Ne razumijem pitanje...theTruePath wrote:A sto smo ti toliko zanimljivi?Pa nisam propitivao ni Bošnjake oko njihovog ''prava'' na ime naroda... Ispade da ja imam nešto protiv Bošnjaka i njihovog imena Ja sam pitao nešto drugo, a vi se slobodno pravite ludi i mantrajte o historijskoj ugrozbi Bošnjaka...
Najbitniji Bosnjak
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- cyprus
#201 Re: Najbitniji Bosnjak
-
taxi_driver32
#202 Re: Najbitniji Bosnjak
A sto se nebi 1921 neko izjasnio kao srbin ili hrvat islamske vjeroispovjesti? To ti je isto kao i ovaj zadnji popis.Borite se iz petinih zila da se ne izjasnjavamo kao bosanci i hercegovci.Pa cak i vrijedjate.
-
theTruePath
#203 Re: Najbitniji Bosnjak
Izjasnjavaj se kao vanzemaljac,ko ide na cije teme?taxi_driver32 wrote:A sto se nebi 1921 neko izjasnio kao srbin ili hrvat islamske vjeroispovjesti? To ti je isto kao i ovaj zadnji popis.Borite se iz petinih zila da se ne izjasnjavamo kao bosanci i hercegovci.Pa cak i vrijedjate.
-
theTruePath
#204 Re: Najbitniji Bosnjak
Zasto smo mi Bosnjaci toliko zanimljivi nebosnjaku cyprusu?cyprus wrote:Ne razumijem pitanje...theTruePath wrote:A sto smo ti toliko zanimljivi?Pa nisam propitivao ni Bošnjake oko njihovog ''prava'' na ime naroda... Ispade da ja imam nešto protiv Bošnjaka i njihovog imena Ja sam pitao nešto drugo, a vi se slobodno pravite ludi i mantrajte o historijskoj ugrozbi Bošnjaka...
-
taxi_driver32
#205 Re: Najbitniji Bosnjak
to ti imas svoju temu? jebote, gdje vas proizvode takve?theTruePath wrote:Izjasnjavaj se kao vanzemaljac,ko ide na cije teme?taxi_driver32 wrote:A sto se nebi 1921 neko izjasnio kao srbin ili hrvat islamske vjeroispovjesti? To ti je isto kao i ovaj zadnji popis.Borite se iz petinih zila da se ne izjasnjavamo kao bosanci i hercegovci.Pa cak i vrijedjate.![]()
-
taxi_driver32
#206 Re: Najbitniji Bosnjak
pa napisite na pocetku teme zabranjeno svima osim Bosnjacima .
- cyprus
#207 Re: Najbitniji Bosnjak
Bošnjaci su mi zanimljivi možda zato što sa njima dijelim životni prostor... 80-90% svih ljudi koje znam su Bošnjaci, moj otac je Bošnjak (dakle i moje prezime je bošnjačko), moja djevojka je Bošnjakinja, moji najbolji prijatelji su Bošnjaci... Mnogo je razloga zašto su mi pripadnici ovog naroda zanimljivi, a mnogi među njima i veoma dragi...theTruePath wrote:Zasto smo mi Bosnjaci toliko zanimljivi nebosnjaku cyprusu?
Da li je to ono što si me pitao? Nego, vidim ti si najaktivniji na temi o Izraelu... E što su tebi kao neizraelcu Izraelci toliko zanimljivi?
-
theTruePath
#208 Re: Najbitniji Bosnjak
Ne vec ti kazes lafo borimo se za neke Bosancetaxi_driver32 wrote:pa napisite na pocetku teme zabranjeno svima osim Bosnjacima .
- LBVIEW
#209 Re: Najbitniji Bosnjak
Radi se o tome da pojedinci, ukljucujuci i tvoju malenkost, kako na ovoj tako i na brojnim drugim "nacionalnim" temama, rabe dvostruka mjerila, po kojima je ono sto je dozvoljeno jednima, citaj Srbima i Hrvatima, drugima-Bosnjacima nije.Pa tako ti, valjda po nekoj navici nasljedenoj iz proslih sistema koji su jos od vremena SHS-a, preko " 5 buktinja na grbu" umjesto 6, pokusaja asimilacije u Srbe ili Hrvate, neopredijeljenih , ovakvih onakvih pa sve do 74-e kada nam je definitivno priznato pravo politickog naroda ali opet pod imenom koji su drugi "aminovali", zanemarivali historijsku cinjenicu postojanja jednog naroda koji je bio treci po brojnosti u bivsoj nam domovini, pokusavas odredivati ko jeste a ko nije Bosnjak, koga mozemo a koga ne time postuhmno "odlikovati". Uz istovremeni izostanak primjene tog istog kriterija na npr. Srbe, za koji je svaki etnicki Cincar ili Vlah pravoslavne vjeroispovijesti prije par stotina godina Srbin po "default-u". Eto, navedeh ti primjer Bosanske Krajine,Like i Zagore,gdje danasnji Srbi , a to vrlo dobro znaju i oni i mi Krajisnici-Bosnjaci, poticu od naseljenih vlaskih elemenata koji su sluzili u pomocnim basibozuckim cetama u pohodu Osmanlija na zapad, pa ti fino procesljaj ko se od istih moze a ko ne "okititi" titulom Srbina.cyprus wrote:
Pa nisam propitivao ni Bošnjake oko njihovog ''prava'' na ime naroda... Ispade da ja imam nešto protiv Bošnjaka i njihovog imenaJa sam pitao nešto drugo, a vi se slobodno pravite ludi i mantrajte o historijskoj ugrozbi Bošnjaka...
- fatamorgana
#210 Re: Najbitniji Bosnjak
Ja teske teme, 
- fatamorgana
#211 Re: Najbitniji Bosnjak
Hebote, fali Cerke na opciji za "glasovanje", 
-
soulfly11000
#212 Re: Najbitniji Bosnjak
Super si ovo zakljucio!Adil beg je veci Bosnjak od svih njih kad je zenu sprkinju preveo na islam![]()
(imala je dzenazu islamsku promjenila ime)
Kakav li je onda Bosnjak Muhamed Filipovic koji je dao svom sinu ime Nenad?
- cyprus
#213 Re: Najbitniji Bosnjak
Pa upravo to ja ne radim, već vi... Vi na ovoj temi odlučujete ko je Bošnjak, a ko nijeLBVIEW wrote:...pokusavas odredivati ko jeste a ko nije Bosnjak...
Last edited by cyprus on 22/02/2013 17:05, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#214 Re: Najbitniji Bosnjak
Oni jesu Bosnjaci,smeta ti? zasto ne preispitujes srpske licnosti? pola ih ima vlasko porijeklocyprus wrote:Pa upravo to ja ne radim, već vi... Vi na ovoj temi odlučujete ko je Bošnjak, a ko nijeLBVIEW wrote:...pokusavas odredivati ko jeste a ko nije Bosnjak...Vi proglašavate određene historijske ličnosti Bošnjacima, ne ja... Aman...
- cyprus
#215 Re: Najbitniji Bosnjak
Ko god se izjašnjava(o) kao Srbin - Srbin je... Ko god se izjašnjava(o) kao Bošnjak - Bošnjak je... Nema se tu šta preispitivati...theTruePath wrote:Oni jesu Bosnjaci,smeta ti? zasto ne preispitujes srpske licnosti? pola ih ima vlasko porijeklocyprus wrote:Pa upravo to ja ne radim, već vi... Vi na ovoj temi odlučujete ko je Bošnjak, a ko nijeLBVIEW wrote:...pokusavas odredivati ko jeste a ko nije Bosnjak...Vi proglašavate određene historijske ličnosti Bošnjacima, ne ja... Aman...
- duh_sa_sjekirom
#216 Re: Najbitniji Bosnjak
Opet laprdaš!cyprus wrote:Tvrdiš da lažem kao pseto i kao argument koji će me raskrinkati mi guraš popis iz 1921. godine. Međutim, taj popis nema veze sa onim što sam ja rekao...duh_sa_sjekirom wrote:Lažeš kao pseto!!!cyprus wrote: Ja znam nabrojat desetine i stotine ugnjetavanih naroda, ali moram priznat da ne znam ni za jedan narod kome je uskraćeno ''pravo na ime'' pri čemu se to ime i izgubilo... Koliko god navaljavali na priču kako je zabranjivano Bošnjacima da koriste ovo ime, mislim da je evidentno da preci današnjih Bošnjaka i nisu bili naročito (ili uopšte) zagrijani za sadašnje ime...
Pogledaj rezultate popisa stanovništva iz 1921.g, pa onda kenjaj o tome!!!http://bs.wikipedia.org/wiki/Popis_stan ... vini_1921.
Prema tom popisu u BiH nije uopće bilo ni Bošnjaka ni Bosanaca niti muslimana! Po tom popisu čak i Rusina i Arnauta je bilo više u BiH nego Bosanaca ili Bošnjaka ili muslimana!
I zato, poklopi se ušima i ne serendaj više, života ti!
Nisam ja nikad rekao da Bošnjacima nije bilo uskraćeno pravo da se tako zovu... Ja sam rekao da se bosanskohercegovački i sandžački muslimani tokom XX stoljeća nisu ni zalagali da se zovu Bošnjacima... A ti ako me imaš čime demantirati izvoli... Dakle, gdje je dokaz da su se pripadnici ove etničke grupe nekad tokom XX htjeli nazivati Bošnjacima?
Prvo napišeš ovo:
pa onda ovo:cyprus wrote: ali moram priznat da ne znam ni za jedan narod kome je uskraćeno ''pravo na ime''
cyprus wrote:Nisam ja nikad rekao da Bošnjacima nije bilo uskraćeno pravo da se tako zovu
Tražiš nekakve dokaze? A gdje je tvoj dokaz da nisu htjeli da se bore za to ime? Šta ako nisu smjeli, pod prijetnjom smrću?
Šta treba da ti se demantira? Da se Bošnjacima ili muslimanima uskraćivalo pravo na nacionalno izjašnjavanje?
Pa evo:
Prema popisu iz 1910.g. u BiH živjelo je oko 600 000 muslimana (popis radila Austrougarska)!
Prema popisu iz 1921.g. u BiH ne živi niti jedan Bošnjak ni Bosanac niti musliman (popis radila Kraljevuina SHS)!
Nije im se dozvoljavalo čak ni da se izjasne kao pripadnici vjerske skupine, a kamoli šta drugo!Možeš li izvući ikakav zaključak iz ovih podataka?
Šta se to desilo u tih 11 godina sa tim ljudima? Da nisu odlepršali?
Zašto su se na jednom popisu mogli izjasniti kao muslimani a na drugom nisu? Je li to bila njihova vlastita volja?
Kako je moguće da se od njih 600 000 nakon samo 11 god NIKO ne izjasni kao musliman ili Bošnjak? Vlastita odluka ili nametanje tadašnje države?
-
theTruePath
#217 Re: Najbitniji Bosnjak
Sad mi izgleda - a to moram tvrditi s rezervom subjektivnog osjećanja - da su moj put, moj liberalizam, bili stvarni, jer sam u svojoj podsvijesti, a kasnije i punim angažmanom bio bogumil, Bošnjak i musliman, i to je sve zajedno formiralo moju ličnost.
Adil-beg Zulfikarpašić
Adil-beg Zulfikarpašić
- cyprus
#218 Re: Najbitniji Bosnjak
duh_sa_sjekirom wrote:![]()
Tražiš nekakve dokaze? A gdje je tvoj dokaz da nisu htjeli da se bore za to ime? Šta ako nisu smjeli, pod prijetnjom smrću?
Šta treba da ti se demantira? Da se Bošnjacima ili muslimanima uskraćivalo pravo na nacionalno izjašnjavanje?
Pa evo:
Prema popisu iz 1910.g. u BiH živjelo je oko 600 000 muslimana (popis radila Austrougarska)!
Prema popisu iz 1921.g. u BiH ne živi niti jedan Bošnjak ni Bosanac niti musliman (popis radila Kraljevuina SHS)!
Nije im se dozvoljavalo čak ni da se izjasne kao pripadnici vjerske skupine, a kamoli šta drugo!Možeš li izvući ikakav zaključak iz ovih podataka?
Šta se to desilo u tih 11 godina sa tim ljudima? Da nisu odlepršali?
Zašto su se na jednom popisu mogli izjasniti kao muslimani a na drugom nisu? Je li to bila njihova vlastita volja?
Kako je moguće da se od njih 600 000 nakon samo 11 god NIKO ne izjasni kao musliman ili Bošnjak? Vlastita odluka ili nametanje tadašnje države?
Jebote koliko ljudi mogu biti ograničeni
JA: Nisam ja nikad rekao da Bošnjacima nije bilo uskraćeno pravo da se tako zovu... Ja sam rekao da se bosanskohercegovački i sandžački muslimani tokom XX stoljeća nisu ni zalagali da se zovu Bošnjacima...
ON: Šta treba da ti se demantira? Da se Bošnjacima ili muslimanima uskraćivalo pravo na nacionalno izjašnjavanje....
Last edited by cyprus on 22/02/2013 18:26, edited 2 times in total.
-
5 0 5
#219 Re: Najbitniji Bosnjak
za pokretaca teme:
dozvoli da te upozorim na greske koje si napravio pri pokretanju teme. kao prvo, anketa ima mogucnost 10 opcija. mislim da je sramotno da se nisi mogao sjetiti 10 "najbitnijih bosnjaka". ali hajde. to nije problem, samo tuzano.
problem je
a) ime teme
b) po tvom ukusu, odabir 5 najvecih.
a) po onome sto si sam napisao, shvatam da je tvoje razumijevanje musliman=Bosnjak. musliman malim slovom. zasto? zato sto si ih ti tamo svrstao (po muslimanskom imenu), ali neki od njih nisu ni zivjeli u doba naziva Musliman, ali svi jesu muslimani (po religioznom nasledju). tako da, tema se trebala zvati
1) "najbitniji musliman (u bosanskoj istoriji)" ili
2) "najbitniji Musliman" (ali to te ogranicava na samo jedan kraci istorijski period) ili
3) "najbitniji Bosnjak"
znaci, razlog zasto je tvoja tema "propala", nisi bio dosljedan.
sada, imas dvije opcije. ili da promijenis ime teme u 1, 2 ili 3. u slucaju 3 morao bi uvaziti primjedbe i prijedloge ostalih diskutanata.
pod 1 i 2 bi isto bilo malo preciznije nego sad a i izbjegao bi ove nesporazume Bosnjak≠Musliman=Bosnjak=musliman
ako nesto ne promijenis, onda ostaje utisak da je ovo neka tvoja privatna lista, iz nekog tvog razumijevanja, ko je ko i slicno. a za to ti i nije trebala anketa. trebao si jednostavno napisati, ovaj je za mene, a vi dodajte svoje. ili
b) napravi ponovo anketu, ali sada uvazi i ove koji su se spominjali u diskusiji.
eto, nadam se da ces razmisliti o mojim "primjedbama". nema potrebe da mi odgovaras, jer necu ucestvovati u daljoj raspravi. bar ne dok je u ovakvom formatu.
Allahu na emanet.
dozvoli da te upozorim na greske koje si napravio pri pokretanju teme. kao prvo, anketa ima mogucnost 10 opcija. mislim da je sramotno da se nisi mogao sjetiti 10 "najbitnijih bosnjaka". ali hajde. to nije problem, samo tuzano.
problem je
a) ime teme
b) po tvom ukusu, odabir 5 najvecih.
a) po onome sto si sam napisao, shvatam da je tvoje razumijevanje musliman=Bosnjak. musliman malim slovom. zasto? zato sto si ih ti tamo svrstao (po muslimanskom imenu), ali neki od njih nisu ni zivjeli u doba naziva Musliman, ali svi jesu muslimani (po religioznom nasledju). tako da, tema se trebala zvati
1) "najbitniji musliman (u bosanskoj istoriji)" ili
2) "najbitniji Musliman" (ali to te ogranicava na samo jedan kraci istorijski period) ili
3) "najbitniji Bosnjak"
znaci, razlog zasto je tvoja tema "propala", nisi bio dosljedan.
sada, imas dvije opcije. ili da promijenis ime teme u 1, 2 ili 3. u slucaju 3 morao bi uvaziti primjedbe i prijedloge ostalih diskutanata.
pod 1 i 2 bi isto bilo malo preciznije nego sad a i izbjegao bi ove nesporazume Bosnjak≠Musliman=Bosnjak=musliman
ako nesto ne promijenis, onda ostaje utisak da je ovo neka tvoja privatna lista, iz nekog tvog razumijevanja, ko je ko i slicno. a za to ti i nije trebala anketa. trebao si jednostavno napisati, ovaj je za mene, a vi dodajte svoje. ili
b) napravi ponovo anketu, ali sada uvazi i ove koji su se spominjali u diskusiji.
eto, nadam se da ces razmisliti o mojim "primjedbama". nema potrebe da mi odgovaras, jer necu ucestvovati u daljoj raspravi. bar ne dok je u ovakvom formatu.
Allahu na emanet.
-
theTruePath
#221 Re: Najbitniji Bosnjak
A: Nisam ja nikad rekao da Bošnjacima nije bilo uskraćeno pravo da se tako zovu... Ja sam rekao da se bosanskohercegovački i sandžački muslimani tokom XX stoljeća nisu ni zalagali da se zovu Bošnjacima...
Dokaz da nismo?
-
taxi_driver32
#222 Re: Najbitniji Bosnjak
theTruePath wrote:A: Nisam ja nikad rekao da Bošnjacima nije bilo uskraćeno pravo da se tako zovu... Ja sam rekao da se bosanskohercegovački i sandžački muslimani tokom XX stoljeća nisu ni zalagali da se zovu Bošnjacima...
Dokaz da nismo?
Dokazi ti da jeste.
- duh_sa_sjekirom
#223 Re: Najbitniji Bosnjak
Najprije pljuvanje:
E, svaka ti čast, "inteligencijo"!
I onda takva osoba nešto palamudi o ograničenosti...
Pa onda lizanje:cyprus wrote: ali moram priznat da ne znam ni za jedan narod kome je uskraćeno ''pravo na ime''
U prevodu, on najprije ne zna ni jedan narod kojem je bilo uskraćeno pravo na ime, a onda zna da Bošnjacima jeste bilo uskraćeno pravo na ime...cyprus wrote:Nisam ja nikad rekao da Bošnjacima nije bilo uskraćeno pravo da se tako zovu
E, svaka ti čast, "inteligencijo"!
I onda takva osoba nešto palamudi o ograničenosti...
- duh_sa_sjekirom
#224 Re: Najbitniji Bosnjak
Evo, za početak: http://www.nolinks/forum.php/vi ... 510&p=1107taxi_driver32 wrote: Dokazi ti da jeste.
Šta ti nudiš kao dokaz da se nisu borili, za početak?
Last edited by duh_sa_sjekirom on 22/02/2013 18:47, edited 1 time in total.
-
amazon
#225 Re: Najbitniji Bosnjak
Kako nema ni jednoga Hrvata u anketi
oni su pravi Bosnjaci..ili je pokretac teme se ugledao na temu Heroji armije BIH.gdje su kao i ovdje birani samo muslimani...