SCnet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
polarb

#201 Re: SCnet

Post by polarb »

Ovdje gospodo imate par videa sta odredjena gospoda govore o MLM sistemima. pa ko razumije engleski neka pogleda, tko ne razumije, neka trazi nekog da mu prevede.
http://www.youtube.com/watch?v=4FgjuepfWQ8
http://www.youtube.com/watch?v=-8fFyX2PY9E
http://www.youtube.com/watch?v=VuX5h2ojalU
Ovaj gospodin koji pita kako i spominje platu. Gospodine na zapadu ljudi rade 4 posla najmanje. Kako? NE CEKAJU sigurno da im padne i da dodju bolji dani, NAPRAVE ODLUKU I RADE. Jedan covjek koji je sada karijera 7 kasnije usao od mnogih u sistem, i NIJE usao sa BM33, je zaradio vise novaca nego Robert. NIJE piramida.
Vi svi mozete zaraditi vise novca od Roberta.
Ja vam mogu reci SVIMA jedno. SCnet radi i radit ce, sa vama ili bez vas. Mnogi sada ostavljaju svoj klasican posao i rade ovo jer vide koja je mogucnost, jer SCnet je BUDUCNOST. NIKADA necemo niti prestati kupovati niti ponekad kaparisati.
Sa strane vjernika, Bog je dozvolio trgovinu ali je dozvolio i kaparu. Zar to nije divno. Dosao je sistem koji poklapa SVE zarada na SVEMU, vise od svega gospodo NEMOZE, i onda naravno nadju se genijalci i pisu prevara.
Najlakse je biti na grbaci nekom, vecinom roditeljima, nista ne pokusavati mijenjati u svom zivotu, i naravno kritikovati, sto je moguce negativnije.
Imate 3 opcije.
1. Nastaviti kritikovati, sto zesce to bolje za vas
2. Cekati da se nesto promijeni, nadati se, sjedi di si ni za disi nisi, ( u nadi je magarac crko)
3. Uzeti stvari i zivot u svoje ruke i pokusati promijeniti nesto, sa SCnet ili bez njega, osoba koja nema odmah par stotina maraka u dzepu je u velikom problemu, (bankrot do sledece plate), i neka mijenja nesto.
van helsing

#202 Re: SCnet

Post by van helsing »

polarb wrote:Ovdje gospodo imate par videa sta odredjena gospoda govore o MLM sistemima. pa ko razumije engleski neka pogleda, tko ne razumije, neka trazi nekog da mu prevede.
http://www.youtube.com/watch?v=4FgjuepfWQ8
http://www.youtube.com/watch?v=-8fFyX2PY9E
http://www.youtube.com/watch?v=VuX5h2ojalU
Ovaj gospodin koji pita kako i spominje platu. Gospodine na zapadu ljudi rade 4 posla najmanje. Kako? NE CEKAJU sigurno da im padne i da dodju bolji dani, NAPRAVE ODLUKU I RADE. Jedan covjek koji je sada karijera 7 kasnije usao od mnogih u sistem, i NIJE usao sa BM33, je zaradio vise novaca nego Robert. NIJE piramida.
Vi svi mozete zaraditi vise novca od Roberta.
Ja vam mogu reci SVIMA jedno. SCnet radi i radit ce, sa vama ili bez vas. Mnogi sada ostavljaju svoj klasican posao i rade ovo jer vide koja je mogucnost, jer SCnet je BUDUCNOST. NIKADA necemo niti prestati kupovati niti ponekad kaparisati.
Sa strane vjernika, Bog je dozvolio trgovinu ali je dozvolio i kaparu. Zar to nije divno. Dosao je sistem koji poklapa SVE zarada na SVEMU, vise od svega gospodo NEMOZE, i onda naravno nadju se genijalci i pisu prevara.
Najlakse je biti na grbaci nekom, vecinom roditeljima, nista ne pokusavati mijenjati u svom zivotu, i naravno kritikovati, sto je moguce negativnije.
Imate 3 opcije.
1. Nastaviti kritikovati, sto zesce to bolje za vas
2. Cekati da se nesto promijeni, nadati se, sjedi di si ni za disi nisi, ( u nadi je magarac crko)
3. Uzeti stvari i zivot u svoje ruke i pokusati promijeniti nesto, sa SCnet ili bez njega, osoba koja nema odmah par stotina maraka u dzepu je u velikom problemu, (bankrot do sledece plate), i neka mijenja nesto.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kao sto rekoh,kad hocu dobro da se nasmijem,dovoljno je otvorit ovu temu.
Usput,placate li vi sta sa-x forumu sto se ovim putem reklamirate ? :D
osmanovicsejo

#203 Re: SCnet

Post by osmanovicsejo »

Opa ajatollah ti prčaš kako države nema, ima još mnogo takvih koji pričaju da nema BiH. Pa super puni džepove ovim likovima iz Srbije. Znaš baš mi je drago što si uvalio lovu za one aute koje pokazuju :lol: . Kao prvo SCNet nije mrežni marketing nego prevara. I o kakvim ti uspjesima pričaš, ja vidim nekoliko likova koji uzimaju lovu od svih ostalih i masu koja se nada da če uzeti lovu od drugih.

@polarb neznam jesili primjetio da gospoda govori o Mrežnom marketingu.
SCNet nije mrežni marketing nego prevara.
I baš si smiješan "Jedan covjek koji je sada karijera 7 kasnije usao od mnogih u sistem, i NIJE usao sa BM33, je zaradio vise novaca nego Robert. NIJE piramida.
Vi svi mozete zaraditi vise novca od Roberta."

Čuj jedan čovjek :lol:
I nema šanse da zaradi više od vlasnika.
Ustvari šansa da se išta zaradi je ravna nuli.
A ako ti je SCNet budučnost, ne može se reči da ti je svijetla budučnost.
Ono što vam ja želim je da kupite još auta gospodi iz Srbije.

Sejo Osmanović :bih:
graničar

#204 SCnet

Post by graničar »

Poštovani moji Bosanci i Hercegovci,
pratim ovu diskusiju već duže vrijeme i vidim da ima mnogo prepucavanja da li je SCnet prevara ili ne. Odlučio sam da istražim lično tako što ću otići na predavanje, prezentacije i sl. Sve ovo u cilju objektivnog sagledavanja situacije, a Vas ostale ću zamoliti da mi pomognete u ovom mom zadatku. Izviniću Vas se što se još uvijek neću predstaviti, da ostanem anoniman da bi ovo bilo što pravednije, naravno kada donesemo zajednički zaključak predstaviću se da nebi neko mislio da sam plaćen od bilo koje strane. Da krenem...
Nedavno sam otišao na jedno od predavanja u hotel Holivud na Ilidži, saznah ovdje da je to svake srijede od 19:00. Uplatio ulaz 5KM (da napomenem dobiješ kupon koji možeš poslije iskoristiti u caffe hotela) naravno Holivud je firma partner FP.
Uvodni dio prezentacije je obavila jedna od članica SCnet, a koja je koliko sam shvatio jedna od suvlasnika kompanije i onda je nahvalila našeg prezentatora tj. direktora firme gospodina Kapor Gorana koji će održati uvodno predavanje o SCnet.
Da skratim predavanje traje oko 1 sata i ustvari se svodi na predavanje o uređenju države, o stanju i odnosima u privredi, kako smo kao država dotakli samo dno, da su nas pokorile inostrane kompanije, kako se teško dolazi do posla, bla bla bla kao da mi toga svi nismo svjesni i naravno jedino nam može SCnet i MLM pomoći da se izvučemo iz siromaštva. Želim da naglasim da je gospodin Kapor odličan predavač i držao je atmosferu sve vrijeme. Međutim za tih sat vremena predavanja sam o SCnet saznao manje nego čitajući ovaj forum. Uveo je on u osnove SCneta, kupiš kod FP gdje ima popust, oni to vrate na račun SCneta, onda SCnet to uplati članovima ono 1% tebi, 1%SCnetu i 4x0,5% u 4 linije, ali ne rekoše šta je sa onim ostalim dijelom zavisno od popusta koji FP daje. Dalje spominje famozne seminare pjevanje Harisa Džinovića, auto od preko 100.000 KM, naravno oni su to zaradili i imaju se pravo hvaliti.... Ok ako si pošteno zaradio tvoje je i da trošiš i uživaš.
Vidio sam na forumu sliku skupocjenog automobila, na predavanju se spominjalo nagrađivanje kada dostigneš određeni karijerni nivo dobiješ od firme neki poklon, ide od laptopa... do brendiranog automobila (naljepnice SCnet na njemu) mislim da je to na 6 ili 7 karijernom nivou.
Dalje, saznao sam da je učlanjenje besplatno, a ovo što se u forumu spominje ulaganje 2.800KM, kaparisanje,pravo na profit, niko i ne spominje samo kažu što više PRAVIH ljudi učlaniš biće ti bolje. KO SU TI PRAVI LJUDI?... vidjećemo kada će i to doći na red.
Da li se može uspjeti samo dovođenjem novih članova koji će kupovati i ti dobiješ 0,5% od svake njihove kupovine ili moraš investirati 2.800KM u SCnet ?
Da li je bolje da nađem 10 PRAVIH da ulože u SCnet po 2.800KM ili da svi mi skupimo tih 28.000KM na jednu gomilu i kažemo u koji biznis da krenemo? Hajde daćmo im priliku da nas uvjere u SCnet.
Spomenuto je nekoliko FP tj. Merkator, Drvopromet, DM, GSM sport, Energopetrol... ostalo sam saznao sa interneta i zvanične stranice kompanije i nisam pretjerano oduševljen, smatram da bi ova lista morala biti mnogo veća, ako su potencijalne FP prepoznali uspješnost SC neta. Naravno šta je Merkatoru da da 3% popusta ako ćeš mu donjeti 1.000 novih kupaca i besplatno ga reklamirati na predavanjima i web stranici, ili GSM sportu 10% popusta.
Ovdje mi se javila najveća dilema oko SCneta, da li je bolje akumulirati popuste ili jednostavno otići u drugu firmu i dobiti jednokratni povrat novca od 10%???

Tako da nastavljam dalje istraživanje i uskoro će seminar u Sarajevu na kojem se nadam da ću prisustvovati, naravno ako dozvole.
E sada molim ostale članove foruma koji imaju skepticizam prema ovom MLM, da sva pitanja koja su interesantna u vezi SCneta napišu na forumu, a ja ću ih prenjeti na seminaru ili već nekom od instruktora, pa ćemo vidjeti gdje će nas sve ovo odvesti.
LP
Cisvalp

#205 Re: SCnet

Post by Cisvalp »

Pa vec vidim gdje to vodi, mislom da tebe nece uspjeti navuci na to. Ali ko zna tek si bio na prvom seminaru. Imaju oni dobre predavace, nema govora, potkovani su ljudi, ne moze to svatko da radi, tu su odlicni. Nego kao sto su ti rekli sve je besplatno i treba samo dovesti ljude, hmmm. Dugo vec istrazujem internet zaradu i uglavnom sve je podvala ili mizerna zarada i sl. A vecina je FREE, sve je dzaba besplatno na prvim predavanjima, a kako se uvlacis polahko nadolazi. I onda se dodje to iznosa koji se treba uplatiti (sve je to Ok, ako su to neki manji iznosi i ako vec ima iskusnih koje poznajes da su nesti i zaradili, pa bar vratili svoj novac i stekli iskustvo) ali naravno sve je to FREE jer ima kao garancija povrata novca. I kad ima ta 'garancija povrata novca' to oni misle da je FREE (i naravno misle da je neko tolika ovca), i kad upitas to ti je odgovor. Pa to je free jer ti uvijek mozes traziti svoj novac nazad, hmmmm ( sto uglvanom ne mozes nikad da dobijes ).
Ja sam skoro odustao od toga, kazem skoro, jer sam trenutno u najnovijoj MLM schemi koja podrazumijeva mjesecnu pretplatu od 7$, a vremenom donosi solidnu zaradu. Znaci nema lazi nema prevare (za sada). I da poznajem licno ljude koji se vec zaradili nesto novca na tome sto mi daje dodatnu vjeru u to. E sad budete obavijesteni kako ce se situacija razvijati (za mjesec dana ocekujem prvu zaradu).
mufliz

#206 Re: SCnet

Post by mufliz »

Nije mi bilo tesko pronaci sifru (da bih se ulogovao na forum) od prije nekoliko godina samo da vam kazem par stvari. Na poziv prijatelja pristao sam da ucestvujem u jednoj prezentaciji slicnog karaktera. Na prezentaciji su prijatelj, njegov "mentor" i ja. U pocetku prica o popustima od trgovaca i uclanjenju novih clanova i sve je BESPLATNO. Pomislim super, zanimljivo da cujem ostatak price. E onda je pocela prica o "avansima" koje bi trebalo uplatiti trgovcima radi "pozicioniranja u sistemu". Tu sam zastao i rekao da moram ici. Moderno doba nam omogucava da vecinu stvari provjerimo putem googla. Na SVIM forumima u HR i SRB gdje ove stvari funkcionisu vec neko vrijeme jasno se govori o PREVARI. To je tako sofisticirana prevara da je ne mozes odmah naslutiti, vac ti je potrebno neko vrijeme. Na forumima sam procitao nacin ponasanja ljudi koji su postali clanovi ovih struktura. Svaki opisani potez clanova struktura sam dozivio licno od strane "prijetelja" koji je htio da me "regrutuje". Istina je da postoje odredjeni popusti, s tim da su oni zanemarljivi i zaista neka cifra sa kojom bi se vrijedilo zezati, cak i da besplatno uclanis ne znam koliko ljudi. Ono na sta se "prijatelj" fokusirao je uplata "avansa". Bukvalno mi je covjek rekao: "mene ne zanimaju potrosaci, ves samo clanovi spremni da uplate". Tek nakon sto on nadje 4 nova clana koji ce uplatiti nocav on dobija "nagradu", a 4 nova clana sada moraju da nadju 4 novija clana i sve tako. Ljudi njihov sistem je suvise komplikovan da bih ga sada predstavljao ovdje, mada vidim da neki vec poznaju. Kombinovan je sa popustima koji daju trgovci i zato se stice utisak da je sve posteno. Besplatan savjet svima koji citaju :"NE UPLACUJTE NIKADA NIKAKAV NOVAC". Bilo bi mi drago kada bi bar jedan covjek odusta od njih procitavsi ovaj moj post.
El_comadante

#207 Re: SCnet

Post by El_comadante »

broj članova SCneta je 228477. kaže onaj da je jedan čovjek od ovga broja bez uplate BM33 napravio karijernu poziciju 7 pa vi računajte koliki je to postotak. a mene baš interesuje koliko ih ima na karijernoj poziciji 5, 6 i 7. na ovoj zadnjoj osim Robeta Paušića koliko ih ima? naravno mi to nikada nečemo zasnati jer nam ovi to nikada neče reći. a mene to interesuje baš radi postotaka da vidimo zaista koliko je to ljudi uspjelo u ovome. i kad je tako dobar sistem kako onda ovako smješno mal broj ljudi učlanjen u ovo.
holowey

#208 Re: SCnet

Post by holowey »

El_comadante wrote:broj članova SCneta je 228477. kaže onaj da je jedan čovjek od ovga broja bez uplate BM33 napravio karijernu poziciju 7 pa vi računajte koliki je to postotak. a mene baš interesuje koliko ih ima na karijernoj poziciji 5, 6 i 7. na ovoj zadnjoj osim Robeta Paušića koliko ih ima? naravno mi to nikada nečemo zasnati jer nam ovi to nikada neče reći. a mene to interesuje baš radi postotaka da vidimo zaista koliko je to ljudi uspjelo u ovome. i kad je tako dobar sistem kako onda ovako smješno mal broj ljudi učlanjen u ovo.
ako je neophodno da svaki clan dovede 4 nova clana, taj lik za nivo 7 je morao da "obradi" najmanje 5460 ljudi i to pod uslovom da nijedna osoba nije u medjuvremenu odustala, i ako je ovo stvarno uspio, respect!

apsolutno ne podrzavam ovu ublehu, ali je impresivno da 5460 ovaca bekece kako ovaj frulas svira :-)
El_comadante

#209 Re: SCnet

Post by El_comadante »

holowey wrote:
El_comadante wrote:broj članova SCneta je 228477. kaže onaj da je jedan čovjek od ovga broja bez uplate BM33 napravio karijernu poziciju 7 pa vi računajte koliki je to postotak. a mene baš interesuje koliko ih ima na karijernoj poziciji 5, 6 i 7. na ovoj zadnjoj osim Robeta Paušića koliko ih ima? naravno mi to nikada nečemo zasnati jer nam ovi to nikada neče reći. a mene to interesuje baš radi postotaka da vidimo zaista koliko je to ljudi uspjelo u ovome. i kad je tako dobar sistem kako onda ovako smješno mal broj ljudi učlanjen u ovo.
ako je neophodno da svaki clan dovede 4 nova clana, taj lik za nivo 7 je morao da "obradi" najmanje 5460 ljudi i to pod uslovom da nijedna osoba nije u medjuvremenu odustala, i ako je ovo stvarno uspio, respect!

apsolutno ne podrzavam ovu ublehu, ali je impresivno da 5460 ovaca bekece kako ovaj frulas svira :-)
minimalno neophodno je 3 a ne 4 čovjeka koja nece u medju vremenu odustati.
friskyoreo

#210 Re: SCnet

Post by friskyoreo »

Ljudi, nema hljeba bez motike, pa vi kako hocete... :D :D :D :run:
holowey

#211 Re: SCnet

Post by holowey »

El_comadante wrote:
holowey wrote:

minimalno neophodno je 3 a ne 4 čovjeka koja nece u medju vremenu odustati.
ja ovo svoje napisah na osnovu ranije navedenog:

Code: Select all

Tek nakon sto on nadje 4 nova clana koji ce uplatiti nocav on dobija "nagradu", a 4 nova clana sada moraju da nadju 4 novija clana i sve tako.
El_comadante

#212 Re: SCnet

Post by El_comadante »

neznam zato što ti spominješ ali kako ovi meni rekoše u SCnetu "moraju" 3 čovjeka da uplate 2800 km da bi ti bio druga karijerna pozicija to je minimum.
El_comadante

#213 Re: SCnet

Post by El_comadante »

evo čitam opet organizuju seminar za manje od mejsec dana od prethodnog a svaki je najavljen kao najbolji.
druga stvar što je kolega @holowey rekao da bi stigao do karijerne pozicije 7 moraš ugurati 5460 ljudi da bi dotle došao. e sad ako idemo njihovim putem kako oni(SCnet) kaže da je pravilan svaki od njih bi trebao uplatiti 2800 da bi pravilno stratao. dakle treba das e u SCnet uplati 15.288.000 KM da bi jedan čovjek postao karijerna pozicija 7.
osmanovicsejo

#214 Re: SCnet

Post by osmanovicsejo »

Smijem se grohotom :run:
ajee

#215 Re: SCnet

Post by ajee »

pozdrav is Srbije, zelim da kazem nesto o ovom "poslu buducnosti" kako ga reklamiraju, kako funcionisu ovakve i slicne "firme"?
Ako je neko gledao njihove seminare na youtube, videce da klip pocinje tako sto se u prvi plan stavljaju dobra kola, nasmejani ljudi, sve je ljubicasto i veselo, vlasnici kompanije se dovoze u helikopteru na neki "party" i sl... slusaju se peseme "we are the champion" ... a sve ovo rade sa ciljem da podignu ljudsku pohlepu,obicnih ljudi koji u mastaju o sjaju i bogatstvu.Oni dolaze sa tom pricom, nude vam ostvarenje sna. Prica je da vi se se samo morate truditi u pocetku ,kad nadjete odredjen broj ljudi oni rade za vas ,vi nista vise ne radite a pare stizu samo tako...
Na jednoj drugoj prezentaciji jedan od njihovih vlasnika odmah krece sa pricom kao je njegov cilj vrh, postavlja pitanje sa koliko biste para mesecno bili zadovoljni, a jos se reklamiraju kao UDRUZENJE POTROSACA! ko je ikad video da ijedno udruzenje potrosaca na prezentacijam pokazuje slike automobila, helikoptera, kuca sa bazenima? to je je jos jedna laz jer oni nisu nikakvo udruzenje potrosaca. Na njihovim prezentacijam (mozete da pogledate na YT) se ispoljava karaktersiticno ritualno-sektasko ponasanje mase, (nekotrolisano vristanje, tapsanje, pevanje pesaama koji lider zapocinje), drze se motivacioni govori (ponasanje mase i organizacija veoma slicna sektaskoj)

Oni te svoje prezentacije naplacuju, pored toga kazu da na tim prezentacijama oni prenose znanje i uvode vas u "posao" prava istina je da su ta njihova znanja jako plitka i da nemaju cemu da vas nauce, jedino sto treba da znate je kako nekoga da nagovorite da njima trpa pare u dzepove, inace u MLM-u postoji odredjen procenta ljudi koji mogu da uspeju, ne onako kako oni obecavaju ali mogu da se zarade nekakve pare, da bi bilo sta od tih para videli, morate da ubedujete svoje prijatelje, rodjake... da ih uvlacite u tu ponzijevu semu, krvozedno i sa njuhom lisice, jedino tako mozete da uspete kod njih, zapitajte ste da li ste takav covek i da li stvarno zelite to da radite?

SCNET je klasicna ponzijeva sema! Sta pise na njihovoj prezentaciji, citiram:
"A vaše pare isplaćuju nekom drugom proviziju, kao sto će tudje pare da isplacuju vama
Ponzi sema. Vrsta prevare koja je dobila ime po svom tvorcu Carlsu Ponziju. Uspeo je da se obogati za kratko vreme obmanjujuci narod. Isplacivao je stare investitore novcem novih investitora, isto kao sto i SCnet radi

kazu da je to posao buducnosti, sto nije tacno, MLM je zapravo zastareo, prati ga negativna reputacija, - nastao je 60-ih godina proslog veka, daleko od toga da je nov i da je u njemu buducnost. I dalje je na marginama drustva, konkretno kao vid prodaje ne moze da se poredi sa internet gigantima poput Amazona i Ebay. Opstao je samo zahvaljujuci obmani o lakoj zaradi, Na velikom je udaru kritike.

ovakav "posao" kako ga ni nazivaju je preskup - konstantno ulazes pare a zaradujes prakticno nista, sto nije isto kao ulaganje u klasican biznis (kazu ti da si sam svoj sef ali se apsolutno nista ne pitas) ili kupovina licence za fransizu (gde postoje jasna pravila vezana za medjusobnu konkurenciju)

koriste se sektaskim metodama kontrole i zastrasivanja. Od clanova se zahteva da veruju samo svom sponzoru, mentoru, instruktoru. Tezi se totalnoj kontroli ponasanja kroz izvestaceni pozitivizam, grupa/tim se stavlja na prvo mesto, ne tolerisu se kritike upućene kompaniji i vodećim licima. Propoveda se da je uspeh moguć samo u MLM-u, da su svi van njega gubitnici, nesposobnjakovici i slepci. Sve negativne uticaje treba odbaciti, ukljucujuci prijatelje i clanove porodice, jer samo ljudi unutar MLM-a vas mogu "razumeti".

Iskreno se nadam da ce zavrsiti u zatvoru, oni su tu samo sa jednim ciljem (da njihovim vlasnicima strpate sto vise para u dzepove) a za uzvrat vam prodaju maglu.
ajatollah

#216 Re: SCnet

Post by ajatollah »

osmanovicsejo wrote:Opa ajatollah ti prčaš kako države nema, ima još mnogo takvih koji pričaju da nema BiH. Pa super puni džepove ovim likovima iz Srbije. Znaš baš mi je drago što si uvalio lovu za one aute koje pokazuju :lol: . Kao prvo SCNet nije mrežni marketing nego prevara. I o kakvim ti uspjesima pričaš, ja vidim nekoliko likova koji uzimaju lovu od svih ostalih i masu koja se nada da če uzeti lovu od drugih.

@polarb neznam jesili primjetio da gospoda govori o Mrežnom marketingu.
SCNet nije mrežni marketing nego prevara.
I baš si smiješan "Jedan covjek koji je sada karijera 7 kasnije usao od mnogih u sistem, i NIJE usao sa BM33, je zaradio vise novaca nego Robert. NIJE piramida.
Vi svi mozete zaraditi vise novca od Roberta."

Čuj jedan čovjek :lol:
I nema šanse da zaradi više od vlasnika.
Ustvari šansa da se išta zaradi je ravna nuli.
A ako ti je SCNet budučnost, ne može se reči da ti je svijetla budučnost.
Ono što vam ja želim je da kupite još auta gospodi iz Srbije.

Sejo Osmanović :bih:
E moj Osmanoviću ne pričam ja kako nema države BIH, to si izmislio da ne kažem grublju riječ, već sam rekao da nema prave pravne države, koja će zaštititi poštena insana.Primjera koliko hoćeš za to ima.Za mene je BOSNA I HERCEGOVINA PRIJE SVEGA DOMOVINA i ona kao takva se ne dira, ali državni aparat ,tj vlast je za svaku osudu.
Vidim ti si patriota samo takav, mašeš zastavom koju je nacrtao Jacques Klein i ona je ko biva zajednička ,a samo je mi Bošnjaci prisvojili. Maši brate onom pravom patriotskom zastavom, koja ima i historijsko utemeljenje i emotivnu vrijednost.
Eto ti zvijezde i geometrijska tijela moji su LJILJANI ZLATNI I PODLOGA BIJELA.
Nemam ja ništa protiv ove zastave da se razumijemo da mi ne kažeš kako ne volim BIH, ali ljiljani su mi u srcu.
Što se tiče MLM-a i SCnet-a o tome brate nemaš pojma, osim neskrivene želje da to propadne i papagajskog ponavljanja da je to prevara. Uhvatio si se Paušića i može li ko više zarađivati od njega, ko kakava auta voza, da li mi to finansiramo...Napravi ti sa svojim istomišljenicima antiscnet udruženje pa ponudi nešto što smatraš da treba da spasiš to što spašavaš, taj neki tvoj cilj.Ili još bolje podignite tužbu i dokažite to što tvrdite.Učinite nešto, nemojte samo ko miševi iz rupa da piskarate.I uvijek ćemo se razlikovati po jednom ti i ja , a to je ja zarađujem iz SCnet-a vjerovao ti ili ne a ti samo pišeš.Moraš malo temeljitije da špijuniraš SCnet, nisam zadovoljan, ali popravićeš se ti znam ja to uporan si ti.
ajatollah

#217 Re: SCnet

Post by ajatollah »

El_comadante wrote:evo čitam opet organizuju seminar za manje od mejsec dana od prethodnog a svaki je najavljen kao najbolji.
druga stvar što je kolega @holowey rekao da bi stigao do karijerne pozicije 7 moraš ugurati 5460 ljudi da bi dotle došao. e sad ako idemo njihovim putem kako oni(SCnet) kaže da je pravilan svaki od njih bi trebao uplatiti 2800 da bi pravilno stratao. dakle treba das e u SCnet uplati 15.288.000 KM da bi jedan čovjek postao karijerna pozicija 7.
Jarane, znaš li ti šta hoćeš ?
Prvo se dogovori sam sa sobom pa reci.Na zvaničnoj stranici SCnet-a piše gdje imamo sastanke ,kako bi reko Sejo seanse,dođi i postavi pitanja koliko hoćeš, slobodno.Nemoj se plašiti nećemo ti ništa uraditi.Ne moraš ulaz plaćati jarane.
Prave odgovore traži na pravom mjestu.
Ako nećeš ili ne smiješ da si zdrav i živ.
van helsing

#218 Re: SCnet

Post by van helsing »

Zasto da dolazi ? Da mu isperu mozak kao tebi ? :D
El_comadante

#219 Re: SCnet

Post by El_comadante »

ajatollah wrote:
El_comadante wrote:evo čitam opet organizuju seminar za manje od mejsec dana od prethodnog a svaki je najavljen kao najbolji.
Jarane, znaš li ti šta hoćeš ?
Prvo se dogovori sam sa sobom pa reci.Na zvaničnoj stranici SCnet-a piše gdje imamo sastanke ,kako bi reko Sejo seanse,dođi i postavi pitanja koliko hoćeš, slobodno.Nemoj se plašiti nećemo ti ništa uraditi.Ne moraš ulaz plaćati jarane.
Prave odgovore traži na pravom mjestu.
Ako nećeš ili ne smiješ da si zdrav i živ.
toga si se ufatio a nisi komentarisao borjeve. haj ti meni reci ovo oko brojeva jeli i koliko tačno? i da čujem tvoj komentar na to.
detroit-mercy

#220 Re: SCnet

Post by detroit-mercy »

Zar jos ima ovaca koje se pale na ove piramidalne prevare :mrgreen: .
udrch

#221 Re: SCnet

Post by udrch »

polarb wrote:Sa strane vjernika, Bog je dozvolio trgovinu ali je dozvolio i kaparu. Zar to nije divno.
zašto iznosiš laži..ovaj vid prevare je zabranjen..na koga se pozivaš kad kažeš da je dozvoljen..
iako je ovaj čovjek selefijski nastrojen i po pitanju vjere treba biti rezervisan, ali kad su pitanja povezana sa ekonomijom, ne postoji jači čovjek na ovim našim prostorima..odgovor prenosim u cjelosti..posebno obratiti pažnju na ovo uvećano..treba imati na umu da se on bavi samo MLM-om u njegovom izvornom obliku, gdje se prodaje roba tipa onih viztamisnkih lijekova, gdje nije sigurno postoji li piramida i sl..
SCNet je najgori vid prevare, jer ne prodaje ništa osim lažnih popusta, a istovremeno je piramida..
Pitanje:

Esselamu alejkum. Da li je halal ono što se zove mrežni marketing? Da kompanija dodatno plati radniku ako on obuči i uvede nove radnike?

Odgovor:

Alejkumusselam.
Da bi se pojasnio šerijatski status ove vrste poslovanja neophodno je da se pojasni suština i priroda ove vrste kupoprodaje.

Ova vrsta poslovanja se pojavila pedesetih godina dvadesetog stoljeća na Zapadu, a njen začetnik je bio Karl Rihenberg, zatim se poslovanje na ovaj način posebno razvilo u Americi u kojoj se umnožio broj kompanija koje su svoje poslovanje zasnivale na mrežnom marketingu. Parole: "Želiš li da postaneš milioner", "Vjeruješ li u prave prilike" i slično su ono što je pratilo ovu vrstu poslovanja.

Mrežni marketing, ili na enleskom Network Marketing, ili Multi-Level-Marketing (MLM), ili marketing po preporuci se definiše kao sistem koji koristi preporuke osobe od povjerenja za svrhu poslovanja pri prodaji roba ili usluga. Dok ga drugi definišu kao marketinški program koji svojim učesnicima nudi kupovinu prava upošljavanja drugih učesnika, prodaju proizvoda i usluga uz uzimanje provizije za upošljavanje novih učesnika u mrežu. Ili još jednostavnija definicija: Kupi da bi činio marketing pa ćeš zaraditi.

Dok se prostim narodnim govorom mrežni marketing može opisati sljedećim riječima: Mrežni marketing se sastoji u pridobijanju neke osobe da kupi određenu robu da bi ona pridobila nove učesnike tako što će kupiti robu kako bi takođe oni pridobili druge učesnike, i tako redom, sve što se više povećavaju kategorije učesnika oni koji su na višoj stepenici hijerarhije dobijaju veće provizije koje dostižu velike svote novca. Svaki učesnik koji pridobije novog učesnika poslije njega dobije ogromnu proviziju samim tim što je uspio priključiti nove učesnike koji se uvrštavaju u članove mrežnog marketinga.
Na primjer, ako bi pretpostavili da firma proizvodi sapun koji prodaje po 5 maraka, pa ako bi ona htjela da primijeni ovaj način poslovanja, tj. mrežnog marketinga, ona bi radila sljedeće: ponudila bi da taj proizvod (sapun) da ga kupi neko od mušterija i rekla bi mu: Ako kupiš sapun mi ćemo ti dati priliku da ti vršiš marketing naših proizvoda pri čemu dobijaš proviziju od jedne marke na svakoj mušteriji sa kojom ti dođeš i čak istu toliku proviziju ćeš imati za svaku mušteriju koju pridobije onaj koga si ti uveo u ovu mrežu poslovanja. Tako ova mreža liči na piramidu pri čemu oni koji su na vrhu ima proviziju na svakom učesniku, tj. kupcu koji dođe njihovom linijom.

Što se tiče stava zapadnih država prema ovoj vrsti poslovanja, veoma je zanimljivo da iako je od njih nikla i potekla mnoge zapadne države izražavaju bojazan i upozoravaju potrošače od loših posljedica ovog poslovanja, dok su neke čak svrstale mrežni marketing u komercijalne prevare te ga zabranile. Od pojave ove vrste marketinga sve su veći zahtjevi u Evropi i Americi da se zakonski zabrani ova vrsta poslovanja. Takođe, podignute su mnoge optužbe na sudovima od strane skupine zapadnih ekonomskih eksperata i stručnjaka protiv onih koji propagiraju mrežni marketing.

U ovoj vrsti poslovanja isplivale su na površinu neke nedoumice poput toga da li je istinski motiv mušterija da kupe robu ili im je cilj sticanje provizije a ne mogu je drugačije dobiti osim sa kupovinom robe. Takođe, mnoge mušterije kupuju ogromne količine proizvoda koje prevazilaze njihove potrebe za tim proizvodom, jer im je cilj da sa prodajom tih proizvoda umnogostruče proviziju.

Šerijatski status mrežnog marketinga

Nema razilaženja među savremenim islamskim pravnicima oko dozvole mrežnog marketinga ako u sebi ne sadrži dvije stvari: prva – uslovljavanje kupovine robe da bi se dobilo pravo na učestvovanje u marketingu, tj. pravu na prodaju robe uz sticanje provizije, druga – da sama roba nije od onoga što je Šerijatom zabranjeno, poput alkohola i svinjskog mesa.
Dok se učenjaci razilaze na dva mišljenja oko poznatog u praksi rasprostranjenog oblika mrežnog marketinga čija parola glasi "Kupi da bi činio marketing pa ćeš zaraditi".
Najveći razlog razilaženja savremenih učenjaka po ovom pitanju je da li je cilj kupovine mušterije roba ili mu je cilj da kupi proviziju.

Prvo mišljenje: da je mrežni marketing haram. Na ovom stavu je većina savremenih učenjaka i ovo je fetva i stav većine islamskih pravnih kolegija i komisija za fetve. Poput Stalne komisije za fetve iz Saudijske arabije i Kolegija islamskog prava iz Sudana, a od eksperata i stručnjaka iz oblasti poslovnih transakcija Sami Es-Suvejlima, Ibrahima Ed-Darira i Alijja Es-Salusa.

Učenjaci ovog stava prilikom analize ove vrste poslovanja posmatrali su je kao zajedničku cjelinu kupovine i dobijanja prava na marketing uz proviziju, a uz to kod njih igra uloga to šta je nijet i cilj mušterije sa tom kupovinom, a to je provizija.
Drugo mišljenje: da je mrežni marketing dozvoljen. Ovo je stav Vijeća za fetve iz Egipta, učenjaka Saliha Es-Sedlana i Ahmeda El-Haddada.
Učenjaci ovog stava prilikom analize ove vrste poslovanja posmatrali su je kao dvije odvojene cjeline, posebno kupovinu a posebno pravo na marketing uz proviziju, a uz to kod njih ne igra ulogu nijet i cilj mušterije.

Dokazi zagovarača prvog mišljenja:

Prvi – da je ova vrsta poslovanja vid kockanja koja je Šerijatom zabranjena jer u sebi sadrži veliki rizik i nepoznat završetak (garer). Po njima je ovo vid kockanja jer roba koja se kupuje nije mušterijin cilj nego je njegov cilj provizija na marketing, pa tako roba gubi značaj i ulogu te se dobija sljedeći oblik poslovanja: plaća se određena svota novca da bi se dobile moguće mnogo veće svote novca, a ovo je čisto kockanje. Jer kupac koji plati robu ne može garantovati da će doći sa mušterijom koja će preko njega kupiti.
Drugi – da mrežni marketing u sebi sadrži obje vrste kamate, tj. i riba fadl (kamata zbog viška) i riba nesi'e (kamata zbog odgode), a nema razilaženja među učenjacima da je kamata zabranjena u obje spomenute vrste. Mrežni marketing sadrži u sebi ribu fadl (kamatu zbog viška) tako što mušterija kupi robu za 10 KM recimo, naravno cilj mu je provizija, a dobije provizije 200 KM, a s obzirom da u novcu teče kamata ovo je vid čiste kamate. Sa druge strane, mrežni marketing u sebi sadrži ribu nesi'e (kamatu zbog odgode), tako što mušterija danas kupi robu, naravno cilj mu je provizija, a nakon određenog vremena dobije proviziju, znači daje novac sada a dobija više novca nakon nekog vremena što je čista kamata zbog odgode.
Treći – ova vrsta poslovanja je zasnovana na nepravednom jedenju imetka ljudi a što je zabranjeno kur'anskim ajetom (En-Nisa, 29). Naime, vlasnici kompanija i firmi koji su naravno na vrhu piramide mrežnog marketinga zarađuju ogromne svote novca sa provizijom i to na račun najnižih slojeva piramide mrežnog marketinga.
Ovom i prethodnim dokazima se prigovara da je mušterija za svoj novac dobio robu te prema tome tu ne može postojati ni kocka ni kamata a ni nepravedno jedenje tuđeg imetka.
Četvrti – mrežni marketing je vrsta komercijalne prevare i obmane u svom temelju i u svojoj robi. Naime, sa ovom trgovinom se pokušava staviti do znanja da je roba cilj poslovanja a u stvarnosti to nije tako nego je cilj provizija. Takođe, mušterije se obmanjuju umišljanjem da će steći i dobiti ogromnu proviziju samim time što će ući u sistem mrežnog marketinga, a uz to se prilikom pridobijanja novih mušterija preuveličava korist ovog poslovanja do te mjere da to predstavlja čistu laž i prevaru.
Dokazi zagovarača koji smatraju da je mrežni marketing dozvoljen:
Prvi – da je osnova u međuljudskim poslovanjima dozvola i ništa od toga nije zabranjeno osim ako nam je došao u šerijatskim tekstovima dokaz koji ukazuje na to, a mrežni marketing je nova vrsta poslovanja za koju nema dokaza da je zabranjena.
Ovom dokazu se prigovara da je mrežni marketing izašao iz ove osnove, tj. dozvole time što u sebi sadrži zabranjeno kockanje, kamatu, prevaru i slično, a svaka ova stvar pojedinačno je dovoljna da se zabrani ova vrsta poslovanja a kamoli kada se sve to sastavi.
Drugi – mrežni marketing je dozvoljen jer je vid posredničkog poslovanja koje je Šerijatom dozvoljeno. Naime, mušterija ima ulogu posrednika između novog kupca i firme i naplaćuju tu uslugu sa provizijom.

Odgovor na ovo je da se dozvoljeno posredovanje razlikuje od ovog u mrežnom marketingu, dozvoljeno posredovanje se ne uslovljava kupovinom za razliku od ovoga drugog.
Treći – novac sa kojim mušterija plaća robu je suština ovog poslovanja a provizija koju uzima kupac je nasuprot njegovog truda i zalaganja u pronalaženju novog kupca.
Učenjaci prvog stava odgovaraju na ovaj dokaz tako što kažu da roba koja se kupuje nije cilj mušterije te ona ne utiče na suštinu ovog poslovanja jer je cilj provizija a roba je samo prekrivač da bi se ovo prikazalo dozvoljenim a ustvari predstavlja trgovačke doskočice i smicalice za koje su nam došli šerijatski argumenti koji to zabranjuju.
Četvrti – uzimanje provizije u mrežnom marketingu se tumači kao uzimanje nagrade za urađeni posao (džu'ale) a koja je dozvoljena u Islamu, pa tako kupac koji dođe sa novom mušterijom zaslužuje da uzme proviziju.

Odgovor na ovo je da postoji razlika između ovoga dvoga jer je provizija u mrežnom marketingu uslovljena kupovinom robe za razlikom od uzimanja nagrade za urađeni posao pri čemu se to ne uslovljava.
Peti – uzimanje provizije potpada pod ugovor opunomoćivanja uz naplatu a što je dozvoljeno.

Ovome dokazu se prigovara sa strane nemogućnosti poistovjećivanja između ove dvije transakcije, jer opunomoćenik prilikom sklapanja ugovora o punomoći ne plaća da bi postao opunomoćenik nego naplaćuje svoj posao shodno kako se dvije strane dogovore.
Odabrano mišljenje po ovom pitanju je prvi stav učenjaka, tj. zabrana mrežnog marketinga, a Allah zna najbolje. Ono što prevagnjuje u ovoj mes'eli je to što su šerijatski propisi zasnovani na većinskom stanju, pa ono što u većini preovlađuje propis se veže za njega. A u mrežnom marketingu u većini slučajeva i ono što preovlađuje kod mušterija je to da njima kupovina robe nije cilj nego im je cilj provizija, pa zbog toga je ispravnije da se obrazloženjima i argumentima koje su naveli zagovarači prvog stava (oni koji zabranjuju) da prednost. Zato se može reći da je mrežni marketing šerijatski zabranjen jer u sebi sadrži kockanje, obje vrste kamata, bespravno jedenje tuđeg imetka i jer je komercijalna prevara. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakić
ova zadnja rečenica je dovoljna sama po sebi..
polarb

#222 Re: SCnet

Post by polarb »

udrch wrote:zašto iznosiš laži..
Hvala ti prijatelju, pomogao si mi da mi niko jos do sada nije tako pomogao. 8203 tvoja posta su mi sve rekla o tebi, i tebi slicnim na ovom forumu. Veliki sellam i pozdrav za sve da ste mi zdravi zivi veseli i uzbrdo brzi...
sarajevo999999

#223 Re: SCnet

Post by sarajevo999999 »

polarb wrote:
udrch wrote:zašto iznosiš laži..
Hvala ti prijatelju, pomogao si mi da mi niko jos do sada nije tako pomogao. 8203 tvoja posta su mi sve rekla o tebi, i tebi slicnim na ovom forumu. Veliki sellam i pozdrav za sve da ste mi zdravi zivi veseli i uzbrdo brzi...
Znaci to je ta prica kad se ostane bez argumenata.
van helsing

#224 Re: SCnet

Post by van helsing »

sarajevo999999 wrote: Znaci to je ta prica kad se ostane bez argumenata.
Naravno. Kao i kod vecine ostalih projekata,pardon,prevara.
El_comadante

#225 Re: SCnet

Post by El_comadante »

ovde sam primjetio da ovi što brane SCnet rijetko šta spoinju u brojevima da malo proračunamo. recimo bilo bi interesantno vidjeti koliko ima od ukupnog broja člnova koliko ih je karijerna pozicija od 2 do 7.
Post Reply