Probaj to reci sirijskim izbjeglicama. Zasto ne ostanu kuci i ne nadju svoje unutrasnje zadovljstvo u datoj situaciji?cyprus wrote:Unutrašnje zadovoljstvo pojedinca nema mnogo veze sa životnim standardom...
Smisao života u Bosni i Hercegovini
-
salter071
#201 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
- far rider
#202 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Šta? Živjet dostojanstven život?Muhamed Đakmić wrote:Pa po čemu to možeš raditi u lupam Švicarskoj, a ne možeš u Bosni i Hercegovini?far rider wrote:Tvrdim suprotno! I to tvoje duhovno "iznutra" ne nastaje iz ničeg. Svako treba neki izvor snage i inspiracije. Možeš se zatvorit u četir zida, knjigu u ruke i pobjeć u duhovne sfere.. ili otić u prirodu i uživat u samoći. To je nešto ko zadnji spas.. a ni to sebi ne može svako priuštit.Muhamed Đakmić wrote:
Duhovno ne dolazi izvana nego iznutra, tako da, prilike su iste ovdje i negdje tamo.
- cyprus
#203 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Sigurnosno stanje nije baš isto što i životni standard... Ali svakako da i u Siriji ima ljudi koji pronalaze način da budu sretni, isto kao što i Švedskoj ima onih koji taj put ne mogu pronaći...salter071 wrote:Probaj to reci sirijskim izbjeglicama. Zasto ne ostanu kuci i ne nadju svoje unutrasnje zadovljstvo u datoj situaciji?cyprus wrote:Unutrašnje zadovoljstvo pojedinca nema mnogo veze sa životnim standardom...
Ne kažem da životni standard nema nikakav uticaj na čovjekovo zadovoljstvo, ali naša sreća više zavisi od nas samih, tj. od naše percepcije svijeta, nego od onoga što nam se dešava...
- Muhamed Đakmić
#204 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Da je sve tako jednostavno, nikad ne bi jedan milioner digao ruku na sebe.
- far rider
#205 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Halo ba ljudi o gdje vi? Ima sigurno i u Sriji sretnih ljudi isto kao i u Bosni. Ko voli ubijat sad je u Siriji jako sretan i život mu je sigurno ispunjen. Isto tako u Bosni ko se razumije u krađu i prevare ja na pravom mjestu. 
Daj ba, kod nas nema ni zakona ni pravde, evo selonačelink ovde gdje ja živim baš fino kulturno ukrade par miliona iz javnog projekta.. svako zna, i ne trudi se da nešto posebno prikrije i opet nikom ništa. Drugi zato po kontejnerima rove da sastave sebi večeru.
Daj ba, kod nas nema ni zakona ni pravde, evo selonačelink ovde gdje ja živim baš fino kulturno ukrade par miliona iz javnog projekta.. svako zna, i ne trudi se da nešto posebno prikrije i opet nikom ništa. Drugi zato po kontejnerima rove da sastave sebi večeru.
- Zatamnjena stakla
#206 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Muhamed Đakmić wrote:Pa kakve to veze ima sa duhovnim?
Zašto je Buda bio asketa?
-
larisa83
#207 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Znaci ne treba nam ni ova rasprava na forumu o smislu zivota u Bosni i Hercegovini. Mogu jednostavno sjediti u svoja cetiri zida i duhovno se razvijat iznutra. Stoji to da covjeku treba i meditacija, i vrijeme kada cita, kada sredjuje neke unutrasnje konflikte sam. Ipak nismo divlji ljudi niti sam toliko posebna licnost kao Budha da vodim ispunjen usamljenicki zivot. Treba mi kvalitetnih pozorsinih predstava a ne nesto tipa Ja, mahalac, treba mi produhovljenih razgovora s rajom, a ne raspredanja o drugim ljudima i o materijalnom. Inace u zadnje vrijeme se duhovno razvijam prateci rad Damira Niksica. Tako genijalno i duhovito radi parodije na negativne stvari u nasem drustvu. http://www.youtube.com/watch?v=f797eI3pMeI
- far rider
#208 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
@larisa83 mislim da to što spominješ je danas inače teško nać među ljudima, a posebno na Balkanu. I kad bi se u Bosni političko i ekonomsko stanje poboljšalo, društvo se sigurno neće promjenit.
Ja bi lično bio sretan kad bi mogo radit poso koji volim i želim radit. I da od tog rada mogu živjet, ne samo preživjet. Sad, pošto živimo u materializmu i kapitalizmu, čovjek može vodit samostalan, dostojanstven život samo ako ima za takav dovoljno novčanih sredstava.
Ima jedan e-book na netu, knjiga koja meni lično puno znači i sigurno paše u ovaj podforum i u ovu temu. Henry David Thoreau - Walden. Ovo je dakle legalan link.. nije ilegalna kopija. Knjiga je legalno objavljena uz potporu grada Zagreba i minstarstva kulture republike Hrvatske. http://www.elektronickeknjige.com/thore ... ge_000.htm
Ja bi lično bio sretan kad bi mogo radit poso koji volim i želim radit. I da od tog rada mogu živjet, ne samo preživjet. Sad, pošto živimo u materializmu i kapitalizmu, čovjek može vodit samostalan, dostojanstven život samo ako ima za takav dovoljno novčanih sredstava.
Ima jedan e-book na netu, knjiga koja meni lično puno znači i sigurno paše u ovaj podforum i u ovu temu. Henry David Thoreau - Walden. Ovo je dakle legalan link.. nije ilegalna kopija. Knjiga je legalno objavljena uz potporu grada Zagreba i minstarstva kulture republike Hrvatske. http://www.elektronickeknjige.com/thore ... ge_000.htm
-
mefistofilis
#209 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Walden Pondfar rider wrote:@larisa83 mislim da to što spominješ je danas inače teško nać među ljudima, a posebno na Balkanu. I kad bi se u Bosni političko i ekonomsko stanje poboljšalo, društvo se sigurno neće promjenit.
-
larisa83
#210 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
@far rider
I meni se cini da bolje ekonomske prilike ne bi znatno poboljsale nase drustvo u nekom duhovnom smislu.
Helem, hvala za link. Te knjige se sjecam sa studija. Takodjer predlazem za citanje Erich Fromm, bilo koji naslov, npr. The Art of Being (Umijece zivljenja).
A ne znam, recimo da radis posao koji volis, ili ga bar zavolis nekako, i vodis taj samostalan zivot, dostojanstven, koliko ove prilike dozvoljavaju. Ako si okruzen ljudima s kojima u sustni nemas nista zajednicko, i tako si zapravo usamljen, zar i to nije isprazan zivot? Ne mozes se baviti stvarima koje zelis, ne mozes s ljudima podijeliti nista do cega ti je stvarno stalo... Cisto vegetiranje.
I meni se cini da bolje ekonomske prilike ne bi znatno poboljsale nase drustvo u nekom duhovnom smislu.
Helem, hvala za link. Te knjige se sjecam sa studija. Takodjer predlazem za citanje Erich Fromm, bilo koji naslov, npr. The Art of Being (Umijece zivljenja).
A ne znam, recimo da radis posao koji volis, ili ga bar zavolis nekako, i vodis taj samostalan zivot, dostojanstven, koliko ove prilike dozvoljavaju. Ako si okruzen ljudima s kojima u sustni nemas nista zajednicko, i tako si zapravo usamljen, zar i to nije isprazan zivot? Ne mozes se baviti stvarima koje zelis, ne mozes s ljudima podijeliti nista do cega ti je stvarno stalo... Cisto vegetiranje.
- far rider
#211 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Hvala puno za prijedlog larisa, ev baš skidam sa neta dva e-books od njega što sam našo. Djeluje jako interesantno, odma ću se bacit na to kad završim što trenutno čitam. Ako se ne varam podsjeća me na tekstove Arno Gruen-a kojeg jako cijenim. Hvala.
I da, usamljenost sigurno nije dio ispunjenog života. Znam tačno o čemu pišeš, i sam se tako osjećam, samo što sam za sebe, barem trenutno, našo neki način kompenziranja kroz neke druge stvari. To sigurno nije trajno riješenje problema, ali za mene lično jedino riješenje koje trenutno znam. Sad, to je ono uvjek malo svakom svoj lični životni i duhovni put. Nisam stvarno siguran kolko pripada ovdje u temu. Al et, tješi malo i znanje da nisam sam.
I da, usamljenost sigurno nije dio ispunjenog života. Znam tačno o čemu pišeš, i sam se tako osjećam, samo što sam za sebe, barem trenutno, našo neki način kompenziranja kroz neke druge stvari. To sigurno nije trajno riješenje problema, ali za mene lično jedino riješenje koje trenutno znam. Sad, to je ono uvjek malo svakom svoj lični životni i duhovni put. Nisam stvarno siguran kolko pripada ovdje u temu. Al et, tješi malo i znanje da nisam sam.
-
larisa83
#212 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
@far rider
Hvala. Nadam se da ce ti se svidjeti Fromm. Ev ja vec citam Walden:) Itekako tjesi spoznaja da nismo sami u svojim trazenjima, sta god to bilo.
Hvala. Nadam se da ce ti se svidjeti Fromm. Ev ja vec citam Walden:) Itekako tjesi spoznaja da nismo sami u svojim trazenjima, sta god to bilo.
- Gojeni H
#213 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
@larisa83 & @farrider
A, sta vas dvoje mislite da vi razmijenite brojeve telefona na pp, pa se dogovorite o sastanku u normalnom svijetu.
Ocigledno je da imate barem jedno zajednicko interesovanje. Mozda se ne budete osjecali tako usamljeno ...
a mozda sta i bude.
Ovo je naravno samo prijedlog.
Evo me k'o provodadzija praaavi.
A, sta vas dvoje mislite da vi razmijenite brojeve telefona na pp, pa se dogovorite o sastanku u normalnom svijetu.
Ocigledno je da imate barem jedno zajednicko interesovanje. Mozda se ne budete osjecali tako usamljeno ...
a mozda sta i bude.
Ovo je naravno samo prijedlog.
Evo me k'o provodadzija praaavi.
-
djordj_kluni
#214 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Smisao zivota je svakako i posao. Evo sjajne metafore kako to na zapadu izgleda:
https://www.youtube.com/watch?v=cxUuU1jwMgM
https://www.youtube.com/watch?v=cxUuU1jwMgM
- Memory
#215 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Život u Bosni i Hercegovini nema nikakvog smisla. Dobar si čovjek ako radiš negdje za 20KM po građevini, a šupak si ako imaš dnevnicu od 40KM jer s tim postaješ elita. Dok mnogi u Evropi, posebno studenti imaju neke posliće da se nešto zaradi i putuje po Evropi mi ovdje gledamo ili gledali smo kako da skucamo jednu ratu za školarinu. Da nisam u mladosti obišao mnoge države ne bi znao da postoje druge države osim na času geografije prije 15-tak godina ili na google i slikama.
Vidio sam sličnu temu o donošenje djeteta na ovaj svijet i da li je to nepravda prema njemu. Tema koja bi se mogla odmah povezati sa ovom. Moralno je nepravedno imati dijete u ovakvim vremenima gdje se čovjek doslovno pati sa egzistencijom. Živimo u vremeno kada je bitno šta i koliko znaš, nego koga znaš, džabe ti tri fakulteta, titule magistra kada ne možeš naći posao jer nisi pogodan. Da dobiješ dijete i uđeš u brak je šah mat pozicija. Neki će reći da se čovjek više trudi kada uđe u sami brak, da, trudi se da ne bude kući sa ženom jer bi je morao gledati 24\7.
Život nam se sastoji od slušanja korumpiranih ljudi na tv-u do nepotizma u svim gradovima u BiH. Samim tim čovjek upadne u depresiju jer se zapita što se toliko trudio da postane neko i nešto, da li je to zaslužio i čemu sve vodi. Vodeći smo po razmišljanju jer imamo najviše slobodnog vremena zbog stanja u ovoj državi gdje se ne zna ko pije, a ko plaća. Jedni su u srednjem vijeku, spominju nekakve genocidne tvorevine kao republike, drugi spominju vehabije jer ne znaju šta će od dosade, a treći ponosno prisvajaju sve pod svoju zastava kao da je BiH vagina koja se oplođuje sa svih strana u nekoj orgiji.
Vidio sam sličnu temu o donošenje djeteta na ovaj svijet i da li je to nepravda prema njemu. Tema koja bi se mogla odmah povezati sa ovom. Moralno je nepravedno imati dijete u ovakvim vremenima gdje se čovjek doslovno pati sa egzistencijom. Živimo u vremeno kada je bitno šta i koliko znaš, nego koga znaš, džabe ti tri fakulteta, titule magistra kada ne možeš naći posao jer nisi pogodan. Da dobiješ dijete i uđeš u brak je šah mat pozicija. Neki će reći da se čovjek više trudi kada uđe u sami brak, da, trudi se da ne bude kući sa ženom jer bi je morao gledati 24\7.
Život nam se sastoji od slušanja korumpiranih ljudi na tv-u do nepotizma u svim gradovima u BiH. Samim tim čovjek upadne u depresiju jer se zapita što se toliko trudio da postane neko i nešto, da li je to zaslužio i čemu sve vodi. Vodeći smo po razmišljanju jer imamo najviše slobodnog vremena zbog stanja u ovoj državi gdje se ne zna ko pije, a ko plaća. Jedni su u srednjem vijeku, spominju nekakve genocidne tvorevine kao republike, drugi spominju vehabije jer ne znaju šta će od dosade, a treći ponosno prisvajaju sve pod svoju zastava kao da je BiH vagina koja se oplođuje sa svih strana u nekoj orgiji.
- ho oponopono
#216 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
...samo mi u mislima ostade orgijanje!Memory wrote:Život u Bosni i Hercegovini nema nikakvog smisla. Dobar si čovjek ako radiš negdje za 20KM po građevini, a šupak si ako imaš dnevnicu od 40KM jer s tim postaješ elita. Dok mnogi u Evropi, posebno studenti imaju neke posliće da se nešto zaradi i putuje po Evropi mi ovdje gledamo ili gledali smo kako da skucamo jednu ratu za školarinu. Da nisam u mladosti obišao mnoge države ne bi znao da postoje druge države osim na času geografije prije 15-tak godina ili na google i slikama.
-
dezurni_ucenik
#217 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
.
Last edited by dezurni_ucenik on 24/10/2016 15:37, edited 1 time in total.
- Joe McCarthy
#218 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
zakonpera wrote:"Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju" (Ez-Zarijat: 56)
Odmah da preskocimo smisao jer je ona sasvim jasna. Tebe muce materijalni problemi i mislis ako bi svi bili zaposleni da bi bili i sretni. Pogledaj samo da se u socijalno najrazvijenim zemljama u kojem tece blagostanje desava najvise samoubistava, psihickih bolesnika i oboljelih od depresije, anksioznosti itd.
- Joe McCarthy
#219 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Naše postojanje nema smisla osim onog kojeg mu ti dodjeliš, a i tad znaj da haos je jedina konstanta u ovom svijetu.
- Indigia
#220 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Tim pitanjem se maltretiram neprestano, ostati ili otici, koji je smisao zivota ovdje?! Ima li ga uopste?! Nakon svega dozivljenog, prozivljenog, vidjenog mislim da se taj smisao gubi. Jedna sam od onih koji vole svoj grad bolesno, i koja je govorila da nikad ne bih otisla odavde, tu je sve moje sve sto volim, tu sam bila najsretnija i najtuznija, ali opet ovdje apsolutno nemam neku ajmo rec svijetlu buducnost. Necu da mi se zivot svodi na to da radim da bih platila rezije, hranu i da otplacujem kredit koji je polovina moje plate. Tesko mi pada saznanje da smo rat prezivjeli, bili tu kad je bilo najteze i sad svi zelimo otic bilo gdje. Meni je ovo sve ovdje postalo tako sugavo i tako bijedno, u mislima mi samo to kako cu otic odavde.
-
rekla-kazala
#221 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Smisao i besmisao života u BiH se ne razlikuje od smisla i besmisla života negdje drugo.
Većini je to: "U se, na se i poda se". Nekima je zbrajanje šta će dobiti na onom svijetu a ostali se još nisu opredjelili pa ko nešto čekaju.
Većini je to: "U se, na se i poda se". Nekima je zbrajanje šta će dobiti na onom svijetu a ostali se još nisu opredjelili pa ko nešto čekaju.
Last edited by rekla-kazala on 09/03/2014 20:16, edited 1 time in total.
-
losephus
#222 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Kakve veze imaju djeca sa finansijskim stanjem? Zar nije najvise djece u Africi gdje su najsiromasniji? Bosna i ostali u regiji su na dnu po natalitetu zbog nekih drugih razloga a ne siromastva. Rat? Sumnjam jer u Africi ratuju 10 puta vise a natalitet je 8 djece po familiji u poredjenju sa 1 djetetom ovde. Cak i kad je navodno bolje bilo za vrijeme Jugoslavije, natalitet je bio tuga u poredjenju sa Albanijom, Turskom, itd. Znaci mi imamo nekih puno vecih problema nego siromastvo.
- nasa
#223 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
imati zelje, zeljeti nesto od zivota....kad se to izgubi nema veze gdje zivis postane besmisleno.
- Indigia
#224 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Mozemo mi naglabat do sutra, ali zeljeti nesto od zivota u Sarajevu je cista propast, za razliku od zeljeti nesto u New Yorku 
- fatamorgana
#225 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Što reče Vlatko Stefanovski: "Što ideš južnije sve je tužnije" ....Indigia wrote:Mozemo mi naglabat do sutra, ali zeljeti nesto od zivota u Sarajevu je cista propast, za razliku od zeljeti nesto u New Yorku