Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
-
rajvosa1
#201 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
ovaj ne odustaje!
SARAJEVO - Blizu smo dogovora sa SDA u vezi s presudom „Sejdić-Finci“, izjavio je za „Dnevni avaz“ Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, najavljujući da će sastanak delegacija dviju stranaka, na kojem će biti razgovarano o ovom te pitanju Grada Mostara, biti održan u četvrtak u Sarajevu.
Pojašnjava i šta znači to da su se iskristalizirali odnosi SDA - HDZ.
- To znači da HDZ ima svoja dva prijedloga što se tiče izbora članova Predsjedništva i s njima će doći u Sarajevo. Koliko sam razumio, SDA ostaje pri onom svom prijedlogu koji je na različite načine komentiran. Vjerujem da je iskristalizirano šta govori jedna, a šta druga stranka. Vjerujem da ćemo se iza toga lakše dogovoriti, da više ne bude nesporazuma da smo nešto dogovorili o čemu nismo razgovarali - kaže Čović.
On dodaje da su Borjana Krišto i Šefik Džaferović ovlašteni da u ime HDZ-a i SDA pokušaju eventualno još neke stvari raspraviti da bi na sastanku imali što manje nepoznanica. Kada je u pitanju Mostar, Čović kaže da je u petak informiran da, također, postoje vrlo jasni stavovi obje stranke, tako da će se, kako kaže, i o tome moći konkretno razgovarati.
- Kada dođemo na sastanak, ne bi trebalo biti barem uvodnih problema, jer će biti vrlo jasno šta je dogovoreno. Meni se čini, čak i oko izbora članova Predsjedništva, da to nije daleko od dogovora. Na osnovu onoga kako međusobno razgovaramo, čini se da nismo daleko od dogovora - tvrdi Čović.
On dodaje da će do četvrtka održati sastanke s Martinom Ragužem, liderom HDZ-a 1990, te Fahrudinom Radončićem, liderom Saveza za bolju budućnost BiH, da bi se upoznao sa stavovima ovih stranaka kada je u pitanju presuda „Sejdić-Finci“.
- Može se kazati da smo blizu dogovora, ali da opet ne bi bilo švercovanja oko dogovora, on će moći biti postignut tek kada sjednemo. Bih bio sretan da se to i desi. Vjerujem da će, ako dođemo do prijedloga oko kojeg se slaže šest stranaka, to podržati i Brisel, jer su to uvijek bezuvjetno govorili - ističe Čović.
On dodaje da spekulacije o navodnom dogovoru ili, pak, priče o trećem entitetu nanose previše štete.
Kada je u pitanju inicijativa za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića (SDS), Čović kaže da je stav HDZ-a da će još razgovarati sa svima.
- Ali u konačnici imamo obvezu prema SNSD-u i sasvim je izvjesno da HDZ prati partnerski odnos prema ovoj stranci. I predsjedavajući Vijeća ministara od sada će slušati glas koalicije koja je napravljena, odnosno partnera koji čine većinu ministara u Vijeću ministara i zato mislim da će nam trebati sedam-osam dana - kaže Čović.
(Vijesti.ba/Fena)
SARAJEVO - Blizu smo dogovora sa SDA u vezi s presudom „Sejdić-Finci“, izjavio je za „Dnevni avaz“ Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, najavljujući da će sastanak delegacija dviju stranaka, na kojem će biti razgovarano o ovom te pitanju Grada Mostara, biti održan u četvrtak u Sarajevu.
Pojašnjava i šta znači to da su se iskristalizirali odnosi SDA - HDZ.
- To znači da HDZ ima svoja dva prijedloga što se tiče izbora članova Predsjedništva i s njima će doći u Sarajevo. Koliko sam razumio, SDA ostaje pri onom svom prijedlogu koji je na različite načine komentiran. Vjerujem da je iskristalizirano šta govori jedna, a šta druga stranka. Vjerujem da ćemo se iza toga lakše dogovoriti, da više ne bude nesporazuma da smo nešto dogovorili o čemu nismo razgovarali - kaže Čović.
On dodaje da su Borjana Krišto i Šefik Džaferović ovlašteni da u ime HDZ-a i SDA pokušaju eventualno još neke stvari raspraviti da bi na sastanku imali što manje nepoznanica. Kada je u pitanju Mostar, Čović kaže da je u petak informiran da, također, postoje vrlo jasni stavovi obje stranke, tako da će se, kako kaže, i o tome moći konkretno razgovarati.
- Kada dođemo na sastanak, ne bi trebalo biti barem uvodnih problema, jer će biti vrlo jasno šta je dogovoreno. Meni se čini, čak i oko izbora članova Predsjedništva, da to nije daleko od dogovora. Na osnovu onoga kako međusobno razgovaramo, čini se da nismo daleko od dogovora - tvrdi Čović.
On dodaje da će do četvrtka održati sastanke s Martinom Ragužem, liderom HDZ-a 1990, te Fahrudinom Radončićem, liderom Saveza za bolju budućnost BiH, da bi se upoznao sa stavovima ovih stranaka kada je u pitanju presuda „Sejdić-Finci“.
- Može se kazati da smo blizu dogovora, ali da opet ne bi bilo švercovanja oko dogovora, on će moći biti postignut tek kada sjednemo. Bih bio sretan da se to i desi. Vjerujem da će, ako dođemo do prijedloga oko kojeg se slaže šest stranaka, to podržati i Brisel, jer su to uvijek bezuvjetno govorili - ističe Čović.
On dodaje da spekulacije o navodnom dogovoru ili, pak, priče o trećem entitetu nanose previše štete.
Kada je u pitanju inicijativa za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića (SDS), Čović kaže da je stav HDZ-a da će još razgovarati sa svima.
- Ali u konačnici imamo obvezu prema SNSD-u i sasvim je izvjesno da HDZ prati partnerski odnos prema ovoj stranci. I predsjedavajući Vijeća ministara od sada će slušati glas koalicije koja je napravljena, odnosno partnera koji čine većinu ministara u Vijeću ministara i zato mislim da će nam trebati sedam-osam dana - kaže Čović.
(Vijesti.ba/Fena)
-
Hafis
#202 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Pametan. Radi svoj posao dok je ''patriotska'' ekipa još uvijek grogi.rajvosa1 wrote:ovaj ne odustaje!
-
rajvosa1
#203 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Hafis wrote:Pametan. Radi svoj posao dok je ''patriotska'' ekipa još uvijek grogi.rajvosa1 wrote:ovaj ne odustaje!
-
Black111
#204 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Pa sta je to tebi cudno? Ne mozes u Mostaru imati jedan nacin biranja, a u drugim gradovima Federacije drugi, i to samo iz razloga Sto su u Mostaru Hrvati vecina, a u drugim nisu. Znaci, ti bi da u gradu gdje su Hrvati vecina postoji neki paritet i zastita malobrojnijeg naroda, a dok u gradovima kao Travnik i sl. gdje su Bosnjaci vecina ne postoji takav nacin izbora.swanfilter wrote:Jucer mi je bio zanimljiv odgovor Covica na pitanje novinara oko dogovora sa Tihicem, odnosno, podjele Mostara. Covic je govorio bla, bla, bla ... Kraj mi je bio zanimljiv: "Cinjenica je da dogovor oko Mostara mora vrijediti i za Travnik, Zenicu, Tuzlu, ....". Totalno sumnjiv mi je ovaj politicki trenutak u BiH ..
-
Black111
#205 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Pa šo onda ba ne zelite 1 glas na jednog covjeka u Mostaru kad je to tako? Nasijeha ima, brini ti za vasije koji se odselise. Eno ja sam ćujo da je moj susjed Mujo odselio u Svecku... gotovi ste.
Vi bi se ovdje samo svadjali.
I to koga vise ima, ovo ono, a sve tamo neki "socijaldemokrate" Je l i ti glasas za Zlatka?
Ovih ostalih par rijeci te nisam razumio, uz najbolju volju.
Vi bi se ovdje samo svadjali.
Ovih ostalih par rijeci te nisam razumio, uz najbolju volju.
-
dudlov
#206 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Bolest koje ljudi nisu svjesni je nacionalizam.
Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
-
Hafis
#207 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Pa sad da je baš 75%....odvadi koji postotak"zxcv"
Jesi ali u pustim željama. Imaš 25 % i tu si većina. Ovo ostalo 75 % je čisto Bošnjačko. Poklopi se i šuti dok i to nisi izgubio.
Pa Ćuješ, sele se ljudi za boljim. Nije to samo kod njihA izraženo.Vidiš li da vas nema ni na mapi, svak dan ćuješ neko se odselio.
- Havatar
#208 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
75 % teritorije Mostara.Hafis wrote:Pa sad da je baš 75%....odvadi koji postotak"zxcv"
Jesi ali u pustim željama. Imaš 25 % i tu si većina. Ovo ostalo 75 % je čisto Bošnjačko. Poklopi se i šuti dok i to nisi izgubio.![]()
Pa Ćuješ, sele se ljudi za boljim. Nije to samo kod njihA izraženo.Vidiš li da vas nema ni na mapi, svak dan ćuješ neko se odselio.
- travnik
#209 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Velike koristi....i Hrvati su na najmanje 40% općine Travnik i danas nakon etničkog čišćenja većina, pa šta? Sjest oba tora i dogovor...bez toga ne ide.Havatar wrote:75 % teritorije Mostara.Hafis wrote:Pa sad da je baš 75%....odvadi koji postotak"zxcv"
Jesi ali u pustim željama. Imaš 25 % i tu si većina. Ovo ostalo 75 % je čisto Bošnjačko. Poklopi se i šuti dok i to nisi izgubio.![]()
-
oglo
#210 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
protiv sam bilo kakvih entiteta ali moras da znas da hrhb i rBIH rpedstavljaju temelj federacije,koja je nastala njihovim sporazumnim spajanjem i stvaranjem unije tih teritorija u federaciju BIH kakvu imamo danas.
- Man of steel
#211 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Kakva glupostoglo wrote:protiv sam bilo kakvih entiteta ali moras da znas da hrhb i rBIH rpedstavljaju temelj federacije,koja je nastala njihovim sporazumnim spajanjem i stvaranjem unije tih teritorija u federaciju BIH kakvu imamo danas.
HRHB osim u glavama pojedinih Flinstonsa nikada nije bila zasebna teritorijalna jedinica i kao takva nikad se nije ni mogla nekome pripojiti.
-
oglo
#212 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
bila je tritorijalna jedinica unutar BIH.Sad ti kazi kako je nastala federacija?
- Man of steel
#213 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Koliko sam ja vidio skoro niko ne zna šta je u stvari potpisano, i zaista ne znam na osnovu čega si ti izveo zaključke o Suljinoj veleizdaji.kosmpolita wrote:Nakon sto je dogovorio sramotnu reaktivaciju zlocinacke tvorevine "Herceg-Bosne", te stvorio uslove za stvaranje fildzan drzave, Sulejman Tihic je naprasno nestao iz politickog zivota i javnosti.
Kako je "veliki patriota" sa ratnom adresom u Bonu ostavio na cjedilu (da ne kazem jeftino prodao) Bihac, Mostar, Sanski Most, Livno... prepustajuci ih iskrenim Dodikovim jaranima iz HDZ.
Može biti da je do moje neinformisanosti, pa ako možeš da me prosvjetliš i navedeš, šta tačno i koji dio dogovora smatraš veleizdajom?
- Man of steel
#214 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Nikad Herceg Bosna nije bila zasebna teritorijalna jedinica, da smo odmah načisto.oglo wrote:bila je tritorijalna jedinica unutar BIH.Sad ti kazi kako je nastala federacija?
Federacija je nastala Wašingtonskim sporazumom i pošto već znam šta pokušavaš proturiti odmah ću ti reći da debelo griješiš.
- Man of steel
#215 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Hajde ti postavi tu odluku da znam o čemu pričaš, ovako ispade da samo lupaš i paušalno optužuješ.kosmpolita wrote:Otidji i pitaj gradanje u Bihacu, Mostaru, Stocu i druge gradove koje je Suljo Tihic sa lakocom prebrisao, rekavsi kako glas tih ljudi po Suljinoj logici i odluci vise ne vrijede nista, izuzev ako ne glasaju za kandidata njegovog jarana iz HDZ-a!
- matsuda
#216 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Koliko ja shvatam: Konacno su podijelili izborne jedinice na kantone i zupanije. Zupanije biraju hrvatskog, a kantoni onog drugog clana predstavnista. Tako bi barem u teoriji trebalo biti.
I ne znam sta nije jasno, ovo je visilo u zraku vec dugo vremena. Letargija i indolentnost biraca i kvazi politicara su doveli do ovog, ne vidim razlog za pobunu.
I ne znam sta nije jasno, ovo je visilo u zraku vec dugo vremena. Letargija i indolentnost biraca i kvazi politicara su doveli do ovog, ne vidim razlog za pobunu.
-
oglo
#217 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
kako je nastala i sta je predstavljao sporazum i zasto je uopste postojao sporazum?Man of steel wrote:Nikad Herceg Bosna nije bila zasebna teritorijalna jedinica, da smo odmah načisto.oglo wrote:bila je tritorijalna jedinica unutar BIH.Sad ti kazi kako je nastala federacija?
Federacija je nastala Wašingtonskim sporazumom i pošto već znam šta pokušavaš proturiti odmah ću ti reći da debelo griješiš.
- Man of steel
#218 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Predstavljao je prije svega rezultat Zapadnih sila da se između Hrvatske i Bosne uspostavi primjerje što je između ostalog rezultiralo stvaranjem Federacije.oglo wrote:kako je nastala i sta je predstavljao sporazum?Man of steel wrote:Nikad Herceg Bosna nije bila zasebna teritorijalna jedinica, da smo odmah načisto.oglo wrote:bila je tritorijalna jedinica unutar BIH.Sad ti kazi kako je nastala federacija?
Ne znam zašto okolišaš i zašto odmah ne kažeš šta ti je na umu.
-
oglo
#219 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
nije mi nista na umu nego ,ovdje ljudi pricaju o necemu o cemu pojma nemaju
ko ni ti procitaj sta je vasingotnski sporazum, sta je predstavljao i sta je s njim uspostaljveno
Uzems knjigu Kasima Trnke ustavno pravo koji je ucestvovao u svemu.
ko ni ti procitaj sta je vasingotnski sporazum, sta je predstavljao i sta je s njim uspostaljveno
- Man of steel
#220 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Koliko sam ja čuo Federacija će ostati jedna izborna jedinica stim da još uvijek nije dogovoreno na koji način će se zaustaviti preglasavanje.matsuda wrote:Koliko ja shvatam: Konacno su podijelili izborne jedinice na kantone i zupanije. Zupanije biraju hrvatskog, a kantoni onog drugog clana predstavnista. Tako bi barem u teoriji trebalo biti.
- Man of steel
#221 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Ma nemoj, nek mi ti znašoglo wrote:nije mi nista na umu nego ,ovdje ljudi pricaju o necemu o cemu pojma nemaju
U tom sporazumu je stajalo da će opštine/županije imati vlastita ministarstva, pa vidimo koliko se od toga ispunilo.
Nego, kad je to Herceg Bosna bila zasebna teritorijalna jedinica koja se pripojila RBiH?
- Havatar
#222 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
U Bosni ne postoje zupanijematsuda wrote:Koliko ja shvatam: Konacno su podijelili izborne jedinice na kantone i zupanije. Zupanije biraju hrvatskog, a kantoni onog drugog clana predstavnista. Tako bi barem u teoriji trebalo biti.
-
oglo
#223 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
zasto je u ime nje Kresimir Zubak potpisivao sporazum?Ako nije bila nikakva teritorijalna jedinica,i nisam nigdje napisao da se pripojila nekome,nego je ugasena stim da je sporazumom uspostavljena nova hrvatsko bosnjacka federacija.Man of steel wrote:Ma nemoj, nek mi ti znašoglo wrote:nije mi nista na umu nego ,ovdje ljudi pricaju o necemu o cemu pojma nemaju
Uzems knjigu Kasima Trnke ustavno pravo koji je ucestvovao u svemu.![]()
U tom sporazumu je stajalo da će opštine/županije imati vlastita ministarstva, pa vidimo koliko se od toga ispunilo.![]()
Nego, kad je to Herceg Bosna bila zasebna teritorijalna jedinica koja se pripojila RBiH?
slazem se s tim napisanim da je federacije vremenom i odlukama viskog predstavnika preuzela nadleznosti kantona.
Last edited by oglo on 29/09/2013 23:00, edited 1 time in total.
- Man of steel
#224 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Kako ne postoje?Havatar wrote:U Bosni ne postoje zupanijematsuda wrote:Koliko ja shvatam: Konacno su podijelili izborne jedinice na kantone i zupanije. Zupanije biraju hrvatskog, a kantoni onog drugog clana predstavnista. Tako bi barem u teoriji trebalo biti.
Ne baratam ni ja najbolje tim hrvatskim pojmovima ali koliko znam županije su kantoni čiji dijelovi su sastavljeni od opština.
- Havatar
#225 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Postoje kantoni ne postoje zupanijeMan of steel wrote:Kako ne postoje?Havatar wrote:U Bosni ne postoje zupanijematsuda wrote:Koliko ja shvatam: Konacno su podijelili izborne jedinice na kantone i zupanije. Zupanije biraju hrvatskog, a kantoni onog drugog clana predstavnista. Tako bi barem u teoriji trebalo biti.
Ne baratam ni ja najbolje tim hrvatskim pojmovima ali koliko znam županije su kantoni čiji dijelovi su sastavljeni od opština.