Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post Reply
occupylove

#201 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by occupylove »

uzroci se jos istrazuju , jos nema motiva , nema izvjestaja da je neka grupa ili organizacija iza teroristickoga akta u Bostonu
dvojica brace bar po tvrdnjama poznanika i raje uopste nisu prakticirali striktno Islam , ( molitva 5 puta dnevno , redovna Dzuma i slicno ) tako da automatski kriviti Muslimane ? nema smisla
posljedice ;
vrlo zabrinjavajuce , izuzetno zabrinjavajuce
vise se bojim hiper Americkih patriota ( kojih imate i na ovome forumu i vidite im komentara ) negoli terorista
ti ce vam biti prvi koji ce uprijeti prstom u Muslimana , Crnca ili Latino ili Budistu ili bilo koga drugacijega , ti ce biti dobrovoljci koji ce hapsiti sve "izdajnike rezima "
ti ce prvi jurnuti u "obracun" cak i protiv prvoga komsije nevinoga ( jer ima bolje auto , ljepsu zenu ili slicno )
masovna reakcija sigurnosnih snaga , ukidanje Miranda prava ( ono kada policajac cita prava osumnjicenom , jer niko nije kriv dok se ne dokaze krivica na sudu
fakticki vanredno stanje bez objave vanrednoga stanja i cijela regija pod opsadom
9000 pripadnika sigurnosnih snaga , upadanje u kuce i stanove , pretresi , automatsko oruzje ..
USA , korak po korak klizi pod paranoicnu tehno-policijsku drzavu , uz uzavreli patriotizam i suzbijanje bilo kakvoga drugacijega stava
nema vise strajkova , protestanti ce biti sada stvarno ( kao sto Jeffrson cinicno tvrdi ) " bacani pod tenkove "
suti , budi politicki korektan ( pogotovo iako Amerikanac imas neko cudno "ime i prezime " , tada se dobro pazi i budi veci patriota od ostalih )
nista ne talasaj , ne pitaj , suti i konzumiraj ,
neo-fasisticka drzava , po tvrdnjama Naomi Wolf , koja je davno upozoravala ;
dolazi korak po korak
ne bombasticno i spektakularno , uz opasku da poput zabe koju stavis u lonac hladne vode i polagano je kuhas , a zaba ne iskoci i skuha se ziva , jer povecavas temperaturu polako
tvrdi da ima sedam koraka do toga stanja
USA ulazi u fazu predzadnju
broj 6, samo korak dalje i ?
da li ce Americki patrioti pruziti otpor ?

scene iz Bostona ;

iamia

#202 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by iamia »

hmm,, nisam spreman jos da prihvatim ovo kao neku zavjeru,, ali mi je skroz sumnjivo.

occupylove

#203 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by occupylove »

posljedice , prosjecno Americko predgradje sa prosjecnim Americkim familijama , jednoga proljetnoga dana kada je nestala sloboda , nadam se da ce se ova Americka familija oporaviti od trauma brzo , nije bas svaki dan da se nadjes na nisanu odreda "specijalaca " a nemas pojma zasto ?
video snimak komsije preko puta , Watertown i racije ;

jeza u ledja

#204 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by jeza u ledja »

citadela wrote: Pod terorizmom se prije podrazumijevala sistematicna upotreba nasilja neke grupe ili organizacije s ciljem postizanja svojih politickih ili ideoloskih ciljeva. Naravno, u sirem znacenju teroristicki akt je svaka upotreba nasilja sa politickom ili ideoloskom porukom i pozadinom.

Kazes ocigledan teroristicki akt? Kako se ovo sa saznjanjima koja se trenutno imaju moze uopce predstaviti kao akt terorizma? I to je jos po tebi ocigledno? Ovo je u ovoj fazi istrage teroristicki akt koliko je i Columbine masakr. Nema poruke, prijetnje, nekog manifesta, nema svjedocenja da se radi o fundamentalistima, ekstremistima koji su bili spremni na nesto slicno, cak naprotiv, nema povezanosti sa nekom grupom, nema jos nista. Neposredno nakon napada mediji nisu stavljali prefiks teroristicki, sam Obama je opravdano izbjegao oznaciti to kao akt terorizma. Naravno, opravdana je sumnja od pocetka da se radi o teroristickim napadima, ali jedno je sumnja a drugo definicija necega. Sad vec normalno umjesto Boston Marathon bombings, Boston Marathon attack s pocetka citas Boston Terrorist attack. Da ne kazem da je otkrivanje identiteta napadaca medijima dalo vecu opravdanost upotrebi prefiksa teroristicki.

Kako termin terorizam nema pravni znacaj? Sta je sa svim zakonima vezanim za borbu protiv terorizma i uopce vezano za terorizam? Valjda zakoni daju okvir pa tako i pravni znacaj tom terminu. Pravno gledano nece se isto tretirati akt terorizma i nesto sto se ne moze podvesti pod definiciju terorizma. Gledano po americkom zakonu, ima itekako pravnu tezinu definisati nesto kao terorizam. I prije 9/11 je imalo, a da ne govorim poslije pocevsi sa Patriot Act i Homeland Security Act pa nadalje.
Sa stranice FBI:
Although various Executive Orders, Presidential Decision Directives, and congressional statutes address the issue of terrorism, there is no single federal law specifically making terrorism a crime. Terrorists are arrested and convicted under existing criminal statutes. All suspected terrorists placed under arrest are provided access to legal counsel and normal judicial procedure, including Fifth Amendment guarantees.

Definitions

There is no single, universally accepted, definition of terrorism. Terrorism is defined in the Code of Federal Regulations as “the unlawful use of force and violence against persons or property to intimidate or coerce a government, the civilian population, or any segment thereof, in furtherance of political or social objectives” (28 C.F.R. Section 0.85).

Ako treba prevescu.

No to je ono sto sam htio pokazati. Ne postoji jasan zakon u SAD ili u UN koji definise terorizam. Problem je upravo u karakteru kriminalnog djela, jer djelo terorizma okarakterisano kao takvo upravo podrazumjeva stanje u kojem drzava moze da "preskace" odredjene zakone kako bi se rijesila problema. Nesto poput ratnog stanja, samo bez rata. Zato je to i problem jer drzava na taj nacin ima priliku da krsi slobode gradjana pod plastom odbrane od terorizma. Zato je upravo i tesko ga definisat jer to drzavi ne odgovara.

E sad postoje kojekakve definicije oko kojih se manje vise slazemo.
Pitas po cemu su ovi napadi teroristicki. Pa ne znamo naravno bez dokaza, ja samo ovdje govorim sta je ocigledno iz svega navedenog, a to je da je teroristicki napad povezan sa radikalnim militantnim islamistima, kao i stotine slicnih napada u zadnjih 10-15 godina. Carnajevi su izvrsili napade jer su radikalizovani islamskim militantnim idejama. Da li ih je neko obucio, ili su sami ovo napravili nije bitno, bitna je generalna ideja militantnog sirenja radikalnog islama (odnosno onoga sto doticni ljudi smatraju islamom) kojom su se oni povodili.
Ovo je moj zakljucak na osnovu svega prikazanog, ako ima krila, ako ima kljun, ako ima perje, jebiga ptica je, nije kamion. Svaka politicka korektnost ili oprez nakon svega prikazanog je nepotrebna. Dakle ja i ti nismo advokati, FBI, Obama ili kurac palac, vec obicni ljudi koji donose zakljucke na osnovu onoga sto znamo i nema potrebe da okolisamo. Sanse da ovo nije ono sto se cini da jeste su 0.00001%. Ako ti ne zelis u to da vjerujes onda bojim se neces u to vjerovati ni kad se svi moguci dokazi stave na stol, kad se doticni osude i posalju na stolicu.

Uglavnom, postoji ideologija, postoji zlocin, i postoji sistemsko koristenje nasilja. Dakle radi se o terorizmu. Jednostavno.

PS: Ako pitas kako je ovo mogao biti teroristicki napad i prije nego sto su se znali pocinioci, pa jebiga sta ce drugo bit? Ubica ne postavlja bombe u publiku iz cista mira, bar je tako historija takvih slucajeva pokazala.
occupylove

#205 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by occupylove »

Pitas po cemu su ovi napadi teroristicki. Pa ne znamo naravno bez dokaza, ja samo ovdje govorim sta je ocigledno iz svega navedenog, a to je da je teroristicki napad povezan sa radikalnim militantnim islamistima, kao i stotine slicnih napada u zadnjih 10-15 godina. Carnajevi su izvrsili napade jer su radikalizovani islamskim militantnim idejama. Da li ih je neko obucio, ili su sami ovo napravili nije bitno, bitna je generalna ideja militantnog sirenja radikalnog islama (odnosno onoga sto doticni ljudi smatraju islamom) kojom su se oni povodili.
Ovo je moj zakljucak na osnovu svega prikazanog, ako ima krila, ako ima kljun, ako ima perje, jebiga ptica je, nije kamion. Svaka politicka korektnost ili oprez nakon svega prikazanog je nepotrebna. Dakle ja i ti nismo advokati, FBI, Obama ili kurac palac, vec obicni ljudi koji donose zakljucke na osnovu onoga sto znamo i nema potrebe da okolisamo. Sanse da ovo nije ono sto se cini da jeste su 0.00001%. Ako ti ne zelis u to da vjerujes onda bojim se neces u to vjerovati ni kad se svi moguci dokazi stave na stol, kad se doticni osude i posalju na stolicu.

Uglavnom, postoji ideologija, postoji zlocin, i postoji sistemsko koristenje nasilja. Dakle radi se o terorizmu. Jednostavno.
koja gomila 'pametno " nagomilanih gluposti , u stilu 'liberalno " adekvatnih analiza da bi se opravdala tortura i napadi na Americke gradjane i njihove slobode
gledas li ti ( samo jedan od mnogih ) videa sta su 'specijalci " radili Americkim i eto i cak bijelim gradjanima ,?
to se moze desiti i tebi i meni i svima
upadali ljudima u domove , automatsko oruzje , hapsili sve na ulici ( cak i medije i novinare ) totalna histerija
teroristi su fakticki pobijedili , jer teror je ono sto zele sa ma koje strane dolazio , u ovome slucaju od strane 9000 naoruzanih pripadnika sigurnosti koji su terorizirali Amerikance !
svi su krivi dok se ne dokaze suprotno ??? WTF ?
pa dobro covjece ?
vise Amerikanaca pogine od napada Ajkula godisnje negoli od terorista ( oko 12 !)
od kada sam u USA ?
nikada nisam bio vise zabrinut kuda ova zemlja ide
ovo je presedan
ravno

#206 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by ravno »

occupylove wrote:

koja gomila 'pametno " nagomilanih gluposti , u stilu 'liberalno " adekvatnih analiza da bi se opravdala tortura i napadi na Americke gradjane i njihove slobode
gledas li ti ( samo jedan od mnogih ) videa sta su 'specijalci " radili Americkim i eto i cak bijelim gradjanima ,?
upadali ljudima u domove , automatsko oruzje , hapsili sve na ulici ( cak i medije i novinare ) totalna histerija
teroristi su fakticki pobijedili , jer teror je ono sto zele sa ma koje strane dolazio , u ovome slucaju od strane 9000 naoruzanih pripadnika sigurnosti koji su terorizirali Amerikance !
pa dobro covjece ?
vise Amerikanaca pogine od napada Ajkula godisnje negoli od terorista ( oko 12 !)
od kada sam u USA ?
ovo je presedan

Zemo, jaranski savjet ako smijem......ja l' bježi vamo, ja l' ne pričaj i ne piši puno kritički - znaš bolje od mene da su FEMA logori spremni, kakvu su opremu nabavili, teško naoružanje PD-a širom USA, sranja koja TSA provodi na raspamećivanju "patriota" i članova "sheeple comunity" - ništa boljih od ovih ovdje. Nije to sve za "teroriste"! To je za američki narod.....koji je rođen u krvi, zadojen krvlju (6o miliona native Americans), čitavo vrijeme se hranio krvlju i ugušiće se u krvi... sve najbolje!
stokton

#207 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by stokton »

ravno wrote:
occupylove wrote:

pa dobro covjece ?
od kada sam u USA ?
ovo je presedan

Zemo, jaranski savjet ako smijem......ja l' bježi vamo, ja l' ne pričaj i ne piši puno kritički - znaš bolje od mene da su FEMA logori spremni, kakvu su opremu nabavili, teško naoružanje PD-a širom USA, sranja koja TSA provodi na raspamećivanju "patriota" i članova "sheeple comunity" - ništa boljih od ovih ovdje. Nije to sve za "teroriste"! To je za američki narod.....koji je rođen u krvi, zadojen krvlju (6o miliona native Americans), čitavo vrijeme se hranio krvlju i ugušiće se u krvi... sve najbolje!
Što, pa da ga Zlajoglu sa bratom Radonom izruči ko one Alžirce, isti mu racku il tamo il vamo, od demokratske čizme se ne može pobjeći
jeza u ledja

#208 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by jeza u ledja »

ravno wrote: Zemo, jaranski savjet ako smijem......ja l' bježi vamo, ja l' ne pričaj i ne piši puno kritički - znaš bolje od mene da su FEMA logori spremni, kakvu su opremu nabavili, teško naoružanje PD-a širom USA, sranja koja TSA provodi na raspamećivanju "patriota" i članova "sheeple comunity" - ništa boljih od ovih ovdje. Nije to sve za "teroriste"! To je za američki narod.....koji je rođen u krvi, zadojen krvlju (6o miliona native Americans), čitavo vrijeme se hranio krvlju i ugušiće se u krvi... sve najbolje!
Evo ga jos jedan.
Challenger__

#209 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by Challenger__ »

jeza u ledja wrote:Evo ga jos jedan.
Samo se uče od pravih Amerikanaca kao što je Porter Stansberry,

Image
LINK - (http://en.wikipedia.org/wiki/Porter_Stansberry)

...čija ekonomska i politička predviđanja nisu ni malo ružičasta.

>KLIK<
jeza u ledja

#210 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by jeza u ledja »

Kakve veze ovo iznad ima sa temom?
Challenger__

#211 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by Challenger__ »

jeza u ledja wrote:Kakve veze ovo iznad ima sa temom?
Psihologija nesigurnosti.
luckylaka

#212 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by luckylaka »

moze li se ovo svesti pod terorizam,,Pucnjava u Rusiji: Ubio najmanje pet osoba jer mu je neko ogrebao automobil
U ruskom gradu Belgorod, za sada javnosti nepoznati napadač otvorio je paljbu u blizini prodavnice oružjem ubivši najmanje pet ljudi, dok je najmanje jedna osoba povrijeđena. Među ubijenima je i 14-godišnja djevojčica, prenose ruski mediji.
jeza u ledja

#213 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by jeza u ledja »

Sta tacno? Navedi primjere. Prokomentarisi malo umjesto sturog postavljanja linkova.
jeza u ledja

#214 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by jeza u ledja »

luckylaka wrote:moze li se ovo svesti pod terorizam,,Pucnjava u Rusiji: Ubio najmanje pet osoba jer mu je neko ogrebao automobil
U ruskom gradu Belgorod, za sada javnosti nepoznati napadač otvorio je paljbu u blizini prodavnice oružjem ubivši najmanje pet ljudi, dok je najmanje jedna osoba povrijeđena. Među ubijenima je i 14-godišnja djevojčica, prenose ruski mediji.
Ne moze.
luckylaka

#215 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by luckylaka »

jeza u ledja wrote:Sta tacno? Navedi primjere. Prokomentarisi malo umjesto sturog postavljanja linkova.
Da znam prokomentarisati ne bi pitao ovdje a vidis pitanje,svodili se ovo ubistvo pod terorizam
jeza u ledja

#216 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by jeza u ledja »

luckylaka wrote:
jeza u ledja wrote:Sta tacno? Navedi primjere. Prokomentarisi malo umjesto sturog postavljanja linkova.
Da znam prokomentarisati ne bi pitao ovdje a vidis pitanje,svodili se ovo ubistvo pod terorizam
Nije se na tebe odnosilo vec na prethodnika.
luckylaka

#217 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by luckylaka »

Jeli ovo terorizam....

22.04.2013. u 10:58
3
U pucnjavi u Seattleu petoro mrtvih, među njima i osumnjičeni napadač
Južno od grada Seattlea, u kompleksu apartmana, došlo je do pucnjave u kojoj je ubijeno pet osoba.

U pucnjavi u Seattleu petoro mrtvih, među njima i osumnjičeni napadač
Policija savezne države Washington izvijestila je kako je u haosu koji je izbio tokom pucnjave u kompleksu apartmana, južno od Seattlea, ubijeno pet osoba, uključujući i osumnjičenog napadača, prenosi AP. Incident se dogodio u Federal Wayu, a policija je intervenirala na poziv u 21:30 sati, u nedjelju navečer po lokalnom vremenu.

Po dolasku na mjesto događaja, policija je uočila dvojicu ranjenih muškaraca na parkiralištu, a jedan od njih posegnuo je za pištoljem, dok su se policajci počeli približavati kako bi im pomogli.

U tom trenutku, došlo je do razmjene vatre, a muškarac koji je posegao za pištoljem je ubijen, nije razjašnjeno je li umro od posljedica prethodnog ranjavanja ili su ga ubili policajci.

Drugi muškarac je već bio mrtav, a policija je na parkiralištu pronašla još jednog ubijenog muškarca. Pretragom apartmanskog kompleksa, policija je pronašla još jednog mrtvog muškarca u jednom od stanova te ubijenu ženu u drugom.

Razlozi zbog kojih je došlo do pucnjave nisu poznati.
jeza u ledja

#218 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by jeza u ledja »

Bitan je motiv.
Ako motiv nije ideoloski ili politicki nije terorizam.
stokton

#219 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by stokton »

jeza u ledja wrote:Bitan je motiv.
Ko god izrazi sumnju u anamo njihovu službenu verziju, odma je neznalica, vehabija, terorist, niko ništa ne zna ti si najpametniji, koji je k.... tebi :?:
Neki za razliku od tebe razmišljaju svojom glavom i ne uvlače je u tuđe guzice, a ako su ti tako dragi idi tamo, šta ćeš ovdje, s nama levatima ili idi propagiraj demokratiju po Iraku,Afganistanu itd itd.

Sve više i više amera počinju da sumnjaju u svoju vladu, s razlogom, a mi ko ne možemo i još se ti našo da nam palamudiš, hajde ba razligu više :evil:
jeza u ledja

#220 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by jeza u ledja »

stokton wrote:
Ko god izrazi sumnju u anamo njihovu službenu verziju, odma je neznalica, vehabija, terorist, niko ništa ne zna ti si najpametniji, koji je k.... tebi :?:
Neki za razliku od tebe razmišljaju svojom glavom i ne uvlače je u tuđe guzice, a ako su ti tako dragi idi tamo, šta ćeš ovdje, s nama levatima ili idi propagiraj demokratiju po Iraku,Afganistanu itd itd.

Sve više i više amera počinju da sumnjaju u svoju vladu, s razlogom, a mi ko ne možemo i još se ti našo da nam palamudiš, hajde ba razligu više :evil:
Kakvu sluzbenu verziju? O cemu pricas? Da razgulim?
Kuci pa prosipaj bezobrazluk malisa.
stokton

#221 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by stokton »

jeza u ledja wrote:
stokton wrote:

Kakvu sluzbenu verziju? O cemu pricas? Da razgulim?
Kuci pa prosipaj bezobrazluk malisa.
Pa tvoj je problem što samo smiješ palamudit po forumu, jer te kući niko ne ebe ni dva posto, a da ne govorim da nemaš društvenog života, osim predstavljanja imaginarnog zastupnika Obame za istočnu Evropu.

Ja jesam kući, i prosipam šta hoću i koliko hoću jer imam vlastitu kuću 1/1, za razlku od tebe balavi
jeza u ledja

#222 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by jeza u ledja »

stokton wrote: Pa tvoj je problem što samo smiješ palamudit po forumu, jer te kući niko ne ebe ni dva posto, a da ne govorim da nemaš društvenog života, osim predstavljanja imaginarnog zastupnika Obame za istočnu Evropu.

Ja jesam kući, i prosipam šta hoću i koliko hoću jer imam vlastitu kuću 1/1, za razlku od tebe balavi
Jos jednom - skrati jezik.
ravno

#223 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by ravno »

jeza u ledja wrote:
ravno wrote: Zemo, jaranski savjet ako smijem......ja l' bježi vamo, ja l' ne pričaj i ne piši puno kritički - znaš bolje od mene da su FEMA logori spremni, kakvu su opremu nabavili, teško naoružanje PD-a širom USA, sranja koja TSA provodi na raspamećivanju "patriota" i članova "sheeple comunity" - ništa boljih od ovih ovdje. Nije to sve za "teroriste"! To je za američki narod.....koji je rođen u krvi, zadojen krvlju (6o miliona native Americans), čitavo vrijeme se hranio krvlju i ugušiće se u krvi... sve najbolje!
Evo ga jos jedan.
Mozda sam trebao na pp, ali, eto - pogrijesih. A moze li tebe ikakav smrad mimoici, pa da bas svaku ne poklopis, zaboga? Odmori malo, jadan, polako.....
stokton

#224 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by stokton »

jeza u ledja wrote:
stokton wrote: Pa tvoj je problem što samo smiješ palamudit po forumu, jer te kući niko ne ebe ni dva posto, a da ne govorim da nemaš društvenog života, osim predstavljanja imaginarnog zastupnika Obame za istočnu Evropu.

Jos jednom - skrati jezik.
Evo toliko si se uživio u ulogu Obaminog izaslanika da si počeo naređivati( osim što agresivno namećeš drugima svoje mišljenje) :run: tugo moja
jeza u ledja

#225 Re: Tragedija u Bostonu - uzroci i posljedice?

Post by jeza u ledja »

stokton wrote: da si počeo naređivati
stokton wrote: a ako su ti tako dragi idi tamo, šta ćeš ovdje, s nama levatima ili idi propagiraj demokratiju po Iraku,Afganistanu itd itd.
stokton wrote: hajde ba razligu više :evil:
Ti si taj koji si se uzivio u ulogu "naredjivanja".
Post Reply