Point. wrote:Postujem amere i mislim fakat da imaju solidnu reprezentaciju ali reci cu vam nesto. Jebo zemlju (u fudbalskom smislu naravno

) u kojoj je fudbal soccer, a rukomet fudbal.

Kad smo vec kod rukometa oni doslovce ali doslovce nikad za taj sport nit vidjeli nit culi.

Ono, sjebu se kad im objasnis kako se igra.
A soccer je engleski naziv originalno. (mislim, iz eAngloske), nastao od rijeci association.
I jos, ako smijem dodat, posto sam pustio u Americi korijenje ko seljo pravi

, mogu se slozit s tim da je ogroman, ali stvarno ogroman pomak sto se tice popularnosti i poznavanja fudbala u Americi u zadnjih 10-15 godina. Jedan od najboljih pokazatelja je prisutnost tog sporta na televiziji. Prije 15 godina ma nema sanse da si mogao naci igdje makar i utakmicu finala CL. Danas imaju cijeli kanali posveceni tome, a bezvezne utakmice se cak mogu naci i na vikend programima obicne ne-kablovske televizije.
Kada igra CL u prosjecnom baru mozete naci ljude koji gledaju, a kad su neke vece utakmice neka mjesta znaju biti krcata. I generalno raja ovako znaju malo vise o sportu, ne pitaju glupa pitanja i tako to.
Mada, pretpostavljam da je velika razlika izmedju regija i gradova, fudbal uglavnom prati hajd da kazem "urbana raja" i to, naravno, i pod uticajem broja stranaca u odredjenom gradu. U par gradova je fudbal sport broj 1 (u ovisnosti od toga da li grad ima NBA, MLB ili NFL tim), kao recimo u Portlandu, a u Seattleu sam vidio na dan utakmice more ljudi u dresovima i inace onako raju hodaju sa fudbalskim majicama, haman ko bilo gdje u Evropi.........................al u kurcu....
Ma salim se, ali napredak je fakat ocit.
Moje misljenje je da je ogromna marketinska masinerija klubova iz Evrope uradila svoje. Pa sto mislite da oni bas u Americi (ili u Kini) organizuju ove ljetnje utakmice i turnire? Zamislite koje trziste, pogotovo u Americi. Dovoljan je samo komadic kolaca od ovih glavnih sportova i to su ogromne pare.
I jos da dodam - "soccer" je sport broj 1 za djecu malih uzrasta, ono po skolama i tako to. Jest da ta djeca onda kad malo odrastu ako sta valjaju idu na americki fudbal, kosarku i to, ali eto poneko i ostane. Jos mi je jedan primjer da prije 15 godina nisam mogao naci Amera da posteno zna sutnut loptu, sad ih odjednom ima prolaze me s loptom ko veliki. Il sam mozda ja ostario, posenilio, i pustio korijenje....