Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Locked
Mister Yes

#201 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Mister Yes »

Ali popisivač je bio legendaran. Ime Bošnjačko pa i ponašanje u skladu sa tim. Nije doduše nište sugerisao kako da se izjasnimo ali dok je stavljao križić na "Bošnjak" klimao je glavom potvrdno :lol:

A kada je na red došla moja supruga bilo je ovako:
Supruga: Ma ne znam šta bih rekla? Možda da se izjasnim kao Bosanka?
Popisivač: Gleda u nju kao tele u šarena vrata
Supruga: Ili možda da kažem da sam Bošnjakinja?
Popisivač: Stavlja križić na "Bošnjak" i opet klima potvrdno glavom. :lol:

Kada sam to vidio za kćerku sam namjerno rekao da je "Bosanka" 8-)
escobar__

#202 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by escobar__ »

Ma i ti si izgubljen u vremenu i prostoru. Daj se odluči yebo te, ili Bošnjak ili Bosanac. Niđe veze.
LaBomba

#203 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by LaBomba »

House wrote:
Banksy wrote:
pici wrote: bili popisivaČi... :thumbup: :bih: BOSANACCC SAMMM MAJJJKOOOOO...
Kako si se izjasnio, Bosanac i Hercegovac, Bosanac, Hercegovac, šta ...?

:D :thumbup: a sta su hercegovci , druga nacija ? :D :D

nidze veze ocam

Niko u svijetu nas ne naziva bosano-hercegovcima ili nesto slicno, i ove sve podjele na "ance i ake" proisticu od nasih aljkavih predaka koji su zapustili sve zivo, i dopustili apsurdni naziv drzave "Bosna i Hercegovina", dakle u nazivu drzave istorijsko me drzave i prikacivanje regionalne odrednice Hercegovina, i koje je uz to jos strani pojam (madjarski). Eto sada vidimo sta znaci kada se zapusti i istorija i kada izgubis "sam sebe" kosto se desilo nasem narodu, a na nama niovim generacijama je da stvari ponovo postavljamo na svoje mjesto.
LaBomba

#204 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by LaBomba »

Ripicipi wrote:
Banksy wrote:
Takva razmišljanja su opasna po Bosnu i Hercegovinu u istoj mjeri u kojoj su ona koja zagovaraju otcjepljenje Republike Srpske i njeno izdvajanje iz BiH.
Bosnjaci i bosnjacka politika ne vide dalje od nosa.
Ta prica oko stvaranja bosnjacke nacionalne drzave je toliko opasno za ovu zemlju da mi je prosto nevjerovatno kako ne vide u kojem smijeru idu.
Politika '90-ih, samo su drugi akteri.

Nema ti tu sta biti nevjerovatno, kada su dva naroda odustala od razvnopravnosti koja im je kao na tanjiru data, i od bosanstva i od zavnobih-a, i oni su ti koji su krenuli fasistickom politikom stvaranja enickih cistih srpsko-hrvatskih teritorija, u drzavi koju su morali ravnopravno dijeliti sa ostalim narodima. I nakon svega sta Bosnjaci tebaju da rade? Da slegnu ramenima i kazu eto komsije vi se jos malo prosirite,i ako ste nas pobili i protjerali, i iako imate vase "prave i rezervne" domovine, a mi cemo pristati i da ostanemo narod bez drzave, evropski Kurdi, samo radi "mira" na terotoriji koju vi odredite za nas da mozemo zivjetu "u miru".
Havatar

#205 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Havatar »

New York Times 1880. godine pisao o Bošnjacima

New York Times je 3. Oktobra 1880. godine, objavio članak pod naslovom "EUROPE'S APPLE OF DISCORD" (Evropska jabuka razdora), gdje stoji:

"Bošnjaci (The Bosniaks) 1878. nisu imali racionalne šanse da slome Austriju, ali su se unatoč tome borili."

...LINK...
Banksy

#206 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Banksy »

LaBomba wrote:
House wrote:
Banksy wrote:
Kako si se izjasnio, Bosanac i Hercegovac, Bosanac, Hercegovac, šta ...?
nidze veze ocam
Niko u svijetu nas ne naziva bosano-hercegovcima ili nesto slicno, i ove sve podjele na "ance i ake" proisticu od nasih aljkavih predaka koji su zapustili sve zivo, i dopustili apsurdni naziv drzave "Bosna i Hercegovina", dakle u nazivu drzave istorijsko me drzave i prikacivanje regionalne odrednice Hercegovina, i koje je uz to jos strani pojam (madjarski). Eto sada vidimo sta znaci kada se zapusti i istorija i kada izgubis "sam sebe" kosto se desilo nasem narodu, a na nama niovim generacijama je da stvari ponovo postavljamo na svoje mjesto.
I tako, tema polako prerasta u komediju ... :mrgreen:

Pitanje je bilo ozbiljno i postavljeno je iz praktičnih razloga. Ako si, recimo, iz miješanog braka, u miješanom braku ili iz bilo kojeg drugog razloga se ne osjećaš kao B/S/H, i ako želiš izraziti svoj osjećaj pripadnosti zajednici koja se zove Bosna i Hercegovina, ako to osjećaš kao svoj primarni nacionalni identitet, kako se izjasniti, šta reći?
covjekvjeverica

#207 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by covjekvjeverica »

sherbett wrote: Naravno! i to pravo nitko ne osporava...
Nego mene zanima, da li postoji teritorij u BiH koji bi mogao da zaokruži Bošnjačko stanovništvo u jednu državu, ili ako on misli drugačije, što sa ostalima?
Da li ostali nemaju pravo na normalnu državu samo zato što su druge vjeroispovijesti, a isto tako stoljećima žive na tim područjima?
Ja se slažem da trenutna situacija nije, ne neko, nego gotovo nikakvo riješenje, i da su vas MZ i ostali ukanačili, ali koje je riješenje? Ima li ikoja zajednica, što ti kažeš, u BiH a da nije ovim uređenjem i ovom politikom ugrožena?
Dobro žive samo u Međugorju..a ostali?

plan je da ostali dobrovoljno odu preko 2 rijeke une i drine.

oni koji ne odu dobrovoljno, neće biti otjerani - nasilno. nego će biti otjerani suptilno. npr. dođeš u poštu da platiš račun, vide ti po imenu da nisi bošnjak nekulturno se odnose prema tebi. zaustavi te murija, vidi po imenu da nisi bošnjak - bezobrazni prema tebi. apliciraš za posao u javnoj upravi, dadnu ti za šefa bošnjaka koji te šikanira jer imaš drugo ime. odeš na utakmicu, pjevaju šovinističke pjesme. u gluho doba noći - neko prevrne križ na groblju...

i tako.... polako, polako, na suptilan način sve dok hina tokićevaca ne bidne 99%. niko te neće nasilno otjerat ali će se tebi ići i bićeš još šupak nacionalistički što ti se ide.
LaBomba

#208 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by LaBomba »

nidze veze ocam[/quote]

Niko u svijetu nas ne naziva bosano-hercegovcima ili nesto slicno, i ove sve podjele na "ance i ake" proisticu od nasih aljkavih predaka koji su zapustili sve zivo, i dopustili apsurdni naziv drzave "Bosna i Hercegovina", dakle u nazivu drzave istorijsko me drzave i prikacivanje regionalne odrednice Hercegovina, i koje je uz to jos strani pojam (madjarski). Eto sada vidimo sta znaci kada se zapusti i istorija i kada izgubis "sam sebe" kosto se desilo nasem narodu, a na nama niovim generacijama je da stvari ponovo postavljamo na svoje mjesto.[/quote]

I tako, tema polako prerasta u komediju ... :mrgreen:

Pitanje je bilo ozbiljno i postavljeno je iz praktičnih razloga. Ako si, recimo, iz miješanog braka, u miješanom braku ili iz bilo kojeg drugog razloga se ne osjećaš kao B/S/H, i ako želiš izraziti svoj osjećaj pripadnosti zajednici koja se zove Bosna i Hercegovina, ako to osjećaš kao svoj primarni nacionalni identitet, kako se izjasniti, šta reći?[/quote]

Zasto vlada misljenje da je ok biti Bosanac ako si iz nekog mjesanog braka, a biti Bosnjak nije?
LaBomba

#209 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by LaBomba »

covjekvjeverica wrote:
sherbett wrote: Naravno! i to pravo nitko ne osporava...
Nego mene zanima, da li postoji teritorij u BiH koji bi mogao da zaokruži Bošnjačko stanovništvo u jednu državu, ili ako on misli drugačije, što sa ostalima?
Da li ostali nemaju pravo na normalnu državu samo zato što su druge vjeroispovijesti, a isto tako stoljećima žive na tim područjima?
Ja se slažem da trenutna situacija nije, ne neko, nego gotovo nikakvo riješenje, i da su vas MZ i ostali ukanačili, ali koje je riješenje? Ima li ikoja zajednica, što ti kažeš, u BiH a da nije ovim uređenjem i ovom politikom ugrožena?
Dobro žive samo u Međugorju..a ostali?

plan je da ostali dobrovoljno odu preko 2 rijeke une i drine.

oni koji ne odu dobrovoljno, neće biti otjerani - nasilno. nego će biti otjerani suptilno. npr. dođeš u poštu da platiš račun, vide ti po imenu da nisi bošnjak nekulturno se odnose prema tebi. zaustavi te murija, vidi po imenu da nisi bošnjak - bezobrazni prema tebi. apliciraš za posao u javnoj upravi, dadnu ti za šefa bošnjaka koji te šikanira jer imaš drugo ime. odeš na utakmicu, pjevaju šovinističke pjesme. u gluho doba noći - neko prevrne križ na groblju...

i tako.... polako, polako, na suptilan način sve dok hina tokićevaca ne bidne 99%. niko te neće nasilno otjerat ali će se tebi ići i bićeš još šupak nacionalistički što ti se ide.

Da smo to tako htjeli raditi imali smo vremena decenijama, jer smo za vrijeme SFRJ bili vecina u skoro svim opstinama u SRBIH.
Banksy

#210 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Banksy »

LaBomba wrote:
Zasto vlada misljenje da je ok biti Bosanac ako si iz nekog mjesanog braka, a biti Bosnjak nije?
Ne znam kakvo mišljenje ''vlada'' niti me zanima, pitam iz praktičnih razloga. Bosanac ili Bosanac i Hercegovac?
Pitanje je zapravo bilo upućeno @piciju, ne tebi.
covjekvjeverica

#211 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

LaBomba wrote: Da smo to tako htjeli raditi imali smo vremena decenijama, jer smo za vrijeme SFRJ bili vecina u skoro svim opstinama u SRBIH.
tad se nije pravila nacionalna država bošnjaka. sad kad je to zvanični plan, zna se kako se to radi.
Havatar

#212 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Havatar »

covjekvjeverica wrote:
LaBomba wrote: Da smo to tako htjeli raditi imali smo vremena decenijama, jer smo za vrijeme SFRJ bili vecina u skoro svim opstinama u SRBIH.
tad se nije pravila nacionalna država bošnjaka. sad kad je to zvanični plan, zna se kako se to radi.
Kako se to radi :?:
Nuken

#213 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Nuken »

Kad se 99% Srba i Hrvata izjasni kao Bosanac i ja ću onda reći isto ;)
Shahab

#214 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Shahab »

Bodkin wrote:
Ma ne moze mu biti jasno jer slusa tokica i cita fatmira dok sa onim iz holandije pravi planove da kupi 200 tenkova i da ce zato rs pasti za dva dana. Ljudi ne zive u stvarnosti. Ovo sto on hoce ne moze ni sa oruzjem u ovakvom okruzenju dobiti
Ne da ne može ništa dobiti, nego ćemo izgubiti i ovo malo što imamo. O tome se radi.
covjekvjeverica

#215 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Havatar wrote:
covjekvjeverica wrote:
Kako se to radi :?:
pogledaj post iznad opisao sam fino kako se to radi. mogao bih jos primjera da navedem. ustvari vec se to sad radi. moj jedan drug neki dan sa "vlaskim" imenom zvao hitnu, dosli mu nakon sat ipo kad je bilo skoro kasno... i tako...
Havatar

#216 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Havatar »

pogledaj post iznad opisao sam fino kako se to radi. mogao bih jos primjera da navedem. ustvari vec se to sad radi. moj jedan drug neki dan sa "vlaskim" imenom zvao hitnu, dosli mu nakon sat ipo kad je bilo skoro kasno... i tako...
covjekvjeverica
Tako se ne radi niti se ikad radilo u mjestima gdje su Bosnjaci vecina a to sto je njemu dosla hitna nakon sat ipo nema nikakve veze sa njegovim imenom .
groove

#217 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by groove »

Mister Yes wrote:Ali popisivač je bio legendaran. Ime Bošnjačko pa i ponašanje u skladu sa tim. Nije doduše nište sugerisao kako da se izjasnimo ali dok je stavljao križić na "Bošnjak" klimao je glavom potvrdno :lol:

A kada je na red došla moja supruga bilo je ovako:
Supruga: Ma ne znam šta bih rekla? Možda da se izjasnim kao Bosanka?
Popisivač: Gleda u nju kao tele u šarena vrata
Supruga: Ili možda da kažem da sam Bošnjakinja?
Popisivač: Stavlja križić na "Bošnjak" i opet klima potvrdno glavom. :lol:

Kada sam to vidio za kćerku sam namjerno rekao da je "Bosanka" 8-)
ma nema ba, sukno si mu ga maximalno :roll:
Bodkin

#218 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Bodkin »

LaBomba wrote:

malo se pravis lud a? zato sto je bosnjak=iz islamskog kulturnog kruga ( znaci KULTURNOG kruga, nekaci se na ovo islamskog),a ako je neko iz braka gdje su roditelji razlicitih vjeroispovijesti ili etnija ( cuj mjesani brak :D ) onda se to dijete mora odluciti za jednog roditelja. glupo. zato je lakse ( i normalno) naci se u pripadnosti drzavi. jebiga, to su oni isfrustrirani sa krizom eniteta kako ih vi zovete :wink:
Shahab wrote:
Bodkin wrote:
Ma ne moze mu biti jasno jer slusa tokica i cita fatmira dok sa onim iz holandije pravi planove da kupi 200 tenkova i da ce zato rs pasti za dva dana. Ljudi ne zive u stvarnosti. Ovo sto on hoce ne moze ni sa oruzjem u ovakvom okruzenju dobiti

Ne da ne može ništa dobiti, nego ćemo izgubiti i ovo malo što imamo. O tome se radi.
pa jasno mi je al ajde ti to objasni @avataru i slicnim
Last edited by Bodkin on 01/10/2013 20:45, edited 1 time in total.
LaBomba

#219 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by LaBomba »

O'zone wrote:E vidi ti ove gluposti i kaže sve je spremno a na kraju ispade na ništa nije spremno i da će (a sigurno hoće) svako moći da vršlja po popisnom materijalu i radi sa njim skoro šta hoće. Čak nema ni popisanog sporazuma o zaštiti podataka
Za popis (ne)spremni

Popis stanovništva i domaćinstava u BiH je počeo jutros u devet sati i trajat će do 15. oktobra. Iako je sve počelo i sada nema povratka, čini se kako su problemi brojni i da se nadležne institucije nisu baš najbolje spremile.

U sinoćnjem Dnevniku 2 FTV-a gostovao je Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, koji je iznio niz problema s kojima starta popis.

Još je problematično pitanje lokacije za skladištenje popisnog materijala, za koje tvrde da je u završnoj fazi i da će biti u Istočnom Sarajevu.

"Što se tiče skladištenja popisnog materijala, danas sam dobio odluku direktora Agencije Zdenka Milinovića, u kojoj stoji da je on izabrao određenu lokaciju, a ja mogu da tvrdim da je ta odluka u suprotnosti sa zakonom", rekao je Fatić.

"Što se tiče tehničkih priprema za popis stanovništva, nije usvojena metodologija o registrima teritorijalnih jedinica, a bez nje se ne mogu kvalitetno raditi dalji postupci. Entitetske institucije nisu dostavile podatke koje smo mi tražili, a to se odnosi na vektorske krugove, a pomoću vektorskih linija mi možemo napraviti kartografski sistem, gdje ćemo tačno pratiti šta se dešava na terenu i imati kvalitetan monitoring popisa stanovništva", rekao je Fatić.

"Pored navedene metodologije uopšte ne postoji potpisan protokol o zaštiti podataka i baze podataka između Agencije i entiteskih zavoda za statistiku, što je nedopustivo, jer je to obaveza po Zakonu o popisu stanovništva BiH", istakao je Fatić.

Kazao je da je dodatni problem stvorilo odustajanje popisivača i instruktora, te da se obuke, koje bi trebale trajati najmanje pet dana, vrše u dan ili dva.

"Centralni popisni biro uopće nije usaglasio plan popisnih aktivnosti sa sadašnjim stanjem, niti je usvojio niz akata koji se odnose na kontrole kontingenata, logičke kontrole i sistem optičkog čitanja. Počinje popis, a ovo su sve tehnički i stručni problemi - ništa od toga nije završeno", naglašava Fatić.

Prema Fatićevim riječima, stvar je procjene nadležnih institucija da li popis može doći u pitanje i svako treba da snosi svoju odgovornost.

"Ja sam član Komisije za izbor centralne popisne lokacije. Na posljednjoj sjednici svoje mišljenje sam izdvojio - ostali članovi su na protivpravan način isključili više ponuđača iz dalje procedure odabira tako što su iskoristili neku mogućnost mišljenja državnog Pravobranilaštva, koje je samo po sebi kontradiktorno", kazao je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, dodavši da je Komisija dala zaključak da se angažuje pravni ekspert, koji će dati mišljenje da li je tenderska dokumentacija urađena u skladu sa zakonom ili ne.

Fadil Fatić (Foto: Anadolija)

Fatić je spomenuo i probleme u vezi sa Međunarodnim monitoring timom.

"Vijeće ministara ima zaključen sporazum sa Evrospkom komisijom o Međunarodnom monitoring timu. U principu, taj tim je imao afirmativnu ulogu, ali je bilo i kontradiktornih izjava. U jednom izvještaju su nešto konstatovali, a kasnije imate situaciju da u nekom daljem izvještaju govore suprotno prvom izvještaju", tvrdi Fatić.

Podsjetio je i da je Međunarodni tim dao preporuku da se Vijeće ministara uključi u rješavanje nekih metodoloških situacija koje su isključivo u nadležnost struke. U Zakonu o statistici u članu 21. navedeno je da se politika ne smije mješati u nadležnosti struke. "Međunarodni monitoring tim je uvukao politiku u popis stanovništva tako da mi na neki način imamo politički, a ne projekt struke i statistike, što je situacija za analize nekog nezavisnog tijela”, kaže Fatić.

"Još jedan bitan problem je što ne postoji procjena državnih instruktora i Agencije. Mi imamo oko 140 lokacija, gdje će popisivači dostavljati materijal za skladištenje. Mi nemamo informacije da li su te lokacije zaštićene i šta će se dešavati sa njima. Uopće ne postoji strategija zaštite podataka", izjavio je Fatić

I tako dejtonski mediji sute o ovim nepravilnostima, i o ostalim zamkama ovog popisa, i potpuno su ignorisali da bilo ko od onih sto pozivaju na bojkot popisa bilo sta kaze u bilo kojem dejtonskom mediju.
Ja licno cu poslat popisivace u mp3, a ukoliko uslijedi kazna, ja spremam protiv tuzbu jer me dejtonci guraju u ovaj proces u kojem se ne osjecam sigurno, i ja imam pravo da to odbijem. Takodje treba tuziti dejtonce za visine kazne koju su odredili za opstrukciju popisa (cuj do 10 000 km), u drzavu u kojoj narod jedva kraj s krajem sastavlja. I nije mi jasno kako su Bosnjaci upali u ovu zamku, jer ne moramo mi popisom ozvaniciti da smo Bosnjaci, to smo vec ozvanicili, Popis je zamka i to kakva.
LaBomba

#220 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by LaBomba »

covjekvjeverica wrote:

Pa onda zelimo i mi konstutivnost u SRbiji i Hrvatskoj, kao sto Srbi i Hrvati imaju u BiH, pa da budemo na taj nacin ravnopravni.
covjekvjeverica

#221 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Havatar wrote:
covjekvjeverica
Tako se ne radi niti se ikad radilo u mjestima gdje su Bosnjaci vecina a to sto je njemu dosla hitna nakon sat ipo nema nikakve veze sa njegovim imenom .
kako da ne, to je metoda za pravljenje nacionalne drzave. tome nacionalna drzava i sluzi.
LaBomba

#222 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by LaBomba »

Banksy wrote:
LaBomba wrote:
Ne znam kakvo mišljenje ''vlada'' niti me zanima, pitam iz praktičnih razloga. Bosanac ili Bosanac i Hercegovac?
Pitanje je zapravo bilo upućeno @piciju, ne tebi.

A naziv "Bosanac i Hercegovac " je kao prakticno? Niko od stranaca to ne zna ni izgovoriti, i zasto bjezite od istorijskih fakti? Na forumu smo i svi ucestvujemo u diskusijama, ako ti ne odgovara ovako raspravljaj preko pp!
Havatar

#223 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Havatar »

covjekvjeverica wrote:
Havatar wrote:
covjekvjeverica
kako da ne, to je metoda za pravljenje nacionalne drzave. tome nacionalna drzava i sluzi.
Sigurno a i gradski saobracaj kasni u mjestima gdje su Srbi vecina dok u Bosnjackim dijelovima dolazi tacno u sekundu :oops:
Havatar

#224 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Havatar »

LaBomba wrote:
covjekvjeverica wrote:

Pa onda zelimo i mi konstutivnost u SRbiji i Hrvatskoj, kao sto Srbi i Hrvati imaju u BiH, pa da budemo na taj nacin ravnopravni.
:thumbup:
I tamo nacionalna drzava ne znaci ovo isto sto je kad se radi o Bosnjacima :oops:
LaBomba

#225 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by LaBomba »

Bodkin wrote:
LaBomba wrote:

malo se pravis lud a? zato sto je bosnjak=iz islamskog kulturnog kruga ( znaci KULTURNOG kruga, nekaci se na ovo islamskog),a ako je neko iz braka gdje su roditelji razlicitih vjeroispovijesti ili etnija ( cuj mjesani brak :D ) onda se to dijete mora odluciti za jednog roditelja. glupo. zato je lakse ( i normalno) naci se u pripadnosti drzavi. jebiga, to su oni isfrustrirani sa krizom eniteta kako ih vi zovete :wink:
Shahab wrote:
Bodkin wrote:

pa jasno mi je al ajde ti to objasni @avataru i slicnim

Kako tebi nije jasno? Biti Bosnjak JESTE pripadnost drzavi. Naziv BosANAC meni zvuci koda su nam Slovenci dali taj naziv, a o regionalnoj odrednici stranog porijekla "Hercegovac" da i ne govorim.
Locked