Ja licno ne znam, a razlog sto ih jos toliko nemas je sto kod nas postoji generalno odbojnost prema benzincima, jos ako je turbo, eeeee, pa trosi garant 35 litara!goran16v wrote:jefferson wrote:
Kakav filozof...
Za pocetak benzinac sa turbom je skuplji od dizela sa turbom + trosi vise i tu sva prica o isplativnosti pada qurcu za usi, a ja jos ne znam da se iko usudio ugraditi plin u savremenog turbo-benzinca, tako da i to mozes smjesiti na isto mjesto i zato je jedina moguca uporedba benzinac bez tubra i dizel sa turbom. Treba li ti crtati taj dio?
Sto se tice price o finansijama, kad budes imao bar jedan svoj auto, a ne pitati tatu za kljuceve, mozemo razgovarati na tu temu, naucices stosta.Ovdje je ne radi o tvornickim instalacijama jer je cijena novog turbo benzinca sa tvornickom LPG instalacijom jako nepovoljna u odnosu na turbo dizela pa za ove nase ekonomiste ta opcija prakticno ne postoji. Ovdje se radi o naknadnim ugradnjama, da citiram jednog od njih "benzinac ima mogućnost da se u njega ugradi plinski sistem(koji danas ne košta puno, a radi savršeno kada je kvalitetan i profesionalno urađen)", ja jos ne sretoh ili ne cuh ijednog da je potegao za skupog turbo benzinca, a onda ga odvezao kod "majstora" da mu ugradi plin.Mozda da se raspitas okolo:
http://www.alfaromeo.com/com/#/technolo ... /gpl-turbo
Cek malo, dok se raja navikne itd.
Licno, mislim da je naspram 1.9tdi od 105ks u skodi octaviji, 1.2TSI daleko bolji izbor. Iako ima manji obrtni moment NA PAPIRU, u praksi se bolje ponasa.