OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post Reply
daddy-kool

#201 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by daddy-kool »

golfiista wrote:... Javna uprava je stalna i nepromjenjiva kategorija.

U prilog ovome govore i podaci da tek danas pojedine zemlje EU rade ono sto ti govoris, a te drzave su 50 godina ispred nas. Dakle, i ako se desi, nece skoro. Na kraju krajeva vrlo smo mala i malo zaduzena zemlja sto ce reci da sa MMF kreditima mozemo gurati jos bar dvadesetak godina, sasvim dovoljno da se sadasnji politicari namire za lijepu i ugodnu starost. Kada kazem politicari mislim na domace ali i strane jebivjetre sto se bogate na nasoj indolentnosti i neizainteresovanosti da bilo sto sami napravimo.

Narod je nepresusan izvor vune za sisanje i to je fakat. Moras shvatiti da su neke stvari jednostavno nepromjenjive , bas kao cinjenica da se sunce radja i umire svakog dana, bez izuzetka.

Dakle, tema je nigdje veze.
:thumbup:
Mister Yes

#202 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by Mister Yes »

Tema je niđe veze jer je zamjenila uzrok i posljedice. NIsu budžetlije uzrok problema već su način na koji se rješava problem. A problem se zove nezaposlenost kao posljedica uništenja privrede, uništenja tržišta, redukcije tržišta, neprivlačnosti za investitore (zbog nestabilnosti), katastrofalnog Daytonskog ustava i globalne situacije. Da nam narod ne bi pomro od gladi (ili otišao iz zemlje) sistemski ih kačimo na budžet i zadužujemo se do nekih boljih vremena. Dakle to je naš način da prevladamo krizu i u ovim uslovima je zaista jedini način. Osim povratka komunizma naravno :P
nosara

#203 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

Mister Yes wrote:
miki.ba wrote:Pojedi ti lava, cisto da zadovoljiš pravdu. :D
Pravda je zadovoljena čim sam bio toliki idiot da mi lav pojede dijete ;-)
Nisam mislio na lava bukvalno, lava mozes i da ne vidis nikad u zivotu... Lav je kapitalista koji ce, sta god ti uradio, pojest i tebe i tvoje dijete... Tu tvoja pamet i sposobnost ne igra ulogu jer skaces iz mjesta, a on iz zaleta dugog 100 godina...
daddy-kool

#204 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:Tema je niđe veze jer je zamjenila uzrok i posljedice. NIsu budžetlije uzrok problema već su način na koji se rješava problem. A problem se zove nezaposlenost kao posljedica uništenja privrede, uništenja tržišta, redukcije tržišta, neprivlačnosti za investitore (zbog nestabilnosti), katastrofalnog ustava i globalne situacije. Da nam narod ne bi pomro od gladi sistemski ih kačimo na budžet i zadužujemo se do nekih boljih vremena. Dakle to je naš način da prevladamo krizu i u ovim uslovima je zaista jedini način. Osim povratka komunizma naravno :P
I u komunizmu se isto radilo, firmi se naloži da zaposli još 100 ljudi, pa udri izmisli radna mjesta. Nisu gurali u administraciju sve nego i u privredu.
nosara

#205 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

and wrote:
nosara wrote:
and wrote: u normalnim zemljama cilj je da neko ima veću platu.kako raste plata,tako raste i porez,pa se ovima u nekim zemljama uzima i 60% prihoda.samo što te pare ne nestaju,već ih država transparentno troši.
Ne... U tim "normalnim" zemljama cilj je da radnik ima sto manju platu, da bi profit, s kojim ni radnik ni drzava nemaju nista, bio veci... Tih 300 puta ima gonic robova, a vlasnik svega toga ni sam ne zna koliko ima... On investira u vlast, koja mu omogucava da odrzi taj sistem...
neko kod nas otvori firmu koja će praviti milione i zaposli hiljadu radnika.zakon mu nalaže da je najniža plata koju može isplatiti 1000km.i po tvom ni država ni radnik neće imati ništa od toga?
Pod tim uslovima niko nikad ovdje nece otvorit firmu... Mogla bi drzava, ali ta vremena su, nazalost, prosla...
nosara

#206 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote:Tema je niđe veze jer je zamjenila uzrok i posljedice. NIsu budžetlije uzrok problema već su način na koji se rješava problem. A problem se zove nezaposlenost kao posljedica uništenja privrede, uništenja tržišta, redukcije tržišta, neprivlačnosti za investitore (zbog nestabilnosti), katastrofalnog ustava i globalne situacije. Da nam narod ne bi pomro od gladi sistemski ih kačimo na budžet i zadužujemo se do nekih boljih vremena. Dakle to je naš način da prevladamo krizu i u ovim uslovima je zaista jedini način. Osim povratka komunizma naravno :P
I u komunizmu se isto radilo, firmi se naloži da zaposli još 100 ljudi, pa udri izmisli radna mjesta. Nisu gurali u administraciju sve nego i u privredu.
Pa to je u redu... Rad je ljudsko pravo...
Mister Yes

#207 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by Mister Yes »

nosara wrote:
Mister Yes wrote:
miki.ba wrote:Pojedi ti lava, cisto da zadovoljiš pravdu. :D
Nisam mislio na lava bukvalno, lava mozes i da ne vidis nikad u zivotu... Lav je kapitalista koji ce, sta god ti uradio, pojest i tebe i tvoje dijete... Tu tvoja pamet i sposobnost ne igra ulogu jer skaces iz mjesta, a on iz zaleta dugog 100 godina...
Šta tebe spriječava da ti budeš taj kapitalista? Nedostatak sposobnosti? Nedostatak muda za rizik? Loša početna pozicija (za to se zahvali roditeljima i njihovim roditeljima jednom riječju precima)?
Taj zalet od 100 godina mu nije pao sa neba već su mu to njegovi preci osigurali dok su tvoji pušili travu i slušali rock and roll.
madner

#208 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by madner »

nosara wrote:
daddy-kool wrote:
To nije u redu, jer ugrozave rad te firme i ljudi koji su vec zaposleni u istoj.

Pravo na rad ne znaci da imas pravo na radno mjesto, nego da ti niko ne moze zabraniti da trazis isto.
daddy-kool

#209 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by daddy-kool »

nosara wrote:
Rad možda jeste, ali plata nije. Nikada nisam razumio ovu krilaticu.
nosara

#210 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

Mister Yes wrote:
nosara wrote:
Mister Yes wrote:
Šta tebe spriječava da ti budeš taj kapitalista? Nedostatak sposobnosti? Nedostatak muda za rizik? Loša početna pozicija (za to se zahvali roditeljima i njihovim roditeljima jednom riječju precima)?
Taj zalet od 100 godina mu nije pao sa neba već su mu to njegovi preci osigurali dok su tvoji pušili travu i slušali rock and roll.
To je tvoj san, a ne moj... Ja kazem da je taj sistem los, tako da se ne vidim u njemu...

Postavi sebi ta pitanja... Zasto i ti nisi kapitalista u kapitalizmu...?
nosara

#211 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

daddy-kool wrote:
nosara wrote:
To da je plata eksces, to je jedna od ljepota kapitalizma... Radit dzaba za nekog kojem se presipa, neprocjenjivo... :D
Mister Yes

#212 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by Mister Yes »

nosara wrote:Zasto i ti nisi kapitalista u kapitalizmu...?
Kombinacija moje nesposobnosti i nesposobnosti mojih predaka.
Ali sam nadprosječno situiran (za BH uslove) također kombinacijom mojih sposobnosti i sposobnosti mojih predaka.
Svako uvijek ima onoliko koliko zaslužuje.
daddy-kool

#213 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by daddy-kool »

KvaziExpert wrote:
daddy-kool wrote:
nosara wrote:
madner wrote:
Pravo na rad ne znaci da imas pravo na radno mjesto, nego da ti niko ne moze zabraniti da trazis isto.
Hvala, mislio sam na primjenu ove uzrečice kod nas čime se objašnjavalo prezapošljavanje u društvenim firmama.
nosara

#214 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

madner wrote:
nosara wrote:
daddy-kool wrote:
To nije u redu, jer ugrozave rad te firme i ljudi koji su vec zaposleni u istoj.

:lol:

Ako se ljudska prava tako definisu, onda je pravo na zivot u stvari pravo da trazis da budes ziv, a ne i da u stvari zaista budes ziv... Ima neka komisija koja "presijeca" ko ce od kandidata bit ziv, a ko ne...?
madner

#215 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by madner »

Nase firme nisu bile drustvene nego vlasnistvo radnika, drustvene su postale '94 cini mi se.
daddy-kool

#216 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by daddy-kool »

nosara wrote:
daddy-kool wrote:
nosara wrote:
To da je plata eksces, to je jedna od ljepota kapitalizma... Radit dzaba za nekog kojem se presipa, neprocjenjivo... :D
Meni se sviđa socijalna država, gdje država voli brigu o manje sposobnim, slabim ili bolesnim. Ali, pare koje se na njih troše jesu stvarne, neko to mora zaraditi, stvoriti, napraviti dodatnu vrijednost, te dati tim ljudima. To što se njima daje jeste sadaka. A treba je davati.
daddy-kool

#217 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by daddy-kool »

madner wrote:Nase firme nisu bile drustvene nego vlasnistvo radnika, drustvene su postale '94 cini mi se.
Bile su društvene, a postale su državne. Osim onih u međuvremenu privatizovanih.
nosara

#218 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

Mister Yes wrote:
nosara wrote:Zasto i ti nisi kapitalista u kapitalizmu...?
Kombinacija moje nesposobnosti i nesposobnosti mojih predaka.
Ali sam nadprosječno situiran (za BH uslove) također kombinacijom mojih sposobnosti i sposobnosti mojih predaka.
Svako uvijek ima onoliko koliko zaslužuje.
Imas cudne poglede na zivot... "Svako dobije ono sto zasluzi" je poprilicno fasisticki... Ko je vrhovni autoritet da procijeni ko je sta zasluzio...? Gdje se to zasluzuje...?

Da li odobravas nekog ko je naslijedio opljackano...? To je, vise-manje, slucaj u vecini... Nema nikog ko je stekao kapital a da nema "rep"... Mislis da je to u redu, jer i to je sposobnost...?
nosara

#219 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

daddy-kool wrote:
nosara wrote:
daddy-kool wrote:
Meni se sviđa socijalna država, gdje država voli brigu o manje sposobnim, slabim ili bolesnim. Ali, pare koje se na njih troše jesu stvarne, neko to mora zaraditi, stvoriti, napraviti dodatnu vrijednost, te dati tim ljudima. To što se njima daje jeste sadaka. A treba je davati.
Sad si na terenu pravicne raspodjele... To je ok... Samo s tim ova bi drzava bila bolje mjesto...
Mister Yes

#220 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by Mister Yes »

Mislim da je Marx pisao o tome da kapitalista nikada neće ići na to da potpuno uništi radnika. Prvo zato što mu radnik treba da radi, drugo zato što mu treba da kupuje njegove proizvode i treće zato što ako ga previše pritisne rizikuje revoluciju. Dakle goli opstanak sigurno ti neće biti ugrožen jer bez ovaca nema ni vune. A do tebe je hoćeš li biti ovca ili ćeš se izvući iz tog društva.
madner

#221 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by madner »

nosara wrote:
madner wrote:
nosara wrote: Pa to je u redu... Rad je ljudsko pravo...

:lol:

Ako se ljudska prava tako definisu, onda je pravo na zivot u stvari pravo da trazis da budes ziv, a ne i da u stvari zaista budes ziv... Ima neka komisija koja "presijeca" ko ce od kandidata bit ziv, a ko ne...?
Pravo na rad se tako definise. Tako da bi bilo dobro ostati na toj temi umjesto da argumentiras nesto sasvim drugo.
Mister Yes

#222 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by Mister Yes »

nosara wrote:Ko je vrhovni autoritet da procijeni ko je sta zasluzio...? Gdje se to zasluzuje...?
Vrhovni autoritet je priroda naravno. Nikada ne griješi. A zaslužuješ svojom sposobnošću (uključujući tvoje pretke čiji si genetski nastavak).
nosara wrote:Da li odobravas nekog ko je naslijedio opljackano...? To je, vise-manje, slucaj u vecini... Nema nikog ko je stekao kapital a da nema "rep"... Mislis da je to u redu, jer i to je sposobnost...?
Ako možeš ukrasti a da te ne uhvate good for you. Treba imati prvo muda a drugo brzinu, snalažljivost, inteligenciju. Ako to možeš uraditi nekažnjeno onda bravo za tebe. I bravo za tvog pretka koji je to uspio pa ti danas uživaš u rezultatima njegovog uspjeha. Sve drugo je patetika.
daddy-kool

#223 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by daddy-kool »

nosara wrote:
daddy-kool wrote:
nosara wrote:
Sad si na terenu pravicne raspodjele... To je ok... Samo s tim ova bi drzava bila bolje mjesto...
Ali ne sa pozicija da su kapitalisti zli, a radnici dobri. Ta paradigma nikada nije bila dobra osnova za organizaciju društva.
nosara

#224 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

Mister Yes wrote:
nosara wrote:Ko je vrhovni autoritet da procijeni ko je sta zasluzio...? Gdje se to zasluzuje...?
Vrhovni autoritet je priroda naravno. Nikada ne griješi. A zaslužuješ svojom sposobnošću (uključujući tvoje pretke čiji si genetski nastavak).
nosara wrote:Da li odobravas nekog ko je naslijedio opljackano...? To je, vise-manje, slucaj u vecini... Nema nikog ko je stekao kapital a da nema "rep"... Mislis da je to u redu, jer i to je sposobnost...?
Ako možeš ukrasti a da te ne uhvate good for you. Treba imati prvo muda a drugo brzinu, snalažljivost, inteligenciju. Ako to možeš uraditi nekažnjeno onda bravo za tebe. I bravo za tvog pretka koji je to uspio pa ti danas uživaš u rezultatima njegovog uspjeha. Sve drugo je patetika.
Svaka cast... Ne slazem se s tobom, ali kapa dolje na otvorenosti...
nosara

#225 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

daddy-kool wrote:
nosara wrote:
daddy-kool wrote:
Ali ne sa pozicija da su kapitalisti zli, a radnici dobri. Ta paradigma nikada nije bila dobra osnova za organizaciju društva.
Kako kojeg drustva... Po mom misljenju neko ko ostvaruje profit na osnovu tudjeg rada je zao... To je logicno... Izuzev ako ne dijeli profit sa svojim radnicima... Onda svaka cast, mada to sa kapitalistickim sistemom nema neke veze...
Last edited by nosara on 10/05/2013 14:25, edited 1 time in total.
Post Reply