Brak bez djece

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
skafiskafsnjak

#201 Re: Brak bez djece

Post by skafiskafsnjak »

vaučer wrote:Ne mogu se sjetiti zajedničkog života prije djeteta.
Čini mi se kao prazni vakuum gluposti i trivijalnosti, neispunjen i površan.
Da imao sam više novca i vremena za sebe i nju, ali mi to djeluje tako nebitno, ne nedostaje mi ni taj novac ni to vrijeme jer je vrijeme gdje smo svi zajedno toliko bolje. Sjećam se svojih strahova od prije, načina na koji se moja oholost koprcala i odbijala predati novoj ljubavi, djeluje smješno. Da se mogu vratiti kroz vrijeme zveknuo bih si šamar.

Omjer odricanja i ispunjenja u roditeljstvu je tako debelo u korist ispunjenja i ljubavi, a mislio sam drugačije.
i ovi sto ga ne zele, kada ga dobiju, tako ce misliti :thumbup:
Dragaaa

#202 Re: Brak bez djece

Post by Dragaaa »

Da imao sam više novca i vremena za sebe i nju, ali mi to djeluje tako nebitno, ne nedostaje mi ni taj novac ni to vrijeme jer je vrijeme gdje smo svi zajedno toliko bolje. Sjećam se svojih strahova od prije, načina na koji se moja oholost koprcala i odbijala predati novoj ljubavi, djeluje smješno. Da se mogu vratiti kroz vrijeme zveknuo bih si šamar.

Omjer odricanja i ispunjenja u roditeljstvu je tako debelo u korist ispunjenja i ljubavi, a mislio sam drugačije.
SVAKA ČAST :thumbup:
bomba

#203 Re: Brak bez djece

Post by bomba »

m@m@ wrote:odbijam povjerovati da vi sa 30+ ne zelite djecu, il jedno od vas dvoje laze ono drugo, jer ste se daaaaaaaavno slozili oko toga da necete djecu. neznam
ps. razlozi koje si naveo su ti baska, nidje veze
u svako slucaju, zelim i vama i ostalima koji imaju ili nemaju djece, sve najbolje. :thumbup:
E pa sta da ti kazem... Zao mi je sto ne vjerujes al tako je kako je :)

Mozda se i mi nekad predomislimo al u ovom trenutku nam ne pada na pamet. Skupa smo vec punu deceniju, mislili smo isto i na pocetku zabavljanja i sada nakon te decenije :)
Sto se tice razloga, mogao sam napisati i da oboje mrzimo i ne podnosimo djecu generalno al onda bi krenulo i drvlje i kamenje :D
Last edited by bomba on 15/03/2013 11:13, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#204 Re: Brak bez djece

Post by ultima_palabra »

Jeste, ali niko ti to nije mogao objasniti dok nisi sam doživio ;-)

Samim tim je ova tema besmislena... kao i većina na forumima, doduše :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#205 Re: Brak bez djece

Post by ladyblue18 »

L00d wrote:Pa sto zivis onda u ovoj vukojebini ... bolje da te roditelji nisu digli ?
baci se s mosta onda .
Iduci put ces za ovakav komentar dobiti trajni ban.
vaučer

#206 Re: Brak bez djece

Post by vaučer »

ultima_palabra wrote:

Upravo tako.
_aja_

#207 Re: Brak bez djece

Post by _aja_ »

ultima_palabra wrote:

:D :thumbup:
skafiskafsnjak

#208 Re: Brak bez djece

Post by skafiskafsnjak »

da vas (ultima i vaucer) nema, trebalo bi vas izmisliiti :lol:
la_roux

#209 Re: Brak bez djece

Post by la_roux »

m@m@ wrote:odbijam povjerovati da vi sa 30+ ne zelite djecu, il jedno od vas dvoje laze ono drugo, jer ste se daaaaaaaavno slozili oko toga da necete djecu. neznam
ps. razlozi koje si naveo su ti baska, nidje veze
u svako slucaju, zelim i vama i ostalima koji imaju ili nemaju djece, sve najbolje. :thumbup:
Očigledno ne možeš shvatiti najbanalniju stvar, a to je da ne funkcionišu svi isto i da postoje oni koji nisu kao ti. Zar um stvarno može biti toliko zatvoren da ne može dokučiti nešto tako jednostavno?
I među onima koji žele ili već imaju djecu postoje razlike, npr. nekome je sreća dobiti ih u 20. godini, nekome je dijete prije 30-tih nezamislivo. Moji roditelji su željeli djecu i ušli su u brak sa namjerom da ih imaju, ali ne odmah, pa su tek nakon 6. godina braka, putovanja i ugađanja sebi odlučili da su spremni za dijete i nakon godinu i po stigao je dar, tj. JA. I danas govore da se nikad ne bi mijenjali s onima koji dobiju djecu ranije i pored neizmjerne ljubavi koju osjećaju za mene i sestre i sreće koju su im djeca donijela.
S druge strane, ovi koji sa 20-tak godina dobiju djecu će reći da se ne bi mijenjali s njima, što pokazuje da su ljudi različiti, da nema šablona koji se može primijeniti na sve ljude, i da zato treba odluke donositi u skladu sa svojim željama, a istovremeno imati razumijevanja prema tuđim.
Ne znam zašto, ali imam osjećaj da one koji su ponosni roditelji vrijeđa kad neko kaže da ne želi imati dijete. Ako je tako, stvarno nema razloga za to, jer ti ljudi ne omalavažavaju roditeljstvo, ljubav prema djeci, a ni vaše brakove (dok je druga strana očigledno sklona omalovažavanju njihovih i iz nekog razloga misli da ima pravo na to), nemaju ništa protiv vašeg načina života, samo ne osjećaju želju da žive kao vi.
sanjam-te

#210 Re: Brak bez djece

Post by sanjam-te »

"samo ne osjećaju želju da žive kao vi"

:thumbup: eh kod nas je najteže shvatiti i prihvatiti da neko ne želi da živi kao većina.

Šta koga briga jel neko hoće djecu-neće djecu i još drugih milijardu i jednu stvar, sve dok to ne utiče na njih!
Sve dok meni niko ne kaže zašto nećeš to, zašto hoćeš ovo ja apsolutno nemam ni pravo ni namjeru pitati njega za njegove izbore....al mahala je zajebana stvar.

Meni se želdac okrene svaki put kad me neko pita imal šta novo, šta to kod vas nema još ništa, hoćel to šta..ma fuj, svaki put mi dođe da kažem, ma goni se ba u pm pa šta te briga hoćel biti il neće, eto hoćeš mi ti pomoći ako će biti šta(finansijski il na neki drugi način) il me možda vodati doktoru ako neće biti ništa.

Najgore od svega je što ljudi nemaju mjere u tim pitanjima il komentarima..popustite ba ljudi,neka svako živi kako misli da mu je najbolje.

Ja sam u braku svega godinu dana, a 11 mjeseci svaki dan se nađe neko da pita "šuška li šta" :x
Last edited by sanjam-te on 15/03/2013 13:08, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#211 Re: Brak bez djece

Post by skafiskafsnjak »

@sanjam-te , pogresno si citirala...ja to nisam rekao :D

PS: tema je o braku bez djece i diskutujemo. Samo govorim da sam protiv toga, a ne protiv ljudi koji zive tako ...
Znas koliko me boli neka stvar za takvima ...
sanjam-te

#212 Re: Brak bez djece

Post by sanjam-te »

Evo i jednog teksta, ko da sam ga sama pisala.

ZAŠTO JE TAKO TEŠKO MESTI PO SVOJOJ AVLIJI?

Završavaš srednju školu i odlučuješ koji fax upisati...svi imaju svoje mišljenje, a oni kojih se to najmanje tiče, imaju ga najglasnije.

-Ako upišeš neki "laganiji" fax idu komentari, ma ja, jadnik-ca nije mogo upisati teži.
-Ako upiše neki teži onda komentari, ma budala, ima da se napati,a zašto, opet svi preko stranaka dobijaju posao.
-Ako ne upišeš fax nikako, onda slijedi, vidi ljenčuge, danas svi završavaju fakultete, a on/ona misli past će mu hljeb s neba.
-Ako si djevojka, onda još redovniji komentari: a)Vidi je hoće na fakultet, mislil se ona udavati.b)ako nećeš na fax onda,vidi jeee,garant hoće odamh da se uda, poletila huda misli zakasniće.

KAKO GOD I ŠTA GOD DA ODLUČIŠ LJUDI ĆE NAĆI NEŠTO LOŠE U TOME..JER TEŠKO JE MESTI PO SVOJOJ AVLIJI!

Dok studiraš sve zanima dokle si stigao sa ispitima, kakve su ocjene, koliko učiš, koliko još do kraja...a one kojih se to najmanje tiče, najviše ih zanima.

-Ako položiš sve ispite u roku, onda si štreber, jadnik koji nigdje ne izlazi, koji samo uči, "prolazi mu/joj hudom život u učenju".
-Ako ne polažeš ispite tako lako, onda si oept jadnik koji nema šlifa za fax i ne znaju ljudi koji si vrag i upisao,kad ti tako teško ide.
-Ako polažeš ispite redovno i još usto te viđaju da redovno izađeš, onda ti garant babo plaća ispite.
-Ako imaš momka/djevojku - pa ne može to tako, ne ide škola i ljubav zajedno,jok to.
-Ako nemaš momka/djevojku-svi se pitaju kad ćeš već jednom naći.
-Ako imaš dugu vezu, pa Bože koliko dugo se vodaju, dosadiće jedno drugom.
Ako imaš kraće veze, mjenjaš ih ko čarape.

KAKO GOD DA OKRENEŠ LJUDI IMAJU NEGATIVAN KOMENTAR,JER JAKO JE TEŠKO MESTI PO SVOJOJ AVLIJI!

Završiš fax:
-Ako nemaš posla, svi se brinu pa zašto nema, pa kako nema, pa ti si ko biva školovan, možda ti to i ne tražiš, prijavljuješ li se gdje.
-Ako kažeš "tražim,al nema", jadnik/ca džaba školu završavao i džaba onoliko učio.
-Ako kažeš "hoću da se odmorim", vidi ko da se i umorio, šta je radio.
-Ako se zaposliš-ah što je požurio, što se nije malo odmorio, cijeli život će raditi, radi u babinoj firmi, utrpala ga tetka u državnu, kome li je dala, koliko li je platio, šta će joj poso nek se udaje ranije.
-Ako se udaš/oženiš, vidi jedva da je fax završio/la, kud je bila žurba.
-Ako se ne udaš/oženiš, pa hajde više šta se čeka.Ima li kakve prilike, hoćel to više, godine ti prolaze.

KOJIM GOD PUTEM DA KRENEŠ, PRITISCI SA SVIH STRANA JER TEŠKO JE IPAK PO SVOJOJ AVLIJI MESTI.

Prošlo malo vremena i ko biva vakat za brak,porodicu.
-Ako nisi u braku, sve komšinice,strine,tetke,mamine kolegice se redom brinu hoćeš li koga naći, niko ne pita tražiš li ti uopšte nekog, želiš li nekog.
-Ako si u braku, onda si požurio.
-Ako se udebljaš-vidi što se opustio/opustila,strašno izgleda, kao da samo jede.
-Ako smršaš-žena ne zna da ti kuha, muž te sikira, pa pogledaj se osušio/la se ko grana.
-Ako nemaš/ne želiš bebu, pa što nema; ima li kakve novine; kompletno skeniranje od glave do pete,sa posebnim osvrtom na stomak da se fino utvrdi "šuška li" šta; pa šta čekate; jah sad nećete,a kasnije nećete moći; eno oni se oženili poslije vas, a već dijete imaju; ona je tvoje godište,a dvoje za ruku voda; mašala jesi to trudna-nisi,uh izvini; nešto si se udebljala kao da tu nešto ima; jel vi to nećete il ne možete; ako kažeš da ti je muka,automatski je to znak trudnoće; ako kažeš da ne želiš, sva si naopaka jer pobogu ko to ne želi dijete; ako kažeš da želiš,ali ne još, uh draga ti misliš vječno ćeš biti u tim godinama;
-Ako ubrzo dobiješ bebu-uh uh što ste vi požurili..pa onda za godinu već se svi pitaju kad će drugo.
-Dok si trudna sve redom zanima jel muško il žensko, kao da eto baš oni trebaju prvi da znaju, te koje ime ste odabrali.
-Ako dobiješ curicu, hajd nek je živa i zdrava al et lakše je sa muškim djetetom.
-Ako dobiješ dječaka,mašala, ali et curice su nekako privrženije uz roditelje.

PA BOŽE, BOŽE DRAGI ZAŠTO JE LJUDIMA TAKO TEŠKO MESTI PO SVOJOJ AVLIJI I RJEŠAVATI SVOJE PROBLEME, UMJESTO ŠTO SE PETLJAJU TAMO GDJE IM NIJE MEJSTO!
sanjam-te

#213 Re: Brak bez djece

Post by sanjam-te »

L00d wrote:@sanjam-te , pogresno si citirala...ja to nisam rekao :D

PS: tema je o braku bez djece i diskutujemo. Samo govorim da sam protiv toga, a ne protiv ljudi koji zive tako ...
Znas koliko me boli neka stvar za takvima ...

Evo ispravila sam, izvini :)

Ma i ja sam možda previše oštra bila u svom postu, ali mi je generalno više muka od ljudi koji sebi daju za pravo da znaju najbolje, da su oni ti koji su ispravno odlučili itd, a ne da prihvate da svkao za sebe donosi odluku.

Ja niti jednu svoju prijateljicu nisam pitala, što će ti dijete, što će ti dijete tako brzo, što nemaš još dijete...poštujem brate dragi njenu odluku kakva god da je, kad osjeti potrebu da sa mnom podijeli nešto bujrum, slušam i pomognem ako mogu, kaže trudna sam-ja kažem mašala, ha ja...kaže neću još dijete, ja kažem:ma najbitnije da se vas dvoje dogovorite ostali nisu bitni, kaže neću nikad dijete:ok,tvoja stvar.
skafiskafsnjak

#214 Re: Brak bez djece

Post by skafiskafsnjak »

Moje misljenje da zivot bez djeteta nema smisla. Pa zar nije lijepo kada vecinu stvari u zivotu radis radi djeteta ?
Kada ti nije zao ni vremena ni sredstava da bi mu udovoljio ?
Generalno, mislim da su ljudi sebicni i boje se nekih zivotnih obaveza koje djeca donose...
Opet kazem, generaaallnoo....
graue_maus

#215 Re: Brak bez djece

Post by graue_maus »

sanjam-te wrote:Evo i jednog teksta, ko da sam ga sama pisala.

ZAŠTO JE TAKO TEŠKO MESTI PO SVOJOJ AVLIJI?

PA BOŽE, BOŽE DRAGI ZAŠTO JE LJUDIMA TAKO TEŠKO MESTI PO SVOJOJ AVLIJI I RJEŠAVATI SVOJE PROBLEME, UMJESTO ŠTO SE PETLJAJU TAMO GDJE IM NIJE MEJSTO!
super...... :-) :-) :-) tipicno nase mahalsko bosansko ...........
graue_maus

#216 Re: Brak bez djece

Post by graue_maus »

L00d wrote:Moje misljenje da zivot bez djeteta nema smisla. Pa zar nije lijepo kada vecinu stvari u zivotu radis radi djeteta ?
Generalno, mislim da su ljudi sebicni i boje se nekih zivotnih obaveza koje djeca donose...
a sta radis sa covjekom, kad sve aktivnosti pravis sa djetetom ........
skafiskafsnjak

#217 Re: Brak bez djece

Post by skafiskafsnjak »

graue_maus wrote:
L00d wrote:Moje misljenje da zivot bez djeteta nema smisla. Pa zar nije lijepo kada vecinu stvari u zivotu radis radi djeteta ?
a sta radis sa covjekom, kad sve aktivnosti pravis sa djetetom ........
covjekom ? :lol: :lol: :lol:

Uostalom, ja rekoh "VECINU" .
Nisam ja rekao da se ne treba covjek malo zabavljati, putovati ili sta vec...
sanjam-te

#218 Re: Brak bez djece

Post by sanjam-te »

eh vidiš i zato se to kaže "tvoje mišljenje" i imaš pravo da ga braniš ako ti neko ospori to pravo da imaš svoje mišljenje, ali ono što nemaš pravo jeste da namećeš svoje mišljenje nekom drugom. Kako bi ti bilo da svaki dan moraš nekom da opravdavaš svoju želju da imaš dijete, da se braniš malte ne, zato što si odlučio imati dijete....a vjeruj mi u takvoj situaciji su ovi "sa druge strane" :D
_aja_

#219 Re: Brak bez djece

Post by _aja_ »

sanjam-te wrote:Evo i jednog teksta, ko da sam ga sama pisala.

...čineći tuđe probleme velikim, svoje vlastite stavljaju u sjenu....
skafiskafsnjak

#220 Re: Brak bez djece

Post by skafiskafsnjak »

Ja znam dosta ljudi koji nemaju djece... sada bi voljeli da imaju ali je poprilicno kasno ...
TetkaSara
Location: Za neke knjige sam emotivno vezana. Više nego za neke ljude.

#221 Re: Brak bez djece

Post by TetkaSara »

Ako neko ne zeli djecu,to je njegova stvar.Ne morate se druziti,komunicirati s tom osobom ako vam smeta sto nezeli djecu.Ne morate joj nabijati na nos to sto ne zeli djecu.Svako ima svoje razloge zasto nece djecu,imam ih i ja.Priznajem da ne zelim djecu i nemam vala bas nista protiv osoba koje zele/imaju djecu.Morate prihvatiti da ljudi nisu isti,različiti su i svako ima različite želje,neko zeli djecu neko ne.Sve to zavisi od osobe do osobe.Tako da ne morate odmah poceti vrijeđati nekoga zato sto ne zeli dijete,mozda ne znate pravi razlog zasto ne zeli dijete.Ja sad u ovaj vakat ne zelim dijete,al' ko zna,mozda se u buducnosti nekad predomislim i rodim dijete.
kadinica

#222 Re: Brak bez djece

Post by kadinica »

NinaSara wrote:Ako neko ne zeli djecu,to je njegova stvar.Ne morate se druziti,komunicirati s tom osobom ako vam smeta sto nezeli djecu.Ne morate joj nabijati na nos to sto ne zeli djecu.Svako ima svoje razloge zasto nece djecu,imam ih i ja.Priznajem da ne zelim djecu i nemam vala bas nista protiv osoba koje zele/imaju djecu.Morate prihvatiti da ljudi nisu isti,različiti su i svako ima različite želje,neko zeli djecu neko ne.Sve to zavisi od osobe do osobe.Tako da ne morate odmah poceti vrijeđati nekoga zato sto ne zeli dijete,mozda ne znate pravi razlog zasto ne zeli dijete.Ja sad u ovaj vakat ne zelim dijete,al' ko zna,mozda se u buducnosti nekad predomislim i rodim dijete.
Može li se znati jesi li u braku ili u vezi?
la_roux

#223 Re: Brak bez djece

Post by la_roux »

m@m@ wrote:ja, i? sta si ti sad rekla sto vec nije receno u postovima? ko koga omalovazava? ma briga mene kako vi zivite svoje zivote, ako nekome smeta sto izrazim svoje misljenje, moze mi lagano ........ na slamkuImage
Jedno je izraziti mišljenje, a drugo je reći nekome da ti bolje od njega znaš kako stoje stvari u njegovom braku, kako se osjeća ta osoba a kako njegov partner/partnerica, da oni zapravo ne žele to što govore već se lažu itd.
A reći da je bezveze i bespotrebno sklapati brak u kojem se ne planiraju djeca je omalovažavanje takvih brakova. Ok, tvoje mišljenje, imaš pravo da ga izneseš, ali ja samo kažem da je to mišljenje omalovažavajuće.
bomba

#224 Re: Brak bez djece

Post by bomba »

la_roux wrote: Ne znam zašto, ali imam osjećaj da one koji su ponosni roditelji vrijeđa kad neko kaže da ne želi imati dijete
Moram se apsolutno sloziti sa ovom konstatacijom ! I ja sam, kod svojih prijatelja koji imaju djecu, primjetio te "negativne vibracije" kad god iznesem svoj stav da ja djecu ne zelim.
Definitivno puno jace vibracije nego od strane prijatelja koji se jos nisu pozenili ili postali roditelji
Ocito je osobama koje vec "plivaju" u toj roditeljskoj sreci puno teze razumjeti ljude poput mene u odnosu na ljude koji to roditeljstvo jos nisu iskusili
sanjam-te wrote: eh vidiš i zato se to kaže "tvoje mišljenje" i imaš pravo da ga braniš ako ti neko ospori to pravo da imaš svoje mišljenje, ali ono što nemaš pravo jeste da namećeš svoje mišljenje nekom drugom. Kako bi ti bilo da svaki dan moraš nekom da opravdavaš svoju želju da imaš dijete, da se braniš malte ne, zato što si odlučio imati dijete....a vjeruj mi u takvoj situaciji su ovi "sa druge strane" :D
Jedan veliki :thumbup:
la_roux wrote: Jedno je izraziti mišljenje, a drugo je reći nekome da ti bolje od njega znaš kako stoje stvari u njegovom braku, kako se osjeća ta osoba a kako njegov partner/partnerica, da oni zapravo ne žele to što govore već se lažu itd.
A reći da je bezveze i bespotrebno sklapati brak u kojem se ne planiraju djeca je omalovažavanje takvih brakova. Ok, tvoje mišljenje, imaš pravo da ga izneseš, ali ja samo kažem da je to mišljenje omalovažavajuće.
I jos jedan :thumbup:
m@m@ wrote:@BOMBA EVO LICNO TI SE IZVINJAVAM AKO SAM SVOJIM POSTOM OMALOVAZAVALA TVOJ BRAK, ZELJE, MISLJENJE STA GOD...

NIJE MI NAMJERA NA FORUMU BILO KOGA UVRIJEDITI, NISAM MISLILA BUKVALNO DA LAZE AL ETO NE BITNO...KO SHVATIO, KO NIJE NJEGOV PROBLEM
Nisam se ja vala nista ni uvrijedio ako ces iskreno. Vremenom sam i otupio kakvi komentari stizu do mene vezano za ovu tematiku....

Ali moram reci da mi je jako drago sto ima i osoba (evo npr sanjem-te i la_roux) koje ocito prilicno dobro razumiju parove (kojim i ja pripadam) koji ne zele djecu... :thumbup:
Last edited by bomba on 15/03/2013 14:08, edited 3 times in total.
Landa

#225 Re: Brak bez djece

Post by Landa »

zena ti se fino izvinula, mog`o si to prokomentarisati
fino od nje, sto jes jes
Post Reply