Odbjegla nevjesta
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#201 Re: Odbjegla nevjesta
šta bi....obuče li mlada kaloše?
- dječak sa šibicama
#202 Re: Odbjegla nevjesta
Sukojim?Kastanienallee wrote:DsŠ šta si uradio s onim dječakom?
- basicm
#203 Re: Odbjegla nevjesta
Ma dok vi ovo pisete ona se vec zaljubila i broji dane do vjencanja. A ako je jos sprat kuce kod novog izradjen, vjencanje bi se moglo desiti i u nekoliko sljedecih sati. Vidite da joj se navalilo udati 
- dječak sa šibicama
#204 Re: Odbjegla nevjesta
Mislis avatar?
Kaznice nas zbog chateraja.
Kaznice nas zbog chateraja.
-
Great Cornholio
#205 Re: Odbjegla nevjesta
Selo fali, u grad se svali
Bezveze je živjet' s roditeljima, ja bih onima koji se planiraju udavati, ili ženiti, preporučio da to ne čine, ako nisu u mogućnosti da nađu neki stan, kuću, da iznajme ili kupe, koji/koja mora biti udaljen, i od njenih i od njegovih roditelja minimalno 30 kilometara, i to vazdušne linije
Bezveze je živjet' s roditeljima, ja bih onima koji se planiraju udavati, ili ženiti, preporučio da to ne čine, ako nisu u mogućnosti da nađu neki stan, kuću, da iznajme ili kupe, koji/koja mora biti udaljen, i od njenih i od njegovih roditelja minimalno 30 kilometara, i to vazdušne linije
-
Great Cornholio
#206 Re: Odbjegla nevjesta
Meni je nekako normalnije da ljudi rade na selu a da žive u gradu, da farme krava, kokošiju, koza, činčila itd, budu na selima, da ljudi iz grada dođu u selo, odrade svoju smjenu, i vrate se ponovo u grad da žive, nego što je to u ovoj našoj državi slučaj, da ljudi rade u gradu, a žive na selu, s kravama, kozama, kokošima, činčilama itd.
-
anonimus0007
#207 Re: Odbjegla nevjesta
ma hajde, jedan se otego, drugi će se protegnuti i to je to.Nekatamo wrote:Da ja ispricam svoju tuznu pricu.I svaki bi mi savjet dobro dosao.Znam ,bice vise onih koji ce da me ismijavaju ali molila bih takve da me obidju,dosta je sto se ljutim sama na sebe.
Naime ,da ne duljim,upoznala sam jednog divnog momka s kojim sam krenula 1.1.ove godine.Nije iz mog grada tako da smo se rijetko vidjali ali dane smo provodili na telefonu.Bio je najbolji decko kojeg sam upoznala.Imao sve ono sto sam ja htjela u zivotu.Tada sam bila u fazi lizanja rana od bivseg i nisam se nista trudila.Ali se trudio on.....I to previse.I tako,zaprosio me.Iz nekog razocarenja,bijesa radi bivseg,neznam cega, ja sam pristala.Zakazali smo da se vjencamo 16.3.Danas,ili to vec dodje juce
Posto on zivi sa svojima na selu na istom spratu moj je prijedlog bio da zivimo u gradu(odakle je on ) jer on tu radi,i ja bih nasla posao,pocela raditi,i bili bi postanari a svremenom ko zna....I pristao je.Dolazila sam sa svojima kod njega,bili su mu svi od familije.rucak.....prelijep dan.Sve vec gotovo ,papiri spremni samo se stan ceka.I 16.2 je sasvim slucajno rekao sta zurim oko stana kada cemo tu da zivimo samo dva mjeseca.Dok izradi sprat svoje kuce i vratili bi se tu.Naravno izbila je svadja tu oko toga jer ja necu na selo,regovali smo prebrzo oboje....rekla sam mu da otkaze vjencanje da se necu udati....I sada ispastam.Ne prosje dan da ne zaplacem,da ne molim Boga da mi ga vrati.Cula sam da je jako postidjen i povrijedjen,niko od njegovih ne govori samnom,pokusavala sam mu slati poruke a odgovor je bio da me mrzi,da sam umrla za njega i da ne zeli da mu dosadjujem .....A ja bih da se ubijem.Sta da radim ima li ikakav nacin da ga vratim i koliko vas bi oprostilo ovo sto sam mu uradila.
- Nisrin
#208 Re: Odbjegla nevjesta
Great Cornholio wrote:Meni je nekako normalnije da ljudi rade na selu a da žive u gradu, da farme krava, kokošiju, koza, činčila itd, budu na selima, da ljudi iz grada dođu u selo, odrade svoju smjenu, i vrate se ponovo u grad da žive, nego što je to u ovoj našoj državi slučaj, da ljudi rade u gradu, a žive na selu, s kravama, kozama, kokošima, činčilama itd.
Neko je PRINUDJEN na takvu situaciju, niko od nas ne bira gdje ce roditi u kakvim uslovima! Suvisno je suditi o ljudima koji su rodjeni na selu i mozda NEMAJU priliku da zive u gradu ili PAK NECE...Zivot u gradu je skuplji, neko se ne moze snaci u gradu, nekome smeta guzva, zagadjen zrak, nedostatak suma i livada, drugima smeta zivot na selu, ta svakodnevnica, tezak posao, mentalitet, razmisljanja, nacin zivota, odvojenost od grada i smanjen broj mogucnosti itd itd u nedogled sa nabrajanjima mozemo ici...
I velik je broj ljudi koji uzivaju u radu sa zemljom i sa zivotinjama...
-
Great Cornholio
#209 Re: Odbjegla nevjesta
Da, npr. djeca onih koji su rođeni na selu su prinuđena da se maltretiraju svakodnevnim vožnjama od škole do kuće, i oni koji planiraju život na selu dobro bi bilo da i o tome razmisle.Nisrin wrote:Great Cornholio wrote:Meni je nekako normalnije da ljudi rade na selu a da žive u gradu, da farme krava, kokošiju, koza, činčila itd, budu na selima, da ljudi iz grada dođu u selo, odrade svoju smjenu, i vrate se ponovo u grad da žive, nego što je to u ovoj našoj državi slučaj, da ljudi rade u gradu, a žive na selu, s kravama, kozama, kokošima, činčilama itd.
Neko je PRINUDJEN na takvu situaciju, niko od nas ne bira gdje ce roditi u kakvim uslovima! Suvisno je suditi o ljudima koji su rodjeni na selu i mozda NEMAJU priliku da zive u gradu ili PAK NECE...Zivot u gradu je skuplji, neko se ne moze snaci u gradu, nekome smeta guzva, zagadjen zrak, nedostatak suma i livada, drugima smeta zivot na selu, ta svakodnevnica, tezak posao, mentalitet, razmisljanja, nacin zivota, odvojenost od grada i smanjen broj mogucnosti itd itd u nedogled sa nabrajanjima mozemo ici...
I velik je broj ljudi koji uzivaju u radu sa zemljom i sa zivotinjama...
Ne osuđujem ja nikoga, nego iznosim svoje mišljenje o tome šta bi bilo bolje.
Navika je jedna muka, a odvika hiljadu muka, zbog toga se ljudi teško prilagođavaju na nove uslove, čak i kad su ti uslovi puno bolji nego oni u kojima su do tada živjeli.
- Nisrin
#210 Re: Odbjegla nevjesta
Great Cornholio wrote:
Da, npr. djeca onih koji su rođeni na selu su prinuđena da se maltretiraju svakodnevnim vožnjama od škole do kuće, i oni koji planiraju život na selu dobro bi bilo da i o tome razmisle.
Ne osuđujem ja nikoga, nego iznosim svoje mišljenje o tome šta bi bilo bolje.
Navika je jedna muka, a odvika hiljadu muka, zbog toga se ljudi teško prilagođavaju na nove uslove, čak i kad su ti uslovi puno bolji nego oni u kojima su do tada živjeli.
Ma vidis da ima ljudi rodjenih u gradu kojima je SAN ZIVOT NA SELU, valjda pamte selo iz svog djetinjstva kad su isli nekome u posjetu, samo sto je to daleko od realnosti...ta slika od prije 20-30 godina...
Ja isto zastupam tezu da bi mojoj djeci bilo bolje 10x zivjeti u gradu nego u nekom selu, osim sto ce se morati muciti sa prevozom kuca-skola-kuca, jos ce biti odsjeceni od vecine desavanja u gradu, od dosta informacija (nije sve ni u internetu), od druzenja, hobija itd...
Neko ko ima solidne uslove za zivot, svoja stada, ranc, usjeve, dobre mogucnosti vjerovatno smatra da mu je tu i bolji i kvalitetniji zivot i da ne kaska ni za cim sto imaju ljudi u gradu, jer je u prednosti zbog zdrav hrane i zraka, ali uvijek zaboravljaju da su uskraceni za neke druge stvari itd...
-
sha_ba
#211 Re: Odbjegla nevjesta
ja se kladim da je mlada vec zakazala termin novi za vjencanje... upoznala neki dan lika
sigurica je sigurica... pusti selo
a i da vrijeme ne odleti 
sigurica je sigurica... pusti selo
-
Great Cornholio
#212 Re: Odbjegla nevjesta
Sad se prisjetih jedne scene iz "Đekne", kaže Ljeposava:Nisrin wrote:
Ma vidis da ima ljudi rodjenih u gradu kojima je SAN ZIVOT NA SELU, valjda pamte selo iz svog djetinjstva kad su isli nekome u posjetu, samo sto je to daleko od realnosti...ta slika od prije 20-30 godina...
Ja isto zastupam tezu da bi mojoj djeci bilo bolje 10x zivjeti u gradu nego u nekom selu, osim sto ce se morati muciti sa prevozom kuca-skola-kuca, jos ce biti odsjeceni od vecine desavanja u gradu, od dosta informacija (nije sve ni u internetu), od druzenja, hobija itd...
Neko ko ima solidne uslove za zivot, svoja stada, ranc, usjeve, dobre mogucnosti vjerovatno smatra da mu je tu i bolji i kvalitetniji zivot i da ne kaska ni za cim sto imaju ljudi u gradu, jer je u prednosti zbog zdrav hrane i zraka, ali uvijek zaboravljaju da su uskraceni za neke druge stvari itd...
- Dođu oni iz grada, stanu pored onog našeg izvora, pa viču " Divan li je, krasan li je", a ja u sebi mislim " Ma ne bi vam bio divan i krasan da svaki dan s njega vodu vučete"
Možda je i ova mlada vidila da imaju bunar, pa zato pobjegla
-
Great Cornholio
#213 Re: Odbjegla nevjesta
Znači, nije ni svako selo isto.Kastanienallee wrote:Mnoga djeca u mnogim selima imaju makar osnovnu školu u tim selima. Iako daleko od austrijskih sela, nisu sva naša sela potpuno bez ikakve infrastrukture i sadržaja za život. Mnoga djeca u mnogim Hrasnicama putuju duže do npr. Prve gimnazije ili Filozofskog fakulteta nego mnoga djeca iz mnogo sela diljem BiH do nekih srednjih škola koje pohađaju. Sve se to u primjerima da razvući kao najkvalitetnija žvaka.Great Cornholio wrote: Da, npr. djeca onih koji su rođeni na selu su prinuđena da se maltretiraju svakodnevnim vožnjama od škole do kuće, i oni koji planiraju život na selu dobro bi bilo da i o tome razmisle.
- Nisrin
#214 Re: Odbjegla nevjesta
Kastanienallee wrote:Mnoga djeca u mnogim selima imaju makar osnovnu školu u tim selima. Iako daleko od austrijskih sela, nisu sva naša sela potpuno bez ikakve infrastrukture i sadržaja za život. Mnoga djeca u mnogim Hrasnicama putuju duže do npr. Prve gimnazije ili Filozofskog fakulteta nego mnoga djeca iz mnogo sela diljem BiH do nekih srednjih škola koje pohađaju. Sve se to u primjerima da razvući kao najkvalitetnija žvaka.Great Cornholio wrote: Da, npr. djeca onih koji su rođeni na selu su prinuđena da se maltretiraju svakodnevnim vožnjama od škole do kuće, i oni koji planiraju život na selu dobro bi bilo da i o tome razmisle.
Mnoga djeca u tim selima ostaju uskracena za srednjoskolsko, a ponekad i osnovno obrazovanje...nazalost, inace po posljednim podacima imamo 15% nepismenih u BiH, STO JE viiisok procenat...
Pitanje je zasto se djeca ne skoluju? Jer se osposobljavaju za rad na selu za koji im i nije potrebna skola i obrazovanje (iako nekad jeste), ili roditelji nemaju sredstva da ih skoluju...
Imala sam priliku ici u neka zabacena, cudnih naziva sela i susrela sam mnogo takvih primjera...
Ima i sela "blizih" nekim gradovima pa su uslovi za tu djecu/omladinu povoljniji sto se tice skolovanja, prevoza, mogucnosti, ali cesto njihovi roditelji nemaju sredstava da kvalitetnije u njih ulazu, jer jednostavno posao kojim se bave pokrije osnovne troskove zivota-hranu i rezije...
- vjesticanametli
#215 Re: Odbjegla nevjesta
nece krampu i da muzeJoseMujica wrote:šta bi....obuče li mlada kaloše?
hoce u gradu da bIde
djevojko ja se iskreno nadam da se neces spetljati opet sa takvim hajvanom
- Nisrin
#216 Re: Odbjegla nevjesta
Prije svega, ne možeš uzimati zabačena sela kao mjeru pojma selo i sva sela posmatrati kroz te primjere.
Meni je drago ako ti ne poznaješ nikoga u svojoj urbanoj blizini ko nije iskoristio sve uslove da se školuje. Ja sam nažalost naišla na brojne primjere ljudi u urbanim sredinama, gdje im je sve omogućeno i prividno na dohvat ruke, a nisu završili ni osnovnu školu. Kamo sreće da sami ti neki gorštaci sa sela čine tih 15% nepismenih u BiH.
Današnja bosanskohercegovačka sela su sve više nego rasadnik tih ljudi koji se kako kažeš osposobljavaju za rad na selu. Rijetko ćeš naići na graju djece ili vidjeti neka stada životinja na selima. U mnogim selima više nemaš od koga kupiti domaća jaja, sir ili mlijeko. Mnogo ih se iseljava a i onima koji žive se više isplati da im trava propada na njivama nego da je sami pokose i uskladište. Često je nemoguća misija naći nekoga da ti za pristojan novac pokosi travu, očisti voćnjak i slično.[/quote]
Navela sam primjere i zabacenih sela i blizih "gradu"...Zivim u Starom Gradu, iskreno ne poznajem nikoga da nema barem srednju skolu koja jos uvijek NIJE OBAVEZNA...ne racunam tu neke stare nane iz bivseg sistema, niti ove sto prose, cak ne znam ni ko su ni odakle su...
Ima svega, istina je, svakako neki analiticari predvidjaju da ce se u narednim decenijama ljudi jos vise ISELJAVATI IZ SELA, rijetki su koji zele da se vracaju u takve sredine, pa cak i kad im se nude poticaji i dobri uslovi!
Zasto ljudi bjeze od sela kad je na selu sve "divno, lijepa priroda, zdrava hrana,atmosfera, domace zivotinje itd"?¨!
Ja sam tu stvar vec objasnila po mom vidjenju...Zato sto im je 10x bolje u gradu...
Meni je drago ako ti ne poznaješ nikoga u svojoj urbanoj blizini ko nije iskoristio sve uslove da se školuje. Ja sam nažalost naišla na brojne primjere ljudi u urbanim sredinama, gdje im je sve omogućeno i prividno na dohvat ruke, a nisu završili ni osnovnu školu. Kamo sreće da sami ti neki gorštaci sa sela čine tih 15% nepismenih u BiH.
Današnja bosanskohercegovačka sela su sve više nego rasadnik tih ljudi koji se kako kažeš osposobljavaju za rad na selu. Rijetko ćeš naići na graju djece ili vidjeti neka stada životinja na selima. U mnogim selima više nemaš od koga kupiti domaća jaja, sir ili mlijeko. Mnogo ih se iseljava a i onima koji žive se više isplati da im trava propada na njivama nego da je sami pokose i uskladište. Često je nemoguća misija naći nekoga da ti za pristojan novac pokosi travu, očisti voćnjak i slično.[/quote]
Navela sam primjere i zabacenih sela i blizih "gradu"...Zivim u Starom Gradu, iskreno ne poznajem nikoga da nema barem srednju skolu koja jos uvijek NIJE OBAVEZNA...ne racunam tu neke stare nane iz bivseg sistema, niti ove sto prose, cak ne znam ni ko su ni odakle su...
Ima svega, istina je, svakako neki analiticari predvidjaju da ce se u narednim decenijama ljudi jos vise ISELJAVATI IZ SELA, rijetki su koji zele da se vracaju u takve sredine, pa cak i kad im se nude poticaji i dobri uslovi!
Zasto ljudi bjeze od sela kad je na selu sve "divno, lijepa priroda, zdrava hrana,atmosfera, domace zivotinje itd"?¨!
Ja sam tu stvar vec objasnila po mom vidjenju...Zato sto im je 10x bolje u gradu...
-
Great Cornholio
#217 Re: Odbjegla nevjesta
Trebaju nama farme, trebaju nam voćnjaci, treba nam pšenica, kukuruz... ali zašto da neko živi na selu da bi se time bavio, zašto ne bi neko ko živi u gradu mogao sjesti u auto ili bus, odvesti se na selo, odraditi šta treba, vratiti se u grad, pa da mu ni djeca, a ni on ne ostanu uskraćeni za brojne sadržaje koje grad pruža, a selo ne može pružiti ?
Jedan od pokazatelja ekonomski razvijenosti neke države je procenat onih koji se bave poljoprivredom, što je taj procenat manji država je ekonomski razvijenija.
Nema potrebe da se danas ručno okopava kukuruz, da se ručno muzu krave ili perutaju kokoši, danas postoje traktori, automatske hranilice, muzilice ...
Ne znam da li je tačan podatak, ali sam čuo da se u Americi samo 5 % ljudi bavi poljoprivredom.
Jedan od pokazatelja ekonomski razvijenosti neke države je procenat onih koji se bave poljoprivredom, što je taj procenat manji država je ekonomski razvijenija.
Nema potrebe da se danas ručno okopava kukuruz, da se ručno muzu krave ili perutaju kokoši, danas postoje traktori, automatske hranilice, muzilice ...
Ne znam da li je tačan podatak, ali sam čuo da se u Americi samo 5 % ljudi bavi poljoprivredom.
- Nisrin
#218 Re: Odbjegla nevjesta
Great Cornholio wrote:Trebaju nama farme, trebaju nam voćnjaci, treba nam pšenica, kukuruz... ali zašto da neko živi na selu da bi se time bavio, zašto ne bi neko ko živi u gradu mogao sjesti u auto ili bus, odvesti se na selo, odraditi šta treba, vratiti se u grad, pa da mu ni djeca, a ni on ne ostanu uskraćeni za brojne sadržaje koje grad pruža, a selo ne može pružiti ?
Pa sta mislis kako bi se BiH mogla ekonomski oporaviti OSIM bavljenjem poljoprivredom, stocarstvom itd jer je ipak ovo AGRARNA ZEMLJA! Posebno danas, u vrijeme kada je sa svih strana GMO, divno ako se neko sa sela bavi poslom kojim su mu se bavili i preci, tj. ako je zadovoljan tim poslom...
Iako mislim da su daleko bolji uslovi zivota u gradu, smatram da se ne smije dopustiti izumiranje poljoprivede, treba seljacima omoguciti bolje uslove za rad i zivot, dati im vise poticaja, ukljuciti im masine u rad itd
U BiH dosta sela NIJE DOBRO komunikacijski povezano sa gradovima tako da bi zivot na relaciji grad-selo, svaki dan, oduzimao PREVISE VREMENA....
@Kastanienallee Velik broj ljudi koji CISTE ULICE, rade u RADu ili PARKu IMAJU OSNOVNU SKOLU, a mnogi cak i srednju, koliko ja znam i koliko sam upoznata s tom tematikom!
Ne osudjujem ni ja one sto zele provesti zivot na selu, svako radi sta zeli i svi imamo drugacije prioritete, ali ne vjerujem da vecina ljudi RODJENIH I ODRASLIH u gradu zamislja idealan zivot "na seoski nacin"...
-
Great Cornholio
#219 Re: Odbjegla nevjesta
Ovo je diskutabilno, jer gledao sam jednom prilikom ( Na BHT ) jednog stručnjaka iz oblasti agronomije, koji je tom prilikom izjavio da su ljudi u zabludi kad smatraju da mi imamo neke značajne potencijale za bavljenje poljoprivredom, imamo mi teritorije, imamo zemlje, ali većina te zemlje nije pogodna za bavljenje poljoprivredom.Nisrin wrote:
Pa sta mislis kako bi se BiH mogla ekonomski oporaviti OSIM bavljenjem poljoprivredom, stocarstvom itd jer je ipak ovo AGRARNA ZEMLJA! .
Ja bih da mi pravimo automobile, televizore, obuću odjeću, nema nas puno, ne treba nam baš toliko hrane, možemo je uvest iz Srbije npr. Mi njiam struju , oni nama hranu.
-
Great Cornholio
#220 Re: Odbjegla nevjesta
On tako reče, a Boga mi, meni se čini da je rekao da je neki glavni stručnjak iz te oblasti.Kastanienallee wrote:Ne treba biti naročit stručnjak da vidiš konfiguraciju pretežno brdovitog tla i koliko je površine kao Posavina, koliko je krupnih parcela na kojima se može i isplati koristiti mehanizacija.Great Cornholio wrote: Ovo je diskutabilno, jer gledao sam jednom prilikom ( Na BHT ) jednog stručnjaka iz oblasti agronomije, koji je tom prilikom izjavio da su ljudi u zabludi kad smatraju da mi imamo neke značajne potencijale za bavljenje poljoprivredom, imamo mi teritorije, imamo zemlje, ali većina te zemlje nije pogodna za bavljenje poljoprivredom.
- Nisrin
#221 Re: Odbjegla nevjesta
Posavina??? Semberija??? Ogroman dio Hercegovine?Great Cornholio wrote:Ovo je diskutabilno, jer gledao sam jednom prilikom ( Na BHT ) jednog stručnjaka iz oblasti agronomije, koji je tom prilikom izjavio da su ljudi u zabludi kad smatraju da mi imamo neke značajne potencijale za bavljenje poljoprivredom, imamo mi teritorije, imamo zemlje, ali većina te zemlje nije pogodna za bavljenje poljoprivredom.Nisrin wrote:
Pa sta mislis kako bi se BiH mogla ekonomski oporaviti OSIM bavljenjem poljoprivredom, stocarstvom itd jer je ipak ovo AGRARNA ZEMLJA! .
Ja bih da mi pravimo automobile, televizore, obuću odjeću, nema nas puno, ne treba nam baš toliko hrane, možemo je uvest iz Srbije npr. Mi njiam struju , oni nama hranu.
Ma i ja sam ZA otvaranje fabrika, ali cini mi se nista od toga, jer najveci domet su TRZNI CENTRI!
-
Great Cornholio
#222 Re: Odbjegla nevjesta
i tako, pobježe nevjesta, a mi temu pretvorismo u "Znanje, imanje"

-
sha_ba
#223 Re: Odbjegla nevjesta
Great Cornholio wrote:i tako, pobježe nevjesta, a mi temu pretvorismo u "Znanje, imanje"![]()
-
Great Cornholio
#224 Re: Odbjegla nevjesta
Gledam, al' vala ja od motike bježim "k'o đavo od krsta".Kastanienallee wrote:Hajde nek' znam da gledaš emisije o poljoprivrediGreat Cornholio wrote:i tako, pobježe nevjesta, a mi temu pretvorismo u "Znanje, imanje"![]()
A što se tiče ove odbjegle nevjeste, ja mislim da je bolje što se nije udala za tog "seljaka", ja mislim da bio taj brak teško uspio ako je njemu životni plan da diže krov,zida još jedan sprat, živi na selu, u kući zajedno sa roditeljima, a njoj da živi u gradu, samo s njim, bez da im iko svaki dan "pamet soli".
Možda je to teoretski moguće, ali u praksi te "zajednice" teško mogu normalno funkcionisati.
-
StupskaBitanga
#225 Re: Odbjegla nevjesta
Jadno li je samo kad se ovakve stvare razvlače po forumu