Austrougarska i Osmanlije
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
theTruePath
#201 Re: Austrougarska i Osmanlije
Djevojka koja je skocila s munare u smrt nakon sto su joj austrougarski vojnici pokusali ukaljati cast
http://svjetlo-islama.info/djevojka-sko ... re-u-smrt/
- bokakotorska
#202 Re: Austrougarska i Osmanlije
Madner
Lijepa slika, no da stavimo stvari malo u perspektivu:
Od 1500 do 1700 Krimski Tartari su sami Osmanskom Carstvu zarobili i prodali oko 2.5 miliona robova. Sto je ako si znas racunati 25% tvoje slicice.
Da ne govorimo o Egiptu.
Neces vjerovat ali ljudi su kvantificirali snagu raznih imperija u Evropi u tom periodu, Osmanska ima svoj period velesile.
..........................................
Znao sam da ce te razneziti sam pomen razvoja tehnike, makar bila rec o komercijalnom transportu, emotivac si vazda bio.
Nu kada istrcavas ko ridjan sa Tatarima i Osmanima ne zaboravi da je u tom poslu sasvim izostao bilo kakav razvoj bilo cega. Sav biznis Osmana sa Tatarima u azijskim stepama i arapskim trgovcima robljem po Africi samo je cementirao vekovima stare feudalne odnose & odgovarajuce modele transporta.

to je pod A za sada.
Pod B, ono sto ti promice da uocis je da su u tom poslu Osmani uzimali poziciju Spanaca, tj indoletnih platisa, a
Tatari poziciju prodavaca profitera (u Spanskoj verziji Spanci indolentni kupci -> Portugalci - Holandjani - Englezi preduzimljivi, aktivni i agresivni prodavci, profiteri).
Zajednicko obema beton silama sa armiranim drustvenim odnosima i jos armiranijim razvojem i Spaniji i Osmanima, a kao posledica robovlasnickih drustvenih sistema jeste -> jako brzi kolaps.

Lijepa slika, no da stavimo stvari malo u perspektivu:
Od 1500 do 1700 Krimski Tartari su sami Osmanskom Carstvu zarobili i prodali oko 2.5 miliona robova. Sto je ako si znas racunati 25% tvoje slicice.
Da ne govorimo o Egiptu.
Neces vjerovat ali ljudi su kvantificirali snagu raznih imperija u Evropi u tom periodu, Osmanska ima svoj period velesile.
..........................................
Znao sam da ce te razneziti sam pomen razvoja tehnike, makar bila rec o komercijalnom transportu, emotivac si vazda bio.
Nu kada istrcavas ko ridjan sa Tatarima i Osmanima ne zaboravi da je u tom poslu sasvim izostao bilo kakav razvoj bilo cega. Sav biznis Osmana sa Tatarima u azijskim stepama i arapskim trgovcima robljem po Africi samo je cementirao vekovima stare feudalne odnose & odgovarajuce modele transporta.

to je pod A za sada.
Pod B, ono sto ti promice da uocis je da su u tom poslu Osmani uzimali poziciju Spanaca, tj indoletnih platisa, a
Tatari poziciju prodavaca profitera (u Spanskoj verziji Spanci indolentni kupci -> Portugalci - Holandjani - Englezi preduzimljivi, aktivni i agresivni prodavci, profiteri).
Zajednicko obema beton silama sa armiranim drustvenim odnosima i jos armiranijim razvojem i Spaniji i Osmanima, a kao posledica robovlasnickih drustvenih sistema jeste -> jako brzi kolaps.
- madner
#203 Re: Austrougarska i Osmanlije
Sada ulazimo u zonu sumraka, gdje boka u nadi da ima nesto sto lici na teoriju zaboravlja pogledati koliko je dugo nesto trajala. 150 godina kao velesila je za zapadnu hemisferu odlican rezultat.
- bokakotorska
#204 Re: Austrougarska i Osmanlije
J ga tebrosije neki ljudi vole da se valjuskaju u zabludama & stereotipima
tu sam vazda bio da zegnem svetlo zaslepljenim masama. Kad dobro zazmurim na jedno oko ne mogu da ne uocim i tvoj
nehoticni doprinos istoj stvari
Ajde da zastanemo na trenutak i sa leptiricima u stomaku docekamo precizan odgovor na prosto pitanje :
Tacan period u kome je Osmansko carstvo i/ili Austrija bila Velika svetska sila.
Pitam jerbo obilazis kao macak oko vruce kase taj skromni podatak :
Madner,
str 8
Dakle, Osmansko Carstvo je jedno vrijeme bilo zaista sila broj jedan u Evropi, na kopnu, moru po kulturi, nauci itd...
Str 9
Sada ulazimo u zonu sumraka, gdje boka u nadi da ima nesto sto lici na teoriju zaboravlja pogledati koliko je dugo nesto trajala. 150 godina kao velesila je za zapadnu hemisferu odlican rezultat.
................
Naravno da ce te boleti kod cika Zube
tu sam vazda bio da zegnem svetlo zaslepljenim masama. Kad dobro zazmurim na jedno oko ne mogu da ne uocim i tvoj
nehoticni doprinos istoj stvari
Ajde da zastanemo na trenutak i sa leptiricima u stomaku docekamo precizan odgovor na prosto pitanje :
Tacan period u kome je Osmansko carstvo i/ili Austrija bila Velika svetska sila.
Madner,
str 8
Dakle, Osmansko Carstvo je jedno vrijeme bilo zaista sila broj jedan u Evropi, na kopnu, moru po kulturi, nauci itd...
Str 9
................
- bokakotorska
#205 Re: Austrougarska i Osmanlije
Dok ne stigne nasusna informacija pogledajmo
po nekima
konkurente i pandane valjda Tatarima. Izblize malo :

Ima ko ce izneti neku zastrasujucu statistiku o tatarskim kapacitetima, ja samo par osvezavajucih samara
o VOC, osnovanu 1602. Osvezava a ne goji
Od 1602 do kraja XVII veka, na 4785 prekookeanskih jedrenjaka VOC je poslala u Aziju malo manje od 1.000.000. evropljana. Na rad u svojim kolonijalnim posedima. U tom periodu umesto cuvene kineske svile na Holandsko trziste je iznela 2.500.000. TONA zamislimo cega ?
Karanfilica i Muskatnih orascica. Vrednost ? U XVI veku 1 kg -> 1 kg zlata.
Obim ovog poduhvata lakse cemo razumeti ako znamo da je veci od svih ostalih evropskih pomorskih sila ZAJEDNO.
Britanija + Francuska + Portugal + Spanija < VOC, made in Netherlands

po nekima
konkurente i pandane valjda Tatarima. Izblize malo :

Ima ko ce izneti neku zastrasujucu statistiku o tatarskim kapacitetima, ja samo par osvezavajucih samara
o VOC, osnovanu 1602. Osvezava a ne goji
Od 1602 do kraja XVII veka, na 4785 prekookeanskih jedrenjaka VOC je poslala u Aziju malo manje od 1.000.000. evropljana. Na rad u svojim kolonijalnim posedima. U tom periodu umesto cuvene kineske svile na Holandsko trziste je iznela 2.500.000. TONA zamislimo cega ?
Karanfilica i Muskatnih orascica. Vrednost ? U XVI veku 1 kg -> 1 kg zlata.
Obim ovog poduhvata lakse cemo razumeti ako znamo da je veci od svih ostalih evropskih pomorskih sila ZAJEDNO.
Britanija + Francuska + Portugal + Spanija < VOC, made in Netherlands
Last edited by bokakotorska on 17/10/2013 18:19, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#206 Re: Austrougarska i Osmanlije
Kako se vremena mijenjaju, danas bi ona možda bila, štajaznam ... sponzoruša?theTruePath wrote:Djevojka koja je skocila s munare u smrt nakon sto su joj austrougarski vojnici pokusali ukaljati cast
-
korisnik101
#207 Re: Austrougarska i Osmanlije
AR15 wrote:Nije tačno.
Turski jezik i pismo - administracija
Arapski jezik i pismo - vjera
Perzijski jezik i pismo - književnost
Prije nego kazes da nisam u pravu, moras biti veoma siguran u to.
Turski jezik za vrijeme Osmanlija nije isti jezik (a ni pismo!) kojim se danas Turci koriste.
Naime, Turci su koristili arapsko pismo, sve do poslije prvog svjetskog rata, kada su uveli latinicu.
Sasvim je logicno da Bosnjaci koji su se skolovali pod Osmanskim autoritetom, nisu razmjeli citati i pisati latinicu kada su Austrougari dosli.
Jer su se obrazovali na Arapskom. Logicno !!!
-
theTruePath
#208 Re: Austrougarska i Osmanlije
korisnik101 wrote:AR15 wrote:Nije tačno.
Prije nego kazes da nisam u pravu, moras biti veoma siguran u to.
Turski jezik za vrijeme Osmanlija nije isti jezik (a ni pismo!) kojim se danas Turci koriste.
Naime, Turci su koristili arapsko pismo, sve do poslije prvog svjetskog rata, kada su uveli latinicu.
Sasvim je logicno da Bosnjaci koji su se skolovali pod Osmanskim autoritetom, nisu razmjeli citati i pisati latinicu kada su Austrougari dosli.
Jer su se obrazovali na Arapskom. Logicno !!!
Cak su i Bosnjaci koristili arapsko pismo kada pisu na bosanskom jeziku(arebica)
to je dakle bilo pismo Bosne i Hercegovine,i nepravedno je reci da je Austrija zatekla nepismeno zaupusteno podrucje,da je recimo Hrvatska u 19 stoljecu pala pod osmanlija,i turci bi zatekli nepismenu zapustenu Hrvatsku iz svoje perspektive
-
korisnik101
#209 Re: Austrougarska i Osmanlije
theTruePath wrote:
Cak su i Bosnjaci koristili arapsko pismo kada pisu na bosanskom jeziku(arebica)
to je dakle bilo pismo Bosne i Hercegovine,i nepravedno je reci da je Austrija zatekla nepismeno zaupusteno podrucje,da je recimo Hrvatska u 19 stoljecu pala pod osmanlija,i turci bi zatekli nepismenu zapustenu Hrvatsku iz svoje perspektive
Tacno.
O tome pricam.
- madner
#210 Re: Austrougarska i Osmanlije
Hapsburgski pokusaj uspostavljanja hegomonije u Evropi se generalno pika do 1659.bokakotorska wrote:J ga tebrosije neki ljudi vole da se valjuskaju u zabludama & stereotipima
nehoticni doprinos istoj stvari![]()
Madner,
str 8
Str 9
................
Osmansko Carstvo do Karlobaga.
Ako ti nije jasno, mogu ti u detalje objasniti zasto. No da znas nesto o tom periodu ne bi se blamirao slikicama.
-
AR15
#211 Re: Austrougarska i Osmanlije
Ma samo kažem za ove "oficijalne" stvari,a BHS se koristio kod naroda,naravnoWoody wrote:Ja, a zaboravio si rjeti:AR15 wrote:Nije tačno.
Bosanski/Srpski/Hrvatski (isti kurac) - govorni jezik kojim su se služili i Turci u ovim krajevima u ono vrijeme
- bokakotorska
#212 Re: Austrougarska i Osmanlije
Greskica se uvek potkrade patrioti BiHa.korisnik101 wrote:theTruePath wrote:
Tacno.
O tome pricam.
Nije tacno nitkako gospodo to o cemu jedan drugom pricate,
da je arapsko pismo bilo pismo Bosne i Hercegovine. Ono je tada moglo biti samo pismo vladajuce drustvene kaste.
Odnosno tacno je samo to da je to tada bilo pismo tadasnjih pismenih Bosnjaka (koliko je to % ne bih znala kasti).
To nije bilo pismo nepismenih Bosnjaka, vecine.
To opet nije bilo pismo bas svih Bosnjakinja koje nisu nitkako isle u skolu i zahvaljujuci kojima su Bosnjaci odrzali svoj jezik, jer su ih majke jeziku maternjem ucile, a ne nekom arapskom.
To takodje nije bilo pismo ni ostalih tadasnjih stanovnika BiH koji nisu zeleli nista Tursko, a pogotovo ne njihovo pismo.
Mnogo parcijalnog promisljanja za ljude koji pretenduju da budu BiH patriote.
-
theTruePath
#213 Re: Austrougarska i Osmanlije
Hajde odvadi malo naporan si
1.Istina da u skole neke bosnjakinje nisu isle,ali su sve u mekteb/mejtef isle.I tamo su ucile tadasnje bh pismo-arebicu
2.Istina je jer je arebica bila pismo bh naroda,i bh tekstovi na bosanskom jeziku su se pisali arebicom, i postoje historijski dokaz,mislim suvisno je o tome uopce raspravljati.to je kao da diskutujemo dal je ferdinand ubijen u sarajevu ili nije
3.bosnjakinje su se povukle i iskljucile iz drustva tek kad su austrougari dosli,to je inace cesta pojava kod tadasnjih muslimana,nije se htjelo mjesati "s cafirom".Dok je osmanlija vladao Bosnom u Sarajevu nisi mogao vidjeti zenu s feredzom(burkom),kad su austrijanci dosli to je postala praksa i gotovo sve zene su to nosile.
ps:i nije tacno da je latinica pismo hrvatskog naroda,to je pismo hrvatske pismene raje,koliki % ne znam
toliko logike ima u tvom tekstu
1.Istina da u skole neke bosnjakinje nisu isle,ali su sve u mekteb/mejtef isle.I tamo su ucile tadasnje bh pismo-arebicu
2.Istina je jer je arebica bila pismo bh naroda,i bh tekstovi na bosanskom jeziku su se pisali arebicom, i postoje historijski dokaz,mislim suvisno je o tome uopce raspravljati.to je kao da diskutujemo dal je ferdinand ubijen u sarajevu ili nije
3.bosnjakinje su se povukle i iskljucile iz drustva tek kad su austrougari dosli,to je inace cesta pojava kod tadasnjih muslimana,nije se htjelo mjesati "s cafirom".Dok je osmanlija vladao Bosnom u Sarajevu nisi mogao vidjeti zenu s feredzom(burkom),kad su austrijanci dosli to je postala praksa i gotovo sve zene su to nosile.
ps:i nije tacno da je latinica pismo hrvatskog naroda,to je pismo hrvatske pismene raje,koliki % ne znam
- bokakotorska
#214 Re: Austrougarska i Osmanlije
2 Moguce ali samo dela BiH naroda, ne zaboravi da u BiH nisu svi isli u Mektebe niti ikakve islamske skole.theTruePath wrote:Hajde odvadi malo naporan si
ps:i nije tacno da je latinica pismo hrvatskog naroda,to je pismo hrvatske pismene raje,koliki % ne znamtoliko logike ima u tvom tekstu
3 Moguce je i to sto kazes. Ja ti govorim da je tako u Turskoj bilo, do 1950 zene nisu u skole isle, a ne u XIX veku. Sad mozda je BiH drugacije bilo, mada sumnjam iskreno.
Za PS ne znam ja sta je pismo hrvatskog naroda, latinicom pisu i u Zambiji i Kanadi pa je tesko razluciti sve to, cija je. To ti je ko sa arapskim, mnogi bi ga usvojili ali on ostaje arapski kao sto mu ime kaze. Tako i ta latinica valjda je latinsko pismo, a rvati se izdaju za irance poreklom ili nemce glede kulture, tako da je mrka kapa. Izgleda opet nesto lazu mazu.
Ne zahebavam se ozbiljno ti kazem.
A za % pismenih zena na prostoru cele bivse Juge u XIX veku cenim da je bilo 0,1 %. To su one Virdzine ako si gledao film.
Sve u svemu mozda je arebica kako je zoves bila pismo kojim su se neki pismeni Bosnjaci sluzili ali shvati da je taj % tako mali da je malo napuhano reci da je to bilo pismo BiH a celog. Haman
Nisi ni ti lak, ko zna mozda smo neki dalji rod
-
theTruePath
#215 Re: Austrougarska i Osmanlije
Ama poenta je da je to bilo pismo a sad koliko je bilo analfabeta to je nebitno,i danas ima analfabeta ali latinica je pismo koje se koristi u drzavi,kao sto je arebica bila onda.
Svako selo je imalo bar jednu pismenu osobu(hodzu) a mislim da je bilo i vise,i posebno u gradovima.Zene su druga prica.Ali sad kazes bilo tako na citavom Balkanu,sto onda krivis samo osmanlije?
Svako selo je imalo bar jednu pismenu osobu(hodzu) a mislim da je bilo i vise,i posebno u gradovima.Zene su druga prica.Ali sad kazes bilo tako na citavom Balkanu,sto onda krivis samo osmanlije?
- bokakotorska
#216 Re: Austrougarska i Osmanlije
Ne krivim ja Osmanlije nitkada.theTruePath wrote:Ama poenta je da je to bilo pismo a sad koliko je bilo analfabeta to je nebitno,i danas ima analfabeta ali latinica je pismo koje se koristi u drzavi,kao sto je arebica bila onda.
Samo oponiram ljubiteljima raznih okupatorskih varijanti. Fanovima Osman - Habsburg Co.
Nu ukazujem da ta arebica pismo BiH bilo nije. Vec pismo okupatora BiH.
Nestali oni, nestala i arebica
Osteceni su bili malobrojni tu se slazemo jerbo se slabo ko snalazio s arebicom uopste. Arebica u konacnici nije bilo
narodno pismo vec pismo okupatorske administracije i klera.
A danas se u drzavi BiH koriste Cirilica i Latinica. Obe prilagodjene jeziku korisnika. Daklem NARODNA pisma.
Eto jednog boljitka i prednosti u odnosu na vreme mraka i okupacije pod Habsburg - Osman Co.
- bokakotorska
#217 Re: Austrougarska i Osmanlije
Nije mi nikada jasno kada precizno molim su bilo Austrija bilo Osmansko carstvo bili Velike svetske sile.madner wrote:Hapsburgski pokusaj uspostavljanja hegomonije u Evropi se generalno pika do 1659.bokakotorska wrote:J ga tebrosije neki ljudi vole da se valjuskaju u zabludama & stereotipima
nehoticni doprinos istoj stvari![]()
Madner,
str 8
Str 9
................
Osmansko Carstvo do Karlobaga.
Ako ti nije jasno, mogu ti u detalje objasniti zasto. No da znas nesto o tom periodu ne bi se blamirao slikicama.
Zasto ?
Pa zato sto nitko ne napisa te istorijske datume.
O pokusajima uspostavljanja hegomonije ne bih trosio tastature.
Cista svetska dominacija me zanima, jer to se ovde tvrdi. Osim toga bilo bi zgodno podupreti te periode dominacije i sa
pratecim univerzalnim dostignucima koja su unapredila sto u ovom dunjaluku.
Zato je zgodno zalepiti neku slicicu da se to vidi i usutka galamu mase
PS vazda sam bio slab iz maternjeg ali se secam neke Palatalizacije, to je valjda prelazak p u b. Po tom groznom pravilu
kaze se ipak Habzburga, a ne Hapsburga. Valja ih nipodstavati do vijeka nu ime im treba zapamtiti pravilno.
Posto mi nikad nista nije jasno pozdravljam prezentaciju o Habsburzima do 1659 i Osmanima do Karlobaga (hebote onaj
Seselj izgleda i on neki Osman, glup i ruzan i on je nesto zijanio do Kavlobaga i bio opaka sila).
- madner
#218 Re: Austrougarska i Osmanlije
Detalje mozes naci u svakoj ozbiljnijoj knjizi, ja cu to skicirati one najbitnije detalje da popunim manjak obrazovanja iz srednje skole:
Dolazi do vojne revolucije oko 1500, te ljudski resursi postaju bitniji faktor od love. Hapsburzi u tom periodu jesu najveca Evropska sila a Osmanska Caravina svjetska. Moguli i Kina su ostali bitni svjetski igraci, no kod njih tehnologija kasni te nisu u stanju mobilisati takve armije i iste toliko daleko i dugo podrzati u ratovanju.
Tako imamo i prvi evropski rat, 30 godisnji rat svih protiv Hapsburga.
Sto se tice dostignuca, vojna revolucija je za dominaciju zapadne civilizacije uradila vise nego industrijska.
Dolazi do vojne revolucije oko 1500, te ljudski resursi postaju bitniji faktor od love. Hapsburzi u tom periodu jesu najveca Evropska sila a Osmanska Caravina svjetska. Moguli i Kina su ostali bitni svjetski igraci, no kod njih tehnologija kasni te nisu u stanju mobilisati takve armije i iste toliko daleko i dugo podrzati u ratovanju.
Tako imamo i prvi evropski rat, 30 godisnji rat svih protiv Hapsburga.
Sto se tice dostignuca, vojna revolucija je za dominaciju zapadne civilizacije uradila vise nego industrijska.
-
korisnik101
#219 Re: Austrougarska i Osmanlije
Turska (Osmanlije) su bile svjetska sila onog momenta kad su zauzeli Istanbul i postali neprikosnovani vladari Sredozemlja. Do neuspjelog drugog pokusaja zauzimanja Beca. Znaci, od neke 1450e do 1680e. !bokakotorska wrote:]
Nije mi nikada jasno kada precizno molim su bilo Austrija bilo Osmansko carstvo bili Velike svetske sile.
Zasto ?.
Ti gospon Bokakotorska ne izlazis iz 20g vijeka, gdje je Zapad bog i batina, i mislis da je oduvijek tako bilo.
Normalno je da ti kao Srbin imas ogromnu empatiju prema Habsburzima i Otomanima jednako.
Ali je zalosno da si toliko tvrdoglavav, i jos zalosnije sto nemas osnovnog znanja; a neces da ucis.
Zapamti ovo da ne bi ponovo ponavljali: Od prvih dana rimskog carstva do 17 stoljeca, SREDOZEMLJE JE BILO CENTAR SVIJETA.
Ko je kontrolisao sredozemlje, kontrolisao je pristup zacina, svile, zlata, bakra, itd, iz Kine i Indije u Evropu.
U principu, ko je kontrolisao sredozemlje, kontrolisao je zapadni svijet.
Britanci, Francuzi, Spanci, i ostali krenuli su preko Atlantika upavo zbog toga sto je Turska kontrolisala pristup Indiji i Kini.
Sam Kolumbo kad je 1492 dosao pred americku obalu, nazvao je domicilno stanovnistvo " Indijancima", jer je mislio da je u Indiji.
Otud i naziv Indijanci u Americi.
-
_majevica_
#220 Re: Austrougarska i Osmanlije
Ma @bokakotorka..nece da prizna da su Srbi bili najveci saveznici Osmanlijama...Jos prije Boja na Kosovu...Lazar saljekorisnik101 wrote:Turska (Osmanlije) su bile svjetska sila onog momenta kad su zauzeli Istanbul i postali neprikosnovani vladari Sredozemlja. Do neuspjelog drugog pokusaja zauzimanja Beca. Znaci, od neke 1450e do 1680e. !bokakotorska wrote:]
Nije mi nikada jasno kada precizno molim su bilo Austrija bilo Osmansko carstvo bili Velike svetske sile.
Zasto ?.
Ti gospon Bokakotorska ne izlazis iz 20g vijeka, gdje je Zapad bog i batina, i mislis da je oduvijek tako bilo.
Normalno je da ti kao Srbin imas ogromnu empatiju prema Habsburzima i Otomanima jednako.
Ali je zalosno da si toliko tvrdoglavav, i jos zalosnije sto nemas osnovnog znanja; a neces da ucis.
Zapamti ovo da ne bi ponovo ponavljali: Od prvih dana rimskog carstva do 17 stoljeca, SREDOZEMLJE JE BILO CENTAR SVIJETA.
Ko je kontrolisao sredozemlje, kontrolisao je pristup zacina, svile, zlata, bakra, itd, iz Kine i Indije u Evropu.
U principu, ko je kontrolisao sredozemlje, kontrolisao je zapadni svijet.
Britanci, Francuzi, Spanci, i ostali krenuli su preko Atlantika upavo zbog toga sto je Turska kontrolisala pristup Indiji i Kini.
Sam Kolumbo kad je 1492 dosao pred americku obalu, nazvao je domicilno stanovnistvo " Indijancima", jer je mislio da je u Indiji.
Otud i naziv Indijanci u Americi.
jedinice i pomaze Osmanlije u napadima...pogotovo posle Boja na Kosovu..Despot Lazarevic je saveznik Osmanlija..
Ta ljubav je trajala sve dok Osmanlije nisu dali samostalnost Knezevini Srbiji..i opet se izljubili kada su Osmanlije
raselili Bosnjake i muslimane iz Srbije...Fakticki do 1887 godine...Od tada Srbija trazi na drugim stranama saveznike...
-
korisnik101
#221 Re: Austrougarska i Osmanlije
Sam Marko Kraljevic se borio na strani Turaka za vrijeme Kosovske Bitke.
Pa i dan danas su im Turci i Arapi najveci investitori.
Krv nije voda.
Krv nije voda.
-
theTruePath
#222 Re: Austrougarska i Osmanlije
Ti ces nam reci sta je nase
Za tvoj info arapsko pismo se dan danas uci po mejtefima,i nije okupatorsko...bar ne jednom narodu.a arebica JESTE bila pismo naroda i bih,to sto je bilo puno analfabeta ne znaci nista Za tu cinjenicu.inace u to vrijeme no kuran bez arebice nije bio tako da je itekako znacajan dio citao...i jos nesto arebica NIJE klasicno arapsko pismo,vec je prilagidjeno bosanskom jeziku.zato obicno arapsko pismo zovemo arapsko ,a nase arebica
-
theTruePath
#223 Re: Austrougarska i Osmanlije
Kakva krv? I kakve veze arapi imaju s turcima? Turci vise mrze arape nego grke i jermene zajednokorisnik101 wrote:Sam Marko Kraljevic se borio na strani Turaka za vrijeme Kosovske Bitke.
Krv nije voda.
-
theTruePath
#224 Re: Austrougarska i Osmanlije
Otkad nitko i ekavica idu zajedno? 
-
korisnik101
#225 Re: Austrougarska i Osmanlije
Ta mrznja je odnedavno; jer su se Arapi priklonili Britancima u slamljanu Turskog carstva.theTruePath wrote: Kakva krv? I kakve veze arapi imaju s turcima? Turci vise mrze arape nego grke i jermene zajedno
Medjutim u pocetku Osmanlijske vladavine, Arapi su imali veliki kulturoloski uticaj na same Turke.
To se posebno vidjelo u jeziku i pismu koji su u to vrijeme koristili. Miks Perijskog i Arapskog sa Turskim.
Tek je Ataturk ukinuo arapsko pismo,, jer (kao sto vec rekoh) Arapi su velikodusno pridonijeli slamanju njegovog carstva.