Nož

Post Reply
hAZNADAR

#201 Re: Nož

Post by hAZNADAR »

Samir_01 wrote:
hAZNADAR wrote:Tako mislim da i otvorena debata, tribina, istupi,.. o nasem poimanju identiteta mogu ublaziti efekat ovog fasistickog stereotipa. Nece oni nikad odbaciti svoju verziju historije, nece nikad reci da smo mi u pravu sa nasom verzijom porijekla,,. - ali bar mogu znati da u to stvarno vjerujemo i koliko nam stvarno to hebeno porijeklo znaci...
:roll:

Znaci ja sam u krivu sto ne pridajem paznju tome sta cetnici, od kojih su vecina iskompleksirani posrbljeni Bosnjaci i Vlasi misle o meni i mom narodu? Nisam u pravu sto ignorisem tu projekciju kompleksa sa njhove strane?

Zar ne mislis da bi to organizovanje otvorenih debata, tribina i sl. sa nase strane imalo kontraefekat i izgledalo kao da smo u defanzivi i kao da im se pravdamo?

Zbog cega Hrvati, koji su po cetnicima "pokatoliceni Srbi" ne pridaju paznju tim glupostima i ne pravdaju se nikome?
Zato sto Hrvati vec odavni nisu samo pokatoliceni Srbi, odavno im se priznaje nacija, jezik, historija - kod vecine velikosrba. Hrvati usput receno imaju privilegiju da su sa velikosrbim zavrsili i sa njima nisu prisiljeni dijeliti mnogo toga.

Nismo imali potrebu ni da se pravdamo konto terorizma i islamske opasnosti pa smo redovno dizali glas - ne zbog pravdanja vec zbog prezentiranja naseg stava.
Tako i u ovom slucaju. Javnom debatom, osudom tribinom,.. necemo pobiti srpsku mitomaniju - ali mozemo njihova uvjerenja da misle da znaju sta i kako mi to posmatramo, osjecamo, gledamo,..
Ako podjemo od toga da nece biti rata, oruzanog sukoba bilo kakvog intenziteta - onda ti ne preostaje puno nego boriti se drugacije protiv stereotipa. Najlakse je reci ne mozemo mi tu nista promijeniti i ne trebamo reagovati, samo gledaj na sta ce izaci,..
Samir_01

#202 Re: Nož

Post by Samir_01 »

hAZNADAR wrote:Zato sto Hrvati vec odavni nisu samo pokatoliceni Srbi, odavno im se priznaje nacija, jezik, historija - kod vecine velikosrba. Hrvati usput receno imaju privilegiju da su sa velikosrbim zavrsili i sa njima nisu prisiljeni dijeliti mnogo toga...
Da, zato sto su Hrvati upotrijebili silu... jedini jezik koji cetnici i velikosrbi razumiju. Nisu im se nikad pravdali.

Ja ipak mislim da je bolje cetnike ignorisati do trenutka dok ne krenu opet da cijepaju Bosnu... tek tad im treba posvjetiti maksimalnu paznju.
Stagolee

#203 Re: Nož

Post by Stagolee »

Pozdrav
Sezam wrote:Srpska istorija je uglavnom mitologija, od "cara" lazara pa nadalje. Njihov problem je sto vec stoljece i pol pokusavaju sakriti bolnu istinu, da su bili vrlo dobre sluge otomanima. Ako im je bilo toliko lose pod turcima, zasto su podigli "prvi srpski ustanak" 415 (CETIRI STOTINE I PETNAEST!!!) godina nakon okupacije? U tome je problem. I upravo zato svu tu krivicu koju osjecaju sto su bili turske sluge vec godinama prebacuju na nas. 50 godina u buducnosti "Noz" ce se smatrati istorijskom literaturom, bas kao sto to rade sa Na Drini Cuprija.

Nase je ne dozvoliti velikosrpskim lazima da nam ikad vise naskode.

Nisu samo Srbi bili pod Osmanlijama, stvari uvek valja smestiti u širi kontekst. Bune i ustanke su dizali i Jermeni i Bugari i Grci i Rumuni i Kurdi i...i ništa ranije od Srba. Svaka velika imperija pa i Osmanlijska, prolazila je kroz različite faze, kao što se i nacionalna svest malih naroda postepeno razvijala.

Ne treba na generalizacije i stereotipe iz Noža uzvraćati jednakim generalizacijama, to nas sve nikuda ne vodi.
Zlatno vreme Noža kao Noža je prošlo, i ako ništa kvalitetom je neuporedivo sa Andrićem. Stereotipi jesu, nažalost, ostali u životu.
vivace

#204 Re: Nož

Post by vivace »

vreme noza nije jos proslo.danas treba da drazu mihajlovica i njegove cetnike promovisu na sudu kao antifasisticku i oslobodilacku organizaciju,pokret i da se zaborave svi ratni zlocini i kolaboracija sa fasistima. a to je prvo poceo vuk draskovic sa "nozem".
Stagolee

#205 Re: Nož

Post by Stagolee »

vivace wrote:vreme noza nije jos proslo.danas treba da drazu mihajlovica i njegove cetnike promovisu na sudu kao antifasisticku i oslobodilacku organizaciju,pokret i da se zaborave svi ratni zlocini i kolaboracija sa fasistima. a to je prvo poceo vuk draskovic sa "nozem".
I sam kažem da su stereotipi iz Noža zaživeli. Osvrnuo sam se na ovo konkretno literarno zlodelo koje neće biti lektira, revizija istorije danas proističe iz pera nekih drugih autora. Niti je film Nož nešto popularan i često prikazivan u Srbiji, kao što to čine u Srpskoj.

Jer to je na koncu ipak jedan jako jako loš film
nemoguce vruce

#206 Re: Nož

Post by nemoguce vruce »

Samir_01 wrote:
hAZNADAR wrote:Zato sto Hrvati vec odavni nisu samo pokatoliceni Srbi, odavno im se priznaje nacija, jezik, historija - kod vecine velikosrba. Hrvati usput receno imaju privilegiju da su sa velikosrbim zavrsili i sa njima nisu prisiljeni dijeliti mnogo toga...
Da, zato sto su Hrvati upotrijebili silu... jedini jezik koji cetnici i velikosrbi razumiju. Nisu im se nikad pravdali.

Ja ipak mislim da je bolje cetnike ignorisati do trenutka dok ne krenu opet da cijepaju Bosnu... tek tad im treba posvjetiti maksimalnu paznju.

Tako je Samire.
I ova zadnja agresija na BiH je to jasno pokazala. Tamo gdje su bili vojno jaci i nadmocniji, svoju "hrabrost" su iskaljivali na civilima. Ali tamo gdje im se Bosnjo pokazao kao tvrd orah, ili su redovno dobijali po gubici ili su trazili primirje i dogovore. Ta gamad samo razumije jezik sile.
Ovo govorim iz licnog iskustva.
Stagolee

#207 Re: Nož

Post by Stagolee »

Kada kažete da su Hrvati umeli pokazati zube, da se nikada nisu pravdali i da su uvek odgovarali silom, da li se taj opravdani stav koji su zauzimali odnosi i na Drugi svetski rat?
res publica

#208 Re: Nož

Post by res publica »

Stagolee wrote:Kada kažete da su Hrvati umeli pokazati zube, da se nikada nisu pravdali i da su uvek odgovarali silom, da li se taj opravdani stav koji su zauzimali odnosi i na Drugi svetski rat?
Ali ta priča o hrvatskoj odvažnosti je netačna. Hrvati su 1992. potpisali primirje u trenutku kada im je, kako oni kažu,trećina zemlje bila okupirana. Pa ako umiješ da pokažeš zube, onda je to trenutak da ih pokažeš. Oni su međutim akciju odlagali tri godine, i prije same akcije "Oluja" oklevali su dok nisu prikupili garancije Amerikanaca pa i samog Karadžića i Miloševića da neće intervenisati.
Slično je i u Drugom svjetskom ratu. Ponašanje u NDH opravdavaju srpskom hegemonijom. Ako su oni u stanju pokazati zube zašto to nisu uradili prije rata za vrijeme Kraljevine? Tada je hegemonija bila najizraženija. Hrvati se ustvari nikada nisu usudili pokazati zube bez pomoći sa strane.
Vi Srbi ste se ipak pokazali nako najodvažniji kad je u pitanju novija historija. U dva svjetska rata ste gurali svoje upkos prijetnjama od strane najmoćnijih sila tog svijeta. U ratovima devedesetih, povremeno su vas bombardovali, a vi niste odustajali. Barem ne odmah. Bošnjaci su npr. odustali od napredovanja prema Banjaluci 1995. samo zato što su Amerikanci zaprijetili da ih više neće pomagati.
sredoje

#209 Re: Nož

Post by sredoje »

res publica wrote: Vi Srbi ste se ipak pokazali nako najodvažniji kad je u pitanju novija historija. U dva svjetska rata ste gurali svoje upkos prijetnjama od strane najmoćnijih sila tog svijeta. U ratovima devedesetih, povremeno su vas bombardovali, a vi niste odustajali.
:D
vivace

#210 Re: Nož

Post by vivace »

Stagolee

#211 Re: Nož

Post by Stagolee »

res publica wrote:
Stagolee wrote:Kada kažete da su Hrvati umeli pokazati zube, da se nikada nisu pravdali i da su uvek odgovarali silom, da li se taj opravdani stav koji su zauzimali odnosi i na Drugi svetski rat?
Ali ta priča o hrvatskoj odvažnosti je netačna. Hrvati su 1992. potpisali primirje u trenutku kada im je, kako oni kažu,trećina zemlje bila okupirana. Pa ako umiješ da pokažeš zube, onda je to trenutak da ih pokažeš. Oni su međutim akciju odlagali tri godine, i prije same akcije "Oluja" oklevali su dok nisu prikupili garancije Amerikanaca pa i samog Karadžića i Miloševića da neće intervenisati.
Slično je i u Drugom svjetskom ratu. Ponašanje u NDH opravdavaju srpskom hegemonijom. Ako su oni u stanju pokazati zube zašto to nisu uradili prije rata za vrijeme Kraljevine? Tada je hegemonija bila najizraženija. Hrvati se ustvari nikada nisu usudili pokazati zube bez pomoći sa strane.
Vi Srbi ste se ipak pokazali nako najodvažniji kad je u pitanju novija historija. U dva svjetska rata ste gurali svoje upkos prijetnjama od strane najmoćnijih sila tog svijeta. U ratovima devedesetih, povremeno su vas bombardovali, a vi niste odustajali. Barem ne odmah. Bošnjaci su npr. odustali od napredovanja prema Banjaluci 1995. samo zato što su Amerikanci zaprijetili da ih više neće pomagati.
Preterano.
Odvažan je onaj kome nije ostavljen nikakav izbor
Banksy

#212 Re: Nož

Post by Banksy »

sredoje wrote:
res publica wrote: Vi Srbi ste se ipak pokazali nako najodvažniji kad je u pitanju novija historija. U dva svjetska rata ste gurali svoje upkos prijetnjama od strane najmoćnijih sila tog svijeta. U ratovima devedesetih, povremeno su vas bombardovali, a vi niste odustajali.
res publica wrote:
i prije same akcije oklevali su ...

Vi Srbi ste se ipak pokazali nako najodvažniji kad je u pitanju novija historija ...
...
nemoguce vruce

#213 Re: Nož

Post by nemoguce vruce »

@res publica...
jasta STE vec pokazivali zube, zato sada na Kosovu sisate na slamku... :mrgreen:
Paranoid

#214 Re: Nož

Post by Paranoid »

sredoje wrote:
res publica wrote:
i prije same akcije oklevali su ...

Vi Srbi ste se ipak pokazali nako najodvažniji kad je u pitanju novija historija ...
Image
hAZNADAR

#215 Re: Nož

Post by hAZNADAR »

Samir_01 wrote:

Neces ti imati prilike za jezik sile. Prvo sto oni nece nikad moci odcijepiti RS, prvo sto nemaju teritorij koji im omogucava samoodrzivost a drugo - sto bi se kockali sa eventualnim ratom kada im je i ovako fino. Nemaju nezavisnost ali imaju etnicku cistocu i dok je Dejtona imaju vlast nad pola zemlje. Pa sto bi bili ludi da se kockaju sa time.

A i ako dodje do jezik sile nemozes uporijebiti hrvatski model.
- Prvo sto ne mozes milion ljudi natjerati u bijeg jer bi time imao cijeli svijet protiv sebe.
- Drugo sto ne mozes ih ni vojno osvojiti bez protjerivanja i nametnuti maltene okupacionu vrstu vlasti i pendrek.

Bosanske Oluje nece biti, prvo sto nece biti razloga a drugo sto ne mozes pobijediti i da si to u stanju uciniti.
Ovaj odgovor je upucen isto i diskutantu nemoguce vruce - i ako moze bez epiteta gamad i sl.- jer se to lako protumaci kao etiketa za cijeli narod.

Pa kada smo konstatovali da jezik sile nece moci doci do izrazaja onako kako zamisljas - sta ostaje?
Ostaje jarane spora i mukotrpna bosnjacka borba za svoja prava. Od Srba danas zavisi sudbina i perspektiva nasih povratnika u RS, od Srba danas zavisi perspektiva opcenito Bosnjaka koji imaju interes na cijelom prostoru BiH u buducnosti. Ne ostaje nista drugo nego se boriti protiv fasistickih stereotipa civilizovano, isto kao sto se borimo protiv islamofobicnih stereotipa. Trajace dugo, ali drugo ne preostaje. Za pocetak mozemo barem povesti otvorenu debatu i otvoren protest na temu o njihovom shvatanju bosnjackog identiteta. Ne kao pravdanje - vec kao osudu fasisticke propagande - pocev od Noza pa do zloupotrebe cijelog niza izvadjenih konteksta od pisaca.

Sutili smo i pustili da pricaju gluposti o poturicama, najvecim ustasama, islamistima po medijima pocetkom devedesetih - pa nas najednom iznenadi ukopana artiljerija oko Sarajeva, mobilisana vojska a mi ko muhe bez glave, jedni nosaju titove slike a drugi u patikama na prve linije odbrane pod vodjstvom kriminalaca.

Nema od sutnje i cekanja nista, jezik sile neces docekati.

I ako moze back to topic i bez ovih prijetnji, prepucavanja - tema je pogredsan stereotip o bosnjackom shvatanju identiteta koji je najbolje prikazan i efektan u filmu Noz.
Bodkin

#216 Re: Nož

Post by Bodkin »

Samir_01 wrote:
hAZNADAR wrote:Tako mislim da i otvorena debata, tribina, istupi,.. o nasem poimanju identiteta mogu ublaziti efekat ovog fasistickog stereotipa. Nece oni nikad odbaciti svoju verziju historije, nece nikad reci da smo mi u pravu sa nasom verzijom porijekla,,. - ali bar mogu znati da u to stvarno vjerujemo i koliko nam stvarno to hebeno porijeklo znaci...
:roll:

Znaci ja sam u krivu sto ne pridajem paznju tome sta cetnici, od kojih su vecina iskompleksirani posrbljeni Bosnjaci i Vlasi misle o meni i mom narodu? Nisam u pravu sto ignorisem tu projekciju kompleksa sa njhove strane?

Zar ne mislis da bi to organizovanje otvorenih debata, tribina i sl. sa nase strane imalo kontraefekat i izgledalo kao da smo u defanzivi i kao da im se pravdamo?

Zbog cega Hrvati, koji su po cetnicima "pokatoliceni Srbi" ne pridaju paznju tim glupostima i ne pravdaju se nikome?

:lol: :lol: :lol: o Boze, ajde ti jedan noz napisi :-)
Stagolee

#217 Re: Nož

Post by Stagolee »

Mogao bih u potpunosti potpisati poruku haZNADAR-a.
Dodao bih samo da, da uz toliki broj Srba u BiH takođe živi i 150000 Bošnjaka u Srbiji. Te dve nacije ne mogu izgraditi zid jedna prema drugoj jer je to i fizički nemoguće. Dijalog se mora intezivirati, pa neka bude i oštriji u početku ali da otkloni niz predrasuda koje postoje.
nemoguce vruce

#218 Re: Nož

Post by nemoguce vruce »

Stagolee wrote:Mogao bih u potpunosti potpisati poruku haZNADAR-a.
Dodao bih samo da, da uz toliki broj Srba u BiH takođe živi i 150000 Bošnjaka u Srbiji. Te dve nacije ne mogu izgraditi zid jedna prema drugoj jer je to i fizički nemoguće. Dijalog se mora intezivirati, pa neka bude i oštriji u početku ali da otkloni niz predrasuda koje postoje.
U tom grmu lezi zec. Naime, mi Bosnjaci apsolutno nemamo nikakve predrasude prema Srbima u BiH ili Srbiji. Naravno ako oni postuju nas i BiH. Bosnjaci su svjesni da su upuceni na druga dva naroda ne samo u BiH, vec i u komsiluku. Da su nam komsije sa obje strane bar upola tolerantne kao mi prema njima, gdje bi nam bio kraj.
Problem je sto vecina (nazalost), Srba, ima itekako predrasude prema Bosnjacima. Na tim, decenijama gradjenim predrasudama, odslikava se sva politika ka Bosnjacima.
Sezam

#219 Re: Nož

Post by Sezam »

Mislim da bi dobar pocetak bio kad bi se Srbi prestali plasiti vlastite istorije.

Mitologija nas je dovde i dovela.
Samir_01

#220 Re: Nož

Post by Samir_01 »

hAZNADAR wrote:Neces ti imati prilike za jezik sile.

Ali cemo imati za jezik odbrane. Prva prilika koja se ukaze Srbiji ona ce pokusati da genocidom povrati Kosovo i da odvoji Republiku Srpsku. Kad kazem "prva prilika" mislim na mogucu promjenu odnosa snaga u svijetu u blizoj ili daljoj buducnosti, izbijanje veceg sukoba u Evropi ili svijetu... mislim na priliku koja se ukazala cetnicima 1912. 1942. ili 1992.
Prvo sto oni nece nikad moci odcijepiti RS, prvo sto nemaju teritorij koji im omogucava samoodrzivost.
Neka samo "pociste" Tuzlu i Brcko kao sto su Istocnu Bosnu 1990-ih i imace samoodrziv region.
a drugo - sto bi se kockali sa eventualnim ratom kada im je i ovako fino.

Pa nije im bas fino. "Socijaldemokrata" Dodik ti govori svaki dan koliko je njemu i ostalim sumarima stalo do Bosne. Srbija nece odustati od ideje razbijanja Bosne. Republika Kosovo i Sumska su jedno bure baruta koje ce se rijesiti mirnim ili nasilnim putem kad tad.
A i ako dodje do jezik sile nemozes uporijebiti hrvatski model.
- Prvo sto ne mozes milion ljudi natjerati u bijeg jer bi time imao cijeli svijet protiv sebe.
- Drugo sto ne mozes ih ni vojno osvojiti bez protjerivanja i nametnuti maltene okupacionu vrstu vlasti i pendrek.
Nista nisam rekao o mogucem ishodu rata ako bi cetnici probali opet da cijepaju Bosnu, ali mi ne bi imali izbora, morali bi da se branimo. I Hrvatska bi u toj istuaciji bila na nasoj strani, ne iz ljubavi, vec iz svog interesa, jer Hrvati znaju da kad bi se manji entitet pripojio Srbiji da bi ta nova uvecana Srbija imala dominantnu geostratesku poziciju na Zapadnom Balkanu, i stavila bi Hrvatsku u trajno zavisan i inferiorian polozaj.
Ne ostaje nista drugo nego se boriti protiv fasistickih stereotipa civilizovano, isto kao sto se borimo protiv islamofobicnih stereotipa.
Protiv fasista "civilizovan pristup" se u istoriji pokazao kao krajnje neefikasan.
Za pocetak mozemo barem povesti otvorenu debatu i otvoren protest na temu o njihovom shvatanju bosnjackog identiteta. Ne kao pravdanje - vec kao osudu fasisticke propagande - pocev od Noza pa do zloupotrebe cijelog niza izvadjenih konteksta od pisaca.
Probaj sa tim, samo ja ti kazem da ce to oni shvatiti kao nasu slabost i pravdanje, i samo ce ojacati njihove stereotipe.
Nema od sutnje i cekanja nista, jezik sile neces docekati.
Ideja "1. Mart" nije jezik sile, i to je jedan nacin djelovanja.
Stagolee

#221 Re: Nož

Post by Stagolee »

nemoguce vruce wrote:
U tom grmu lezi zec. Naime, mi Bosnjaci apsolutno nemamo nikakve predrasude prema Srbima u BiH ili Srbiji. Naravno ako oni postuju nas i BiH. Bosnjaci su svjesni da su upuceni na druga dva naroda ne samo u BiH, vec i u komsiluku. Da su nam komsije sa obje strane bar upola tolerantne kao mi prema njima, gdje bi nam bio kraj.
Problem je sto vecina (nazalost), Srba, ima itekako predrasude prema Bosnjacima. Na tim, decenijama gradjenim predrasudama, odslikava se sva politika ka Bosnjacima.
Ali ako ne poštuju (a ne poštuju) onda ćeš sa zadovoljstvom uzgajati predrasude je li tako? Upravo sam se iz tog razloga složio sa haZNADAR-om jer je njegov pristup da objasni Srbima da Bošnjaci nisu to što Srbi smatraju da jesu. A ne da odgovori sa ''vi Srbi ste pokršteni Bosanci i vaše majke su Turci 500 godina taslačili''. To možda donosi poene u kafani ili na forumu ali u stvarnosti stvara začarani krug gde će nakon izvesnog broja ponavljanja postati nebitno ko je prvi počeo.

Taj drugi narod odnosno njegova matična država Hrvatska će za koji mesec ući u EU i napokon iskoračiti u mirniju luku i posvetiti se nekim sasvim drugim temama. Srbija i Bosna ostaju tu gde jesu zato je njihov dijalog od ključnog značaja za čitavu regiju. Za početak bi bilo dobro da svi shvate važnost tog procesa.
Stagolee

#222 Re: Nož

Post by Stagolee »

nemoguce vruce wrote:
Ali ako ne poštuju (a ne poštuju) onda ćeš sa zadovoljstvom uzgajati predrasude je li tako? Upravo sam se iz tog razloga složio sa haZNADAR-om jer je njegov pristup da objasni Srbima da Bošnjaci nisu to što Srbi smatraju da jesu. A ne da odgovori sa ''vi Srbi ste pokršteni Bosanci i vaše majke su Turci 500 godina taslačili''. To možda donosi poene u kafani ili na forumu ali u stvarnosti stvara začarani krug gde će nakon izvesnog broja ponavljanja postati nebitno ko je prvi počeo.

Taj drugi narod odnosno njegova matična država Hrvatska će za koji mesec ući u EU i napokon iskoračiti u mirniju luku i posvetiti se nekim sasvim drugim temama. Srbija i Bosna ostaju tu gde jesu zato je njihov dijalog od ključnog značaja za čitavu regiju. Za početak bi bilo dobro da svi shvate važnost tog procesa.
hAZNADAR

#223 Re: Nož

Post by hAZNADAR »

Nije mi namjera Samire sada raspravljati o ratnoj strategiji i igrati se generala i geostratega.
Ja samo tvrdim da nece biti prilike za jezik sile, a i ako bude ko zna za koliko godina ce to biti.

Sumnjam da ostar protest i javnu tribinu koja osuduje stereotipo o nama oni mogu shvatiti kao slabost i da ojacaju.
Nemogu imati vise samopouzdanja, podsmijeha, i omalovazavanja nas nego sto imaju sada gdje nikada nisu ni culi neku drugu alternativu o nasem identitetu osim onog sto prikazuje Noz. I gdje sutnju i trpljenje tumace kao poniznost, podanistvo, slabost,,,. - i najbitnije . potvrdu da se ne radi o ponosnoj naciji - vec o iskompleksiranim bjeguncima koji radije nebi o tome.
Pa posto neces biti dugo u mogucnosti sa puskom prijeci entitetsku liniju i kazniti, a pitanje i ikada - moras smisliti i neki drugi, alternativu,.. nacin da se bori protiv fasistickih stereotipa.
racionalista

#224 Re: Nož

Post by racionalista »

koji si ti naivac to je za nepovjerovati :D

Jel okupirani dio Bosne koji danas nosi naziv "republika srpska" nastao na kostima Bošnjaka i Hrvata?
99% Srba koji tamo žive tu zločinačku tvorevinu smatra svetinjom i najuzvišenijim djelom koje su postigli u zadnjih 100 godina. U Srbiji imaš preko 50% deklarisanih četnika(sudeci po rezultatima izbora) ovi ostali su neke "soft" verzije, u suprotnom se smatraju "otpadnicima"; predsjednik im nosi titulu vojvode i ponosi se tim, ona ojebina Jeremić pušta pjesme uz koje su klali Bošnjke, a čitava srbija svršava na to. I ti bi nekakv dijalog vodio :D
hAZNADAR

#225 Re: Nož

Post by hAZNADAR »

racionalista wrote:koji si ti naivac to je za nepovjerovati :D

Jel okupirani dio Bosne koji danas nosi naziv "republika srpska" nastao na kostima Bošnjaka i Hrvata?
99% Srba koji tamo žive tu zločinačku tvorevinu smatra svetinjom i najuzvišenijim djelom koje su postigli u zadnjih 100 godina. U Srbiji imaš preko 50% deklarisanih četnika(sudeci po rezultatima izbora) ovi ostali su neke "soft" verzije, u suprotnom se smatraju "otpadnicima"; predsjednik im nosi titulu vojvode i ponosi se tim, ona ojebina Jeremić pušta pjesme uz koje su klali Bošnjke, a čitava srbija svršava na to. I ti bi nekakv dijalog vodio :D
A sta bi ti vodio sa ovim sto imas i u ovakvoj situaciji kakva jeste?
Post Reply