara gore, i Jugoslavija je nekom bila okupator, e pa da meni jeste. Da ne ulazimo u detalje, ko je kakav okupator molim lijepo
Ono kao neko te mazi, neko te kolje, al te usput okupira
-
maher
#223 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
oni tada ne znaju za pojam jugoslavija....jugoslavija kao pojam nigdje se ne pojavljuje u njihovim dokumentima, niti u bilo cijim...pominju se slavenski narodi, ali jugoslavija koliko sam ja procitao nigdje..., ali ako ste vi to negdje procitali ok...mozdaBodkin wrote:naravno da nije, cilje je bila jugoslavijamzungu wrote:maher wrote:vrijeme je da se sarajevskom atentatu pristupi s razumjevanjem i na bazi cinjenica, a ne na bazi dnevne politike i pristupom crno bijelo, za ili protiv...cinjenica je da su iz ove teme i komunisti i cetnici izvlacili ono sto im odgovara, tako da i probosanske snage moraju voditi racuna o sljedecem:
- fantom slobode
#224 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Pa dio konteksta je i ostalo sto ti smeta na temi.nosara wrote:Ubistvo ima svoj kontekst, nekad je opravdano i ima smisla...fantom slobode wrote: De me za boldirano citiraj...
Nekom je i SFRJ bila diktatura... Nikad svima ugodit...
Drzimo se cinjenica a ne subjektivnih dojmova i percepcija...
A sto se tice subjektivnosti dojma i percepcije...daleko od toga da si ti imun. Priznaj makar to u sebi. Ne moras na forumu.
-
Bodkin
#225 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
ujedinjenje juznih slovena i tako tomaher wrote:
oni tada ne znaju za pojam jugoslavija....jugoslavija kao pojam nigdje se ne pojavljuje u njihovim dokumentima, niti u bilo cijim...pominju se slavenski narodi, ali jugoslavija koliko sam ja procitao nigdje..., ali ako ste vi to negdje procitali ok...mozda