100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
radostan dan

#201 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

Tako mi
je drago da su Lynchu i Frostu dali drugu priliku da to završe kako oni hoće.

čitao sam o tome...valjda će biti ok i kako treba (tačnije - kako očekujemo :mrgreen: )

Nego, jesi li ti to fan prog rocka?
nisam fan, ali volim čuti progresivu, simfo, sve zavisi od raspoložeja i tempa koji nosi dan. uopšte, sve, i montena i koena, brejkerse i ravela, morikonea, vangelisa, ac dc, p gabriela, ma sve...samo se nikad nisam primio na pank i hevi metal.
sad kako se ulazi u godine, traže organizam i duša mirnije i jednostavnije tonove. :zoka:
dale cooper

#202 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

radostan dan wrote: nisam fan, ali volim čuti progresivu, simfo, sve zavisi od raspoložeja i tempa koji nosi dan. uopšte, sve, i montena i koena, brejkerse i ravela, morikonea, vangelisa, ac dc, p gabriela, ma sve...samo se nikad nisam primio na pank i hevi metal.
sad kako se ulazi u godine, traže organizam i duša mirnije i jednostavnije tonove. :zoka:
To je cool, mogu to razumjeti. :) Što se tiče Jethro Tulla, nisi živio ako nisi čuo Thick As Brick i Passion Play. :D
radostan dan

#203 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

uvjek sam želio vidjeti reakciju tereze kesovije kad bi joj se jan anderson pridružio na bini...
dale cooper

#204 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

:lol: O čovječe to bi bilo nešto. :D Iako...Anderson danas izgleda mnogo pristojnije nego u danima slave. :D
radostan dan

#205 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

dale cooper wrote::lol: O čovječe to bi bilo nešto. :D Iako...Anderson danas izgleda mnogo pristojnije nego u danima slave. :D
:wink:

to zbog ovog -
dale cooper » 31/01/2015 21:19
Nego meni nešto bi smiješan onaj
kontrast između Šabana i Purplea i Tulla u istoj rečenici. :mrgreen: A trebalo mi je to, ova sedmica mi je katastrofa.
biće bolje...pozz. :)

edit
ništa danas, strogo u jeku slave, ona sa flautom na stejdžu, on prilazi s leđa, isto sa flautom...
Last edited by radostan dan on 31/01/2015 22:43, edited 1 time in total.
dale cooper

#206 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Hvala...cijenim to. :thumbup: :-D
Edin H.

#207 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Edin H. »

radostan dan wrote:gldam ovu kompilaciju, tačnije spisak...du du a :-) ...otkad nisam za njih čuo.
par nekih (tada za mene) čudnih likova i zarazni refren -
reci du, reci a,
reci du du a,
primitivni ples sa istoka...

a sjećam se i d'boy-a...dva lika, jedan kasnije poznatiji kao peđa d'boy i miško koji je pičio sintisajzere.

ovi mlađi bi se mogli iznenaditi kada na listi nalete na - zanu-...zana je u početku bila pofino -mračan- bend, dok nisu skontali da se od takvog zvuka neće 'leba najesti u ovoj sredini.
Pedja :D

Ommadawn

#208 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

Jugoslovenka :lol: O jebote, ovom pjesmom me sestra (koja je tad imala 4 godine) smarala pravo.

Negdje krajem osamdesetih, moja mama eksperimentisuci sa nasim (tad novim) hi-fi uredjajem (portabl ITT) je pronasla Sarajevo 202 i snimala pjesme koje su joj se svidjele na kasetu gdje se izmedju ostalog nasla i "One setaju" od Omara i Mjesecara (to sam saznao da je on tek prije nekoliko mjeseci, sasvim slucajno) ALI - postojala je i neka pjesma koja ide "Ma hajde topli avguste, skloni ove planine / Ja moram ici bilo gdje, ja moram odavdje". Ne znam ko pjeva, zvuci mi kao neki sarajevski bend. Zna li mozda neko?

Banja Luka (da malo budem lokal-patriot) je imala bend Dinar. Nije bas da sam ih nesto volio ali u zadnje vrijeme ih volim poslusati sa njihovom najpoznatijom pjesmom "Bahra". Takodjer, nije za zanemariti ni bend Basdans, pogotovo sa pjesmom "Jedno je nebo".
Grupu Radio nisam bas nesto preferirao iako su nas na Radio-Banjaluci 80-ih smarali njihovom pjesmom "Macka", koja bi i bila slusljiva da se pjevac, ako nista, malo bolje potrudio.
julisiz es grant

#209 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by julisiz es grant »

Ommadawn wrote:Jugoslovenka :lol: O jebote, ovom pjesmom me sestra (koja je tad imala 4 godine) smarala pravo.

Negdje krajem osamdesetih, moja mama eksperimentisuci sa nasim (tad novim) hi-fi uredjajem (portabl ITT) je pronasla Sarajevo 202 i snimala pjesme koje su joj se svidjele na kasetu gdje se izmedju ostalog nasla i "One setaju" od Omara i Mjesecara (to sam saznao da je on tek prije nekoliko mjeseci, sasvim slucajno) ALI - postojala je i neka pjesma koja ide "Ma hajde topli avguste, skloni ove planine / Ja moram ici bilo gdje, ja moram odavdje". Ne znam ko pjeva, zvuci mi kao neki sarajevski bend. Zna li mozda neko?
I to su Mjesečari. Evo je, prva na prvom albumu:

http://www.discogs.com/Mjesečari-One-Še ... se/2904623

Omčo je pokušao muzikom i glasom kopirati neku kombinaciju Jure Stublića i Bajage. Dugo nisam znao da su uopšte izdali album prije rata, mislim da je najmasovnije primijećen trag njihovog prisustva u tom vremenu bilo nekoliko pojavljivanja u dječijoj seriji "Memoari porodice Milić".
Ommadawn

#210 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

I onda skontao da ipak zavrsi pravo i upise se u advokatsku komoru.
Banksy

#211 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

radostan dan wrote:uvjek sam želio vidjeti reakciju tereze kesovije kad bi joj se jan anderson pridružio na bini...
i oboje s flautama ... i tajicama ... :D
radostan dan

#212 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

obrati pažnju...odavno me nešto nije bacilo u osamdesetdrugu, osamdesetreću, kao ovo, od 03.00 posebno...

mišljenja?
fakat

#213 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by fakat »

Zana bez prave Zane mi nikada vise nije bila zanimljiva. Negdje nekada sam procitao da je danas u Kanadi.

farbanje pramenova hidrogenom.... :D :-D
kecher II

#214 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by kecher II »

pa dji je SCH na listi a ni Ivice nema :-)
fakat

#216 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by fakat »

zarko.filip

#217 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zarko.filip »

Mozda se mnogima ne svidjaju ali ja bih dodao i album "U vremenu horoskopa" iz 1980 godine od Atomskog Sklonista makar zbog naslovne pesme,"Cedna gradska lica"i "Gazi opet cizma".
Da li mi neko moze reci koji je najprodavaniji Rock'N'Roll album u SFRJ?Bila je prica da je jedno vreme to bila "Mrtva priroda".
Sto se tice tog albuma i turneje secam se nesrece u Ledenoj dvorani u Zagrebu kada je izgazena jednna 14-godisnja devojcica.Sto zbog toga sto zbog stihova u pesmi "Na Zapadu nista novo" otkazani su neki koncerti.
radostan dan

#218 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

zarko.filip wrote:Mozda se mnogima ne svidjaju ali ja bih dodao i album "U vremenu horoskopa" iz 1980 godine od Atomskog Sklonista makar zbog naslovne pesme,"Cedna gradska lica"i "Gazi opet cizma".
Da li mi neko moze reci koji je najprodavaniji Rock'N'Roll album u SFRJ?Bila je prica da je jedno vreme to bila "Mrtva priroda".
Sto se tice tog albuma i turneje secam se nesrece u Ledenoj dvorani u Zagrebu kada je izgazena jednna 14-godisnja devojcica.Sto zbog toga sto zbog stihova u pesmi "Na Zapadu nista novo" otkazani su neki koncerti.
trebalo bi da je -mrtva priroda-...ako se dobro sjećam - 500.000.
čini mi se daje subnor makedonije pokrenuo priču o nepodobnim stihovima...
zg1911

#219 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

lista rolling stonea mi je bzvz. idoli su dobrano precijenjeni (gotovo kao sarajevska rick skola). narocito odbrana koja mi nije ni najbolji album idola. previse i azre u top 20. ziheraski ucinjeno. vidi se da niko mladji od 40 god nije sudjelovao u kreiranju liste.
dezurni_ucenik

#220 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

U Sarajevu ja nigdje nisam uspio da pronadjem taj broj Rolling Stonea sa najboljim ex yu albumima.
Izmedju CVile i DMalte

#221 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Izmedju CVile i DMalte »

Najprodavaniji rock album u bivsoj drzavi je Soldatski Bal, tiraz ploca i kaseta je prebacio 750 milja....meni najjaci album kojeg nema u izboru prvih 10 je During Wartime od SCH...ko je slus'o i gled'o zna i zasto :izet:
Better Man

#222 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Better Man »

Izmedju CVile i DMalte wrote:Najprodavaniji rock album u bivsoj drzavi je Soldatski Bal, tiraz ploca i kaseta je prebacio 750 milja....meni najjaci album kojeg nema u izboru prvih 10 je During Wartime od SCH...ko je slus'o i gled'o zna i zasto :izet:
Soldatski bal od Plavog Orkestra je pop-folk album i nema veze sa rock muzikom, tako da se ne može svrstati u kategoriju najprodavaniji rock album u ex Yu. Plavci nikad nisu bili rock band, već pop-folk band.
Better Man

#223 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Better Man »

radostan dan wrote:
zarko.filip wrote:Mozda se mnogima ne svidjaju ali ja bih dodao i album "U vremenu horoskopa" iz 1980 godine od Atomskog Sklonista makar zbog naslovne pesme,"Cedna gradska lica"i "Gazi opet cizma".
trebalo bi da je -mrtva priroda-...ako se dobro sjećam - 500.000.
čini mi se daje subnor makedonije pokrenuo priču o nepodobnim stihovima...
Turneja Mrtva priroda je bila najbolja turneja Riblje Čorbe. Koncerti su bukvalno rasprodavani u sekundi i tražila se karta više.
julisiz es grant

#224 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by julisiz es grant »

I mrtva glava je pala.
U sezoni 1981/1982 koncertno niko se Čorbi nije ni približio (Dugme tada uglavnom odmaralo, a Štulić za završetkom 1981. znatno umanjio svoju hektičnu koncertnu aktivnost).
Izmedju CVile i DMalte

#225 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Izmedju CVile i DMalte »

za kolegu Better Man-a: Soldatski Bal je teenage pop-rock, ali opet spada u isti kos k'o i Poslednja Igra Leptira ili Bijelo Dugme (koje je opet plagijat svih mogucih zanrova, bendova i cega sve ne....) ...i da, to je ipak najprodavaniji album, a da nije narodnjak...pozz :)
Post Reply