Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#201 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Nurudin »

zambaklija wrote:
Nurudin wrote:"Bio sam Skrivena Riznica, pa sam poželio biti spoznat. Stoga sam stvorio svijet i čovjeka kako bih bio spoznat" (hadis-kudsi) to je odgovor na naslov teme.
Inače taj hadis vehabijski ideolozi su proglasili apokrifnim jer ime se ne slaže sa ideologijom, međutim hadis prenose mnogi velikani i uvršten je u mnoga djela ,a može se lako potvrditi i Kur'anom.
pa rekoh ja da je izmeđuostalog vrlo narcisoidan naravno sve to čisto hipotetično jer bog nepostoji sve je slučajno i samo slučajno :roll:
Ti nemaš pojma šta to gore znači ,jel de
sour cherry

#202 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by sour cherry »

U kojem djelu si čitao ovaj hadis?
vatrogasac

#203 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
Pa i moj komšo Ramiz kad se narolja je najsretniji čovjek na svijetu, nema razlike, on konzumira alkohol, a ti vjeru. ;-)
MyTao wrote:Ako danas osobe koje "cuju" glasove u glavi, i vjeruju djeda mraza ili sta vec stavljamo u ludnicu, onda najmanje sto mozemo da uradimo vjernicima jeste da se smijemo njihovim vjerovanjima...
Ovdje sve po starom. :mrgreen:

m.selam saburli @nasi.
sour cherry

#204 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by sour cherry »

A puna su im usta logike.Tugo.
nasa

#205 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by nasa »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
Pa i moj komšo Ramiz kad se narolja je najsretniji čovjek na svijetu, nema razlike, on konzumira alkohol, a ti vjeru. ;-)
MyTao wrote:Ako danas osobe koje "cuju" glasove u glavi, i vjeruju djeda mraza ili sta vec stavljamo u ludnicu, onda najmanje sto mozemo da uradimo vjernicima jeste da se smijemo njihovim vjerovanjima...
Ovdje sve po starom. :mrgreen:

m.selam saburli @nasi.
Alejkumu selam
Jasta sve isto .... :mrgreen:
odr0n

#206 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by odr0n »

Nurudin wrote:
odr0n wrote:
efektstudio wrote:Hmm, ok Dr. Phil :D Hvala na obavještenju o mojoj lažnoj sreći. Ja sam veoma sretna osoba, hvala dragom Bogu. Osjećaj koji izaziva pomutnju razuma, tipa alkohol, droga itsl. je u tom momentu donekle lijep, ali sa druge strane osjećaj predanosti Bogu je mnogo ljepši. Ne znam zašto mi ne vjeruješ kad to kažem :) Moram ponavljati kao papagaj.. :D
Samo što tvoj komšo sutra mahmura i boli ga svaka kost i smeta mu svaki zvuk ,dok vjera nema takvih nuspojava. Ne vidim u čemu je problem onda
Ko kaže, on tako svaki dan. Nuspojava religije je što čovjek vjeruje u stvari koje se kose sa razumom i logikom, da tek ne pričamo o vjerskim načelima.
odr0n

#207 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by odr0n »

Nurudin wrote:"Bio sam Skrivena Riznica, pa sam poželio biti spoznat. Stoga sam stvorio svijet i čovjeka kako bih bio spoznat" (hadis-kudsi) to je odgovor na naslov teme.
Inače taj hadis vehabijski ideolozi su proglasili apokrifnim jer ime se ne slaže sa ideologijom, međutim hadis prenose mnogi velikani i uvršten je u mnoga djela ,a može se lako potvrditi i Kur'anom.
Dobar dokaz primitivnog shvatanja, čovjeka i Zemlje kao centra univerzuma.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#208 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Nurudin »

sour cherry wrote:U kojem djelu si čitao ovaj hadis?
Navodi se u raznim djelima od Gazalija ,Rabbanija ,ibn Arebija rh.a i slično
Nurudin

#209 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Nurudin »

odr0n wrote:
Ti također ne razumiješ o čemu se tu govori ali nemaš problema da stavljaše etikete koje nazivaš "razumom i logikom" . Ako te to usrećuje ,nije problem nastavi misliti da je tako
Onaj ko zaista želi znati odgovor na pitanje "zašto sam tu?" će na kraju spoznati da je taj odgovor jako dobar
sour cherry

#210 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by sour cherry »

Ti također ne razumiješ o čemu se tu govori ali nemaš problema da stavljaše etikete koje nazivaš "razumom i logikom"
Ma nije bitno to što ne razumije.Bitno je da svim vjernicima kaže da su operisani od svih logičkih principa.I da,njegova omiljena riječ:ignorancija :D Ponavlja se unedogled.
Nurudin

#211 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Nurudin »

sour cherry wrote:
Ti također ne razumiješ o čemu se tu govori ali nemaš problema da stavljaše etikete koje nazivaš "razumom i logikom"
Ma nije bitno to što ne razumije.Bitno je da svim vjernicima kaže da su operisani od svih logičkih principa.I da,njegova omiljena riječ:ignorancija :D Ponavlja se unedogled.
Istina je i da ima i takvih ali ima ih i među ateistima . Što nije čudno jer i jedni i drugi su jako slični ,po tome što su - ljudi :-D
odr0n

#212 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by odr0n »

Nurudin wrote:
odr0n wrote:
Ti također ne razumiješ o čemu se tu govori ali nemaš problema da stavljaše etikete koje nazivaš "razumom i logikom" . Ako te to usrećuje ,nije problem nastavi misliti da je tako
Onaj ko zaista želi znati odgovor na pitanje "zašto sam tu?" će na kraju spoznati da je taj odgovor jako dobar
Pa o čemu se radi hajde nam objasni? U pitanju je bog koji kaže da je stvorio ovaj svijet i čovjeka kako bi bio spoznat, znači od čitavog univerzuma on je baš odlučio da stvori ovu planetu i čovjeka, što su primitivna shvatanja čovjeka i geo-centrizma.
odr0n

#213 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by odr0n »

sour cherry wrote:
Pa na svaki mogući način to dokazujete, ja vas samo opisujem.
Nurudin

#214 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Nurudin »

Pa o čemu se radi hajde nam objasni? U pitanju je bog koji kaže da je stvorio ovaj svijet i čovjeka kako bi bio spoznat, znači od čitavog univerzuma on je baš odlučio da stvori ovu planetu i čovjeka, što su primitivna shvatanja čovjeka i geo-centrizma.
Zašto tebe to zanima ako si ateista ? Kakav je smisao da ja tebi to pokušam objasniti ,to zašto je stvaran svijet (svijet nije Zemlja ,već sve što vidiš ) , a ti uopće ne vjeruješ u postojanje Boga?
Tvoje samo pisanje na ovoj temi nema logike ,osim u slučaju da samo želiš da ponavaljaš kako su drugi glupi i nelogični ,a ti pametan .
Ako si ti razuman i toliko su logični tvoji zaključci zašto imaš potrebu da to stalno ponavljaš?
Margaret Tačer je rekla nešto u vezi toga : "biti u pravu je isto kao i biti dama ...ako si dama ,to se vidi ,ne moraš nikoga uvjeravati u to" :-D
jabidapitam

#215 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by jabidapitam »

Kakvu bi svrhu imalo sve i da nije bog napravio (ako vec jeste)? Nikakvu.

Svrhe nema.
Nurudin

#216 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Nurudin »

jabidapitam wrote:Kakvu bi svrhu imalo sve i da nije bog napravio (ako vec jeste)? Nikakvu.

Svrhe nema.
vidiš ,ti kad imaš unaprijed određen stav o tome tebi niko na svijetu ne može objasniti .
Međutim svaki čovjek ukoliko zaista želi i iskreno bez predpostavki saznati odgovore na pitanja : "zašto sam ja tu i zašto je sve ovo tu ?" će ih i saznati sigurno
jabidapitam

#217 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by jabidapitam »

Nurudin wrote:
jabidapitam wrote:Kakvu bi svrhu imalo sve i da nije bog napravio (ako vec jeste)? Nikakvu.

Svrhe nema.
vidiš ,ti kad imaš unaprijed određen stav o tome tebi niko na svijetu ne može objasniti .
Međutim svaki čovjek ukoliko zaista želi i iskreno bez predpostavki saznati odgovore na pitanja : "zašto sam ja tu i zašto je sve ovo tu ?" će ih i saznati sigurno
A ti znas zasto si tu? De mi prenesi da i ja budem tu iz istog razloga?

Nasljedna, univerzalna svrha zivota ne postoji. Postoji ono sto mi sebi umislimo. Covjek je nesposoban da stvarno skonta sta je smisao zivota. S bogom il bez njega isto ti dodje.
Nurudin

#218 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Nurudin »

jabidapitam wrote:
Nurudin wrote:

Svrhe nema.
A ti znas zasto si tu? De mi prenesi da i ja budem tu iz istog razloga?

Nasljedna, univerzalna svrha zivota ne postoji. Postoji ono sto mi sebi umislimo. Covjek je nesposoban da stvarno skonta sta je smisao zivota. S bogom il bez njega isto ti dodje.
Ne mogu ja tebi reći tvoju svrhu ,to ti moraš sam spoznati . Spoznaja i nije toliko stvar intelekta ,u pravu si .
Univerzalna svrha je u onome hadisu koji sam naveo ali naravno iza njega ima cijela široka i duboka priča ,koju će iskreni tragalac saznati ,jer koga nešto zaista zanima on će to i naći na kraju
Recimo da u tebi postoji jedan nemir koji te stalno podsjeća da nešto nije u redu ,a sve dok ga ne ugasiš on će se pojačavati ,a kad ga ugasiš onda ćeš i znati ,odnosno nestaće tvoja pitanja
harač

#219 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by harač »

Nurudin wrote:

Svrhe nema.
:lol: naravno da će ih naći; nema tu nikakve magije, ni paranormalne aktivnosti. evolucionarna biologija objašnjava da smo vrsta životinja koja u prirodi traži obrasce i koja će radije vjerovati i u astrologiju da bi objasnila svrhu nekih stvari, nego ostala na nuli. daljim stjecanjem znanja odbacuju se takva sujevjerja.
Nurudin

#220 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Nurudin »

harač wrote:
Nurudin wrote:

Svrhe nema.
:lol: naravno da će ih naći; nema tu nikakve magije, ni paranormalne aktivnosti. evolucionarna biologija objašnjava da smo vrsta životinja koja u prirodi traži obrasce i koja će radije vjerovati i u astrologiju da bi objasnila svrhu nekih stvari, nego ostala na nuli. daljim stjecanjem znanja odbacuju se takva sujevjerja.
Ovo nema veze sa evolucionarnom biologijom ,ovo boldirano . To je isto kao da se psihologija bavi agronomijom
Onaj ko to radi zove se Ričard Dawkins ,naučnik koji piše knjige koje i nisu baš u njegovom domenu i naučnici ga inače ne doživaljavaju što se toga tiče jer se voli petljati recimo i u astronomiju od koje nema pojma realno.
Ipak i on kaže tj. piše u wikicitatima da je čovjek životinja koja to mora prevazići .
Pa šta drugo vjere govore ako ne to ?
Kaže :
"Ja ne zastupam moral utemeljen na evoluciji", piše Dawkins. "Ja samo govorim o tomu kako su stvari evoluirale. Ja ne govorim o tome kako bi se ljudi trebali ponašati... A ako iz knjige želite izvući pouku, čitajte je kao upozorenje. Upozorenje da od biološke prirode možete očekivati vrlo malo, ako poput mene želite izgraditi društvo u kojemu će pojedinci blagonaklono i nesebično surađivati kako bi ostvarili zajednički cilj. Pokušajmo podučavati o blagonaklonosti i altruizmu, upravo zato jer smo rođeni kao sebični. Moramo razumjeti čemu teže naši sebični geni, jer ćemo tada možda imati barem priliku da im pomrsimo planove, a to je nešto čemu se nijedna druga prirodna vrsta nije mogla nadati."

Šta reći nego : bravo Kolumbo :lol:
obichan insan

#221 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by obichan insan »

Ako je sve na ovom svijetu slucajno i ako sve trazi logicno i razumno objasnjenje,molio bi da mi objasnite (al razumno),kako to npr.neka riba,dosadilo joj u vodi,pa malo izasla na obalu,pa skontala da bi umjesto peraja mogla imati noge pa zivjeti malo u vodi malo na kopnu.......pa postala dalje guster,pa ovo pa ono...Ili majmunu dosadilo hodati na 4 noge,malo se ispravio,protego se,...i eto,skonta sam sa sobom sad sam choek,ljudsko biche. Nesto me zanima moze li taj proces da ide u suprotnom pravcu,moze li sad od chovjeka nastati majmun :D :-D . Ateisti se drze razuma i logike k'o pijan plota a u njihovim objasnjenjima nema ni trunka razuma il logike. Nikom ne treba nista nametati,svako svojim razumom treba da doje do "istine".

U vjeri nema prisile

Pravi put se jasno razlikuje od zablude(QUR'AN)

Onaj ko ne vidi jasnu razliku naravno da je u zabludi sa stanovista jednog vjernika.Ali ja kao vjernik niti imam pravo nikog "popravljati" niti ikog vrijedjati zbog njegovi pogleda.To je licni odnos pojedinca prema svijetu i svemu onom sto ga okruzuje.Naravno da o svemu mozemo razgovarati i raspravljati ali bez izrugivanja.Ali vjernik itekako treba da reaguje kad neko (neki) nipodastavaju nase svetinje,ali i tada bez oholosti,na fin nacin.Samo je do Sveznajuceg dali ce neko pouku primiti.

...NJihova smo srca jos tvrdjim ucinili,a na njihove oci koprenu stavili...
...gluhi su i slijepi (pored usiju i ociju)...

Ali ateisti kad raspravljaju sva se njihova prica svodi na vrijedjanje i nipodastavanje vjere i vjernika (a sve razumnim i logickim dokazima :D :D )kako je to zaostalo,retrogradno i sta vec ne. S obzirom da puno vise ljudi na svijetu vjeruje,nego sto nevjeruje,znaci ova velika vecina su obichni zaostali glupaci koji ne razmisljaju svojom glavom nego im je sve nametnuto,a ova "prosvjetljena" manjina je pokupila svu pamet svijeta i njihova je misija da nas iz visemilenijske tame izvedu na svjetlo razuma i logike.
Ma u pravu ste :D :D sve je kod vas logicno,evo mene ste ubijedili...

Vratimo se nasim majmunskim korjenima :D
irac300

#222 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by irac300 »

@obichan insan

To ti lafičina, k'o provaljuješ malo? Nek' si sam šukn'o. :lol: Kad već govoriš o manjini naspram većine, podsjetit ću te da je manjina govorila da je Zemlja okrugla, da nije centar svemira...dok je većina spaljivala takve i objašnjavala da je nekakav bog napravio ravnu ploču koju nazva zemljom i oko nje se vrti čitav svemir. Malo sabura, doće i toj većini nekada iz guzice u glavu, jest da će proći mnogo stoljeća, ali proces se odvija u tom pravcu. A za ovo zadnje se slažem, osim što bih te ispravio i rekao da će neki ostati na razini majmuna. :dance:
MyTao

#223 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by MyTao »

obichan insan wrote:Ako je sve na ovom svijetu slucajno i ako sve trazi logicno i razumno objasnjenje,molio bi da mi objasnite (al razumno),kako to npr.neka riba,dosadilo joj u vodi,pa malo izasla na obalu,pa skontala da bi umjesto peraja mogla imati noge pa zivjeti malo u vodi malo na kopnu.......pa postala dalje guster,pa ovo pa ono...Ili majmunu dosadilo hodati na 4 noge,malo se ispravio,protego se,...i eto,skonta sam sa sobom sad sam choek,ljudsko biche. Nesto me zanima moze li taj proces da ide u suprotnom pravcu,moze li sad od chovjeka nastati majmun :D :-D . Ateisti se drze razuma i logike k'o pijan plota a u njihovim objasnjenjima nema ni trunka razuma il logike. Nikom ne treba nista nametati,svako svojim razumom treba da doje do "istine".

U vjeri nema prisile

Pravi put se jasno razlikuje od zablude(QUR'AN)

Onaj ko ne vidi jasnu razliku naravno da je u zabludi sa stanovista jednog vjernika.Ali ja kao vjernik niti imam pravo nikog "popravljati" niti ikog vrijedjati zbog njegovi pogleda.To je licni odnos pojedinca prema svijetu i svemu onom sto ga okruzuje.Naravno da o svemu mozemo razgovarati i raspravljati ali bez izrugivanja.Ali vjernik itekako treba da reaguje kad neko (neki) nipodastavaju nase svetinje,ali i tada bez oholosti,na fin nacin.Samo je do Sveznajuceg dali ce neko pouku primiti.

...NJihova smo srca jos tvrdjim ucinili,a na njihove oci koprenu stavili...
...gluhi su i slijepi (pored usiju i ociju)...

Ali ateisti kad raspravljaju sva se njihova prica svodi na vrijedjanje i nipodastavanje vjere i vjernika (a sve razumnim i logickim dokazima :D :D )kako je to zaostalo,retrogradno i sta vec ne. S obzirom da puno vise ljudi na svijetu vjeruje,nego sto nevjeruje,znaci ova velika vecina su obichni zaostali glupaci koji ne razmisljaju svojom glavom nego im je sve nametnuto,a ova "prosvjetljena" manjina je pokupila svu pamet svijeta i njihova je misija da nas iz visemilenijske tame izvedu na svjetlo razuma i logike.
Ma u pravu ste :D :D sve je kod vas logicno,evo mene ste ubijedili...

Vratimo se nasim majmunskim korjenima :D
To su pitanja za ljude koji se bave Evolucijom... zato najbolje da odes na podforum Nauke i postavis ta pitanja, jest da ces biti ismijan, al' bar ces saznati nesto novo.

Ateizam nema nikakve veze sa Evolucijom... ako se sutra dokaze da je Evolucija ustvari pogresna, i da je smo svi nastali od covjeka i zene... to opet nista nece promjeniti sto se Ateizma tice... to i dalje nisu dokazi za postojanje boga.
RNG_25

#224 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by RNG_25 »

Nije bio "skriven", jer nije mogao biti. Ako nije bilo ničega od čega je mogao biti "skriven", onda i nije bio skriven.

Zanimljiva tema.
RNG_25

#225 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?

Post by RNG_25 »

loyka wrote:Također , kako neko ima sudbinu da ne vjeruje u ni jednu monoteisticku religiju,a veoma je uvjeren da je njegova prava npr: budisti i slicno, koji su u toj zabludi od rodjenja. Da li je to na neki način nepravedno? Zato se zahvaljujem Allahu Dž.š. što sam rodjen kao musliman i što mi je podario tu veliku blagodat.
Pitanja odgovorena zadnjom rečenicom.
Post Reply