kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica???

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
mahir985

#201 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by mahir985 »

TurioSamGa wrote:Ja bih tjelesni uveo minimum 6 casova sedmicno. Pa jebo te kad vidim danasnju djecu, sva nosaju naocale, pogrbljena, debela. Idiote i debile pravimo od djece. I da, rezim i treba biti kao u vojsci. Ok, ako je neko bolestan, ima neku anomaliju pa da ga se postedi, ali truta koji je nabio 80 kila u 7. ili 8. razredu fejsbukom, kanterom i sl. i treba natjerati da trci i na sve nacine pokusati razviti mu svijest o bitnosti bavljenja sportom. Najlakse je reci, ja to ne mogu. Nema ne mozes, moras moci kao sto i ostali mogu. Ok nemaju svi predispozicije za bavljenje sportom, ali svi imaju predispozicije da im se utuvi u glavu koliko je bitno baviti se sportom.
Slazem se ja da su ova danasnja djeca truti, ali ne mozes ti to samo u skoli ispraviti. Jbg nemozes ti na silu tjerati, tu roditelji trebaju poraditi sa njim, dok je mali odmah upisati da nesto trenira.

Drug ovo su djeca od 13-14 godina nisu marinci :D
safran

#202 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

Ljudi, da li je normalno, da nakon 8-9 sati provedenih u školi (nastava+produženi boravak) meni i mom djetetu treba još minimalno 2 a češće 3 sata dodatnog rada kući. A tek je drugi razred. Da se razumijemo, zadaća bude napisana u produženom boravku (uglavnom) ali to izgleda kao da je nogom pisao i još lambadu na listu otplesao.
I još nešto - večeras mu kažem, pošto je opet bilo nekih ekscesa u produženom (djeca provociraju - on hepo kockica), da mu neću dati 2 KM za Veselu svesku. Na to nastupi plač - učiteljica kaže da je sramota ne kupiti VS. Prošle godine smo imali "neobavezno" kupovanje Vesele pčelice iz kojeg su bile zadavane zadaće. Ove godine također imamo "neobaveznu" kupovinu VS iz koje je samo 2 puta dala zadaću. Ali ovo - "sramota ne kupiti VS" me je baš naljutilo. U razredu ima djece iz porodica sa lošim imovnim stanjem - sigurno ih ima još toliko na kojima to nije očito. Znam, reći ćete, 2 KM nije puno ali nekada je 2 KM ko kuća. I kako se onda osjećaju ta djeca kad učiteljica kaže da je "sramota ne kupiti".
safran

#203 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

Dozer wrote: Danas su vec prispjele generacije i ucitelja i roditelja koji ni osnovnu skolu nisu zavrsili u onom "mrskom" sistemu, sto znaci da nemaju nikakve reference na taj nekadasnji sistem i vrijednosti koje su u njemu vladale i da znaju i poznaju samo ovu nakaradu od sistema u kojem nema nikakvih ni vrijednosti ni morala ni nauke. Tu danasnju kombinaciju svi imamo priliku danas gledati uzivo. Rijetko ce se desiti da neko od nas malo starijih, koji smo osnovne i srednje skole pozavrsavali prije '92, danas napadamo ucitelje/ice bez jakog razloga. To je, izgleda, rezervisano za mladje generacije. A onda, ucitelji/ce koji pripadaju tim istim generacijama imaju problem s nama malo starijima jer su vec po defaultu spremni na svadje i rasprave i jednostavno ne vide da im se uopste ne pristupa s tom namjerom i na taj nacin.
Dozeru nisam o ovome razmišljala ali rekla bih da "drži vodu". I ja spadam u matore roditelje koji su stigli i maturirati "dok su dobri po zemlji hodali". I ne snalazim se baš najbolje. Ja svaku kritiku ozbiljno shvatam i nastojim riješiti problem. Sa djetetom razgovaram, i pričam mu i ispiram mu mozak i kažnjavam po potrebi (prečesto, čini mi se). Mlađi roditelji to totalno relaksirano prihvataju - ma pusti učiteljicu, još su oni mali, igraju se pa šta. Čini mi se da je i to razlog otporu moga djeteta.
Lutijena

#204 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

Dozer wrote:@Lutijena
Pa u moje vrijeme su bile opisne ocjene, a i tada je bilo i onih koji su imali zadovoljava. Naravno, niko nikada iz tih predmeta nije "pao", ali ni te ocjene nisu uticale na prosjek.
A ti predmeti, pogotovo fizicko, su nam svima uvijek bili najdrazi. Ne kontam zasto bi to danas bilo drugacije?

Samo sta bi bilo drugacije jeste da djeca ne bi imala toliki pritisak radi 4 predmeta, i nista vise. Pored rancina koje nose (@ebo te, imam osjecaj da mi je laksi bio jurisni prsluk u ratu...), pored obima gradiva koji imaju iz svega, likovno, muzicko, fizicko i vjeronauka/kdr su tu totalni visak u smislu ocjenjivanja koje ulazi u prosjek...

Nego, kad je taj duel i dokazivanje ko je u cemu bolji? :D
Mozemo se zagrijat i pucanjem i bilijarom...cisto 'nako, reda radi :D
Super, i ja bi ukinula brojčano ocjenjivanje iz navedenih predmeta i onda bi se tačno znalo ko je odlikaš, a ko ne. :D A težinu đačke torbe nećeš smanjiti ako ocjene budu opisne, svakako moraju nositi opremu i pribor. Pitajte učiteljicu postoji li mogućnost da pribor za likovno ostavljaju u ormanu u učionici, a opremu moraju nositi kući,jer se treba oprati (eventualno tene neka ostave u školi). A i vi roditelji kupujete tonu gluposti, kada vidim one pernice sa xyz spratova, težine 1 kg, a u njima flomasteri većinom osušeni, bojice se ne mogu zašiljiti, patent olovke pokvarene a dijete tegli pernicu od koje nema koristi. Sveske sa debelim koricama su nepotrebne. Kupovati obične pernice u koju mogu stati olovka, gumica, šiljalo i drvene bojice, sveske sa tankim koricama. :D Zatim školske torbe (ruksaci) težine 3 kg, kao da se natječete ko će veći ruksak kupiti, jer u dosta manji i lakši može stati sve što je potrebno.

Tačno u podne. :D
Slabo ti to zagrijavanje, ti bi da se pucaš i igraš bilijara, e sad da li želiš da te prvo opucam štapom ili kuglom? :roll: :evil: šala mala :lol:
otherside

#205 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by otherside »

pade mi sad na pamet...ja u srednjoj i pakujem torbu za skolu.
to naravno nije bila neka djacka torba nego fensi smensi malo veca torba, mislim...pa treba se i u skolu srediti :D
i kako god okrenes i obrnes, ne mozes u nju uvaliti patike za fizicko nikako.
kad vidim da ne ide (ne daj Boze da se izvadi neseser sa sminkom) :D, mirno zakljucim da cu morati luftati sa fizickog :lol:
mislim da niko nije vise bjezao sa fizickog k'o ja :D
kadinica

#206 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by kadinica »

safran wrote:Ljudi, da li je normalno, da nakon 8-9 sati provedenih u školi (nastava+produženi boravak) meni i mom djetetu treba još minimalno 2 a češće 3 sata dodatnog rada kući. A tek je drugi razred. Da se razumijemo, zadaća bude napisana u produženom boravku (uglavnom) ali to izgleda kao da je nogom pisao i još lambadu na listu otplesao.
Nije normalno.
Nije normalno da roditelji rade zadaću, pogotovo 2-3 sata dnevno. Šta će biti kad djete bude starije?

Zadaća je obaveza učenika, plaćaš produženi boravak, šta tamo rade, ako ne urade zadaću? Ako je neuredan, skreni pažnju učiteljici, vježbaj malo s njim, ali ne radi tu istu zadaću ponovo, radi tvog perfekcionizma.

Radije se igraj sa djetetom, pričaj, idite u šetnju, više će biti koristi od toga...
safran

#207 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

kadinica wrote:
safran wrote:Ljudi, da li je normalno, da nakon 8-9 sati provedenih u školi (nastava+produženi boravak) meni i mom djetetu treba još minimalno 2 a češće 3 sata dodatnog rada kući. A tek je drugi razred. Da se razumijemo, zadaća bude napisana u produženom boravku (uglavnom) ali to izgleda kao da je nogom pisao i još lambadu na listu otplesao.
Nije normalno.
Nije normalno da roditelji rade zadaću, pogotovo 2-3 sata dnevno. Šta će biti kad djete bude starije?

Zadaća je obaveza učenika, plaćaš produženi boravak, šta tamo rade, ako ne urade zadaću? Ako je neuredan, skreni pažnju učiteljici, vježbaj malo s njim, ali ne radi tu istu zadaću ponovo, radi tvog perfekcionizma.

Radije se igraj sa djetetom, pričaj, idite u šetnju, više će biti koristi od toga...
I ja mislim da nije normalno ali nije nikakav perfekcionizam u pitanju - to stvarno ni na šta ne liči (OK, tu i tamo liči). I ne radi roditelj zadaću (tj. ja) već dijete. I upravo zbog ovoga "šta će biti kad dijete bude starije?" sad ovako i radim. Kasnije će biti "prošo voz". A ovo boldirano je smiješno - ovo čujem ja od učiteljice na informacijama.
Dozer

#208 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

Iskreno, meni je zadace koju ja moram raditi na vrh neke stvari...
Zadaca je OK, naravno, i treba da je bude. Ali ta zadaca treba da bude nesto sto su djeca radila u skoli i sto im je vec objasnjeno i razjasnjeno, dakle da su ucitelji/nastavnici obradili to gradivo, a onda djeca kuci to samo da dodatno izvjezbaju kako bi to utvrdili. Medjutim, ni to nije tako. Djeca imaju zadacu, pa dodju i kazu da im treba pomoc, pa se uzme teka/sveska i vidi se da to uopste nije obradjeno na casovima. I onda, sasvim logicno, roditelji moraju uraditi tu zadacu jer niko nece da mu dijete dobije kecinu radi toga.

Da ne pricamo o moronima koji djeci, iz matematike konkretno, zadaju na kontrolnom zadatke kojih uopste i nema u knjigama (ovo je primjer onog mamlaza u maskirnim pantalonama). On ima grupicu djece na dodatnoj nastavi s kojima radi nekakve zadatke iz nekakve zbirke, a onda te zadatke zadaje na kontrolnom svima. Jasno, ovi sa dodatne to urade, a ostali slabo, jer te zadatke nikad nisu ni vidjeli, a kamoli radili.
safran

#209 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

I da vas pitam - kad ste već tu - mislim, roditelji osnovaca i Luti - da li je nadoknađivanje opravdano propuštenih kontrolnih standardna praksa?
Lutijena

#210 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

safran wrote:I da vas pitam - kad ste već tu - mislim, roditelji osnovaca i Luti - da li je nadoknađivanje opravdano propuštenih kontrolnih standardna praksa?
Pismene provjere znanja (kontrolni, testovi, pismene zadaće) su obaveznan oblik vrednovanja učeničkog znanja. Osim usmenih provjera, učenici moraju imati ocjene i iz pismenih provjera znanja. Ima učenika koji konstantno izbjegavaju taj oblik provjere, jednostavno kada imaju kontrolni ne dođu na nastavu taj dan, onda roditelji opravdaju izostanak u smislu "bolio ga stomak", "imao/la temperaturu" "kašljao/la"....Učenike koji eskiviraju nastavu kada je taj oblik provjere u pitanju i ostali učenici su prokužili. Recimo kod mene ima curica koja redovno izostaje sa nastave kada su pisane provere u pitanju, i kada pitam ko je odsutan ostali učenici u glas kažu:" _____, jer danas imamo kontrolni". Pošto nastavnici moraju imati ocjene koje su učenici dobili usmenim i pismenim provjerama, onda im moraju dati da urade test koji su propustili. Ja za ovu učenicu obično napravim novi test (isti zadaci, drugi brojevi), jer ako joj dam test koji su učenici već uradili, onda ona kod kuće prevježba te zadatke i uradi bez greške. Ovako kada dobije zadatke koje nije prevježbala, tačno znam koje gradivo nije dovoljno savladala, da se možemo vratiti i toj oblasti posvetiti više pažnje (pripremim joj zadatke na nast. listiću, da radi kod kuće........) :D
miki.ba

#211 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by miki.ba »

Dozer wrote:Iskreno, meni je zadace koju ja moram raditi na vrh neke stvari...
Zadaca je OK, naravno, i treba da je bude. Ali ta zadaca treba da bude nesto sto su djeca radila u skoli i sto im je vec objasnjeno i razjasnjeno, dakle da su ucitelji/nastavnici obradili to gradivo, a onda djeca kuci to samo da dodatno izvjezbaju kako bi to utvrdili. Medjutim, ni to nije tako. Djeca imaju zadacu, pa dodju i kazu da im treba pomoc, pa se uzme teka/sveska i vidi se da to uopste nije obradjeno na casovima. I onda, sasvim logicno, roditelji moraju uraditi tu zadacu jer niko nece da mu dijete dobije kecinu radi toga.

Da ne pricamo o moronima koji djeci, iz matematike konkretno, zadaju na kontrolnom zadatke kojih uopste i nema u knjigama (ovo je primjer onog mamlaza u maskirnim pantalonama). On ima grupicu djece na dodatnoj nastavi s kojima radi nekakve zadatke iz nekakve zbirke, a onda te zadatke zadaje na kontrolnom svima. Jasno, ovi sa dodatne to urade, a ostali slabo, jer te zadatke nikad nisu ni vidjeli, a kamoli radili.
:thumbup:
safran

#212 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

Lutijena wrote:
safran wrote:I da vas pitam - kad ste već tu - mislim, roditelji osnovaca i Luti - da li je nadoknađivanje opravdano propuštenih kontrolnih standardna praksa?
Pismene provjere znanja (kontrolni, testovi, pismene zadaće) su obaveznan oblik vrednovanja učeničkog znanja. Osim usmenih provjera, učenici moraju imati ocjene i iz pismenih provjera znanja. Ima učenika koji konstantno izbjegavaju taj oblik provjere, jednostavno kada imaju kontrolni ne dođu na nastavu taj dan, onda roditelji opravdaju izostanak u smislu "bolio ga stomak", "imao/la temperaturu" "kašljao/la"....Učenike koji eskiviraju nastavu kada je taj oblik provjere u pitanju i ostali učenici su prokužili. Recimo kod mene ima curica koja redovno izostaje sa nastave kada su pisane provere u pitanju, i kada pitam ko je odsutan ostali učenici u glas kažu:" _____, jer danas imamo kontrolni". Pošto nastavnici moraju imati ocjene koje su učenici dobili usmenim i pismenim provjerama, onda im moraju dati da urade test koji su propustili. Ja za ovu učenicu obično napravim novi test (isti zadaci, drugi brojevi), jer ako joj dam test koji su učenici već uradili, onda ona kod kuće prevježba te zadatke i uradi bez greške. Ovako kada dobije zadatke koje nije prevježbala, tačno znam koje gradivo nije dovoljno savladala, da se možemo vratiti i toj oblasti posvetiti više pažnje (pripremim joj zadatke na nast. listiću, da radi kod kuće........) :D
Stvarno pitam samo informacije radi. Ovaj moj je 2. razred i ovi još nisu skontali "kontrolnitis" - on je stvarno imao upalu uha u sedmici kad su imali 2 kontrolna. Kad sam ja išla u školu kontrolne nismo nadoknađivali pa mi je to bilo novo. Meni je u stvari zasmetalo to što je kontrolni iz Moje okoline nadoknađivao na času Bosanskog. Kontrolni je uradio polovično ali je zato znao prepričati priču koju su radili na času i koja pitanja je učiteljica postavljala i da djeca neke odgovore nisu znala a on se nije smio javiti jer je radio kontrolni.
Lutijena

#213 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

safran wrote: Stvarno pitam samo informacije radi. Ovaj moj je 2. razred i ovi još nisu skontali "kontrolnitis" - on je stvarno imao upalu uha u sedmici kad su imali 2 kontrolna. Kad sam ja išla u školu kontrolne nismo nadoknađivali pa mi je to bilo novo. Meni je u stvari zasmetalo to što je kontrolni iz Moje okoline nadoknađivao na času Bosanskog. Kontrolni je uradio polovično ali je zato znao prepričati priču koju su radili na času i koja pitanja je učiteljica postavljala i da djeca neke odgovore nisu znala a on se nije smio javiti jer je radio kontrolni.
Draga gospođo safran, Vaše dijete je tek drugi razred, malo se opustite, šta će biti kada pođe u više razrede i kada bude imalo 14 predmeta (od 6 do 9 razreda) i kada mu svaki predmet bude predavao drugi nastavnik? Srednju školu neću ni spominjati. Lijepo i dobro je kada se roditelji brinu o djetetu, ali ne treba se za svaku sitnicu i ocjenu "nervirati". To što je učiteljica dala Vašem djetetu kontrolni iz Moje okoline da radi na BHS jeziku ne opravdavam, ali isto bi bilo da je rekla da treba ostati na dopunskoj, najverovatnije bi se žalili što će na dopunskoj, kada je on to sve savladao i da učiteljica ostavlja Vaše dijete bespotrebno na časovima dopunske.
Ne znam, ali imam osjećaj da previše strepite, da ste previše brinete i procjenjujete učiteljicu. Vaše dijete će imati još nebrojno puno ocjena, a i vremena da dokaže svoje znanje. Jedna ocjena ne predstavlja i nije ogledalo znanja Vašeg djeteta. :D
loka.sa

#214 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by loka.sa »

Činjenica je da djeca danas više uče a manje znaju. Roditelji bi da najradije ako ikako mogu da im sami upišu ocjene da se ne muče jdničci. Propitajte djecu osnove uvjek vidite koliko znaju mnogi će se duboko zabrinuti, a ne odmah na ucitelje. Ne kažem ima i tu svega i svačega... stoji. I jeste učitelji, nastavnici, profesori su plaćeni za obrazvanje koje je komleksno i traje čitav život. Ali isto tako ima i dobrih ucitelja koji nemogu skrenuti paznju roditeljima jer ovi ne prihvataju nikakve loše stvari. Vi dragi moji morate nadzirati vašu djecu a ne prepustiti sve školama. To su vaša djeca i za njihv odgoj i obrazovanje vi ste najodgovornija osoba...
safran

#215 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

Lutijena wrote:
safran wrote: Stvarno pitam samo informacije radi. Ovaj moj je 2. razred i ovi još nisu skontali "kontrolnitis" - on je stvarno imao upalu uha u sedmici kad su imali 2 kontrolna. Kad sam ja išla u školu kontrolne nismo nadoknađivali pa mi je to bilo novo. Meni je u stvari zasmetalo to što je kontrolni iz Moje okoline nadoknađivao na času Bosanskog. Kontrolni je uradio polovično ali je zato znao prepričati priču koju su radili na času i koja pitanja je učiteljica postavljala i da djeca neke odgovore nisu znala a on se nije smio javiti jer je radio kontrolni.
Draga gospođo safran, Vaše dijete je tek drugi razred, malo se opustite, šta će biti kada pođe u više razrede i kada bude imalo 14 predmeta (od 6 do 9 razreda) i kada mu svaki predmet bude predavao drugi nastavnik? Srednju školu neću ni spominjati. Lijepo i dobro je kada se roditelji brinu o djetetu, ali ne treba se za svaku sitnicu i ocjenu "nervirati". To što je učiteljica dala Vašem djetetu kontrolni iz Moje okoline da radi na BHS jeziku ne opravdavam, ali isto bi bilo da je rekla da treba ostati na dopunskoj, najverovatnije bi se žalili što će na dopunskoj, kada je on to sve savladao i da učiteljica ostavlja Vaše dijete bespotrebno na časovima dopunske.
Ne znam, ali imam osjećaj da previše strepite, da ste previše brinete i procjenjujete učiteljicu. Vaše dijete će imati još nebrojno puno ocjena, a i vremena da dokaže svoje znanje. Jedna ocjena ne predstavlja i nije ogledalo znanja Vašeg djeteta. :D
Draga učiteljice Lutjen - kao prvo, želim vam se iskreno zahvaliti na učešću u ovoj diskusiji. Istina, osjećam se poraženom ali i to je bolje od iluzija. A zanima li vas možda zašto se osjećam poraženom?
1. Ne zbog činjenice što ste svaki odnos roditelj-učitelj prezentiran na ovoj temi roditelja interpretirali kao zlostavljanje jadnog učitelja od agresivnog/prezahtjevnog/nezainteresiranog roditelja (izaberite sami).
2. Ne zbog činjenice da ste spremni falisificirati činjenice kako biste odbranili stav pod 1. (Dozer je lijepo naveo pitanje i odgovore da biste ih vi naveli kako vama odgovara).
3. Ne zbog činjenice da se niste pokazali sposobnom kritički se osvrnuti na rad kolege niti u jednom nevednom slučaju - čak ni ovako anonimno (a vrlo je jednostavno - samo treba priznati da dernjanje na roditelja djeteta u javnosti nema nikakvog pedagoškog opravdanja, da je moguće da je učiteljica pogriješila u pripremi testa, i da nadoknađivanje testa iz jednog predmeta na času iz drugog predmeta učenika uskraćuje po 2 osnova - nepovoljni uslovi za testiranje i onemogućeno praćenje novog gradiva).
4. Ne zbog činjenice da si dopuštate jedan snishodljivi ton u ophođenju prema meni kao roditelju učenika.

Poražena sam činjenicom da ste vi, u stvari, dobronamjerni. Odnosno, vi vjerujete u to. Kakve onda šanse imamo sa ostalima. Još jednom, hvala.
relevantan

#216 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by relevantan »

Kada je u moj vakat u školi bilo ovakve ''odgojno-obrazovne'' metode :D

Image

nije bilo ovoga...

Image

Image

Image

Dragi roditelji, znam da je vaša ljubav prema djeci nemjerljiva i da biste sve u životu učinili za njihovu sreću :) ....tako na kraju krajeva i treba :) , ali zapitate li se bar po nekada, koliko djeca manipulišu sa vama, koliko vam lažu, koliko agresivnosti nose u sebi i kako tu istu agresivnost ispoljavaju kada nisu pod vašim ''budnim okom''??????
Odgajate li možda buduće kriminalce i monstrume?

Najlakše okriviti učitelja/cu za neuspjeh vašeg djeteta.....sutra će vam krivac biti neko drugi i sve tako redom :oops: koliko vi sami ulažete da vam djeca postanu pošteni insani, kakav primjer im pružate?....možda primjerom nove igračke, novog mobitela, novim markiranim patikama?????? :oops: :roll:
samoTEgledam

#217 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by samoTEgledam »

relevantan wrote:Kada je u moj vakat u školi bilo ovakve ''odgojno-obrazovne'' metode :D

Image

nije bilo ovoga...

Image

Image

Image

Dragi roditelji, znam da je vaša ljubav prema djeci nemjerljiva i da biste sve u životu učinili za njihovu sreću :) ....tako na kraju krajeva i treba :) , ali zapitate li se bar po nekada, koliko djeca manipulišu sa vama, koliko vam lažu, koliko agresivnosti nose u sebi i kako tu istu agresivnost ispoljavaju kada nisu pod vašim ''budnim okom''??????

Najlakše okriviti učitelja/cu za neuspjeh vašeg djeteta.....sutra će vam krivac biti neko drugi i sve tako redom :oops: koliko vi sami ulažete da vam djeca postanu pošteni insani, kakav primjer im pružate?....možda primjerom nove igračke, novog mobitela, novim markiranim patikama?????? :oops: :roll:
:thumbup: :thumbup: ma 1000x :thumbup:
Lutijena

#218 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

safran wrote: Draga učiteljice Lutjen - kao prvo, želim vam se iskreno zahvaliti na učešću u ovoj diskusiji. Istina, osjećam se poraženom ali i to je bolje od iluzija. A zanima li vas možda zašto se osjećam poraženom?
1. Ne zbog činjenice što ste svaki odnos roditelj-učitelj prezentiran na ovoj temi roditelja interpretirali kao zlostavljanje jadnog učitelja od agresivnog/prezahtjevnog/nezainteresiranog roditelja (izaberite sami).
2. Ne zbog činjenice da ste spremni falisificirati činjenice kako biste odbranili stav pod 1. (Dozer je lijepo naveo pitanje i odgovore da biste ih vi naveli kako vama odgovara).
3. Ne zbog činjenice da se niste pokazali sposobnom kritički se osvrnuti na rad kolege niti u jednom nevednom slučaju - čak ni ovako anonimno (a vrlo je jednostavno - samo treba priznati da dernjanje na roditelja djeteta u javnosti nema nikakvog pedagoškog opravdanja, da je moguće da je učiteljica pogriješila u pripremi testa, i da nadoknađivanje testa iz jednog predmeta na času iz drugog predmeta učenika uskraćuje po 2 osnova - nepovoljni uslovi za testiranje i onemogućeno praćenje novog gradiva).
4. Ne zbog činjenice da si dopuštate jedan snishodljivi ton u ophođenju prema meni kao roditelju učenika.

Poražena sam činjenicom da ste vi, u stvari, dobronamjerni. Odnosno, vi vjerujete u to. Kakve onda šanse imamo sa ostalima. Još jednom, hvala.

:D Šanse su Vam nikakve, jednake nuli.. 8) Mi smo zli učitelji koji maltretiraju djecu i roditelje. :evil: :evil: :evil:

A sada ozbiljno.
1. Niste bili ispred škole kada se učiteljica "derala" na @sane, ili ste Vi trol, pa onda pokušavate svim silama optužiti učiteljicu, nešto mi u svoj ovoj priči ne štima :roll: . .. Koliko je ton bio povišen to zna učiteljica i gđa sane, jer ljudi često od muhe naprave medvjeda, a ako je dotična gospođa pitala kakvo je njeno dijete bilo taj dan, dobila je tačan i precizan odgovor, samo ne onakav kakav je očekivala, u smislu da je njeno dijete krasno, pametno i da je najbolje u cijeloj školi. :D

2. Na Vama je da prihvatite da Vaše dijete ima još dostaaaaaaaa godina školovanja, zato ne trošite energiju i živce na svaku sitnicu, jer ništa nećete postići, samo ćete gore napraviti sebi i djetetu. Najmanji će Vam problem biti odnos učiteljica - učenik, problem će nastati kada ga počnu odbacivati vršnjaci u razredu, jer budite sigurni da će do toga vrlo brzo doći. Današnja djeca ne opraštaju lahko, a sigurno čim je Vaš odnos u drugom razredu takav prema učiteljici i stalno se nešto žalite, da će uskoro nastati problem između drugova u razredu, a Vi ćete rješavati sukob na taj način da će uvijek biti krivo drugo dijete.
Želim Vama i Vašem djetetu puno sreće, mira, lijepih trenutaka, znanja i ljubavi u nastavku školovanja. :D

@relevantan :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: baš prije par dana žali mi se kolegica da su njenom sestriću i još dvojici njegovih kolega (idu u srednju školu) u troli pod prijetnjom nožem dvojica kriminalaca oteli mobitele i novac (nešto sitno ostalo od užine). :cry:
safran

#219 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

Lutijena wrote: A sada ozbiljno.
1. Niste bili ispred škole kada se učiteljica "derala" na @sane, ili ste Vi trol, pa onda pokušavate svim silama optužiti učiteljicu, nešto mi u svoj ovoj priči ne štima :roll: . .. Koliko je ton bio povišen to zna učiteljica i gđa sane, jer ljudi često od muhe naprave medvjeda, a ako je dotična gospođa pitala kakvo je njeno dijete bilo taj dan, dobila je tačan i precizan odgovor, samo ne onakav kakav je očekivala, u smislu da je njeno dijete krasno, pametno i da je najbolje u cijeloj školi. :D
Ako sam ja trol šta ste vi, jer vi ne samo da znate da je gđa sane pravi od muhe medvjeda, već znate i da nije surađivala, da ju je trebalo postidjeti. Vi znate i da je "dotična" svašta napričala o učiteljici i sl. uostalom, podsjetite se, original ste objavili 17.11.2012.
Lutijena wrote: .... jer da ste surađivali ne bi došlo do situacije da učiteljica javno kaže ono što je rekla. A možda je ovo najbolji metod, da se vi postidite, pa ćete kod kuće razgovarati sa Vašim djeteom kako se treba ponašati u školi. Ali očito je da ste bijesni na učiteljicu i da ste pred djetetom svašta nešto isprčali u smislu da je učiteljica, bezobrazna, neobrazovana, glupa...., da ćete iući direktoru, pedagogu, ministru.. pa ćete sada imati još više problema, a ponašanje Vašeg djeteta će biti još gore.

Glede ovog dijela:
Lutijena wrote: 2. Na Vama je da prihvatite da Vaše dijete ima još dostaaaaaaaa godina školovanja, zato ne trošite energiju i živce na svaku sitnicu, jer ništa nećete postići, samo ćete gore napraviti sebi i djetetu. Najmanji će Vam problem biti odnos učiteljica - učenik, problem će nastati kada ga počnu odbacivati vršnjaci u razredu, jer budite sigurni da će do toga vrlo brzo doći. Današnja djeca ne opraštaju lahko, a sigurno čim je Vaš odnos u drugom razredu takav prema učiteljici i stalno se nešto žalite, da će uskoro nastati problem između drugova u razredu, a Vi ćete rješavati sukob na taj način da će uvijek biti krivo drugo dijete.
Zanima me ovaj boldirani dio. Na šta sam se konkretno žalila pa ste stekli dojam da se stalno žalim - u par teza molim, bez dugometražnih elaborata zasnovanih na pogrešnim pretpostavkama.
Last edited by safran on 26/11/2012 01:30, edited 1 time in total.
safran

#220 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

relevantan wrote:Kada je u moj vakat u školi bilo ovakve ''odgojno-obrazovne'' metode :D

nije bilo ovoga...

Uz dužno poštovanje, ne znam kojih si godina, ali ja sam stigla srednju školu završiti prije rata, bilo je i odgojno-obrazovnih metoda sa sl. 1 ali sa ovih drugih fotografija je nedostajao samo mobitel. Ni davanje apsolutne moći učiteljima/nastavnicima nad djecom nije nam ništa dobrog donijelo. Naravno, ne treba im se petljati u posao sve dok ga dobro rade. Međutim, ako ga ne rade dobro, ne treba leći i čekati da prođe. Isto kako ljekarima ne možete oprostiti grešku ne biste trebali ni učiteljima - razlika između dobrog i lošeg učitelja znači razliku između ljubavi i mržnji prema školi i edukaciji.
safran

#221 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

A sada ozbiljno - molim vas da odgovorite na sljedeća pitanja - dakle, samo odgovorite na konkretno pitanje.

1. Da li je dizanje tona na roditelja učenika pedagoški opravdano?
2. Da li je moguće da je učiteljica pogriješila u pripremi testa ?
3. Da li je pedagoški prihvatljivo nadoknađivanje opravdano propuštenog kontrolnog za vrijeme obrade novog gradiva iz drugog predmeta?
4. Na koji način je ta nadoknada trebala biti organizovana?
5. Šta sam ja, kao pravni zastupnik maloljetnog učenika, trebala postupiti da zaštitim njegove interese ? (izuzev, naravno to roll over and play dead)
IceQueen

#222 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by IceQueen »

Potrudih se bas da iščitam cijelu ovu diskusiju, pa ću iznijeti neke svoje stavove, možda budu mahom i off topic, nadam se da niko neće zamjeriti.

Prva premisa je da djeca nisu kriva ni za šta. Ono što propuštamo svi zajedno uočiti, bilo roditelji, bilo učitelji i nastavnici, jest da su djeca ogledalo nas samih. Na žalost, sve češće se danas viđa da su djeca žrtve nas samih, a mi možemo to nazivati greškom sistema, sunovratom vrijednosti i kititi raznoraznim epitetima, do nas je. Svako od nas snosi dio krivice, jer mi smo ti koji čine sistem, mi smo ti koji smo dozvolili da izgubimo univerzalne vrijednosti i prepustimo se stihiji.
Veoma teško stoga je odrediti gdje počinje taj začarani krug, od, uslovno rečeno, lošeg nastavnik ili mene kao lošeg roditelja. Ono što je žalosno i poražavajuće je da su djeca žrtve onog što smo im mi namijenili. Na žalost, počesto roditelji uslijed tempa življenja zaborave da su oni ti koji trebaju u svoje dijete da usadimo osnovne vrijednosti, da smo mi ti u krajnjoj liniji koji bi trebali najbolje da poznajemo svoju djecu i da najbolje od svih znamo kako, upotrijebit ću zaista ružnu riječ, obuzdati vlastito dijete. Iz ovog okvira iskače jedan procenat djece kojima treba pomoć stručno osposobljenih ljudi, ali mi sve u svemu taj procenat prikazujemo mnogo većim nego što stvarno jeste. Mi zapravo stvaramo problematičnu djecu stavljajući ih u kontekstu kojemu se djeca ne mogu snaći. Zaista jeste teško naći odgovarajući balans, ali mi smo skloni zanemarivanju i ocekivanju da drugi za nas obave nas roditeljski zadatak. Ono što često zaboravljamo jeste da sa djetetom treba razgovarati, jer skloni smo vrlo često nase roditeljske obaveze svesti na materijalizam, uvesti sistem nagrade i kazne koji je mahom materijalni, a onda, da bismo skinuli teret sa svojih ledja postajemo počesto robovi prohtjeva naše vlastite djece. Djeca nas takoreći jako lako izmanipuliraju.
Na jedan tako divno usadjen kalem, dodamo li još i učitelja/nastavnik jednako neosposobljenog ili bolje reći nezainteresiranog za svoj posao uslijed izostataka motivacije najšečće, mi zapravo stvaramo populaciju problematične djece, a kad se to desi onda mahom prebacujemo odgovornost sa roditelja na učitelje i obratno. krajnje vrijeme je da shvatimo napokon da je u krajnjoj liniji i nebitno tražiti krivca, kao da će pronalaženje istoga riječiti već postojeći problem. Jedini mogući način jeste jedan sistemski pristup u kojemu bi roditelji i učitelji bili partneri u odgoju jedne zdrave ličnosti, a ne suprotstavljene strane.
Situacija na terenu je loša, to je nepobitna činjenica, ali treba svako krenuti od sebe i zapitati se "jesam li ja bas 100 % u pravu?". kad bismo jednako kritički sagledali sebe kao što sagledamo druge, manje bismo vremena trošili na priču o lošim učiteljima/roditeljima, i već odavno bismo mijenjali sebe i stvarali atmosferu mnogo bolju po djecu.
Činjenica jeste da je veliki broj učitelja nedovoljno osposobljen, znanjem i pedagoškim vještinama za svoj posao. Mnogo često se čuje ovdje priča o tim slavnim "poslijeratnim" učiteljima. Zapitamo li se ikada zašto su kadrovi koji izlaze sa fakulteta danas takvi kakvi jesu? Zapita li se iko da li je jedan učitelj u svom školovanju dovoljno osposobljen za svoj posao. I u krajnjoj liniji kako uopšte neko očekuje da jedna mlada individua uspije da se snađe u svom poslu kad je jedini kontakt sa razredom za vrijeme školovanja bio onaj iščitan iz knjiga. Jer koliko to praktičnog rada prođu današnji studenti razredne nastave, nisam bas 100 % upućena ali mislim jako malo. Jednako je i sa nastavnicima bilo kojeg predmeta. Sad se samo postavlja pitanje da li je krvica jednog studenta što školovanje koje je krunisano diplomom njemu ne daje ama bas nikakvu praktičnu kompetenciju za uspješno obavljanje posla za koji se školovao. I u ovom slučaju vratit ću se prvoj rečenici koju napisah, djeca nisu kriva ni za šta, a ovdje ću i studente smatrati djecom. Imaju li ti isti mladi učitelji priliku za ikakvo stručno usavršavanje, a da nije u formi nekih eventualnih besciljnih savjetovanja koja se i organiziraju samo da bi neko iz toga pokupio pristojnu zaradu? Ima tu mnogo pitanja na koja treba odgovoriti prije nego što ijedan roditelj krene da baca drvlje i kamenje po učiteljima.
S druge strane, svjedok sam vrlo često da mnogi roditelji liječe svoje komplekse na svojoj djeci. Bilo da uspješni roditelji od svoje djece koja i nisu neki intelektualni kapacitet pokušavaju napraviti svoje kopije, čime stvaraju konflikt u glavi djeteta i na njegova leđa stavljaju ogroman pritisak, bilo da roditelji svjesni svojih grešaka pokušavaju da se postaraju da njihova djeca ne načine jednake greške kao oni sami. Vrlo je teško pogledati se u oči i priznati samome sebi da moje dijete možda i nije kapacitet da bude doktor nauka, ali da je možda savršeno talentovano da bude frizer i da u tom poslu bude jako uspješno, i pri tome nipošto ne podcjenjujem niti jednu profesiju, naprotiv, samo naglašavam da je to jedan trend koji postoji u našem društvu i za moj pojam jako je malograđanski.
Sve u svemu, sistem nam je pogrešan, zapravo i nemamo ga, ni u kojoj sferi, ali žalosno je što smo se svi pomirili s tim, što smo prihvatili stanje onakvim kakvo jeste, ne čineći ništa da to stanje promijenimo. Svako od nas pojedinačno odgovoran je za stanje u kojemu živimo, i dok zajedno ne krenemo da rješavamo probleme moći ćemo samo da radimo ono na šta smo obilato navikli, tražimo krivca, jer bolje se osjećamo dok uvjeravamo sami sebe da nije do nas, da smo mi žrtva sistema, koji sami mi i činimo. Pa tako paradoksalno, žrtve smo samih sebe, a djeca su žrtve nas samih.
Veoma mi je žao što ne mogu pronaći nigdje govor gospodina Pjera Žalice sa ovogodišnje promocije diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu u kojemu je tako sažeto i jezgrovito iskazao sve ono što tlači naše društvo, ali napisat ću ono šta je zaključio "Dragi mladi, spasite nas!" E sad se samo zapitajmo koliko im (mladima) svi zajedno lomimo krila?

P.S. Sutra ću možda nastaviti ovaj post, sad sam preumorna :)
IceQueen

#223 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by IceQueen »

safran wrote:A sada ozbiljno - molim vas da odgovorite na sljedeća pitanja - dakle, samo odgovorite na konkretno pitanje.

1. Da li je dizanje tona na roditelja učenika pedagoški opravdano?
2. Da li je moguće da je učiteljica pogriješila u pripremi testa ?
3. Da li je pedagoški prihvatljivo nadoknađivanje opravdano propuštenog kontrolnog za vrijeme obrade novog gradiva iz drugog predmeta?
4. Na koji način je ta nadoknada trebala biti organizovana?
5. Šta sam ja, kao pravni zastupnik maloljetnog učenika, trebala postupiti da zaštitim njegove interese ? (izuzev, naravno to roll over and play dead)
1. Naravno da nije, ali budimo realni i učitelj je čovjek od krvi i mesa, a ne robot.
2. Naravno da jeste. Ali jos nikad nisam vidjela da su se roditelji organizovali i tražili da se uvede rezim sistemske evaluacije znanja nastavnika, što bi za mene bilo sasvim normalno i uklopilo bi u "lifelong learning program".
3. To bi trebalo drugačije organizirati, ali kontrolni se mora nadoknaditi, a na koji način o tome bi se moralo i trebalo diskutovati.
4. Trebali biste prvo procijeniti koliko su prava učenika povrijedjena zaista, a koliko vrijedjaju vašu sujetu. A kad utvrdite da prava djeteta jesu povrijedjena, okrenite nebo i zemlju i tražite potporu drugih roditelja, jer individualno necete moci učiniti nista.
swanfilter

#224 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by swanfilter »

Moji nastavnici su bili svi prijeratni kadrovi. Osim nastavnice Englaskog jezika. I razlika se je vidjela... Par doslovnih budala - profesora, koji su bili gori od lokalnih Bully-a sto se tice vaspitnh metoda ali tuzakanja roditaljima nikada nije bilo. Stari profa je uvijek bio u pravu, a ti po labrnji .. Od nas nekih 100 ucenika jedne generacije, niko nije postao narkomancina, nije umro zbog upotrebe iste ili zavrsio u cuzi, ako sta znaci. A, bilo nas je svakakvih ptica .. Ona iz Engleskog nikada nije imala nase postovanje uprkos metodama ..
MajcinaDusica

#225 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by MajcinaDusica »

IceQueen wrote: Činjenica jeste da je veliki broj učitelja nedovoljno osposobljen, znanjem i pedagoškim vještinama za svoj posao. Mnogo često se čuje ovdje priča o tim slavnim "poslijeratnim" učiteljima. Zapitamo li se ikada zašto su kadrovi koji izlaze sa fakulteta danas takvi kakvi jesu? Zapita li se iko da li je jedan učitelj u svom školovanju dovoljno osposobljen za svoj posao.
Sistem obrazovanja urušavaju, između ostalih faktora, i roditelji. Isti ovaj prvačić čijem roditelju učiteljica ne smije reći da nije slušao će, zajedno sa svojim roditeljima (ovdje ne govorim o konkretnom forumašu nego općenito i o ekstremnim slučajevima kojih je baš puno), izrasti u srednjoškolca kome je zbog agresivnih roditelja jednostavnije dati dobru ocjenu samo da se ne žale, na isti agresivni način će se upisati i na fakultet, i u konačnici nekakvim žalbama, pozivanjima na "prava", prijetnjama tužbama i uticajnim poznanicima, i diplomirati.

Otud zdravstveni radnici koji ni s guskama ne bi znali pričati, prodavačice koje ne znaju upakovati bajaderu, i tako dalje, sve do nestručnih učiteljica, i u konačnici većine problema s kojima se ovo društvo suočava. Učiteljica ima svakakvih, ali bit će manje pogrešne ako im dozvolite da rade svoj posao. Prava djeteta treba zaštititi, ali prvo treba biti siguran da su ugrožena, pa tek onda nasrnuti na učiteljicu.
Post Reply