BiH vs USA [14. 08. 2013]

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

Kako ce zavrsiti utakmica BiH vs USA ?

Poll ended at 13/08/2013 00:54

Pobjeda Bosne i Hercegovine
129
79%
Remi (X)
22
13%
Pobjeda USA
12
7%

Total votes: 163

It_is_a_Leclerc

#201 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by It_is_a_Leclerc »

Bosanski_kralj wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Sve to stoji. Generalno, mi smo daleko bolji tim od SAD-a. Nama je nogometnu sport broj jedan, i po gledanosti, i po broju sportista. Realno, djeca u SAD-u i nisu luda za tim da budu fudbaleri. Svi žele igrati američki nogomet, bejzbol, hokej, plivati, baviti se atletikom, gimnastikom, pa tek onda nogometom.

Ipak, i takvi, lišeni nekog velikog talenta, uspijevaju svojim enormnim financijskim izdvajanjima stvoriti tim koji može i zna pružiti sasvim dobre partije. Svoditi ih na nivo Alžira nije uredu...
To dovoljno govori o njima i njihovom mentalnom sklopu. :oops:
Eto sad nisu normalni jer se ne žele baviti fudbalom...

Pa nije to jedini sport na svijetu. Dapače, ima i puno zanimljivijih i isplativijih..
Bosanski_kralj

#202 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Bosanski_kralj »

It_is_a_Leclerc wrote:
Bosanski_kralj wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Sve to stoji. Generalno, mi smo daleko bolji tim od SAD-a. Nama je nogometnu sport broj jedan, i po gledanosti, i po broju sportista. Realno, djeca u SAD-u i nisu luda za tim da budu fudbaleri. Svi žele igrati američki nogomet, bejzbol, hokej, plivati, baviti se atletikom, gimnastikom, pa tek onda nogometom.

Ipak, i takvi, lišeni nekog velikog talenta, uspijevaju svojim enormnim financijskim izdvajanjima stvoriti tim koji može i zna pružiti sasvim dobre partije. Svoditi ih na nivo Alžira nije uredu...
To dovoljno govori o njima i njihovom mentalnom sklopu. :oops:
Eto sad nisu normalni jer se ne žele baviti fudbalom...

Pa nije to jedini sport na svijetu. Dapače, ima i puno zanimljivijih i isplativijih..
Šta vam je svima, pa bio sam ironičan. :roll:

Ipak nikako mi ne ide u glavu da je bejzbol popularniji od nogometa. :shock:
Crvena Tifoza

#203 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Crvena Tifoza »

Bosanski_kralj wrote:

Stvar je do kulture, tradicije, a i para. :D
Isto kao sto u Indiji vise lupaju onaj cricket, nego sto igraju fudbala.
jeza u ledja

#204 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by jeza u ledja »

Ekipa SAD je po meni na nivou drugog razreda evropskih reprezentacija, na nivou na kojem smo i mi.

Imaju dosta igraca u ligama Petice (Dempsey, Bradley, Altidore, Edu, Onyewu, Howard, Jones, Cherundolo, Johnson, Chandler) i po mnogo cemu se mogu mjeriti sa nama. Jedino sto im nedostaje je zvijezda na nivou naseg Dzeke.
Plus imaju eto te neke igrace iz svoje lige koja je opet po meni po kvalitetu na nivou recimo Svice ili Belgije, mada je to tesko porediti.

U svakom slucaju, protivnik za respekt i po mjeri.
Havatar

#205 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Havatar »

Bosanski_kralj wrote:
Do prije 15 godina je i u Japanu bio najpopularniji bejzbol a sad su isto popularni fudbal i bejzbol i predvidja se da ce fudbal u buducnosti i u Japanu biti najpopularniji sport.
po_reznac

#206 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by po_reznac »

Počela prodaja ulaznica za utakmicu BiH - SAD

http://www.klix.ba/sport/nogomet/pocela ... /130730061
ljevoruki

#207 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by ljevoruki »

jeza u ledja wrote:Ekipa SAD je po meni na nivou drugog razreda evropskih reprezentacija, na nivou na kojem smo i mi.

Imaju dosta igraca u ligama Petice (Dempsey, Bradley, Altidore, Edu, Onyewu, Howard, Jones, Cherundolo, Johnson, Chandler) i po mnogo cemu se mogu mjeriti sa nama. Jedino sto im nedostaje je zvijezda na nivou naseg Dzeke.
Plus imaju eto te neke igrace iz svoje lige koja je opet po meni po kvalitetu na nivou recimo Svice ili Belgije, mada je to tesko porediti.

Liga je prilicno losa, gledao sam utakmicu u kojima ne mogu tri pasa sastaviti, ni jedni ni drugi. :-)
Jos uvijek nije na nivou Svice, za Belgiju ne znam, meni se cini da je najbliza Hrvatskoj ili Austriji, onako od oka.
Ono sto je dobro u toj ligi je infrastruktura i organizovanost klubova, to je na vrhunskom nivou i sto su klubovi poprilicno izjednaceni, nema nekog izrazitog favorita. Igraci su vlasnistvo lige a ne klubova, tako da nema gomilanja najboljih igraca u jednom klubu na ustrb ostalih ekipa.
U svakom slucaju, ako budemo ozbiljni i Pape izvede najbolji sastav ne gine im trica.
:bih:
jeza u ledja

#208 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by jeza u ledja »

ljevoruki wrote:
jeza u ledja wrote:Ekipa SAD je po meni na nivou drugog razreda evropskih reprezentacija, na nivou na kojem smo i mi.

Liga je prilicno losa, gledao sam utakmicu u kojima ne mogu tri pasa sastaviti, ni jedni ni drugi. :-)
Jos uvijek nije na nivou Svice, za Belgiju ne znam, meni se cini da je najbliza Hrvatskoj ili Austriji, onako od oka.
Ono sto je dobro u toj ligi je infrastruktura i organizovanost klubova, to je na vrhunskom nivou i sto su klubovi poprilicno izjednaceni, nema nekog izrazitog favorita. Igraci su vlasnistvo lige a ne klubova, tako da nema gomilanja najboljih igraca u jednom klubu na ustrb ostalih ekipa.
U svakom slucaju, ako budemo ozbiljni i Pape izvede najbolji sastav ne gine im trica.
:bih:
Pa ne znam ja to onako odokativno, tesko je to stvarno porediti. Ne znam bas da ne znaju 3 pasa sastaviti, ali ja to rijetko gledam, a jos rijedje gledam ligu Svicarske. :D

Ima ovaj CONCACAF Champions League koji se u tom formatu igra od 2008e. Mozda je to jedino mjerilo, ali koliko rezultati su im vrlo losi tamo. Samo su jednom u tih 5 godina uspjeli doci do finala, ostalo sve Meksikanci. A sad koliko je jaka meksicka liga, jebiga i to je diskutabilno. :-?
Jack Be Nimble

#209 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Jack Be Nimble »

Idem na te MLS utakmice od 2008 i od tada se kvalitet igre podigao mnogo. Moze se naletjeti na utakmicu koja nije ravna ni drugoj ligi Moldavije, ali ima kvaliteta i svake godine ide ka gore.

Sto se tice Conc. LS, prije je bio san da americki tim izadje iz grupne faze ili kojim slucajem naprave remi sa meksickim timom u gostima. Sada je vec normala da doguraju do polufinala jedan ili dva tima iz MLS. Ipak kada igraju protiv tima iz Meksika, vidi se ta razlika, ali svake godine manje i manje. Ipak u toj ligi najgore su sudije, svake sedmice liga mora da povrati crveni karton jer je sudija zasrao. Do prije godinu dana imali su nekog naseg medju sudijama.

Nisu budale, znaju sta je fudbal, mozda smo malo jaci u tehnici ove godine, ali se nadam da ce Ameri doci spremni da trce iako je prijateljska. Zelim da vidim nase protiv ekipe koja moze da trci gore dole po citav dan. Sigurno ce dovesti samo EU igrace i mozda koji iz MLSa. Bilo bi dobro kada bi Johnson, Wondolowski i Altidore odigrali u napadu protiv nase odbrane. Njihova odbrana/sredina v Dzeko, Ibisevic, Pjanica, Lulica itd nemaju sta puno traziti.
Point.

#210 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Point. »

Postujem amere i mislim fakat da imaju solidnu reprezentaciju ali reci cu vam nesto. Jebo zemlju (u fudbalskom smislu naravno :) ) u kojoj je fudbal soccer, a rukomet fudbal. :D
nKrkan

#211 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by nKrkan »

Samo 24 milje ulaznica samo
jeza u ledja

#212 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by jeza u ledja »

Point. wrote:Postujem amere i mislim fakat da imaju solidnu reprezentaciju ali reci cu vam nesto. Jebo zemlju (u fudbalskom smislu naravno :) ) u kojoj je fudbal soccer, a rukomet fudbal. :D
Kad smo vec kod rukometa oni doslovce ali doslovce nikad za taj sport nit vidjeli nit culi. :o Ono, sjebu se kad im objasnis kako se igra. :lol:

A soccer je engleski naziv originalno. (mislim, iz eAngloske), nastao od rijeci association. :oops:

I jos, ako smijem dodat, posto sam pustio u Americi korijenje ko seljo pravi :lol: , mogu se slozit s tim da je ogroman, ali stvarno ogroman pomak sto se tice popularnosti i poznavanja fudbala u Americi u zadnjih 10-15 godina. Jedan od najboljih pokazatelja je prisutnost tog sporta na televiziji. Prije 15 godina ma nema sanse da si mogao naci igdje makar i utakmicu finala CL. Danas imaju cijeli kanali posveceni tome, a bezvezne utakmice se cak mogu naci i na vikend programima obicne ne-kablovske televizije.

Kada igra CL u prosjecnom baru mozete naci ljude koji gledaju, a kad su neke vece utakmice neka mjesta znaju biti krcata. I generalno raja ovako znaju malo vise o sportu, ne pitaju glupa pitanja i tako to.

Mada, pretpostavljam da je velika razlika izmedju regija i gradova, fudbal uglavnom prati hajd da kazem "urbana raja" i to, naravno, i pod uticajem broja stranaca u odredjenom gradu. U par gradova je fudbal sport broj 1 (u ovisnosti od toga da li grad ima NBA, MLB ili NFL tim), kao recimo u Portlandu, a u Seattleu sam vidio na dan utakmice more ljudi u dresovima i inace onako raju hodaju sa fudbalskim majicama, haman ko bilo gdje u Evropi.........................al u kurcu.... :lol:
Ma salim se, ali napredak je fakat ocit.

Moje misljenje je da je ogromna marketinska masinerija klubova iz Evrope uradila svoje. Pa sto mislite da oni bas u Americi (ili u Kini) organizuju ove ljetnje utakmice i turnire? Zamislite koje trziste, pogotovo u Americi. Dovoljan je samo komadic kolaca od ovih glavnih sportova i to su ogromne pare.

I jos da dodam - "soccer" je sport broj 1 za djecu malih uzrasta, ono po skolama i tako to. Jest da ta djeca onda kad malo odrastu ako sta valjaju idu na americki fudbal, kosarku i to, ali eto poneko i ostane. Jos mi je jedan primjer da prije 15 godina nisam mogao naci Amera da posteno zna sutnut loptu, sad ih odjednom ima prolaze me s loptom ko veliki. Il sam mozda ja ostario, posenilio, i pustio korijenje.... :P :? :-? :bih: :D
Jack Be Nimble

#213 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Jack Be Nimble »

Point. wrote:Postujem amere i mislim fakat da imaju solidnu reprezentaciju ali reci cu vam nesto. Jebo zemlju (u fudbalskom smislu naravno :) ) u kojoj je fudbal soccer, a rukomet fudbal. :D
Soccer prva zvanicna engleska rijec za sport koji sada zovemo fudbal. Prvih 18 godina postojanja fudbala u Engleskoj sport se zvao soccer, ali kada je dopusteno sirotinji i srednjoj klasi da prate/igraju soccer oni su poceli da zovu sport fudbalom.

Amerikanci veoma poznati po tome da vole da ocuvaju orginalni jezik i zato koriste soccer :D. Inace fudbal je bio veoma popularan, popularniji od bejzbola pocetkom 20 vijeka u Americi. Irci, talijani i drugi su dolazili brodovima i ucili amerikance fudbalu. Pa znamo da su u Urugvaju dogurali do polu finala i trebali igrati protiv nase kraljevine za trece mjesto :-). Al onda dosao drugi svjetski, pa hladni rat i soccer nije vise bio popularan.

Jedini razlog zasto Ameri vole bjezbol v fudbal, statistika. Citao sam negdje kako je ESPN rekao zvanicnicima EPL kao 'mi bi voljeli da kupimo prava, ali to nije zanimljivo gledati na ekranu ako nema statistike.
jeza u ledja

#214 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by jeza u ledja »

Jack Be Nimble wrote:
Soccer prva zvanicna engleska rijec za sport koji sada zovemo fudbal. Prvih 18 godina postojanja fudbala u Engleskoj sport se zvao soccer, ali kada je dopusteno sirotinji i srednjoj klasi da prate/igraju soccer oni su poceli da zovu sport fudbalom.

Amerikanci veoma poznati po tome da vole da ocuvaju orginalni jezik i zato koriste soccer :D. Inace fudbal je bio veoma popularan, popularniji od bejzbola pocetkom 20 vijeka u Americi. Irci, talijani i drugi su dolazili brodovima i ucili amerikance fudbalu. Pa znamo da su u Urugvaju dogurali do polu finala i trebali igrati protiv nase kraljevine za trece mjesto :-). Al onda dosao drugi svjetski, pa hladni rat i soccer nije vise bio popularan.
Ja sam odnekud izvukao da se prva "american football" utakmica, koja se lafo racuna kao prva utakmica tog sporta, izmedju neka dva koledza, Yale i ovako nesto, 1860 i neke, u stvari igrala po pravilima koja danas vise lice na fudbal, a ne taj njihov football. Nije se moglo igrati rukama i to. :D Ima to negdje na netu. Uglavnom, Amerika je stara fudbalska nacija. :oops: :lol:

Prije 100-150 godina je fudbal vjerovatno bio popularniji jer je mnogo vise bilo pridoslica, freš of d bout.
bruce lee

#215 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by bruce lee »

ne samo marketing evropskih ekipa, mislim da je njima SP 1994 bila prekretnica u shvatanju i sirenju fudbala. mada ne razumijem zasto se ovdje toliko razlaze o ligama, ne igra premijer liga protiv MSL-a u avgustu (ne d'o Bog) :D :run:
Jack Be Nimble

#216 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Jack Be Nimble »

jeza u ledja wrote: Ja sam odnekud izvukao da se prva "american football" utakmica, koja se lafo racuna kao prva utakmica tog sporta, izmedju neka dva koledza, Yale i ovako nesto, 1860 i neke, u stvari igrala po pravilima koja danas vise lice na fudbal, a ne taj njihov football. Nije se moglo igrati rukama i to. :D Ima to negdje na netu. Uglavnom, Amerika je stara fudbalska nacija. :oops: :lol:

Prije 100-150 godina je fudbal vjerovatno bio popularniji jer je mnogo vise bilo pridoslica, freš of d bout.
Pa to je ta prica da je americki fudbal je postao od "naseg" fudbala, ali ameri nisu htjeli da kopiraju engleze i da igraju ono sto bivsi okupator igra nego iz inata mjenjali u svoje neku verziju.

Fudbal je bio popularan ali kada se zaratilo ko igra fudbal taj voli Hitlera, pa onda voli Rusa, sada Osamu :). April 2003, djeca u parku igraju fudbala neki cica se dere "you are teaching your kids to play Taliban's game...go back to Sadam Hussein if you like soccer" :-D
MaroonBrigade

#217 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by MaroonBrigade »

Jack Be Nimble wrote: "you are teaching your kids to play Taliban's game...go back to Sadam Hussein if you like soccer" :-D
'dje ti zivis jbt :skoljka:
jeza u ledja

#218 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by jeza u ledja »

Jack Be Nimble wrote:
jeza u ledja wrote: Ja sam odnekud izvukao da se prva "american football" utakmica, koja se lafo racuna kao prva utakmica tog sporta, izmedju neka dva koledza, Yale i ovako nesto, 1860 i neke, u stvari igrala po pravilima koja danas vise lice na fudbal, a ne taj njihov football. Nije se moglo igrati rukama i to. :D Ima to negdje na netu. Uglavnom, Amerika je stara fudbalska nacija. :oops: :lol:

Pa to je ta prica da je americki fudbal je postao od "naseg" fudbala, ali ameri nisu htjeli da kopiraju engleze i da igraju ono sto bivsi okupator igra nego iz inata mjenjali u svoje neku verziju.

Fudbal je bio popularan ali kada se zaratilo ko igra fudbal taj voli Hitlera, pa onda voli Rusa, sada Osamu :). April 2003, djeca u parku igraju fudbala neki cica se dere "you are teaching your kids to play Taliban's game...go back to Sadam Hussein if you like soccer" :-D
Kada su fudbal i ragbi bili u povojima i u Engleskoj, tada je u Americi nastao njihov fudbal. Sredinom 19og vijeka i u Engleskoj nije postojao jedan fudbal sa jednim pravilima, vec je svaki univerzitet igrao po svojim, pa onda kad gostuje drugi koledz igra se pravilima domacina. Igrala se neka mjesavina onoga sto mi danas nazivamo fudbal i onoga sto mi danas nazivamo ragbi. U medjuvremenu su isti ti Englezi i u Americi furali neke verzije ovih sportova. U medjuvremenu u Engleskoj, ustanovila su se dva razlicita sporta - association football i rugby football, ovaj drugi nazvan po nekoj skoli. Jednostavno neki koledzi su odlucili igrat s rukama, neki bez ruku :D . U Americi su britanski imigranti imali slicne podjele, s tim sto su na kraju manje-vise svi relevantni odlucili igrati ragbi vrstu fudbala. Tako su u Engleskoj odbacili ovo "association" is sporta, a u Americi ovo "rugby". Sve je to tada bio "football".
DonVito

#219 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by DonVito »

Ispade da je USA majka nogometa.
Last edited by DonVito on 31/07/2013 03:56, edited 1 time in total.
Point.

#220 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Point. »

Hah, haj i to da se od pocetka fudbal nazivao soccer u EngleMskoj, ali ljudi dosli pameti pa nazvali igru pravim imenom :-D . Nego mene zbunjuje cinjenica da oni svoju vrstu rukometa zovu american football (fudbal) a igraju je rukama. To bi nekim amandmanom ili aneksom 8 trebalo zabraniti kao svetogrdje. :D
Crvena Tifoza

#221 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Crvena Tifoza »

Point. wrote:Hah, haj i to da se od pocetka fudbal nazivao soccer u EngleMskoj, ali ljudi dosli pameti pa nazvali igru pravim imenom :-D . Nego mene zbunjuje cinjenica da oni svoju vrstu rukometa zovu american football (fudbal) a igraju je rukama. To bi nekim amandmanom ili aneksom 8 trebalo zabraniti kao svetogrdje. :D
Kakav rukomet? Hajde nam reci da se šališ. :lol:
Mene zbunjuje činjenica da se ovdje komentariše o stvarima o kojim pojedini veze nemaju. Tipično ono naše u stilu "vidi mu glave". :roll:

Potrošili ste pet stranica o ovom liku lacrosse, na gluposti "jel' pustio korijene", "jel' seljak" itd, a on vas stavio na ignore i dalje vas pali komentarima.

Puca mi neka stvar kako se zove nogomet u Americi, zašto da se ne piše o njihovoj reprezentaciji, gdje su najtanji, ko je glavna prijetnja po Begovića. Neće valjda istrčati reprezntacije na teren i upoređivati to ko igra soccer a ko fudbal i kako se šta zove. :roll:
shake69

#222 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by shake69 »

Imam dijete od 6 godina i ne znam da li trebam kupiti kartu za njega 14 avgusta? Zna li neko koja je inace granica za nastupe reprezentacije BiH u domacim utakmicama?
Havatar

#223 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Havatar »

Crvena Tifoza wrote:
Point. wrote:Hah, haj i to da se od pocetka fudbal nazivao soccer u EngleMskoj, ali ljudi dosli pameti pa nazvali igru pravim imenom :-D . Nego mene zbunjuje cinjenica da oni svoju vrstu rukometa zovu american football (fudbal) a igraju je rukama. To bi nekim amandmanom ili aneksom 8 trebalo zabraniti kao svetogrdje. :D
Mene zbunjuje činjenica da se ovdje komentariše o stvarima o kojim pojedini veze nemaju. Tipično ono naše u stilu "vidi mu glave". :roll:

Potrošili ste pet stranica o ovom liku lacrosse, na gluposti "jel' pustio korijene", "jel' seljak" itd, a on vas stavio na ignore i dalje vas pali komentarima.

Puca mi neka stvar kako se zove nogomet u Americi, zašto da se ne piše o njihovoj reprezentaciji, gdje su najtanji, ko je glavna prijetnja po Begovića. Neće valjda istrčati reprezntacije na teren i upoređivati to ko igra soccer a ko fudbal i kako se šta zove. :roll:
Nije to ni rukomet ni fudbal nego je to handegg
Point.

#224 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Point. »

Crvena Tifoza wrote:

Vise me njihova zanimacija zvana americki fudbal asocira na rukomet nego fudbal, tako da mozda je sala al nije daleko od istine.

Nego, mene zbunjuje cinjenica sto se uvijek na nekoj temi pojavi neko ko ce reci da neko pojma nema o cemu pise, stim da nista sam konstruktivno ne pridoda da prosvijetli "neznalice". Nesto si nervozan danas, take it easy. :-)
Crvena Tifoza

#225 Re: BiH vs USA [14. 08. 2013]

Post by Crvena Tifoza »

Point. wrote:
Crvena Tifoza wrote:

Vise me njihova zanimacija zvana americki fudbal asocira na rukomet nego fudbal, tako da mozda je sala al nije daleko od istine.

Nego, mene zbunjuje cinjenica sto se uvijek na nekoj temi pojavi neko ko ce reci da neko pojma nema o cemu pise, stim da nista sam konstruktivno ne pridoda da prosvijetli "neznalice". Nesto si nervozan danas, take it easy. :-)
Nisam nervozan. :wink:
Al' da si ikad gledao utakmicu njihovog fudbala, znao bi da se i tu zabijaju golovi nogom. :wink:

Mislim da je veci problem sto se na svakoj temi pojavi neko ko je usere sa stvarima koje nisu relevantne.

Opet mislim da bi bilo bolje da se pise o njihovoj reprezentaciji. Njihove uspjehe na svjetskoj sceni nogometa.
Npr. ima par likova na temi Barcelone koji iznose nevjerovatne cinjenice i informacije o tom klubu da ih je milina citati.

Sto se tice njihove repke, meni najdrazi igrac je Aleksi Lalas :D koji je igrao za njih 90ih. Njihov Spaha u to vrijeme.
Locked