@Nedobrovoljac
Iskreno, ja se ni ne sjecam da sam vidio ovog Suputa kod Teatra ili kina Djuro Djakovic, a nemam pojma ni ko je Labudovic. Mi smo tu dosli kako vec rekoh, odradili brzinski posao, i cim su se ovi predali (ja hajrovo pancir, AP, TT i par kasikara koje su bile u panciru), mi smo odmah otisli dalje, povezali se s jos nasih, i stigli na Vojmu bolnicu nekad oko 16:00.
I da - ovi u Teatru i kinu Djuro Djakovic su se predali 02.05.'92. u ranim poslijepodnevnim satima, a tu negdje, koliko se sjecam, predali su se i oni iz Doma.
U kinu su bila neka dva godinama malo starija oficira, dok je one u Teatru predvodio neki crnomanjasti major s crvenom beretkom, niskom maskirnom, jurisnim prslukom i kratkim maskirnim pancirom. Suput je vjerovatno bio u Domu i tamo je i zarobljen.
Ja ti samo kazem sta se tacno desavalo tog dana na navedenoj lokaciji, a ti vjeruj ili ne vjeruj, do tebe je.
Za autobusa i guranje na K2VO nemam takodjer pojma. Prvi put od tebe sad cujem za to... Tu smo bili tacno iznad komande, na tranzitu kod dzamije, ispalili par desetina metaka i 2-3 ose iz prirucnog lansera (nekakva metalna cjevcuga, a aktivirali ih pomocu baterije od 4,5V) na prozore s kojih smo vidjeli da se puca na krug oko kasarne, i to je je bilo to.
Što se tiše plana o zauzimanju vitalnih institucija i presijecanju grada, to je po mom mišljenju najveća glupost!
Da je to bio cilj JNA, mogli smo ga presjeci u martu bez ikakvih problema, pa čak i u aprilu. Zašto bi izvukli ogroman dio ljudstva iz grada, sačekali da blokirate sve vojne objekte, pa tek onda krenuli u akciju? To je suviše glupo i za Kukanjca.
Dobro. Ali, onda nam reci sta je bio cilj tog koordiniranog napada iz vise pravaca? Da se popije kafica u Predsjednistvu?
Pazi nesto, ono je bio najklasicniji moguci napad na ciljane objekte s ciljem njihovog zauzimanja. E sad, to sto je svega par stotina ljudi,i to razbacanih na vise lokacija, uspjelo zaustaviti odlicno naoruzane JNA vojnike potpomognute tenkovima i transporterima i onemoguciti taj napad, pa jos uz to i pozarobljavati par stotina tih istih JNA vojnika, mislim da je to ipak do vase ondasnje komande, a jos vise do mooda.
Da su oni u Teatru imali mooda, hladno su mogli izletiti i raspaliti na sve strane jer su imali cime, o BOV-u da ne pricamo, a onih 20-30 ljudi koji su ih rastrkani blokirali bi se morali povuci jer nisu imali ni cime konkretno da pucaju (niko nije imao vise od 40-50 metaka). Ovako, tj. onako kako je to zavrsilo, kada smo i mi stigli, a mi smo imali cime da pucamo, oni vise nisu ni imali sanse i mogli su ili cekati da ih potamanimo u toj rupi gdje su se sakrili, ili da se predaju. Izabrali su pametniju opciju i - predali se.