Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post Reply
seksan

#201 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by seksan »

Nema nama spasa sve dok se "uzdamo" u druge a ne u sebe. I svoj rad!
Danguba

#202 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Danguba »

seksan wrote:Nema nama spasa sve dok se "uzdamo" u druge a ne u sebe. I svoj rad!
u pravu si ALI haj ti upri prstom u nekoga ko ima neku viziju, ko je strucan, kome je drzava iznad licnog interesa, ko zeli dobro svom narodu a ne porodici...bez obzira kojoj politickoj opciji pripada, bez obzira na vjeru i naciju.

sve je ovo sto imamo od zla oca i gore matere.
Bodkin

#203 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
seksan wrote:Nema nama spasa sve dok se "uzdamo" u druge a ne u sebe. I svoj rad!
u pravu si ALI haj ti upri prstom u nekoga ko ima neku viziju, ko je strucan, kome je drzava iznad licnog interesa, ko zeli dobro svom narodu a ne porodici...bez obzira kojoj politickoj opciji pripada, bez obzira na vjeru i naciju.

sve je ovo sto imamo od zla oca i gore matere.
takvih je malo i u svicarskoj. treba ti neko sa vizijom. strucnost nije bitna, zato imas savjetnike. drzava ne mora biti iznad licnog interesa, dovoljno je da napredak drzave bude u istoj ravni sa licnim napretkom itd itd
muhafuca

#204 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by muhafuca »

nisam citao citavu temu ali moje misljenje je da generalno

nasi politicari nemaju mozga nikako i generalno gledaju samo u Zapad i na odnose sa zapadnim zemljama
i sva jaja trpaju u tu kosaru - sto je po meni extremno glupo - treba razvijati odnose sa Islamskim zemljama
jer smo tamo dosta konkurentniji nego na zapadu - ovde narano ne iskljucivati ni odnose sa Rusijom Kinom
JI Azijom (pogotovo) tj trzistima koja ce u buducnosti imati sve veci i veci znacaj a mi jos uvijek imamo sanse postaviti
se kao izvodjaci projekata i kupiti reference za buducnost
Challenger__

#205 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Challenger__ »

muhafuca wrote:nisam citao citavu temu ali moje misljenje je da generalno

nasi politicari nemaju mozga nikako i generalno gledaju samo u Zapad i na odnose sa zapadnim zemljama
i sva jaja trpaju u tu kosaru - sto je po meni extremno glupo - treba razvijati odnose sa Islamskim zemljama
jer smo tamo dosta konkurentniji nego na zapadu - ovde narano ne iskljucivati ni odnose sa Rusijom Kinom
JI Azijom (pogotovo) tj trzistima koja ce u buducnosti imati sve veci i veci znacaj a mi jos uvijek imamo sanse postaviti
se kao izvodjaci projekata i kupiti reference za buducnost
:thumbup:

Da redefinišem: ukratko treba razvijati odnose u svim pravcima, osloboditi se kompleksa i ne ponašati se kao da je zapad jedina strana svijeta, tim prije što na tim tržištima skoro i da nemamo šta da tražimo.
jefferson

#206 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by jefferson »

didžej wrote:
jefferson wrote: Jedan od problema u BiH je sto je ovo sasvim validan argument u komunikaciji!
moguce ali je svakako veci problem to sto neki vjeruju u nesto i tvrde da je to tako iako ga nikad nisu ni culi ni vidjeli kako prica engleski.
komsic je bog, legenda, rekoh vec on ce privuci investicije kao i proteklih 8 godina mandata, svojim engleskim naravno i vanserijskim sposobnostima. :lol:
Ako pazljivo procitas, ja sam rekao da je politika instrument ekonomije a ne obratno!
Ali pausalne ocjene, izvlacenje rijeci iz konteksta i slicno, ne sprecava tebe i slicne forumase da ako se ne slazemo 100%, odmah pocnemo galamiti.
Ja sam rekao da to sto Komsic, peti ili deseti ne pricaju savrseno engleski jezik, ne znaci da je to prepreka stranim investicijama. Politicari moraju stvoriti ambijent koji ce privuci strane investitore (to sam vec rekao, pa ne znam odakle izvuce da sam ja rekao da je on bog, legenda i da ce privuci investicije). Za strane investicije ako imas ambijent, pobrinut ce se privrednici iz realnog sektora.
TheMule

#207 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by TheMule »

Treba raditi na jakim poslovnim i prijateljskim odnosima sa Turskom, Njemackom, Amerikom i Hrvatskom. Ako sta ispadne u Africi ili Aziji, odlicno, ali mislim da je glupo uzdati se u Arape u bilo kojem smislu: vojnom, ekonomskom, prijateljskom, bilo kojem, barem mi tako iskustvo nalaze.

Nek nose i vehabijski pokret u Beograd.
jefferson

#208 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by jefferson »

TheMule wrote:Treba raditi na jakim poslovnim i prijateljskim odnosima sa Turskom, Njemackom, Amerikom i Hrvatskom. Ako sta ispadne u Africi ili Aziji, odlicno, ali mislim da je glupo uzdati se u Arape u bilo kojem smislu: vojnom, ekonomskom, prijateljskom, bilo kojem, barem mi tako iskustvo nalaze.

Osnova jakog drustva je da se uzda u sebe! Jebo uzdavanje u druge, bili to amerikanci, njemci itd. Svako ganja svoj interes, samo haman naivni merhametli bosnjo to jos nije skontao!
TheMule

#209 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by TheMule »

jefferson wrote:
TheMule wrote:Treba raditi na jakim poslovnim i prijateljskim odnosima sa Turskom, Njemackom, Amerikom i Hrvatskom. Ako sta ispadne u Africi ili Aziji, odlicno, ali mislim da je glupo uzdati se u Arape u bilo kojem smislu: vojnom, ekonomskom, prijateljskom, bilo kojem, barem mi tako iskustvo nalaze.

Osnova jakog drustva je da se uzda u sebe! Jebo uzdavanje u druge, bili to amerikanci, njemci itd. Svako ganja svoj interes, samo haman naivni merhametli bosnjo to jos nije skontao!
Naravno da jeste, ali ne mozemo zivjeti sami od sebe u globalnoj ekonomiji. Moramo imati prijatelje. Ne kazem da trebamo traziti donacije ni od koga, vec podici se na svoje noge kroz kooperaciju sa prijateljima koji su pokazali zelju za saradnjom i da nam pomognu.
TheMule

#210 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by TheMule »

Jos nesto..nisam upoznat sa ovim emiratskim ugovorom sa Jat-om. Kolko ulazu Arapi ukupno sa onim avionima i sta ocekuju od ove investicije? Kako posluje Jat?

Ovdje mnogi govore kako kapital samo gleda interese ovo ono, ali mi malo smjesno da Arapi misle stvoriti neki dobar biznis na Balkanu. Kada ce oni povratiti investicije?
jefferson

#211 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by jefferson »

TheMule wrote:
jefferson wrote:

Naravno da jeste, ali ne mozemo zivjeti sami od sebe u globalnoj ekonomiji. Moramo imati prijatelje. Ne kazem da trebamo traziti donacije ni od koga, vec podici se na svoje noge kroz kooperaciju sa prijateljima koji su pokazali zelju za saradnjom i da nam pomognu.
Razuimijem sta si rekao, ali opet se vracas da nam pomognu. Pomzau nam mnogi evo vec 20g, ali nekako vazda mi sami sebi necemo da pomognemo.
Svitanje

#212 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Svitanje »

animals wrote:

Ma jebo fabriku, sta ce Bosnji fabrika, pored toliko islamski centara...malo sarkazma, ali u ovom se ogleda sva jad i bijeda jednog drustva kojem ne treba nista drugo osim islamski centara..
Opet je problem u nama.Da li mi znamo šta hoćemo? Imamo li urbanističke planove,prioritetne potrebe stanovništva,ljude koji provode te potrebe? Npr. treba odbiti pravljenje nečega ako nije po našem planu i potrebama.Trenutno se dogadja da naši ljudi saradjuju sa strancima radi svojih osobnih interesa a ne interesa nas kao cjeline i proguravaju projekte radi svojih partikularnih interesa.Znači,opet korupcija,nepotizam....Ne smeta pravljenje džamija,islamskih centara i sl ALI I ZAPOŠLJAVANJE JE SUNNET MUHAMEDA A.S. i ne može se samo zadovoljavati potreba zapošljavanja onih koji rade u vjerskim institucijama a ignorisati potrebe drugih.Znači,na izborima 2014. treba odabrati političare koji će brinuti o zapošljavanju kompletnog stanovništva a ne samo neke njegove manje grupe.To sigurno nije SDA/SDP/SBB kao do sada.
nosara

#213 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by nosara »

Vučić dovodi šeika i u BiH

Izvor: B92, Tanjug

Sarajevo -- Aleksandar Vučić izrazio je u intervjuu za "Dnevni avaz" spremnost da posreduje kod prestolonaslednika UAE u cilju uspostavljanja poslovne saradnje sa BiH.

Izjava vicepremijera Srbije podstakla je sarajevski dnevnik da uputi oštru kritiku domaćim političarima zbog neuspeha u privlačenju značajnih investicija.

"U septembru očekujem do sada najznačajniju posetu šeika Mohameda Srbiji. Naravno, ja svoju zemlju volim, ali nimalo mi neće teško pasti da preporučim Bosnu i Hercegovinu mom prijatelju i uveren sam da će prihvatiti dobru komunikaciju i dobra poznanstva sa ljudima iz vaše zemlje", rekao je Vučić.

"Avaz" piše da bogati arapski investitori najavljuju velika ulaganja u Srbiju, a Turci u Hrvatsku, a da BiH zaobilaze u širokom luku i ocenjuje da Vučićeva želja da posreduje kod šeika Muhameda da višemilionskim ulaganjima pomogne i BiH kao što je Srbiji, predstavlja "'šamar' političarima i diplomatama BiH".

Investicije i u Hrvatskoj

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan zainteresovan je i za poslove u Hrvatskoj. Kako piše zagrebački Jutarnji list, investicioni fond iza kojeg stoji prestolonaslednik UAE, želi strateško partnerstvo sa hrvatskom Petrokemijom.

Za ulaganja u Srbiju pre svega treba odati priznanje srpskim političarima i diplomatama koji su skoro preko noći uspeli da privuku investitore iz bogatih arapskih zemalja iz kojih se to, delom i zbog određenih predrasuda, ipak, najmanje očekivalo, ističe list.

List podseća da su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati u srpski Jat uložili 100 miliona dolara, dok "BiH Erlajnz" propada, i ukazuje da su pompeznim najavama da će dovesti arapske investicije u BiH, Haris Silajdžić i Bakir Izetbegović godinama pokušavali da dobiju izbore.

List navodi da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović "svako malo obleće Ankaru", a da je Turska po obimu investicija u BiH na devetom mestu.

"Koristi je, evidentno, imao samo on. Isto je sa fantomskim investitorom Sulejmanom el-Šidijem, koji je najavio ulaganje stotina miliona, da bi se ispostavila da je oštetio BiH skoro za isti iznos", tvrdi list.

Inače, navodi "Avaz", prema zvaničnim podacima, arapske zemlje nekoliko desetina puta su više novca uložile u Srbiju nego u BiH.
Eto, bice mrvica (mozda)... :oops:
didžej

#214 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by didžej »

ko ce uloziti u zemlju koja je duboko etnicki podijeljena, mrznjom zatrovana, u kojoj se svaki dan pominje mogucnost rata, u kojoj se i danas otkopavaju masovne grobnice, u kojoj je nezaposleno 50% stanovnistva, iz koje 90% mladih zeli da pobjegne, koja je i zvanicno najsiromasnija drzava evrope, u kojoj su stela i korupcija nacin zivota...

koja ce to budala uloziti novce u crnu rupu evrope, u tamni vilajet?
Svitanje

#215 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Svitanje »

[quote="didžej"]ko ce uloziti u zemlju koja je duboko etnicki podijeljena, mrznjom zatrovana, u kojoj se svaki dan pominje mogucnost rata, u kojoj se i danas otkopavaju masovne grobnice, u kojoj je nezaposleno 50% stanovnistva, iz koje 90% mladih zeli da pobjegne, koja je i zvanicno najsiromasnija drzava evrope, u kojoj su stela i korupcija nacin zivota...

______________________________________________________________________________________-- :run:

Ovo su priče za naivne i služe samo da produže boravak lopova na vlasti.Nema mogućnosti ni za kakav rat jer je BiH okružena NATO-om i EU-om a u dvorištu pomenutih nema guzice koja će vodit rat a neće se usrat pred bombarderima i lovcima iz Italije i drugih zemalja koji mogu stići za 10 minuta.
Dakle,pišeš gluposti,bolje da kupiš tariguz tim koji to pominju. :bih:
nosara

#216 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by nosara »

Svitanje wrote:
didžej wrote:ko ce uloziti u zemlju koja je duboko etnicki podijeljena, mrznjom zatrovana, u kojoj se svaki dan pominje mogucnost rata, u kojoj se i danas otkopavaju masovne grobnice, u kojoj je nezaposleno 50% stanovnistva, iz koje 90% mladih zeli da pobjegne, koja je i zvanicno najsiromasnija drzava evrope, u kojoj su stela i korupcija nacin zivota...

______________________________________________________________________________________-- :run:

Ovo su priče za naivne i služe samo da produže boravak lopova na vlasti.Nema mogućnosti ni za kakav rat jer je BiH okružena NATO-om i EU-om a u dvorištu pomenutih nema guzice koja će vodit rat a neće se usrat pred bombarderima i lovcima iz Italije i drugih zemalja koji mogu stići za 10 minuta.
A sta ako te tvoje zakletve izazovu rat...?
Svitanje

#217 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Svitanje »

nosara wrote: Ovo su priče za naivne i služe samo da produže boravak lopova na vlasti.Nema mogućnosti ni za kakav rat jer je BiH okružena NATO-om i EU-om a u dvorištu pomenutih nema guzice koja će vodit rat a neće se usrat pred bombarderima i lovcima iz Italije i drugih zemalja koji mogu stići za 10 minuta.
[/quote]

A sta ako te tvoje zakletve izazovu rat...?[/quote]

Rat se izaziva tamo gdje se nema 100% kontrola a "moje zakletve" imaju 100% kontrolu nad strateški važnim dogadjajima u BiH i okolo nje.
Problem BiH jeste raslojavanje njenog stanovništva na razne interesne skupine pa npr. imamo "proamerikance","pronijemce","proturke","proitalijane","proholandeze","prosaudijce","proruse","prokineze" a nemamo PROBOSANCE! problem je što su prije 20 ili 15 godina samo bili "prosrbi","prohrvati" i "probosanci" a danas se tih skupina koje gledaju samo osobne interese namnožilo.
AKO ŽELIMO NAPREDAK,MORAMO BITI PROBOSANCI I PROEU
Objektivni navijac

#218 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Objektivni navijac »

didžej wrote:ko ce uloziti u zemlju koja je duboko etnicki podijeljena, mrznjom zatrovana, u kojoj se svaki dan pominje mogucnost rata, u kojoj se i danas otkopavaju masovne grobnice, u kojoj je nezaposleno 50% stanovnistva, iz koje 90% mladih zeli da pobjegne, koja je i zvanicno najsiromasnija drzava evrope, u kojoj su stela i korupcija nacin zivota...

Ima ova mjesta ALI postavlja se pitanje : Kako i zasto je tako 20 godina poslije rata ?
Nerad je glavni odgovor,nerad i nedostatak bilo kakvoga osjecaja za drustvo ,za opste dobro. Ne postoji ,nijedna politicka partija sa ciljem i normalnom prioritetima,planom i vizijom razvoja. Cak i kada bi se osnovala ili formirala,bila bi pometena na izborima,jer nas narod glasa iskljucivo za hard core nacionaliste. Samo najextremniji nacionalisti imaju bilo kakve sanse pred nasim narodom. Nije do politicara,nego do naroda. Dodik je najubjedljiviji primjer od socijaliste i antinacionaliste je polako dogurao do ravnogorca,ne sto on to zeli,nego je svjestan da ce ga narod pomesti ako ne bude najvechi chetnik od svih chetnika. Isto i u federaciji SDP je od komunisticke partije dogurao do tvrdokornih islamista,svjesni su ako hoce glasove,moraju se prilagoditi.
Nema sa ovim narodom napretka,mi od 97-98 tonemo,idemo prema dnu,nismo jos dotakli dno ali mu se nezaustavljivo primicemo.
nosara

#219 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by nosara »

Svitanje wrote: Rat se izaziva tamo gdje se nema 100% kontrola a "moje zakletve" imaju 100% kontrolu nad strateški važnim dogadjajima u BiH i okolo nje.
Problem BiH jeste raslojavanje njenog stanovništva na razne interesne skupine pa npr. imamo "proamerikance","pronijemce","proturke","proitalijane","proholandeze","prosaudijce","proruse","prokineze" a nemamo PROBOSANCE! problem je što su prije 20 ili 15 godina samo bili "prosrbi","prohrvati" i "probosanci" a danas se tih skupina koje gledaju samo osobne interese namnožilo.
AKO ŽELIMO NAPREDAK,MORAMO BITI PROBOSANCI I PROEU
Imaju kontrolu nad ovim haosom, a ne cine nista da ga prekinu... Logika govori da ga onda i kreiraju...

Ako zelimo napredak moramo prestat vjerovat u ublehe... A to ce bit nikad, jer je vjera ovdje vaznija od zivota...
piupiu

#220 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by piupiu »

jefferson wrote:
Slazem se u vecini s tobom, osim da su maniri Zeljka Komsica problem.
Ja sam svakakve biznismene vidjao po americi i svijetu, boljih manira ali i losijih manira.
Poenta je, da ako imas ambijent za ulaganje, maniri su najmanji problem.
Kod nas trebas dva mjeseca da pocnes raditi dok svu papirologiju ne rjesis kada hoces registorvati firmu. Drzava naravno odmah trazi harac, a nisi jos proizveo niti prodao nista. Ljudi koji rade na registraciji firmi, inspekcijama i sl nikad nisu bili u privredi, kao sto je to slucaju u razvijenim zemljama, gdje su menadzeri drzavnih inspekcija dobro palceni, i presli su tu iz privatnog sektora. Jos veci problem, oni svoj rad shvataju kao punjenje budzeta da bi sistem, a ne drustvo opstalo. Oni inspekciju, registraciju i sl dovode u direktnu vezu sa svojom platom. Izabrani predstavnici isto tako stite sistem a ne drustvo i pojedinca, za rad svojih plata i ostalih beneficija.
U tome je problem, sto ljudi ne shvataju da BiH nije centar balkana a ne svijeta kako mnogi misle. Taj mentalitet proizilazi iz one drzave, gdje je ratarsko podneblje lansirano u svjetsku politiku preko noci, jerbo bravar se odlucio da se skoluje, znao igrat igru, i nakon svega, pokazao da je bio izuzetak na ovim prostorima a ne pravilo.
Danas ljudi u BiH povezuju probleme u BiH sa amerikom, evropom i slicno, sa velikom politikom. Niti je koga briga za BiH u svijetu, niti se BiH poslije rata nametnula kao neko na koga treba pazanju obratiti. Svjetski politicari kada cuju za BiH mogu samo cuti za probleme koji proizilaze iz toga da se obicno politicari ne mogu dogovoriti oko najobicnijih stvari, bojeci se da ce to ugroziti njihovu fotelju. Da smo ovakvi kakvi jesmo, a da smo u Africi, davno bi svi od nas ruke digli. Jedini razlog sto avropa i amerikanci ponekad upozore nase da se malo dozovu, je sto smo blizu Beca, i nece novo krvoprolice za rad niskih interesa lokalnih politicara.
Politika je najveci problem ovdje, jer retorika je takva da niko normalan ne bi ulozio u BiH. Tako prozivajuci Zeljka Komsica, koji na kraju zna engleski, ponasa se OK, pored primjera kao sto su Tihic, Izetbegovic, Dodik i slicno, je neumjesno.
Na kraju, svi ti politicari trebaju da stvore ambijent, a ne da idu traziti investitore. Ne bini se, nek stvore najbolji ekonomski ambijent na balkanu, poslovni ljudi u BiH ce sami dovesti investitore. Politika treba da bude sredstvo a ne cilj ekonomije.
U ostalom se slazem s tobom, ovdje su ljudi totalno izgubili kompas. Ali tako je kako je jer smo glasali za ove ljude, nisu sami dosli na vlast.
Jeffersone, slazem se i ja s tobom. Totalno je nebitno ko je ovdje koristen kao primjer, a koristim nekoga koga mi smatramo boljim od ostalih, pa onda mozemo 'izmjeriti' sve ostale koji su ispod njega i uhvatiti se za glavu.

Kako da napravi dobru ekonomsku klimu neko ko o ekonomskom razvoju ne zna nista ili kako da je napravi neko ko nije sjeo sa 500 poslovnih ljudi sa svih strana svijeta i rekao - recite nam sta vam treba, daj da vidimo kako to kod vas fercera, pa da sta pametno iskopiramo (kao pametni Kinezi), pa onda sjeo, napravio plan i odradio nesto. To je poenta.

Gdje se ti ljudi usavrsavaju, sta oni s tih svojih putovanja donose, sta uce, kako uce, od koga uce, itd. Svi su usavrsili oportunizam i mehanizme politicke manipulacije, i od njih niko nista drugo niti trazi, niti ocekuje, jer ... pa, hajmo pobrojati razloge.

Evo ti jedan banalan primjer kakva 'strucnost' i nacin razmisljanja vlada - jedna osoba, koja se vratila u Bosnu, nakon dugogodisnjeg rada u inostranstvu, sa stranom diplomom iz poslovanja, je isla na intervju kroz komercijalnu agenciju za zaposljavanje. Prvo pitanje koje joj je postavljeno je bilo - 'je l' ova tvoja diploma falsifikat'. Pa, to je da izvadis pistolj i da se ubijes.

Sad ce neko reci - pa, treba pitati, ne znas ti kako je to ovdje, itd ... ali ljudi u Bosni moraju shvatiti da je takav nacin razmisljanja, takav pristup stvarima, totalno neprofesionalan i totalno neprimjeren. Za pocetak, ako je to pitanje potrebno, osoba koja profesionalno radi svoj posao bi trebala doznati prije intervjua, standardnim procesom provjere za koji je placena. O nepristojnosti i neprofesionalnosti takvog pitanja da ne govorimo. I nemoj misliti da takvo ponasanje (koje ima veze i sa znanjem, i sa profesionalnoscu i sa manirima) nema veze s tim kako te neko kome ti nudis da s tobom posluje gleda na tebe.

Eno tamo na nekoj drugoj temi lik zeli naplatiti nekome 200km da ga preveze od sarajevskog aerodroma do Mostara, jer, 'ne isplati se paliti auto drugacije'. Prije politike, prije svega treba promijeniti sebe, tek kad ljudi postave neke vrijednosti i razmisljanja na svoje mjesto ce uopste biti moguce i traziti i izabrati ljude koji ce voditi zemlju na drugi nacin.
uglavnomja

#221 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by uglavnomja »

piupiu wrote:
Evo ti jedan banalan primjer kakva 'strucnost' i nacin razmisljanja vlada - jedna osoba, koja se vratila u Bosnu, nakon dugogodisnjeg rada u inostranstvu, sa stranom diplomom iz poslovanja, je isla na intervju kroz komercijalnu agenciju za zaposljavanje. Prvo pitanje koje joj je postavljeno je bilo - 'je l' ova tvoja diploma falsifikat'. Pa, to je da izvadis pistolj i da se ubijes.

Sad ce neko reci - pa, treba pitati, ne znas ti kako je to ovdje, itd ... ali ljudi u Bosni moraju shvatiti da je takav nacin razmisljanja, takav pristup stvarima, totalno neprofesionalan i totalno neprimjeren. Za pocetak, ako je to pitanje potrebno, osoba koja profesionalno radi svoj posao bi trebala doznati prije intervjua, standardnim procesom provjere za koji je placena. O nepristojnosti i neprofesionalnosti takvog pitanja da ne govorimo. I nemoj misliti da takvo ponasanje (koje ima veze i sa znanjem, i sa profesionalnoscu i sa manirima) nema veze s tim kako te neko kome ti nudis da s tobom posluje gleda na tebe.
.
u biti se slazem sa tobom, ali ovo ti je bezze :-)

osoba koja dolazi na intervju mora imati validnu diplomu, ako nije domaca, mora biti nostrificirana od strane pedagoskog zavoda ili ministarstva obrazovanja. nije posao osobe koja vodi intervju da provjerava diplomu. niti je strucna, niti ima resurse niti ovlasti.
piupiu

#222 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by piupiu »

uglavnomja wrote:
piupiu wrote:

.
u biti se slazem sa tobom, ali ovo ti je bezze :-)

osoba koja dolazi na intervju mora imati validnu diplomu, ako nije domaca, mora biti nostrificirana od strane pedagoskog zavoda ili ministarstva obrazovanja. nije posao osobe koja vodi intervju da provjerava diplomu. niti je strucna, niti ima resurse niti ovlasti.
Ne slazem se, u komercijalnim okolnostima, to jeste njihov posao (ako imaju dvojbe). Ako se nesto brzo i ekspeditivno treba obaviti (zaposliti covjeka), a ti se placen da provjeris sve kvalifikacije i tvrdnje istoga, vrlo je jednostavno napisati email i provjeriti da li je diploma falsifikat ili ne, da li je u procesu nostrificiranja ili ne. To je tvoja profesionalna obaveza prema organizaciji koja te placa da im nadjes kandidate.
uglavnomja

#223 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by uglavnomja »

jes, jes, a tamo neka osoba u juniverziti of ajova jedva ceka mail od neke osobe x iz agencije y da joj da podatke :-)

zato postoji nostrificiranje diploma i osobe koje su strucne da to urade i ovlastene da traze podatke. i to je obaveza vlasnika diplome da to odradi. a ne osobe koja treba da mu nadje radno mjesto.
Sezam

#224 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Sezam »

Nas najveci problem je sto rijetko kad imamo srednju opciju u bilo cemu. Kod nas je sve zasnovano na onoj krilatici "bos ili hadzija". Ova tema je samo jos jedan primjer. Arapi izvuku srpsku avio kompaniju od totalnog kolapsa i to se kod nas predstavlja kao ogroman uspjeh Srbije :lol: kao oni su sposobni i vrijedni, a mi nismo :? A kad malo procitas bolje tu vijest, tesko ce se koji posao tu naci za ljude koji zive u Srbiji, mozda koja ekstra stjuardesa i utovarac prtljaga.

Mozda tu i postoji neki dugorocni plan poslovanja, a mozda taj cetalj Vucic samo prodaje maglu kao i bosnjacki politicki ublehasi? ostaje da se vidi.

A taj mentalitet sadake u kojem odrasta odredjen broj Bosnjaka, dok se takav nacin razmisljana ne marginalizuje u javnom mijenju, i najgora ce fukara izgledat bolje od nas. Dovoljno je samo upratiti temu o stadionu u Zenici (nasom sposobnoscu i parama pretvoren u jedini ozbiljan fudbalski objekat u drzavi), pa vidjeti koliko je taj mentalitet prosnje pustio korijenje medju nekima, pa se cude kako niko u Sarajevu ne izgradi moderan stadion za 50 000, onako na lijepe oci...

Dakle, na Balkanu se i dalje vodi utrka ko je manje iskompleksiran.
Sezam

#225 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Sezam »

I nisu kod nas problem ljudi sa vizijom, takvih zasigurno ne fali, nama fale oni sto povezuju ljude sa vizijom sa investitorima.
Post Reply