ŠVEDSKA
- FagusDrvo
#201 Re: ŠVEDSKA
Pa kako izgledaju onda ta naselja Tensta, Rinkeby, Rosengard na jugu..? Jel bio ko?
Ima li ijedno naselje sad kod nas u BIH da bi se moglo usporediti sa tim? Jel ima naših ljudi tamo?
Ima li ijedno naselje sad kod nas u BIH da bi se moglo usporediti sa tim? Jel ima naših ljudi tamo?
-
zemo_online
#202 Re: ŠVEDSKA
ekonomija svecke bi propala kada ne bi bilo imigranata koji tu privredu drze iznad vode da ne potone.
ko bi starcima placo penzije i zdravstveno?? tamo ima vise starace od djece.
znaci,oni primaju imigrante da rade poslove koje svedi ne zele i da na taj nacin popunjevaju radna mjesta jer su imali svojevremeno jak privredni rast.
ko bi starcima placo penzije i zdravstveno?? tamo ima vise starace od djece.
znaci,oni primaju imigrante da rade poslove koje svedi ne zele i da na taj nacin popunjevaju radna mjesta jer su imali svojevremeno jak privredni rast.
- animals
#203 Re: ŠVEDSKA
Mislis da ima i Bosanski omladinaca u ovim nasilnicima..ne bi rekao, Bosanski narod je Evropski, nije mu se tesko uklopiti..prije bi rekao da su ti problematicni, iz Arapski drzava, koji nema sanse da se uklope u Evropsku kulturu..Iranci vec mogu, oni su malo drugaciji, ali problem su Marokanci, Tunezani, Nigerijanci i slicni..klavirdžija wrote:Farsta je solidno naselje u odnosu na ova, u ovima bukvalno ima po par posto Šveda i to redom onih problematičnih. Kada se rodiš u takvom okruženju, ni jezik ne savladaš kako treba (gro omladine rođene u takvim naseljima ima baš specifične naglaske, to je još i "kul"), a kamoli šta drugo. Posla nema, ulica te uzme pod svoje, za drugačije ni ne znaš, i zdravo, manjina se nekako izvuče kroz školu ili recimo fudbal kao Zlatan i to je to.
PS. Svi pričate o tome kako bi ih istjerali, a većina ih je i rođena tamo, za Iran, Bosnu, Siriju, znaju s kratkih ljetovanja i preko ćevapa. Tamo još manje pripadaju nego u Švedskoj, gdje su rođeni.
- klavirdžija
#204 Re: ŠVEDSKA
Izvana ne izgledaju preružno, možda kao malo održavanije AP ili Čvila.
Ali, pored klasičnih lanaca samposluga i sl, sve radnje drže stranci, za strance, dječulija visi po uglovima, pokojem igralištu i tako. Perspektiva nula, sem ako si gangster pa do prvog metka, ili fakat materijal za faks, ili fudbalski talent, a to je manjina.
Ali, pored klasičnih lanaca samposluga i sl, sve radnje drže stranci, za strance, dječulija visi po uglovima, pokojem igralištu i tako. Perspektiva nula, sem ako si gangster pa do prvog metka, ili fakat materijal za faks, ili fudbalski talent, a to je manjina.
-
zemo_online
#205 Re: ŠVEDSKA
animals wrote:Mislis da ima i Bosanski omladinaca u ovim nasilnicima..ne bi rekao, Bosanski narod je Evropski, nije mu se tesko uklopiti..prije bi rekao da su ti problematicni, iz Arapski drzava, koji nema sanse da se uklope u Evropsku kulturu..Iranci vec mogu, oni su malo drugaciji, ali problem su Marokanci, Tunezani, Nigerijanci i slicni..klavirdžija wrote:Farsta je solidno naselje u odnosu na ova, u ovima bukvalno ima po par posto Šveda i to redom onih problematičnih. Kada se rodiš u takvom okruženju, ni jezik ne savladaš kako treba (gro omladine rođene u takvim naseljima ima baš specifične naglaske, to je još i "kul"), a kamoli šta drugo. Posla nema, ulica te uzme pod svoje, za drugačije ni ne znaš, i zdravo, manjina se nekako izvuče kroz školu ili recimo fudbal kao Zlatan i to je to.
PS. Svi pričate o tome kako bi ih istjerali, a većina ih je i rođena tamo, za Iran, Bosnu, Siriju, znaju s kratkih ljetovanja i preko ćevapa. Tamo još manje pripadaju nego u Švedskoj, gdje su rođeni.
-stas se bolan uklapat ako zivis u demokratiji sto znaci da imas pravo na svoju kulturu i obicaje.demokratija=raznolikost.
- animals
#206 Re: ŠVEDSKA
zemo_online wrote:animals wrote:Mislis da ima i Bosanski omladinaca u ovim nasilnicima..ne bi rekao, Bosanski narod je Evropski, nije mu se tesko uklopiti..prije bi rekao da su ti problematicni, iz Arapski drzava, koji nema sanse da se uklope u Evropsku kulturu..Iranci vec mogu, oni su malo drugaciji, ali problem su Marokanci, Tunezani, Nigerijanci i slicni..klavirdžija wrote:Farsta je solidno naselje u odnosu na ova, u ovima bukvalno ima po par posto Šveda i to redom onih problematičnih. Kada se rodiš u takvom okruženju, ni jezik ne savladaš kako treba (gro omladine rođene u takvim naseljima ima baš specifične naglaske, to je još i "kul"), a kamoli šta drugo. Posla nema, ulica te uzme pod svoje, za drugačije ni ne znaš, i zdravo, manjina se nekako izvuče kroz školu ili recimo fudbal kao Zlatan i to je to.
-stas se bolan uklapat ako zivis u demokratiji sto znaci da imas pravo na svoju kulturu i obicaje.demokratija=raznolikost.
Da, i sta je onda problem ti emigranata, imaju sva prava, zive u demokratiji, upraznjavaju svoje obicaje...ne mogu Swedi za njih ici u skole i jezik uciti..
- Maverick78
#207 Re: ŠVEDSKA
Srbi iz Švedske za B92 o neredima
Beograd, Stokholm -- Pripadnici srpske dijaspore u Švedskoj kažu za B92 da ljudi sa prostora bivše Jugoslavije ne učestvuju u neredima u toj zemlji.
O neredima u Stokholmu za B92 govori predsednik Saveza Srba u Švedskoj Đorđe Brstina, koji radi kao profesor matematike u jednoj tehničkoj školi.
On kaže da pripadnici dijaspore, koja potiče sa prostora bivše Jugoslavije, nemaju nikakve veze sa nasiljem na ulicama Stokholma.
“Uglavnom su naši ljudi svi dobro situirani, svi imaju dobre poslove, ne stide se da rade bilo kakav posao, dobro zarađuju i relativno dobro žive, nemaju nekih velikih problema da se integrišu u švedsko društvo. Međutim, u nekim dijelovima, naročito je to istaknuto u Stokholmu – imigranti, a naročito iz arapskih zemalja, grupišu se u nekim prigradskim naseljima“, kaže Brstina.
“Ja pretpostavljam da se sve ovo sada desilo kao jedan izraz frustracije stanovištva na sliku društva koja u njihovim očima nije posebno dobra. Vjerovatno bi ta slika toga društva, u očima građana nekih drugih država bila veoma zadovoljavajuća, obzirom da niko od tih ljudi nema nekih elementarnih životnih problema“, ocenjuje on.
“Ali ako se oni već krenuli da izraze neki svoj nemir, frustracije, nezadovoljstvo, pretpstavljam da su svi ovi požari, naročito požari koji se podmeću u školama, i obdaništima, i bibliotekama itd – oni nisu zaista djelo tih koji su iz socijalnih razloga pokrenuli građanski protest, već je očigledno, i svi se slažu u tome, da postoji jedan deo kriminalaca koje se jednostavno infiltriraju, tu vide svoju šansu", podseća Brstina.
"S druge strane postoji jedan broj tih maloljetnika koji jednostavno misle da je to zanimljivo, da je to uzbudljivo, da po čitavu noć hodaju okolo i pale tuđa auta itd. Tako da se stvorila ta jedna kompletna, čudna slika“, objašnjava predsednik Saveza Srba u Švedskoj.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=717311
-
Nebitan32
#208 Re: ŠVEDSKA
Mislim da je Svedska jos uvjek daleko od stanja u kojem se nalazi Francuska. Tamo je stanje potpuno izmaklo kontroli
Kako to izgleda
Kako to izgleda
-
Apror
#209 Re: ŠVEDSKA
Da vam kaže par riječi neko ko je rođen u Švedskoj i svoj životni vijek proveo u švedskom vrtiću, u švedskoj školi, na švedskom faksu, među mnogo nacija i naroda..
Naš narod i ovi okolni narodi (Srbija, Hrvatska, Bosna, Albanija) u većini slučajeva žive prosječne živote. Prva generacija se nije asimilirala i to jednostavno nije moguće, ali Šveđani sa njima nemaju problema. Druga, ako ima negdje i treća generacija su van bosne i balkana, to su u većini slučajeva skoro pa pravi Šveđani, da su malo plavlji, nebi ih se nikako moglo prepoznati, sem po imenu.
Recimo da imamo 100 Bošnjaka nasumično odabranih iz Švedske.. recimo da 90 njih živi sasvim normalne živote, pošteno i radno izdržavaju svoju porodicu. 5 njih je na socijali, a 5 se bavi nekim nelegalnim radnjama.. Ista stvar sa ostalima, tu negdje gore dole su brojke.
Šveđani su jednostavno takav narod, dobar i tolerantan.. Šveđanin sad ne razmišlja kako ih što prije protjerati, već razmišlja "a gdje smo mi to pogriješili, šta smo pogrešno uradili pa se arapi nisu asimilirali".
U takvim kvartovima jako je malo naših Balkanaca, a i ako ih ima, to su mahom izbjeglice sa Kosova i sl. Bosanska djeca NISU bila u neredima.
Naš narod i ovi okolni narodi (Srbija, Hrvatska, Bosna, Albanija) u većini slučajeva žive prosječne živote. Prva generacija se nije asimilirala i to jednostavno nije moguće, ali Šveđani sa njima nemaju problema. Druga, ako ima negdje i treća generacija su van bosne i balkana, to su u većini slučajeva skoro pa pravi Šveđani, da su malo plavlji, nebi ih se nikako moglo prepoznati, sem po imenu.
Recimo da imamo 100 Bošnjaka nasumično odabranih iz Švedske.. recimo da 90 njih živi sasvim normalne živote, pošteno i radno izdržavaju svoju porodicu. 5 njih je na socijali, a 5 se bavi nekim nelegalnim radnjama.. Ista stvar sa ostalima, tu negdje gore dole su brojke.
Šveđani su jednostavno takav narod, dobar i tolerantan.. Šveđanin sad ne razmišlja kako ih što prije protjerati, već razmišlja "a gdje smo mi to pogriješili, šta smo pogrešno uradili pa se arapi nisu asimilirali".
U takvim kvartovima jako je malo naših Balkanaca, a i ako ih ima, to su mahom izbjeglice sa Kosova i sl. Bosanska djeca NISU bila u neredima.
-
Apror
#210 Re: ŠVEDSKA
Vidim pominje se i priča o nacionalnosti.
Ja sam dijete Bošnjaka, moji pretci su odatle i jezik aktivno pričam i ne dam to zaboraviti.
Ali ja ne želim biti licemjer. Švedska je zemlja gdje sam ja rođen, to je zemlja koja mi je dala sve. Dobru zaštitu, dobru školovanje i mogućnost pronalaska posla. Sve ono za šta ja znam, sve ono što je istinski moje je u Švedskoj. Što ne znači da ja i Bosnu ne mogu voljeti, naravno da mogu.
Ja sam dijete Bošnjaka, moji pretci su odatle i jezik aktivno pričam i ne dam to zaboraviti.
Ali ja ne želim biti licemjer. Švedska je zemlja gdje sam ja rođen, to je zemlja koja mi je dala sve. Dobru zaštitu, dobru školovanje i mogućnost pronalaska posla. Sve ono za šta ja znam, sve ono što je istinski moje je u Švedskoj. Što ne znači da ja i Bosnu ne mogu voljeti, naravno da mogu.
- Sezam
#211 Re: ŠVEDSKA
Svaka cast i tebi i tvojim roditeljimaApror wrote:Vidim pominje se i priča o nacionalnosti.
Davno je jedan pametan covjek rekao, ucite djecu da vole i postuju zemlju u kojoj su rodjeni, a ne iskljucivo onu u kojoj ste vi rodjeni.
- uglavnomja
#212 Re: ŠVEDSKA
Apror wrote:Vidim pominje se i priča o nacionalnosti.
jaro, pismeniji si od mase onih koji se mrdnuli nisu iz bosne, skole pozavrsavali, cak i fakultete, ali ovako pismeno ne znaju napisati
-
Bodkin
#213 Re: ŠVEDSKA
znaci nisi asimiliran ako jos pricas jezik, to je odrenica?
@forumas iz swe pusti ti ove mudrosere, uzivaj gore i budi sretan sto ti je neki predak napravio dobar izbor. Poguraj nekog naseg i posavjetuj ga ako budes mogao i vise si napravio za nase ljude nego drzava;)
@forumas iz swe pusti ti ove mudrosere, uzivaj gore i budi sretan sto ti je neki predak napravio dobar izbor. Poguraj nekog naseg i posavjetuj ga ako budes mogao i vise si napravio za nase ljude nego drzava;)
- klavirdžija
#214 Re: ŠVEDSKA
I ja kažem, da hoće bogdo i svi ovi beskičmeni kvislinzi kojima je životni cilj i "uspjeh" postati Amerikanci ili Švedi otići, preimenovat u Hansove i nikada se ne vratiti, pa ni virtualno. 
-
Bodkin
#215 Re: ŠVEDSKA
Jasta, i da hoce povuci jos koga sa sobom. Pa se onda mozda neko vrati kao hans, otvori firmu, potrosi eura pa nauci balkance kako se i koliko radi. Al nema nista od toga, dobijace gore par hiljada eura mjesecno i bolice ih patka
a u bih ce i dalje san biti uvaliti se na budzet 
- klavirdžija
#216 Re: ŠVEDSKA
Nema se šta Hans vraćat, njega ionako boli patka jelde
, vratiće se Muzaferi i Sakibi ko ja. 
-
Apror
#217 Re: ŠVEDSKA
Jako dobro pišem, sam mi je izgovor nekih riječi loš i ne znam dobro kazivati par slova sa kvakama. Malo sporije pišem ali je većinom tačno što je dobro.Bodkin wrote:znaci nisi asimiliran ako jos pricas jezik, to je odrenica?![]()
Ja kad spomenem mojoj rodbini u Bosni da je Švedska moja zemlja u bilo kakvom smislu, odmah se ljute. A smatram da je to ispravnije nego da svojatam na sve načine Bosnu, da kritikujem Švedsku za sve a ta ista zemlja me hrani.
Moji roditelji su kratko bili u imigrantskoj četvrt, a onda smo se preselili u kraj gdje žive 95% Šveđani. I onda me pitaju zašto imam drugačiji stav o životu, vjeri i milion drugih stvari. Jednostavno bio pod drugim uticajem, tako odrastao i tu nema puno da se objašnjavati.
Moji roditelji su osobe sa srednjom školom (koja nije cijenjena u BIH), kad su došli radili su fizičke poslove. Da su ostali u BIH, imali bi mnogo teži i neudobniji život. Sigurno nebi mogli imati 4 djece kao što sada imaju. Ako sam imalo čovjek (a smatram da jesam) Švedsku moram poštovati iz razloga zato što je moje roditelje sa jako malo obrazovanja primila, obezbjedila im je stan, dala posao. Oni su to naravno iskoristili, naučili jezik i sada rade dosta bolje poslove.
Ne bih sebe mogao pogledati u ogledalo da ja sad u ovoj situaciji idem da rušim i palim tu istu zemlju koja mi je sve dala.
Imate pozdrav iz Lunda.
- insomnia78
#218 Re: ŠVEDSKA
Sve si u pravu care.
Zivio ti nama
s' moje sokoćalo
Zivio ti nama
s' moje sokoćalo
-
Bodkin
#219 Re: ŠVEDSKA
svaka castApror wrote:Jako dobro pišem, sam mi je izgovor nekih riječi loš i ne znam dobro kazivati par slova sa kvakama. Malo sporije pišem ali je većinom tačno što je dobro.Bodkin wrote:znaci nisi asimiliran ako jos pricas jezik, to je odrenica?![]()
Ja kad spomenem mojoj rodbini u Bosni da je Švedska moja zemlja u bilo kakvom smislu, odmah se ljute. A smatram da je to ispravnije nego da svojatam na sve načine Bosnu, da kritikujem Švedsku za sve a ta ista zemlja me hrani.
Moji roditelji su kratko bili u imigrantskoj četvrt, a onda smo se preselili u kraj gdje žive 95% Šveđani. I onda me pitaju zašto imam drugačiji stav o životu, vjeri i milion drugih stvari. Jednostavno bio pod drugim uticajem, tako odrastao i tu nema puno da se objašnjavati.
Moji roditelji su osobe sa srednjom školom (koja nije cijenjena u BIH), kad su došli radili su fizičke poslove. Da su ostali u BIH, imali bi mnogo teži i neudobniji život. Sigurno nebi mogli imati 4 djece kao što sada imaju. Ako sam imalo čovjek (a smatram da jesam) Švedsku moram poštovati iz razloga zato što je moje roditelje sa jako malo obrazovanja primila, obezbjedila im je stan, dala posao. Oni su to naravno iskoristili, naučili jezik i sada rade dosta bolje poslove.
Ne bih sebe mogao pogledati u ogledalo da ja sad u ovoj situaciji idem da rušim i palim tu istu zemlju koja mi je sve dala.![]()
Imate pozdrav iz Lunda.![]()
- Maverick78
#220 Re: ŠVEDSKA
Uzivaj u toj divnoj zemlji, a Boga mi si i u ekstra graduApror wrote:Jako dobro pišem, sam mi je izgovor nekih riječi loš i ne znam dobro kazivati par slova sa kvakama. Malo sporije pišem ali je većinom tačno što je dobro.Bodkin wrote:znaci nisi asimiliran ako jos pricas jezik, to je odrenica?![]()
Ne bih sebe mogao pogledati u ogledalo da ja sad u ovoj situaciji idem da rušim i palim tu istu zemlju koja mi je sve dala.![]()
Imate pozdrav iz Lunda.![]()
Inace meni je buraz sa porodicom u komsiluku tu kod tebe, u Malmeu, i nekako slicna prica kao i tvoja. Kad je dosao gore, radio vecinom fizicke poslove dok nije naucio jezik... posle je sve bilo lakse, pa i za bolji posao naravno. Danas ne da imaju ekstra zivot, nego kad ja to gledam iz ove moje balkanske bijedne perspektive, oni mi izgledaju kao bogatasi
- Mohikanacc
#221 Re: ŠVEDSKA
Vidim poceli smo i o ovoj zemlji, kontam ipak nisu zasluzili da se nadju ovdje.
Sta reci o drzavi gdje u gradu od 50 000 ljudi poslije 4 sata popodne nema zive duse? Znaci, namjerno mi zapalo za oko i namjerno pratio.. Svaki dan poslije 4 sata, za 5-6 dana, kad sve ukupno zbrojim je centrom proslo 10ak ljudi, ma i manje..
Niko ne spori njihov standard i njihove kapacitete. Isto tako mora se priznati da su to neke od najsumornijih zemalja na svijetu, a bio sam u niz sjevernih zemalja po svijetu. Dosada kakva tamo vlada je za bosanske pojmove apsolutno nepojmljiva, znaci dodje ti da se izgubis.
Sad ce Bosnjo uskociti i reci kako je njemu dobro..
Naravno da je dobro osobama koje vec imaju izgradjen zivot, imaju posao, zenu djecu, svakodnevne probleme, zadatke cime se zabavljaju, ali tek kad dodjes sam, bez igdje ikoga, osjetis hladnocu tog naroda. Kad kazem hladnoca, ne mislim da su oni zlobni ili losi ljudi, vec jednostavno jako inertan, uzdrzan, hladan narod.
A o njihovim metodama vaspitanja djece bi se moglo dosta toga napisati, samo nisam slobodan ovom prilikom.
Suma sumarum..
Zaraditi se može..
Može se upoznati i zanimljivih ljudi..
Može se imati život dostojan čovjeka
Ali nema teorije da ja mogu zamisliti situaciju gdje bih citav zivotni vijek proveo u jednoj takvoj zemlji..
A nasih ljudi, Srba, Kosovara i ostalih jugosa na svakom koraku, stvarno nisam znao da nas ima toliko tamo..
Sta reci o drzavi gdje u gradu od 50 000 ljudi poslije 4 sata popodne nema zive duse? Znaci, namjerno mi zapalo za oko i namjerno pratio.. Svaki dan poslije 4 sata, za 5-6 dana, kad sve ukupno zbrojim je centrom proslo 10ak ljudi, ma i manje..
Niko ne spori njihov standard i njihove kapacitete. Isto tako mora se priznati da su to neke od najsumornijih zemalja na svijetu, a bio sam u niz sjevernih zemalja po svijetu. Dosada kakva tamo vlada je za bosanske pojmove apsolutno nepojmljiva, znaci dodje ti da se izgubis.
Sad ce Bosnjo uskociti i reci kako je njemu dobro..
A o njihovim metodama vaspitanja djece bi se moglo dosta toga napisati, samo nisam slobodan ovom prilikom.
Suma sumarum..
Zaraditi se može..
Ali nema teorije da ja mogu zamisliti situaciju gdje bih citav zivotni vijek proveo u jednoj takvoj zemlji..
A nasih ljudi, Srba, Kosovara i ostalih jugosa na svakom koraku, stvarno nisam znao da nas ima toliko tamo..
-
LaBomba
#222 Re: ŠVEDSKA
Mohikanacc wrote:Vidim poceli smo i o ovoj zemlji, kontam ipak nisu zasluzili da se nadju ovdje.![]()
Sad ce Bosnjo uskociti i reci kako je njemu dobro..Naravno da je dobro osobama koje vec imaju izgradjen zivot, imaju posao, zenu djecu, svakodnevne probleme, zadatke cime se zabavljaju, ali tek kad dodjes sam, bez igdje ikoga, osjetis hladnocu tog naroda. Kad kazem hladnoca, ne mislim da su oni zlobni ili losi ljudi, vec jednostavno jako inertan, uzdrzan, hladan narod.
Suma sumarum..
Zaraditi se može..
I onda se mnogi cude sto se mnogi iz skandinavskih zemalja zanimaju za stanje u BiH, sto ih interesuje politika i ostalo, a sve s ciljem eventualnog povratka, kao ljudi sa svijescu, znanjem , sposobnosti itd, a ne kao sto neki misle da se treba vratit samo onako ko stoku da nas utovare na kamione, tj autobuse sa 2 kofera, i doci na prostu ledinu. Ja bi volio da svi iz Bih mogu doc u tu famoznu Svedsku i zivjeti tu par godina, pa bi onda skontali neke stvari, i sta sve imamo i mozemo imat u svojoj kuci.
- Mohikanacc
#223 Re: ŠVEDSKA
Da li ti zivis u Svedskoj kad si tog misljenja? I ako je odgovor da, da li zivis od '92?
-
LaBomba
#224 Re: ŠVEDSKA
Mohikanacc wrote:Da li ti zivis u Svedskoj kad si tog misljenja? I ako je odgovor da, da li zivis od '92?
Od 94...
- Mohikanacc
#225 Re: ŠVEDSKA
Da, razumijem te. Meni nije jasno kako Svedska i dalje zadrzi epitete "najbolja zemlja na svijetu" i sl.
Super je meni bilo sto sam dosao iz bijede istocne Bosne da radim za 2400 eura u Svedskoj prvih par godina, ali ne cini zivot samo pare, ima tu i drugih segmenata, a u onom socijalnom, Svedska je vrlo losa. To meni bas ne godi, ali naravno ne moze sve u jednom, jer savrsena zemlja ne postoji.
Ali narod u Bosni i dalje misli da se od svedske socijale zivi, da se od toga kupuju auta i grade kuce..
Super je meni bilo sto sam dosao iz bijede istocne Bosne da radim za 2400 eura u Svedskoj prvih par godina, ali ne cini zivot samo pare, ima tu i drugih segmenata, a u onom socijalnom, Svedska je vrlo losa. To meni bas ne godi, ali naravno ne moze sve u jednom, jer savrsena zemlja ne postoji.
Ali narod u Bosni i dalje misli da se od svedske socijale zivi, da se od toga kupuju auta i grade kuce..