Meso u ishrani
- dječak sa šibicama
#201 Re: Meso u ishrani
Dok su Janica i Ivica drmali svjetskim skijanjem, jeli su iskljucivo domacu hranu koju je mama Marica kuhala, sarma sa suhim rebrima, mlinci, pecenje, punjene paprike i tako to i to su uvijek isticali.
Ili kad je Mavrovic presao na makrobiotiku, pa presusio sav jadan, poslije se pokajao. Mislim ne zbog ishrane, vec sto sa tom hranom ne moze biti konkurentan u ringu, da je jeo meso mozda bi imao pobjedu protiv Lewisa.
Prijepori su oko mesa, ali mislim da nije problem u mesu, covjke je svastojed pa moze jesti i meso. Problem je u nezdravom mesu, suho meso je prepuno kancerogenih tvari od susenja, zato domacini sve cesce koriste kamenje kao filter u pusnicama, izbjegava se toplo susenje, izmjestaju loziste van pusnice. Nije to nista novo ali... takodje, nezdravo je ugljenisano meso, odnosno rostilj. Takodje na uglju.
Meso samo po sebi, u nekoj manjoj kolicini, nije stetno. Cak je i dobro za zdravlje, proteini recimo. Mada postoji i kvalitetna zamjena za meso, orasi, gljive i tako to.
Vegani najcesce nemaju nikakvu zamjenu, onda zaglave u bolnici.
Ili kad je Mavrovic presao na makrobiotiku, pa presusio sav jadan, poslije se pokajao. Mislim ne zbog ishrane, vec sto sa tom hranom ne moze biti konkurentan u ringu, da je jeo meso mozda bi imao pobjedu protiv Lewisa.
Prijepori su oko mesa, ali mislim da nije problem u mesu, covjke je svastojed pa moze jesti i meso. Problem je u nezdravom mesu, suho meso je prepuno kancerogenih tvari od susenja, zato domacini sve cesce koriste kamenje kao filter u pusnicama, izbjegava se toplo susenje, izmjestaju loziste van pusnice. Nije to nista novo ali... takodje, nezdravo je ugljenisano meso, odnosno rostilj. Takodje na uglju.
Meso samo po sebi, u nekoj manjoj kolicini, nije stetno. Cak je i dobro za zdravlje, proteini recimo. Mada postoji i kvalitetna zamjena za meso, orasi, gljive i tako to.
-
moonca
#202 Re: Meso u ishrani
dječak sa šibicama wrote:
Dijelim isto misljenje..
Licno meso jedem rijetko, jer mi se ne svidja ukus-nekoliko puta sam u bifteku osjetila ukus dzigerice i to me zaustavilo. Mada neovisno, jedem pilecu dzigericu jednom u par mjeseci zbog zeljeza i bude ok.
Ne znam koliki je procenat vegana da zavrse u bolnici, ali oni definitivno ne izgledaju zdravo.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#203 Re: Meso u ishrani
Uopste nisam ljubitelj mesa, ali bih se tesko odrekla mlijecnih proizvoda i jaja. U sto klinaca idu jaja, kolace, paniranja i ostala cuda, a onako ih ne jedem skoro nikad.
- pizarro
#204 Re: Meso u ishrani
ko hoce da se hrani veganski mora stvarno imati perfektno organizovan plan ishrane, inace svakakve posljedice mogu nastati.
- Drosera capensis
#205 Re: Meso u ishrani
zamjena za meso su gljive
- pizarro
#206 Re: Meso u ishrani
kad si tako dobro informisan, sto se onda udaras red bullom za dorucak 
- insomnia78
#207 Re: Meso u ishrani
Ja mislim da je Heroin kud i kamo zdraviji
-
moonca
#208 Re: Meso u ishrani
Gljive odlicne , ali koliko ih mozes konzumirati i na koji nacin pripemiti. Ukus zna biti 'silan' . 
- Boemica
#209 Re: Meso u ishrani
Sama činjenica da moraš tražiti supstitute za meso, i koristiti dodatne vitamine i dodatke prehrani meni govori da nije baš zdravo ne jesti meso i mesne prerađevine u globalu.
Ako je neko vegan iz etičkih razloga, svaka čast, ali to uvjeravanje da nije prirodno jesti meso mi je nekako pretjerano.
Ako je neko vegan iz etičkih razloga, svaka čast, ali to uvjeravanje da nije prirodno jesti meso mi je nekako pretjerano.
- plain vanilla
#210 Re: Meso u ishrani
Koliko cigara ispusim, sumnjam da ce me snicla ubitiBoemica wrote:Sama činjenica da moraš tražiti supstitute za meso, i koristiti dodatne vitamine i dodatke prehrani meni govori da nije baš zdravo ne jesti meso i mesne prerađevine u globalu.
- Drosera capensis
#211 Re: Meso u ishrani
red bul i twix najbolja kombinacija za početi jutro, a gljive su zamjena za mesu jer nisu povrće i pripadaju porodici životinja.
Genetičke studije su pokazale da su gljive srodnije sa životinjama, nego sa biljkama.
inače imam mali dio sa pečurkama/šampinjonima onako za kuće vrlo lako ih je uzgojit
https://sh.wikipedia.org/wiki/Gljiva
Genetičke studije su pokazale da su gljive srodnije sa životinjama, nego sa biljkama.
inače imam mali dio sa pečurkama/šampinjonima onako za kuće vrlo lako ih je uzgojit
https://sh.wikipedia.org/wiki/Gljiva
- pizarro
#212 Re: Meso u ishrani
svasta ti nesto uzgajas, treba ti poslati sipu
- insomnia78
#213 Re: Meso u ishrani
Jarane. Zaperitiv viski ili rakijica i npr malo guscije pastete. Onda dobar biftek malkice krvav i vino Za desert malo sira i jos vina. Bog da te vidi. Za svadbe i sarane. Dzenet je na zemlji
- insomnia78
#214 Re: Meso u ishrani
Sto kaze EM “za meze przene pirane i travnickog sira”
- Drosera capensis
#215 Re: Meso u ishrani
i ona se može uzgojit u malo slane vodepizarro wrote:svasta ti nesto uzgajas, treba ti poslati sipu
- Boemica
#216 Re: Meso u ishrani
Drosera capensis wrote:i ona se može uzgojit u malo slane vodepizarro wrote:svasta ti nesto uzgajas, treba ti poslati sipu
- plain vanilla
#217 Re: Meso u ishrani
Joj travnicki sir, njaminsomnia78 wrote:Sto kaze EM “za meze przene pirane i travnickog sira”
- pussysmoke
- insomnia78
#219 Re: Meso u ishrani
Sta je bilo, gorčio maslačak?
- insomnia78
#220 Re: Meso u ishrani
Naravno da ke pickasta. Nemoj meso, nemoj u supak, nemoj piti, nemoj pusiti, ne budi ovo, ne budi ono i onda dobijes ovo

- pussysmoke
- triconja
#222 Re: Meso u ishrani
Od te slike dobijem nagon na povracanjeinsomnia78 wrote:Naravno da ke pickasta. Nemoj meso, nemoj u supak, nemoj piti, nemoj pusiti, ne budi ovo, ne budi ono i onda dobijes ovo
- triconja
#223 Re: Meso u ishrani
I kazes ne bi imo srca zaklat nesto zbog gladi?pussysmoke wrote:Lako je kad drugi kolje. Da nije tako pola bi vas pomrlo od gladi. A lako se i preko interneta kurčit i vrijeđat. To dvoje idu zajedno kao prst i nokat.
- pussysmoke
- plain vanilla
#225 Re: Meso u ishrani
Tacno. Ne bih vala mogla zaklati zivotonju, taman kad bih samo travu jela.pussysmoke wrote:Lako je kad drugi kolje. Da nije tako pola bi vas pomrlo od gladi. A lako se i preko interneta kurčit i vrijeđat. To dvoje idu zajedno kao prst i nokat.