Zapusavanje usta kroz ispraznu pricu o tolerancijiIn love with Bosnia wrote:ne zameri, tebi zapravo nije jasno da si i sam jedan od onih koji narod trpa u torove, samo što se tvoji torovi razlikuju od drugih i prihvatlivi su ti jer su tvoji (ni torovi ne moraju biti nužno nacionalni). ako shvatiš da nezameranje treba da zameniš tolerancijom možda će ti biti jasan i razlog zbog čega mi možda trebalo da se postidiš.Hajlac wrote:
Zasto bi me bilo sramotakad je grad i takoreci milje kojem pripadam Sarajevo a narod Bosanski !
Sramota me samo u sta se pretvorio moj grad i sto na sva zvona ljudima u lice ne govorim istinu o tome sta sam ja licno prezivio kroz prizmu ljudske gluposti podjela na torove i psihloloskog silovanja nametanjem identiteta na osnovu imena i prezimena![]()
Glasnije ne dizem glas jer sam predugo bio tlacen tokom formativnih godina, sto je ostavilo neizbrisive psiholoske posljedice na karakter i samopouzdanje pa zato najcesce idem linijom manjeg otpora - nezamjeranjem![]()
Dosta ba vise trpanja u torove obicnih klero-nacionalizmom neopterecenih ljudi. Ostavite nas na miru vise.
I treba biti sram sve one koji od kraja 80ih nisu dizali glas protiv namjernog stvaranja podjela medju obicnim ljudima.
U mojoj porodici uvijek smo se izjasnjavali kao Jugosloveni a kasnije Bosanci; uvijek prezirali etiketiranje i stvaranje mitova o etnickim identitetima, prezirali novopecene pomodne vjernike, ukazivali na primitivizam, nikad glasali za klero-nacionaliste SDA SDS niti HDZ, gradjane Srbije zvali Srbijancima a ne Srbima(cisto dajem primjer anti-torovskog razmisljanja)...
Jadna je ova zemlja gdje se 95% prvo izjasnjava kao pripadnik nekog od tri klana a tek onda (ako i tada) Bosancem ili Hercegovcem
Ne mozes ti meni nametati misljenje - ja odbijam podjelu ljudi na imaginarne grupe zvane nacionalna pripadnost jer takvo rezonovanje aminuje sva nastojanja u zadnjih 100-tinjak godina pa i duze da se ljude dijeli po imenima i pripadnosti odredjenoj vjeri.
Ja ljude dijelim priparno po tome kakvi su kakve stavove imaju sta (ne)cine u svojim zivotima a onda po regionalnoj osnovi.
Npr. Posavcima su po kulturi i obicajima sigurno slicniji Slavonci i Vojvodjani od Hercegovaca(krs) ili Bosanaca iz planinskih predjela gdje i sebe svrstavam.
Opet Hercegovcima su puno 'blize' Crnogorci i Licani nego Posavci ili Bosanci iz planinskih predjela.
To se vidi kroz nosnje, obicaje, specificne naglaske itd.
Ali zadojenima je bitniji nekakav nacionalni(da ne kazem nacionalisticki) identitet u homogenizaciji kako mrznje, otudjivanja tako i nekakve kolektivne krivice. -smajli koji povraca-
Zadnji put kad su ljudi s prostora Bosne i Hercegovine bili jedinstveni i ujedinjeni(dovoljna je cinjenica da su banovi vodili osvajacke pohode na teritorije susjednih naroda) jeste period prije okupacije od strane Otomanske imperije.
Prve podjele su pocele socijalno-ekonomskim razgranicavanjem izmedju onih koji su prihvatili Imperiju i zvanicnu religiju i onih koji su pokusavali ocuvati svoj identitet. Uvodjeni porezi, ogranicavana prava na imovinu itd...
Sve kasnije mitologije i poticanje na mrznju su vukle korijen iz podsjecanja na te podjele tj. tlacenje.
I kako da se Jugoslavija odrzi u jednoj takvoj klimi, pogotovo nakon svega ucinjenog od vremena raspada Otomanske imperije. Jedni su se lafo svetili 'turcima' (a nidje turaka - otisli davno), drugi su htjeli samostalnost i parce tudje zemlje(Hercegovine), treci uspavani - samo da ne moraju sami vladati svojim zivotima i kreirati svoju sudbinu jer zaboga - sudbina se ne moze promijeniti, samo joj se prilagoditi i pognuti ledja...
Onda do WWII sporadicno se vrsili zlocini (vecinom od strane srbijanske zandarmerije) pa u WWII procvjeta ustaski fasizam kao metod eto odbrane od Srbije a i metod za homogenizaciju svih katolika u jednu drzavu (NDH-Hrvatska).
U WWII cetnici harali po Bosni manijakalno ubijajuci i muslimane i katolike (kako su ih oni dijelili), katolici se priklonili ustasama/fasistima pa se poceli svetiti bosanskim i hrvatskim pravoslavcima. Utom se uzdigose Mladi muslimani kreiravsi pakt s ustasama kako bi se odbranili od monstruma cetnika koji su se znali i u Partizane infiltrirati pa vrsiti zlocine u Bosni i Hercegovini. Odatle i mrznja prema Partizanima u ovom paktu kojeg danas zovemo Federacija.
Spirala mrznje i medjusobnih razracunavanja svojstvena nama Balkancima