Da li mislite na tankove peleta ili tankove vode(toplotne energije)?ketronsd1 wrote:Cudno!Filter wrote:nema akutankova (kod mene), mislim da ih niko i ne koristi sa peletomketronsd1 wrote:Jedno pitanje za ove sto pice na pelet.
Kolike akutankove imate otprilike????
Inace sam primjetio da malo kko da ima vece tankove bez obzira koji kotao ima.
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
mukimax
#201 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
-
otorinolaringorolog
#202 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Misle na vece spremnike za toplu vodu,zato sto to direktno utice na iskoristenje odnosno manju potrosnju
-
mukimax
#203 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Dakle ako se radi o akumulacionom spremniku tople vode, koji se ugrađuje između kotla i radijatora, mislim da je ta komponenta apsolutno nepotrebna. Bar za Kovan-ov kotao na pelet EKOLINE. Vatru u kotlu vodi automatika ovisno o zahtjevu termostata, tako da nema viška energije koji bi se skladištio u spremniku pa naknadno plasirao u sistem grijanja. Spomenuti kotao EKOLINE radi isto kao i plinski bojler. Kada je temperatura niža od zadane kotao radi i zagrijava prostor. Kada temperatura u prostoriji dostigne zadanu vrijednost kotao se gasi, rad nastavlja samo pumpa koja ce raditi dok temperatura vode u kotlu bude veća od temperature na kojoj se ista pali. Ova temperatura na kojoj se pali pumpa je minimalno 40°C.
- Danguba
#204 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
kako da mi ovo promakne
(citam od pocetka)
- Danguba
#205 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne daj se Filteru...Filter wrote:imali smo na jednom drugom forumu "debatu" o sastavu peleta... veca kolicina jele uvjetuje kakvocu peleta.kokolina wrote: mislim da nisi u potpunosti u pravu zbog boje
potrebna je određena količina jele ali nije dobro previše jer mislim da jela nema baš veliku kalorijsku vrijednost
mislim da je dovoljno 30 posto jele a ostalo je ječe ili tvrđe drvo
ja imam spremnik od 270 kg i mogu vam reći da je to spas: kad je najjača zima po 3-4 dana smo mirni
čišćenje ide na 10 - 15 dana, zavisno od raspoloženja
i meni je to bilo malo cudno, ali brojke govore drugacije. jelovina u nacinu rada peci na pelet ima najvecu kaloricnost.
a sto se tice ciscenja, sad cu (najzad) uzeti usisivac za pepeo![]()
cistim svake druge sedmice, nije neka frka, ali mogu sebi malo olaksati![]()
- Danguba
#206 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
- nije isto koristiti kombinovani kotao i namjenski kotao za pelet. iskoristivost ide i do 50%.
- jedan od naj kvalitetnijih kotlova domace proizvodnje je Kovan Gracanica. ( a ja imam Termoflux
) Razlika samo u debljini lima.
- svjetliji pelet kvalitetniji od tamnog. u tamnijem peletu ima svasta( kora, trava, smece...) a pelet se pravi od okorcanog drveta.
- pelet kupovati samo od (vec provjerenih proizvodjaca). svako eksperimentisanje kosta i novaca i zivaca.
ove sezone kao i prosle kupovao Trgovirov i prezadovoljan. Pepeo siv, praskast bez ucaurene mase (crne). Samo mi se malo te mase pojavilo dok sam eksperimentisao i smanji temperaturu tako da sam poremetio sagorjevanje.
od sada pratim temu.
-
- jedan od naj kvalitetnijih kotlova domace proizvodnje je Kovan Gracanica. ( a ja imam Termoflux
- svjetliji pelet kvalitetniji od tamnog. u tamnijem peletu ima svasta( kora, trava, smece...) a pelet se pravi od okorcanog drveta.
- pelet kupovati samo od (vec provjerenih proizvodjaca). svako eksperimentisanje kosta i novaca i zivaca.
ove sezone kao i prosle kupovao Trgovirov i prezadovoljan. Pepeo siv, praskast bez ucaurene mase (crne). Samo mi se malo te mase pojavilo dok sam eksperimentisao i smanji temperaturu tako da sam poremetio sagorjevanje.
od sada pratim temu.
-
- Filter
#207 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Danguba wrote: od sada pratim temu.
-
-
pelletti
#208 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Razlika nije uopšte u debljini lima,tako sam i ja mislio,al kad sam bio u Gračanici rekoše mi da je debljina lima 4 i 5 mm znači isto kao i kod thermofluxa... Razlika, kolko sam ih ja skonto, je u patentiranom sistemu gorenje sa 4 vodene komore što drugi kotlovi nemaju.Većina kotova nema tih vodenih komora ili ako ima,ima samo jednu... Naravno ima tu sigurno još stvari koje mi ne znamo,ne bi žaba Kovan bio najtraženi i najskuplji od domaćih kotlova u Bih a i van granica BiH... Ja sam zasad prezadovoljan...Danguba wrote:- nije isto koristiti kombinovani kotao i namjenski kotao za pelet. iskoristivost ide i do 50%.
- jedan od naj kvalitetnijih kotlova domace proizvodnje je Kovan Gracanica. ( a ja imam Termoflux) Razlika samo u debljini lima.
od sada pratim temu.
-
- Danguba
#209 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da ti pravo kazem nisam radio ekspertizu razlike u kotlovima ali sam povjerovao covjeku koji ima obe licence za pustanje u pogon oba kotla. Kada sam ga pitao ''koji kotao da uzmem?'' rekao je da ima razlike ali je ona zanemariva u odnosu 1.000 KM u startu skuplji Kovanov. Pitam ga koji on ima a on veli Termofluks i tu se prica zavrsi. Opet kazem da sam cuo da su ovi Kovanovi najkvalitetniji od domace proizvodnje.pelletti wrote:Razlika nije uopšte u debljini lima,tako sam i ja mislio,al kad sam bio u Gračanici rekoše mi da je debljina lima 4 i 5 mm znači isto kao i kod thermofluxa... Razlika, kolko sam ih ja skonto, je u patentiranom sistemu gorenje sa 4 vodene komore što drugi kotlovi nemaju.Većina kotova nema tih vodenih komora ili ako ima,ima samo jednu... Naravno ima tu sigurno još stvari koje mi ne znamo,ne bi žaba Kovan bio najtraženi i najskuplji od domaćih kotlova u Bih a i van granica BiH... Ja sam zasad prezadovoljan...Danguba wrote:- nije isto koristiti kombinovani kotao i namjenski kotao za pelet. iskoristivost ide i do 50%.
- jedan od naj kvalitetnijih kotlova domace proizvodnje je Kovan Gracanica. ( a ja imam Termoflux) Razlika samo u debljini lima.
od sada pratim temu.
-
-
mehohem
#210 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam imao termoflux a brat je imao kovan.Sto je najbitnije nismo primijetili da neki od njih vise trosi,sve je to slicno.Ima nekih drugih razlika sitnih.Npr ja sam svoj rjedje morao cistit,znao je radit i preko 20 dana bez otvaranja.Dok se u njegovom znala stvorit nekakva sljaka u gorioniku i pec ne moze da upali vise zbog tog.Tu sljaku mi u svom kotlu nikad nismo vidjeli a isti pelet uvijek imali.
-
pelletti
#211 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja kolko znam da Kovanove kotlove niko ne pušta u funkciju,barem je kod mene bilo tako samo instalater spoji dvije cijevi i pumpu i to je sve.Dok kod skoro svih ostalih kao mora doći serviser i pustiti kotao u funkciju.Znači uzme ti 150-200 km-ića za ništa,a ako to kao ne uradi serviser nema se pravo na garanciju...
Ma danas je takvo vrijeme da majstoru više ne možeš sve vjerovati što kažu. Na mene se čovjek naljutio što nisam kupio thermoflux ili centrometal kotao, jer oni kovan ne drže i naravno oni svi fale one kotlove na kojima imaju najviše zarade..
Ja kad sam se raspitivo za kotao na pelet nisam žurio,sve sam domaće proizvođače obišo i na kraju sam se odlučio za Kovan kotao jer su mi bili od svih najubjedljiviji i nimalo se nisam pokajo što sam njihov kotao kupio...
Termoflux je sigurno ok ali njihova elektronika ne podržava gašenje kotla kod postignute sobne temp kao ova kod Kovana i tu je automatski veća potrošnja. Zrno po zrno nabere se....
Ma danas je takvo vrijeme da majstoru više ne možeš sve vjerovati što kažu. Na mene se čovjek naljutio što nisam kupio thermoflux ili centrometal kotao, jer oni kovan ne drže i naravno oni svi fale one kotlove na kojima imaju najviše zarade..
Ja kad sam se raspitivo za kotao na pelet nisam žurio,sve sam domaće proizvođače obišo i na kraju sam se odlučio za Kovan kotao jer su mi bili od svih najubjedljiviji i nimalo se nisam pokajo što sam njihov kotao kupio...
Termoflux je sigurno ok ali njihova elektronika ne podržava gašenje kotla kod postignute sobne temp kao ova kod Kovana i tu je automatski veća potrošnja. Zrno po zrno nabere se....
- Danguba
#212 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Znas kako to ide kao i kod svakih ''komplikovanijih'' uredjaja. Ovlastena osoba vrsi hladnu i toplu probu i podesava elektroniku. Rizicno je bez toga. Igrom slucaja da sam ja sa tim serviserom dogovorio i spajanje na kotao (sve uradjeno do kotlovnice) tako da mi probno pustanje nije ni racunao. Uredno popunio papire, udario pecat i ostavio svoju vizit kartu. Zovem ga uvijek ako mi nesto nije jasno a on navrati ako je u prilici da opet sve pregleda i tako to funkcionise bez problema.pelletti wrote:Ja kolko znam da Kovanove kotlove niko ne pušta u funkciju,barem je kod mene bilo tako samo instalater spoji dvije cijevi i pumpu i to je sve.Dok kod skoro svih ostalih kao mora doći serviser i pustiti kotao u funkciju.Znači uzme ti 150-200 km-ića za ništa,a ako to kao ne uradi serviser nema se pravo na garanciju...
U pravu si sto se tice Termofluksove elektronike koja se nikada ne gasi nego smanji rezim i odrzava temperaturu. Kada smo o tome pricali rekao mi je da je to tako i da se ne moze drugacije rijesiti pa mi je predlozio manuelno iskljucivanje.
-
mehohem
#213 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Treba dobro baciti na papir to iskljucivanje.
Ne znam kolko je dobro da se kotao gasi dok pumpa ne radi,ako se kojim slucajem dugo pumpa ne pali iz nekog razloga,onda voda u kotlu dosta ohladi,onda se mora grijat hladnija voda.A takodje ne znam kolko je dobro za kotao da se hladi.Dok termoflux odrzava vodu u kotlu i drzi je spremnu.I on se gasi ako je zadana voda 60 a on ugrije na 63 ili 65 ne sjecam se tacno.I pali se ponovo na nekih 56.
Mnogi hvale kako konvektori navodno manje trose zbog preciznog odrzavnja temperature,kad nema tih padova pa ponovo zagrijavanja.
Uglavnom i njegov i nas je znao progutat 2 vrece u 24h na -20
Ne znam kolko je dobro da se kotao gasi dok pumpa ne radi,ako se kojim slucajem dugo pumpa ne pali iz nekog razloga,onda voda u kotlu dosta ohladi,onda se mora grijat hladnija voda.A takodje ne znam kolko je dobro za kotao da se hladi.Dok termoflux odrzava vodu u kotlu i drzi je spremnu.I on se gasi ako je zadana voda 60 a on ugrije na 63 ili 65 ne sjecam se tacno.I pali se ponovo na nekih 56.
Mnogi hvale kako konvektori navodno manje trose zbog preciznog odrzavnja temperature,kad nema tih padova pa ponovo zagrijavanja.
- Danguba
#214 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Malo si pobrkao ali nema veze.mehohem wrote:Treba dobro baciti na papir to iskljucivanje.
Ako je zadana temperatura 75 C on otprilike na 70 C smanjuje uzimanje i priblizava se temperaturi od 75 C. Postoji momenat kada ona postigne 75 C i tada prestane uzimati ali na kratko jer svaka oscilacija u temperaturi zahtjeva ubacivanje peleta ali sa kratkim intervalom puza (par komada peleta). Meni to ne smeta a sigurno stiti kotao od rosenja, ponovnog naglog zagrijavanja i tada neminovno dolazi do pucanja kotla. To je cesta pojava kod kotlova na cvrsto gorivo gdje su oscilacije temperature vode velike.
-
mehohem
#215 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
nisam pobrkao ali nema veze
Znam o cemu ti govoris,ako si zadao vodu na 60,a vatra ti je na levelu 4,on prije nego dodje na 60 on smanjuje levele,kad stigne blizu zadane temp on je na najmanjem levelu,najmanjoj vatri.
Ali kad u sobi termostat prekine rad pumpe,i ta najmanja vatra pregrije vodu,kad voda predje par stepeni preko zadane onda se kotao gasi i na njemu pise nesto kao COOL FLUI
I tako stoji sve dok voda ne padne nekoliko stepeni ispod zadane,onda se kotao ponovo pali
Znam o cemu ti govoris,ako si zadao vodu na 60,a vatra ti je na levelu 4,on prije nego dodje na 60 on smanjuje levele,kad stigne blizu zadane temp on je na najmanjem levelu,najmanjoj vatri.
Ali kad u sobi termostat prekine rad pumpe,i ta najmanja vatra pregrije vodu,kad voda predje par stepeni preko zadane onda se kotao gasi i na njemu pise nesto kao COOL FLUI
I tako stoji sve dok voda ne padne nekoliko stepeni ispod zadane,onda se kotao ponovo pali
- Filter
#216 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Danguba wrote: U pravu si sto se tice Termofluksove elektronike koja se nikada ne gasi nego smanji rezim i odrzava temperaturu. Kada smo o tome pricali rekao mi je da je to tako i da se ne moze drugacije rijesiti pa mi je predlozio manuelno iskljucivanje.
eeee tu vas moram malo demantovati. to je sa starim elektronikama. nova elektronika tj. display i novi firmware cipa
radi sasvim drugacije. to znam jer sam prije mjesec dana mjenjao display i uradio update. sad mi sobni termostat potpuno ugasi kotao i osjeti se razlika u potrosnji, nema vise hodanja do pecke itd
- Danguba
#217 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa to je super.Filter wrote:Danguba wrote: U pravu si sto se tice Termofluksove elektronike koja se nikada ne gasi nego smanji rezim i odrzava temperaturu. Kada smo o tome pricali rekao mi je da je to tako i da se ne moze drugacije rijesiti pa mi je predlozio manuelno iskljucivanje.
eeee tu vas moram malo demantovati. to je sa starim elektronikama. nova elektronika tj. display i novi firmware cipa
radi sasvim drugacije. to znam jer sam prije mjesec dana mjenjao display i uradio update. sad mi sobni termostat potpuno ugasi kotao i osjeti se razlika u potrosnji, nema vise hodanja do pecke itd
Ljetos sam pricao sa ovim serviserom i on mi rece da su izbacili novi displej ali su male razlike a to za gasenje mi nije rekao nego samo da kosta oko 200 km.
- Filter
#218 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
display je 50KM da narucis direktno iz centrale. kompletna elektronika je 320KM. e sad, do majstora je koliko ce ti zaracunati flesanje cipa i postavljanje parametara. mene je ta egzibicija izasla 120KMicaDanguba wrote:Pa to je super.Filter wrote:Danguba wrote: U pravu si sto se tice Termofluksove elektronike koja se nikada ne gasi nego smanji rezim i odrzava temperaturu. Kada smo o tome pricali rekao mi je da je to tako i da se ne moze drugacije rijesiti pa mi je predlozio manuelno iskljucivanje.
Ljetos sam pricao sa ovim serviserom i on mi rece da su izbacili novi displej ali su male razlike a to za gasenje mi nije rekao nego samo da kosta oko 200 km.
ebga, ne bi ni ja znao da mi nije crkla puljka na starom displayu.
kontam... petoba mi je svakako za display, cvancika za rucke...dodam jos petobu, mozebit se isplati i za sad sam prezadovoljan.
nisu tako ni male razlike izmedju starog i novog programa. po starom si imao samo dva dnevna programa, sad imas gutu kombinacija... opet dva dnevna programa, mozes razdvojiti vikende od radnih dana, mozes prebaciti na modulaciju...
meni se zamantalo. ja spojio termostat sa 4 dnevna programa, pec non stop upaljena. kontrolise je zadata temperatura na termostatu. nit znam kad se pali, nit kad se gasi.
- Mahalac
#219 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da li ce se cijena grijanja na pelet izjednaciti onoj na plin.
Mislio sam mjenjati Vailanta za Kovan ali evo dok se mislim druga sezona, matematika samo sto se nije podudarila
Naravno ima tu i drugih parametara kao dostupnost energenta ali bogami i "fizike" koliko-toliko.
Mislio sam mjenjati Vailanta za Kovan ali evo dok se mislim druga sezona, matematika samo sto se nije podudarila
Naravno ima tu i drugih parametara kao dostupnost energenta ali bogami i "fizike" koliko-toliko.
- Filter
#220 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mahalac wrote:Da li ce se cijena grijanja na pelet izjednaciti onoj na plin.
Mislio sam mjenjati Vailanta za Kovan ali evo dok se mislim druga sezona, matematika samo sto se nije podudarila![]()
ja znam svoja iskustva sa plinom, strujom, cumurom i peletom.
za sada pelet vodi za dvije duzine ispred cumura, a plin je slomio nogu u drugoj krivini.
- husein_kapetan
#221 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav svima.
Prije mjesec i po sam kupio Stilmetal kotao 35KW. Trošim 5 vreća peleta dnevno na kvadraturu od 160m/2 a a kotao se MORA čistiti jednom dnevno inače se ugasi zbog velike količine pepela(u grudvama)
Dali neko od vas ima ovaj kotao i kakva su vam iskustva(potrošnja itd)
Prije mjesec i po sam kupio Stilmetal kotao 35KW. Trošim 5 vreća peleta dnevno na kvadraturu od 160m/2 a a kotao se MORA čistiti jednom dnevno inače se ugasi zbog velike količine pepela(u grudvama)
-
mukimax
#222 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav,husein_kapetan wrote:Pozdrav svima.
Mogu ti navesti svoj primjer, stan 136 m2 u privatnoj kući(znači mnogo vanjskih zidova), od 25. 11. kada su počeli minusi trošim za grijanje ovog stana 2 vreće dnevno cca. 30 kg. Temperatura zadana na termostatu od 06:00 do 16:00 20,5° C a od 16:00 do 22:00 21,5° C. U ovu potrošnju uključena je i sanitarna topla voda. Kuća ima fasadu sa stiroporom od 8 cm, stolarija je drvena i nije čemu.
Što se tiče čišćenja isti ovaj period od 25. novembra do 3. decembra kotao nisam nikako čistio(spalio je oko 330 kg peleta) i radio je bez problema. (kotao ekoline 50 kW)
Ovo se sve odnosi na meteorološke prilike koje su vladale u Sarajevu.
Eh, sad što se tiče tvog slučaja treba vidjeti koji pelet trošiš, to bi mogao biti problem potrebe čestog čišćenja.
Potrošnja peleta ovisi o tome kolika ti je temperatura u grejnom prostoru, fasada itd... Možda voliš da je temperatura 26°.
Također, ne znam kave mogućnosti za podešavanje na kotlu imaš, ali da probaš smanjivati ubacivanje peleta a povećaj doziranje zraka, kako bi pelet mogao izgoriti i pretvoriti se u sivi prah.
Lijep pozdrav, uz najbolje želje da svoj kotao što ptije dovedeš u optimalni režim rada
- Danguba
#223 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kakav je to kotao??? Novi ili stari na cvrsto pa dogradjen gorionik za pelet? Ko je postavljao taj kotao, ko je podesavao elektroniku? Zovi ga cim prije.husein_kapetan wrote:Pozdrav svima.
Postoji mogunost da si kupio ''smece'' pelet i jos povukao vlagu pa se sve sastavilo.
- husein_kapetan
#224 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Čitajući vaše postove shvatio sam da nešto nije u redu.mukimax wrote:Pozdrav,husein_kapetan wrote:Pozdrav svima.
Mogu ti navesti svoj primjer, stan 136 m2 u privatnoj kući(znači mnogo vanjskih zidova), od 25. 11. kada su počeli minusi trošim za grijanje ovog stana 2 vreće dnevno cca. 30 kg. Temperatura zadana na termostatu od 06:00 do 16:00 20,5° C a od 16:00 do 22:00 21,5° C. U ovu potrošnju uključena je i sanitarna topla voda. Kuća ima fasadu sa stiroporom od 8 cm, stolarija je drvena i nije čemu.
Što se tiče čišćenja isti ovaj period od 25. novembra do 3. decembra kotao nisam nikako čistio(spalio je oko 330 kg peleta) i radio je bez problema. (kotao ekoline 50 kW)
Ovo se sve odnosi na meteorološke prilike koje su vladale u Sarajevu.
Eh, sad što se tiče tvog slučaja treba vidjeti koji pelet trošiš, to bi mogao biti problem potrebe čestog čišćenja.
Potrošnja peleta ovisi o tome kolika ti je temperatura u grejnom prostoru, fasada itd... Možda voliš da je temperatura 26°.
Također, ne znam kave mogućnosti za podešavanje na kotlu imaš, ali da probaš smanjivati ubacivanje peleta a povećaj doziranje zraka, kako bi pelet mogao izgoriti i pretvoriti se u sivi prah.
Lijep pozdrav, uz najbolje želje da svoj kotao što ptije dovedeš u optimalni režim rada
Kotao sam kupio po nagovoru instalatera u senigoru.. naravno nov, i zajedno instalirao i grijanje 16 radijatora-200 rebara i dva protočna bojlera. 11000KM sa svim radovima (kotao, oprema, ruke) i ujedno kupio nešto peleta za početak,- mislim da je iz Foče pelet. Završeno sve, proba i učinilo mi se u redu.. zagrijava vodu u kotlu na 60°C i pali se na 45°C, ali od prvog dana sam morao dnevno čistiti gorionik .. mislim da ne sagorjeva dovoljno. Probao sam 3-4 vrste peleta uvjek isti rezultat . Pošto je na peći sve automatizovano , meni ne dozvoljava promjenu ključnih parametara.. kontaktirao sam servis, doći će narednih dana.
Nadam se da ću rješiti ovaj evidentni problem .. mislim da početne postavke nisu u redu.. vidjećemo..
A i pelet.. u mnoštvu različitih proizvođača primjetio sam onako na prvu da uopšte ne postoje sortimenti u klasama.. ? ne vjerujem da su svi istog kvaliteta.. niti deklaracije (bilo kakve) na pakovanju i zanimljivo je da svi imaju skoro istu cijenu. Mislim da je ovo tržište veoma nesređeno, bez jasnih parametara kako za proizvođača tako i za kupca..
Pošto vidim da ovaj tip kotla nije komentarisan ovdje nadam sa da ću sagovornicima pružiti više informacija o njemu i njegovoj validnosti.. jer je jedan od najskupljih u svojoj kategoriji (4500 KM).
Većinu predhodnih postova cjenim za vrlo instruktivne i korisne i nadam se da će o ovo moje novopečeno iskustvo biti korisno drugima.
Pozdrav..
-
pendjercity
#225 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav,husein_kapetan wrote:Pozdrav svima.
Kod mene je kamin od 8 kW i do sada sam istestirao pelet od 6 proizvodjaca.
Posto su kamini osjetljivi na necistoce (malo loziste, mala ligara, ...) mislim da mogu sa velikom sigurnoscu komentarisati kvalitet peketa. Npr. kod mene se stvore grudvice, a kod prijatelja koji ima kotao od 35 kW izgori do zadnjeg komadica, i sl.
Pelet iz Foce je vrhunske kvalitete, pa mi nije jasna ni tvoja ogromna dnevna potrosnja (po tablicama ti proizvodis 5x15x5=375 kW dnevno ili preko 15kW/h) ni zaprljanost lozista.? Tu ocito nesto nije dobro podeseno...
Rjesavaj to sto prije....