Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
SA 071

#201 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Maystor wrote:
Stvarno si ograničen kada je ova tema u pitanju. Sunspider je single-threaded test, kontaš? Vjerovatno ne, pa da ti objasnim, koristi samo 1 jezgru, makar ih bilo 4 u telefonu. Lumia 920 ima izuzetno dobar procesor, qualcomm MSM8960 sa dvije krait jezgre koje su mnogo naprednije od cortexa A9 u starom galaxiju. Isti taj krait (sa 4 jezgre) je osnova za snapdragom 600/800 koji drži gotovo kompletno tržište high-end telefona u ovoj godini. Naravno da je 1 krait core brži i bolji od 1 A9 corea u starom samsungu. Čak bih rekao da je dual core krait (lumia) bolji procesor od quad core A9 (S3).
Poredi procesor u nokiji sa istim u androidu, pa se onda javi. I ne zaboravi da 920 ima duplo manje piksela na ekranu nego većina današnjih androida (full hd), što se itekako odražava na testovima, kao i u subjektivnom dojmu fluidnosti.
Ko išta zna o operativnim sistemima zna da microsoft nikada nije bio poznat po optimiziranim, stabilnim i sigurnim OS. Tvoja tvrdnje su jednostavno smiješne.
Imaju dva testa na linku koji ti je dao Qler, pa pretpostavljam da je mislio na drugi.

Lumia 920 ima duplo manje piksela? Gustina piksela je kod 920-ke preko 330, a ljudsko oko ne raspoznaje nikakvu razliku preko 300 piksela po inču. Full HD na mobitelu je nešto neophodno? Naravno da će Nokia izbaciti i 4 jezgra i full HD čim MS to svojim OS-om dopusti, na to ih konkurencija tjera, ali za tim realno nema nikakve potrebe. Imaš ti androida koji nemaju full HD (to je samo kod ovih novijih jačih modela) a imaju dual core 1,5GHz pa nisu fluidni kao Lumia. Možda se ti kao nešto i razumiješ u IT tehnologiju, ali si brate po ovom pitanju (WP i njegove optimizacije i fluidnosti) u kontradiktornosti sa svim relevantnim "recenzentima" smart telefona na specijaliziranim portalima i časopisima.

Moram Qleru stati u odbranu jer ste ga pravo izbacili iz cipela...
Qler

#202 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ma ja sam skontao da ja nemam pojma.. sreca pa imamo fandroide i lagdoride da nas uce o stabilnosti, sigurnosti i fluidnosti mobilnog OS-a. ;)
SA 071

#203 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Maystor wrote:
PIMP-Meister-2000 wrote: Ispada prastari Symbian babo za taj MS-ov WP shit. :D Nema Fincima spasa dok konačno ne priznaju sebi da su usrali sa WP-om i pređu na Android. Garantujem da će poharati tržištem. Ja bi prvi gledao da svoj gs3 mijenjam (uz doplatu naravno) za Nokia fon na Androidu.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 4 Beta
Ja se ne mogu načuditi šta je sebi nokia dopustila. Njih je Elop doslovno uništio, radi se o microsoftovom čovjeku, koji je nokiu povalio do dna. I još uvijek ga drže :shock:
Mislim da je za nokiju gotovo, čak i da sutra pređu na android - zakasnili su. Prodaja ima opada 30% na godišnjem nivou, nalaze se u slobodnom padu. Nemaju nikakve šanse protiv korejanaca, applea itd. A do juče su bili najjači na svijetu, skoro bez konkurencije.
Za ovaj dio se dijelom slažem. Ne ulazeći u strateški "kvalitet" i prednost odluke prelaska na WP gdje bi se svojim kvalitetom Nokia kao proizvođač nametnula kao lider u tom ekosistemu (kao što je to i sada slučaj) u odnosu na širenje na više platformi (i MeeGo i Android i WP-nešto slično kao Sami sa Badom, Androidom, WP-om), ali taktika ovog prelaska je bila katastrofa.
Prvo objavi sahranu Symbiana koji se još uvijek dobro držao iako je gubio tlo pod nogama, jer su se drugi još uvijek dokazivali-ovom objavom im je on prekratio posao i sam priznao da su drugi bolji.
Drugo, iako je objavio vlastitu sahranu (sahranu Symbiana), nije imao spremnu alternativu nego je prvi WP telefon čekao skoro godinu dana da ugleda svjetlo dana. Za to vrijeme je Symbian bio u slobodnom padu.
Treće, izbacuje prvi telefon koji spada u klasu skupih telefona sa novim WP 7 operativnim sistemom koji je nesavršen, čak lošiji i od Symbiana. I još ide marketinški na "odabrane operatore" kao da ima iPhone u ponudi sa silnim aplikacijama umjesto da ga učini dostupnim svima. Neko ko ulazi u nešto novo neće baš biti spreman kockati se i dati brdo para za neprovjerenu stvar. Možda je bolje da su išli prvo sa jeftinim varijantama da raja to osjete i prihvate. Isto je i sa WP 8 urađeno, iako je on napravio evolucijski iskorak u odnosu na WP 7.
Četvrto, cijelo vrijeme je Nokia plaćala Microsoftova kašnjenja, nedostatke i pogrešne tajminge. Pa objave spreman telefon da ga sutra puste u prodaju, ali se čeka po 2-3 mjeseca dok MS završi još neke stvari. I tako redom...
Maystor

#204 Re: Nokia Lumia

Post by Maystor »

SA 071 wrote:
Maystor wrote:
Stvarno si ograničen kada je ova tema u pitanju. Sunspider je single-threaded test, kontaš? Vjerovatno ne, pa da ti objasnim, koristi samo 1 jezgru, makar ih bilo 4 u telefonu. Lumia 920 ima izuzetno dobar procesor, qualcomm MSM8960 sa dvije krait jezgre koje su mnogo naprednije od cortexa A9 u starom galaxiju. Isti taj krait (sa 4 jezgre) je osnova za snapdragom 600/800 koji drži gotovo kompletno tržište high-end telefona u ovoj godini. Naravno da je 1 krait core brži i bolji od 1 A9 corea u starom samsungu. Čak bih rekao da je dual core krait (lumia) bolji procesor od quad core A9 (S3).
Poredi procesor u nokiji sa istim u androidu, pa se onda javi. I ne zaboravi da 920 ima duplo manje piksela na ekranu nego većina današnjih androida (full hd), što se itekako odražava na testovima, kao i u subjektivnom dojmu fluidnosti.
Ko išta zna o operativnim sistemima zna da microsoft nikada nije bio poznat po optimiziranim, stabilnim i sigurnim OS. Tvoja tvrdnje su jednostavno smiješne.
Imaju dva testa na linku koji ti je dao Qler, pa pretpostavljam da je mislio na drugi.

Lumia 920 ima duplo manje piksela? Gustina piksela je kod 920-ke preko 330, a ljudsko oko ne raspoznaje nikakvu razliku preko 300 piksela po inču. Full HD na mobitelu je nešto neophodno? Naravno da će Nokia izbaciti i 4 jezgra i full HD čim MS to svojim OS-om dopusti, na to ih konkurencija tjera, ali za tim realno nema nikakve potrebe. Imaš ti androida koji nemaju full HD (to je samo kod ovih novijih jačih modela) a imaju dual core 1,5GHz pa nisu fluidni kao Lumia. Možda se ti kao nešto i razumiješ u IT tehnologiju, ali si brate po ovom pitanju (WP i njegove optimizacije i fluidnosti) u kontradiktornosti sa svim relevantnim "recenzentima" smart telefona na specijaliziranim portalima i časopisima.

hajmo redom
1. na drugom testu je LG sa 4 jezgre obrisao pod sa nokijom (koja ima isti procesor ali sa 2 jezgre), što upravo obara qlerovu tvrdnju da su 4 jezgre nepotrebne. naravno, postoje aplikacije koje ne mogu iskoristiti više od 1 procesora, i takav je sunspider npr.
2. Ukupan broj piksela na L 920 je 1280x768=0,983 megapiksela, a često je porede sa telefonima koji imaju drugačiju rezoluciju. Ako neki telefon ima full hd, tj 1920x1080=2,074 megapiksela, to je više nego duplo od nokije i u tom slučaju bi se skor na nekom grafičkom testu trebao skalirati da bi poređenje bilo fer. Sličan primjer, često porede iphone 5 u igrama sa drugim telefonima od kojih neki imaju puno veću rezoluciju i naravno da apple uvijek "pobijedi". To ti je kao kad bi igrale dvije ekipe fudbala, jedna ima 10 a druga 5 igrača.
3. nije tačno da ljudsko oko ne razlikuje više od 300 ppi, ja na galaxyu S4 koji ima preko 440 ppi još uvijek mogu uočiti pikselizaciju kada se zagledam (crna kosa linija na bijelom ekranu npr), a i svi relevantni recenzenti su konstatovali da je evidentna razlika između ekrana sa 300 i 440 ppi. Vjerovatno se preko 500-600 ppi neće moći razlikovati ništa.
4. wp je inferioran kako androidu tako i iosu i to jasno kažu svi koji se bave ozbiljnim recenzijama. To ti nemam namjeru pojašnjavati
betametazon

#205 Re: Nokia Lumia

Post by betametazon »

SA 071 wrote:
betametazon wrote:samo da prijavim da cu sa zadovoljstvom da se rijesim Lumie610 koju sam dobio na probu...koji troll od telefona, nema BT (?) ne mozes poslat sliku izmedju dvije Nokie, nidje veze :D pa onda onaj zune, cuj ne moze se kao Mass storage koristit, pa onda za sta god krenes za sve ti treba internet konekcija :D ma troll obicni, mooda pod bubrege pod izgovorom "za malo para"...meni laksa i prakticnija moja E71 1000 x :D
Lumia 610 je na WP 7.5, dok je ovdje riječ o WP 8 koji je te nedostatke riješio, kao i mnogo drugih stvari...
je li moguce updetovati sa 7.5 na 8 na Lumiji 610? i podrzava li sve ispravljene nedostatke (od cega meni zasad najbitnije bluetooth i malo laksi rad na prenosu slika, muzike i slicno sa racunara na tel i obratno) s obzirom na ogranicen procesor i ram?
Qler

#206 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Imas na store aplikaciju nokia bluetooth transfer ili tako nekako. Sa njom mozes slati preko bt slike i sve.
SA 071

#207 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

betametazon wrote:
SA 071 wrote:
betametazon wrote:samo da prijavim da cu sa zadovoljstvom da se rijesim Lumie610 koju sam dobio na probu...koji troll od telefona, nema BT (?) ne mozes poslat sliku izmedju dvije Nokie, nidje veze :D pa onda onaj zune, cuj ne moze se kao Mass storage koristit, pa onda za sta god krenes za sve ti treba internet konekcija :D ma troll obicni, mooda pod bubrege pod izgovorom "za malo para"...meni laksa i prakticnija moja E71 1000 x :D
Lumia 610 je na WP 7.5, dok je ovdje riječ o WP 8 koji je te nedostatke riješio, kao i mnogo drugih stvari...
je li moguce updetovati sa 7.5 na 8 na Lumiji 610? i podrzava li sve ispravljene nedostatke (od cega meni zasad najbitnije bluetooth i malo laksi rad na prenosu slika, muzike i slicno sa racunara na tel i obratno) s obzirom na ogranicen procesor i ram?
Ne može se nadograditi, ali je na WP8 to riješeno...
SA 071

#208 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Maystor wrote:
SA 071 wrote:

hajmo redom
1. na drugom testu je LG sa 4 jezgre obrisao pod sa nokijom (koja ima isti procesor ali sa 2 jezgre), što upravo obara qlerovu tvrdnju da su 4 jezgre nepotrebne. naravno, postoje aplikacije koje ne mogu iskoristiti više od 1 procesora, i takav je sunspider npr.
2. Ukupan broj piksela na L 920 je 1280x768=0,983 megapiksela, a često je porede sa telefonima koji imaju drugačiju rezoluciju. Ako neki telefon ima full hd, tj 1920x1080=2,074 megapiksela, to je više nego duplo od nokije i u tom slučaju bi se skor na nekom grafičkom testu trebao skalirati da bi poređenje bilo fer. Sličan primjer, često porede iphone 5 u igrama sa drugim telefonima od kojih neki imaju puno veću rezoluciju i naravno da apple uvijek "pobijedi". To ti je kao kad bi igrale dvije ekipe fudbala, jedna ima 10 a druga 5 igrača.
3. nije tačno da ljudsko oko ne razlikuje više od 300 ppi, ja na galaxyu S4 koji ima preko 440 ppi još uvijek mogu uočiti pikselizaciju kada se zagledam (crna kosa linija na bijelom ekranu npr), a i svi relevantni recenzenti su konstatovali da je evidentna razlika između ekrana sa 300 i 440 ppi. Vjerovatno se preko 500-600 ppi neće moći razlikovati ništa.
4. wp je inferioran kako androidu tako i iosu i to jasno kažu svi koji se bave ozbiljnim recenzijama. To ti nemam namjeru pojašnjavati
1. Gdje je Samsung GS3 u testovima? Ispod Nokije u oba slučaja, a i on ima 4 jezgra. Možda ipak Qler i nije pogriješio i možda ipak ima i optimizacija resursa svog udjela.
2. Naravno da ima razlike je li Full HD displej ili ne, ali na 4 ili 5 inča ti tu razliku ne primjećuješ u normalnoj upotrebi. Ali jeste stvar prestiža.
3. Ljudsko oko NE MOŽE "u normalnoj upotrebi" primjetiti nikakvu razliku u gustini preko 300 ppi. To što si ti privukao telefon na par cm od oka pa primjetio liniju nema veze sa ovim što ti ja pričam. Kada gledaš sadržaje na telefonu odmakneš ga bar 30-40 cm od očiju. Tada razliku ne možeš registrovati. Ako telefon približiš toliko blizu da možeš eventualno vidjeti tu neku liniju, tada ne možeš vidjeti sadržaj na telefonu jer je preblizu.
4. WP je inferioran u odnosu na android i iOS po pitanju aplikacija (to i sve recenzije navode), u odnosu na android i Symbian po pitanju multitaskinga (sve recenzije navode), ali po pitanju fluidnosti i optimizacije je superioran u odnosu na android (i ovo sve recenzije navode), pa čak i u odnosu na iOS kojeg smatraju izuzetno optimiziranim. Pa iPhone ima dual core 1,2 GHz pa radi bez greške i bolje nego androidi sa 4 jezgra po 1,5 GHz. Bojim se da si pomiješao aplikacije sa fluidnošću OS-a.

P.S. U suštini govorimo slične stvari, ali iz različitih "emotivnih" uglova. Niko ovdje ne brani WP, ne može se on još uvijek gurati ispred androida u većini stvari, ali nije tačno da je android u svim segmentima superioran. Ima stvari u kojima je android smeće i ti to znaš, ali nećeš da priznaš. Ovdje smo govorili o Nokiji kao telefonu, a ne operativnom sistemu.

P.P.S. Kada govorimo o prekapaciranosti hardvera, 4 jezgre, full HD i sl. Isto da imaš Poršea od 400 KS, ali ga možeš voziti samo po makadamu i rupama. Koji će ti kurac 400 KS kada ne možeš zbog ograničenja makadama (čovjeka ili bilo kojeg drugog razloga) ni iskoristiti tih 400 KS. Ili kada je optimizacija u pitanju imaš auto od 3 tone i 250 KS (android) i auto od 1,5 tonu i 200 KS (WP). I onda porediš 250 KS i ovih 200 KS i kažeš da je 200 KS malo, a on sa 200 fura brže nego da ovaj prvi ima i 300 KS. Naravno, ovo je više "figurativno" rečeno da bolje shvatiš šta hoću reći.

LP
forum_selektor

#209 Re: Nokia Lumia

Post by forum_selektor »

:-) Ubacivanje argumenata navodjenjem primjera snage jednog automobila na temi o smart telefonima najblaze receno prelazi granice dobrog ukusa, da ne kazem da kod veceg dijela citatelja izaziva psiholoske traume.
Od toliko primjera iz svijeta tehnologije nadje se pojedinac koji u diskusiju ubaci konjske snage, makadam i kao poslasticu na to sve doda i Porsche :zid:, sve ovo sa aktuelnom raspravom ima NULA dodirnih tacaka. :hrkljush:
sema911s

#210 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

evo da se i ja pofalim napokon postao vlasnik lumia 920,., tek dosao u ruke pa ce kako mi je srcu drazi sigurno bit bolji a ljepsi je od poslovnog note 2,.,

imal ko kakvih uputa za pocetak da sta da radim evo buljim u njega ko u sareno tele i neznam sta dalje,.

a adroidasi odleprsajte sa temee dosadni ste sa tim poredjenima,. jbte naucno dokazano da nesto nevidis i nadje se bosnjo kaze on vidi,.,,
Qler

#211 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Prvo sve regional settins prebaci na UK, a ne na BIH. Drugo skini skoro sve one nokia excluaive apps za kameru, zvanicna fb aplikacija je najbolja od svih os-ova, battery app, pro tube, to su neke koje ja imam... Ebay, free ringtones, imdb, wikipedia, twitter, adobe reader, ma ima svega, nadjes sta ti treba.

jos savjet u internet settings stavi da je google default search engine a ne bing i pod wi fi pa advanced ukljuci keep wifi on when screen locks.
Maystor

#212 Re: Nokia Lumia

Post by Maystor »

SA 071 wrote: 1. Gdje je Samsung GS3 u testovima? Ispod Nokije u oba slučaja, a i on ima 4 jezgra. Možda ipak Qler i nije pogriješio i možda ipak ima i optimizacija resursa svog udjela.
2. Naravno da ima razlike je li Full HD displej ili ne, ali na 4 ili 5 inča ti tu razliku ne primjećuješ u normalnoj upotrebi. Ali jeste stvar prestiža.
3. Ljudsko oko NE MOŽE "u normalnoj upotrebi" primjetiti nikakvu razliku u gustini preko 300 ppi. To što si ti privukao telefon na par cm od oka pa primjetio liniju nema veze sa ovim što ti ja pričam. Kada gledaš sadržaje na telefonu odmakneš ga bar 30-40 cm od očiju. Tada razliku ne možeš registrovati. Ako telefon približiš toliko blizu da možeš eventualno vidjeti tu neku liniju, tada ne možeš vidjeti sadržaj na telefonu jer je preblizu.
4. WP je inferioran u odnosu na android i iOS po pitanju aplikacija (to i sve recenzije navode), u odnosu na android i Symbian po pitanju multitaskinga (sve recenzije navode), ali po pitanju fluidnosti i optimizacije je superioran u odnosu na android (i ovo sve recenzije navode), pa čak i u odnosu na iOS kojeg smatraju izuzetno optimiziranim. Pa iPhone ima dual core 1,2 GHz pa radi bez greške i bolje nego androidi sa 4 jezgra po 1,5 GHz. Bojim se da si pomiješao aplikacije sa fluidnošću OS-a.

P.S. U suštini govorimo slične stvari, ali iz različitih "emotivnih" uglova. Niko ovdje ne brani WP, ne može se on još uvijek gurati ispred androida u većini stvari, ali nije tačno da je android u svim segmentima superioran. Ima stvari u kojima je android smeće i ti to znaš, ali nećeš da priznaš. Ovdje smo govorili o Nokiji kao telefonu, a ne operativnom sistemu.

P.P.S. Kada govorimo o prekapaciranosti hardvera, 4 jezgre, full HD i sl. Isto da imaš Poršea od 400 KS, ali ga možeš voziti samo po makadamu i rupama. Koji će ti kurac 400 KS kada ne možeš zbog ograničenja makadama (čovjeka ili bilo kojeg drugog razloga) ni iskoristiti tih 400 KS. Ili kada je optimizacija u pitanju imaš auto od 3 tone i 250 KS (android) i auto od 1,5 tonu i 200 KS (WP). I onda porediš 250 KS i ovih 200 KS i kažeš da je 200 KS malo, a on sa 200 fura brže nego da ovaj prvi ima i 300 KS. Naravno, ovo je više "figurativno" rečeno da bolje shvatiš šta hoću reći.

LP
to što pišeš naprosto nije tačno. Ne možeš lumiu porediti sa sgs3, krait procesor je superiran u odnosu na stari cortex a9 u samsungu, bez obzira na to što su 2:4 jezgre. Ako hoćeš da napraviš poređenje moraš uzeti isti (ili veoma sličan) hardware. Evo ti primjer: sony xperia v ima isti soc kao lumia 920 i približno istu rezoluciju. Pa da vidimo šta bolje radi, windows ili android:
http://www.gsmarena.com/sony_xperia_v-review-877p4.php
kao što vidiš, sony dere lumiu bez ikakvih problema. I to je bio android 4.0.4, naspram windowsa 8. JB 4.2.2 je znatno optimizovaniji od 4.0.4 i razlika bi bila još veća u tom slučaju. Takođe možeš vidjeti da xperia v dere bez problema sgs 3 što potvrđuje moju priču.
Što se tiče priče o ekranima, evo šta kažu na gsmareni (njima valjda vjeruješ)
The 300+ ppi screens of last year's flagships are pretty close to the limit, but the jump to 400+ ppi isn't about individual pixels - it was already pretty hard to see jagged edges on 720p screens but the 400+ ppi displays look smoother still.
http://www.gsmarena.com/htc_one-review-912p3.php
Maystor

#213 Re: Nokia Lumia

Post by Maystor »

sema911s wrote:evo da se i ja pofalim napokon postao vlasnik lumia 920,., tek dosao u ruke pa ce kako mi je srcu drazi sigurno bit bolji a ljepsi je od poslovnog note 2,.,

imal ko kakvih uputa za pocetak da sta da radim evo buljim u njega ko u sareno tele i neznam sta dalje,.

a adroidasi odleprsajte sa temee dosadni ste sa tim poredjenima,. jbte naucno dokazano da nesto nevidis i nadje se bosnjo kaze on vidi,.,,
ne buljiš u šareno tele, već ko tele u šarena vrata ;-)
niko te ne tjera da čitaš naše rasprave, kojima očito nisi dorastao.
a temu ti je počeo zachatavati qler nebuloznim izjavama o androidu, ničim izazvan. Ja sam samo naveo da to nije tačno.
Bez obzira na sve, sretno ti s telefonom, kao i svima koji su ga uzeli u ovoj povoljnoj ponudi bhtelecoma. Gledajući iz ugla krajnjeg korisnika, nije ni loše što je nokia u ovoj situaciji, eto prilike da se dođe do telefona povoljno.
sema911s

#214 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

Maystor wrote:
sema911s wrote:evo da se i ja pofalim napokon postao vlasnik lumia 920,., tek dosao u ruke pa ce kako mi je srcu drazi sigurno bit bolji a ljepsi je od poslovnog note 2,.,

ne buljiš u šareno tele, već ko tele u šarena vrata ;-)
niko te ne tjera da čitaš naše rasprave, kojima očito nisi dorastao.
a temu ti je počeo zachatavati qler nebuloznim izjavama o androidu, ničim izazvan. Ja sam samo naveo da to nije tačno.
Bez obzira na sve, sretno ti s telefonom, kao i svima koji su ga uzeli u ovoj povoljnoj ponudi bhtelecoma. Gledajući iz ugla krajnjeg korisnika, nije ni loše što je nokia u ovoj situaciji, eto prilike da se dođe do telefona povoljno.
dorastao vjeruj jesam samo ste ko djeca kada smo mjerkali cija je cuna manja,,.,
a android je takav samo sto je komercijalan i sto ga google gura u sve,., a gura ga u sve jer neka druga opcija nepostoji,., rade nesto slicno ko ms prije nkoliko god, kada si bio osudjen na njih,.,
a to za gustinu pixela nemoze ljudsko oko vidjet razliku,., 30slika u sekundi je sto mi vidimo jedino ako si borg mozes vidjet nesto vise,,

a fontele ko svaki novi fontele na pocetku bauk a poslije,.,

a pitanje nokia je u ovoj situaciji zbog ms i pohlepe da jeftino dodju do proizvodjaca tel, koji ima vec razgranatu mrezu,. os nudi malo il nimalo u odnosu na android,(mada se meni android zbog toga nesvidja),.,
a kada pogledas koliko nokia zaradi sa jednog tel koliko recimo samsung budu ti neke stvari jasnije,.
jest da treba zahvalit androidu jer zbog njegove tezine se razvijaju ti silni procesori sa bezbroj jezgir i ti megaherci idu u velike brojeve,.,
SA 071

#215 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Qler wrote:Prvo sve regional settins prebaci na UK, a ne na BIH. Drugo skini skoro sve one nokia excluaive apps za kameru, zvanicna fb aplikacija je najbolja od svih os-ova, battery app, pro tube, to su neke koje ja imam... Ebay, free ringtones, imdb, wikipedia, twitter, adobe reader, ma ima svega, nadjes sta ti treba.

jos savjet u internet settings stavi da je google default search engine a ne bing i pod wi fi pa advanced ukljuci keep wifi on when screen locks.
Qler, zašto na UK, a ne na BiH?
SA 071

#216 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

forum_selektor wrote::-) Ubacivanje argumenata navodjenjem primjera snage jednog automobila na temi o smart telefonima najblaze receno prelazi granice dobrog ukusa, da ne kazem da kod veceg dijela citatelja izaziva psiholoske traume.
Od toliko primjera iz svijeta tehnologije nadje se pojedinac koji u diskusiju ubaci konjske snage, makadam i kao poslasticu na to sve doda i Porsche :zid:, sve ovo sa aktuelnom raspravom ima NULA dodirnih tacaka. :hrkljush:
Da bih približio sliku laiku, to je bio jedan dobar primjer.

Pošto ti već vrlo dobro znaš sve ovo i mnogo više, tebi primjeri sa konjskim snagama ne trebaju i ti nisi ni trebao da se zamaraš čitanjem postova na ovoj temi, očito. Imaš ti i referentnijih foruma za raspravu i razmjenu mišljenja među "inžinjerima", pa stvarno nije potrebno da jedan ekspert poput tebe gubi vrijeme na jednom ovakvom "opštenarodnom" forumu. :run: Izuzev, ako nema kapaciteta za te referentije forume. :-)

Tema je Nokia Lumia i telefoni iz tog "miljea". Ne android, ne WP, već Lumia rang Nokia telefona... 8)
Qler

#217 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Pa npr za bih nema nokia music app. Ima jos tih nekih stvari, mislim cak i ako ti je nokia acc na bih nemas onaj mix radio.
forum_selektor

#218 Re: Nokia Lumia

Post by forum_selektor »

SA 071 wrote:
forum_selektor wrote::-) Ubacivanje argumenata navodjenjem primjera snage jednog automobila na temi o smart telefonima najblaze receno prelazi granice dobrog ukusa, da ne kazem da kod veceg dijela citatelja izaziva psiholoske traume.
Da bih približio sliku laiku, to je bio jedan dobar primjer.

Pošto ti već vrlo dobro znaš sve ovo i mnogo više, tebi primjeri sa konjskim snagama ne trebaju i ti nisi ni trebao da se zamaraš čitanjem postova na ovoj temi, očito. Imaš ti i referentnijih foruma za raspravu i razmjenu mišljenja među "inžinjerima", pa stvarno nije potrebno da jedan ekspert poput tebe gubi vrijeme na jednom ovakvom "opštenarodnom" forumu. :run: Izuzev, ako nema kapaciteta za te referentije forume. :-)

Tema je Nokia Lumia i telefoni iz tog "miljea". Ne android, ne WP, već Lumia rang Nokia telefona... 8)

prvo me dižeš, pa me onda spuštaš.. baš si zeznut :oops:

ali dobro da se ne rasplamsava ionako dosadna tematika, povlacim se. sretno vam sa dvojezgrenim Lumia telefonima. :wink:
Quaresma

#219 Re: Nokia Lumia

Post by Quaresma »

ja cu jos malo sacekati dok se ne prebacim u toptim, nego Qler, sta donosi Amber update, mene interesuje
da li ce konacno ubaciti u postavke da mogu da si namjestim koju hocu muziku kad me neko zove, bez aplikacije
onaj feature sa smanjivanjem zvuka, da li ce to ispraviti
Qler

#220 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Za amber znam da ce donijeti onal always on sat na displayu, mozda notifikacije o propustenim pozivima, porukama, to nije sigurno, izgleda da ce ona win home tipka sluziti kao notifikacijsko svijetlo, nova smart gamera appkoja ce se moci podesiti da se pokrece umjesto standardne, i jos nekh sthari ce biti, nesto oko displaya sl. Potrazi na netu review lumia 925 ona vec ima amber update.

A zvuk daj boze, to bi bilo extra, i melodije, koje i sad mogu ali mora ispunjavati tonu uslova da bije onako stavio. Ovaj ringtone maker od nokie je super sad. Mene jos nervira sto nema prakticno ring and vibrate. Jer vibrira kad pocne da zvoni, i onda opet kad melodija krene ispocetka. Ili ako ti melodija traje 30 sekundi znaci vibrira svako 30 sekundi... Bezveze.
betametazon

#221 Re: Nokia Lumia

Post by betametazon »

Qler, jel mislis na ovo http://store.ovi.com/content/345137 ? moze li se ovo instalirati na WP7.5? Onaj poslije tebe rece da ne postoji mogucnost apgrejda na 8.0... :( cini se da cu ga vratiti ipak, za dva tri mjeseca kad budem trebao da ga platim (200,00 KM) moci cu kupiti vjerovatno bolji tel...doduse polovan a ovaj je nov samo zakljucan na eronet :S
Quaresma

#222 Re: Nokia Lumia

Post by Quaresma »

jarane ti si fulo store, to je za symbian
ovde potrazi http://www.windowsphone.com/en-us/store
Qler wrote:Za amber znam da ce donijeti onal always on sat na displayu, mozda notifikacije o propustenim pozivima, porukama, to nije sigurno, izgleda da ce ona win home tipka sluziti kao notifikacijsko svijetlo, nova smart gamera appkoja ce se moci podesiti da se pokrece umjesto standardne, i jos nekh sthari ce biti, nesto oko displaya sl. Potrazi na netu review lumia 925 ona vec ima amber update.

A zvuk daj boze, to bi bilo extra, i melodije, koje i sad mogu ali mora ispunjavati tonu uslova da bije onako stavio. Ovaj ringtone maker od nokie je super sad. Mene jos nervira sto nema prakticno ring and vibrate. Jer vibrira kad pocne da zvoni, i onda opet kad melodija krene ispocetka. Ili ako ti melodija traje 30 sekundi znaci vibrira svako 30 sekundi... Bezveze.
znam ja sta donosi nokia, mene interesuje microsoftov update, nervira me kad moram skidati aplikacije za nesto, zbog toga i pitam
Qler

#223 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

mislim da je amber samo nokijin, mozda grijesim. A onda oni gdr 2 ili 3 dolaze od ms-a
betametazon

#224 Re: Nokia Lumia

Post by betametazon »

Quaresma wrote:jarane ti si fulo store, to je za symbian
ovde potrazi http://www.windowsphone.com/en-us/store
hvala, pokusao sam skinuti ali komplikovano je, ionako sam izivciran, jednostavno cu vratiti tel i uzeti nekad polovan android kojem nista ne fali. to je to :)
Qler

#225 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Post Reply