...a komforSaMaster wrote:I da je pelet skuplji do uglja... Prednost peleta jedino je ekoloska i nikakva vise...lovacs wrote:isto ko i na ugalj samo racunaj da je kotao skuplji za 3k nego na ugalj.eki to wrote:kad vec spomenu grijanje na pelet, koliko bi mene izaslo takvo grijanje za 120 kvadrata, racunajuci naravno sve od radijatora do majstoraunaprijed hvala
KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
- %tacno*
#201 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
-
saabsa
#202 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Jesi ozbiljan ti ili ti je lopata hobi ?SaMaster wrote:I da je pelet skuplji do uglja... Prednost peleta jedino je ekoloska i nikakva vise...lovacs wrote:isto ko i na ugalj samo racunaj da je kotao skuplji za 3k nego na ugalj.eki to wrote:kad vec spomenu grijanje na pelet, koliko bi mene izaslo takvo grijanje za 120 kvadrata, racunajuci naravno sve od radijatora do majstoraunaprijed hvala
-
SaMaster
#203 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Da li ti znas o cemu pricas? Jel mozda koristis jednu od ove dvije vrste grijanja? Ja ti govorim iz iskustva...
Jesi ozbiljan ti ili ti je lopata hobi ?
Koliko para je grijanje na pelet mjesecno u prosijeku, bez da ulazimo u to koliko kosta pec?
- lovacs
#204 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
imaju i peci na ugalj velicine oraha koji isto radi kao i pec na pelet i ima automatika isto sve.
-
SaMaster
#205 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Ne mozes ugalj i pelet porediti. Isitna, "masina" za pelet "dozira" kolicinu peleta koja joj je potrebna kako bi odrzavala temperaturu, sto kod uglja u sustini nemas. Medjutim razlika, bar u principu sagorjevanja, je velika. Ja nisam reko da pelet ne valja ali znam da nista trenutno nije kao ugalj, bar sto se isplativosti tice.lovacs wrote:imaju i peci na ugalj velicine oraha koji isto radi kao i pec na pelet i ima automatika isto sve.
- lovacs
#206 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Ma ovaj pelet je nekad bio jako isplativ jer je ljudi nisu znali sta ce sa pilotinom i vecinom je bacali u smece a danas ne mogu nadodavat koliko ima potraznje pa je zato i cijena toliko koliko jeste.Kako je krenulo bice isplativiji plin od peleta. sad se dosta prico o tim toplotnim pumpama pa kad se raja navuce na to onda ce poskupiti struju i nece biti isplativo. sve se mjenja samo ugalj i drva su i dalje najisplativiji ali ko ne voli lopatu taj mora ici na pelet/plin/toplotne.SaMaster wrote:Ne mozes ugalj i pelet porediti. Isitna, "masina" za pelet "dozira" kolicinu peleta koja joj je potrebna kako bi odrzavala temperaturu, sto kod uglja u sustini nemas. Medjutim razlika, bar u principu sagorjevanja, je velika. Ja nisam reko da pelet ne valja ali znam da nista trenutno nije kao ugalj, bar sto se isplativosti tice.lovacs wrote:imaju i peci na ugalj velicine oraha koji isto radi kao i pec na pelet i ima automatika isto sve.
- mO k3
#207 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Znaci meni nije potrebno ,zidovi su novo nabaceni ...%tacno* wrote:Pod impregnacijom vjerovatno podrazumijevaju pripremu zidova za konacnu obradu (bojenje, lijepljenje tapeta, plocica...).Ženski Dr.Med wrote:Citam na jednom forumu da zidove treba impregnirati ....![]()
Moze li mi ko to objasniti
Impregnacija se radi kod zidova koji su obradjeni gipsom jer podloga razlicito upija farbu pa se mogu pojaviti fleke. Isto tako impregnacija se vrsi i kod zidova koji su stari odnosno nisu se dugo farbali.
Pomocu sredstava za impregnaciju mi zatvaramo male pore, povezujemo sitnu prasinu i stvaramo jednu vrstu folije preko koje cemo da farbamo ili lijepimo plocice ili stiropor na vanjske zidove.
- em11r
#208 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
http://www.amadis.hr/montazne_kuce/inde ... &Itemid=39
Jaran ganja kucu prizemnu sa tlocrta ... mislim da je oko 75-80 m2 korisnog prostora plus terasa
Par ponuda je dobio od firmi
uglavnom 30.000 grubi radovi (temelji, zidanje, ploca, pokrivanje, oluci)
dok on nije ovo poceo ganjati nisam znao da je PVC stolarija pojeftinila u PM ... prije par godina kad su moji roditelji renovirali kucu za cca 6 velikih 3 mala prozora i 1 balkonska vrata i 2 ulazna otislo preko 10.000 KM ... on ima istu kolicinu velikih prozora i vrata plus 8 malih prozora ponude se krecu od 2700 do 3500 sa ugradnjom.
zakljucak njegov (a ganja to silovito zove salje emailove po citav dan evo 2 mjeseca) je da su najpovoljnije firme iz ZE-DO kantona posebno tamo Doboj Istok, Jelah, Tesanj
Jaran ganja kucu prizemnu sa tlocrta ... mislim da je oko 75-80 m2 korisnog prostora plus terasa
Par ponuda je dobio od firmi
uglavnom 30.000 grubi radovi (temelji, zidanje, ploca, pokrivanje, oluci)
dok on nije ovo poceo ganjati nisam znao da je PVC stolarija pojeftinila u PM ... prije par godina kad su moji roditelji renovirali kucu za cca 6 velikih 3 mala prozora i 1 balkonska vrata i 2 ulazna otislo preko 10.000 KM ... on ima istu kolicinu velikih prozora i vrata plus 8 malih prozora ponude se krecu od 2700 do 3500 sa ugradnjom.
zakljucak njegov (a ganja to silovito zove salje emailove po citav dan evo 2 mjeseca) je da su najpovoljnije firme iz ZE-DO kantona posebno tamo Doboj Istok, Jelah, Tesanj
-
filter74
#209 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Koliko god da si planirao da potrošiš na kuću pomnoži sa 2x.
Jako je teško naći dobre majstore, i ako nisi od građevinske struke odn. nemaš dobrog nadzornog organa kao prijatelja, računaj da će te građevinske firme i dunđeri prevariti gdje stignu. Da bi kuća bila kvalitetna i zdrava za življenje, mora biti izgrađena po propisu, od kvalitetnih materijala, a to nije jeftino. Blok nije blok. Ima naš, ima austrijski, ima neki deseti... Potkrovlje nije potkrovlje, nego ima naše dunđersko gdje udišeš staklenu vunu, a ima njemačko sa više slojeva ... Pločica nije pločica, laminat nije laminat, nego koliko para toliko muzike, na svakom koraku moraš voditi računa ili imati nekog da vodi računa za tebe, jer kad u startu nešto dobro napraviš, nema problema. Ništa gore i skuplje nema nego naknadne "popravke".
Ovi neki "stručnjaci" što fale PVC stolariju, samo da im kažem da se ta stolarija izbacuje iz upotrebe u Njemačkoj, jer nije zdrava za život, a postoje i problemi sa zaptivanjem, tako da nije čudo da je toliko pojeftinila, jer Zapad jeftino prodaje mašine na Istok, pa je to smeće do nas došlo. Drvo je jedina prava i kvalitetna stvar...
Kod mene u porodici obje sestre i zetovi su pravili kuće, sva rodbina, poslovni partneri (sad jedan upravo ganja da pravi) tako da znam u detalje o čemu se radi.
Ako si iz Sarajeva, ne isplati se praviti kuću izvan užeg Starog Grada i Centra, sem ako nisi prigradski papak koji hoće da živi među indijancima po Bućku, Ilidži i sl. Sve izvan 4 gradske općine nije kuća nego vikendica (ili seoska kuća), ako nisi neki teški seljak.
Neko spomenu Hadžiće, to je selendra kod Sarajeva, kakvi Hadžići ... Ja ne bi tamo ni štenaru pravio, a nekamoli kuću ...
Orijentaciono ako kupuješ zemljište u užem Starom Gradu i Centru i sve radiš po propisu, računaj da će ti kvadrat biti 2000 KM najmanje. Znači za neku prosjećnu kuću bez bazena i luksuza, od 120 m2, računaj sa 240000 KM. Kuća se pravi ako si imućan, imaš para na bacanje, a šuplje priče građevinaca ostavi na stranu kako ćeš izdati kuću, kako ćeš je dobro prodati...
Kad prodaješ kuću onda ti kreten iz agencije dođe ili neki prigradski dripac pa ti kaže ovo ti vrijedi 800 do 1000 KM po m2, a ti znaš šta si dao ...
Dakle, kuća se u startu pravi na gubitak, da ti u njoj živiš i da je amortiziraš, a kad je prodaješ, onda je daješ barem za 1/3 ili 1/2 cijene manje... Neće se ništa tu u skorije vrijeme mijenjati ...
Jako je teško naći dobre majstore, i ako nisi od građevinske struke odn. nemaš dobrog nadzornog organa kao prijatelja, računaj da će te građevinske firme i dunđeri prevariti gdje stignu. Da bi kuća bila kvalitetna i zdrava za življenje, mora biti izgrađena po propisu, od kvalitetnih materijala, a to nije jeftino. Blok nije blok. Ima naš, ima austrijski, ima neki deseti... Potkrovlje nije potkrovlje, nego ima naše dunđersko gdje udišeš staklenu vunu, a ima njemačko sa više slojeva ... Pločica nije pločica, laminat nije laminat, nego koliko para toliko muzike, na svakom koraku moraš voditi računa ili imati nekog da vodi računa za tebe, jer kad u startu nešto dobro napraviš, nema problema. Ništa gore i skuplje nema nego naknadne "popravke".
Ovi neki "stručnjaci" što fale PVC stolariju, samo da im kažem da se ta stolarija izbacuje iz upotrebe u Njemačkoj, jer nije zdrava za život, a postoje i problemi sa zaptivanjem, tako da nije čudo da je toliko pojeftinila, jer Zapad jeftino prodaje mašine na Istok, pa je to smeće do nas došlo. Drvo je jedina prava i kvalitetna stvar...
Kod mene u porodici obje sestre i zetovi su pravili kuće, sva rodbina, poslovni partneri (sad jedan upravo ganja da pravi) tako da znam u detalje o čemu se radi.
Ako si iz Sarajeva, ne isplati se praviti kuću izvan užeg Starog Grada i Centra, sem ako nisi prigradski papak koji hoće da živi među indijancima po Bućku, Ilidži i sl. Sve izvan 4 gradske općine nije kuća nego vikendica (ili seoska kuća), ako nisi neki teški seljak.
Neko spomenu Hadžiće, to je selendra kod Sarajeva, kakvi Hadžići ... Ja ne bi tamo ni štenaru pravio, a nekamoli kuću ...
Orijentaciono ako kupuješ zemljište u užem Starom Gradu i Centru i sve radiš po propisu, računaj da će ti kvadrat biti 2000 KM najmanje. Znači za neku prosjećnu kuću bez bazena i luksuza, od 120 m2, računaj sa 240000 KM. Kuća se pravi ako si imućan, imaš para na bacanje, a šuplje priče građevinaca ostavi na stranu kako ćeš izdati kuću, kako ćeš je dobro prodati...
Kad prodaješ kuću onda ti kreten iz agencije dođe ili neki prigradski dripac pa ti kaže ovo ti vrijedi 800 do 1000 KM po m2, a ti znaš šta si dao ...
Dakle, kuća se u startu pravi na gubitak, da ti u njoj živiš i da je amortiziraš, a kad je prodaješ, onda je daješ barem za 1/3 ili 1/2 cijene manje... Neće se ništa tu u skorije vrijeme mijenjati ...
- lovacs
#210 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
.............
Danas sam proucavao malo temu orijentacija otvora na kuci i nasao sam zanimljiv podatak da prozori okrenuti na jug godisnje vise ustede energije nego sto se preko njih gubi. tako da koliko god prozora stavite na juznu stranu necete osjetiti na grijanju.
Danas sam proucavao malo temu orijentacija otvora na kuci i nasao sam zanimljiv podatak da prozori okrenuti na jug godisnje vise ustede energije nego sto se preko njih gubi. tako da koliko god prozora stavite na juznu stranu necete osjetiti na grijanju.
Last edited by Anonymous on 10/03/2013 18:02, edited 1 time in total.
Reason: opomena pred ban!
Reason: opomena pred ban!
- CaneBos
#211 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Reci cu ti ja sine ko je kompleksas, a odrasla na asfaltu stare Beogradske ulice na Grbavici, valjda znas gdje je ta ulica bila i dan danas je, ali pod drugim imenom..kad tvrdis da si sarajlijica. Kompleksasi su ljudi koji druge dijele na osnovu porijekla i zauzimanja mjesta u drustvu.filter74 wrote:.......
Na zapadu srce moje, elita i bogatasi zive u tim "seoskim prigradskim mjestima", a sirotinja se gomila po centru grada u malenim stancicica ili kucama sa 80m2 dvorista u vrh glave gdje mu komsijine gace zaklanjaju svjetlost na pendzeru
lijep pozz
-
Hadzi Lojo
#212 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Interesuje me da li je pokretac teme nakon ovolike diskusije uopce saznao kolika je cijena kvdrata kuce?
Ljudi dragi, ukoliko mislite ilegalno graditi kucu bez dozvole, onda barem nadjite nekog studenta arhitekture koji ce vam za male pare uraditi projekat sa okvirnim predmjerom radova, kako bi na osnovu toga mogli zatraziti ponude na vise strana i tako uporediti cijene radova. Ovo ovakopreko foruma je bas ko corava koka !
Ljudi dragi, ukoliko mislite ilegalno graditi kucu bez dozvole, onda barem nadjite nekog studenta arhitekture koji ce vam za male pare uraditi projekat sa okvirnim predmjerom radova, kako bi na osnovu toga mogli zatraziti ponude na vise strana i tako uporediti cijene radova. Ovo ovakopreko foruma je bas ko corava koka !
- lovacs
#213 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Slazem se da se tesko moze skontati koliko ce doci kuca dok sam ne uzmes papir i olovku u ruke i racuna, trazi ponude poredi itd. Danas je bar to lahko uraditi. nacrtas ili nadjete nekoga da vam nacrta idejni projekat i zaredate po gradjevinskim firmama da vam daju ponude.Hadzi Lojo wrote:Interesuje me da li je pokretac teme nakon ovolike diskusije uopce saznao kolika je cijena kvdrata kuce?
-
funky_baby
#214 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
ma i to je samo okvirno, treba ostaviti jos min 50% dodatnih od planirane sume. jer ako planiras potrositi 50k, trebace ti jos min 25k na tu cifru. izvuce se lova nevjerovatno brzo i lako, pogotovo na ove "sitnice" koje na pocetku i ne planiras, jer realno ne mozes se svega sjetiti
-
Hadzi Lojo
#215 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
To moze samo kod nas, na zapadu se izvuce max. 10 posto od vrijednosti i to na ekstra radove koji nisu u projektu.
-
funky_baby
#216 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
ne znam kako je vani, mi smo ovdje gradili i to sa svim projektima, urednim papirima isl (jest da nas je sve to kostalo i zivaca i novaca), ali smo opasno izletili iz planiranog budzeta. za bukvalno svaku stavku smo kontaktirali po min 3-4 ponuđaca, pa skontaj plus i minus pa proberi. sve to pojedinacno i nije puno, ali 300 ovdje, 500 tamo, nakupi se toga podosta.Hadzi Lojo wrote:To moze samo kod nas, na zapadu se izvuce max. 10 posto od vrijednosti i to na ekstra radove koji nisu u projektu.
-
zlata
- lovacs
#218 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Ako drzava ne subvencionirala ovo ne isplati se u hercegovini a u sarajevu se ja mislim ne isplati nikako.zlata wrote:http://www.caportal.info/zanimljivosti/ ... jskoj-kuci
Solarno grijanje.....je'l' se isplati?
-
SaMaster
#219 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
I da je pelet skuplji do uglja... Prednost peleta jedino je ekoloska i nikakva vise...
A to bi bilo sta? -Sto ne moras ujutro ustat da pokupis jednu kantu pepela ili sta?...a komfor![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#220 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
niš draže
ideš u wc noću i naložiš malo
ljepota... to je samo 2-3 mjeseca godišnje...
ideš u wc noću i naložiš malo
ljepota... to je samo 2-3 mjeseca godišnje...
-
funky_baby
#221 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
joj ne mogu se sjetiti sad tacno, ali kad smo tek razmisljali o ideji kuce izracunali smo da ovo u sa nije isplativo, nema dovoljno suncanih dana. a subvencija nema nikako, bili su oni povoljniji krediti za energetsku efikasnost al to je to, bar koliko ja znam.lovacs wrote:Ako drzava ne subvencionirala ovo ne isplati se u hercegovini a u sarajevu se ja mislim ne isplati nikako.zlata wrote:http://www.caportal.info/zanimljivosti/ ... jskoj-kuci
Solarno grijanje.....je'l' se isplati?
- madner
#222 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Isplati se, samo je pitanje koje je vrijeme za odplatu.
- %tacno*
#223 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
SaMaster wrote:
I da je pelet skuplji do uglja... Prednost peleta jedino je ekoloska i nikakva vise...A to bi bilo sta? -Sto ne moras ujutro ustat da pokupis jednu kantu pepela ili sta?...a komfor![]()
razlika je drasticna...pocev od pripreme ogreva (kupovina drveta i uglja, sjecenje, cijepanje, susenje, unosenje, skladistenje...), odrzavanje sistema (lozenje najmanje 2 puta na dan a prije toga ciscenje uz veliku kolicinu pepela i prasine, pa ubacivanje potpale i na kraju skoro pa nista ne mozes kontrolisati).
druga stvar, kada osjetis da ti je toplo i nema potrebe za produzenim grijanjem, pec jednostavno iskljucis i ona vise nista ne koristi a ovu na cvrsto gorivo ne mozes. izgorjet ce ono sto je u njoj pa trebalo ti ili ne.
p.s. o da, i ove na pelet treba cistiti ali zamisli da je otpada od 2-5%
- lovacs
#224 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Ko voli kucu i raditi oko kuce vecina ovih stvari covjek radi sa uzivanjem. Ima ljudi koji imaju kucu a mrsko im izaci ocistiti kad padne snijeg. ja mislim da za takve ljude nije kuca nego stan.%tacno* wrote: razlika je drasticna...pocev od pripreme ogreva (kupovina drveta i uglja, sjecenje, cijepanje, susenje, unosenje, skladistenje...), odrzavanje sistema (lozenje najmanje 2 puta na dan a prije toga ciscenje uz veliku kolicinu pepela i prasine, pa ubacivanje potpale i na kraju skoro pa nista ne mozes kontrolisati).
-
zlata
#225 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Je'l' ima iko da je isprobao "PassivHaus" gradnju kuce?%tacno* wrote:SaMaster wrote:
I da je pelet skuplji do uglja... Prednost peleta jedino je ekoloska i nikakva vise...A to bi bilo sta? -Sto ne moras ujutro ustat da pokupis jednu kantu pepela ili sta?...a komfor![]()
![]()
![]()
razlika je drasticna...pocev od pripreme ogreva (kupovina drveta i uglja, sjecenje, cijepanje, susenje, unosenje, skladistenje...), odrzavanje sistema (lozenje najmanje 2 puta na dan a prije toga ciscenje uz veliku kolicinu pepela i prasine, pa ubacivanje potpale i na kraju skoro pa nista ne mozes kontrolisati).
druga stvar, kada osjetis da ti je toplo i nema potrebe za produzenim grijanjem, pec jednostavno iskljucis i ona vise nista ne koristi a ovu na cvrsto gorivo ne mozes. izgorjet ce ono sto je u njoj pa trebalo ti ili ne.
p.s. o da, i ove na pelet treba cistiti ali zamisli da je otpada od 2-5%i sve stane u jedan usisivac a to radis jednom sedmicno.
Il' bar primjenio neke od Passivhaus nacela gradnje?
http://www.austrotherm.ba/front_content.php?idcat=355
Takodjer me zanima iskustvo sa kaljavim pecima i ruskim pecima.....???
http://www.fishermureri.se/index.php?la ... u=services
http://www.kachelofenverband.com/
http://lightly.chelanpud.org/index.php/tag/wood-stove/
http://www.dirtcheapbuilder.com/Home_Bu ... places.htm
Obicnim pasivnim solarnim primjenima pri gradnji kuce itd.