Duga voznja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
direstraits0078
#201 Re: Duga voznja
Racunaj na guzvu i njakanje na granici HU-AT. Ja tamo nisam isao, ali sam prije odvajanja za Bec vidio obavjestenja na portalu da je na granici guzva.
- commendatore
#202 Re: Duga voznja
definitivno bolje i jeftinije do beca doci preko madjarske - placa se 10dnevna vinjeta, autoput do budimpeste prakticno nov, nema tunelarina, i obicno je guzva mohac-budimpesta.... mislim da je bezveze ici autoputem granica-beli manastir jer je 90km/h ogranicenje regionalna cesta... do belog manastira.... a tamo po vlastitom iskustvu obicno nema guzve.... docim je peglaona ziva slavonski brod/gradiska - macelj-grac-bec..... ubij boze saobracaj..... jedino je obilaznica budimpesta-gjor-bec jaka guzva na autocesti prakticno jahanje - vrvi od prometa....
tako eto - definitivno preko madjarske do beca..... jebo davanje 10 eura u samo jednom smijeru macelj-sl brod.....
+ sto je taj dio autoputa prakticno unisten....
tako eto - definitivno preko madjarske do beca..... jebo davanje 10 eura u samo jednom smijeru macelj-sl brod.....
-
direstraits0078
#203 Re: Duga voznja
Treba se paziti murije u HR. Hvataju hladovinu i sicaju radarom. A ogranicenja ima finih.commendatore wrote:definitivno bolje i jeftinije do beca doci preko madjarske - placa se 10dnevna vinjeta, autoput do budimpeste prakticno nov, nema tunelarina, i obicno je guzva mohac-budimpesta.... mislim da je bezveze ici autoputem granica-beli manastir jer je 90km/h ogranicenje regionalna cesta... do belog manastira.... a tamo po vlastitom iskustvu obicno nema guzve.... docim je peglaona ziva slavonski brod/gradiska - macelj-grac-bec..... ubij boze saobracaj..... jedino je obilaznica budimpesta-gjor-bec jaka guzva na autocesti prakticno jahanje - vrvi od prometa....
tako eto - definitivno preko madjarske do beca..... jebo davanje 10 eura u samo jednom smijeru macelj-sl brod.....+ sto je taj dio autoputa prakticno unisten....
-
UterivacDugoga
#204 Re: Duga voznja
Dosao ove sedmice iz BiH. Masovni radari kroz Austriju. Jos koriste se neki zaobilazni putevi,pa guzve,i onda raja iznervirana malo po gasu stisne kad se docepa 3 trake,i tu ih sacekaju.
Ja 3 dana putovao do Skandinavije
Ja 3 dana putovao do Skandinavije
-
kakavdanakneiskustvu
#205 Re: Duga voznja
voziti do praga ili ići busom?
-
Mikihusqvarna
#206 Re: Duga voznja
definitivo voziti, bar ja uzivam u tomekakavdanakneiskustvu wrote:voziti do praga ili ići busom?
-
kakavdanakneiskustvu
#207 Re: Duga voznja
Mikihusqvarna wrote:definitivo voziti, bar ja uzivam u tomekakavdanakneiskustvu wrote:voziti do praga ili ići busom?
nije ni meni mrsko voziti,kuda ići?
- sparky
#208 Re: Duga voznja
Ja sam vozio 699km do Praga. Ceste ovim dijelom kojim sam ja vozio su kombinacija brzih i magistralnih cesta. Iz pravca Beča. Tek negdje ispred Praga je pravi autoput. U saobraćaju su dosta normalniji od nas. U Pragu je parking prilično skup. Ja sam uvijek za opciju da vozim sam. Jedino sad ne znam kad ide zima, snijeg, led i slično, ali opet ne bi išao autobusom. Sretno kako godkakavdanakneiskustvu wrote:voziti do praga ili ići busom?
P.s. Češka vinjeta je 12€
-
kakavdanakneiskustvu
#209 Re: Duga voznja
sparky wrote:Ja sam vozio 699km do Praga. Ceste ovim dijelom kojim sam ja vozio su kombinacija brzih i magistralnih cesta. Iz pravca Beča. Tek negdje ispred Praga je pravi autoput. U saobraćaju su dosta normalniji od nas. U Pragu je parking prilično skup. Ja sam uvijek za opciju da vozim sam. Jedino sad ne znam kad ide zima, snijeg, led i slično, ali opet ne bi išao autobusom. Sretno kako godkakavdanakneiskustvu wrote:voziti do praga ili ići busom?
P.s. Češka vinjeta je 12€
hvala na infu
-
tempuser
#210 Re: Duga voznja
Neki dan me jaran pokoleba... Zadnjih godina sam postao redovan u Trstu i redovno idem Sa-Zg-Rijeka-Rupe-Trst i sad mi on kaze da on ide Zg-LJ-Trst. U toj varijanti znam da moram platit SLO vinjetu, al kakve su prednosti?
-
condy
#211 Re: Duga voznja
Zg-Lj isao znam da je novi autoput. Sad od Lj prema Trstu ne znam. Bas je dobar put pravac ali ima puno fiksnih radara u Slo na tom autoputu. Pise mjerivosti hitrosti. Ako budes isao pazi na ogranicenja jer put je bas dobar moze se ici brzo. Mozda je put bolji pa ti je preporucio tu rutu.
-
tempuser
#212 Re: Duga voznja
Malo su se time pozabaviti jer ni preko Ri nije los, zapravo autoput sve do iza Ri a onda komadic kroz Slo.
- supercali
#213 Re: Duga voznja
Ovo ljeto u italiju isao zg ljubljana gorica i dalje vracao se trst nesto kon cini mi se u slo i onda rupa rijeka i dalje prema dalmaciji
Taj put je jedina prednost sto se ne placa vinjeta
Tako ako kome nije skupa vinjeta preporucujem preko ljubljane
Ps. Tacnije ljubljana gorica a zg ljubljana valjda znate da je isto skoro kao drugi taj dio
Ps. Tacnije ljubljana gorica a zg ljubljana valjda znate da je isto skoro kao drugi taj dio
-
kakavdanakneiskustvu
#214 Re: Duga voznja
supercali wrote:Ovo ljeto u italiju isao zg ljubljana gorica i dalje vracao se trst nesto kon cini mi se u slo i onda rupa rijeka i dalje prema dalmaciji
ja za trst,tacnije monfalcone poslije trsta isao par puta preko bihaca,zbog familije,ljepši put zbog prirode,ali nikad doci
- Sodom1
#215 Re: Duga voznja
Sta ima u Trstu´??tempuser wrote:Neki dan me jaran pokoleba... Zadnjih godina sam postao redovan u Trstu i redovno idem Sa-Zg-Rijeka-Rupe-Trst i sad mi on kaze da on ide Zg-LJ-Trst. U toj varijanti znam da moram platit SLO vinjetu, al kakve su prednosti?
Zena neofirno spominje taj Trst
- sparky
#216 Re: Duga voznja
Ti radari za nas ne vrijedecondy wrote:Zg-Lj isao znam da je novi autoput. Sad od Lj prema Trstu ne znam. Bas je dobar put pravac ali ima puno fiksnih radara u Slo na tom autoputu. Pise mjerivosti hitrosti. Ako budes isao pazi na ogranicenja jer put je bas dobar moze se ici brzo. Mozda je put bolji pa ti je preporucio tu rutu.
- sparky
#217 Re: Duga voznja
Ima dobar sladoled na glavnom pristaništu, brat siptar držiSodom1 wrote:Sta ima u Trstu´??tempuser wrote:Neki dan me jaran pokoleba... Zadnjih godina sam postao redovan u Trstu i redovno idem Sa-Zg-Rijeka-Rupe-Trst i sad mi on kaze da on ide Zg-LJ-Trst. U toj varijanti znam da moram platit SLO vinjetu, al kakve su prednosti?
Trst nije sto je nekad bio. Pazi da te žena ne odvede u Palma Novu, a Trst ćeš lako preživjeti. Ima lijepih zgrada i kafana, dosta kineskih radnji i to je to.
-
tempuser
#218 Re: Duga voznja
Ne znam sta te tacno interesuje...?Sodom1 wrote:Sta ima u Trstu´??tempuser wrote:Neki dan me jaran pokoleba... Zadnjih godina sam postao redovan u Trstu i redovno idem Sa-Zg-Rijeka-Rupe-Trst i sad mi on kaze da on ide Zg-LJ-Trst. U toj varijanti znam da moram platit SLO vinjetu, al kakve su prednosti?
Ljudi imaju pogresnu percepciju Trsta iz vremena 70-ih, sverca kafe i farmerski da je to neki mali gradic, zeljeznicka stanica Ponte Rosso i to je to.
Medjutim Trst je skoro velicine Sarajeva, 350k stanovnika, univerziteski grad, ima se sta vidjeti, stari dio grada, jevrejski geto, riva itd... Ja se licno mogu zamisliti da zivim tamo mada se trscani zale da im je grad "ostario", da je penzionerskoi, nema dovoljno zabave i interesa mladih.
Sto se primarnog bosanskog interesa tice, a to je kupovina, prije svega po outletima i snizenjima, u samom Trstu ima jedna robna kuca sportske opreme itd sa outlet konceptom, sve ostalo su obicne prodavnice, ali naravno ima pticjeg mlijeka. U okolini vjerovatno ima jos toga, ali za nase zene je najinteresentniji Diffusione Tessile u Mudji (Max Mara itd bez etiketa) i naravno neobilazni outlet Palma Nova. Meni je puno bolji (a i veci) outlet Mcarthur Glen (nekad Grath) u Noventa di Piave nekih 120 km od Trsta prema Veneciji sto je samo sat voznje, a i manje.
-
condy
#219 Re: Duga voznja
Oni ne mogu poslat kaznu postom, ali ako te zaustave kao sto kazes onda je mogu naplatiti. Sve ostaje zabiljezeno ako te kad slikao. Kazne su visoke, i treba pazit narocito ko cesce putuje. Vozila sa stranim tablama se cesce zaustave radi rutinske provjere, presretnu te i sklone sa ceste. Tako su mene u Njemackoj. Predje me civilni BMW karavan, ubaci se ispred mene, i na englskom pise na displeju ispod zadnje sajbe, prati me. Izaveo me na odmaraliste, rutinski pregled dokumenata na odmaralistu, pregledao sve na laptopu, vratio i rekao sretan put...sparky wrote:Ti radari za nas ne vrijedecondy wrote:Zg-Lj isao znam da je novi autoput. Sad od Lj prema Trstu ne znam. Bas je dobar put pravac ali ima puno fiksnih radara u Slo na tom autoputu. Pise mjerivosti hitrosti. Ako budes isao pazi na ogranicenja jer put je bas dobar moze se ici brzo. Mozda je put bolji pa ti je preporucio tu rutu.jedino je problem ako koga policija zaustavi. Fiksni ništa. Računajte na radove na cesti. Ima na dva mjesta od Zagreba prema Ljubljani i naravno izbjegavati prolazak pored Ljubljane petkom od 14:00-18:00.
- Edin H.
#220 Re: Duga voznja
Ima onaj dobar fol sa ciglom na gasu za duga putovanja sto su Turci koristili na Ibarskoj magistrali, istina pojedini sa smrtnim posljedicama. 
- Sodom1
#221 Re: Duga voznja
Hvala ,ovo cu pribiljezititempuser wrote:Ne znam sta te tacno interesuje...?Sodom1 wrote:Sta ima u Trstu´??tempuser wrote:Neki dan me jaran pokoleba... Zadnjih godina sam postao redovan u Trstu i redovno idem Sa-Zg-Rijeka-Rupe-Trst i sad mi on kaze da on ide Zg-LJ-Trst. U toj varijanti znam da moram platit SLO vinjetu, al kakve su prednosti?
Ljudi imaju pogresnu percepciju Trsta iz vremena 70-ih, sverca kafe i farmerski da je to neki mali gradic, zeljeznicka stanica Ponte Rosso i to je to.
Medjutim Trst je skoro velicine Sarajeva, 350k stanovnika, univerziteski grad, ima se sta vidjeti, stari dio grada, jevrejski geto, riva itd... Ja se licno mogu zamisliti da zivim tamo mada se trscani zale da im je grad "ostario", da je penzionerskoi, nema dovoljno zabave i interesa mladih.
Sto se primarnog bosanskog interesa tice, a to je kupovina, prije svega po outletima i snizenjima, u samom Trstu ima jedna robna kuca sportske opreme itd sa outlet konceptom, sve ostalo su obicne prodavnice, ali naravno ima pticjeg mlijeka. U okolini vjerovatno ima jos toga, ali za nase zene je najinteresentniji Diffusione Tessile u Mudji (Max Mara itd bez etiketa) i naravno neobilazni outlet Palma Nova. Meni je puno bolji (a i veci) outlet Mcarthur Glen (nekad Grath) u Noventa di Piave nekih 120 km od Trsta prema Veneciji sto je samo sat voznje, a i manje.
-
ado-šampion
#222 Re: Duga voznja
Prag je katastrofa put... probati avionom ako ikako moze.
- sparky
#223 Re: Duga voznja
Zašto je katastrofa? 90% puta možeš voziti 80+ na sat. Nema rupa, nema ništa, samo nije autoput.
-
ado-šampion
#224 Re: Duga voznja
Autoput Brno - Prag je katastrofa, mislim da goreg nema u Evropi. Doduse nisam bio u Bugarskoj i Rumuniji.
Ne znam kome se isplati na put od 1100 km (od Sarajeva) ici magistralnim putevima.
Evo malo da docaram na sta to lici:
Eh sad zamislis ovako 200-300 km. Dozivljaj je poseban.
Ne znam kome se isplati na put od 1100 km (od Sarajeva) ici magistralnim putevima.
Evo malo da docaram na sta to lici:
Eh sad zamislis ovako 200-300 km. Dozivljaj je poseban.
-
tempuser
#225 Re: Duga voznja
To je ruski sistem gradnje, betinske ploce zalivene bitumenom po spojevima pa imas utisak da se klackas vozom