S.Korea all about

Post Reply
Warashii

#201 Re: S.Korea all about

Post by Warashii »

KAKO je i najavljeno, Južna Koreja i Sjedinjene američke države počele su redovite godišnje vojne vježbe i to u vrijeme nove napetosti sa Sjevernom Korejom, nakon nametanja posljednjih sankcija.

U vojnim vježbama nazvanima "Ključna odlučnost" u dva tjedna trajanja sudjeluje više od 130 tisuća vojnika. Pyongyang je osudio vježbe i najavio prekid primirja kojim je okončan rat dviju Koreja, a prekinuta je i prekogranična stalna telefonska veza dviju zemalja. Za drugi dio tjedna i Sjeverna Koreja također je najavila svoju demonstraciju vojne sile u vježbi.

Inače, ovo nije jedina vježba Amerikanaca i Južne Koreje jer jedna traje još od početka ožujka. Sjevernokorejski mediji poručuju kako je situacija nepredvidiva.

Cemu ove vjezbe? Gasenje pozara benzinom? A onda bude S. Koreja je zlo, dok ovi ostali su uzori svjetskog ponasanja.
Kao sto ima ovaj post iznad, rezim u S. Koreji ce na neki nacin pasti kad tad, ne trebaju im za to ameri.
Problem je sto danas nema rezima koji je idealan. Demokratija koja se sprovodi u "oslobodjenim" zemljama je grozna, medju tim zemljama smo i mi, mada smo mi i prije tog poznavali dobar dio demokratije, puno bolje od ove danas.
cyprus

#202 Re: S.Korea all about

Post by cyprus »

slucajni prolaznik wrote:
cyprus wrote:Glupa je ta priča 'Zašto samo SAD i američki poslušnici smiju imati nuklearno oružje'?
... nuklearno oružje Sjeverne Koreje je naročit problem, zato što ona svako malo zvecka njime....
Evo jednog forumasa koji poznaje okolnosti Sjeverne Koreje...

Je li zveckanje oruzjem odrzavanje mnogih vojnih manevara u blizini obale S. Koreje, u kojem se testira najnovije i najmodernije naoruzanje?

Od kada i zasto je S. Koreja u izolaciji od ostatka svijeta, koji je uzrok zatvaranju sjevernokorejske granice za njenu robnotrgovinsku razmjenu sa ostatkom svijeta?
Slažem se da vojni manevri SAD-a i Republike Koreje mogu biti shvaćeni kao provokacija za DNR Koreju i da ni oni tu nisu u potpunosti nevini. Ali, s druge strane Republika Koreja ima pravo da u svojim vodama radi šta hoće... Tu se međutim javlja druga vrsta problema... Dvije Koreje se spore oko voda Žutog mora, a to izgleda otprilike ovako:

Image

Plava linija razgraničenja na moru je dogovorena 1953. godine, ali je Pjongjang kasnije došao na drugačije ideje (crvena linija), a ne treba objašnjavati koliko je to besmisleno... Sve u svemu, naravno da uloga SAD i Republike Koreje nije čista i nevina, ali kada govorimo o sadašnjosti, vojni manevri u Žutom moru nisu baš isto što i nuklearna opasnost... Republika Koreja podsjećam nema nuklearno naoružanje, prvenstveno zato što se tome protivi SAD... Dakle, ne može se baš tako jednostavno reći: SAD da svojim poslušnicima da razvijaju oružje, a ne da neprijateljima...

A što se tiče DNR Koreje oni su sami sebe stavili u izolaciju, a nije baš da se vanjskotrgovinska razmjena nikako ne dešava... DNR Koreja sarađuje i sa NR Kinom i sa Republikom Korejom...
Warashii

#203 Re: S.Korea all about

Post by Warashii »

Pa cim je to politika ne moze biti jednostavno.
Ja licno nikad nisam bio stava da su u S. Koreji andjeli, naprotiv .
Mene iritira najvise to sto se tu etiketira samo S. Koreju kao jedinog krivca i trenutno pored Irana jednog od najvecih svjetskih neprijatelja.
A sto se tice sankcija to je opste poznata stvar. Svi koji ne klimaju glavom kada Amerika prica mogu dobiti sankcije.
Pa bas jutros gledam na Al Jazeera-i nesto o Mijanmaru i o tome kako im je zapad stavio sankcije jer nisu uspostavljali demokratsku vlast. Pa jbte, po meni to vec krsi osnovna nacela demokratije. Mislim kako je to glupo, zalazes se za demokratiju al istovremeno ne prihvatas one koji ne razmisljaju kao ti.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#204 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

slucajni prolaznik wrote:@Ja Sam Odavle, steta je trositi vrijeme na raspravu s tobom, pa cak i ovo forumsko... Trolas i pojma ni o cemu nemas :-) :(

Nastavi bez mene..
:thumbup: odavno isto shvatio ...covijeku je misija da trolla i ni to ne radi dobro :D
UnscarD

#205 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

Ne znam da li je vec neko kacio ...ovaj film je navodno S.Korejski i bio je prikazan na njihovoj televiziji.

Buduci da je malo objektivnijih informacija dostupno iz S.Koreje, pitanje je da li je autentican. Pocetak je naravno "Hvala Velikome dragom Vodji bez cije velike pameti i licne zrtve i bla bla bla..." no ostatak filma je onako bas u centar i mogu reci da se sa vecim dijelom slazem.
Uglavnom ako nekoga zanima sta S.Korejanci gledaju na TV-u :

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#206 Re: S.Korea all about

Post by JoseMujica »

pa ovo hvala velikom i dragom vođi je haman svuđe uobičajeno....znam da mi je jednom šok bio ...odem na neko predavanje profa neki iz Turske ...ja kad oplete lola odma na počektu citat Kemal-paša Ataturk....ja lego od smijeha...kontam đe siti došo haveru...kad smo mi to s Titom prošli :lol: :lol: :lol:
UnscarD

#207 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

Warashii wrote:Pa cim je to politika ne moze biti jednostavno.
Ja licno nikad nisam bio stava da su u S. Koreji andjeli, naprotiv .
Mene iritira najvise to sto se tu etiketira samo S. Koreju kao jedinog krivca i trenutno pored Irana jednog od najvecih svjetskih neprijatelja.
A sto se tice sankcija to je opste poznata stvar. Svi koji ne klimaju glavom kada Amerika prica mogu dobiti sankcije.
Pa bas jutros gledam na Al Jazeera-i nesto o Mijanmaru i o tome kako im je zapad stavio sankcije jer nisu uspostavljali demokratsku vlast. Pa jbte, po meni to vec krsi osnovna nacela demokratije. Mislim kako je to glupo, zalazes se za demokratiju al istovremeno ne prihvatas one koji ne razmisljaju kao ti.
Pa demokratija nije demokratija ukoliko na izborima pobijede struje koje USA ne odgovaraju...tada nije problem da se naoruza opozicija pa i da se ubije legalno i demokratski izabrani predsjednik da se njegove pristalice pohapse i masovno strijeljaju. Definicija i postulati demokratije su izuzetno flexibilna kategorija a za njeno tumacenje je iskljucivo zaduzena Amerika i zavise uglavnom od trenutne situacije na terenu.
Avetinho

#208 Re: S.Korea all about

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:
slucajni prolaznik wrote:@Ja Sam Odavle, steta je trositi vrijeme na raspravu s tobom, pa cak i ovo forumsko... Trolas i pojma ni o cemu nemas :-) :(

Nastavi bez mene..
:thumbup: odavno isto shvatio ...covijeku je misija da trolla i ni to ne radi dobro :D
Evo ga trol UnskarD komentarise komentar trola Slucajnog Prolaznika. Pa dokle vise. Ova tema je sve dosadasnje rekorde oborila.

Predlazem vam da otvorite temu na "Bez cenzure" (nazovite je "Mladi ruski dobrovoljci"), pa se zajedno sa ostalim mladim ruskim dobroviljcima vjecno tapsite po ramenima u znak odobravanja.
Warashii

#209 Re: S.Korea all about

Post by Warashii »

Jbte ovo isto ko sadasnja vlast.
Cim je neko ko se ne slaze sa njihovim "misljenjem" ( ovo je jako upitno koliko oni uopste misle ) odma je UDBAS, crveni, partijas i sl. a i oni sami iz istog tog doba poticu i u njemu aktivno ucestvovali.
Avetinho

#210 Re: S.Korea all about

Post by Avetinho »

Warashii wrote:Jbte ovo isto ko sadasnja vlast.
Cim je neko ko se ne slaze sa njihovim "misljenjem" ( ovo je jako upitno koliko oni uopste misle ) odma je UDBAS, crveni, partijas i sl. a i oni sami iz istog tog doba poticu i u njemu aktivno ucestvovali.
:thumbup:
U pravu si. Koje jos samo nazive nece smisliti. Ovaj mi je ponajbolji:
atlantisticko-imperijalisticko-ekspanzionisticko-islamisticko-cionisticko-antipiramidasko-antibosansko-proustackocetnicko-antisjevernokorejski placenik.
UnscarD

#211 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

Meni je ovo sa S.Korejom interesantno iz sire perspektive.
S.Koreja uopste nije bila u fokusu USA politike i na neki nacin im je "dozvoljno" da razviju nuklearno oruzje dok je recimo Sadam napadnut na samu naznaku (kasnije se ispostavilo neosnovano ali kasno) da bi mogao razvijati nuk.oruzje a istom retorikom se prijeti i Iranu. Dakle arsini nikako nisu isti.
Meni Iran dijeluje dosta zrelije, ozbiljnije i odgovornije (u svakom slucaju negdje u nivou sa Pakistanom ili Indijom) od S.Koreje ali je pritisak poslednjih godina izkljucivo usmijeren na Iran a S.Koreja se nekako provukla "ispod radara".
O Izraelu koji je zemlja sa najvise prekrsenih UN rezolucija i njhovom pribavljanju nuklearnog oruzija koje se jednostavno nije moglo dogoditi bez USA podrske, ne treba ni trositi rijeci.

Rijeci kao sto su sloboda, demokratija, ljudska prava samo zvuce daleko prijemcivije uhu zapadnjaka od rijeci neoliberalni kapitalizam.
Avetinho

#212 Re: S.Korea all about

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:Meni je ovo sa S.Korejom interesantno iz sire perspektive.
S.Koreja uopste nije bila u fokusu USA politike i na neki nacin im je "dozvoljno" da razviju nuklearno oruzje dok je recimo Sadam napadnut na samu naznaku (kasnije se ispostavilo neosnovano ali kasno) da bi mogao razvijati nuk.oruzje a istom retorikom se prijeti i Iranu. Dakle arsini nikako nisu isti.
Meni Iran dijeluje dosta zrelije, ozbiljnije i odgovornije (u svakom slucaju negdje u nivou sa Pakistanom ili Indijom) od S.Koreje ali je pritisak poslednjih godina izkljucivo usmijeren na Iran a S.Koreja se nekako provukla "ispod radara".
O Izraelu koji je zemlja sa najvise prekrsenih UN rezolucija i njhovom pribavljanju nuklearnog oruzija koje se jednostavno nije moglo dogoditi bez USA podrske, ne treba ni trositi rijeci.

Rijeci kao sto su sloboda, demokratija, ljudska prava samo zvuce daleko prijemcivije uhu zapadnjaka od rijeci neoliberalni kapitalizam.
Ne samo da si neznalica po pitanju SAD, nego i po pitanju Dalekog Istoka.

Sjeverna Koreja ni po cemu se ne moze porediti sa Irakom. Sjeverna Koreja je de facto kineska provincija. Sjeverna Koreja opstaje i politicki i fizicki jedino zahvaljujuci Kini. Sve sankcije UN i medjunarodne zajednice (pazi sad: uz odobrenje Kine) mogu MZ i UN macku o rep okaciti, jer sva i jedina komunikacije jeste preko Kineske granice. Onaj neznalica s prosle strane koji je kukao i plakao zbog toga sto je "medjunarodna zajednica zatvorila granice sa Sjevernom Korejom" ocigledno nikad nije pogledao u Atlas.

Kini treba rezimska dzukela u Sjevernoj Koreji da laje na Juznu i zvecka nuklearkama prema SAD. Dok god bude tako, i dalje ce postojati najveci koncentracioni logor na planeti.
Last edited by Avetinho on 11/03/2013 14:47, edited 1 time in total.
JoseMujica

#213 Re: S.Korea all about

Post by JoseMujica »

Sjever ima velikog brata Kinu i tu niko ne sme da dira bez amina iz Bejinga...isto je ovo razlog zašto Pjongjang more biti vako drčan i mahati bombama

Sadam je bio solista i jedna budala koja nije znala da se igra.....potrošna roba
UnscarD

#214 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

JoseMujica wrote:Sjever ima velikog brata Kinu i tu niko ne sme da dira bez amina iz Bejinga...isto je ovo razlog zašto Pjongjang more biti vako drčan i mahati bombama

Sadam je bio solista i jedna budala koja nije znala da se igra.....potrošna roba
Stoji za Kinu. Ne, S. Koreja je stvarno zemlja kojoj je tesko naci pozitivne stvari i to stoji. Jedino mozda onaj hotel koji izgleda kao da je preseljen iz Blade Runner-a :)
Ne bih rekao da vjerujem u ove izvjestaje o kanibalizmu ali da im nije sjajno, nije sigurno.

Sto se tice Sadama, juce naletim na clanak u kojem je intervju sa likom koji je srusio onu veliku statuu Sadama na onom cuvenom snimku. Kaze danas da se kaje zbog toga.
Avetinho

#215 Re: S.Korea all about

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:
Sto se tice Sadama, juce naletim na clanak u kojem je intervju sa likom koji je srusio onu veliku statuu Sadama na onom cuvenom snimku. Kaze danas da se kaje zbog toga.
Jao bas je fin.

Cekaj! Ovo tema o Sjevernoj Koreji? Opet Sadam, Izreal i Saudijska Arabija. Pa dokad vise.
Last edited by Avetinho on 11/03/2013 15:21, edited 1 time in total.
UnscarD

#216 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

Evo ne moramo se vise brinuti o nuklearnim kapacitetima S.Koreje :D
http://www.secretsofthefed.com/ufos-dea ... the-world/
grizly1991

#217 Re: S.Korea all about

Post by grizly1991 »

......7 dana
Last edited by Anonymous on 11/03/2013 20:40, edited 1 time in total.
Reason: banned
UnscarD

#218 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

Nema veze sa ovom temom i izvinjavam se unaprijed ali da ne otvaram samo zbog ovoga novu temu a dosta ljudi koji su ovo pratili na onoj zakljucanoj temi o Venecueli su i na ovoj temi ...

Podrska Hugi Chavezu stize i od Venecuelanske dijaspore i to iz USA, tacnije direktno sa Times Square-a...

Do sada je preovladavalo misljenje da ukoliko je neko Venecuelanska dijaspora da je obavezno protiv Huge Chaveza a evo sada vidimo da to nije tacno...

Video nije na youtubu ali mu mozete pristupiti preko facebooka jer je javan (i ako nemate account). Snimljeno u NewYorku 08.03.2013 godine

JoseMujica

#219 Re: S.Korea all about

Post by JoseMujica »

UnscarD wrote:
JoseMujica wrote:Sjever ima velikog brata Kinu i tu niko ne sme da dira bez amina iz Bejinga...isto je ovo razlog zašto Pjongjang more biti vako drčan i mahati bombama

Stoji za Kinu. Ne, S. Koreja je stvarno zemlja kojoj je tesko naci pozitivne stvari i to stoji. Jedino mozda onaj hotel koji izgleda kao da je preseljen iz Blade Runner-a :)
Ne bih rekao da vjerujem u ove izvjestaje o kanibalizmu ali da im nije sjajno, nije sigurno.

danas se i kod nas većina ljudi kaje što onomad glasaše za SDA-SDS-HDZ, pa opet glasaju za iste :( :roll: ...posle hebanja nema kajanja kaže jedna narodna, a nije ni sloboda za svakoga hajvana
cyprus

#220 Re: S.Korea all about

Post by cyprus »

A ozbiljno, evo da upitam i ja: otkud na ovoj temi Iran, Irak, Venecuela, Izrael itd. :-) Haj za Kinu i SAD kontam odakle, neposredno utiču na korejski problem... ali kakve veze imaju ranije pobrojane države sa ovim? :-)
Warashii

#221 Re: S.Korea all about

Post by Warashii »

cyprus wrote:A ozbiljno, evo da upitam i ja: otkud na ovoj temi Iran, Irak, Venecuela, Izrael itd. :-) Haj za Kinu i SAD kontam odakle, neposredno utiču na korejski problem... ali kakve veze imaju ranije pobrojane države sa ovim? :-)
Amerika je veza medju svim nabrojanim.
Ponajvise zbog tog.
cyprus

#223 Re: S.Korea all about

Post by cyprus »

Warashii wrote:
cyprus wrote:A ozbiljno, evo da upitam i ja: otkud na ovoj temi Iran, Irak, Venecuela, Izrael itd. :-) Haj za Kinu i SAD kontam odakle, neposredno utiču na korejski problem... ali kakve veze imaju ranije pobrojane države sa ovim? :-)
Amerika je veza medju svim nabrojanim.
Ponajvise zbog tog.
Pa ovo je tema o Sjevernoj Koreji, ne o Americi... Isto kao kada bi na temi o automobilima pričao o odjeći, jer su vozači dok voze uglavnom obučeni... Vozači su naime veza među autima i odjećom :oops:
cyprus

#224 Re: S.Korea all about

Post by cyprus »

Ovaj Un baš lud :-) :-)
Trgenbauer

#225 Re: S.Korea all about

Post by Trgenbauer »

Ja mislio da će biti barem malo normalniji/liberalniji od babe, znam da je nešto žemskoj populaciji dozvolio (da nose suknje ili nešto). :dance:

Nego, može li BiH biti Švicarska ako bude total war? :bih:
Post Reply