van Basten wrote:Ja mislim da nema manje države sa manje sportskog talenta a da ima bolje rezultate od Slovenije. Klasičan primjer šta uređen sistem i redovno finansiranje rade, od krampi pravi zvijezde. Daleko smo mi od toga.
Inače, mislim da je nama ovdje svaki dobar rezultat uspjeh jer sam mišljenja da mi ne bismo ni vidjeli svjetskog da nismo domaćini. I zato momcima svaka čast jer fanatičnom borbenošću nadoknađuju manjak kvalitete, a od njih se više i ne treba tražiti.
Slovenija ima jaku ligu, ili bolje receno imala je. Na njihovu zalost, Cimos Koper propao, Celje u agoniji vec par godina, Maribor se drzi zahvaljujuci odlicnom radu sa omladincima, pokupili ljudi par slovenackih talenata, doveli tri cetiri sjajna hrvatska omladinca, Nikolu Spelica vec sada traze bundesligasi Lowen recimo, naredne godine ce ga utusiti za velike pare. Mislim da je i Malinovic potpisao za njih.
Slicno radi i Velenje. Ali propadaju im klubovi.
Naravno da je veliki dio uspjeha u ulaganju, ali i u talentu. Hrvatska par godina unazad ima najjaci kadetski uzrast u Europi, najjacu kadetsku ligu, uz Dance vjerovatno najbolji proizvodjaci igraca. Ali toga nebi bilo da nema talenta, Danci su kao i balkanci, nadareni za ovaj sport.
BiH bi trebala slijediti taj sistem rada, motivirati djecu, a to se moze uraditi samo nekim uspjehom na velikoj sceni. Da djeca imaju idole u igracima koji postignu uspjeh.
Ali od toga u skorije vrijeme tesko da ce biti nesta, mislim na seniore, na A reprezentaciju.