Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nosara

#201 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

fantom slobode wrote:
nosara wrote:Ovo nema veze s temom... Supljirate opasno... :-)
Nema veze sa temom...:-):-)

atentat...(ubistvo)...ista regija...isti narodi u pitanju...Jugoslavija kojoj se kao tezilo...istorijski kontekst...ma daj :) cak su i partizani shvatili o cemu se radi (procitaj kraj atentatora), a ti to tvrdoglavo negiras...
Saberi se... Tema nije atentat na hss-ovce...
Gojeni H

#202 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
Gojeni H wrote: Dakle, ti zelis da kazes da Jugoslavija koju je Srbija poklopila, je veoma bolja opcija od nikada kreirane drzave u kojoj bi Slovenci, Hrvati, Srbi i Bosnjaci u okviru Austrijskog carstva bili u ravnopravnoj poziciji ... potencijalno?
Jel' o tome pricamo?
Iako sam porijeklom iz "carstva", nisam se nikad osjecao "poklopljenim"... Sta da ti kazem, ne bojim se nikog, svoj na svom...

Ovi su bili okupatori, ovdje im nije bilo mjesto...
Mislio sam na period nakon I svj. rata, nosonjo.
Nemam nikakve dileme da su Austrijanci bili okupatori. Mislio sam da smo govorili o motivima ovih drugih. Odnosno ko je njima upravljao kao pijunima.
Gojeni H

#203 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Gojeni H »

nosara wrote:Nema veze s temom...
Vidi njega opet?
Pa, covjece sve ima veze s temom. Ideologija atentatora a pogotovo ljudi koji su sve organizovali je ovde sustina svega. Kako neko koga je Apis vodao k'o cuku moze biti pozitivan za Bosnjake? Pogotovo znajuci sta ce se desiti kad Kakradjordjevici preuzmu vlast u Bosni.

Mene sto se tice, i Gavrilo i Ferdinand mogu biti pozitivni samo toliko da ih koristimo za promociju turizma.
fantom slobode

#204 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by fantom slobode »

nosara wrote:
fantom slobode wrote:
nosara wrote:Ovo nema veze s temom... Supljirate opasno... :-)
Nema veze sa temom...:-):-)

atentat...(ubistvo)...ista regija...isti narodi u pitanju...Jugoslavija kojoj se kao tezilo...istorijski kontekst...ma daj :) cak su i partizani shvatili o cemu se radi (procitaj kraj atentatora), a ti to tvrdoglavo negiras...
Saberi se... Tema nije atentat na hss-ovce...
znam da ti treba za potvrdu tvoje teorije...ali sta ces kad se desilo...i vjeruj, nismo mi uopste daleko sa stavovima...kreni prvo od sebe, sto se tice ovih racunskih operacija koje navede.
nosara

#205 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

Gojeni H wrote:
nosara wrote:
Gojeni H wrote: Dakle, ti zelis da kazes da Jugoslavija koju je Srbija poklopila, je veoma bolja opcija od nikada kreirane drzave u kojoj bi Slovenci, Hrvati, Srbi i Bosnjaci u okviru Austrijskog carstva bili u ravnopravnoj poziciji ... potencijalno?
Jel' o tome pricamo?
Iako sam porijeklom iz "carstva", nisam se nikad osjecao "poklopljenim"... Sta da ti kazem, ne bojim se nikog, svoj na svom...

Ovi su bili okupatori, ovdje im nije bilo mjesto...
Mislio sam na period nakon I svj. rata, nosonjo.
Nemam nikakve dileme da su Austrijanci bili okupatori. Mislio sam da smo govorili o motivima ovih drugih. Odnosno ko je njima upravljao kao pijunima.
Nema relevantnih dokaza za to... Sve sto se desilo poslije ukazuje na to da je bila rijec o cinu idealista, ljevicara i Jugoslovenskih nacionalista...

E, sad, sto neki stavljaju znak jednakosti izmedju Srbije i Jugoslavije, u te fobije ne ulazim... Ni poslije prvog, a ni poslije drugog rata...

Stari mi je pricao da baka nije mogla prezalit kraljevinu... a nije bila Srpkinja, naprotiv...
nosara

#206 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

Gojeni H wrote:
Vidi njega opet?
Pa, covjece sve ima veze s temom. Ideologija atentatora a pogotovo ljudi koji su sve organizovali je ovde sustina svega. Kako neko koga je Apis vodao k'o cuku moze biti pozitivan za Bosnjake? Pogotovo znajuci sta ce se desiti kad Kakradjordjevici preuzmu vlast u Bosni.

Mene sto se tice, i Gavrilo i Ferdinand mogu biti pozitivni samo toliko da ih koristimo za promociju turizma.
Tema je atentat na okupatora... Ne postoje relevantni dokazi da je isplaniran od strane srpskih radikala, naprotiv... Ne zanima me apis...
fantom slobode

#207 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by fantom slobode »

nosara wrote:
Nema relevantnih dokaza za to... Sve sto se desilo poslije ukazuje na to da je bila rijec o cinu idealista, ljevicara i Jugoslovenskih nacionalista...

E, sad, sto neki stavljaju znak jednakosti izmedju Srbije i Jugoslavije, u te fobije ne ulazim... Ni poslije prvog, a ni poslije drugog rata...

Stari mi je pricao da baka nije mogla prezalit kraljevinu... a nije bila Srpkinja, naprotiv...
ubistvo je ubistvo...cin idealiste ili bilo sta drugo ne moze da opravda ucinjeno.

To sto baka nije mogla da prezali kraljevinu, to se i tebi isto desava...sasvim normalna pojava koja najmanje ima veze sa tim kako je u toj drzavi bilo, vise se radi o zalom za proslim vremenima - mladost prodje u tom vremenu, tad sve izgleda roze, kasnije se boje koje vidis promjene. Cak su i oni koje cijenis rekli da je to bila tamnica naroda. Kraljevina - svo vrijeme vrlo nestabilna, diktatura, sudski procesi, ubistva, gomila naroda koji za istu ne postoje...

Neko napisa treba iskoristiti dogadjaj da bi se sta vise zaradilo od turizma...upravo tako.
Gojeni H

#208 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Gojeni H »

Nedobrovoljac wrote:
Gojeni H wrote:
Pogledaj link, gradju koja je upotrijebljena
Ma ti postiraj ‚‚građu‚‚ a ne zaključke na osnovu građe. Svi mi zaključujemo.
Jel' me zajebavas? Znas li sta je citat? Nema zakljucka.
Klikni na link, idi na kraj stranice i sve ti se samo reKne za "koristeni materijal".

http://www.archive.org/stream/sarajevot ... p_djvu.txt
LBVIEW

#209 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by LBVIEW »

nosara wrote:
Gojeni H wrote:
Vidi njega opet?

Tema je atentat na okupatora... Ne postoje relevantni dokazi da je isplaniran od strane srpskih radikala, naprotiv... Ne zanima me apis...
Pa tebe ne zanima nista sto opovrgava tvoju teoriju kako su atentatori bili "jugoslovenski nacionalisti" i "revolucionari" koji su se borili za "oslobodenje" od okupatora. Cak ni historijke cinjenice koje nedvosmisleno ukazuju kako je sve zakuhano u Srbiji s ciljem prosirenja iste na racun susjednog carstva,a sam atentat djelo Apisa & co ciji su glavni rekviziti bili noz i lubanja. :-) Kao dokaz sto je u stvari bio cilj Srbije mogu posluziti i naknadna desavanja unoj nakaradnoj drzavnoj zajednici, od terorizma u Skupstini,nekaznjenog zlocina u Sahovicima pa do agrarne reforme koja je zemlju,gle cuda, otela samo jednima, a dodijelila samo drugima.
nosara

#210 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

fantom slobode wrote:
nosara wrote:

ubistvo je ubistvo...cin idealiste ili bilo sta drugo ne moze da opravda ucinjeno.

To sto baka nije mogla da prezali kraljevinu, to se i tebi isto desava...sasvim normalna pojava koja najmanje ima veze sa tim kako je u toj drzavi bilo, vise se radi o zalom za proslim vremenima - mladost prodje u tom vremenu, tad sve izgleda roze, kasnije se boje koje vidis promjene. Cak su i oni koje cijenis rekli da je to bila tamnica naroda. Kraljevina - svo vrijeme vrlo nestabilna, diktatura, sudski procesi, ubistva, gomila naroda koji za istu ne postoje...

Neko napisa treba iskoristiti dogadjaj da bi se sta vise zaradilo od turizma...upravo tako.
Ko negira ubistvo...?

Problem je u tome sto vi negirate OKUPACIJU...

Sto se tice zala za proslim vremenima, moze bit... Ali, nesto ne znam da danas neko zali za ratom samo zbog zala za proslim vremenima... Prica je bila vise o tome da se "znao red"... Kako god...
nosara

#211 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

LBVIEW wrote:
nosara wrote:
Gojeni H wrote:
Vidi njega opet?

Pa tebe ne zanima nista sto opovrgava tvoju teoriju kako su atentatori bili "jugoslovenski nacionalisti" i "revolucionari" koji su se borili za "oslobodenje" od okupatora. Cak ni historijke cinjenice koje nedvosmisleno ukazuju kako je sve zakuhano u Srbiji s ciljem prosirenja iste na racun susjednog carstva,a sam atentat djelo Apisa & co ciji su glavni rekviziti bili noz i lubanja. :-) Kao dokaz sto je u stvari bio cilj Srbije mogu posluziti i naknadna desavanja unoj nakaradnoj drzavnoj zajednici, od terorizma u Skupstini,nekaznjenog zlocina u Sahovicima pa do agrarne reforme koja je zemlju,gle cuda, otela samo jednima, a dodijelila samo drugima.
Nije u pitanju teorija, vec dokazane cinjenice... Za razliku od tih tvojih naklapanja o lobanjama... Naknadna desavanja nemaju veze s temom...
fantom slobode

#212 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by fantom slobode »

nosara wrote:
fantom slobode wrote:
nosara wrote:

Ko negira ubistvo...?

Problem je u tome sto vi negirate OKUPACIJU...

Sto se tice zala za proslim vremenima, moze bit... Ali, nesto ne znam da danas neko zali za ratom samo zbog zala za proslim vremenima... Prica je bila vise o tome da se "znao red"... Kako god...
De me za boldirano citiraj...

Ja rekoh da je ubistvo ubistvo. Previse si zauzet obranom svojih stavova, tako da ne sagledavas komentare drugih.
Znao se red...da, iz perspektive tvoje bake, mlade zene vjerovatno apoliticne i usko vezane za obicne zivotne stvari...i kod drugih se znao red, sto ne znaci da nije bila u pitanju diktatura...tad je najvise reda. Dok ne pukne.
nosara

#213 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

fantom slobode wrote: De me za boldirano citiraj...

Ja rekoh da je ubistvo ubistvo. Previse si zauzet obranom svojih stavova, tako da ne sagledavas komentare drugih.
Znao se red...da, iz perspektive tvoje bake, mlade zene vjerovatno apoliticne i usko vezane za obicne zivotne stvari...i kod drugih se znao red, sto ne znaci da nije bila u pitanju diktatura...tad je najvise reda. Dok ne pukne.
Ubistvo ima svoj kontekst, nekad je opravdano i ima smisla...

Nekom je i SFRJ bila diktatura... Nikad svima ugodit...

Drzimo se cinjenica a ne subjektivnih dojmova i percepcija...
mzungu

#214 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by mzungu »

Okupator ubio okupatora. Jos samo da je tu bio pravi BH partiota pa da ubije i Principa
nosara

#215 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

mzungu wrote:Okupator ubio okupatora. Jos samo da je tu bio pravi BH partiota pa da ubije i Principa
Princip, Srbin, rodjen u BiH, okupator... Ima smisla... :D
maher

#216 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by maher »

vrijeme je da se sarajevskom atentatu pristupi s razumjevanjem i na bazi cinjenica, a ne na bazi dnevne politike i pristupom crno bijelo, za ili protiv...cinjenica je da su iz ove teme i komunisti i cetnici izvlacili ono sto im odgovara, tako da i probosanske snage moraju voditi racuna o sljedecem:
- kakva god da je bila organizacija je nosila naziv mlada bosna (a ne mlada srbija ili jugoslavija)...po uzoru na mladu italiju koja je tezila kulturnom ujedinjenju naroda na teritoriji italije...
- mlada bosna je prva multietnicka organizacija na teritoriji bih, sto u svakom slucaju nije nevazna stvar
mzungu

#217 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by mzungu »

nosara wrote:
mzungu wrote:Okupator ubio okupatora. Jos samo da je tu bio pravi BH partiota pa da ubije i Principa
Princip, Srbin, rodjen u BiH, okupator... Ima smisla... :D

Prodana dusa prvo, sto ti dodje okupator na kraju, ima smisla a :D

Da dodam: Husein-kapetan Gradascevic :thumbup: Pravi istinski patriota, ovo u stvari ima smisla zar ne :D
Nadam se da vidis razliku pajdo :)
Last edited by mzungu on 08/11/2013 11:49, edited 1 time in total.
mzungu

#218 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by mzungu »

maher wrote:vrijeme je da se sarajevskom atentatu pristupi s razumjevanjem i na bazi cinjenica, a ne na bazi dnevne politike i pristupom crno bijelo, za ili protiv...cinjenica je da su iz ove teme i komunisti i cetnici izvlacili ono sto im odgovara, tako da i probosanske snage moraju voditi racuna o sljedecem:
- kakva god da je bila organizacija je nosila naziv mlada bosna (a ne mlada srbija ili jugoslavija)...po uzoru na mladu italiju koja je tezila kulturnom ujedinjenju naroda na teritoriji italije...
- mlada bosna je prva multietnicka organizacija na teritoriji bih, sto u svakom slucaju nije nevazna stvar

Kolega, cilj...cilj je bitan, a ne ime! A nikakva Bosna nije bio cilj te "mlade"
U sto smo se uvjerili poslije...
Bodkin

#219 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
Vidi njega opet?

kljucna stvar. ko je to znao? znas ti danas. onaj u 1912 nije mogao nikako.

a ovo za turizam, da se tako bitan dogadjaj za koji znaju svi u svijetu desio u austriji, oni bi milijardu godisnje zaradjivali od turista
Bodkin

#220 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

mzungu wrote:
maher wrote:vrijeme je da se sarajevskom atentatu pristupi s razumjevanjem i na bazi cinjenica, a ne na bazi dnevne politike i pristupom crno bijelo, za ili protiv...cinjenica je da su iz ove teme i komunisti i cetnici izvlacili ono sto im odgovara, tako da i probosanske snage moraju voditi racuna o sljedecem:

Kolega, cilj...cilj je bitan, a ne ime! A nikakva Bosna nije bio cilj te "mlade"
naravno da nije, cilje je bila jugoslavija
mzungu

#221 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by mzungu »

Bodkin wrote:
mzungu wrote:

Ko sto rece drug nosara gore, i Jugoslavija je nekom bila okupator, e pa da meni jeste. Da ne ulazimo u detalje, ko je kakav okupator molim lijepo

Ono kao neko te mazi, neko te kolje, al te usput okupira :-)
nosara

#222 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

mzungu wrote:
Ko sto rece drug nosara gore, i Jugoslavija je nekom bila okupator, e pa da meni jeste. Da ne ulazimo u detalje, ko je kakav okupator molim lijepo

Ono kao neko te mazi, neko te kolje, al te usput okupira :-)
Kad si saznao da ti je Juga okupator...? Sta si poduzeo...?
maher

#223 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by maher »

Bodkin wrote:
mzungu wrote:

oni tada ne znaju za pojam jugoslavija....jugoslavija kao pojam nigdje se ne pojavljuje u njihovim dokumentima, niti u bilo cijim...pominju se slavenski narodi, ali jugoslavija koliko sam ja procitao nigdje..., ali ako ste vi to negdje procitali ok...mozda
fantom slobode

#224 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by fantom slobode »

nosara wrote:
fantom slobode wrote: De me za boldirano citiraj...

Ubistvo ima svoj kontekst, nekad je opravdano i ima smisla...

Nekom je i SFRJ bila diktatura... Nikad svima ugodit...

Drzimo se cinjenica a ne subjektivnih dojmova i percepcija...
Pa dio konteksta je i ostalo sto ti smeta na temi.

A sto se tice subjektivnosti dojma i percepcije...daleko od toga da si ti imun. Priznaj makar to u sebi. Ne moras na forumu.
Bodkin

#225 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

maher wrote:
oni tada ne znaju za pojam jugoslavija....jugoslavija kao pojam nigdje se ne pojavljuje u njihovim dokumentima, niti u bilo cijim...pominju se slavenski narodi, ali jugoslavija koliko sam ja procitao nigdje..., ali ako ste vi to negdje procitali ok...mozda
ujedinjenje juznih slovena i tako to :)
Post Reply