Sramotno! SDA brani SDS.
-
MVeis
#201 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
sda-u ce ovi izbori biti pretposljednji. na ovima ce izgubiti moc, a poslije sljedecih nece ni postojati.
- Corto Maltese
#202 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
Tačno.MVeis wrote:SDP-u ce ovi izbori biti pretposljednji. na ovima ce izgubiti moc, a poslije sljedecih nece ni postojati.
Last edited by Corto Maltese on 27/10/2013 14:01, edited 1 time in total.
- vivaldi
#203 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
i nasa radna snaga je jeftina u i u rangu ovih pobrojanih, mi imamo u administraciji beozobrazne plate koje imaginarno vade prosjek, a u stvarnosti, u relanom sektoru imas stotine hiljada koji bi radili za 500 stoja sa prijavom.Alfons Kauders wrote:problem je sto tih radnika nema ni kod nas... ima na papiru, ali nismo nesto pretjerano jeftini, a nemamo vala ni iskusnu i obrazovanu radnu snagu... srbija je jeftinija, bugarska i rumunija takodjer - a jos su pride u eu... tu su i makedonci, albanci
i svi su konkurentniji od nas
mi smo naravno puni anomalija pa nacelnik istocnog drvara ima vecu platu od gradonacelnika novog sada ili npr jedini kesh koji je usao u rs mimo kredita je dosao iz srbije, a u rs-u prosjecna plata veca za trecinu nego u srbiji
tacno je da nemamo sposobne randike, ali nisu ih imali ni drugi - malo obuke, doskolovanja i moze se to osposobiti.
ali treba se pripremiti kao sto sam rekao za tu selidbu kapitala, uejdnaciti porezne zakone, povecati olaskice, novcane stimulacije, infrastrukturu...da bi usao u konkunreciju sa ovim zemljama koje si ti poborjao
-
MVeis
#204 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
tvoj avatar sve govori ROFLCorto Maltese wrote:Tačno.
-
veiz
-
MVeis
#206 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
postavio si ga sirom foruma ali zao mi je, ne gledam nista sto dolazi od federalne tv jer su zaposlili osobe za koje nije bilo sredstava da se nastave lijeciti na klinikama za dusevne bolesnike. svi nekadasnji novinari i urednici koji su podigli i krasili tu televiziju su protjerani.veiz wrote:See you this video
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/78597/25102013
- agnostic_front
#207 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
Inače si ti relevantan historičar. Čuj, ja tvrdim. Aferim.Vasco da Gama wrote:ko? ja to uvijek pricam. ja tvrdim da su i u ratu sda i sds bila apsolutno na istoj strani - strani pravljenja tradicionalnog, konzervativnog drustva. njima nije bilo vazno koji narod se progoni ili gine da bi se to ostvarilo, samo da se to desi.KENJAC wrote:Ih , danas ste svi pametni da to kazete ! Sto to niste pricale 92' kada je isto bilo ocegledno, ali se trebalo imat muda da se to kaze !!??Vasco da Gama wrote:
danas? pa to je koalicija od 1990.
Ja tvrdim da je Željo bolji od Reala, apsolutno. Ne možeš me ubijediti da nije tako.
Niste još sa zlatnim kašikama počeli?
- Alfons Kauders
#208 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
ja ne dijelim tvoj optimizam, problem i jeste u tom "treba se pripremiti" dijelu...vivaldi wrote:i nasa radna snaga je jeftina u i u rangu ovih pobrojanih, mi imamo u administraciji beozobrazne plate koje imaginarno vade prosjek, a u stvarnosti, u relanom sektoru imas stotine hiljada koji bi radili za 500 stoja sa prijavom.Alfons Kauders wrote:problem je sto tih radnika nema ni kod nas... ima na papiru, ali nismo nesto pretjerano jeftini, a nemamo vala ni iskusnu i obrazovanu radnu snagu... srbija je jeftinija, bugarska i rumunija takodjer - a jos su pride u eu... tu su i makedonci, albanci
i svi su konkurentniji od nas
mi smo naravno puni anomalija pa nacelnik istocnog drvara ima vecu platu od gradonacelnika novog sada ili npr jedini kesh koji je usao u rs mimo kredita je dosao iz srbije, a u rs-u prosjecna plata veca za trecinu nego u srbiji, ali to nije vazno - nece svabo doci ovdje da otvara opstinu ili ministarstvo vec fabriku, a kakva je situacija u farbikama to svi znamo.
tacno je da nemamo sposobne randike, ali nisu ih imali ni drugi - malo obuke, doskolovanja i moze se to osposobiti.
ali treba se pripremiti kao sto sam rekao za tu selidbu kapitala, uejdnaciti porezne zakone, povecati olaskice, novcane stimulacije, infrastrukturu...da bi usao u konkunreciju sa ovim zemljama koje si ti poborjao
kod nas dosta ljudi nije ni svjesno koliko nam je u kurcu ta radna snaga, a vazda se prica kako imamo konkurentnu cijenu rada, kvalifikovanu radnu snagu i ogromnu nezaposlenost... sve nabrojano je netacno, sto je lako potkrijepiti nezavisnim istrazivanjima, npr. svjetske banke, koja je u vise navrata identificirala upravo nasu bajnu radnu snagu kao najvecu prepreku
zasto je najveca? debilni zakoni se lako mogu promijeniti, da neko dodje s milijardom da odradi neke greenfield investicije, sve bi se zavrsilo preko noci... ali prosjecnog radnika ne mozes obrazovati i prekvalifikovati tako brzo - i zasto bi onda neko drugi investirao u to? to je posao drzave, ne investitora - investitor moze odraditi dio posla, specifican za njihov tehnoloski proces, ali ako nema dobre osnove, investitor se nece ni pojaviti
o tome kakva nam je ta "osnova" izmedju ostalog govori i ovaj forum... mi se moramo suociti s cinjenicom da nove generacije, obrazovane u zadnjih 10 i vise godina, jednostavno nisu konkurentne, jer su fakticki intelektualni invalidi - naravno da ima izuzetaka i svaka im cast, ali prosjek je sacuvaj boze... jednostavno na trziste rada sada dolaze ljudi koji nisu sposobni da rade nista, zavrsili su kurac od skola, ne znaju ni svoj jezik kamoli strani, zavrsavaju fakultete na univerzitetima koji nisu ni medju prvih 5000 na svijetu (i to najbolji, drzavni)
a kao takvi nisu jeftini - takvu najjeftiniju mogucu radnu snagu investitori traze u indiji, bangladesu, i tamo mogu dobiti puno vise nego kod nas, za manje para...
to je jednostavno nemoguce nadoknaditi nekom obukom na licu mjesta... evo banalan primjer iz moje stare firme... zaposljavali lokalno raju i na kraju ispadne da nam se vise isplatilo zaposliti dva amerikanca - jesu skuplji po satu, ali ce zato za dva sata odraditi ko dva nasa lika za dva dana... sto ce reci - konkurentniji su...
e sad, za sumarstvo ili rudarstvo smo bolji
- vivaldi
#209 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
nisam ni ja napisao da sam optimista, mislim nisam lood jebote, 20 godina od rata nama je tema sejdic i finci sta da ocekujem.Alfons Kauders wrote: ja ne dijelim tvoj optimizam, problem i jeste u tom "treba se pripremiti" dijelu...
cak se ni ne nenadam, to je vise bila konstatacija i predvidjanje da je to jedina velika sanse koju cemo imati u nekoj buducnost jer smo u suprotnom dugorocno osudjeni na ovo blato prezivljavanja.
sto se tice radne snage, generalna ocjena jeste takva, ali vecina radne snage se da pripitomiti - i najgluplji mogu za par sedmica savladat rukovanje nekom masinom - ne treba strancu niko ovdje da ga salje na kvizove, niti da ga savjetuje nego da se ufati masine i rada.
rukovodstvo ce svakako on sam organizovat
- Alfons Kauders
#210 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
pa to i jeste kljucni problem - zasto bi onda obucavali bosanske radnike i dali im neke srednjoevropske plate, kad slicnu radnu snagu mogu naci sirom svijeta, dosta jeftinijevivaldi wrote:nisam ni ja napisao da sam optimista, mislim nisam lood jebote, 20 godina od rata nama je tema sejdic i finci sta da ocekujem.Alfons Kauders wrote: ja ne dijelim tvoj optimizam, problem i jeste u tom "treba se pripremiti" dijelu...
cak se ni ne nenadam, to je vise bila konstatacija i predvidjanje da je to jedina velika sanse koju cemo imati u nekoj buducnost jer smo u suprotnom dugorocno osudjeni na ovo blato prezivljavanja.
sto se tice radne snage, generalna ocjena jeste takva, ali vecina radne snage se da pripitomiti - i najgluplji mogu za par sedmica savladat rukovanje nekom masinom - ne treba strancu niko ovdje da ga salje na kvizove, niti da ga savjetuje nego da se ufati masine i rada.
rukovodstvo ce svakako on sam organizovat
jednostavno se ne mozemo razvijati na industrijama koje su u ekspanziji u kini, indiji i sl... osim ako necemo i njihove plate.... da bi imali ista priblizno evropskim platama, moramo se baviti nekim malo zahtjevnijim stvarima - a cak smo i tu jebani...
madjari, rumuni i bugari u EU a krs plate... onda slovacka, balticke zemlje, donekle poljska... ako ce neko ici na periferiju eu, sto mi trenutno jesmo... pa onda albanija ima mladje stanovnistvo, luke, jeftiniji su... makedonija tu negdje... da i ne pricamo o moldaviji, ukrajini, bjelorusiji... turci velesila, nisu vise ni jeftini
a mi mozemo ponuditi radnu snagu od 30 i kusur godina, skolovanu u krs srednjim skolama i na jos gorim nazovi fakultetima... jos pride, u vecini slucajeva bez relevantnog radnog iskustva...
- Vasco da Gama
#211 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
tajkunima i političarima nije problem netolerancija kada je neki deal u pitanju. oni su ujedinjeni u zajedničkom cilju.
tako ne bi smo smjeli da mislimo da je i u narodu problem netolerancija. ne, nego je problem nedostatak definisanog zajedničkog cilja. solidarnosti za vecu emancipaciju a ne bolje upoznavanje drugih kultura. politiku su sveli na nivo kulturnog konflikta baš zato jer on to nije, baš da bi se skrenula pažnja sa njihovih glavnih ciljeva. ali tako funkcioniše kapitalizam.
tako ne bi smo smjeli da mislimo da je i u narodu problem netolerancija. ne, nego je problem nedostatak definisanog zajedničkog cilja. solidarnosti za vecu emancipaciju a ne bolje upoznavanje drugih kultura. politiku su sveli na nivo kulturnog konflikta baš zato jer on to nije, baš da bi se skrenula pažnja sa njihovih glavnih ciljeva. ali tako funkcioniše kapitalizam.
- Danguba
#212 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
Vidi Veizova sto se slazu...MVeis wrote:postavio si ga sirom foruma ali zao mi je, ne gledam nista sto dolazi od federalne tv jer su zaposlili osobe za koje nije bilo sredstava da se nastave lijeciti na klinikama za dusevne bolesnike. svi nekadasnji novinari i urednici koji su podigli i krasili tu televiziju su protjerani.veiz wrote:See you this video
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/78597/25102013
- bogumila
#213 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
da ne stavljam opet citav post, dug je.
za alfonsa - nigdje kod mene ne pise da se mirko kleo u bih i da je maho zastavom s ljiljanima
pise da je DOBRO radio, i to je to. stojim kod toga. ako je razlog sukob sa snsd, i ako je taj sukob DOBAR ZA BIH, so the fuck what? nek se i dalje sukobljava ako ce se ovako sukobljavat.
tvoji argumenti o konzervama, ja ne kupujem ni srpske ni hrvatske ni kekse ni konzerve. posebno ne srpske, njihovo ne kupujem APSOLUTNO nista. znaci NISTA. kakve god im ko uvede olaksice sto se mene tice, nista se ne mijenja. mozda su ljudi ko ja u manjini, al ih ima. i kad se i ostali opamete, nece kupovat tudje nego svoje. nekidan udjem u *ebeni dp da uzmem jaja, podignem kad IZ BEOGRADA. pa *ebo ih otac, jel nema JAJA prije beograda?????? dosad su me nervirali jer su vazda jaja u merkatoru i dp iz ljubinja i trebinja, valjda nema kokosi u federaciji, sta li. al ovo sa beogradom, mislim stvarno. to par puta sto udjem samo potvrdim da ne treba tamo kupovat.
da se vratim na sarovica:
ko moze nek mi napise ovakvih 5-6 krupnih stavki za BILO KOJEG drugog ministra u vm.
da je nesto konkretno i relativno krupno uradio za drzavu.
moje misljenje: NIJEDAN.
za alfonsa - nigdje kod mene ne pise da se mirko kleo u bih i da je maho zastavom s ljiljanima
pise da je DOBRO radio, i to je to. stojim kod toga. ako je razlog sukob sa snsd, i ako je taj sukob DOBAR ZA BIH, so the fuck what? nek se i dalje sukobljava ako ce se ovako sukobljavat.
tvoji argumenti o konzervama, ja ne kupujem ni srpske ni hrvatske ni kekse ni konzerve. posebno ne srpske, njihovo ne kupujem APSOLUTNO nista. znaci NISTA. kakve god im ko uvede olaksice sto se mene tice, nista se ne mijenja. mozda su ljudi ko ja u manjini, al ih ima. i kad se i ostali opamete, nece kupovat tudje nego svoje. nekidan udjem u *ebeni dp da uzmem jaja, podignem kad IZ BEOGRADA. pa *ebo ih otac, jel nema JAJA prije beograda?????? dosad su me nervirali jer su vazda jaja u merkatoru i dp iz ljubinja i trebinja, valjda nema kokosi u federaciji, sta li. al ovo sa beogradom, mislim stvarno. to par puta sto udjem samo potvrdim da ne treba tamo kupovat.
da se vratim na sarovica:
ko moze nek mi napise ovakvih 5-6 krupnih stavki za BILO KOJEG drugog ministra u vm.
da je nesto konkretno i relativno krupno uradio za drzavu.
moje misljenje: NIJEDAN.
-
matematicar_teski
#214 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
vidjet cemoMVeis wrote:sda-u ce ovi izbori biti pretposljednji. na ovima ce izgubiti moc, a poslije sljedecih nece ni postojati.
-
uzgajivac
#215 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
je li ti radis u Avazu?kosmpolita wrote:SDA je danas pokazala vrhunac licemjerstva, politicke nedosljednosti i antidrzavnog ponasanja braneci i podrzavajuci kadrove stranke Radovana Karadzica optuzenog za genocid, agresiju i druge ratne zlocine nad Bosnjacima i Hrvatima.
Pitam se da li SDA moze nize pasti i ko im nakon gorljive odbrane SDS-a moze vjerovati i ukazati politicko povjerenje?
- bogumila
#216 Re: Sramotno! SDA brani SDS.
uzgajivac wrote:je li ti radis u Avazu?kosmpolita wrote:SDA je danas pokazala vrhunac licemjerstva, politicke nedosljednosti i antidrzavnog ponasanja braneci i podrzavajuci kadrove stranke Radovana Karadzica optuzenog za genocid, agresiju i druge ratne zlocine nad Bosnjacima i Hrvatima.
Pitam se da li SDA moze nize pasti i ko im nakon gorljive odbrane SDS-a moze vjerovati i ukazati politicko povjerenje?