Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ExNihilo

#201 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ExNihilo »

chudjenhe wrote:
Towelie wrote: Jako dobar post. :thumbup:
post je tendeciozan i dobar je samo onome ko zeli ovo procitati a ne znati istinu
Pa hajde, onda, pokaži nam ti istinu. Ne znam šta si čekao do sada. Dakle, seciraj svaku moju tvrdnju i argumentuj zašto nije istinita. Nije dovoljno reći kako nešto nije istina, treba to pokazati i dokazati. Dakle, šta je istina?
chudjenhe wrote:
Ti izgleda imaš viziju da "mijenjati vjeru" podrazumijeva uzeti svetu knjigu pred sebe, obrisati ajete i dopisivati nešto svoje
ja nisam pricao o mijenjanju vjere, nego o mijenjanju sadrzaja svetih knjiga prije Kur'ana i tumacenju Kur'ana onako kako to tebi odgovara
Islam je u Kur'anu, djelima i rijecima Poslanika a.s. a to sto je IZ ovdje dobila koncesiju na vjeru :D ne znaci da tu koncesiju koriste onako kako Bog zapovijeda, uostalom o tome nista nisam ni pricao, niti me zanima
Kako je samo glupavo tvoje odvajanje koncepta "mijenjanja vjere" od "mijenjanja sadržaja objava". Objave su temelj abrahamskih religija i ne može se "mijenjati objava", a da to ne znači "mijenjanje vjere". Saberi se malo.

IZ nije "dobila koncesiju na vjeru", kako kažeš, nego ju je dala sama sebi. Dakle, IZ je samoproklamovani vjerski autoritet. Legitimnost te samoproklamovane uloge pokušavaju "opravdati" na razne načine, a neki od njih uključuju floskulu kako su oni posljednji ostaci hilafeta na zemlji :skoljka: ili priču kako su oni jedini dovoljno kvalificirani i educirani da tumače vjeru i upražnjavanje iste, te druge nebuloze koje imaju za cilj lakše gutanje govana koje serviraju.
chudjenhe wrote:
Jer, IZ će bez problema klanjati dženazu osobi koja: 1. Nikada nije kročila nogom u džamiju, 2. Nikada nije pala na sedždu, 3. Nije ispunjavala utemeljene vjerske dužnosti poput zekata, vitra, posta, itd. 4. Koja je počinila samoubistvo, AKO plati.
cek...jel me fakat zezas??? hoces da IZ donosi sudi ljudima, ko je kakav? i jel fakat mislis da se moze utvrditi ko ide a ko ne ide u dzamiju, ko posti ko daje vitre.... :?
a po hanefijskom mezhebu, kojem pripada IZ samoubici se klanja dzenaza
S obzirom da si mašio poentu, dopustit ćeš da ti nacrtam istu jednim hipotetičkim primjerom. Kažu da se kroz bajke najlakše shvataju poente, pa ćemo pokušati s tim nivoom: Osoba posvetila svoj život islamu, ibadeti 24/7 u džamiji, pomaže džematu, ali ne plaća članarinu. Recimo da je nezaposlena i svaka marka joj je ko Trebević. Takva osoba umre - IZ je zvanično smatra nedostojnom klanjanja dženaze. Nema dženaze za tu osobu, dok se ne plati. S druge strane, imaš bogohulnika, koji ne zna bismilu proučiti - takav je dostojan dženaze, ako plati. Eh, sada, poenta ove bajke nije da IZ treba, kako si ti nadasve genijalno zaključio, popisivati ko ulazi u džamiju. Poenta je da se moj iman ne može kvantificirati niti vrednovati putem iznosa novca koji sam uplatio - kao što to IZ radi. Poenta je da klanjanje dženaze predstavlja neotuđivo pravo svakog muslimana i IZ nema vjerskog osnova da zabrani klanjanje iste. Poenta je da IZ-u ne zanima suština vjere, stanje muslimana, ne zanimaju ih olakšavajuće okolnosti za određene kategorije stanovnika - imaš cjenovnik, imaš račun, plati. Nemaš novac, zaduži se, digni kredit. Ne interesuje ih. Plati ili nema dženaze. Dakle, riječ je o jednoj surovoj kapitalističkoj mašineriji maskiranoj u ruho vjere.
chudjenhe wrote:
Ali, neće klanjati dženazu osobi koja nije plaćala članarinu
naravno da hoce, mislis da su svi platili sto su ukopani? ako stvarno tako mislis onda si naivan i neozbiljan diskutant :kiss:
nek se u vlakovu raspita svako koga zanima koliko se puta desilo na dzenazi samo jedan hodza, IZ spremi samo jednog (jer nije placena clanarina) da se ipak obred obavi
Naravno da ne plate svi - ista pravila igre ne važe za uski elitistički krug. Međutim, za sve ostale vrijedi: ko ne plati, nema dženaze.. To je aksiom s kojim te dočekaju. Šta želiš reći, ako ne doneseš novac, kao, oni će stužiti nad tvojim stanjem i reći: Mi smo se malo šalili za onih nekoliko hiljada što smo tražili, klanjat ćemo ti dženazu besplatno :lol:

Sjo, al' pazi ovih kvaziargumenata koje prosipaš ko iz rukava: "Koliko puta se desilo u vlakovu", "svako koga zanima može se raspitati", ... :lol: Argumenut ad populum :)
Nema toga, ako nešto tvrdiš, a tvrdiš - ti si taj koji treba dati dokaz za to.

Koliko ti, ustvari, nemaš pojma šta pričaš, najbolje si pokazao ovom rečenicom: "koliko se puta desilo na dzenazi samo jedan hodza, IZ spremi samo jednog (jer nije placena clanarina) da se ipak obred obavi".

Pravo na jednog hodžu dobivaš kada u cjelosti izmiriš članarinu. Ako hoćeš dodatne hodže, plaćaš svakog posebnog. Dakle, ova tvoja tvrdnja "jednog hodžu dobije ko nije plaćao" totalno te diskvalifikuje iz razgovora, očito ne znaš šta pričaš, nemaš šta konstruktivno doprinjeti temi, pa bombaš.
chudjenhe wrote:
Time oni "obavezu" članarine, koja nema apsolutno nikakvo utemeljenje u islamu, stavljaju ispred svih drugih vjerskih dužnosti, kao "sine qua non islama"
istina, clanarina nema utemeljenje u islamu
nema utemeljenje ni profesija hodza/imam
al hajde budi realan pa reci na sta bi licili obredi kod muslimana kad ne bi imali osobe koje prodju min 4godisnje skolovanje
osmi je padez sto je to finaansiranje rijeseno preko clanarine, mozda se neko dosjeti nekog drugog nacina, pa nas sviju kutarise i tog nameta
Svakom muslimanu je farz obrazovati se o islamu - bio on hodža ili ne - i poznavati izvršavanje obreda. Shodno tome, bez hodže kao profesije, obredi bi i dalje najnormalnije funkcionirali. Ne moraš imati diplomu medrese, da bi stao pred ljude kao imam ili učio Kur'an. To, naravno, niko ne spori - kada je hodži mrsko doći na namaz, najnormalnije će ga zamijeniti neko od džematlija. Međutim, kada dirneš u kravu muzaru dženazu - to ti je, jarane, jedino ispravno ako platiš, pa ti oni klanjaju. :D
chudjenhe wrote:
To je klasično mijenjanje vjere, jer Poslanikova praksa nije nametala muslimanima mandatorne finansijske obaveze mimo zekata i vitra - pri čemo je obaveza zekata vrijedila samo za one koji su imućni
vjerujem da ti je poznato kad Kur'an govori o zekatu kaze ''uzmi iz njihovih imetaka zekat'' i vjerujem da ti je poznato da je prvi halifa nakon Poslanika a.s. poveo rat protiv plemena koja su odbila davati zekat...to je praksa Poslanika i zamisli sad tu praksu na koju pozivas pa reis krene sa svojom serijatskom policijom da uzima zekat...koji bi to teferic bio :lol:

dobrovoljna clanarina vs reis uzima silom od onih koji ne daju zekat???
Prvo, ja nigdje nisam napisao da zekat treba silom uzimati niti to poznaje praksa Poslanika. S obzirom da kažeš kako "pozivam na tu praksu", zamolio bih te da me jasno citiraš gdje sam pozvao na praksu uzimanja zekata silom? Također bih te zamolio da relevantnom predajom pokažeš da je to "praksa Poslanika", kako tvrdiš. Želim odgovor na ova pitanja, molim lijepo. Drugo, ova neka paralela koju uspostavljaš sa našom državom je, u najmanju ruku smiješna, jer ovo niti je šerijatska država niti reis ima izvršnu vlast. Totalna nebuloza.

Članarina nije dobrovoljna. Već sam objasnio - ona je najstroža obaveza u "mezhebu IZ". Nisam siguran da razumijem šta bi trebala biti poenta ovog zadnje pasusa, ali pretpostavljam da je ovo: Mi bismo, kao, trebali biti sretni što nam nameću plaćanje samo članarine, a ne zekata - što bi, po praksi Poslanika, trebali :lol:

Ova država je zaista karinana, ali srećom još nije spala na taj nivo da IZ i reis mogu bilo šta nametnuti. Oni mogu samo ucjenjivati dženazom. No, kada ljudi shvate da ne vrijedi dovesti porodicu na rub egzistencije zbog dženaze i da je dženaza perfektno validna i bez njih, ostat će i bez tog mehanizma.
ho oponopono

#202 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ho oponopono »

...kako je krenulo molićemo Boga da ne odapnemo ni mi a i nama najmiliji, ko će to sve poplaćati, fuj, još moram brinuti brigu odakle ću sve to obezbjediti, moj stajling to ne može podnjeti!Image
sokkia

#203 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by sokkia »

ho oponopono wrote:...kako je krenulo molićemo Boga da ne odapnemo ni mi a i nama najmiliji, ko će to sve poplaćati, fuj, još moram brinuti brigu odakle ću sve to obezbjediti, moj stajling to ne može podnjeti!Image
ma ti se ne trebaš ni brinuti zbog toga,ima do tog još ihihiiiiiiii :D
fidoremilienko

#204 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by fidoremilienko »

@ExNihilo :D :thumbup:

Brat objasnio.
Last edited by fidoremilienko on 19/09/2013 11:02, edited 1 time in total.
uglavnomja

#205 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

motorola01 wrote:
arte.fakt wrote:po starom forumaskom obicaju jedva se doceka da se pljuje a cinjenice nisu bitne ...

ljetos sam u razmaku od 30 dana ukopao svog djeda i nanu (oca sa mamine i majku sa oceve strane ) djed je bio clan IZ a nana nije . njegova dzenaza je kostala oko 500 KM a nanina oko 2500 KM . zar je tesko izdvojiti 4 KM mjesecno za clanarinu ? kutija cigara je 3 KM ... problem je u tome sto su ljudi nemarni . tek kad se nesto pocnu razmisljati sta i kako ...
Lokacija Zenica. Dva smrtna slucaja u familiji u zadnje 2-2,5 godine koja su dijametralno suprotna.

Prvi, covjek nije nikad bio clan IZ. Za ukop IZ i "njihov" Rahmet trazili 4300 i nesto KM jer nije bio clan IZ. Placeno je nesto manje jer su oslobodili placanja 10 godina(cca 500KM). Sve sa grobnim mjestom.

Drugi slucaj, zena je bila veliki vjernik i cijeli zivot je placala IZ i Rahmet. Ukop bez grobnog mjesta(grobno mjesto je ko zna kad obezbijedjeno i placana je clanarina ko zna koliko godina jer je zena umrla u 93. godini zivota) je kostao 1300KM.

Jednostavno, kriminalci i nista vise. Kod njih ocito nisu iste cijene i uslovi "ugovora" u svim gradovima i kantonima ove drzave! Rade kako hoce i kako im se hoce.

Treci slucaj i slucaj za koji se jednostavno nema rijeci. Slucaj koji ce vam ogaditi kompletnu IZ i njihove "uposlene".

Prije par godina je neki momak umro od predoziranja narkoticima. Njegovi nisu imali da plate reket koji zahtjeva ova organizacija. Nisu htjeli ukopati dok se ne plati. Nije se platilo. Ozalosceni su ukopali sina mimo IZ. Hodza koji je bio na dzenazi, a koji je dosao svojom voljom i obavio dzenazu bez ikakvog naplacivanja svoje usluge je da izvinete naebao od IZ kad su culi da je bio na dzenazi. Sad ne znam da li je samo bio kaznjen da vise to ne moze raditi na odredjeni period ili mu je zabranjeno da vise ikad u ime IZ obavlje takvu duznost.

puno je i 500 km, a pogotovo 1.300 km, za ljude koji su decenijama placali.

a o ostalim "neclanskim" cijenama :run:

posao vjerskog sluzbenika je da POMAZE ljudima, vjerska institucija nema pravo da UCJENJUJE ljude u najgorim trenucima, kad su im umrli najdrazi, vjerska institucija jedino ima pravo da trazi dobrovoljne priloge.

ako drzava moze placati stotine i hiljade vjeroucitelja, neka odredi koliko kosta hodza -pop-svecenik na posljednjem isparacaju, i da ga drzava placa, ali po realnoj cijeni, a ne lihvarskoj, otimackoj, mafijasko-monopolistickoj.
osim toga drzava bi trebala svakome obezbijediti grobno mjesto, a ne da ga kupuje. ko hoce da bude sahranjen na ulazu na bare, neka plati, ali varijanta "ostace neukopan" ko ne plati reket (i to vjerskoj zajednici) :roll: :shock: :cry: je dno dna.

jos jedna stvar, sto se tice placanja, ljudi se ne bune previse zato jer, po pravilu, firma u kojoj je neko zaposlen bi trebala da plati troskove sahrane ne samo za zaposlenika nego i za najuzu familiju, roditelji, muz, zena ... i to je redovna praksa u budzetskim institucijama, mislim do 2.000 km.

inace, exnihilio :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Great Cornholio

#206 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Great Cornholio »

Znači, valja čekat' bolja vremena za umiranje :D
Cholina_Lokica

#207 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Cholina_Lokica »

Great Cornholio wrote:Znači, valja čekat' bolja vremena za umiranje :D
Citav zivot moras skupljati da bi te mogli pokopat
Great Cornholio

#208 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Cholina_Lokica wrote:
ja vala ne moram, ja sam za kremiranje, eto ima i kod nas , 68 maraka košta, a ja ću im reć' da zaokruže na 70 8-) :lol:
sema911s

#209 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by sema911s »

dali ste me sinoc u racunanje ,.,. nana je placala IZ te 4markice 20godina,., sto znaci sakupila 960KM,. mi smo na kraju dali jos 1680KM,.,taj su racun ispostavili,., groblje nije u srajevu,.
ok kombi trosi nekih 10Ldizela,. taj obred kosta maks materijala 200KM,. ostalo kome sta,.,+ jos hodza trazi da nesto prouci,.,dali su mu oko 200KM,.,

onda ta ista IZ navodi odrzavanje grobalja,., kontam ko ba odrzava i sta,.,
Cholina_Lokica

#210 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Cholina_Lokica »

Great Cornholio wrote:
Cholina_Lokica wrote:
ja vala ne moram, ja sam za kremiranje, eto ima i kod nas , 68 maraka košta, a ja ću im reć' da zaokruže na 70 8-) :lol:
I ja sam za to, ali koliko cujem ne radi vise to :-?
Great Cornholio

#211 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Cholina_Lokica wrote: I ja sam za to, ali koliko cujem ne radi vise to :-?
Proradiće dok bude vakat umiranju, a ako ne proradi odoh ja u Njemačku, tamo to ima i manje se čovjek mora brinuti o tome, kako moja nena kaže, kako će ga zatrapit' kad umre :D :lol:
moranadruga

#212 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by moranadruga »

Great Cornholio wrote:
Cholina_Lokica wrote:
E, neka si ostavio na kafu. :lol:
moranadruga

#213 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by moranadruga »

Cholina_Lokica wrote:
Great Cornholio wrote: ja vala ne moram, ja sam za kremiranje, eto ima i kod nas , 68 maraka košta, a ja ću im reć' da zaokruže na 70 8-) :lol:
I ja sam za to, ali koliko cujem ne radi vise to :-?
nemoj zezat? :shock: ja vec planirala i rekla mojima da zelim da me kremiraju.
kongres

#214 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by kongres »

Great Cornholio wrote:
Cholina_Lokica wrote:
Gorjeces na dnu dzehenema ako ti dezurni hodzica ne odmjauce ili ako si anam one vjere pop ili fratar ne odmrmlja mantru ja ti kazem :evil: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Great Cornholio

#215 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Ne određuju hodže i popovi gdje će ko završiti, ja vjerujem u Boga, On će odrediti šta će biti sa mnom kad mi duša napusti tijelo.
uglavnomja

#216 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

Great Cornholio wrote:Ne određuju hodže i popovi gdje će ko završiti, ja vjerujem u Boga, On će odrediti šta će biti sa mnom kad mi duša napusti tijelo.

hodze i popovi ti odredjuju koliko ces platiti za formu, libo njih gdje ce ti dusa zavrsiti.
Great Cornholio

#217 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

uglavnomja wrote:
Great Cornholio wrote:Ne određuju hodže i popovi gdje će ko završiti, ja vjerujem u Boga, On će odrediti šta će biti sa mnom kad mi duša napusti tijelo.

hodze i popovi ti odredjuju koliko ces platiti za formu, libo njih gdje ce ti dusa zavrsiti.
Da, to je istina, slabo se oni brinu se za duše onih koji se njihovoj volji potčinjavaju, jer uglavnom su zauzeti brigom za očuvanje profitabilnih firmi, a usput se vole baviti i politikom.
rimac

#218 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by rimac »

Najbolji dio rasprava na temama jesu osobna iskustva, najlošiji polemiziranje koje nije na temu.

Ja mislim da svaki vjernik treba svojoj zajednici davati doprinos, sigurno puno veći nego što je to običaj kod nas u BiH. S druge strane, grozno je što se na kraju taj doprinos dešava u trenutku tolikih emocija, smrt bliske osobe. Ispada to na kraju kako ucjena, e nema ništa od vjerske sahrane ako ne platite. A ne bi to smjeli vjerski ljudi tako raditi. A ima i faktor "šta će ljudi reći" ako nema vjerskog obreda.
uglavnomja

#219 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

ne sjecam se gotovo nicega kad mi je tata umro :|
znam da je tatin brat isao sa mnom u bakije ili ne znam gdje, sjecam se neke mracne, bezlicne kancelarije i nekog lika koji je racunao koliko para jer nije bio clan iz, ali ako plaimo nesto retroaktivno clanarine, smanjice cijenu, ali cijena je opet bila boli glava ... a njegovo objasnjenje: to je x hiljada manje nego da vam nisam izasao u susret ( a to je, kao, valjda, zato jer je stari rodjen i odrastao u toj mahali)

i sad bismo trebali biti zahvalni? zato sto su nam u tim groznim trenucima, koji su meni samo magla i mrak, uzeli brdo para, a upravo smo ostali bez plate i penzije u kuci?

humano, ljudski, vjerski, ... :run:
Pasiflora

#220 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Pasiflora »

uglavnomja wrote:ne sjecam se gotovo nicega kad mi je tata umro :|
....
i sad bismo trebali biti zahvalni? zato sto su nam u tim groznim trenucima, koji su meni samo magla i mrak, uzeli brdo para, a upravo smo ostali bez plate i penzije u kuci?

humano, ljudski, vjerski, ... :run:
Ovo je meni najstrasnije. Pogotovo ovo uvecano. Covjek je u bedari, lose mu je, tesko je pomiriti se sa gubitkom i onda ti dođe neko i pocne nesto racunati. Nemas volje raspravljati se sa njim, traziti bilo kakva objasnjenja, neas pojma o cemu prica... pa dao bi mu milion samo da ga skines sa one stvari!
pupavac2011

#221 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by pupavac2011 »

Mislim da je nebuloza raspravljati u šta ko vjeruje i hoće/neće da plaća. Ako ja vjerujem da su IVZ i njihovi uposlenici OK i da to što rade jeste OK (jer me dok su moji rođaci živi to previše i ne interesuje), a onda kad neko umre ti fini uposlenici me hljasnu računima po nosu i onda je sve krađa, lopovluk, nije islamska obaveza (ali se mora platiti) i slično-pa sam sam kriv sebi zbog takvog shvatanja.

Ja bih volio da znam ima li neko iskustva sa ukopom/dženazom bez IVZ-a.
Mogu li ja uplatiti gradu/groblju/nekome grobno mjesto, a sam organizirati dženazu svom mrtvom, bez hodža, tewhida, bula, sedmina, "četrestina", naslona, kopanja i dr., i koliko to košta.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
chudjenhe

#222 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

pupavac2011 wrote:Mogu li ja uplatiti gradu/groblju/nekome grobno mjesto, a sam organizirati dženazu svom mrtvom, bez hodža, tewhida, bula, sedmina, "četrestina", naslona, kopanja i dr., i koliko to košta.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
grobno mjesto se uglavnom placa, neovisno jel neko vjernik, nevjernik, clan, neclan dakle to mozes
mozes organizovati i dzenazu, naci nekog ko zna klanjati
tevhidi, sedmine, ceteresnice, hatme su gluposti, izmisljotina, al dobro dodje da se to plati pa da se onda laje na hodze i IZ po medijima :D

druga stvar je serijatska valjanost tog obreda, puno bi bilo sad objasnjavati zasto i kako
zamisli samo na sta bi sve licilo kad bi svak sebi organizovao neki vjerski obred bez institucije
al eto...moze :D
chudjenhe

#223 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

ExNihilo wrote:seciraj svaku moju tvrdnju i argumentuj zašto nije istinita
tesko je to obzirom da ne znas o cemu pricas i stavljas mi u usta nesta sto nisam rekao

ExNihilo wrote:Ljudi koji trguju vjerom, manipuliraju vjerskim osjećanjima i izvršenje vjerskih obaveza uslovljavaju novcem ne gledam kao muslimane. To je stoka koja, kako Kur'an veli, "Allahove riječi zamjenuje za nešto što malo vrijedi".
bez suplje, bez filozofiranja navedi nam ajet gdje Bog kaze ovako kako ti navodis i tefsir tog ajeta koji znaci ovo ovako kako si ti napisao

porucujes meni da agrumentujem posto ja iznosim tvrdnje
argumentuj ti svoje tvrdnje...lupas ko nesta po necemu i to su argumenti? argumentuj da nema kopanja dok se ne plati, argumentuj da su svi platili prije neg su ukopani

i gospodine neupuceni clanovi i svako ko izmiri clanarinu dobije 2 hodza na dzenazi, molim forumase da potvrde odnosno negiraju ovo da bi jedan od nas bio diskvalifikovan

i fakat ne razumijes to sunet, Kur'an, zekat...a mnogo mi je da ti sad objasnjavam
Last edited by chudjenhe on 19/09/2013 17:35, edited 2 times in total.
chudjenhe

#224 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

zar nije licemjerno proziviti zivot a da te ne interesuje vjerska zajednica
a onda na kraju hoces full pogrebni aranzman, pogotovo hoces dzaba :D

odokativna racunica :D
vjernik za zivota placa clanarinu recimo 30 god i izadje ga nekih 1200 KM
placa pokopno drustvo isto toliko
znaci nekih 2500 KM

ovi sto ne placaju nikako, plate na kraju 940 + 920
znaci nekih 2000 KM

i ko se evo najvise buni??? oni koji se izjasnjavaju ko ateisti, oni koji to cijeli zivot ne zanima pa plate na kraju i to manje od ovih sto redovno placaju

pa popustite...
ateisti nek ostave vjernike nek i dalje budu ovce koje ce sisati njihova vjerska zajednica
ovi koje to ne zanima cijelog zivota, zasto vas onda zanima na kraju...bili ste cijelog zivota vjernici u srcu, oprostice vam Bog sto ste otisli bez vjerskog obreda

krmirajte se, pokopajte se na ateisticki nacin koji takodje nije jeftin etc...
uglavnomja

#225 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

zivota ti, de ti vise popusti sa tim smajlijima na ovoj temi, ako ti je sega, idi na viceve pa budi duhovit.

i jeste, preskupo je i 500 km, a pogotovo 2.500 km za nesto sto se mora desiti, i sto ne kosta ni priblizno toliko.

i sta ti znas zasto ljudi nisu placali clanarinu? sta ako umre neko od 30 godina?
i sta se ljudima desi u glavi kad skontaju da im je kraj blizu?
Post Reply