hrvatska-more

Post Reply
ivannn

#201 Re: hrvatska-more

Post by ivannn »

muniza wrote:
Volio bih ja da to nije istina i zbog nas a i zbog vas ali evo: http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/gradza ... 89741.html

Edit: sad vidim da si i ti našao isto s tim što sam ja preskočio ovaj dio sa biometrijskim pasošem.
Znači pitanje na BiH turiste sa BP glasi koliko ste morali pokazati i da li je iko nosio izvod iz banke :)?
ja uopće ne shvaćam čija je nadležnost da provjerava koliko imaš novaca uz sebe, te još ludosti pokazivati izvdak iz banke, to prvi put čujem?

što s charge karticama i kreditnim karticama koje nemaju "stanje depozita" vidljivo, tko još na godišnji nosi fizički novac osim da ga pokradu (kao što sam imao sličnu iskustvo u španjolskoj), ne pamtim kada sam zadnji put u trgovini, restoranu i bilo gdje (osim sitnica) platio gotovinom

srednjovjekovni propisi, da me zaustave nikada im ne bi pokazao novac koji nosim uza se pa nek me vrate...
muniza

#202 Re: hrvatska-more

Post by muniza »

ivannn wrote:
muniza wrote:
Volio bih ja da to nije istina i zbog nas a i zbog vas ali evo: http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/gradza ... 89741.html

Edit: sad vidim da si i ti našao isto s tim što sam ja preskočio ovaj dio sa biometrijskim pasošem.
Znači pitanje na BiH turiste sa BP glasi koliko ste morali pokazati i da li je iko nosio izvod iz banke :)?
ja uopće ne shvaćam čija je nadležnost da provjerava koliko imaš novaca uz sebe, te još ludosti pokazivati izvdak iz banke, to prvi put čujem?

što s charge karticama i kreditnim karticama koje nemaju "stanje depozita" vidljivo, tko još na godišnji nosi fizički novac osim da ga pokradu (kao što sam imao sličnu iskustvo u španjolskoj), ne pamtim kada sam zadnji put u trgovini, restoranu i bilo gdje (osim sitnica) platio gotovinom

srednjovjekovni propisi, da me zaustave nikada im ne bi pokazao novac koji nosim uza se pa nek me vrate...
Da, srednjovjekovni propisi ali očito je da su uvedeni, koliko će ih poštovati vidjet ćemo. Meni su već krajem aprila na Doljanima zavirili u novčanik i pitali da li imam 50eura po danu, znači pitanje je na mjestu i nadam se odgovoru nekoga ko je bio u istoj situaciji sa bio pasošem.
Mohikanacc

#203 Re: hrvatska-more

Post by Mohikanacc »

Kad idem iz Švedske u HR na more, u auto pakujem samo hrane i vode, u hrvatskoj kupujemo sve, nema svrhe nositi i gurati u auto stvari.

Imate 2 grupe turista koji se izvdajaju, zapadni i istočni blok. Razlike su velike, i iskreno bar je meni mnogo lakše sa zapadnjacima. Čim ja vidim peškir do peškira, onu ciganiju iz Čehoslovačke kako se gura i maže paštete, pa krofničara i onog sa kukuruzima kako trubi, a u vodi čovjek na čovjeku.. odmah mi nije dobro. :-) :-) :-) To za mene nije odmor.

Prošle godine mi se hvali Poljak kako je u Hrvatskoj za 10 dana potrošio 4 eura za to boravka na moru, a ima ženu i djecu. Sve nosi od kuće, sam pravi sve..

Zapadnjaci hoće gostoprimstvo, da vide nešto novo, da probaju nešto novo, dobre hrane, red, pedantnost..

Bio sa komšijom iz Švedske u Makarskoj (i nikad više), pričamo sa nekom konom iz Sarajeva, kaže Šveđanin kako on na plaži bude od 9 do 1, pa od 5 do 7... Kaže kona iz Sarajeva, pa propada vam aranžman, što ne budete više, sve ste to platili. :D :lol:

Ne mogu ljudi skontati da zapadnjacima, a naročito sjevernjacima koji imaju pare, nije do vriske i guranja sa ovima iz istočnog bloka (a tu spada i Bosna). Hoće čovjek mediteransku atmosferu, da jede novu hranu, da se kupa u bazenu, da osjeti malo sunca i da vidi nešto novo, da popije pive, to neko ne može da shvati nikako..
uglavnomja

#204 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

meni sat na plazi preko glave :-) cak i kad je prazna, a vikendom :run:

vise volim doci par puta na plazu, okupati se, mozda sjesti u kafanicu, ostalo vala ljepse na terasi :lol:

kad vidim ljude koji za jedan dan pocrne vise nego ja za 15 :?
El malagueño

#205 Re: hrvatska-more

Post by El malagueño »

Jadrnsko More je lijepo, pogotovo u sjevern dijeli hr. Al to je to. Plaze su zesca karina ( jebem ti kamenje sav se izubijam dok dodjem do tog mora). Cak da imas svu plazu saaam skroz za sebe gdje da se izvalis i suncas k'o hadzija? Udobnije golf kecu lezat. A dalmatince posebno nabijem na qrac jer satro nas gledaju s visine a vamo daju svakome da im kucu koristi da bi imali sta jest tokom godine. I bosanci fukara jeli? Sto se tice klope nek mi neko samo kaze kakvu to oni ponudu imaju osim kukuruza i krofne? Ako je kome mrsko vucarat klopu, pravit sendvice, kuhat spremat handrit se- onda sam ja. Al se volim najesti. A cinjenica je da dole pogotovu u makarskoj i okolini, ne mozes naci dobar hamburger kamo li sta drugo. Riba? Pa meni je bolje spreme bosanski kuhari na zaru nego oni le(hr)vati pa mi jos glume da su nesto bog zna sta iznijeli. Njihova ponuda je zesci ciganluk,
Kineske igracke na standovima, palacinci na raspalim mobilnim kojekakvim sporetima, itd itd itd. A izlazak isto tako karina. Ni jedna prava dobra diskoteka ili nesto. U 11 sati schluss. Cuj hrvatska i turizam c c c
Bola(n)

#206 Re: hrvatska-more

Post by Bola(n) »

Odavno idem samo u CG na more i mogu vam reći da mi je mnogo gotivnije nego u Hrvatskoj.
Krizzia

#207 Re: hrvatska-more

Post by Krizzia »

Od hr otoka nema boljeg mjesta za pravi odmor.

Sent from my HTC Desire HD A9191
Pasiflora

#208 Re: hrvatska-more

Post by Pasiflora »

Ljetovanje u HR zavisi od toga koliko love imas (kao i bilo gdje drugo) Zato umjesto sto prigovarate dignite dupe iz Makarske i krenite sjevernije – neuporedivo je:
http://www.losinj-hotels.com/hr
http://hr.lagunaporec.com/
http://www.falkensteiner.com/hr/hotel/iadera
http://www.suncanihvar.com/hr
http://hr.hotels.com/de618161/hoteli-korcula-hrvatska/
ovo sam potpuno nasumicno birala i lijepila linkove. Neki cak nisu ni preskupi. Pa eto vam!
Warashii

#209 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

NEko je vec postavio link Lidl-a u Hrvatskoj.
Ja sam se prosle godine zabezeknuo cijenama.
Neke kojih se sjecam su kila piletine je bila 20-22 ( eno na akciji 1,5kg = 21 kuna ) kune, hljeb oko 5-6 kuna, cokolade oko 5-6 kuna ( naravno da ima i sklupljih ), skoljka jaja eno sad 30 kuna, banane i breskve nisu bile skuplje od 10 kuna. Tako da sam vec prosle godine odlucio da necu sljedece ljetovanje vuci sa sobom hrane nista vise nego li sto mi treba za dan dva.
Radi se o Lidlu u Supetru koji je meni bio poprilicno blizu ( 3-4 km ) s tim da smo hljeb u Studencu placali cini mi se 11 kuna a ne moze se porediti sa onim iz Lidla a kamo li tek francuski hljeb koji je pravo dobar.
1 kg teletine smo placali 80 kuna isto toliko je orada dok su lignje 100-110 kuna. Litar domaceg vina je od 10-12 kuna a litar maslinovog je 70 kuna.
Iskreno neke cjene su bile povoljnije u Lidlu nego li ovdje kod nas prosle godine.
elcaliente

#210 Re: hrvatska-more

Post by elcaliente »

Warashii wrote:NEko je vec postavio link Lidl-a u Hrvatskoj.
Neke kojih se sjecam su kila piletine je bila 20-22 ( eno na akciji 1,5kg = 21 kuna ) kune, hljeb oko 5-6 kuna, cokolade oko 5-6 kuna ( naravno da ima i sklupljih ), skoljka jaja eno sad 30 kuna, banane i breskve nisu bile skuplje od 10 kuna. Tako da sam vec prosle godine odlucio da necu sljedece ljetovanje vuci sa sobom hrane nista vise nego li sto mi treba za dan dva.
Radi se o Lidlu u Supetru koji je meni bio poprilicno blizu ( 3-4 km ) s tim da smo hljeb u Studencu placali cini mi se 11 kuna a ne moze se porediti sa onim iz Lidla a kamo li tek francuski hljeb koji je pravo dobar.
1 kg teletine smo placali 80 kuna isto toliko je orada dok su lignje 100-110 kuna. Litar domaceg vina je od 10-12 kuna a litar maslinovog je 70 kuna.
Iskreno neke cjene su bile povoljnije u Lidlu nego li ovdje kod nas prosle godine.

Ma Lild je prva stvar ako si vise dana dole,zato sam i rekao da ne razumijem to kukanje kako se nesto nemoze ponjeti iz BiH.
Jos ce od od 1.07. jos vise neke stvari pojeftiniti jer se ukidaju sve carine.
Mohikanacc

#211 Re: hrvatska-more

Post by Mohikanacc »

Warashii wrote:NEko je vec postavio link Lidl-a u Hrvatskoj.

Upravo... Ja ne znam kakav je to mentalni sklop, pa mora sa sobom obavezno vući hranu po autu, a cijene vrlo slične, i definitivno nije vrijedno guranja hrane sa sobom..

Ljudi, ko ne vjeruje, imate Lidl, Konzum, Billa, Metro, Getro, Plodine, Kaufland... Pravac na njihove sajtove i vidite cijene. Omjer 1 marka = 3.85 kuna.
Warashii

#212 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

Mozda je se nekad i isplatilo ali danas stvarno vise ne, pa cijenama smo mi gori sa nekim artiklima nego li Njemacka ili Austrija. Meni se bilo podrepilo kad sam ljetovao u Igranama pa nam najblizi market bio, i jedini u Igranama, Studenac, koji je poprilicno skup a Konzum je najblizi bio u Makarskoj, haj sto bi covjek pretrpio te voznje al mi vazda belaj u Makarskoj sa onom guzvom :) .
U svakom slucaju nema potreba da se hranom ljudi tovare odavdje. Osim toga jedno pokvareno jaje ti moze syebat citav odmor tako da i ako je duplo skuplje opet se ne vrijedi zezati sa tim.
A ono sto se tice cijene ribe je bila na pijaci kao i mesa u mesnicama po Supetru.
E jedino im je riba donekle skuplja nego li u nas. Al ceif je ceif, barem meni.
purgatorio

#213 Re: hrvatska-more

Post by purgatorio »

Iz ugovora s Hr Stanovnici pograničnog područja smiju, sukladno pravilima pograničnog režima, te ako ne postoji zabrana ili ograničenje predviđeno zakonodavstvom stranaka sporazuma, prelaziti zajedničku državnu granicu, pod uvjetom da: predoče pograničnu propusnicu

Kako se dobije pogranična propusnica, koji su kriteriji? Gdje to ima naći?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#214 Re: hrvatska-more

Post by Domaci izdajnik »

Mohikanacc wrote:Ja ne znam kakav je to mentalni sklop, pa mora sa sobom obavezno vući hranu po autu, a cijene vrlo slične, i definitivno nije vrijedno guranja hrane sa sobom..
Slažem se. Ja npr sa sobom nosim samo alkoFol i cigarete jer je to tamo skuplje :mrgreen: ali to niko i ne brani i nije kvarljiva roba....
Kad sam zadnji put bio u Biogradu, stali smo u Plodinama nakupovali šta treba i ajmo dalje :) a bruka stvari im je na akcijama i sniženjima tako da nosati hranu sa sobom je glupost za medalju :-)
Al papani su počeli da treniraju strogoću na Bosancima, kolegu sa posla su prije neki dan dole na graničnom prema Dubrovniku istresli iz gaća bukvalno, tražili pare da pokaže koliko ima....
Alfons Kauders

#215 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

El malagueño wrote:Jadrnsko More je lijepo, pogotovo u sjevern dijeli hr. Al to je to. Plaze su zesca karina ( jebem ti kamenje sav se izubijam dok dodjem do tog mora). Cak da imas svu plazu saaam skroz za sebe gdje da se izvalis i suncas k'o hadzija? Udobnije golf kecu lezat. A dalmatince posebno nabijem na qrac jer satro nas gledaju s visine a vamo daju svakome da im kucu koristi da bi imali sta jest tokom godine. I bosanci fukara jeli? Sto se tice klope nek mi neko samo kaze kakvu to oni ponudu imaju osim kukuruza i krofne? Ako je kome mrsko vucarat klopu, pravit sendvice, kuhat spremat handrit se- onda sam ja. Al se volim najesti. A cinjenica je da dole pogotovu u makarskoj i okolini, ne mozes naci dobar hamburger kamo li sta drugo. Riba? Pa meni je bolje spreme bosanski kuhari na zaru nego oni le(hr)vati pa mi jos glume da su nesto bog zna sta iznijeli. Njihova ponuda je zesci ciganluk,
Kineske igracke na standovima, palacinci na raspalim mobilnim kojekakvim sporetima, itd itd itd. A izlazak isto tako karina. Ni jedna prava dobra diskoteka ili nesto. U 11 sati schluss. Cuj hrvatska i turizam c c c
Pa jarane ako ti ne valja kamenje, koji k ides u Dalmaciju na odmor? To je haman isto kao da se zalis sto je na Jahorini padao snijeg, pa ti magla sjebala 2 dana skijanja. Budi hadzija i plati onda neki alpski glecer gdje nema magle, ili avion za pjescanu plazu. Btw. pjescanih plaza ima i na Jadranu, samo treba malo hodati i znati. Doduse nema u Makarskoj, koja je haman mnogim na ovoj temi jedino mjesto koje su posjetili na Jadranu... Ikad. :D Ja volim sljunak, ne volim pijesak u starkama, al nejse. :D

Sto se tice ponude, to stoji. Trazi se previse za malo - ali i tu ima caka. Ako odes u restoran gdje je kisela 20kn, kurac ce ti posluziti krs ribu kakvu mozes pojesti u svakom restoranu u Bosni i kontinentalnoj Hrvatskoj. To kosta care, i to ce svako masno naplatiti, niko nije vesla siso. Jedno je kupiti japansku smrzotinu upecanu u onom mileniju, a nesto sasvim deseto imati svjezu ribu (koju nema ni 5% restorana u Dalmaciji, a vala ni drugdje)... Ako hoces da jedes palacinke i hamburgere na ulici, naravno da ces dobiti smece, sta ocekujes? Ako hoces da rucas za 4 eura, neces se usreciti - ali isto vazi za Sarajevo.

Ja znam pristojnih lokala gdje je tocena piva 0.3 samo 10 kuna, gdje je stolno vino 60kn... A moze se solidno najesti za 40kn... Bio sam i u nekim skupljim varijantama, gdje bi platio nekoliko puta vise i dobio dosta vise, ali cak i da imam takve pare, to mi nije furka - vise volim nerazvikane porodicne konobe i lokale koji imaju razumne cijene i solidan kvalitet.

Doduse ja ne ljetujem u Makarskoj. Niti mi pada na pamet. :lol:
Domaci izdajnik

#216 Re: hrvatska-more

Jbg u HR su malo previše postali bezobrazni što se tiče cijena, nisu samo restorani u pitanju tu su i preskupi parkinzi, trajekti i putarine. A ima mjesta na kojima su deračine cijenama smještaja i usluge a ne vrijede ni pola od toga....
uglavnomja

#217 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

8 kn sat parkinga u ma, malo vise nego 2 km, kao i u sa.

kugla sladoleda 7 kn, ali nako momacki ga cura zavrne, dvije nikad pojesti.

inacem, nismo se najbolje razumjeli, evo kolega warashii je naveo primjer igrana, koji nisu bas minijaturno mjestasce, i studenac, jedan i jedini veliki granap. bilo je prije manjih, ali ih je pojeo studenac, a studenac je dobro skuplji od konzuma, onda mozete zamisliti kakvi su ti mali granapi :D a izbor 20% artikala.
i jos 15 km do konzuma u makarskoj. cak i da je 2 km, ko nema auto, dzaba mu je.

nije poenta bila toliko u suhovini :D koliko to da nema svako mogucnost da se snabdije kvalitetno i po pristojnoj cijeni dole.
ko krene busom i zaglavi u tako nekim igranima, osudjen je na to sto mu je blizu.
insomnia78

#218 Re: hrvatska-more

Post by insomnia78 »

Pa realno i nije more za svakog

s' moje sokoćalo
area51

#219 Re: hrvatska-more

Post by area51 »

Kome je u Hrvatskoj odlično taj ne zna za bolje
Domaci izdajnik

#220 Re: hrvatska-more

area51 wrote:Kome je u Hrvatskoj odlično taj ne zna za bolje
:thumbup: tastatura ti se pozlatila
Bodkin

#221 Re: hrvatska-more

Post by Bodkin »

Mohikanacc wrote:Kad idem iz Švedske u HR na more, u auto pakujem samo hrane i vode, u hrvatskoj kupujemo sve, nema svrhe nositi i gurati u auto stvari.

Bio sa komšijom iz Švedske u Makarskoj (i nikad više), pričamo sa nekom konom iz Sarajeva, kaže Šveđanin kako on na plaži bude od 9 do 1, pa od 5 do 7... Kaže kona iz Sarajeva, pa propada vam aranžman, što ne budete više, sve ste to platili. :D :lol:
:lol: :lol: ja svojoj curi ne mogu to iz glave da izbijem :D dakle cura stvarno voli more kao malo ko. ne izlazi iz vode i pliva kao delfin ali jeboga odmor ako se moram dva puta dnevno dovlaciti sa torbetinom iz sobe samo da uhvatim sunce i da plivam. pa majku mu nekome je dobro i samo da gleda more iz hlada uz vopi :D
uglavnomja

#222 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

insomnia78 wrote:Pa realno i nije more za svakog

s' moje sokoćalo

pa hipoteticki krenu dvije sestre/drugarice penzionerke na more, starije gospdoje , ne voze vise, hare tours im je tito, i naravno idu u sto manje, tise, mirnije ... mjesto.

ili, realno, nije more za njih?

i ko se vozi citavu sezonu u punim autobusima?
ultima_palabra

#223 Re: hrvatska-more

Post by ultima_palabra »

Jel se može do 1.jula s ličnom?
Domaci izdajnik

#224 Re: hrvatska-more

Koliko znam, može :-?
Krizzia

#225 Re: hrvatska-more

Post by Krizzia »