Mislim da se puno diskutuje o stvarima koje su poprilično jasne:
- odvoji se RS = rat
ukine se RS = rat
Nije bitno na čiju stranu MZ stane, šta god od navedenog se desi jedan od naroda će se osjetiti oštećenim i to vodi do rata. Ovaj rat bi bio puno krvaviji od prethodnog. Zato ako ne daj bože dođe do tenzija, ja prvom prilikom

Jedan je život i ne pada mi na pamet da rizikujem da mi neko iz porodice pogine zbog komada zemlje i političara koji se kupaju u našim parama.
Mislim da puno ljudi misli da živi u nekoj video igrici, pa kad zaje.e može početi ponovo. Takođe čitajući komentare, stičem dojam da Bošnjaci misle: "ako bude rata, ja ću sjediti kući u fotelji i neko drugi će se pobijediti u moje ime" - apsurd. Ako počne rat, onda svake sekunde možeš očekivati da ćeš ti ili neko tvoj da pogine. Ne znam odakle te priče da bi RS pala za 2 dana. Pa zar oružane snage nisu zajedničke? Vojni rok je davno ukinut, ljudi ne znaju ni očistiti oružije. A u ratu se vrti sve oko oružija. Može biti Bošnjaka 5 puta više od Srba, ali ako Srbin prošvercuje preko Srbije i CG 5 puta više naoružanja, onda se nikome dobro ne piše. Jedan dobar general na bilo kojoj strani može uraditi čuda. Tako da je najbolje da se trenutno ne pomišlja ni na odvajanje RS-a, niti na njegovo ukidanje. Najbolje je da ostane ovako kako jeste. Kao što neko reče, nije RS kriva za redukcije vode i što nema azila za pse. Da se vlast potrudi, moglo bi biti sve puno bolje pa niko se ne bi ni zamarao ovim pitanjima. Vremenom bi nove generacije uvidjele kako je ovo sve apsurdno, pa bi BiH bila država građana a ne vjerskih fanatika. A žurimo i u EU, kao da nas tamo čeka rješenje za sve finansijske probleme. Pitajte ljude u Sloveniji kako im je.
Da dam još jedan komentar sa srpske perspektive (ja sam Srbin), vezano za genocid, pošto je to nekima veliki trn u oku i razlog za ukidanje RS-a.
Gledao sam sa par članova porodice one video snimke iz Srebrenice. Mogu samo reći da smo svi bili šokirani. Ja bih lično golim rukama ubio one vojnike koji su onako hladnokrvno pogubili one muškarce. Znam da su tad u kući padale pogrdne riječi na Mladića, jer ono što smo vidjeli može biti samo djelo psihopate.
Poslije toga čitam na forumima i portalima kako Bošnjaci komentarišu "srpsku djecu klati na spavanju", "ima pušku zakopanu u avliji i jedva čeka da pobije što više srpske djece", "da počne rat silovao bi što više srpkinja pa ih zaklao, ko što su oni naše"..., i onda se čovjek zapita zašto bih ja tim ljudima dao zadovoljstvo, pa priznao Srebrenicu? Onda kasnije vidiš da ljudi ne priznaju da je ijedan srpski civil poginuo. Imate na internetu snimke i slike Muslimana koji su sjekli glave srpskim civilima i igrali fudbala sa njima, pa niko ništa. Njima nikad neće biti suđeno. Jedan od njih je čak godinama bio zaposlen u vladi FBiH a ima sliku sa odsječenim glavama (imam negdje linkove). Gledao sam i snimak kako su uhvatili momka u šumi kad je išao po drva, imao je nekih 18-19 godina. 5 bradonja ga prvo provocira, pa oštre nož pred njim i govore kako će mu sa tim nožem osjeći glavu, što kasnije i urade. Počeli da mu sjeku glavu dok je bio živ. Spomeni ovo nekom Bošnjaku, reće ti to nema veze sa nama, to su radili mudžahedini. Kako onda genocid u Srebenici ima veze sa mnom, kad sam ja tad išao u osnovnu školu? Odakle pravo prozivanja da je srpski narod počinio genocid? Ja sam išao u osnovnu školu, bio pripadnik srpskog naroda i ja sad imam veze sa tim ubistvima? I to se stalno provlači. Kako očekuješ da me nazivaš ubicom i da se ja odrekenm RS-a? Pa šta bi mi tek radio kada bi tvoji ljudi bili na vlasti, a sad me svaki dan vrijeđaš i prijetiš mi?
Mislim da je razumnim ljudima jasno da je ovo stanje idealno za BiH, i da RS nije kočnica u smislu napretka BiH, već da je kočnica u smislu daljnih sukoba (koje, nadam se, niko ne želi). Jedini krivci za loš standard su političari, a njihova glavna izvlakuša su upravo entiteti.