Dobrovoljačka ulica

Post Reply
Dozer

#201 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Dozer »

Nedobrovoljac wrote:Da ponovim pitanje:

Koliko je vojnika bilo u Domu vojske 02.05.92.?
Ne znam koliko ih je bilo u Domu, ali znam da smo ih zarobili 36 u diskoteci Teatar (25) i kinu Djuro Djakovic (11), kada su 02.05.'92. krenuli iz tog pravca u napad na Predsjednistvo, kao podrska onima iz pravca Skenderije. Neka niska jedinica bila.
Naravno, kako je vec poznato, popusili i ovi i oni, iz oba pravca.
goran16v

#202 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

Dozer wrote:

Ne znam koliko ih je bilo u Domu, ali znam da smo ih zarobili 36 u diskoteci Teatar (25) i kinu Djuro Djakovic (11), kada su 02.05.'92. krenuli iz tog pravca u napad na Predsjednistvo, kao podrska onima iz pravca Skenderije. Neka niska jedinica bila.

Kakv napad, oni su se branili, i kakvi niski specijali to je bio zastitni puk 2. v. oblasti, nema veze sto je sacinjen izmedju ostalog od diverzanata, specijalaca obucenih u Nisu itd, koji je stitio zgradu oblasti jedno kilometar do dva daleko od nje kao npr. u Vojnoj bolnici, Domu JNA i glavnoj posti. :lol:
AR15

#203 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by AR15 »

Mene zanima jedna stvar:
Ti pripadnici zaštitnog puka,da li su imali neku bolju opremu i uniforme ili su imali klasične SMB uniforme i neko osnovno naoružanje?
goran16v

#204 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

AR15 wrote:Mene zanima jedna stvar:
Ti pripadnici zaštitnog puka,da li su imali neku bolju opremu i uniforme ili su imali klasične SMB uniforme i neko osnovno naoružanje?
Naravno da jesu, to je bila elitna jedinica sastavljena od vojnika vise namjena, diverzanti, snajperisti, vojna policija, specijalci itd, a u skladu s tim su imali formacijske opremu i naoruzanje. U trenutku zarobljavanja njihov komadant Suput i njegovi su bili u JNA maskirkoj uniformi sa bijelim opasacem Vojne policije, oni iz Pizngauerga na Skenderiji su takodjer bili u maskirnim uniformama i pancirima sto znaci da su imali bolju opremu od JNA prasinara i regruta.
Njihova pitanja gdje su Niski specijalci bili 2. maja je smijesna vadiona jer 63. padobranska brigada JNA stacionirana u Nisu naravno nije bila stacionirana po Domu JNA, Vojnoj bolnici, zgradi 2. V. Oblasti itd, Glavnoj posti, ali je vecina pripadnika zastitnog korpusa prosla obuku u toj brigadi (koja je BTW bila poluprofesionalna sastavljena iz regruta i aktivnog vojnog sastava) ili diverzantom oderdu u Pancevu, a svi koji su prosli tu obuku su poznatiji kao niski specijalci bez obzira u kojoj jedinici se nalaze.

EDIT: Vezano za same uniforme, od Suputa je kosulja JNA maskirna uniforma M-89 (kosulja M-87) formacijski namjenjena diverzantskom odredu, 63. padobranskoj brigadi i vojnoj policiji.

Image

Image
Last edited by goran16v on 19/10/2013 22:57, edited 2 times in total.
trocadero

#205 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by trocadero »

Dozer wrote:

Ђес ба Доз!
Пискара ли се шта...хоћеш ли нам открити мало детаље књиге? Хоће ли то бити неки ратни роман или класични ратни дневник? Ако шта могу помоћи ту сам, поготову око датума што ти мало слабо иду :D

У вези "напада" на Прецједништво није ми јасан крајњи циљ!Рецимо да су га заузели. Шта онда? Устоличити Бабу Авдића и кога још уз њега, које петоколонаше? Можда Фикру Муслимовића и југословена Ганића :D Па није Сарајево у Африци па кад узмеш палачу, фино поставиш свога и твоја држава, шипак!Мислиш да би се 7000 (ово каже Јово Дивљак да не би било забуне :D ) под оружијем што Мупа, беретки, ПЛ, Јуконих, Цациних и осталих предало и да би град заиста пао?
AR15

#206 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by AR15 »

goran16v wrote:
AR15 wrote:Mene zanima jedna stvar:
Naravno da jesu, to je bila elitna jedinica sastavljena od vojnika vise namjena, diverzanti, snajperisti, vojna policija, specijalci itd, a u skladu s tim su imali formacijske opremu i naoruzanje. U trenutku zarobljavanja njihov komadant Suput i njegovi su bili u JNA maskirkoj uniformi sa bijelim opasacem Vojne policije, oni iz Pizngauerga na Skenderiji su takodjer bili u maskirnim uniformama i pancirima sto znaci da su imali bolju opremu od JNA prasinara i regruta.
Njihova pitanja gdje su Niski specijalci bili 2. maja je smijesna vadiona jer 63. padobranska brigada JNA stacionirana u Nisu naravno nije bila stacionirana po Domu JNA, Vojnoj bolnici, zgradi 2. V. Oblasti itd, Glavnoj posti, ali je vecina pripadnika zastitnog korpusa prosla obuku u toj brigadi (koja je BTW bila poluprofesionalna sastavljena iz regruta i aktivnog vojnog sastava) ili diverzantom oderdu u Pancevu, a svi koji su prosli tu obuku su poznatiji kao niski specijalci bez obzira u kojoj jedinici se nalaze.

EDIT: Provjerio sam o kojoj tacno se uniformi radi, kod Suputa je kosulja JNA maskirna uniforma M-87 (kosulja M-89) formacijski namjenjena diverzantskom odredu, 63. padobranskoj brigadi i vojnoj policiji.

Image

Image

E to me zanimalo,hvala na pomoći :thumbup:
goran16v

#207 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

Nedobrovoljac wrote:goran16v@ Opet se trtis, a veze nemas. "Vecina njih je prosla obuku u Nisu", jes vala, i Nesa Galija je niski specijalac.
Ajd kad ti imas veze napisi sta je ulazilo u sastav Suputovog 65. zastitnog puka koji ga je prvo popusio u Zgb pa je poslat na obezbjedjenje 2. armijske oblasti i Kukanjca da bi na kraju bili pohvatani po gradu ko zecevi. Da slucajno u sastavu tog puka osim bataljona VP nije bila jedna protuterosisticka ceta, ili mozda diverzantski odred dio kojeg se krio u V. bolnici pa kad je krijuci se znakom crvenog krsta i saniteta ostao res pecen na Skenderiji, a ostali pohvatani ko zecevi, gdje su se te jedinice obucavale, da nisu mozda imale redovnu vojnicku obuku i kako tako sasvim obicna prasinarska jedinica postade elitna jedinica VRS-a i licna Mladiceva garda?
Idi medju meterine fikuse i filandendrone gdje ti je takvom inteligentnom i mjesto.
goran16v

#208 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

trocadero wrote: Ђес ба Доз!
Пискара ли се шта...хоћеш ли нам открити мало детаље књиге? Хоће ли то бити неки ратни роман или класични ратни дневник? Ако шта могу помоћи ту сам, поготову око датума што ти мало слабо иду :D

У вези "напада" на Прецједништво није ми јасан крајњи циљ!Рецимо да су га заузели. Шта онда? Устоличити Бабу Авдића и кога још уз њега, које петоколонаше? Можда Фикру Муслимовића и југословена Ганића :D Па није Сарајево у Африци па кад узмеш палачу, фино поставиш свога и твоја држава, шипак!Мислиш да би се 7000 (ово каже Јово Дивљак да не би било забуне :D ) под оружијем што Мупа, беретки, ПЛ, Јуконих, Цациних и осталих предало и да би град заиста пао?
A bi li ti bio jasan cilj kad je u okviru iste operacije bilo planirano zauzimanje na prepad najvaznijih drzavnih instuticija i svega sto se nalazilo u njima, presjecanje grada i odvajanje snage koje ti pominjes uz istovremeno Alijino hapsenje, sabotazu u glavnoj posti ili ces i ti kao neki tvoji suborci pokusati prodati debilnu pricu da su sve to nevezani dogadjaji, a da je to sto su se desili istovremeno cista koincidencija? Da su Suputovi iz 2 pravca (sta ce diverzantski odred u bolnici?) krenuli da spase dio svoje svoje jedinice koji se branio iz Doma JNA ali 200 metara od doma prema Predjsednistvu, a tenkovi sa Vraca slucajno prolazili Skenderijom opet prema Predsjednistvu??? Vec sam ti napisao, ti znas biti korektan sagovornik, ali nazalost izgleda da i ti patis od iste bolesti pricanja prica kojima lazete sami sebe jer vam odavno niko ne vjeruje.
Last edited by goran16v on 20/10/2013 00:17, edited 1 time in total.
goran16v

#209 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

AR15 wrote:

Iako je to vec vrlo poznata stvar, jedinica koja ga je popusila u gradu 2. maja je Suputov 65. zastiti puk. Puk je formiran 1990 kao posebna jedinica za zastitu 5. VO u Zgb, ali kad su ga popusili u Zgb povlace se na HR ratise u Slunj i pred sami rat dolaze u BiH (slucajnost?) formacijski u Kiseljak i Butile, a zapravo ulaze u grad i raspredjuju se po vojnim objektima, ukljucujuci i V. Bolnicu. U sastavu osim komandog kadra i neborbenog dijela izmedju ostalog imaju bataljon VP, diverzantski odred, protuterorosticku cetu. Protuteroristicka i diverzantska obuka u JNA se garant izvodila u svakoj kasarni pa je to bila obicna vojska! :lol: Bili su jedina jedinica JNA koja je formacijski bila opremljena maskirnim uniformama. Upravo su oni u transporterima sa MUP-om BiH imali one zajednicke patrole po gradu uoci samog rata. Poslije bruke u Sarajevu su postali Mladicev 65. Zastitni motorizovani puk. Ovo je cisto da se zna kad delegati sljedeci put budu pitali koji specijalci.
Nekako s proljeća

#210 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Nekako s proljeća »

Last edited by Nekako s proljeća on 20/10/2013 09:44, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#211 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Nekako s proljeća »

AR15 wrote:

Image

Jedino nas je tada to i zanimalo...;), ova današnja naprđivanja su tipičan primjer '' generala nakon bitke'' i ''Šta bi bilo kad' bi bilo'' ...

Bilo je što je bilo i tačka.
goran16v

#212 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

@nekako s proljeca
Otprilike to je rezime, a ovo je cisto bilo da im ne prodje jos jedan pokusaj suplje price da su na Skenderiji ostali neduzne sanitetlije i obicni regruti prasinari.
Hadzi Lojo

#213 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Hadzi Lojo »

Opet vi pisete JNA u svojim komentarima, pa ona je prestala da postoji nakon zadnjeg kongresa saveza komunista, kada su po Srbiji umjesto petokrake stavili cirilicno JHA.
Dakle JNA je bila oduvijek srpska fasisticka narodna armija u pricuvi.
akcid

#214 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by akcid »

trocadero wrote:(ово каже Јово Дивљак да не би било забуне :D )...?

@trocadero, znam da znaš da je Jovino prezime Divjak, ali tvoj odnos prema ovom čovjeku, koji je iznad svega - ljudina, je primitivan, ono - seljački sa dna kace, tipičan "brđanski" mentalitet i način iskazivanja pakosti osobi koja nije htjela otići u "vaše jato".
Last edited by akcid on 20/10/2013 16:01, edited 1 time in total.
Dozer

#215 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Dozer »

Dobro, hajde da se ne vrijedjamo i ne drkamo temu...

@Nedobrovoljac
02.05. mi je bio prilicno hektican dan, pa cu mozda i fuliti tacne minutaze, ali koliko me sjecanje sluzi ovi iz Doma su krenuli prema predsjednistvu tacno u vrijeme kada u krenuli i oni preko Skrenderije, a to je bilo negdje oko 9 ujutro.
Jez i njegovi su ove iz Doma uspjeli zakucati na navedenim lokacijama (Teatar i kino), a Skenderija je vec poznata stvar. "Moja" ekipa je prvo uletila na Skenderiju, u startu, i vrlo brzo, cim se vidjelo da se povlacite, odmah smo otisli na Bisrik, na tranzit iznad Komande 2.VO, i odatle nekih sat-sat i po pokrivali taj objekat s brda. Mislim da smo na Teatar stigli oko 13:00.
Za to vrijeme su vasi uspjeli probiti rupu u zidu sa zadnje strane Teatra (iz prolaza prema ASU) i uci u onu manju prostoriju diskoteke. I tu su se zakucali. Onda smo mi prefurali cijelom duzinom diskoteke prema obali, naravno u trku ubacivali kasikare i rafalali unutra da se pokrijemo, a na obalu smo isli jer nam je receno da je tamo BOV koji moramo blokirati. Taj BOV je u rikverc usao u prolaz pored danasnjeg restorana Dr. Food, a imao je PAM na sebi. Njega smo uspjeli tu blokirati, malo razmjenivali vatru i ubacili koju kasikaru tamo, dok ga Zoka nije fikno handovkom.
Malo nakon toga su se ovi iznutra predali.

@Trocadero
Mislim da je plan bio vrlo jasan - napasti predsjednistvo iz 2 pravca, zauzeti ga, a zatim razmiliti ljude iz svih gradskih kasarni i tako zauzeti grad. U to vrijeme su sve kasarne jos uvijek bile pune naoruzanih JNA ljudi i rezervista.
Medjutim, nije se ocekivalo da ce plan tako brzo propasti i da ce otpor i gubici biti onakvi kakvi su bili.
Ripicipi

#216 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Ripicipi »

Dozer wrote:Dobro, hajde da se ne vrijedjamo i ne drkamo temu...

@Nedobrovoljac
02.05. mi je bio prilicno hektican dan, pa cu mozda i fuliti tacne minutaze, ali koliko me sjecanje sluzi ovi iz Doma su krenuli prema predsjednistvu tacno u vrijeme kada u krenuli i oni preko Skrenderije, a to je bilo negdje oko 9 ujutro.
Jez i njegovi su ove iz Doma uspjeli zakucati na navedenim lokacijama (Teatar i kino), a Skenderija je vec poznata stvar. "Moja" ekipa je prvo uletila na Skenderiju, u startu, i vrlo brzo, cim se vidjelo da se povlacite, odmah smo otisli na Bisrik, na tranzit iznad Komande 2.VO, i odatle nekih sat-sat i po pokrivali taj objekat s brda. Mislim da smo na Teatar stigli oko 13:00.
Za to vrijeme su vasi uspjeli probiti rupu u zidu sa zadnje strane Teatra (iz prolaza prema ASU) i uci u onu manju prostoriju diskoteke. I tu su se zakucali. Onda smo mi prefurali cijelom duzinom diskoteke prema obali, naravno u trku ubacivali kasikare i rafalali unutra da se pokrijemo, a na obalu smo isli jer nam je receno da je tamo BOV koji moramo blokirati. Taj BOV je u rikverc usao u prolaz pored danasnjeg restorana Dr. Food, a imao je PAM na sebi. Njega smo uspjeli tu blokirati, malo razmjenivali vatru i ubacili koju kasikaru tamo, dok ga Zoka nije fikno handovkom.
Malo nakon toga su se ovi iznutra predali.

@Trocadero
Mislim da je plan bio vrlo jasan - napasti predsjednistvo iz 2 pravca, zauzeti ga, a zatim razmiliti ljude iz svih gradskih kasarni i tako zauzeti grad. U to vrijeme su sve kasarne jos uvijek bile pune naoruzanih JNA ljudi i rezervista.
Medjutim, nije se ocekivalo da ce plan tako brzo propasti i da ce otpor i gubici biti onakvi kakvi su bili.
Suput rece da su oni vodili borbe sve do sutra ujutro, tj. 3 maja kad su se i predali. Pri tome su i uzeli za taoce stanare zgrade iza UPI nebodera. Ispred Doma JNA je 2. maja ubijen Asaf Hadzic i ranjen Puska.

Nije mi jasno kako je "nekima" kao tesko povjerovati u napad na Sarajevo 2. maja kada u tom danu vidis avione, tenkove, transportere i dirvezante, a sve to bas u strogom centru grada oko vitalnih objekata :roll:
Nije se to jutro Posta slucajno zapalila.
trocadero

#217 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by trocadero »

akcid wrote:

@trocadero, znam da znaš da je Jovino prezime Divjak, ali tvoj odnos prema ovom čovjeku, koji je iznad svega - ljudina, je primitivan, ono - seljački sa dna kace, tipičan "brđanski" mentalitet i način iskazivanja pakosti osobi koja nije htjela otići u "vaše jato".
Ајд болан шта се штрецаш због једног лапсуса, уствари два...сад видим да сам у истом посту умјесто Абдића написао Авдића :D , дешава се то мени, поготово суботом навече :D
И његов избор којој ће се страни приклонити , шта то мене брига!
А примитивцима и сељачинама можеш назвати оне који су му пребили и израфалали сина Желимира због подизања три прста из зајебанције!
Јово није хтио код нас можда зато што је 1991 зарађивао на оружју , провалили га па да не би лежао у затвору на који је био осуђен! И баш му је бајно било код вас кад је Алији током рата три пута нудио оставку!
А ово ми је његов омиљени цитат;
"Svijestan sam da služim Izetbegoviću kao ikebana koju iznosi na sto prema potrebi. Kada dolazi neko sa Zapada brže me pozovu na sastanak i onda se ja zalažem i pričam kako ima Srba i Hrvata u Armiji BiH, a kada dođu iz islamskih zemalja onda me nigde nema. Nažalost, to je tako...”.
BHCluster

#218 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by BHCluster »

akcid wrote:

:thumbup:

Image
goran16v

#219 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

Nedobrovoljac wrote:
Što se tiše plana o zauzimanju vitalnih institucija i presijecanju grada, to je po mom mišljenju najveća glupost!
Da je to bio cilj JNA, mogli smo ga presjeci u martu bez ikakvih problema, pa čak i u aprilu. Zašto bi izvukli ogroman dio ljudstva iz grada, sačekali da blokirate sve vojne objekte, pa tek onda krenuli u akciju? To je suviše glupo i za Kukanjca.

Mogli ste al u qurcu, da ste mogli i da ste bili spremni to bi i uradili i cim ste mislili da ste spremni to ste i pokusali ste pa ste popusili i sad zivite malo pjeske od grada, a da ste slucajno pokusali ranije niko od vas odmetnutih debila koji su zivjeli po zgradama i vecina tog ljudstva koje je izvuceno u medjuvrmenu ne bi docekao sljedece jutro.
Hadzi Lojo

#220 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Hadzi Lojo »

Neko spomenu Asafa Hadzica da je ubijen ispred doma , medjutim ja sa cuo da je ubijen od strane srpskog oficira u toku razgovora sa njima, navodno je skocio iza stola i pucao mu u usta. Najzalosnije od svega da je Asafovbrat koji nije znao ko mu je ubio brata istog oficira izveo iz Sarajeva, navodno su bili raja ranije. Malo nevjerovatna prica ali volio bi ocevidce da malo popjasne istinu i kojeg je dana tacno poginuo Asaf?
Dozer

#221 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Dozer »

@Nedobrovoljac
Iskreno, ja se ni ne sjecam da sam vidio ovog Suputa kod Teatra ili kina Djuro Djakovic, a nemam pojma ni ko je Labudovic. Mi smo tu dosli kako vec rekoh, odradili brzinski posao, i cim su se ovi predali (ja hajrovo pancir, AP, TT i par kasikara koje su bile u panciru), mi smo odmah otisli dalje, povezali se s jos nasih, i stigli na Vojmu bolnicu nekad oko 16:00.
I da - ovi u Teatru i kinu Djuro Djakovic su se predali 02.05.'92. u ranim poslijepodnevnim satima, a tu negdje, koliko se sjecam, predali su se i oni iz Doma.
U kinu su bila neka dva godinama malo starija oficira, dok je one u Teatru predvodio neki crnomanjasti major s crvenom beretkom, niskom maskirnom, jurisnim prslukom i kratkim maskirnim pancirom. Suput je vjerovatno bio u Domu i tamo je i zarobljen.
Ja ti samo kazem sta se tacno desavalo tog dana na navedenoj lokaciji, a ti vjeruj ili ne vjeruj, do tebe je.

Za autobusa i guranje na K2VO nemam takodjer pojma. Prvi put od tebe sad cujem za to... Tu smo bili tacno iznad komande, na tranzitu kod dzamije, ispalili par desetina metaka i 2-3 ose iz prirucnog lansera (nekakva metalna cjevcuga, a aktivirali ih pomocu baterije od 4,5V) na prozore s kojih smo vidjeli da se puca na krug oko kasarne, i to je je bilo to.
Što se tiše plana o zauzimanju vitalnih institucija i presijecanju grada, to je po mom mišljenju najveća glupost!
Da je to bio cilj JNA, mogli smo ga presjeci u martu bez ikakvih problema, pa čak i u aprilu. Zašto bi izvukli ogroman dio ljudstva iz grada, sačekali da blokirate sve vojne objekte, pa tek onda krenuli u akciju? To je suviše glupo i za Kukanjca.
Dobro. Ali, onda nam reci sta je bio cilj tog koordiniranog napada iz vise pravaca? Da se popije kafica u Predsjednistvu?
Pazi nesto, ono je bio najklasicniji moguci napad na ciljane objekte s ciljem njihovog zauzimanja. E sad, to sto je svega par stotina ljudi,i to razbacanih na vise lokacija, uspjelo zaustaviti odlicno naoruzane JNA vojnike potpomognute tenkovima i transporterima i onemoguciti taj napad, pa jos uz to i pozarobljavati par stotina tih istih JNA vojnika, mislim da je to ipak do vase ondasnje komande, a jos vise do mooda.

Da su oni u Teatru imali mooda, hladno su mogli izletiti i raspaliti na sve strane jer su imali cime, o BOV-u da ne pricamo, a onih 20-30 ljudi koji su ih rastrkani blokirali bi se morali povuci jer nisu imali ni cime konkretno da pucaju (niko nije imao vise od 40-50 metaka). Ovako, tj. onako kako je to zavrsilo, kada smo i mi stigli, a mi smo imali cime da pucamo, oni vise nisu ni imali sanse i mogli su ili cekati da ih potamanimo u toj rupi gdje su se sakrili, ili da se predaju. Izabrali su pametniju opciju i - predali se.
goran16v

#222 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

Ma njihova prica da nije bilo namjere o presjecanju i zauzimau grada i institucija nego da se krenulo prema gradu iz 2 pravca da bi se spasili ljudi u Domu JNA, dok su tenkovi i paljevina Poste bili ciste slucajnosti je retardirana i vrijedja inteligenciju normlanog covjeka. Na njihovu zalost u tu pricu jos samo oni vjeruju, a i to je pitanje.
Poslije toliko JNA kasarni i objekata u SLO i HR koje su bile u okruzenju iz kojih su ljudi izvuceni pregovorima bez ispaljenog metka sad se nasao velemajstor da te ubjedi da je Kukanjac rizikovao 3 transportera, 3 pizngauera, tenk sa ljudima te pun sanitet diverzanata + sve ono sto se predalo i sto se uspjelo povuci da spase saku idiota u Domu JNA?!?!?! :lol:
madner

#223 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by madner »

Prioritet JNA je bio izvuci tesko naoruzanje iz kasarni, jer su u Hrvatskoj tako opremili HV. Tek kada je tesko naoruzanje izvuceno, a sama komanda VO djelomicno iseljenja pokusali su sto su pokusali. JNA je zbog desertiranja imala problem da popuni jedinice, koji je samo djelomicno rjesen tako sto su izveli mobilizaciju lokalnih jedinica u Martu.

Njihov problem je bio sto tada jos nisu imali saradnju sa lokalnim Srbima, koji su bili pod komandom SDS-a. Tek 16.05 se komande ujedinjuju i JNA vise zvanicno nije u BiH.
Gojeni H

#224 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Gojeni H »

madner wrote:Prioritet JNA je bio izvuci tesko naoruzanje iz kasarni, jer su u Hrvatskoj tako opremili HV. Tek kada je tesko naoruzanje izvuceno, a sama komanda VO djelomicno iseljenja pokusali su sto su pokusali. JNA je zbog desertiranja imala problem da popuni jedinice, koji je samo djelomicno rjesen tako sto su izveli mobilizaciju lokalnih jedinica u Martu.

Njihov problem je bio sto tada jos nisu imali saradnju sa lokalnim Srbima, koji su bili pod komandom SDS-a. Tek 16.05 se komande ujedinjuju i JNA vise zvanicno nije u BiH.
Boldirano.
Molim te reci mi da se salis, molim te.
madner

#225 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by madner »

Gojeni H wrote:
madner wrote:Prioritet JNA je bio izvuci tesko naoruzanje iz kasarni, jer su u Hrvatskoj tako opremili HV. Tek kada je tesko naoruzanje izvuceno, a sama komanda VO djelomicno iseljenja pokusali su sto su pokusali. JNA je zbog desertiranja imala problem da popuni jedinice, koji je samo djelomicno rjesen tako sto su izveli mobilizaciju lokalnih jedinica u Martu.

Boldirano.
Molim te reci mi da se salis, molim te.
Saradnju u vojnickom smislu, da je postojala jasna hijarhija i da je Kukanjac mogao narediti lokalnom komadantu sa Grbavice da se spoji sa kasarnom.

JNA je trenirala jedinice SDS-a (kao jedinice TO) od sredine 1991, djelila oruzje istima (do minobacaca) itd...
Post Reply