Koji pas? Savjet pls!
Moderator: anex
-
pakica_
#201 Re: Koji pas? Savjet pls!
eto, ocito nisi sve procit'o, vidis da sam navela malca kao primjer 
-
zengi
#202 Re: Koji pas? Savjet pls!
Hahahaha
@Pakice, ti me preduhitri... i dok sam ja pisao o ovom nevjerovatnom retriveru ti vec objavila slucaj. Haj nema veze.
@Pakice, ti me preduhitri... i dok sam ja pisao o ovom nevjerovatnom retriveru ti vec objavila slucaj. Haj nema veze.
-
Frutek
#203 Re: Koji pas? Savjet pls!
Neću ja opasnog psa, nego eto takvih nekoliko pasmina mi se svidja. Jel to pogrešno? De onda da pri prodaji takvih pasmina, nek svi zainteresovani donesu pisani CV u kojem će hronološki pisati lista pasa koje su imali prije. Ako ne bude interesanata, najbolje da ih krenemo eutanizirat, bolje im je i to nego sa neiskusnim vlasnikom. I da, znači ti vjeruješ da imaju "opasni psi", ne vjeruješ onome "pas je kakav ga čovjek napravi"...Ma super...zengi wrote: Dakle, moj jaro @Frutek, hoce opasnog psa i nema druge. Pa dobro jarane, nek ti bude. Na kraju krajeva to je tvoj zivot i tvoja odluka pa ti fino bujrum, nabavi sebi nesto zajebano.
Ja sam samo pokusao da ti docaram kako stvari u praksi izgledaju sa takvim psom i kako ce narod oko tebe da reaguje.
Ja se samo interesujem i ajmo reći, educiram o pojedinim pasminama, što ne znači da bi na kraju mogao biti i neki totalno treći i neplanirani. Pročito si 2 moja posta i odma me okarakterišeš, alo ba čovječe! Kao što si reko, ovo je forum, jel se to ne smije pitat za rotvajlera ili NO? Pa evo pakica ima dobermana, a znaš na koliko foruma sam pročitao "nipošto dobermana za prvog psa".
Pa kakva kontradikcija u samo 2 paragrafa! U prvom govoriš da JA hoću opasnog psa, a u drugom kako retriver pravi masakr i kako ti ode da se igraš sa "pravom rajom", NO i rotovima...da si u politici, davno bi završio karijeruzengi wrote: Neki dan u parku, jedan petomjesecni simpaticni retriver izujeda troje ljudi koji su pokusavali da mu prodaju onu cezarovu foru povaljivanja na bok da se suzbije dominantno ponasanje. Mali je naime njuskao i kopkao po nekoj travi i onda nije nikome dao da pridje tom komadu trave koji mu je bio nesto very much zabremedet. I ko god da mu je prisao da ga nesto nauci lijepom ponasanju bio je ujeden. Ima i guarding i domination problem.
I ja sam mislio da mu probam prodati neke cezarove fore, ali kad sam vidio kakav mali masakr napravi, odustao sam od te namjere i otisao da se igram sa pravom rajom nj.o i rotovima.![]()
![]()
Ovo mi je inace vec cetvrti retriver kojeg sam upoznao a da apsolutno nije normalan, za razliku od recimo @pasiflorinog koji je bas onakav kakav retriver treba da bude. U cemu je problem?
Znaci, od pet retrivera koje sam upoznao, cetiri nisu normalna... al' bas imaju poremecaj licnosti.
Nemam ništa protiv napuštenih pasa, al sa psom neću samo ja imat kontakt i neću nikog od svojih da silim da vjeruju odraslom psu sa ulice. Žao mi je, al tako je i tačka. Vjerovao ili ne, mnogi tako razmišljaju...
-
Karen
#204 Re: Koji pas? Savjet pls!
Da i ja kažem koju.
Kad sam odlučila uzeti psa, ko pravi mali štreber sam uzela enciklopediju i standarde i čitala isključivo karaktere i osobine pasmina. I onda sam gledala koja fizička obilježja te pasmine imaju. Zbog stila života sam npr odlučila da neću uzeti bigla, zbog malo smirenijeg života nisam uzela kokera, nego sam odlučila za brkatog šnaucera. Vjerujte, iako nismo baš bili oduševljeni njihovim pomalo ljutim izgledom, taj karakter nema ni jedna druga pasmina. Kako upoznajem šnaucere i njihove vlasnike, primjećujem da ti psi stvarno poprimaju ljudske osobine svojih vlasnika. Moj šanucer je patuljasti, a za velikog važi isto, sem što mu treba malo više fizičke aktivnosti. Srednji šnaucer se u nekim detaljima razlikuje od patuljanera i velikih.
Kad sam odlučila uzeti psa, ko pravi mali štreber sam uzela enciklopediju i standarde i čitala isključivo karaktere i osobine pasmina. I onda sam gledala koja fizička obilježja te pasmine imaju. Zbog stila života sam npr odlučila da neću uzeti bigla, zbog malo smirenijeg života nisam uzela kokera, nego sam odlučila za brkatog šnaucera. Vjerujte, iako nismo baš bili oduševljeni njihovim pomalo ljutim izgledom, taj karakter nema ni jedna druga pasmina. Kako upoznajem šnaucere i njihove vlasnike, primjećujem da ti psi stvarno poprimaju ljudske osobine svojih vlasnika. Moj šanucer je patuljasti, a za velikog važi isto, sem što mu treba malo više fizičke aktivnosti. Srednji šnaucer se u nekim detaljima razlikuje od patuljanera i velikih.
- drag_gost
#205 Re: Koji pas? Savjet pls!
Ja ti preporucujem ovog kojeg ja imam - Njemacki Lovni Terrijer. Ne izgleda nesto opasno, mal je, ali vlasnika obozavaju doslovno, to im je osnovna karakteristika. 
- uglavnomja
#206 Re: Koji pas? Savjet pls!
malo nepsece posmatranje
spominjes buducu djecu, ali ne i zenu. imas je ili je i ona buduca
kakve ona pse voli ili kojih se boji? kako ce reagirati na psa veceg, tezeg i jaceg od sebe? (moguce
) itd.
moras razmisljati i o tome, nece biti "ja, ja i pas", bice tu jos i ona.
spominjes buducu djecu, ali ne i zenu. imas je ili je i ona buduca
kakve ona pse voli ili kojih se boji? kako ce reagirati na psa veceg, tezeg i jaceg od sebe? (moguce
-
Frutek
#207 Re: Koji pas? Savjet pls!
Hvala ti što si to spomeno. Razmišljam i o njoj naravno, da nije toga, već bi davno uzeo psa i taman je. Nažalost, ona ih se svih boji, a o ovima tipa pit bull, doberman, rottie, da ne govorim. Al kad bi bilo kuče, možda bi se polako navikla i sl.uglavnomja wrote:malo nepsece posmatranje
spominjes buducu djecu, ali ne i zenu. imas je ili je i ona buduca![]()
kakve ona pse voli ili kojih se boji? kako ce reagirati na psa veceg, tezeg i jaceg od sebe? (moguce) itd.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#208 Re: Koji pas? Savjet pls!
Teška situacija... Pas je član obitelji i kao takav mora biti prihvaćen od cijele obitelji,.. ovako završavaju psi na ulici, netko ih u kući ne voli, pa im se uskrati prostor na jednu sobu, pa na balkon, pa na kraju na ulicu. Plemenitije je ne uzeti psa, nego mu to napraviti. Dobro o tome razmisli...Frutek wrote:Hvala ti što si to spomeno. Razmišljam i o njoj naravno, da nije toga, već bi davno uzeo psa i taman je. Nažalost, ona ih se svih boji, a o ovima tipa pit bull, doberman, rottie, da ne govorim. Al kad bi bilo kuče, možda bi se polako navikla i sl.
-
Frutek
#209 Re: Koji pas? Savjet pls!
Znam
Nije ona rekla da ne bi ni u kojem slučaju, znaš ono, zbog ljubavi, čovjek je svašta u stanju, al isto tako ne bih ni da sad bude u nekom strahu i da to sve bude u nekom grču. Inače, ljudi oko mene, dosta ih se baš boji pasa, ne mogu to da shvatim zašto je to tako, tim više što niko nije bio žrtva nekog žestokog napada (izuzev par neugodnih situacija sa lutalicama) al eto tako je...
- KatarinaKosaca
#210 Re: Koji pas? Savjet pls!
Ma, ne ide to u kući.. ako ona ne voli. Pas živi 15 godina ili 12 nebitno, za te i tolike godine bićeš nekad bolestan, nekad duže na poslu, nekad na putu, moraće ga izvesti, nahraniti itd.. Ako to ne voli i ne želi, pas će patiti. Ako dođe dijete kao da gledam tog psa kako čuči kao osuđen u sobici i seperira ga se. Ništa od toga... vjeruj mi. U ime tvog budućeg psa te molim da ga ne uzimaš.
- KatarinaKosaca
#212 Re: Koji pas? Savjet pls!
Zato što smo primitivno, neprosvjećeno ruralno društvo rigidno konzervatinih shvatanja. Kad sam ostala trudna imali smo mješanca, jedno 70 ljudi me upitalo šta ćemo sad sa psomFrutek wrote: Inače, ljudi oko mene, dosta ih se baš boji pasa, ne mogu to da shvatim zašto je to tako, tim više što niko nije bio žrtva nekog žestokog napada (izuzev par neugodnih situacija sa lutalicama) al eto tako je...
-
Frutek
#213 Re: Koji pas? Savjet pls!
U pravu si! Generalno jedno primitivno, provincijsko društvo. To se osjeti i u drugim segmentima života. Valjda se i to nekad popravi...KatarinaKosaca wrote:Zato što smo primitivno, neprosvjećeno ruralno društvo rigidno konzervatinih shvatanja. Kad sam ostala trudna imali smo mješanca, jedno 70 ljudi me upitalo šta ćemo sad sa psomFrutek wrote: Inače, ljudi oko mene, dosta ih se baš boji pasa, ne mogu to da shvatim zašto je to tako, tim više što niko nije bio žrtva nekog žestokog napada (izuzev par neugodnih situacija sa lutalicama) al eto tako je...![]()
Tipično razmišljanje. A moje dijete prohodalo uz psa...
- KatarinaKosaca
#214 Re: Koji pas? Savjet pls!
zato volim engleze i ne dam na njih nikad.. jer je to čudo kakav imaju odnos prema životinjama.. potpuno neovisno o socijalnom statusu...
-
pakica_
#215 Re: Koji pas? Savjet pls!
evo primjer- poznanik ima labradora.. poznanik dobio dijete, labrador u drugom planu (jbg, valjda se znalo da ce doci do toga, pa se unaprijed moralo misliti na sve- kako dijete i pas i to..) 'elem, poznanik dobio drugo dijete, pas dat u pet hotel "na neodredjeno".. pas je tamo vec ihihi i Bog zna kad ce i da li ce kuci.. zato dooooooooobro razmisli.. pogotovo o tako nekim pasminama kojih ti se zena boji..
-
Frutek
#216 Re: Koji pas? Savjet pls!
@KatarinaKosača
Hehe al ko ljudi nisu toliko dobri, vjeruj. Imao sam dosta iskustva sa njima i u poslu, muljatori svjetski, ne kaze se dzaba "kolonizatori"...
Hehe al ko ljudi nisu toliko dobri, vjeruj. Imao sam dosta iskustva sa njima i u poslu, muljatori svjetski, ne kaze se dzaba "kolonizatori"...
-
Frutek
#217 Re: Koji pas? Savjet pls!
Misliš da nisam razmišljo?! Nije laka odluka nikako, jer nisam takav da bi mogao tek tako se odreć psa poslije 4,5 god. Ma joj, ludnicapakica_ wrote:evo primjer- poznanik ima labradora.. poznanik dobio dijete, labrador u drugom planu (jbg, valjda se znalo da ce doci do toga, pa se unaprijed moralo misliti na sve- kako dijete i pas i to..) 'elem, poznanik dobio drugo dijete, pas dat u pet hotel "na neodredjeno".. pas je tamo vec ihihi i Bog zna kad ce i da li ce kuci.. zato dooooooooobro razmisli.. pogotovo o tako nekim pasminama kojih ti se zena boji..
- uglavnomja
#218 Re: Koji pas? Savjet pls!
ako ti se zena boji, ne voli ih, ne zeli psa blizu sebe... prestani razmisljati o nabavci psa (ili nabavi novu zenu
). ta trojka nece proci i , najvjerovatnije, sve troje cete biti povrijedjeni na neki nacin
a pogotovo ti zelis "monstruma"
- KatarinaKosaca
#219 Re: Koji pas? Savjet pls!
Ma, ja koliko sam razumjela želi čuvara i jakog psa.. ne monstruma... htjedoh preporučiti tornjaka, ali nisam htjela da bude da svatko svog psa hvali... međutim ja nisam znala za ovaj momenat oko trećeg člana obitelji... tako, da, slažem se sa tobom, nema tu selameta...uglavnomja wrote:ako ti se zena boji, ne voli ih, ne zeli psa blizu sebe... prestani razmisljati o nabavci psa (ili nabavi novu zenu). ta trojka nece proci i , najvjerovatnije, sve troje cete biti povrijedjeni na neki nacin
![]()
Ja sam opet cijeli život imala psa... tako da ko me prihvatao prihvatao me sa psom, sjećam se nekom momka sa kojim sam jednom izašla, bio je rat, i povela sam psa.. rekao mi je da je to zadnji put da mu dovodim psa... i to je bio naš zadnji susret
-
pakica_
#220 Re: Koji pas? Savjet pls!
KatarinaKosaca wrote: Ma, ja koliko sam razumjela želi čuvara i jakog psa.. ne monstruma... htjedoh preporučiti tornjaka, ali nisam htjela da bude da svatko svog psa hvali... međutim ja nisam znala za ovaj momenat oko trećeg člana obitelji... tako, da, slažem se sa tobom, nema tu selameta...
Ja sam opet cijeli život imala psa... tako da ko me prihvatao prihvatao me sa psom, sjećam se nekom momka sa kojim sam jednom izašla, bio je rat, i povela sam psa.. rekao mi je da je to zadnji put da mu dovodim psa... i to je bio naš zadnji susret, jer ja jednostavno ne mogu imati ni na fb prijatelje koji ne vole životinje, a kamo li u RL
a sta cu ja.. kako ja da nadjem momka, kad se svi boje moje bestije
- KatarinaKosaca
#221 Re: Koji pas? Savjet pls!
Vidjećeš kad naiđe pravi, prepoznaće ga Basta prije tebepakica_ wrote:a sta cu ja.. kako ja da nadjem momka, kad se svi boje moje bestije![]()
cak je neki dan cura na kafi strecala od nale u sosu
-
zengi
#222 Re: Koji pas? Savjet pls!
Procitao sam svaki tvoj post i to detaljno. Ne samo tvoj, nego sve postove koji su napisani. To je osnovna kultura kad se upustas u neku konverzaciju i toga se ja cvrsto drzim. Nije potrebno jer ja obicno iz prve recenice vidim o cemu se radi ali ipak, red je red i ja procitam bas svaki post.
I da, ti hoces zajebanog psa jer su ti u glavi samo rotovi, doge argentino, stafovi, mastifi, itd. a to jesu zajebani psi.
I ti ovdje u stvari trazis podrsku u toj svojoj namjeri a ne savjet. To je vecinom slucaj u ovakvim situacijama.
A sta ti mislis zasto se recimo labradori ne koriste kao policijski attack dogs nego kao tragaci, ha? Ili, zasto se hrtovi ne koriste za borbe a koriste se za trke? Zasto se pitovi koriste za borbe kad je to tako, "sta ti od psa napravis".
Pusti tu suplju pricu koja ascare dolazi iz neke basne koju si procitao.
Vidis, u tome i jeste problem i to je ono sto ti ja citavo vrijeme hocu da objasnim a to je DA NE UZIMAS PSA JER TI SE SVIDJA IZGLEDOM I ZBOG IMIDZA nego da uzmes psa koji ce da ti odgovara karakterom i tvojim potrebama, osim ove da imas zajebanog psa.
Da imas malo bolju memoriju, mozda bi se sjetio da sam tu opciju (jednu od nekoliko) odraslog psa predlozio jer onda vec znas kakvog je karaktera pas a sa kucetom nikad nisi nacisto u sta ce izrasti. A glede tvog odgovora da to neces zbog familije, pusti tu suplju, ima na ulicama i malih cukica od mjesec dana. Ali ne, ti hoces rasnog zajebanog psa zbog imidja a pojma nemas sta to u stvari sa sobom moze da donese.
Postoje ljudi koji se profesionalno bave obukom pasa i ljudi koji su strucnjaci za pse. Recimo, nedavno ti ja upoznam jednog engleza koji je, pazi sad ovo, KONSULTANT za pse!!
A znas li sto ljudi koji su izmislili od prilike jedno 30-tak vrsta pasa za sve moguce namjene i gdje je rijetkost da neko n imaju i placaju nekog konsultanta. Upravo zato, jer znaju o psima! Samo teski levat za sve u zivotu misli "lako cemo".
Platila ga engleska policija da dodje čak u ovu vukojebinu da im odabere psa od ovih sto treniraju policiske pse.
Sta ti mislis zasto je to tako? Zasto engleska policija jednostavno ne uzme prvog psa na kojeg naidje i od njega ne napavi "sta god hoce" nego placaju prvo te ljude koji ih treniraju, pa onda jos nekog tipa koje je konsultant da on vidi jel to dobro istrenirano ili nije. Kad smo vec kod toga, jedan ot tih pasa (belgiski ovcar) je nedavno prodat za 55.000 EURAAAA.
Ako svaki pocetnik moze da uzme dogu argentino, rota, pudlicu, pita, pekinezera, itd.. i napravi od njega "sta god on hoce" kao sto tvrde u basnama koje ti citas, zasto onda ovi ljudi uopste postoje. Cemu kinologija ako svaki levat moze da valada i radi sa psom sta god hoce. Cemu uopste rase pasa? Uzmes pudlicu i od nje napravis ubicu, uzmes njmackog lovnog terijera i od njega napravis pastirskog psa, itd. itd. ako je to tako.... a meni se cini da nije.
Nema tu kontradikcije u mojoj prici, to je kontradikcija u zivotu i odstupanje od pravila koje se svuda desava. Zato ovaj zivot i jeste ovako ne predvidiv. Ovo sam ti napisao jer iskreno zelim da za tebe (a da budem potpuno iskren nije toliko za tebe, koliko za tog psa kojeg ces nabaviti) nadjemo najbolje rjesenje. Znaci ima i to, ludi retriveri kojim ama bas nikako nemozes vjerovati. U tome i jeste trik jer nije bas da je svaki nj.o. odlican cuvar i nije bas da je svaki retriver maza koja samo mase repom i voli djecu. Ima tu i izuzetaka, mada je u principu tako.
BTW, ja u ovoj konverzaciji ne pokusavam da proguram svoje misljenje po svaku cijenu i dokazem nekome da sam u pravu nego da zajednicki razmotrimo sve opcije kako bi za tebe, tvoju porodicu, tvog buduceg psa a i sve one koji se nalaze u slicnoj situaciji nasli pravo rijesenje. Kontas?
Dok budes radio na proucavanju pasa, poradi malo i na smislu za humor jer imam osjecaj da si malo i tu kratak.
Sretno jarane.
I da, ti hoces zajebanog psa jer su ti u glavi samo rotovi, doge argentino, stafovi, mastifi, itd. a to jesu zajebani psi.
I ti ovdje u stvari trazis podrsku u toj svojoj namjeri a ne savjet. To je vecinom slucaj u ovakvim situacijama.
A sta ti mislis zasto se recimo labradori ne koriste kao policijski attack dogs nego kao tragaci, ha? Ili, zasto se hrtovi ne koriste za borbe a koriste se za trke? Zasto se pitovi koriste za borbe kad je to tako, "sta ti od psa napravis".
Pusti tu suplju pricu koja ascare dolazi iz neke basne koju si procitao.
Vidis, u tome i jeste problem i to je ono sto ti ja citavo vrijeme hocu da objasnim a to je DA NE UZIMAS PSA JER TI SE SVIDJA IZGLEDOM I ZBOG IMIDZA nego da uzmes psa koji ce da ti odgovara karakterom i tvojim potrebama, osim ove da imas zajebanog psa.
Da imas malo bolju memoriju, mozda bi se sjetio da sam tu opciju (jednu od nekoliko) odraslog psa predlozio jer onda vec znas kakvog je karaktera pas a sa kucetom nikad nisi nacisto u sta ce izrasti. A glede tvog odgovora da to neces zbog familije, pusti tu suplju, ima na ulicama i malih cukica od mjesec dana. Ali ne, ti hoces rasnog zajebanog psa zbog imidja a pojma nemas sta to u stvari sa sobom moze da donese.
Postoje ljudi koji se profesionalno bave obukom pasa i ljudi koji su strucnjaci za pse. Recimo, nedavno ti ja upoznam jednog engleza koji je, pazi sad ovo, KONSULTANT za pse!!
A znas li sto ljudi koji su izmislili od prilike jedno 30-tak vrsta pasa za sve moguce namjene i gdje je rijetkost da neko n imaju i placaju nekog konsultanta. Upravo zato, jer znaju o psima! Samo teski levat za sve u zivotu misli "lako cemo".
Platila ga engleska policija da dodje čak u ovu vukojebinu da im odabere psa od ovih sto treniraju policiske pse.
Sta ti mislis zasto je to tako? Zasto engleska policija jednostavno ne uzme prvog psa na kojeg naidje i od njega ne napavi "sta god hoce" nego placaju prvo te ljude koji ih treniraju, pa onda jos nekog tipa koje je konsultant da on vidi jel to dobro istrenirano ili nije. Kad smo vec kod toga, jedan ot tih pasa (belgiski ovcar) je nedavno prodat za 55.000 EURAAAA.
Ako svaki pocetnik moze da uzme dogu argentino, rota, pudlicu, pita, pekinezera, itd.. i napravi od njega "sta god on hoce" kao sto tvrde u basnama koje ti citas, zasto onda ovi ljudi uopste postoje. Cemu kinologija ako svaki levat moze da valada i radi sa psom sta god hoce. Cemu uopste rase pasa? Uzmes pudlicu i od nje napravis ubicu, uzmes njmackog lovnog terijera i od njega napravis pastirskog psa, itd. itd. ako je to tako.... a meni se cini da nije.
Nema tu kontradikcije u mojoj prici, to je kontradikcija u zivotu i odstupanje od pravila koje se svuda desava. Zato ovaj zivot i jeste ovako ne predvidiv. Ovo sam ti napisao jer iskreno zelim da za tebe (a da budem potpuno iskren nije toliko za tebe, koliko za tog psa kojeg ces nabaviti) nadjemo najbolje rjesenje. Znaci ima i to, ludi retriveri kojim ama bas nikako nemozes vjerovati. U tome i jeste trik jer nije bas da je svaki nj.o. odlican cuvar i nije bas da je svaki retriver maza koja samo mase repom i voli djecu. Ima tu i izuzetaka, mada je u principu tako.
BTW, ja u ovoj konverzaciji ne pokusavam da proguram svoje misljenje po svaku cijenu i dokazem nekome da sam u pravu nego da zajednicki razmotrimo sve opcije kako bi za tebe, tvoju porodicu, tvog buduceg psa a i sve one koji se nalaze u slicnoj situaciji nasli pravo rijesenje. Kontas?
Dok budes radio na proucavanju pasa, poradi malo i na smislu za humor jer imam osjecaj da si malo i tu kratak.
Sretno jarane.
- uglavnomja
#223 Re: Koji pas? Savjet pls!
KatarinaKosaca wrote:Ma, ja koliko sam razumjela želi čuvara i jakog psa.. ne monstruma... htjedoh preporučiti tornjaka, ali nisam htjela da bude da svatko svog psa hvali... međutim ja nisam znala za ovaj momenat oko trećeg člana obitelji... tako, da, slažem se sa tobom, nema tu selameta...uglavnomja wrote:ako ti se zena boji, ne voli ih, ne zeli psa blizu sebe... prestani razmisljati o nabavci psa (ili nabavi novu zenu). ta trojka nece proci i , najvjerovatnije, sve troje cete biti povrijedjeni na neki nacin
![]()
Ja sam opet cijeli život imala psa... tako da ko me prihvatao prihvatao me sa psom, sjećam se nekom momka sa kojim sam jednom izašla, bio je rat, i povela sam psa.. rekao mi je da je to zadnji put da mu dovodim psa... i to je bio naš zadnji susret, jer ja jednostavno ne mogu imati ni na fb prijatelje koji ne vole životinje, a kamo li u RL
zato je "monstrum" pod "" "" - nekome je cuvar, a nekome cudoviste
-
Frutek
#224 Re: Koji pas? Savjet pls!
@Zengi
Ma ja, eto ti si najpametniji, sve si u pravu, idi druži se s tim konsultantima
Ti si sljedeći dog whisper
Vozdra!
Ma ja, eto ti si najpametniji, sve si u pravu, idi druži se s tim konsultantima
-
Frutek
#225 Re: Koji pas? Savjet pls!
Eto sad je i monstrum. Ma nema veze, zgadila mi se cijela tema. Sign outuglavnomja wrote:zato je "monstrum" pod "" "" - nekome je cuvar, a nekome cudoviste