Gdje samo učite te gluposti? Ko vas filuje tim idiotizmima? Hajde ovo za Jugoslaviju i može proći nekako. Ali da im je cilj u Bosni krizno žarište i da su oni kao protiv Evrope i EU?PerverzMusharaf wrote: ja ti samo govorim da je americi bilo u interesu da se raspadne jugoslavija i da se od bosne napravi krizno zariste kao koje ce problem praviti evropi na duze staze i ometati stvaranje stabilne evropske unije.
Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtona
- Mister Yes
#201 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
- PerverzMusharaf
#202 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
LBVIEW wrote:To sto ti ovdje zastupas moze komotno po teoriju zavjere jer je toliko nategnuto da je malo vjerovatno, a sve i kad bi bilo istina, ne umanjuje odgovornost srpske vojne i politicke elite koja je genocid koristila za ostvarenje svojih politickih ciljeva, o cemu postoji bezbroj dokaza. Ako su Ameri i imali neki plan o unistenju Jugoslavije, nisu oni agresivnom propagandom jos od vremena nosanja mostiju po Hercegovini pripremali teren za masovne zlocine nad komsijama i susjedima vec srpska politicka, intelektualna i vjerska elita. I ja ne zastupam tezu o genocidnosti nacija vec , sve na osnovu historijskih cinjenica o udruzenom zlocinackom poduhvatu s ciljem stvaranja etnicki "cistih" srpskih teritorija, tvrdim da masovni zlocini do genocida nad Bosnjacima imali nacionalnu pozadinu i jesu cinjeni u ime srpstva nakaradno definiranog od strane gorepomenute vrhuske.Sad bi se vi ogradili od zlocina i pobrisali njegovu nacionalnu dimenziju, a zlocinom je i omogucena srpska politicka prevlast na pola drzave koje se ni za zivu glavu odrekli ne bi.PerverzMusharaf wrote:
razlika između nas je sto ti pricas o nacijama i nalazis problem u genociditetu određene nacije, slicno bas kao sto je pricao karadzic i plavsicka, samo oni o muslimanima a ti o srbima... optuzues za relativizaciju bas zato sto ti relativiziras.
ja ti samo govorim da je americi bilo u interesu da se raspadne jugoslavija i da se od bosne napravi krizno zariste kao koje ce problem praviti evropi na duze staze i ometati stvaranje stabilne evropske unije. osim u bosni oni rovare i u drugim zemljama ka ovom cilju. i to je jedini razlog zasto je i danas bosna nestabilna zemlja. ne zbog nekog smijesnog dodika ili rajka vasica ili zbog sake jada manje od milion stanovnika entiteta RS, vec zbog toga sto bijeloj kuci ne odgovara bosna kao normalna zemlja.
a naci nekog radovana, ratka, da kolje i nekog LBVIEW-a da misli kako je to zato sto su srbi los narod i suljagica koji ce sutra to da ispravlja su tehnikalije, odnosno upravo i nacin na koji se to radi.
ja se slažem da je RS zločinačka, ali ko se dosad odricao države (ili kvazi države)? turska je nastala na genocidu pa je se turci ne odriču, hrvatska je nastala na genocidu pa je se hrvati ne odriču, amerika je nastala na genocidu pa je se amerikanci ne odriču, francuska je nastala na genocidu pa je se francuzi ne odriču, itd, itd.
slažem se ja da su srbi činili zločine i da ih ništa ne može abolirat, ali poenta koju ti svo vrijeme govorim jeste da džaba njima što bi oni volili klat - to se nikad ne bi desilo da to americi ne odgovara/nije odgovaralo. u siriji je bio mir do juce i otkud odjednom masovna klaonica medju etnickim grupama. jesi i oni imali svoje sanu-e i garasanine ili mozda imperijalizam ima nesto s tim? pogledaj bilo koju zemlju na planeti gdje postoji etnicki koflikt u svakom su upleteni neki korporativni interesi.
zavjera... pa opet ti kazem, pogledaj sta se desava svuda u svijetu. do juce je zavjera bila da amerika finansira teroriste u siriji, a evo danas je to zvanicna politika, do juce je bila zavjera da cia spijunira vlastite građane pa danas to svi znaju... mislim, covjek ne mora biti genije, ako pratis geopoliticka zbivanja to su osnove koje odmah provališ - amerika je dužna preko glave, način na koji finansiraju taj strašni deficit jeste da prodaju dug kini i drugim zemljama koje drze dollar kao rezervnu valutu. na taj nacin mozes beskrajno da trosis a da dug nikad ne vracas. jedina je opasnost konkurentna valuta koja bi mogla da se umjesto dolara drzi kao reverzva i da na taj način ugrozi mogućnost finansiranja američkog deficita. koja je to valuta mogla da bude? pa euro naravno. od cega zavisi stabilnost eura? od politicke stabilnosti i kompaktnosti eu, od kreditnog ranga koje izdaju americke rating kompanije. kome je u interesu da se euro sjebe? pa americi naravno.
mislim, ovo su vrlo jednostavne osnovne stvari u današnjim geopolitičkim odnosima. ko ovo ne konta džaba prati politiku ništa mu nikad neće biti jasno.
- zateznistub
#203 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Alija te zajebo?Arteta wrote:Ne.zateznistub wrote:Ovo jos jedna u nizu tema tipa alija kriv za sve?![]()
Ovo je jos jedna tema u nizu tipa Nije Alija kriv sto nas je zajeb'o.
- SmokingMan
#204 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Bosna i Hercegovina je u ratu bila šahovska tabla,tu je bilo svega i svačega,bili smo ucjenjivani i na kraju morali pristati na ono što nam je bilo potureno pod nos,šta bi se zaista desilo da smo odbili postpisivanje Dejtona to vrlo dobro samo znaju oni koji su ga i kreirali.Ali i sa druge strane među našim borcima moral je bio na veoma visokom nivou,u odlučujućim trenutcima i bitkama smo imali sve,imali smo priliku,da mimo eventualno visokih žrtava u konačnici,očistimo sve do granice sa Srbijom,i danas sigurno ne bi živjeli i trpili svakodnevnu agresivnu retoriku i negiranja iz nakaradnog entiteta RS,danas ne bi imali Dodika i sličnih njemu i brojnih privatnih stranaka u fedraciji,ali nažalos oni su tu,šta dalje...
-
motorola01
#205 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Ne znam majke mi kako vam se da raspravljati oko ovakvih i slicnih gluposti. Sto je bilo, bilo je( a svi znamo sta je bilo) i svi znate kakva je trenutna situacija i o tome treba razgovarati, a ne o ovim glupostima za koje Bog zna jesu li tacne. Ovakve i slicne teme treba odmah zatvarati, a ne ovakavim temema skretati sa veoma bitnih stvari koje se sad desavaju i koje ce se desavati u skorijoj buducnosti.
-
Krushna mrva
#206 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Silajdzic i Alija su podijelili zemlju sa svojim jaranima, tu nikakce sumnje nema, ali to je bio samo zavrsni udara poslije takozvanog "Bosnjackog sabora" najgoreg izdajnickog bala vampira kojim su Bosancima poturili podjelu.
- Danguba
#207 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
dje si bio da to sprijecisKrushna mrva wrote:Silajdzic i Alija su podijelili zemlju sa svojim jaranima, tu nikakce sumnje nema, ali to je bio samo zavrsni udara poslije takozvanog "Bosnjackog sabora" najgoreg izdajnickog bala vampira kojim su Bosancima poturili podjelu.
-
Krushna mrva
#208 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
nek te je stid zbog tog gdje sam bio. Ti si vjerovatno bio na sigurnom. Tako je to danas najveci izdajnici podrumasi smradovi sole pamet meni sto sam njima bio pijunDanguba wrote:dje si bio da to sprijecisKrushna mrva wrote:Silajdzic i Alija su podijelili zemlju sa svojim jaranima, tu nikakce sumnje nema, ali to je bio samo zavrsni udara poslije takozvanog "Bosnjackog sabora" najgoreg izdajnickog bala vampira kojim su Bosancima poturili podjelu.
- Danguba
#209 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Smiri strasti.Krushna mrva wrote:nek te je stid zbog tog gdje sam bio. Ti si vjerovatno bio na sigurnom. Tako je to danas najveci izdajnici podrumasi smradovi sole pamet meni sto sam njima bio pijunDanguba wrote:dje si bio da to sprijecisKrushna mrva wrote:Silajdzic i Alija su podijelili zemlju sa svojim jaranima, tu nikakce sumnje nema, ali to je bio samo zavrsni udara poslije takozvanog "Bosnjackog sabora" najgoreg izdajnickog bala vampira kojim su Bosancima poturili podjelu.
Svo vrijeme sam bio dole i aktivno ucestvovao u svemu od Bijeljevca do Dejtona i poslije jos do kraja aprila '96. Cudi me kada tako pises o Aliji i SDA-u kao da rata vidio nisi. Gdje ste bili vi pametni pa da izadjete '92, '93, '94, '95 god i da kazete da se ne slazete sa odlukama prvenstveno Alije nego smo svi samo gledali u njega sta nam porucuje odnosno sta nam porucuje MZ. On je bio samo glasnogovornik onih sto su nam krojili sudbinu. Ko smo mi u takvom globalnom svijetu da mozemo imati neke svoje cvrste stavove. Oni koji su bili u ratu nisu imali kada da razmisljaju o visokoj politici, pregovorima, izjavama...nego su muku mucili kako da sacuvaju zivu glavu, kako da nprehrane clanove porodice i kada ce vise kraj svemu...
...a siguran sam da ti rata vidio nisi.
- PerverzMusharaf
#210 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Mister Yes wrote:Gdje samo učite te gluposti? Ko vas filuje tim idiotizmima? Hajde ovo za Jugoslaviju i može proći nekako. Ali da im je cilj u Bosni krizno žarište i da su oni kao protiv Evrope i EU?PerverzMusharaf wrote: ja ti samo govorim da je americi bilo u interesu da se raspadne jugoslavija i da se od bosne napravi krizno zariste kao koje ce problem praviti evropi na duze staze i ometati stvaranje stabilne evropske unije.Svašta u Božijoj bašti.
moj argument, osim činjenice da su sjebali jugu i sklepali nefunkcionalnu zemlju ovde i na mnogo mjesta u svijetu je ova činjenica: amerika je dužna preko glave, način na koji finansiraju taj strašni deficit jeste da prodaju dug kini i drugim zemljama koje drze dollar kao rezervnu valutu. na taj nacin mozes beskrajno da trosis a da dug nikad ne vracas. jedina je opasnost konkurentna valuta koja bi mogla da se umjesto dolara drzi kao reverzva i da na taj način ugrozi mogućnost finansiranja američkog deficita. koja je to valuta mogla da bude? pa euro naravno. od cega zavisi stabilnost eura? od politicke stabilnosti i kompaktnosti eu, od kreditnog ranga koje izdaju americke rating kompanije. kome je u interesu da se euro sjebe? pa americi naravno.
šta je tvoj argument da to nije tako? daj mi scenario šta bi bilo sa amerikom kada bi euro postao glavna rezervna valuta. od čega bi finansirali deficit? daj mi argument (ne moram se složit s njim al da čujem smislen argument) nemoj mi se ibretit u božijoj bašti.
-
Krushna mrva
#211 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Ne mislim ja tebe vise ubjedjivatDanguba wrote: Smiri strasti.
Svo vrijeme sam bio dole i aktivno ucestvovao u svemu od Bijeljevca do Dejtona i poslije jos do kraja aprila '96. Cudi me kada tako pises o Aliji i SDA-u kao da rata vidio nisi. Gdje ste bili vi pametni pa da izadjete '92, '93, '94, '95 god i da kazete da se ne slazete sa odlukama prvenstveno Alije nego smo svi samo gledali u njega sta nam porucuje odnosno sta nam porucuje MZ. On je bio samo glasnogovornik onih sto su nam krojili sudbinu. Ko smo mi u takvom globalnom svijetu da mozemo imati neke svoje cvrste stavove. Oni koji su bili u ratu nisu imali kada da razmisljaju o visokoj politici, pregovorima, izjavama...nego su muku mucili kako da sacuvaju zivu glavu, kako da nprehrane clanove porodice i kada ce vise kraj svemu...
...a siguran sam da ti rata vidio nisi.
- Danguba
#212 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Kao prvo, nikada nisam bio clan niti cak ni simpatizer SDA (na tvoju zalost).Krushna mrva wrote:Ne mislim ja tebe vise ubjedjivatDanguba wrote: Smiri strasti.
...a siguran sam da ti rata vidio nisi.Najbolje je ovo gdje sam bio da Aliji kazem
Kome da se pozalim, generalu Juki koji mi je burazu oteo auto iako ga je znao? Lafo isto ko ono "idi prijavi ako imas dokaze" Imas prijedlog da odem kod Bakira da mu kazem da se krade? ovo ostalo kako su vas istrenirali sta ce Alija reci to je komedija. Tako ti i sad gledas sta ce Tihic reci, mene se nesto ne dojme takvi da ti pravo kazem, Tu pricu ko je Alija (i ostali) ne mozes cak ni nekom ko nije bio tu prodavat, a ne meni
Drugo, pokusaj makar jedan post da napises a da ne spomenes SDA ili nekoga iz stranke. (to se zove opsesija)
Trece, ne sumnjam da nisi bio u ratu ali samo ne znam na kojoj strani.
-
Krushna mrva
#213 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Da nije A-SDA onda ili BOSS-a Ese Radeljasa? Sad ste u hiljadu stranki sve ista vanago. drugo. Vidis li ti kako se tema zove? : mrgreen: o cemu cemo ovdje ako necemo o babi i njegovi djelima, a vala i o sinu mu.trece, pogadjas pravo, vec sam ti rekaoDanguba wrote:
Kao prvo, nikada nisam bio clan niti cak ni simpatizer SDA (na tvoju zalost).
Drugo, pokusaj makar jedan post da napises a da ne spomenes SDA ili nekoga iz stranke. (to se zove opsesija)
Trece, ne sumnjam da nisi bio u ratu ali samo ne znam na kojoj strani.
Fakat vi sa SDA profilom ste slicni ko jaje jajetu
- stranac2
#214 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
U jednom postu sve objasnjeno. Tko krzo ovu prizmu posmatra svjetske i nase dogadjaje zna sta ga ceka i sta mu je raditi.PerverzMusharaf wrote:LBVIEW wrote:To sto ti ovdje zastupas moze komotno po teoriju zavjere jer je toliko nategnuto da je malo vjerovatno, a sve i kad bi bilo istina, ne umanjuje odgovornost srpske vojne i politicke elite koja je genocid koristila za ostvarenje svojih politickih ciljeva, o cemu postoji bezbroj dokaza. Ako su Ameri i imali neki plan o unistenju Jugoslavije, nisu oni agresivnom propagandom jos od vremena nosanja mostiju po Hercegovini pripremali teren za masovne zlocine nad komsijama i susjedima vec srpska politicka, intelektualna i vjerska elita. I ja ne zastupam tezu o genocidnosti nacija vec , sve na osnovu historijskih cinjenica o udruzenom zlocinackom poduhvatu s ciljem stvaranja etnicki "cistih" srpskih teritorija, tvrdim da masovni zlocini do genocida nad Bosnjacima imali nacionalnu pozadinu i jesu cinjeni u ime srpstva nakaradno definiranog od strane gorepomenute vrhuske.Sad bi se vi ogradili od zlocina i pobrisali njegovu nacionalnu dimenziju, a zlocinom je i omogucena srpska politicka prevlast na pola drzave koje se ni za zivu glavu odrekli ne bi.PerverzMusharaf wrote:
razlika između nas je sto ti pricas o nacijama i nalazis problem u genociditetu određene nacije, slicno bas kao sto je pricao karadzic i plavsicka, samo oni o muslimanima a ti o srbima... optuzues za relativizaciju bas zato sto ti relativiziras.
ja ti samo govorim da je americi bilo u interesu da se raspadne jugoslavija i da se od bosne napravi krizno zariste kao koje ce problem praviti evropi na duze staze i ometati stvaranje stabilne evropske unije. osim u bosni oni rovare i u drugim zemljama ka ovom cilju. i to je jedini razlog zasto je i danas bosna nestabilna zemlja. ne zbog nekog smijesnog dodika ili rajka vasica ili zbog sake jada manje od milion stanovnika entiteta RS, vec zbog toga sto bijeloj kuci ne odgovara bosna kao normalna zemlja.
a naci nekog radovana, ratka, da kolje i nekog LBVIEW-a da misli kako je to zato sto su srbi los narod i suljagica koji ce sutra to da ispravlja su tehnikalije, odnosno upravo i nacin na koji se to radi.
ja se slažem da je RS zločinačka, ali ko se dosad odricao države (ili kvazi države)? turska je nastala na genocidu pa je se turci ne odriču, hrvatska je nastala na genocidu pa je se hrvati ne odriču, amerika je nastala na genocidu pa je se amerikanci ne odriču, francuska je nastala na genocidu pa je se francuzi ne odriču, itd, itd.
slažem se ja da su srbi činili zločine i da ih ništa ne može abolirat, ali poenta koju ti svo vrijeme govorim jeste da džaba njima što bi oni volili klat - to se nikad ne bi desilo da to americi ne odgovara/nije odgovaralo. u siriji je bio mir do juce i otkud odjednom masovna klaonica medju etnickim grupama. jesi i oni imali svoje sanu-e i garasanine ili mozda imperijalizam ima nesto s tim? pogledaj bilo koju zemlju na planeti gdje postoji etnicki koflikt u svakom su upleteni neki korporativni interesi.
zavjera... pa opet ti kazem, pogledaj sta se desava svuda u svijetu. do juce je zavjera bila da amerika finansira teroriste u siriji, a evo danas je to zvanicna politika, do juce je bila zavjera da cia spijunira vlastite građane pa danas to svi znaju... mislim, covjek ne mora biti genije, ako pratis geopoliticka zbivanja to su osnove koje odmah provališ - amerika je dužna preko glave, način na koji finansiraju taj strašni deficit jeste da prodaju dug kini i drugim zemljama koje drze dollar kao rezervnu valutu. na taj nacin mozes beskrajno da trosis a da dug nikad ne vracas. jedina je opasnost konkurentna valuta koja bi mogla da se umjesto dolara drzi kao reverzva i da na taj način ugrozi mogućnost finansiranja američkog deficita. koja je to valuta mogla da bude? pa euro naravno. od cega zavisi stabilnost eura? od politicke stabilnosti i kompaktnosti eu, od kreditnog ranga koje izdaju americke rating kompanije. kome je u interesu da se euro sjebe? pa americi naravno.
mislim, ovo su vrlo jednostavne osnovne stvari u današnjim geopolitičkim odnosima. ko ovo ne konta džaba prati politiku ništa mu nikad neće biti jasno.
- jeza u ledja
#215 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Jesam li ja jedini kojem se cini da Dejtonski sporazum nije zamisljen kao konacno vec prijelazno rjesenje za kraj rata, u kojem ce BiH ostati jedinstvena, a Srbi dobiti prijelaznu autonomiju, koja ce se dalje rjesavati mirnim putem, sa sve OHRom i SFORom? Meni se tada i u narednih 5 godina cinilo tako, tj. da je Dejton bio samo polazna osnova za pravljenje normalne drzave, bar za Holbruka&Co.. Uostalom, mescini da je i sam tako nesto izjavio.
I stvarno, prvih 5-6 godina OHR je spustao "etnicare", sve do pojave Dodika kojem se slijepo vjerovalo, onako kako Ameri slijepu vjeruju laznim demokratama sirom svijeta.
Ne znam samo jel Dodik prekretnica, ili je prekretnica Silajdzic sa svojim "odclucnim ne" 2006e ili kad je vec bilo.
Ili je jednostavno doslo do promjena odnosa u svijetu, od 9/11 , jacanja Rusije, itd.
U svakom slucaju, mislim da ce se svi sloziti da ama bas niko od potpisnika Dejtona nije zamisljao da ce BiH danas biti ovakva kao sto je.
Najvjerovatniji odgovor je jednostavno da su Holbruk&Co napravili shlj rjesenje i poslije nisu ulozili dovoljno truda da sve nerijesene stvari vrate u normalu. Drzi vodu dok majstori ne odu.
I stvarno, prvih 5-6 godina OHR je spustao "etnicare", sve do pojave Dodika kojem se slijepo vjerovalo, onako kako Ameri slijepu vjeruju laznim demokratama sirom svijeta.
Ne znam samo jel Dodik prekretnica, ili je prekretnica Silajdzic sa svojim "odclucnim ne" 2006e ili kad je vec bilo.
Ili je jednostavno doslo do promjena odnosa u svijetu, od 9/11 , jacanja Rusije, itd.
U svakom slucaju, mislim da ce se svi sloziti da ama bas niko od potpisnika Dejtona nije zamisljao da ce BiH danas biti ovakva kao sto je.
Najvjerovatniji odgovor je jednostavno da su Holbruk&Co napravili shlj rjesenje i poslije nisu ulozili dovoljno truda da sve nerijesene stvari vrate u normalu. Drzi vodu dok majstori ne odu.
-
iamia
#216 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
PerverzMusharaf wrote:
dobro. hajde da krenemo od toga da je amerika kriva za sve zlocine u BiH.
zasto se onda pravoslavci u BiH (njih velika vecina) drze kao pijani plota k rezultatu tih zlocina, naime pc !??
ja kad bih znao da me je amerika nagovorila da pravim zlocin, onda bih po svaku cijenu htio da se rijesim tog rezultata. " na koji sam nagovoren"..
-
Krushna mrva
#217 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Jedno je kako su oni mozd apozeljeli u pocetku, ali za 20 godina koliko se administracija upromjenilo. Koji plan traje 20 godina?...Da je bilo plana Amerike sve bi bilo zavrseno za dva mandata i kvit, ali nije. Do nas je. Svi pricaju o Aprilskom paketu kako je bio prelomna tacka, ali od Dejtona do tad je bilo dovoljno vremena da se dva puta ukine RS i katolici iz Hercegovine primire, Ali nije. Sto? Pa zato sto su nasi politicari teski vezalji, ne zna se ko je gori. Od Aprilskog paketa separatisti su shvatili da mogu lako sa SDA bagrom i satelitima, do tad nisu glave dizali.jeza u ledja wrote:Jesam li ja jedini kojem se cini da Dejtonski sporazum nije zamisljen kao konacno vec prijelazno rjesenje za kraj rata, u kojem ce BiH ostati jedinstvena, a Srbi dobiti prijelaznu autonomiju, koja ce se dalje rjesavati mirnim putem, sa sve OHRom i SFORom? Meni se tada i u narednih 5 godina cinilo tako, tj. da je Dejton bio samo polazna osnova za pravljenje normalne drzave, bar za Holbruka&Co.. Uostalom, mescini da je i sam tako nesto izjavio.
Ne znam samo jel Dodik prekretnica, ili je prekretnica Silajdzic sa svojim "odclucnim ne" 2006e ili kad je vec bilo.![]()
- jeza u ledja
#218 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Pa i do nas je naravno. Ne bih rekao da su Ameri imali bas "plan", vec ono preko kurca sklepan sporazum ali bih rekao da je generalna ideja , bar s njihove strane, bila da ce se Srbi politickim zavrtanjem ruke nakon Dejtona primiriti. Sunce im je granulo kad je naletio Dodik, ali eto vidjeli smo kako je ispalo.Krushna mrva wrote:Jedno je kako su oni mozd apozeljeli u pocetku, ali za 20 godina koliko se administracija upromjenilo. Koji plan traje 20 godina?...Da je bilo plana Amerike sve bi bilo zavrseno za dva mandata i kvit, ali nije. Do nas je. Svi pricaju o Aprilskom paketu kako je bio prelomna tacka, ali od Dejtona do tad je bilo dovoljno vremena da se dva puta ukine RS i katolici iz Hercegovine primire, Ali nije. Sto? Pa zato sto su nasi politicari teski vezalji, ne zna se ko je gori. Od Aprilskog paketa separatisti su shvatili da mogu lako sa SDA bagrom i satelitima, do tad nisu glave dizali.
Ne znaci da su oni mislili ukidati RS, ali sta znaci RS, ako ima ovlasti na nivou jednog kantona?
Druga stvar je sto su vjerovatno uvidjeli da su probosanske snage polako ali sigurno postale probosnjacke, tako da si od vladinih i antivladinih snaga sada dobio tri polarizovane etnije.
Kazem kad to spojis sa 9/11 i sa rastom uticaja Rusa dobili smo ovo sto smo dobili.
RS je od tada iskoristila max od onog sto im je Dejton ostavio u amanet, a mi...mnogo manje od toga.
- Danguba
#219 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
U mnogome si u pravu. DMS je sporazum koji daje konture uredjenja drzave. To nije kompletan Ustav i zato ima i svoje Anekse koje je trebalo do kraja implementirati. Problemi nastaju kada je svako za sebe tumacio taj sporazum pa je zato postavljen OHR sa VP i PIC-om koji ce da tumace sta je tamo zamisljeno a nije se stiglo napisati u detalje i implementirati.jeza u ledja wrote:Jesam li ja jedini kojem se cini da Dejtonski sporazum nije zamisljen kao konacno vec prijelazno rjesenje za kraj rata, u kojem ce BiH ostati jedinstvena, a Srbi dobiti prijelaznu autonomiju, koja ce se dalje rjesavati mirnim putem, sa sve OHRom i SFORom? Meni se tada i u narednih 5 godina cinilo tako, tj. da je Dejton bio samo polazna osnova za pravljenje normalne drzave, bar za Holbruka&Co.. Uostalom, mescini da je i sam tako nesto izjavio.
Ne znam samo jel Dodik prekretnica, ili je prekretnica Silajdzic sa svojim "odclucnim ne" 2006e ili kad je vec bilo.![]()
Sve je stalo sa dolaskom Dodika i finansijskom injekcijom iz Srbije za Telekom. Time je Dodik kupio finansijku neovisnost da moze sve da blokira a da ga ne ucjenjuju fin.sredstvima.
Sada tek dolaze vremena ''finansijske ovisnosti'' gdje ce se mnoge stvari nametnuti bez da te se pita a sve da bi zemlja mogla da ide dalje.
-
Basvod
#220 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Nema vise nikakvog nametanja.
To je proslo svrseno vrijeme.
- jeza u ledja
#221 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
I govorimo o proslom vremenu.Basvod wrote:Nema vise nikakvog nametanja.
- Danguba
#222 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Basvod wrote:Nema vise nikakvog nametanja.
Mislis.
Nametanje ne mora uvijek biti tipa ''Ashdown''. Sada ce se prijeci na druge vreste ''pobjeda''.
- Mister Yes
#223 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
Kakav Euro i kakav Dolar čovječe. Dođi sebi dok imaš kome. Kako to mi utičemo na stabilnost Eura? Mi nismo ni EU ni u Euro zoni pa stvarno ne znam o čemu pričaš? Sa svojih 3 i po miliona ljudi ne utičemo ni jedan posto na bilo šta u ekonomskom smislu. Hajde da je ovdje rat 20 godina pa da te razumijem djelimično. Ali oni zaustavili rat, izvršili demilitarizaciju i praktično obezbjedili da rata neće ni biti sljedećih 50 godina. Potpuno kontrolišu i SIPU i OSU i OS i sve što treba. Mi i kada imamo demonstracije to su najmirnije demonstracije na svijetu. Jedini mi u svojim demostracijama možemo imati bebe u prvim redovima. Pjevamo i plešemo. Malo je mirnijih područja na svijetu od ovog našeg trenutno. Pa u USA se više puca i manje je sigurno nego ovdje. Kaka da se ne ibretim kada vidim toliko ljudi koji žive u nekom svom zamišljenom svijetu koji nema veze sa realnošću?PerverzMusharaf wrote:moj argument, osim činjenice da su sjebali jugu i sklepali nefunkcionalnu zemlju ovde i na mnogo mjesta u svijetu je ova činjenica: amerika je dužna preko glave, način na koji finansiraju taj strašni deficit jeste da prodaju dug kini i drugim zemljama koje drze dollar kao rezervnu valutu. na taj nacin mozes beskrajno da trosis a da dug nikad ne vracas. jedina je opasnost konkurentna valuta koja bi mogla da se umjesto dolara drzi kao reverzva i da na taj način ugrozi mogućnost finansiranja američkog deficita. koja je to valuta mogla da bude? pa euro naravno. od cega zavisi stabilnost eura? od politicke stabilnosti i kompaktnosti eu, od kreditnog ranga koje izdaju americke rating kompanije. kome je u interesu da se euro sjebe? pa americi naravno.
šta je tvoj argument da to nije tako? daj mi scenario šta bi bilo sa amerikom kada bi euro postao glavna rezervna valuta. od čega bi finansirali deficit? daj mi argument (ne moram se složit s njim al da čujem smislen argument) nemoj mi se ibretit u božijoj bašti.
- nosara
#224 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
On je SVE napisao tacno i istinito... Treba posmatrat i siru sliku... Ovo je posebno bitno...Mister Yes wrote:Kakav Euro i kakav Dolar čovječe. Dođi sebi dok imaš kome. Kako to mi utičemo na stabilnost Eura? Mi nismo ni EU ni u Euro zoni pa stvarno ne znam o čemu pričaš? Sa svojih 3 i po miliona ljudi ne utičemo ni jedan posto na bilo šta u ekonomskom smislu. Hajde da je ovdje rat 20 godina pa da te razumijem djelimično. Ali oni zaustavili rat, izvršili demilitarizaciju i praktično obezbjedili da rata neće ni biti sljedećih 50 godina. Potpuno kontrolišu i SIPU i OSU i OS i sve što treba. Mi i kada imamo demonstracije to su najmirnije demonstracije na svijetu. Jedini mi u svojim demostracijama možemo imati bebe u prvim redovima. Pjevamo i plešemo. Malo je mirnijih područja na svijetu od ovog našeg trenutno. Pa u USA se više puca i manje je sigurno nego ovdje. Kaka da se ne ibretim kada vidim toliko ljudi koji žive u nekom svom zamišljenom svijetu koji nema veze sa realnošću?PerverzMusharaf wrote:moj argument, osim činjenice da su sjebali jugu i sklepali nefunkcionalnu zemlju ovde i na mnogo mjesta u svijetu je ova činjenica: amerika je dužna preko glave, način na koji finansiraju taj strašni deficit jeste da prodaju dug kini i drugim zemljama koje drze dollar kao rezervnu valutu. na taj nacin mozes beskrajno da trosis a da dug nikad ne vracas. jedina je opasnost konkurentna valuta koja bi mogla da se umjesto dolara drzi kao reverzva i da na taj način ugrozi mogućnost finansiranja američkog deficita. koja je to valuta mogla da bude? pa euro naravno. od cega zavisi stabilnost eura? od politicke stabilnosti i kompaktnosti eu, od kreditnog ranga koje izdaju americke rating kompanije. kome je u interesu da se euro sjebe? pa americi naravno.
moj argument, osim činjenice da su sjebali jugu i sklepali nefunkcionalnu zemlju ovde i na mnogo mjesta u svijetu
- Mister Yes
#225 Re: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog s
jeza u ledja wrote:Jesam li ja jedini kojem se cini da Dejtonski sporazum nije zamisljen kao konacno vec prijelazno rjesenje za kraj rata, u kojem ce BiH ostati jedinstvena, a Srbi dobiti prijelaznu autonomiju, koja ce se dalje rjesavati mirnim putem, sa sve OHRom i SFORom?
Slažem se da je zamišljen kao prelazno rješenje ali ne prema jedinstvenoj BiH već prema podjeli. Prvo na 2 dijela a kasnije i Federacija na 2 dijela. Taj zaključak temeljim na tome kako su crtane entitetske linije. Da su crtane u skladu sa popisom iz 91-e onda bi entiteti bili iz više nepovezanih dijelova i onda bih prihvatio tvoju teoriju da je prelazno rješenje prema jedinstvenoj BiH. Ali oni su crtani tako da se što je moguće lakše mogu odvojiti (obezbjeđena kompaktnost/uvezanost teritorija). Pa idemo redom:
- Koridor prema Bihaću preko Srpskih etničkih prostora
- Kompaktnost istoka RS-a preko Bošnjačkih etničkih prostora (podrinje)
- Koridor do Goražda
- Okolina Sarajeva data Federaciji iako etnički Srpska područja
- Zaleđe Dubrovnika u Federaciji iako isključivo Srpska sela (ubjedljivo najjači argument da je planirana buduća podjela je upavo zaleđe Dubrovnika to jest današnja opština Ravno)
Jedina iznimka je Brčko distrikt ali to je ostavljeno tako da se uvijek može promjeniti odluka i podijeliti između Federacije i RS-a.
Tu je i Posavski kanton koji je jedini odvojen od ostatka Federacije ali je spojen sa Hrvatskom. To je jedan od dokaza da je u budućnosti planirano da se dio BiH pripoji i Hrvatskoj. Drugi dokaz je već spomenuto zaleđe Dubrovnika koje je tu očigledno da bi se jednog dana pripojilo Hrvatskoj. Nije tada bilo teško pretpostavirti ni buduća demografska kretanja u Federaciji. Hrvati napuštaju srednju Bosnu i sele prema Mostaru i Hrvatskoj. Mostar je izgubio priliv stanovništva iz istočne Hercegovine gdje su bila Bošnjačka sela a ostao mu je priliv iz zapadne Hercegovine gdje su Hrvatska sela. Više je nego očigledno (a to se sada i potvrđuje) da Mostar postaje sve više Hrvatski a srednja Bosna sve više Bošnjačka. U tom smislu opet treba pratiti entitetsku liniju. Interesantno je kako linija prati južni dio opštine konjic a onda naglo ponire prema Stocu. Znači pratimo tu liniju dok ide južmom granicom opštine Konjic a onda je samo produžimo prema južnom dijelu opštine Drvar. Koridor prema Bihaću je namjerno ostavljen širi nego je bilo neophodno. Ovako će gornji dio koridora (opštine Drvar i Glamoč) pripasti Bošnjakistanu a donji Hrvatskoj. Znači cijele opštine Konjic, Jablanica, Prozor, Kupres, Glamoč i Drvar u Bošnjakistanu a sve južno od toga u Hrvatskoj.
Naravno sve ovo neće biti u skorijoj budućnosti. Možda ni za naših života. Ali ja tako tumačim ovakvu entitetsku liniju.
Do 2006e su prenosili nadležnosti sa entiteta na državu kako bi pojačali kontrolu države i osigurali da entiteti neće nigdje. Ali taj proces je završen jer nema se više šta prenjeti a da je bitno. Sad je bitno poslati poruku da su i entiteti realnost i da im se ne može ništa. Ali ako Srbi toliko demografski oslabe da postane upitno mogu li i dalje služiti svrsi blokade Bošnjaka onda ćemo odjedom saznati da se promjenila odluka za Brčko i da se distrikt dijeli između Federacije i RS-a. To će biti znak da je igri kraj. Podjela Federacije će ipak sačekati da se demografski (da ne kažem prirodnim putem) stvori jasna linija podjele kako sam gore pisao.jeza u ledja wrote:I stvarno, prvih 5-6 godina OHR je spustao "etnicare", sve do pojave Dodika kojem se slijepo vjerovalo, onako kako Ameri slijepu vjeruju laznim demokratama sirom svijeta.