Be|smrt

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Vaš stav?

Smrt
30
38%
Besmrtnost
34
44%
Ne zanima me
14
18%

Total votes: 78

Kroksica

#201 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

harač wrote:
Kroksica wrote:
harač wrote:
drugim riječima, kao u kršćanstvu, siluj, ubi, osakati, ali se nemoj pred smrt zaboraviti upisat u vjeru (ako već nisi). malo se pržiti, ali šta je to u poređenju sa vječnošću meda, mlijeka i djevica :D :-)
Pokajanje se prihvata, samo ako je iskreno. To ste ce nekom zadnje rijeci biti La ilahe Ilallah, izgovorene samo radi adeta, ne znaci da je kupio sebi jednosmjernu kartu za Dzennet. Siluj, ubiJ, osakati nisu Kur'anski imperativi, ne vjerujem ni da su Biblijski.
ne kažem da su to imperativi, već primjeri mogućih zločina. i ratko mladić može pred smrt sasvim iskreno prihvatiti islam te imati zagarantovano mjesto u raju (isto je i sa kršćanstvom; jedini problem je što će morati birati između te dvije opcije). kažem, malo će se pržiti, ali to je zanemarljivo u poređenju sa vječnošću vina i žena
Ne vjerujem ja da se takvi mogu pokajati iskreno.
Nejse, "onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjeće ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjeće ga."
harač

#202 Re: Be|smrt

Post by harač »

Kroksica wrote: Ne vjerujem ja da se takvi mogu pokajati iskreno.
Nejse, "onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjeće ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjeće ga."
da li se ratko mladić ili neko drugi iskreno pokajao ili nije je empirijsko pitanje. ono što mene zanima je princip, a on kaže da taj i svi njemu slični mogu imati zagarantovano mjesto u raju. neki (@ nasa) imaju nelagode s takvim imbecilizmima, ali stvari su takve kakve su
Kroksica

#203 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

harač wrote:
da li se ratko mladić ili neko drugi iskreno pokajao ili nije je empirijsko pitanje. ono što mene zanima je princip, a on kaže da taj i svi njemu slični mogu imati zagarantovano mjesto u raju. neki (@ nasa) imaju nelagode s takvim imbecilizmima, ali stvari su takve kakve su
Ja sam ti islamski outcast, dosta stvari u koje ja vjerujem su u sukobu sa mainstream Islamom, tako i pojam vjecnosti. Ne bih da sad zalazim u to, jer se gubim u nekim pitanjima ali vjerujem u Bozju pravdu pa mi je malo tesko vjerovati da ce se neki tek tako izvuci sa ogromnim zlom koje su pocinili.
kojeime

#204 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

Kroksica wrote:Reci nam, cisto da imamo razlog za negodovanje.
fatamorgana wrote:Reci pa kud puklo da puklo .... :D
Samo za vas :)

Dakle ovako: Znate za Ajnstajnovu jednacinu E=MC2, znate. TO znaci da je energija jednako masa puta brzina svjetlosti na kvadrat, to svi znamo. E, po tome ispada da je energija isto sto i materija, samo su to razliciti oblici iste stvari. Materija ima antimateriju, tako i energija ima negativu energiju. U svemiru negativna energija je prostor. Pokusajmo shvatiti energiju i negativnu energiju kao kopanje rupe. Kada kopamo rupu zzemlju izbacujemo iz rupe. Zapremina te zemlje je jednaka zapremini praznog prostora te rupe. T oznaci da se energija i negativna energija ponistavaju, to jeste kada bi se sva energija u svemiru sabrala sa svom negativnom energijom u svemiru rezultat bi bio 0. Ako je rezultat 0 a energija je u stvari materija, Bog tu nema onda sta raditi, jer da On utice, rezultat ne bi bio 0.

Ili ovako: Svi mi znamo da na zemlji sve sto se desava je posljedica nekog uzroke, neke prethodne radnje. Tom logikom Veliki prasak, Big bang, trenutak stvaranja svemira mora biti posljedica Bozijeg djelovanja, dakle BOg je stvorio svemir. Medjutim, da provjerimo da li je to tako:

Znamo svi da su crne rupe mrtve zvijezde koje su se urusile same u sebe i da imaju baeskonacno veliku masu, a time i beskonacno jaku ggravitaciju. Tako da sve u blizini privlace u sebe. Kako materiju tako i prostor, cak ni svjetlost ne moze pobjeci iz crne rupe. Ajnstajn je davno pokazao kako prostor i vrijeme nisu odvojeni vec su to dvije neodvojive stvari i ufizici se to zove prostor-vrijeme. Dakle, kako crna rupa uvlaci u sebe prostor, tako uvlaci u sebe i vrijeme. E, sad, sto je prostor-vrijeme blize centru crne rupe sve vise se rasteze i tako vrijeme sporije tece. Da bi u samoj crnoj rupi vrijeme stajalo. Nije nestalo, jos uvijek postoji ali ne tece, stoji. Big bang, dakle trenutak stvaranja svemira je u stvari eksplozija nevjerovatno male crne rupe sa nevjerovatno velikom masom, to jeste silom gravitacije. Nazovimo je za ovu pricu primarna crna rupa. Kako znamo da vrijeme u crnoj rupi stoji, to znaci da vrijeme u primarnoj crnoj rupi stoji. A to znaci da nije postojalo vrijeme prije eksplozije te crne rupe. Vrijem je nastalo tek kada se desio Big bang, prije toga vrijeme nije postojalo, u stvari stajalo je mirno zarobljeno u primarnoj crnoj rupi. E, ako vremena nije bilo prije Big banga, onda nije ni postojao Bog, jer nije postojalo vrijeme u kojem taj Bog moze postojati. A onda Bog nije mogao stvoriti ni svemir, jer nije bilo vremena u kojem bi Bog stvorio svemir, Bog nije imao vremena da stvori svemir.

To je ukratko dokaz da se svemir stvorio sam od sebe, da svemir nije posledica nekog uzroka, a to znaci da Bog nije stvoaralc, i ultimativno, da Bog ne postoji. Upravo vam ukratko, ne tako precizno kao Hawking jer smo prenosim njegove rijeci po sjecanju, napisah naucni dokaz o nepostojanju Boga.
Last edited by kojeime on 10/11/2012 02:00, edited 2 times in total.
nasa

#205 Re: Be|smrt

Post by nasa »

harač wrote:
Po mom skromnom misljenju radi se o nadi koja ni na ovom svijetu ljudskom pravdom nije oduzeta pa cak ni najokorjelijim zlocincima,vec se odredjuje zatvorska kazna koja ima upravo za cilj osim fizicke izolacije i pokajanje.
Tako ja dozivljavam jednako i Bozije ajete vezano za zlocince,nade se ostavlja covjeku do casa smrti ali ako on zaista promjeni sebe ,koliko je to moguce....
kojeime

#206 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

miskin wrote: Ne,Bog je svima slao vjeru u jednog Boga kao religiju, samo sto su ti narodi poslije to mjenjali, dodavvali bozanstva
A, znaci vjera u jednog boga je Bozije djelo, ali religije (judaizam, hriscanstvo, islam) su ljudska djela. A to logicno znaci da su i Biblija (i stari i novi zavjet) i Kur'an ipak ljudska djela a ne bozije objave.

Drago mi je da si se najzad slozila sa mnom. Znao sam da hoces, bilo je samo pitanje vremena.
fatamorgana

#207 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
Ja sam ti islamski outcast ....
Bolje i outcast nego castaway, :wink:
Kroksica

#208 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

kojeime wrote:
miskin wrote: Ne,Bog je svima slao vjeru u jednog Boga kao religiju, samo sto su ti narodi poslije to mjenjali, dodavvali bozanstva
A, znaci vjera u jednog boga je Bozije djelo, ali religije (judaizam, hriscanstvo, islam) su ljudska djela. A to logicno znaci da su i Biblija (i stari i novi zavjet) i Kur'an ipak ljudska djela a ne bozije objave.

Drago mi je da si se najzad slozila sa mnom. Znao sam da hoces, bilo je samo pitanje vremena.
Jao ti zakljucka.
miskin

#209 Re: Be|smrt

Post by miskin »

kojeime wrote:

Za tvoju informaciju ja nisam zensko.

Ne, nije to tako kako ti zelis da mi razumijes
Kroksica

#210 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Kroksica wrote:
Ja sam ti islamski outcast ....
Bolje i outcast nego castaway, :wink:
Ja bih radije ovo drugo. :D
harač

#211 Re: Be|smrt

Post by harač »

Kroksica wrote:Ja sam ti islamski outcast...
primijetio sam to. na ovom forumu ima više tih a la carte vjernika, od kojih je, čini mi se, Great Cornholio i najpoznatiji. ja u tome prepoznajem latentni ateizam :D
Kroksica

#212 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

harač wrote: ja u tome prepoznajem latentni ateizam :D
U mom slucaju, ni blizu. :D
harač

#213 Re: Be|smrt

Post by harač »

Kroksica wrote:
neva say neva :D ovo su sad baby steps
kojeime

#214 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

miskin wrote:
kojeime wrote:

Izvini, moja greska, ne znam zasto sam pomislio da je Nasa to napisala a ne ti. Oprosati, nisam mislio nista lose, moja greska. Doduse, ne znam zasto bi biti zensko bilo lose :) Ali ozbiljno, izvini.

A razumio sam kako si napisao. Boldirao sam to sto si napisao, to su tvoje rijeci, procitaj ponovo sta si napisao i vidjeces da sam izvukao sasvim legitiman zakljucak iza tvojih rijeci. Ako si zelio nesto drugo reci, trebao si drugacije napisati.
fatamorgana

#215 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

harač wrote:
Kroksica wrote:Ja sam ti islamski outcast...
primijetio sam to. na ovom forumu ima više tih a la carte vjernika, od kojih je, čini mi se, Great Cornholio i najpoznatiji. ja u tome prepoznajem latentni ateizam :D
Ma G.C. je više onako .... sezonski, :wink:
miskin

#216 Re: Be|smrt

Post by miskin »

Izvini, moja greska, ne znam zasto sam pomislio da je Nasa to napisala a ne ti. Oprosati, nisam mislio nista lose, moja greska. Doduse, ne znam zasto bi biti zensko bilo lose :) Ali ozbiljno, izvini.

A razumio sam kako si napisao. Boldirao sam to sto si napisao, to su tvoje rijeci, procitaj ponovo sta si napisao i vidjeces da sam izvukao sasvim legitiman zakljucak iza tvojih rijeci. Ako si zelio nesto drugo reci, trebao si drugacije napisati.
NIje problem, nije loše biti zensko i ne znam zbog cega ti je trabo ovaj drugi dio izvinjenja, da li sam ja mozda napisao da je biti zensko loše mozda, nisam naravno, vjerovatno je to neka zamka da se tema odvede u drugi smjer zena u islamu, ili je do mene koji vidim tu neku teoriju zavjere.

Svi poslanici koji su bili slati su bili muslimani, od Adema do Muhammeda, odnosno imali su cistu vjeru koju su donijeli od Allaha da bi prenijeli ljudima, nakon njihove smrti ljudi su nako izvjesnog vremena bili mjenjali tu svoju vjeru, da li pripisujuci Allahu druga ili mjenjali propise vjere, pa je Allah slao opet novog Poslanika, a Muhammed je zadnji poslanik, nije Isus i krscani ne mogu reci da je Isus zadnji upravo zbot toga sto je Isus sam najavio posljednjeg poslanika u njihovoj Bibilji, naravno oni se igraju rijecima pa to pokusavaju drugacije prevodit, sa raznim verzijama biblije, ne bi li se kako izbrisao stari text.Međutim ovo nam nije tema
nasa

#217 Re: Be|smrt

Post by nasa »

kojeime wrote:
miskin wrote:
kojeime wrote:

Radi se o tome da je to islamsko ucenje da su prethodne religije izmjenjene od strane ljudi,te Bog salje Kur'an za koji garantuje da nece biti izmjenjen ,talo i Muhamed potice za vrijeme Objave da se ajeti uce napamet da bude vise ljudi koji ce svjedociti i garantovati ocuvanje izvorne Objave.
Krscani naravno to ne vide tako i za njih ustvari islam i nije religija jer ga ne priznaju!
Kroksica

#218 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

harač wrote:
Kroksica wrote:
neva say neva :D ovo su sad baby steps
Been there, done that. :D
amazon

#219 Re: Be|smrt

Post by amazon »

fatamorgana wrote:
ma ja , po logici od viška glava ne boli, :lol:
A koja je prava...
4m3l

#220 Re: Be|smrt

Post by 4m3l »

kojeime wrote:
Znamo svi da su crne rupe mrtve zvijezde koje su se urusile same u sebe i da imaju baeskonacno jaku masu, a time i gravitaciju. Tako da sve u blizini privlace u sebe. Kako materiju tako i prostor. Ajnstajn je davno pokazao kako prostor i vrijeme nisu odvojeni vec su to dvije neodvojive stvari i ufizici se to zove prostor-vrijeme. Dakle, kako crna rupa uvlaci u sebe prostor, tako uvlaci u sebe i vrijeme. E, sad, sto je prostor-vrijeme blize centru crne rupe sve vise se rasteze i tako vrijeme sporije tece. Da bi u samoj crnoj rupi vrijeme stajalo. Nije nestalo, jos uvijek postoji ali ne tece, stoji. Big bang, dakle trenutak stvaranja svemira je u stvari eksplozija nevjerovatno male crne rupe sa nevjerovatno velikom masom, to jeste silom gravitacije. Nazovimo je za ovu pricu primarna crna rupa. Kako znamo da vrijeme u crnoj rupi stoji, to znaci da vrijeme u primarnoj crnoj rupi stoji. A to znaci da nije postojalo vrijeme prije eksplozije te crne rupe. Vrijem je nastalo tek kada se desio Big bang, prije toga vrijeme nije postojalo, u stvari stajalo je mirno zarobljeno u primarnoj crnoj rupi. E, ako vremena nije bilo prije Big banga, onda nije ni postojao Bog, jer nije postojalo vrijeme u kojem taj Bog moze postojati. A onda Bog nije mogao stvoriti ni svemir, jer nije bilo vremena u kojem bi Bog stvorio svemir, Bog nije imao vremena da stvori svemir.

To je ukratko dokaz da se svemir stvorio sam od sebe, da svemir nije posledica nekog uzroka, a to znaci da Bog nije stvoaralc, i ultimativno, da Bog ne postoji. Upravo vam ukratko, ne tako precizno kao Hawking jer smo prenosim njegove rijeci po sjecanju, napisah naucni dokaz o nepostojanju Boga.
A kako je nastala ta crna rupa sta je nju stvorilo ?
fatamorgana

#221 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

4m3l wrote: A kako je nastala ta crna rupa sta je nju stvorilo ?
Kad si se ti prije iz dženneta vratio, :shock: ..... :lol:
4m3l

#222 Re: Be|smrt

Post by 4m3l »

fatamorgana wrote:
Zaboravio kljuceve, vracam se opet, tamo je prelijepo! ppozz :-D
kojeime

#223 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

4m3l wrote:
kojeime wrote:
Znamo svi da su crne rupe mrtve zvijezde koje su se urusile same u sebe i da imaju baeskonacno jaku masu, a time i gravitaciju. Tako da sve u blizini privlace u sebe. Kako materiju tako i prostor. Ajnstajn je davno pokazao kako prostor i vrijeme nisu odvojeni vec su to dvije neodvojive stvari i ufizici se to zove prostor-vrijeme. Dakle, kako crna rupa uvlaci u sebe prostor, tako uvlaci u sebe i vrijeme. E, sad, sto je prostor-vrijeme blize centru crne rupe sve vise se rasteze i tako vrijeme sporije tece. Da bi u samoj crnoj rupi vrijeme stajalo. Nije nestalo, jos uvijek postoji ali ne tece, stoji. Big bang, dakle trenutak stvaranja svemira je u stvari eksplozija nevjerovatno male crne rupe sa nevjerovatno velikom masom, to jeste silom gravitacije. Nazovimo je za ovu pricu primarna crna rupa. Kako znamo da vrijeme u crnoj rupi stoji, to znaci da vrijeme u primarnoj crnoj rupi stoji. A to znaci da nije postojalo vrijeme prije eksplozije te crne rupe. Vrijem je nastalo tek kada se desio Big bang, prije toga vrijeme nije postojalo, u stvari stajalo je mirno zarobljeno u primarnoj crnoj rupi. E, ako vremena nije bilo prije Big banga, onda nije ni postojao Bog, jer nije postojalo vrijeme u kojem taj Bog moze postojati. A onda Bog nije mogao stvoriti ni svemir, jer nije bilo vremena u kojem bi Bog stvorio svemir, Bog nije imao vremena da stvori svemir.

A kako je nastala ta crna rupa sta je nju stvorilo ?
Nista je nije stvorilo. U tome i jeste stvar, da bi se shvatilo da nije postojalo nista prije Velikog praska pa cak ni vrijeme, a to znaci da nije bilo vremena da bilo sta stvori tu crnu rupu, da nije postojalo vrijeme u kojem bi moglo postojati bilo sta sto bi stvorilo tu crnu rupu, pa onda da bi se shvatilo sta sve iz toga proizilazi kao zakljucak i dokaz treba biti pametanakao Hawking ili Ajnstajn. Zato i ne mozemo svi biti oni i zato njih dvojica i jesu velika imena istorije i nauke, a mi ostali cemo nestati u zaboravu.

Uostalom, nemojte mene pitati, pitajte Hawkinga, to on kaze. Ja samo premosim njegove rijeci, i t ojos i ne sasvim tacno jer sam zaboravio detalje.

Ne ubijajte glasnika zbog losih vijesti, on ne stvara te vijesti, samo ih prenosi :)
Last edited by kojeime on 10/11/2012 02:08, edited 1 time in total.
fatamorgana

#224 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

4m3l wrote:
fatamorgana wrote:
Zaboravio kljuceve, vracam se opet, tamo je prelijepo! ppozz :-D
Poselami, :D
kojeime

#225 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

fatamorgana wrote:
Poselami, :D
Kad to rece

U mojoj porodici kada se ispraca neko obicaj je da se isprati rijecima: "Poselami (onoga) ko je za poselamiti i pozdravi (onoga) ko je za pozdraviti".

U zagradama su rijeci koje se ne kazu, ali se podrazumijevaju.
Post Reply