Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
- DaffyDuck
#201 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Mozda je u Jajcu mjesto radnje bila Titova ulica 
-
Eborg
#202 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Ma vidio sam ga u gradu, znam o kome se radi. Samo nisam znao je li prevara, prodaja ili prosjačenje. Hvala ti na objašnjenju.emoniki wrote:Ako sjedis na relaciji bascarsija- vjecna vatra u bastama ljeti,a sjedis , ko ne sjediEborg wrote:Koja je prica sa dedom u uniformi? Sta je na papirima?desit' ce ti se da ti jedan stari dedo pridje u vojnoj uniformi i ponudi svoje price. Meni je 2-3 puta prilazio dok mu nisam na kraju popustila i ponudila marku jer sam mislila da je neka prevara,ali se pravo uvrijedio,, rekao mi da on nije prosijak, da ce on rado svoju pricu i za 5 feninga prodati i tako ja za 1 KM dobijem pricu na 3 stranice, njegovim rukopisom pisanu, kopiranu. Prelijepo sroceno, starinskim jezikom o Bosni,narodu,sehidima,borcima,dzamijama i ljudstvu pisano. Vidi se da je covjek musliman, to je nebitno, bitno je da je bas srcem pisano. Nevjerovatno je koliko je cijenjen od strane pojedinih gradjana jer ne prosi vec se pricama nekako pokusava finansirati.
btw. uclanila sam se samo da bih mogla na ovo odgovoriti, morala sam
- Zox
#203 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
I ja sam kupio njegovu priču, još na sajmu knjige. Stajao je ispred Čarlame, a Jusuf Hadžifejzović mu je rekao "svaka čast".
edit: eh da, ja sam je platio 3 KM.
edit: eh da, ja sam je platio 3 KM.
- Zox
#204 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
A danas pred Raiffeisenovim bankomatom preko puta katedrale, dijalog s prosjakinjom (starija žena, sve u svemu lijepo obučena)
"Molim vas, dajte mi jednu marku, danas je petak".
"Pa šta ako je petak?"
"Pa turski svetac! Odakle ste vi uopšte???"

"Pa šta ako je petak?"
-
Eborg
#205 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Kao što @Black swan reče, ovo nas je toliko otvrdnulo da više zaista ne pomažemo kome treba misleći da je prevara i biznis. Mene neki lik trzao u troli za rame par puta i nešto pričao. Ja ga preko slušalica mršnuo i okrenuo glavu. Kasnije skontao da je čovjek invalid i da je pitao da sjedne na moje mjesto jer ne može stajati.
Pa kad nisam u zemlju propao od stida. 
- O'zone
- Globalni moderator
#206 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Pažnja: Lažni volonteri na ulicama Sarajeva prodaju čestitke
11. novembar 2013. u 14:23
Određene osobe u Kantonu Sarajevo, predstavljajući se kao volonteri Crvenog križa prodaju slikovnice i bojanke, navodno, za potrebe akcija ove organizacije.
''Obavještavamo građane Kantona Sarajevo da organizacije Crvenog križa u Kantonu Sarajevo nisu štampale nikakvu slikovnicu, niti volonteri na ovaj način vrše prikupljanje novca'', kazala je Feni sekretarka Crvenog križa općine Centar Džemila Ramizi.
Dodala je da volonteri Crvenog križa prodaju samo dvije vrste markica, a to su markice "Nedjelje borbe protiv tuberkuloze" u septembru te "Nedjelje Crvenog križa" u maju, za koje imaju odobrenje od Općine Centar i MUPKS-a.
Naglasila je da volonteri Crvenog križa ne skupljaju priloge po ulici, već isključivo vrše programske aktivnosti koje su definirane Statutom i Programom rada Crvenog križa. Građani koji žele dati prilog, trebaju doći u prostorije Crvenog križa, a za donaciju će dobiti potvrdu.
''Zato molim građane da ne nasjedaju na prevare i ne daju novac osobama koje se predstavljaju kao volonteri Crvenog križa. Sve naše akcije su transparentne'', naglasila je Ramizi.
Podsjećanja radi, ovog ljeta u centru Sarajeva bio je prisutan veliki broj mladih ljudi koji su prodavali čestitke i ostale materijale s objašnjenjem da se novac prikuplja za pomoć nezbrinutoj i bolesnoj djeci.
Moderno prosjačenje i pljačka građana
Duž glavne pješačke zone u Ferhadiji, mladi akviziteri su bili raspoređeni tako da gotovo niti jedan prolaznik nije mogao proći da da mu nisu bile ponuđene čestitke u ime JU Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu ili, kako je to bilo u julu, doniranje novca u kartonske "kase" postavljene na ulici.
Nekoliko prodavača je tada potvrdilo da radi za firmu Av Card, a direktorica ove firme iz Sarajeva i sestrinske firme Prokard d.o.o. iz Bijeljine. Sanja Vručinić izjavila je za Fenu da njihova firma koja organizira prodaju spomenutih čestitki "nije humanitarna organizacija, već firma koja se bavi trgovinom".
Direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu Saudin Đurević demantirao je ovakve navode te prodaju čestitki nazvao "modernim prosjačenjem i pljačkom građana".
-
dezurni_ucenik
#207 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Eborg wrote:Kao što @Black swan reče, ovo nas je toliko otvrdnulo da više zaista ne pomažemo kome treba misleći da je prevara i biznis. Mene neki lik trzao u troli za rame par puta i nešto pričao. Ja ga preko slušalica mršnuo i okrenuo glavu. Kasnije skontao da je čovjek invalid i da je pitao da sjedne na moje mjesto jer ne može stajati.Pa kad nisam u zemlju propao od stida.
I ja jednom u tramvaju,slusalice u usima.Pridje lik ,nesto me pita,ja promrlja "Nemam kartu".Vidim ljudi se okolo smiju,rece mi neka zena "Sine pitao te da ustanes ovoj nani iza tebe".A nanu nisam primjetio.
Ja konto da je revizor taj lik,imao plavu kosulju na sebi.
Ja mislim da prava sirotinja nema obraza da pruzi ruku da trazi milostinju.Ali opet nikad se ne zna,moze se ogrijesiti tako.
Ko je taj dedo u uniformi,nisam ga skontao ?
Last edited by dezurni_ucenik on 11/11/2013 16:50, edited 1 time in total.
- fantom slobode
#208 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
e dedo je stalni u vecernjim casovima...ima i papir.CVIKERASH wrote:Eborg wrote:Kao što @Black swan reče, ovo nas je toliko otvrdnulo da više zaista ne pomažemo kome treba misleći da je prevara i biznis. Mene neki lik trzao u troli za rame par puta i nešto pričao. Ja ga preko slušalica mršnuo i okrenuo glavu. Kasnije skontao da je čovjek invalid i da je pitao da sjedne na moje mjesto jer ne može stajati.Pa kad nisam u zemlju propao od stida.
I ja jednom u tramvaju,slusalice u usima.Pridje lik ,nesto me pita,ja promrlja "Nemam kartu".Vidim ljudi se okolo smiju,rece mi neka zena "Sine pitao te da ustanes ovoj nani iza tebe".A nanu nisam skontao.
Ja konto da je revizor taj lik,imao plavu kosulju na sebi.![]()
Ja mislim da prava sirotinja nema obraza da pruzi ruku da trazi milostinju.Ali opet nikad se ne zna,moze se ogrijesiti tako.
Ko je taj dedo u uniformi,nisam ga skontao ?
-
manki
#209 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Lijepo receno, ovo treba zalijepiti negdje naslovnu stranu klixa, i da stoji tako stalno, negdje gore u headeru. Cuj "nije vise ovo njegov/njen grad", ili "sta nam rade od grada"Nebitan32 wrote:Pozdravsamke.il wrote:Zalosno, ali i ja sam sve vise svjestan toga, zanemarimo to sto nema posla, i sto nema para, ali ovo sto se doselilo i kakvu kulturu provode, i najgore sto ne zele da se asimiliraju ovi dosljaci, ma fuuj, to je sada jos jedna tema oko koje bi se moglo raspravljati danima, sta reci nego muka mi dodje svaki dan kada cujem naglaske i vidim face, ali kao sto rekoh skroz jedna druga temasema911s wrote:sory drug al ovo vise nije nas grad,.,
Tvoje je samo ono sto je upisano na tvoje ime u katastru. Sve ostalo je....tude. Pomiri se s tim i prestani sa tim fasiszmom. Pored toga, danas od 100 rodenih beba na svijetu samo njih 7 su europljani. S globalizacijom je doslo i dolazi do sve vecih migracija tako da je pitanje vremena kad ce ti okruzenje ciniti kinezi, pakistanci, kurdi,rusi, brazilci ili oni iz Konga, Norveske ili pitaj Boga odakle. Ako nisi spreman/spremna na to onda ti je bolje da uzmes dva metra konopca i objesis se o prvo drvo.
-
Aspekt
#210 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Siromasan covjek nikad ne prosi . to je stvar karaktera a ne imanja . Prosjacenje je biznis . Od pamativjeka od Londona prije 600 godina pa sve do Kikasa iz serije prosjaci i sinovi . To je porez na budale . to drzi mafija . Policija ima u svemu tome tal inace bi razbila te lance . Evropa je puna toga . Od kada je rumunija u EU prosjacenje i kradje su skocile za 2000 % . Vi sam dajte mafiji lovu . Po holandskim i njemackim gradovima sjede ciganke iz bugarske i rumunije i srbije po cesti i prose . Zamotane u crno i ispred njih na stranim jezima pise : Pomozite ja dolazim iz Bosne 
- strong69
#211 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Nebitan32 wrote:Pozdravsamke.il wrote:Zalosno, ali i ja sam sve vise svjestan toga, zanemarimo to sto nema posla, i sto nema para, ali ovo sto se doselilo i kakvu kulturu provode, i najgore sto ne zele da se asimiliraju ovi dosljaci, ma fuuj, to je sada jos jedna tema oko koje bi se moglo raspravljati danima, sta reci nego muka mi dodje svaki dan kada cujem naglaske i vidim face, ali kao sto rekoh skroz jedna druga temasema911s wrote:sory drug al ovo vise nije nas grad,.,
Tvoje je samo ono sto je upisano na tvoje ime u katastru. Sve ostalo je....tude. Pomiri se s tim i prestani sa tim fasiszmom. Pored toga, danas od 100 rodenih beba na svijetu samo njih 7 su europljani. S globalizacijom je doslo i dolazi do sve vecih migracija tako da je pitanje vremena kad ce ti okruzenje ciniti kinezi, pakistanci, kurdi,rusi, brazilci ili oni iz Konga, Norveske ili pitaj Boga odakle. Ako nisi spreman/spremna na to onda ti je bolje da uzmes dva metra konopca i objesis se o prvo drvo.
- Edin H.
#212 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Ima ih i u EngleskojAspekt wrote:Siromasan covjek nikad ne prosi . to je stvar karaktera a ne imanja . Prosjacenje je biznis . Od pamativjeka od Londona prije 600 godina pa sve do Kikasa iz serije prosjaci i sinovi . To je porez na budale . to drzi mafija . Policija ima u svemu tome tal inace bi razbila te lance . Evropa je puna toga . Od kada je rumunija u EU prosjacenje i kradje su skocile za 2000 % . Vi sam dajte mafiji lovu . Po holandskim i njemackim gradovima sjede ciganke iz bugarske i rumunije i srbije po cesti i prose . Zamotane u crno i ispred njih na stranim jezima pise : Pomozite ja dolazim iz Bosne :evil:
-
Aspekt
#213 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Yebem im mater sreca njihova pa ih nema uvecer kad sam pijan

- ultima_palabra
#214 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Ferhadija je i inače preuska za glavnu ulicu glavnog grada... ako se već ne može širiti, donijeti uredbu da je svako postavljanje bašti, štandova i ostalih džidža strogo zabranjeno. Prosjaci su tu još i najmanji problem...
-
fixer
#215 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Iduce ljeto kad se Dijalog instalira jebali smo jeza. Onaj novi kafic sa bastom i on ce uzeti citavu ulicu.
-
Aspekt
#216 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Nebitan 32
Hajde bolan ne lupetaj naravno da je Sarajevo moj grad i bosna je moja je drzava i ja odlucujem ko ce tu da zivi . Dodji njemcu sa tom pricom pa ces cuti sta ce ti reci o takvim glupostima. Ko god zivi u zapadnoj evropi od tih pobrojanih ima socijalu . I oni jos kradu i prose . Bas bi volio da udjes u pub u Engleskoj i kazes ljudima da london nije njihov nego je njegovo ono sto je katastru . A i to sto je katastru je predmet pljacke . Nema dana da se 100 kuca na zapadu ne obije i provali . I ko nije spreman da gleda te prosjake i lopove koji niti su dosli raditi niti su politicke nego ekonomske izbjeglice taj je fasista .
Pozdrav
Ja pameti majko draga . Je l to od gurabija ili od tahan halve . Znaci ako u Indiji i Kini ima 2, 5 milijarde ljudi sa tendecijom da ih bude vrlo brzo 4 ja treba da kupim strik i da se objesim jer nisam bas spreman da u mojoj zemlji sutra bude 80 % Indijaca i kineza koji ce traziti 7 i 8 entitet u Bosni . Boli me qurac sto od 100 beba njih 7 Evropljana. I sada tih 100 beba treba da dodje u Evropu i popravi krvnu sliku Evropljanima . Njemci , svedjani , Holandjani , Francuzi , Englezi ...treba da kupe konopac i da se objese jer nisu spremni u svoje drzave i u svoje gradove da prime jedno 800 miliona cigana , kurda , arapa , indijaca , kineza , somalaca , sirijaca , iracana , iranaca , vijetnamaca , crnaca koji u skaldu sa globolizacijom i zakonom o migraciji clan 7 tacka 5 imaju pravo doci u evropu na socijalu i krasti i zauzeti njihove drzave i gradove i od toga napraviti ciganluk i deponij smeca kao sto su napravili kod svoje kuceLijepo receno, ovo treba zalijepiti negdje naslovnu stranu klixa, i da stoji tako stalno, negdje gore u headeru. Cuj "nije vise ovo njegov/njen grad", ili "sta nam rade od grada
-
Aspekt
#217 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Korupcija . Oni su podmazali negdje, mislim na kafice i baste . Prosjaci su problem ne mozes hodati vise cestom .ultima_palabra wrote:Ferhadija je i inače preuska za glavnu ulicu glavnog grada... ako se već ne može širiti, donijeti uredbu da je svako postavljanje bašti, štandova i ostalih džidža strogo zabranjeno. Prosjaci su tu još i najmanji problem...
- Big Ang
#218 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Zaista neznam da li je bila ova tema na forumu ili ne ali ja je nisam vidjeo
dalje nisam ni čitala
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#219 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Zox wrote:A danas pred Raiffeisenovim bankomatom preko puta katedrale, dijalog s prosjakinjom (starija žena, sve u svemu lijepo obučena)
"Pa šta ako je petak?"
ovaj je dobar
- O'zone
- Globalni moderator
#220 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Lažni humanitarci iz Bijeljine na ulicama Sarajeva
27. novembar 2013. u 12:08
Lažni humanitarci, koji navodno prikupljaju pomoć za osobe u teškoj materijalnoj situaciji, za liječenja u inozemstvu, i koji su navodno još jedina nada za spas desetina nezbrinute i bolesne djece kojima je potrebna hitna operacija ili liječenje u nekoj drugoj državi, svakodnevno su na ulicama i po prigradskim naseljima u većini gradova BiH.
Proteklog vikenda, po vogošćanskim prigradskim naseljima posebno su tako bili aktivni 'navodni humanisti' iz Humanitarnog centra za decu i omladinu Sveti Vasilije Ostroški koji su kako tvrde, u nedojmljivoj priči građanima registrirani u Bijeljini u ulici Mihaila Pupina 2 s registriranim telefonskim brojem 055/206 -360.
Međutim, pozivom na taj broj, Fena je dobila informaciju da ta organizacija ne djeluje u Bijeljini već 3-4 mjeseca i da je navodno preselila u Šabac u susjednoj Srbiji.
Aktivisti te organizacije, međutim, i dalje djeluju na području Sarajeva prikupljajući sredstva od građana, izdajući priznanice s pečatom iz Bijeljine, kojih imaju u ko zna kojim količinama, a ono što je zanimljivo, imaju odobrenja – rješenja za svoj rad čak i od pojedinih općinskih načelnika.
Tako su u Općini Vogošća, Feni potvrdili, da je tačno da je općinski načelnik izdao rješenje Humanitarnom centru za decu i omladinu iz Bijeljine, ali na temelju prethodnih policijskih odobrenja i provjera.
Humanitarni rad je svakako društvena odgovornost svakog pojedinca i zajednice, ali je, nažalost, u bh. stvarnosti postao i oblast u kojoj se jako dobro snalaze i brojni prevaranti koji tuđu muku i nesreću debelo koriste kao pogodno tlo za osobnu korist i pljačku ionako osiromašenih građana. I prevare i prosjačenja se rade pod vidom "humanitarnog rada".
- hopcup
#221 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
đe se ba ti pitaš, majke ti?Aspekt wrote: Hajde bolan ne lupetaj naravno da je Sarajevo moj grad i bosna je moja je drzava i ja odlucujem ko ce tu da zivi ...

- Toffee karamela
#222 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Kolegica s faxa mi je pričala da je njena tetka u Londonu za vrijeme rata naletjela na neke, bog te pito otkud, koji su prosjačili govoreći da su iz Bosne. Naravno, nisu znali ni beknuti bosanski kad ih je ona nešto upitala. Ženi nije bilo mrsko pozvati bobbyja i reći o čemu se radi, znači to je kod njih kažnjivo djelo, lažno se predstavljati pa makar i u prosjačkom biznisu.Aspekt wrote:Siromasan covjek nikad ne prosi . to je stvar karaktera a ne imanja . Prosjacenje je biznis . Od pamativjeka od Londona prije 600 godina pa sve do Kikasa iz serije prosjaci i sinovi . To je porez na budale . to drzi mafija . Policija ima u svemu tome tal inace bi razbila te lance . Evropa je puna toga . Od kada je rumunija u EU prosjacenje i kradje su skocile za 2000 % . Vi sam dajte mafiji lovu . Po holandskim i njemackim gradovima sjede ciganke iz bugarske i rumunije i srbije po cesti i prose . Zamotane u crno i ispred njih na stranim jezima pise : Pomozite ja dolazim iz Bosne
- Sirri
#223 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Ahmmed wrote:Povraća mi se od polupismenih graDŽana, kojima je jedina životna referenca to što su rođeni u centru Sarajeva.....![]()
Devet lektora bi trebalo da uvodni post dovede u bilo kakav red....
A ono se našlo pričati o naglascima i facama....
Počeh čitati uvodni post i nešto me štrecnu na autorovo: ''neznam'' i ''vidjeo''. Natjerah sebe da čitam dalje i smučilo mi se, blago rečeno, kad pročitah ''sorry drug al ovo više nije naš grad'', pa potom ''... ali ovo sto se doselilo i kakvu kulturu provode, i najgore sto ne zele da se asimiliraju ovi dosljaci, ma fuuj, to je sada jos jedna tema oko koje bi se moglo raspravljati danima, sta reci nego muka mi dodje svaki dan kada cujem naglaske i vidim face…'', pa pomislih, a je*em ti, opet s ovom pričom, pa dokle više?!
Duša draga, ono se našlo da nekoga ismijava, a još pravopis svog jezika nije savladao.
Pismenost treba biti odlika jednog gradskog i kulturnog čovjeka, kakvim se predstavljaš, zar ne?
Da ne bude off topic, nikad ne odbijam prosjake koji dođu pred kućna vrata. Na ulici, starije osobe koje pruže ruku ne mogu odbiti, a one koji mi na bilo koji način izgledaju sumnjivo jednostavno zaobiđem.
-
GaRGa
#224 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
prvo i osnovno izraz "polupismen" ima smisla ko i "malo trudna"
- MedenoSrce
#225 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
ne tacnoGaRGa wrote:prvo i osnovno izraz "polupismen" ima smisla ko i "malo trudna"