Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kroksica

#201 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Kroksica »

miskin wrote:Molio bih da procitate ovih par hadisa, molim vas

Poslanik s.a.w.s., je rekao: „Ostavljam vam u oporuku takvallah - da se bojite Allaha dž.š., i da slušate i da budete pokorni, pa makar vam pretpostavljeni bio rob abesinac. Ko bude živio nakon mene naići će na velika razilaženja. Tada vam je obaveza držati se moga sunneta i sunneta pravilno upućenih halifa. Čvrsto ga se držite, i kutnjacima se za njega uhvatite. Čuvajte se izmišljenih stvari, jer je svaka izmišljotina novotarija, dok je svaka novotarija zabluda!“ (Ebu Davud, br.4607.; Tirmizi, br.26767.; Ibnu Madždžeh, br.42.)

Poslanik s.a.w.s., je rekao: „Ehlu-kitabije su se podijelile na sedamdeset i dvije skupine/sekte. Ovaj ummet će se podijeliti na sedamdeset i tri skupine/sekte. Sedamdeset i dvije skupine će ići u vatru, dok će jedna ući u džennet – ona koja se bude držala džema'ata!“ (Ebu Davud, br.4597.; Ibnu Madždžeh, br.3993.; Darimi, br.2518.)

Poslanik s.a.w.s., kaže: „Moj ummet će snaći ono što je snašlo Benu-israelćane od prije, stopu po stopu, pa ako se nađe neko međ' kršćanima ili jevrejima da javno spava sa svojom majkom naći će se u našem ummetu ko će učiniti isto to! Benu-israelćani su se podijelili na sedamdeset i dvije skupine dok će se moj ummet podijeliti na sedamdeset i tri skupine. Sve će otići u vatru osim jedne. Upitaše: Koja je to skupina, o Allahov Poslaniče? Reče: To je ona skupina ljudi koja bude na onome na čemu sam ja i moji ashabi!“ (Tirmizi, br.2641.)

Allah dž.š., nam je na preko 40 mjesta u Kur'ani Kerimu naredio da smo pokorni i da slijedimo poslanika Muhammeda s.a.w.s.. Truditi se na sprovedbi sunneta Muhammeda s.a.w.s., i halifa nakon njega je vrijednije i bolje nego li se zamarati oko novotarija.

Ubejj b. Ka'ab je rekao: „Strogo se držite pravoga puta i sunneta Muhammeda s.a.w.s., jer čovjeka koji bude na pravom putu i sunnetu Poslanika s.a.w.s., pa se sjeti Milostivog, i oči mu se orose suzama – neće doticati džehennemska vatra.“

Abdullah b. Abbas r.a., je rekao: „Druženje sa čovjekom koji je sljedbenik sunneta Muhammeda s.a.w.s. – približiće te sunnetu, i udaljiti od izmišljenih stvari i novotarija.“

Imam Evza'i rhm., je rekao: „Strpi se na sunnetu Muhammeda s.a.w.s.. Zastani onamo gdje su prvi muslimani zastajali. Govori onako kako su prvi muslimani govorili, i ustegni se od onoga od čega su se prvi muslimani ustezali. Drži se staze selefa – prvih generacija muslimana; biće ti dovoljno ono što je bilo dovoljno njima!“
Jesam li ja jedina ovdje kojoj je interesantno da poslanik ni u jednom, gore navedenom, hadisu nije spomenuo da se drzimo Kur'ana, i ako mu je Kur'an objavljen?
nasa

#202 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by nasa »

@kroskice da li ti prihvatas tumacenje Kur'ana,tesfir ili ne i zasto?
@miske i u Bibliji stoji da je istinita,nije to dokaz za Hadise,za Kur'an je druga prica on je sacuvan bez prenosenja i promjena
miskin

#203 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

Jesam li ja jedina ovdje kojoj je interesantno da poslanik ni u jednom, gore navedenom, hadisu nije spomenuo da se drzimo Kur'ana, i ako mu je Kur'an objavljen?
no comment
nasa

#204 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by nasa »

Kemal Malovčić wrote:žena ne može biti religiozna,
žao mi je
Ma nije ni @fata ,to nije problem dapace pozeljno je zeniti i udavati nevjernika za nevjernicu i obratno :lol:
miskin

#205 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

nasa wrote:@kroskice da li ti prihvatas tumacenje Kur'ana,tesfir ili ne i zasto?
@miske i u Bibliji stoji da je istinita,nije to dokaz za Hadise,za Kur'an je druga prica on je sacuvan bez prenosenja i promjena
dragi Allahu ti si Kadar sto bi rekle stare nane, sta reci vise u tom istom Kur'anu stoji da se okorava poslaniku isto kao i Allahu, i stoji sto vam zabrani poslanik kao da je zabranio i Allah
Kroksica

#206 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Kroksica »

miskin wrote:
Jao ti poredjenja, brate mili! Kur'an za mene nije knjiga, da se razumijemo. Ti poredis Kur'an sa udzbenikom historije. Vjerujem ja historijskim knjigama ali mi nisu vjerski autoritet. Tebi jesu. Jer hadisi nisu nista drugo do historijsko stivo, izmanipulisano do besvijesti da bi se danas svijet mogao smijati Muslimanima i Islamu. Zasto ne vjerujes u Novi zavjet? To su ti Isaovi hadisi. Isto tako Tora. U cemu je problem sa tim knjigama. Nastale su istom metodom ko i hadisi, pa te ne vidjoh da se ovuda krstis i uvijas solufe. Da napomene da obe knjige za sebe "tvrde" da su u najmanju ruku bozanski inspirisane.
volio bih te upoznati, da vidim kakva se osoba krije ispo nicka @kroksica, u novi zavjet ne vjerujem zato sot je u serijatskim textovima Kur'anu i hadisu doslo da su iskrivljeni

@nasa evo nesto za tebe nisam ni ja gledao sad naleti na ovo http://www.youtube.com/watch?v=G5iDZixN ... ture=share
Ne znam sto ces me upoznavat kad ti na forumu tlak dizem, zamisli sta bi ti radila uzivo. Pobili bi se u neka doba. :lol: :lol:

Neces mi vjerovati, ali mnogi hadisi vise naginju Starom i Novom Zavjetu nego Kur'anu, za to ne vidim razloga zasto ne bi i njih prihvatio kao autoritet.
fatamorgana

#207 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
Kemal Malovčić wrote:žena ne može biti religiozna,
žao mi je
Ma nije ni @fata ,to nije problem dapace pozeljno je zeniti i udavati nevjernika za nevjernicu i obratno :lol:
ja bi' htjela al' ne mogu, :lol:
nasa

#208 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by nasa »

miskin wrote:
nasa wrote:@kroskice da li ti prihvatas tumacenje Kur'ana,tesfir ili ne i zasto?
dragi Allahu ti si Kadar sto bi rekle stare nane, sta reci vise u tom istom Kur'anu stoji da se okorava poslaniku isto kao i Allahu, i stoji sto vam zabrani poslanik kao da je zabranio i Allah
Znam,ja vjerujem da je vecina Hadisa OK ali ne mogu tvrditi kao za Kur'an jer su Hadisi zapisani puno kasnije sl.kao Biblija,tako da je prednost uvijek na strani Kur'ana
miskin

#209 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

Ne znam sto ces me upoznavat kad ti na forumu tlak dizem, zamisli sta bi ti radila uzivo. Pobili bi se u neka doba. :lol: :lol:
Neces mi vjerovati, ali mnogi hadisi vise naginju Starom i Novom Zavjetu nego Kur'anu, za to ne vidim razloga zasto ne bi i njih prihvatio kao autoritet.
odakle sad ovo daj mi jedan hadis koji naginje zavjetu na koji način

ja volim za sebe reci da sam stalozen insan, nisam nikad zenu jos udario u svome zivotu
fatamorgana

#210 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by fatamorgana »

Ko se tuče taj se voli, :wink:
Kroksica

#211 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Kroksica »

Prihvatam tefsir koji tumaci Kur'an Kur'anom. Tefsir koji tumaci Kur'an hadisom...mislim da znas odgovor. :D
miskin

#212 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

Znam,ja vjerujem da je vecina Hadisa OK ali ne mogu tvrditi kao za Kur'an jer su Hadisi zapisani puno kasnije sl.kao Biblija,tako da je prednost uvijek na strani Kur'ana
vecina hadisa i ta druga manjina zna se koji su to hadisi sahih koji daif, koj hasen, merfu ,... niko ne spori prednost Kur'ana, ali kada bi isli tom logikom molgi bu sumnjati u sve i svasta pa i da su ashabi ubacili ajet da se Allah cuvati Kur'an
fatamorgana

#214 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
Prihvatam tefsir koji tumaci Kur'an Kur'anom. Tefsir koji tumaci Kur'an hadisom...mislim da znas odgovor. :D
Kroksice, ako 'vako nastaviš neš' se nikad udat, :wink:
miskin

#215 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

11. Među vama je bilo onih koji su iznosili potvoru.* Vi ne smatrajte to nekim zlom po vas; ne, to je dobro po vas. Svaki od njih biće kažnjen prema grijehu koji je zaslužio, a onoga od njih koji je to najviše činio čeka patnja velika.
12. Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: “Ovo je očita potvora!”
13. Zašto nisu četvoricu svjedoka doveli? A pošto svjedoke nisu doveli, oni su onda kod Allaha lažljivci.
14. A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i na ovome i na onome svijetu, već bi vas stigla teška kazna zbog onoga u što ste se upustili
15. kad ste to jezicima svojim prepričavati stali i kad ste na sva usta govorili ono o čemu niste ništa znali, a vi ste to sitnicom smatrali, ali je ono Allahu krupno.
16. Zašto niste, čim ste to čuli, rekli: “Ne dolikuje nam da o tome govorimo, hvaljen neka si Ti! To je velika potvora!”
17. Allah vam naređuje da više nikad tako nešto ne ponovite, ako ste vjernici,
kroksice tumacenje ovih gore ajet ana koga se odnose
miskin

#216 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

fatamorgana wrote:Ko se tuče taj se voli, :wink:
uvijek bilo
Kemal Malovčić

#217 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Kemal Malovčić »

BILI STE REGA MOMAK
SASTE MUSLIMAN
KRATIM TOLE POVOLJNO!!!
Kemal Malovčić

#218 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Kemal Malovčić »

fatamorgana wrote:
Kroksica wrote:
kako neće
da ona samo hoće
uzo bi nju tobdžija
da mu bude druga žena
od ne znam koliko mogućih
miskin

#219 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

I am waiting na tefsir ajeta na koga se odnose
Kroksica

#220 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Kroksica »

miskin wrote:

ja volim za sebe reci da sam stalozen insan, nisam nikad zenu jos udario u svome zivotu
- kamenovanje za preljubu
- ubijanje ljudi za napustanje Islama
- Isaov drugi dolazak i Dedzal

Ima jos ali ovo mi sad pade na pamet.
Kroksica

#221 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Kroksica wrote:
Meni je brate i 'vako fino. :D
nasa

#222 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by nasa »

Kroksica wrote:
miskin wrote:

Dobre su vam teme,kasno ali sutra i ja dodam koju pametnu,ako Bog da.....
zaboravila si Adema i Havu i to naginje.....
Last edited by nasa on 15/10/2012 02:01, edited 1 time in total.
Kroksica

#223 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Kroksica »

miskin wrote:
11. Među vama je bilo onih koji su iznosili potvoru.* Vi ne smatrajte to nekim zlom po vas; ne, to je dobro po vas. Svaki od njih biće kažnjen prema grijehu koji je zaslužio, a onoga od njih koji je to najviše činio čeka patnja velika.
12. Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: “Ovo je očita potvora!”
13. Zašto nisu četvoricu svjedoka doveli? A pošto svjedoke nisu doveli, oni su onda kod Allaha lažljivci.
14. A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i na ovome i na onome svijetu, već bi vas stigla teška kazna zbog onoga u što ste se upustili
15. kad ste to jezicima svojim prepričavati stali i kad ste na sva usta govorili ono o čemu niste ništa znali, a vi ste to sitnicom smatrali, ali je ono Allahu krupno.
16. Zašto niste, čim ste to čuli, rekli: “Ne dolikuje nam da o tome govorimo, hvaljen neka si Ti! To je velika potvora!”
17. Allah vam naređuje da više nikad tako nešto ne ponovite, ako ste vjernici,
kroksice tumacenje ovih gore ajet ana koga se odnose
Koja je ovo sura? Ne mogu ti ja dat odgovor ko s nokta, moram to lijepo procitati, skontati i onda ti reci. Da ne bi bilo zabune.
miskin

#224 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

o Isaovom povratku imas ajet u KUR'ANU malo ga potrazi ako ne budes mogla dat cu ti ga ja, zar nije i namaz obiljezlje proslih ummeta, zar nije i post obiljezlje citas li Kur'an
miskin

#225 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

Koja je ovo sura? Ne mogu ti ja dat odgovor ko s nokta, moram to lijepo procitati, skontati i onda ti reci. Da ne bi bilo zabune.
sura Nur od 24 ajeta pa dalje
Post Reply