Ima ovdje jedna poslovica koja kaze, kad otplatis kucu vrijeme ti je u staracki dom. Komitragicno ali realno da ne moze biti realnije. Tako ga dodje na Zapadu.Sodom1 wrote:Tad ides u staracki dom512MB wrote: Zato je bolje 30 godina placati kiriju i nakon toga ostat gologuz
Stambeni kredit
Moderator: anex
-
beobasket
#201 Re: Stambeni kredit
- mO k3
#202 Re: Stambeni kredit
@beobasket ima i toga ali neki misu svjesni sta tio znaci kuca
Taman kada otplatis kucu onda ti pocinju popravke , ako si isao na limit i nisi uspio ostaviti nista na stranu onda imas belaj
Taman kada otplatis kucu onda ti pocinju popravke , ako si isao na limit i nisi uspio ostaviti nista na stranu onda imas belaj
-
beobasket
#203 Re: Stambeni kredit
Pa naravno. Pokusaj pet godina niti eksera udatriti u kucu. Za 30 godina ces bar tri puta devetari oko krova, krovne konstrukcije, crijepova, gdje su prozori, vrata, laminat ako ga ima, znaci pod, kupatilo, cijevi, drvo, oluk... eto neka me neko podsjeti ako sam sta zaboravio. Jarane ja kao podstanar, jel nesto u kavru samo zovnem glavni ured. Mjenjau prozor, sporet, frizider u roku pet dana od poziva. To je njihovo oni moraju to tako zakonom propisano. Jos drzavni stan odnosno opcine. Razumijem ljude koji imaju psihu moje je ali jel to tvoje kad ti je banka dala pare u smislu kredita. Tek je to tvoje kad otplatis i zadnji dinar do tada je to njihovo. Ti si zapravo podstanar kod banke. Jedina razliak, spekulirati mozes ako prodas po abnormalnoj cijeni pa tako ko eto zaradis. Meni je vako lakse spavati. Ako ostanem bez posla mogu na socijalu i imati cu beneficiju za stanarinu. Neko ko ima kucu na kredit nema pravo na socijalu i beneficije, jer ima vrijednost. Kazu mu prvo prdoaj kucu. Znaci on ne moze ostati bez posla, moze ali ne duze od dva mjeseca. Do dvije rate kasnjena se nekako tolerira odvdje. Onda ide poziv na sud i sl. Hajd da je klima ovdje kao na Jadranu pa bi rekao, ako nisma ima ljeta. Ovdje klima ne valja ni biljkama a ne covjeku. Ja imam svoj cilj stedim da sebi kupim na Jadranu nesto da imam da mogu cesto otici da uzivam u vrelini i moru.mO k3 wrote:@beobasket ima i toga ali neki misu svjesni sta tio znaci kuca
Last edited by beobasket on 25/07/2017 17:45, edited 1 time in total.
- mO k3
#204 Re: Stambeni kredit
Ali opet @beobasket treba imati covjek neki cilj pred ocima inace si izgubljen pa tako i kupiti nekretninu
-
beobasket
#205 Re: Stambeni kredit
mO k3 wrote:Ali opet @beobasket treba imati covjek neki cilj pred ocima inace si izgubljen pa tako i kupiti nekretninu
Imam jaro, imam. Polako stedim da kupim nesto na Jadranu. Volim putovati, ovako imam najvise za svoje ciljeve. Da uzmem kucu u Danskoj, prvo vrijeme mi nije kako zelim. Drugo nisam prevelik ljubitelj ovog mentaliteta. Iskreno jedino sto zalim tj. kada sam 1999 postao drzavljan te kada sam 2004 zavrsio sa univerzitetom, zasto nisam spakovo kofere recimo 2004 i odeslio se negdje gdje je toplije. To stvarno zalim sto nisam ucionio. Sad je malo kasno uzmajuci u obzir da je proslo 14 godina, naravno i 14 godina sam starij i sve.
-
merkato
#206 Re: Stambeni kredit
Vidjeti cu ujutro.. ozbiljno razmišljam da odem negdje drugo ..nemam snage ..cujem sve najgore o njima,vec sam izgubila 3 sedmiceRavenn wrote:Ja sam prije manje od mjesec dana; to 15ak dana zaboravi, ja sam bilo kakvu povratnu informaciju i to samo DA ili NE čekala 21 radni dan da bi tada rekli da fali još samo jedan papir;doduše nakon toga su mi za 3 dana javili da je kredit prošao tj odobrenmerkato wrote:Jel dizao netko u raifaisen banci stambeni? Ja sam predala prije 10-dana..receno mi je za 15 da Ce biti gotovo
Treba mi info za koliko ste dobili novce tko je dizao
ali sam bila u grču danima, niti možeš nešto planirati niti otići negdje drugo
moj ti je savjet kad odobre kredit: pošto ćeš ionako morati uzeti onaj paket ("trendi", čini mi se) napravi odmah trajni nalog da ti se rata automatski skida
drugo, nemoj se šokirati cifrom koja će biti oduzeta od sume na račun obrade kredita i osiguranja (kod mene gotovo 2.5k, još sebi ne mogu doći)
i na kraju, SRETNO
Osiguranje od cega?
-
merkato
#207 Re: Stambeni kredit
Nista pozitivno nisam cula o raifaisen .vec sam u grcu..samo da svane..idem vidjet akciju u sberbank ako budu bolji odlazim u trenu od ovih dobila
-
moee
#208 Re: Stambeni kredit
Ovdje se haman više priča o kreditima u Šveckoj, Danskoj, Njemačkoj i AmeriKi, nego u BiH
Nego i ja ću uskoro morati u te vode (BiH) i situacija je baš nezgodna sa bankarima. Zadnjih godinu dana supruga i ja solidno zarađujemo, plaćamo kiriju i svaki mjesec ''štekamo'' 800-1000 KM. Maksimalnu ratu koju nam nude je 550 KM/mjesečno. To znači da kredit od nekih 90k KM moramo uzeti na period 20-22 godine
Plan je bio da kredit bude na 15 god sa ratom od cca 700 KM, ali administracija, na žalost ne dopušta.
Pokušat ćemo da pored mjesečne rate, dogovorimo trajni nalog na iznos od cca 1/3 rate koji će se prebacivati na kreditni račun, te da na taj način kredit otplatimo za 15 godina. Cijena naše kreditne (ne)sposobnosti će biti dodatna kamata od cca 10.000 KM, ali drugog izbora nemamo
Da ne bude da sam nešto sakrio, oboje radimo u privatnim firmama, supruga nema ugovor na neodređeno, a ja dobar dio plate dobijam ''u koverti''.
ako netko ima bolje rješenje, slobodno nek pedloži
Nego i ja ću uskoro morati u te vode (BiH) i situacija je baš nezgodna sa bankarima. Zadnjih godinu dana supruga i ja solidno zarađujemo, plaćamo kiriju i svaki mjesec ''štekamo'' 800-1000 KM. Maksimalnu ratu koju nam nude je 550 KM/mjesečno. To znači da kredit od nekih 90k KM moramo uzeti na period 20-22 godine
Plan je bio da kredit bude na 15 god sa ratom od cca 700 KM, ali administracija, na žalost ne dopušta.
Pokušat ćemo da pored mjesečne rate, dogovorimo trajni nalog na iznos od cca 1/3 rate koji će se prebacivati na kreditni račun, te da na taj način kredit otplatimo za 15 godina. Cijena naše kreditne (ne)sposobnosti će biti dodatna kamata od cca 10.000 KM, ali drugog izbora nemamo
Da ne bude da sam nešto sakrio, oboje radimo u privatnim firmama, supruga nema ugovor na neodređeno, a ja dobar dio plate dobijam ''u koverti''.
ako netko ima bolje rješenje, slobodno nek pedloži
- Ravenn
#209 Re: Stambeni kredit
ne znam koliko imaš vremena tj jesi li dogovorila neki rok sa prodavcemmerkato wrote:Nista pozitivno nisam cula o raifaisen .vec sam u grcu..samo da svane..idem vidjet akciju u sberbank ako budu bolji odlazim u trenu od ovih dobila
računaj da je skoro svuda isto, pogotovo ako tražiš 50.000+, beskrajna gnjavaža, čekanje
drugo, neće sve banke prihvatiti svaku procjenu i/ili procjenitelja; neko je gore napisao da dogovoriš da ti procjenitelj napiše koliko treba, to nije istina
banka ima svoje interne kriterije i procjenitelje koji rade evaluaciju procjene koju im predaš (a gomila "procjenitelja" je na crnoj listi pa i tu treba biti oprezan)
što se tiče drugih banaka, to je sve tu negdje
ja sam htjela u drugu banku ali, ne znam da li ovo znaš, dokumente ti neće vratiti ako je kako oni kažu "spakovan predmet" tj poslat dalje na kreditni odbor, tako da ne znam imaš li kopije toga što si predala pa da ideš u drugu banku ili sve ispočetka
PS osiguranje je obavezno kod stambenih kredita, osiguranje nekretnine (jedan od načina kako banka štiti svoj interes)
- 512MB
#210 Re: Stambeni kredit
Moke, drzava kupi na kredit stanove i tebi izda, ti otplatis stan svojom kirijom i umjesto da ostane tebi stan ostane drzavi. To mislim. Sto bi neko otplacivo tudji kredit.mO k3 wrote:vracaj drzavi ??512MB wrote:Nista onda, vracaj drzavi kredit, Danska ce se radovatbeobasket wrote: Nemoj me nasmijavati. Prvo da li si u Danskoj? Drugo vlasnicki troskovi (bukvalni prevod) su uklj. porez a pokusaj to ne platiti kada otplatis kucu. Pa cu te ja pitati koji ces razgovor imati u svojoj opcini? Za samo vrijednost. Pa hajmo malo baciti na olovku. Racunica nije teska.
Recimo kupis kucu za 1.000.000 danskih Kruna. Samo nako da je lakse racunati. Trosak podizanja kredita je na tu sumu cca. 60.000 danskih Kruna. Neka kamata iznosti samo 100.000 danskih Kruna. Znaci poslje 30 godina samo za kredit i otplatu tebe je kuca kostala 1.170.000 danskih Kruna. Dok si tih 30 godina zivio u kuci pod uslovom da ces tacno na dan 30 godisnjice prodati kucu. Ti si svaki mjesec placao vlasnicke troskove (poreze) koji su hajmo reci 2.000 danskih Kruna mjesecno. Pomnozi to mjesecno sa tih 30 godina. To je 720.000 danskih Kruna. Da budes na pozitivnoj nuli ti moras kucu prodati za 1.890.000 danskih Kruna. Za 30 godina u tom okruzenju se moze znas koliko stvari dogoiti da ti mozda neces moci tu istu kucu prodati niti za pola cijene. Nemoj zaboraviti da kuca je 30 godina starija. Koja je vec imala godina kada si je kupio. Gdje su ulaganja u istu. Matematicki gledano vjerovatnoca da ces u roku 30 godina dobiti na lutriji mnogo miliona je statisticki veca nego da ces opariti se na kuci. To je cak i dokazano.
I ako trece u Danskoj vecina stanova za podstanarstvo su opcinski / drzavni tako da ti ne placas nekom drugom kredit. Privatnih izdaja ima ali jako malo na sprem Bosni gdje je 100 % privatno. Ovdje mozda to privatno iznosi svega 20 % cjelokupnog trzista.
Ps.: u njemackoj su cijenw imobilija od 2001 godine pa dp 2017 skocile za 45%
Pa prije bi volio vracati drzavi kredit nego neko komercionalnoj banci ...
Osim toga u njemackoj su cijene skocile za 100 % barem u ovome dijelu grada kojem ja zivim ...
- 512MB
#211 Re: Stambeni kredit
U staracki dom sa 53 godineSodom1 wrote:Tad ides u staracki dom512MB wrote:Zato je bolje 30 godina placati kiriju i nakon toga ostat gologuzbeobasket wrote: Nisam niti bi. Prije bi sebi desnu ruku macare. Kunem ti se svime i svacim. U Danskoj kupiti kucu samo ako ces u njoj stvarno od sveg srca ziviti. Jer kesiro ti nju ili ne, tebi je do smrti placati porez koji moze biti od hajmo reci "bagatelnih" 2.000 danskih Kruna mjesecno, ako kupis negdje na selendri do paprenih 10.000 ili vise hiljada kruna mjesecno npr. u Kopenhagenu.
- 512MB
#212 Re: Stambeni kredit
Zato se neide na "limit", ko vise od 1/3 primanja trosi na stanovanje sam je kriv.mO k3 wrote:@beobasket ima i toga ali neki misu svjesni sta tio znaci kuca
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#213 Re: Stambeni kredit
Sberbank, Intesa, BBI. Provjeri.merkato wrote:Nista pozitivno nisam cula o raifaisen .vec sam u grcu..samo da svane..idem vidjet akciju u sberbank ako budu bolji odlazim u trenu od ovih dobila
- 512MB
#214 Re: Stambeni kredit
Imas pravo, kokuzi i netrebaju kupovat stan/kucu, cim se ti bojis da ces dobit otkaz jebes to. Ti ni sad nespavas mirno, a kamoli sa kreditombeobasket wrote:Pa naravno. Pokusaj pet godina niti eksera udatriti u kucu. Za 30 godina ces bar tri puta devetari oko krova, krovne konstrukcije, crijepova, gdje su prozori, vrata, laminat ako ga ima, znaci pod, kupatilo, cijevi, drvo, oluk... eto neka me neko podsjeti ako sam sta zaboravio. Jarane ja kao podstanar, jel nesto u kavru samo zovnem glavni ured. Mjenjau prozor, sporet, frizider u roku pet dana od poziva. To je njihovo oni moraju to tako zakonom propisano. Jos drzavni stan odnosno opcine. Razumijem ljude koji imaju psihu moje je ali jel to tvoje kad ti je banka dala pare u smislu kredita. Tek je to tvoje kad otplatis i zadnji dinar do tada je to njihovo. Ti si zapravo podstanar kod banke. Jedina razliak, spekulirati mozes ako prodas po abnormalnoj cijeni pa tako ko eto zaradis. Meni je vako lakse spavati. Ako ostanem bez posla mogu na socijalu i imati cu beneficiju za stanarinu. Neko ko ima kucu na kredit nema pravo na socijalu i beneficije, jer ima vrijednost. Kazu mu prvo prdoaj kucu. Znaci on ne moze ostati bez posla, moze ali ne duze od dva mjeseca. Do dvije rate kasnjena se nekako tolerira odvdje. Onda ide poziv na sud i sl. Hajd da je klima ovdje kao na Jadranu pa bi rekao, ako nisma ima ljeta. Ovdje klima ne valja ni biljkama a ne covjeku. Ja imam svoj cilj stedim da sebi kupim na Jadranu nesto da imam da mogu cesto otici da uzivam u vrelini i moru.mO k3 wrote:@beobasket ima i toga ali neki misu svjesni sta tio znaci kuca
- pecpec
#215 Re: Stambeni kredit
Kakva glupost,pogotovo u Bosni gdje posao skoro pa svakom visi u zraku,po ovoj logici niko nebi trebao kupovati stan ili kucu.512MB wrote:Imas pravo, kokuzi i netrebaju kupovat stan/kucu, cim se ti bojis da ces dobit otkaz jebes to. Ti ni sad nespavas mirno, a kamoli sa kreditombeobasket wrote:Pa naravno. Pokusaj pet godina niti eksera udatriti u kucu. Za 30 godina ces bar tri puta devetari oko krova, krovne konstrukcije, crijepova, gdje su prozori, vrata, laminat ako ga ima, znaci pod, kupatilo, cijevi, drvo, oluk... eto neka me neko podsjeti ako sam sta zaboravio. Jarane ja kao podstanar, jel nesto u kavru samo zovnem glavni ured. Mjenjau prozor, sporet, frizider u roku pet dana od poziva. To je njihovo oni moraju to tako zakonom propisano. Jos drzavni stan odnosno opcine. Razumijem ljude koji imaju psihu moje je ali jel to tvoje kad ti je banka dala pare u smislu kredita. Tek je to tvoje kad otplatis i zadnji dinar do tada je to njihovo. Ti si zapravo podstanar kod banke. Jedina razliak, spekulirati mozes ako prodas po abnormalnoj cijeni pa tako ko eto zaradis. Meni je vako lakse spavati. Ako ostanem bez posla mogu na socijalu i imati cu beneficiju za stanarinu. Neko ko ima kucu na kredit nema pravo na socijalu i beneficije, jer ima vrijednost. Kazu mu prvo prdoaj kucu. Znaci on ne moze ostati bez posla, moze ali ne duze od dva mjeseca. Do dvije rate kasnjena se nekako tolerira odvdje. Onda ide poziv na sud i sl. Hajd da je klima ovdje kao na Jadranu pa bi rekao, ako nisma ima ljeta. Ovdje klima ne valja ni biljkama a ne covjeku. Ja imam svoj cilj stedim da sebi kupim na Jadranu nesto da imam da mogu cesto otici da uzivam u vrelini i moru.mO k3 wrote:@beobasket ima i toga ali neki misu svjesni sta tio znaci kuca
Djeco manite se foruma igrajte se vani lopte.
- HAVANA
#216 Re: Stambeni kredit
I vise.Ja sam u belgiji prodao poslije 3 godine stan za duplo vise nego sto sam platio.Bilo je i srece sto sam kupio u francima, a prodao u eurima...Cijene preko noci fiuuuuu.512MB wrote:Nista onda, vracaj drzavi kredit, Danska ce se radovatbeobasket wrote:512MB wrote: Kakav porez?ja kad isplatim kucu (sa otprilike 53 godine) placam mjesecno 150€ komunalije i grijanje, a imam vrijednost kuce i zemljista u dzepu. Dok ti i dalje kiriju i sve ostalo izmirujes.
Al ko zeli tudji kredit placat bujrum
Nemoj me nasmijavati. Prvo da li si u Danskoj? Drugo vlasnicki troskovi (bukvalni prevod) su uklj. porez a pokusaj to ne platiti kada otplatis kucu. Pa cu te ja pitati koji ces razgovor imati u svojoj opcini? Za samo vrijednost. Pa hajmo malo baciti na olovku. Racunica nije teska.
Recimo kupis kucu za 1.000.000 danskih Kruna. Samo nako da je lakse racunati. Trosak podizanja kredita je na tu sumu cca. 60.000 danskih Kruna. Neka kamata iznosti samo 100.000 danskih Kruna. Znaci poslje 30 godina samo za kredit i otplatu tebe je kuca kostala 1.170.000 danskih Kruna. Dok si tih 30 godina zivio u kuci pod uslovom da ces tacno na dan 30 godisnjice prodati kucu. Ti si svaki mjesec placao vlasnicke troskove (poreze) koji su hajmo reci 2.000 danskih Kruna mjesecno. Pomnozi to mjesecno sa tih 30 godina. To je 720.000 danskih Kruna. Da budes na pozitivnoj nuli ti moras kucu prodati za 1.890.000 danskih Kruna. Za 30 godina u tom okruzenju se moze znas koliko stvari dogoiti da ti mozda neces moci tu istu kucu prodati niti za pola cijene. Nemoj zaboraviti da kuca je 30 godina starija. Koja je vec imala godina kada si je kupio. Gdje su ulaganja u istu. Matematicki gledano vjerovatnoca da ces u roku 30 godina dobiti na lutriji mnogo miliona je statisticki veca nego da ces opariti se na kuci. To je cak i dokazano.
I ako trece u Danskoj vecina stanova za podstanarstvo su opcinski / drzavni tako da ti ne placas nekom drugom kredit. Privatnih izdaja ima ali jako malo na sprem Bosni gdje je 100 % privatno. Ovdje mozda to privatno iznosi svega 20 % cjelokupnog trzista.
Ps.: u njemackoj su cijenw imobilija od 2001 godine pa dp 2017 skocile za 45%
- HAVANA
#217 Re: Stambeni kredit
Nako,dobronamjeran savjet.Kupujte sto prije i sto mladji.Poslije cete biti mirniji....Naravno ovde je to tesko u ludoj zemlji i ovakvoj situaciji.Ali ko moze,nek ne oklijeva.U granicama normalne i podnosljive zaduzenosti naravno....30m2 pa 30.Tvoji.
- 512MB
#218 Re: Stambeni kredit
Jebiga hajd ti to objasni Hrletu, pardon beobasketuHAVANA wrote: I vise.Ja sam u belgiji prodao poslije 3 godine stan za duplo vise nego sto sam platio.Bilo je i srece sto sam kupio u francima, a prodao u eurima...Cijene preko noci fiuuuuu.Od jedne polovine kupio stan u sarajevu po 1000km a sad je salom 2200km na toj lokaciji a od druge otvorio firmu.Ostalo sve na kredit i za rentu...Prodje od tad 17 godina.Kredit i nekretnina je tito.Ako dobro ulozis.Ja da drugom placam, necu...2 stana mi drugi otplacuju.
- 512MB
#219 Re: Stambeni kredit
Nije kredit vrjedan strahova i neprespavani noci. Jebes to, covjek jos da nekakvu bolescugu navuce od sikiracije. Bolje bit rahat i naprimjer moj stan pod kiriju uzet i sve ravno do morapecpec wrote:Kakva glupost,pogotovo u Bosni gdje posao skoro pa svakom visi u zraku,po ovoj logici niko nebi trebao kupovati stan ili kucu.512MB wrote:Imas pravo, kokuzi i netrebaju kupovat stan/kucu, cim se ti bojis da ces dobit otkaz jebes to. Ti ni sad nespavas mirno, a kamoli sa kreditombeobasket wrote: Pa naravno. Pokusaj pet godina niti eksera udatriti u kucu. Za 30 godina ces bar tri puta devetari oko krova, krovne konstrukcije, crijepova, gdje su prozori, vrata, laminat ako ga ima, znaci pod, kupatilo, cijevi, drvo, oluk... eto neka me neko podsjeti ako sam sta zaboravio. Jarane ja kao podstanar, jel nesto u kavru samo zovnem glavni ured. Mjenjau prozor, sporet, frizider u roku pet dana od poziva. To je njihovo oni moraju to tako zakonom propisano. Jos drzavni stan odnosno opcine. Razumijem ljude koji imaju psihu moje je ali jel to tvoje kad ti je banka dala pare u smislu kredita. Tek je to tvoje kad otplatis i zadnji dinar do tada je to njihovo. Ti si zapravo podstanar kod banke. Jedina razliak, spekulirati mozes ako prodas po abnormalnoj cijeni pa tako ko eto zaradis. Meni je vako lakse spavati. Ako ostanem bez posla mogu na socijalu i imati cu beneficiju za stanarinu. Neko ko ima kucu na kredit nema pravo na socijalu i beneficije, jer ima vrijednost. Kazu mu prvo prdoaj kucu. Znaci on ne moze ostati bez posla, moze ali ne duze od dva mjeseca. Do dvije rate kasnjena se nekako tolerira odvdje. Onda ide poziv na sud i sl. Hajd da je klima ovdje kao na Jadranu pa bi rekao, ako nisma ima ljeta. Ovdje klima ne valja ni biljkama a ne covjeku. Ja imam svoj cilj stedim da sebi kupim na Jadranu nesto da imam da mogu cesto otici da uzivam u vrelini i moru.
Djeco manite se foruma igrajte se vani lopte.
- HAVANA
#220 Re: Stambeni kredit
Nikom ja nista ne objasnjavam.Moj rizik i moje odluke.Sve ove godine mi drze predavanja i pametuju zasto se uvaljujem,jedino mi je zena bila uvijek podrska i podrzala me u svakoj odluci.Ostali svi pametuju i racunaju,godinama racunaju.Ja 3 kredita zavrsio, sto regularno sto prijevremeno ,i cetvrti uzeo...I onda ti dodje budala naka kaze lako je tebi ti imas to i to512MB wrote:Jebiga hajd ti to objasni Hrletu, pardon beobasketuHAVANA wrote: I vise.Ja sam u belgiji prodao poslije 3 godine stan za duplo vise nego sto sam platio.Bilo je i srece sto sam kupio u francima, a prodao u eurima...Cijene preko noci fiuuuuu.Od jedne polovine kupio stan u sarajevu po 1000km a sad je salom 2200km na toj lokaciji a od druge otvorio firmu.Ostalo sve na kredit i za rentu...Prodje od tad 17 godina.Kredit i nekretnina je tito.Ako dobro ulozis.Ja da drugom placam, necu...2 stana mi drugi otplacuju.
- 512MB
#221 Re: Stambeni kredit
Pametno, i ja da sam bio pametniji ranije bi se "uvalio", bezveze 3 godine kiriju placoHAVANA wrote:Nikom ja nista ne objasnjavam.Moj rizik i moje odluke.Sve ove godine mi drze predavanja i pametuju zasto se uvaljujem,jedino mi je zena bila uvijek podrska i podrzala me u svakoj odluci.Ostali svi pametuju i racunaju,godinama racunaju.Ja 3 kredita zavrsio, sto regularno sto prijevremeno ,i cetvrti uzeo...I onda ti dodje budala naka kaze lako je tebi ti imas to i to512MB wrote:Jebiga hajd ti to objasni Hrletu, pardon beobasketuHAVANA wrote: I vise.Ja sam u belgiji prodao poslije 3 godine stan za duplo vise nego sto sam platio.Bilo je i srece sto sam kupio u francima, a prodao u eurima...Cijene preko noci fiuuuuu.Od jedne polovine kupio stan u sarajevu po 1000km a sad je salom 2200km na toj lokaciji a od druge otvorio firmu.Ostalo sve na kredit i za rentu...Prodje od tad 17 godina.Kredit i nekretnina je tito.Ako dobro ulozis.Ja da drugom placam, necu...2 stana mi drugi otplacuju.
Pa sta si racuno tolike godine i sa tim primanjima jebem ti uciteljicu...
- mO k3
#222 Re: Stambeni kredit
512MB wrote:Zato se neide na "limit", ko vise od 1/3 primanja trosi na stanovanje sam je kriv.mO k3 wrote:@beobasket ima i toga ali neki misu svjesni sta tio znaci kuca
- mO k3
#223 Re: Stambeni kredit
Ovaj savjet je jedan od najboljih koji sam procitao na ovome forumu naklon do podaHAVANA wrote:Nako,dobronamjeran savjet.Kupujte sto prije i sto mladji.Poslije cete biti mirniji....Naravno ovde je to tesko u ludoj zemlji i ovakvoj situaciji.Ali ko moze,nek ne oklijeva.U granicama normalne i podnosljive zaduzenosti naravno....30m2 pa 30.Tvoji.
- Sodom1
#224 Re: Stambeni kredit
U staracki dom sa 53 godine512MB wrote:[quoteTad ides u staracki dom512MB wrote:Zato je bolje 30 godina placati kiriju i nakon toga ostat gologuzbeobasket wrote: Nisam niti bi. Prije bi sebi desnu ruku macare. Kunem ti se svime i svacim. U Danskoj kupiti kucu samo ako ces u njoj stvarno od sveg srca ziviti. Jer kesiro ti nju ili ne, tebi je do smrti placati porez koji moze biti od hajmo reci "bagatelnih" 2.000 danskih Kruna mjesecno, ako kupis negdje na selendri do paprenih 10.000 ili vise hiljada kruna mjesecno npr. u Kopenhagenu.
Sta si ti sa 23 g imao viziju
- mad_max_ba
#225 Re: Stambeni kredit
Ma mokemO k3 wrote:ne kvari temu , ako nemas nista pametnije reci presutimad_max_ba wrote:Tacno mi te zao@beobasket
Ne mogu prešutiti, tačno na svakoj temi se javlja dotični kako je najteže u DanZkoj, pa majka mu stara kad je to toliko ružno vrati se odakle si i došao jer evidentno u BiH cvjetaju ruže i teče med i mlijeko.
I da zaista mi je žao čovjeka koji se toliko pati.......
OT.
Kada sam dizao ovaj svoj kredit štelu koju sam imao je u biti samo pogurala da to bude brže, znači da kreditini odbor obrazlaže moj predmet za prvi kreditni odbor a ne onaj koji se redovno trebao čekati ili za heftu ili za dvije.
A svi papiri pri predavanju su bili uredno i po zahtjevima banke predati i moji i sudužnika i žiranata.......
Ovo što se tvrdi da je neko uzeo 89k za stan od 55k mi djeluje malo vjerovatno jer u posljednje vrijeme banke traže i broj cipela koji nosite...