BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
hAZNADAR

#201 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by hAZNADAR »

Ako je BiH po necemu crna rupa - to je samo zbog nedostatka ponosa, dostojanstva, samorespekta i vjecite uloge zrtve kod mnogih u Bosni - posebno Bosnjaka.

Kad je neko cuo da je neki Srbijanac, Albanac, Kosovar, Makedonac, Crnogorac,.. ovakvo sto izjavio javno u svjetskom mediju o svojoj domovini - nikad. Pa cak neko iz RS sto nije cak ni drzava nebi ni u snu javno svijetu ovako sto lanuo o sebi - i podvukao da je crno u odnosu na okruzenje. A kod njih svih nabrojanih nije nista bolje. Zato sto su ljudi jednotavno nacionalno zreliji i imaju vise ponosa - internu samokritiku i kukanje cuvaju za internu diskusiju ali se svijetu o sebi ovako nikad ne laje.

Pa posto znamo da BiH nije rupoa u odnosu na dobar dio regiona - ostaje samo jedan dokaz crne rupe. A to je upravo mentalitet i psiha dobrog dijela Bosanaca i Hercegovaca - i samo po tome mozemo biti crna rupa u odnosu na region.
fantom slobode

#202 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by fantom slobode »

Bumblica wrote:
alanskoda wrote: evo i kod mene je u holandiji djaba lijecenje. nista ne placam a ne moram ni poklone nositi.
ja od prijatelja cula drukcije, oni su tamo u holandiji, a kako to ti mislis " dzaba" ?
e sad meni nista nije jasno, mozda je i Holandija sa zdravstvo podijeljena na kantone, pa kako ko.
ArthurSpooner

#203 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by ArthurSpooner »

rrikikiki wrote:ok ja nesto na kuzim kod vas ljudi iz Bosne. ok, recimo da je toliko lose koliko puno ljudi ovdje kaze da je. Iskreno, nezaposlenost od 47% je !!!! Ali vi ste krivi. Ok, kriv je rat, politicari, prodane duse mito i korupcija. Ali vi se uopce ne pokrecete. Citam onaj sarajevo-x to su zalopojke svaka roman i pol na svakom komentaru. Ali zasto se ne pokrenete? Imam osjecaj da ste jaki samo u zaljenju i nicemu drugom. Negdje sam procitala da je netko rekao da bi vam zemlja mogla biti kao Svicarska, kad bi stvarno to htjeli. Ok, ima ljudi koji to mozda ne zele ali vi koji zelite pa daj se potrudite. Mislim ne mogu vjerovati da nema uopce normalnih ljudi vise i da se nema sa kime nesto napraviti, organizirati itd. Probajte barem i to je bolje nego sjediti doma i apaticno zivjeti svaki dan. Jbg imate samo jedan zivot!
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovim komentarom treba zakljucati temu jer je Hrvatica OBJASNILA.
luckylaka

#205 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by luckylaka »

ArthurSpooner wrote:
rrikikiki wrote:ok ja nesto na kuzim kod vas ljudi iz Bosne. ok, recimo da je toliko lose koliko puno ljudi ovdje kaze da je. Iskreno, nezaposlenost od 47% je !!!! Ali vi ste krivi. Ok, kriv je rat, politicari, prodane duse mito i korupcija. Ali vi se uopce ne pokrecete. Citam onaj sarajevo-x to su zalopojke svaka roman i pol na svakom komentaru. Ali zasto se ne pokrenete? Imam osjecaj da ste jaki samo u zaljenju i nicemu drugom. Negdje sam procitala da je netko rekao da bi vam zemlja mogla biti kao Svicarska, kad bi stvarno to htjeli. Ok, ima ljudi koji to mozda ne zele ali vi koji zelite pa daj se potrudite. Mislim ne mogu vjerovati da nema uopce normalnih ljudi vise i da se nema sa kime nesto napraviti, organizirati itd. Probajte barem i to je bolje nego sjediti doma i apaticno zivjeti svaki dan. Jbg imate samo jedan zivot!
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

:thumbup: :thumbup:
luckylaka

#206 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by luckylaka »

Gdje je ona sto kaze ,,crna rupa,,rupa je njoj u glavi :bih: Snježna kraljica donijela čaroliju u Sarajevo
Sarajevo, prekriveno bijelim snježnim pokrivačem, kada noću upali svoja svjetla zaista podsjeća na grad iz bajke. Svaka ulica, mahala, šetalište, ćuprija... otkrivaju čarobnu ljepotu kojom obasjavaju grad i griju srca stanovnika, ali i putnika namjernika.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

× Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Snježna kraljica donijela čaroliju u Sarajevo
Poznato je da je u Sarajevu zima oštra i duga. Ipak, snježni pokrivač, koji sa sobom nosi niske temperature i saobraćajni kolaps tokom dana, noću gradu daje posebnu draž. Nisu samo turisti oduševljeni Sarajevom, već i oni koji su rođeni tu ili godinama žive u glavnom gradu BiH.

Sa uzvišenja, rijetko ko se može dovoljno nagledati Sarajeva koje ima čudnu moć.

U našoj fotogaleriji pogledajte zašto je to tako.P.S.Hajde neka neko postavi i slike sa naslovne da guska vidi sta je ,,crna rupa,,
luckylaka

#207 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by luckylaka »

[img][IMG]http://img827.imageshack.us/img827/6826/1212091103xl.jpg[/img]

P.S.Nesto sam sjebal ali evo jednaod,,crnih rupa,,
Lacrosse

#208 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Lacrosse »

snaga_znanja wrote:
fantom slobode wrote:
snaga_znanja wrote:Posla nema, zdravstvo katastrofa, obrazovanje katastrofalno, transport katastrofalan, cijene u odnosu na primanja katastrofalno visoke, korupcija cvijeta, lopovski mentalitet, nacionalizam i sovinizam dominiraju sa svih strana i onda kad ti neko kaze da si crna rupa ti se nadjes u cudjenju.... :lol:

Koliko sam sebe moras lagati i ubjedjivati da je ovdje dobro? Pricom ja volim svoju zemlju. Mal ne reko sta vi volite. Da volite bar bi jedan od vas nekog za korupciju prijavio. Bar bi jedan radio na necemu da ovdje bude bolje. Ubijate se od rada i nemate nista, a kad neko dodje iz dijaspore radi isti ili losiji posao usrete se od zavisti. Al mi ovdje smo bliski jedni sa drugima, kako i ne bi bilo kad samo kafe pijemo koliko nezaposlenih ima... :lol:

A najbolja mi je prica kome se ne svidja nek ide. Pa budale jedne da imam koga u dijaspori vec bi bio... :lol:
A sto, je li ti to treba neko u dijaspori da bi otisao? Odmah greska u startu, uradi sam, tako je i u Sarajevu, s tim da si u svom gradu, samo treba pomaci guzom, ne moze na gotovo. Ubi te sto nemas stele, bavi se korupcijom kad sredis svoj zivot, umjesto sto sjedis za netom i stavljas komentare, svaki dan isplaniraj sta treba da uradis da ti bude bolje i vjeruj to moze svugdje, pa cak i u Somaliji. Ovo je pozitivan savjet za tebe, nemoj da se druzis sa nezaposlenim, druzi se sa zaposlenim, pa mozda i tako nadjes posao.
Posao imam, platu imam, prijatelja imam vise nezaposlenih nego zaposlenih, a da bi otisao gore sam lutat malo mi je zajebano jer imam bebu. I zbog tog djeteta mi je jedina zelja odvalit odavde. Da moze zivjeti u uredjenom i normalnom svijetu. A vi se ovdje hranite patriotizmom...
Pa sta ima veze sto imas bebu?

Uzmes porodiljsko, pa fino se nadje kakva naftna platforma za takvog grlatog Bosnjaka da zaradis dvije hernije i jedan bruh, boreci se dijetetu za bolje sutra..... ili kakve poslove koje niko nece, cuvanje sakralnih objekata po Iraku, ribolov na Aljasci, rudnik u Argentini, ono posao za gdje imas bulju i na bulji zulj. Na takav se posao prijavi, i ne sekiraj se, u najgorem slucaju mozes u Legiju stranaca otici.

Sjedi ti u Bosni, nije ni Bosna sa tobom zadovoljna ne sekiraj se.

U crnoj rupi ko crnu rupu copa, nema pravo da se zali sto mu se crno pise.

A ti ako si mislio ici, ja bih samo da ti kazem, tako se ne ide ni na more 10 dana, a kamoli u emigraciju...

Zbog tog gledaj da ti je sto bolje u Bosni, taman umisljao sebi...
rrikikiki

#209 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by rrikikiki »

ArthurSpooner wrote:

:) jos kad bi netko sad digao i revoluciju...
alanskoda

#210 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

Bosna je sadaka drzava. Samo ocekujemo od drugih da nam nesto urade. A u prici smo najbolji i najpametniji.
iamia

#211 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

@alanskoda,

ne znam je li dozvoljeno jer nije uz temu, ali da te pitam osobno, da li ti planiras da se zauvijek vratis u bosnu iz holandije ?
cisto da vidim..
Laki 007

#212 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Laki 007 »

Zlata, fak of bič :x
alanskoda

#213 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

iamia wrote:@alanskoda,

ne znam je li dozvoljeno jer nije uz temu, ali da te pitam osobno, da li ti planiras da se zauvijek vratis u bosnu iz holandije ?
cisto da vidim..

Ja sam se bio vratio i izdrzao dvije godine. I evo me opet u holandiji. A vracam se kad odem u penziju, a do tad ce valjda i bih prestati biti crna rupa.
iamia

#214 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

do penzije, ko ziv ko mrtav.
znaci ti si svoju odluku napravio, i sad pljujes po BiH iz Holandije?
hmm.. interesting.
luckylaka

#215 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by luckylaka »

iamia wrote:do penzije, ko ziv ko mrtav.
znaci ti si svoju odluku napravio, i sad pljujes po BiH iz Holandije?
hmm.. interesting.
Naucio od Zlate :D
malsal

#216 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by malsal »

BiH jeste crna rupa, i sljepci to vide.
A inace, kritikovanje drzave je forma patriotizma. Sljepo prihvacanje nasih mana i problema jer su nasi, i kritika u smislu "Englezi ne pljuju po engleskoj" nije rjesenje.
Nije bitno je li Zlata iz Londona ili neko iz Mostara, mada po komentarima sudeci lakse je prihvatit lokalnu kritiku nego iz dijaspore..
alanskoda

#217 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

Prema istraživanju Agencije za statistiku Turske (TUIK), BiH i Albanija ima najlošiju kupovnu moć u Evropi

SARAJEVO

Prema relevantnim svjetskim istraživanjima, bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini i Albaniji, mjeren prema paritetu kupovne moći, najniži je u Evropi, izvještava novinar agencije Anadolija.

Naime prema istraživanju Agencije za statistiku Turske (TUIK), BDP po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini, mjeren prema paritetu kupovne moći, 2011. godine je iznosio 30 posto evropskog prosjeka, kao i u Albaniji, što je najniže u Evropi.

Imajući u vidu činjenicu da je BDP po paritetu kupovne moći jedan od najrelevantnijih indikatora ekonomskog standarda građana, može se zaključiti da su građani BiH i Albanije najsiromašniji u Evropi.
Istraživanje je, međutim, pokazalo trend pada ovog indikatora u slučaju BiH, dok Albanija, za razliku od ranijih godina, bilježi rast.
Od ostalih zemalja jugoistočne Evrope, u najboljem položaju je Hrvatska, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 61 posto.

Slijede Crna Gora sa 42 posto, te Makedonijai Srbija sa po 35 posto BDP-a po glavi stanovnika evropskog prosjeka.

Od ostalih evropskih država, najviši BDP po glavi stanovnika je zabilježen u Luxemburgu, gdje iznosi 271 posto evropskog prosjeka. Slijede Norveška sa 186, Švicarska 157, Holandija 131, Irska 129, kao i Austrija i Švedska 127 posto evropskog prosjeka.

BDP Slovenije iznosi 84 posto evropskog prosjeka, a nju slijede Slovačka sa 73, Mađarska 66, Turska 52 i Rumunija s 49 posto evropskog prosjeka. Slovenija, inače, u posljednje vrijeme bilježi pad u pogledu ovog indikatora.

Inače, BDP po paritetu kupovne moći smatra se jednim od najrelevantnijih indikatora bogatstva građana određene države.

Postoje velike razlike u životnom standardu građana među pojedinim zemljama članicama Evropske unije. Tako je standard građana Luxemburga prošle godine bio oko šest puta veći od onog u Bugarskoj i Rumuniji.
Lacrosse

#218 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Lacrosse »

Jel ti sad lakse?

Najvolim Bosanca koji ode vani i nauce ga da mrze ono odakle je i koje.

Mogu ti dati pola Holandije, kad izgubis sebe....

Sve je im'o nista im'o nije Vasa Ladacki, Joca Amsterdam i kompanija...

I nije problem, sto si otisao, vec sto ti je Bosna kriva sto si otisao....

Sto ne mozes prihvatiti da si morao ici odrasti malo, napatiti se malo, sto nije bilo posla, stele, veze za tebe...

Pa bi odmah onim koji su ostali, da krepa tele i izgori stala, jer eto, nisu tebi ruze procvale...

Ali, treba odrasti, i napisati da nisi ni ti nista za Bosnu uradio, u konacnici, te da ti nista ni duzna nije, tj. uvijek je i bilo, bolje od Bosne. Ali, bio je neki rat, na danasnji dan prije 17 godina se potpisao Dayton, nije ni 20 godina odkako je stao rat, i jasno je svima da se vrijeme gubi i direkcija nije dobra, ali ne mozes ti iz Holandije pisati ljudima kako im je u Bosni, kao sto ne mogu ni oni reci kako je tebi? A da ti je ljepo u Holandiji, siguran sam da bi i u Bosni bila dobra situacija jer covjek je sam projekcija sebe samoga. I kad mi neko u Irskoj kaze da je Bosna govno, ja samo znam jedno, nesto mu u zivotu ne ide. A to Bosna, Bosna je samo deponija nasih frustracija, onda kad se ne mozemo suociti sa njima ili odrasti, pa je potrebno barem da se zna koga krivimo....
luckylaka

#219 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by luckylaka »

Image :thumbup: :bih: ZLATO pogledaj kako izgleda ta tvoja,,crna rupa,,
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#220 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by stetoskop »

Još jedna iz grada gdje je zabranjen djeda mraz:
Image
tyty

#221 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by tyty »

-Zlata je grozna crna rupa-
iamia

#222 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

luckylaka wrote:Image :thumbup: :bih: ZLATO pogledaj kako izgleda ta tvoja,,crna rupa,,
ne izgleda zlatina crna rupa tako. manje je svijetla :-D
Haj_Halve

#223 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Haj_Halve »

Pustite Zlatu. Ona pokusava da ostane relevantna na bilo koji nacin jer shvata da voz prolazi. Imala je pristup vrhunskoj edukaciji a nije napravila nikakvu karijeru. Mnogi njeni vrsnjaci iz BiH koji su na Ostrvima su sa manje napravili puno vise. To sto pise u Telegrafu je nesto cega se niko ne sjeca nakon par dana.

Puno mi je vaznije to sto svakom posjetom BiH vidjam vise i vise turista, od kojih su neki citaoci tog istog Telegrapha i koji su odusevljeni sa BiH.
luckylaka

#224 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by luckylaka »

iamia wrote:
luckylaka wrote:Image :thumbup: :bih: ZLATO pogledaj kako izgleda ta tvoja,,crna rupa,,
ne izgleda zlatina crna rupa tako. manje je svijetla :-D
Odkud ti znas :-) Da je i meni upoznati je :-D
VjecitiStudent

#225 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by VjecitiStudent »

Haj_Halve wrote:Pustite Zlatu. Ona pokusava da ostane relevantna na bilo koji nacin jer shvata da voz prolazi. Imala je pristup vrhunskoj edukaciji a nije napravila nikakvu karijeru. Mnogi njeni vrsnjaci iz BiH koji su na Ostrvima su sa manje napravili puno vise. To sto pise u Telegrafu je nesto cega se niko ne sjeca nakon par dana.

Puno mi je vaznije to sto svakom posjetom BiH vidjam vise i vise turista, od kojih su neki citaoci tog istog Telegrapha i koji su odusevljeni sa BiH.
"Jah, 'ta ce ona, vidi joj glave" :-)

http://www.youtube.com/watch?v=QfkvZVXRW-4

takodje
Zlata Filipovic's first project with Crossing The Line Productions was the IFTA-award winning documentary series 'Blood of the Irish' (RTE, 2009) on which she worked as researcher and production
manager. She went on to work with them on a number of different projects in capacity as production
manager, line producer and producer. Some of the notable work includes production managing Charlie
Bird On the Trail of Tom Crean (RTE, 2011) as well as producing two short projects: 'Stand Up!' (for
BelongTo organisation, UNESCO commended PSA with 850,000 views on YouTube) and 'Hold On Tight' (Irish Film Board, 2011) which has screened at over 20 festivals worldwide and was highly commended at the IRIS Prize 2011. She also line-produced a number of projects in association with National Museum and NPWS, as well as a number of projects associated with EXPO world fairs. Her projects with Crossing The Line Productions have taken her to working across the globe, from places as diverse as Kenya, Uganda, United Arab Emirates, Montserrat, Switzerland, France, Spain and all across Ireland. Prior to production work, she studied for BA in Human Sciences from Oxford University and an MPhil from Trinity College Dublin, and worked on a number of books and publications. She speaks English, French and her native Serbo-Croat, and serves on the Executive Committee of Amnesty International Ireland.
http://www.ctlfilms.com/people-we-work- ... povic.html
Post Reply