Šta bi uradili sa 5000 KM?
Moderator: anex
- čaika
#201 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Proizvodnja krem-bananica je nerealna i glupa ideja. Sigurno se ne mogu proizvoditi sa jednom mašinom, a u većim marketima možeš kupiti 6 ili čak i 7 komada za 1 KM. Pa ako ima neko da može konkurisati takvoj ponudi, i tu zaraditi, sa samo 5000 KM startnog novca, mora biti jako talentovan za biznis.
-
talić
#202 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Samo jedna napomena.
Sa malo novca ne možeš započeti serijsku proizvodnju, proizvodnju za široke mase ( sirotinju) jer to rade velike kompanije koje pokrivaju tržišta većeg broja zemalja.
Sa malo kapitala možeš započeti pojedinačnu proizvodnju ( proizvodnju za bogate ) ali kvalitet i dizajn moraju odgovarati standardima bogatih.
Sa malo novca ne možeš započeti serijsku proizvodnju, proizvodnju za široke mase ( sirotinju) jer to rade velike kompanije koje pokrivaju tržišta većeg broja zemalja.
Sa malo kapitala možeš započeti pojedinačnu proizvodnju ( proizvodnju za bogate ) ali kvalitet i dizajn moraju odgovarati standardima bogatih.
-
leo_
#203 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Cuvaj, ako ti ko ukrade auto, da imas platiti.Gavaz wrote:Imate 5000 KM, nezaposlen. Da li probati sa otvaranjem nekog biznisa ili nešto drugo? Dajte mi neke pametne prijedloge molim vas!
- Mahalac
#204 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
S 5000 mozes zivjeti 5 mjeseci ili mozda potplatiti nekoga da ti sredi nekakav posao.
...i tu se vise nema sta dodati ni oduzeti.
-
leo_
#205 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Apsolutno se slazem. Ne moRes prodati nekom nesto, ako taj neko nema para. "Da je citav svijet jednu marku, ako je nemas..." i tuJ sad stavimo tacku.Mahalac wrote:S 5000 mozes zivjeti 5 mjeseci ili mozda potplatiti nekoga da ti sredi nekakav posao.
-
Eborg
- dingosp0
#207 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
"nekoga"Mahalac wrote:S 5000 mozes zivjeti 5 mjeseci ili mozda potplatiti nekoga da ti sredi nekakav posao.
koga? to ptice znaju....
- fole13
#208 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
E to ti je druze isto kao da trazis profitabilan proizvod koji bi mogao tusit u BiHdingosp0 wrote:"nekoga"Mahalac wrote:S 5000 mozes zivjeti 5 mjeseci ili mozda potplatiti nekoga da ti sredi nekakav posao.
koga? to ptice znaju....
-
zilla_
#209 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
To je taj biznis - fabrika za proizvodnju ništa
http://youtu.be/jmlJ9uf9NXs
Legende, imali su odgovor na sve
http://youtu.be/jmlJ9uf9NXs
Legende, imali su odgovor na sve
- zahvalan
#210 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Tacno sam znao da ce se javiti ovi kriticari, nema uspjeha bez rada (mislim na pravi rad). Poznajem ljude koji su po cijeli dan prodavali na Pijaci sada imaju par zlatara.
Bosnjak hoce preko noci da se obogati e pa ne moze ne ide to tako.....
Bosnjak hoce preko noci da se obogati e pa ne moze ne ide to tako.....
-
Leky_belive
#211 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Dobar prijedlog! Uvijek ima prilike da se iskoristi negdje na dobrom prostoru, al s obzirom na mogucnosti..kod nas!illuminated wrote:ideja: Samousluzna pekara. Nije ideja od 5000KM...ali je bitno drugaciji koncept od nasih pekara.
Mozda neko ko ovo cita traga za idejama......
Postaviti negdje blizu skole. Kupci samo uzimaju (u rukavicama ili lopaticama) ona sta vole. Ima kolaca, sendvica i raznih peciva.. Na slici je i jedna verzija sa automatom na kafu...kad prodjete sve...na kraju vas ceka teta na kasi.
Dodatne radnice u prodaji su nepotrebne.
Svaka cast, svki prijedlog je na mjestu, samo treba prionuti poslu.
By the way, moj bivsi je poceo sa pokretanjem flasiranih koktela, al naisao je na otpor..znate vec koga....kod nas nista bez podmicivanja!
Lijep pozdrav
- illuminated
#212 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
evo jos jedan dodatak na to.Leky_belive wrote:Dobar prijedlog! Uvijek ima prilike da se iskoristi negdje na dobrom prostoru, al s obzirom na mogucnosti..kod nas!illuminated wrote:ideja: Samousluzna pekara. Nije ideja od 5000KM...ali je bitno drugaciji koncept od nasih pekara.
Mozda neko ko ovo cita traga za idejama......
Postaviti negdje blizu skole. Kupci samo uzimaju (u rukavicama ili lopaticama) ona sta vole. Ima kolaca, sendvica i raznih peciva.. Na slici je i jedna verzija sa automatom na kafu...kad prodjete sve...na kraju vas ceka teta na kasi.
Dodatne radnice u prodaji su nepotrebne.
Svaka cast, svki prijedlog je na mjestu, samo treba prionuti poslu.
By the way, moj bivsi je poceo sa pokretanjem flasiranih koktela, al naisao je na otpor..znate vec koga....kod nas nista bez podmicivanja!
Lijep pozdrav![]()
ko je izasao van BiH zna kakav se hljeb pravi po recimo Francuskoj i NJemackoj. Treba naci negdje, ako treba uvesti iz vana covjeka koji je strucnjak za to da napravi bar 10-15 vrsta hljeba +
majstora za kolace, mada se za kolace moze i kod nas naci. Ako treba platiti seminare vani.
Nase pekare,cast izuzecima nemaju veze s vezom.
+ ova ideja. To je to.Ima pola grada da dolazi tu hljeb.
Ja bih kupio mlin za zito. Psenica je 45KM/100kg. Tu si u velikoj prednosti odmah u odnosu na ostale.....koji placaju brasno skoro 1KM/kg....
To nije neka ogromna investicija...
PS
ne zelim stvarno nikoga da omavalovazam, ali odredjeni ljudi drze slasticarne i pekare a nikad kolaca nisu u zivotu vidjeli. Bio sam dozivio da su u krempitu zakuhali pola smjese od petit keksa..
Zato i stavljam ovu ideju. Nije previse skupa...novi je koncept, i ime neke vazne strateske prednosti ako se proizvodi vlastito brasno...jos ako se stave sendvici, kolaci..i sve to stoji negdje blizu skole...uuuuuuuuuuu....
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#213 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
kupi skelu pa je iznajmljuj
-
juzna_strana
#214 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Za taj novac se moze i solidan web portal(ili web shop) napraviti,a ideja je milion.
Ja sam nedavno s prijateljima pokrenuo jedan,nije neka pljacka ali se nadam da ce vremenom donositi profit.
Ne trazi velike resurse i 'uvalu' pa i ako ne uspije nije kraj svijeta..
Ja sam nedavno s prijateljima pokrenuo jedan,nije neka pljacka ali se nadam da ce vremenom donositi profit.
- fole13
#215 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Black swan wrote:kupi skelu pa je iznajmljuj
To ne bi bilo lose, ali kako osigurati da ti neko istu vrati? Nas narod je poznat po tome da hoce prevarit. Npr moj haver je iznajmljivao Ps3, pa mu je dosao vatale uzeo plejku platio uredno i arrivederci, nikad ni plejke ni onoga lika sto je iznajmi. E sad kome se zalit Hagu, muriji kome? E sad jedino kad bi neke ugovore potpisivao, ili nesto slicno onda bi bilo ok ali i tad moras strahovati jer nas narod je svojeglav
Edit: mozda licnu kartu oduzet ili nesto slicno? Dvije slike i rodni list
Last edited by fole13 on 05/08/2012 23:53, edited 1 time in total.
-
talić
#216 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
razmišljao sam i ja o rentanju mašina od sitnog alata do komresora i većih radnih mašina. Znam da to dobro frcera u Njemačkoj ali kao što kažeš kome kod nas povjeriti mašinu od par hiljada maraka. Radnici koje upošljavaju firme nisu kvalifikovani za posao koji rade i mašine bi crkavale u kratkom roku. O ljudima koji su u finansijskim problemima i koji bi ostavili ličnu kartu i odnijeli mašinu da je unovče da i ne pričamo.fole13 wrote:Black swan wrote:kupi skelu pa je iznajmljuj
To ne bi bilo lose, ali kako osigurati da ti neko istu vrati? Nas narod je poznat po tome da hoce prevarit. Npr moj haver je iznajmljivao Ps3, pa mu je doaso vatale uzeo plejku platio uredno i arrivederci, nikad ni plejke ni onoga lika sto je iznajmi. E sad kome se zalit Hagu, muriji kome? E sad jedino kad bi neke ugovore potpisivao, ili nesto slicno onda bi bilo ok ali i tad moras strahovati jer nas narod je svojeglavBez da se uvrijedis ja razmisljam onako naglas, mozda se ovo i nekako moze izregulisati ali kako? Ja jesam malo pesimistican, ali kako da ne budem kad gdje god se okrenes lopovluk.
Što se skela tiče nije loša ideja ali za 5.000 KM ne bi mogao kupiti ni polovnu skelu za jednu stranu kuće, bez 1.000 m2 skele ne vrijedi ulaziti u taj posao a to je minimalno 50.000 KM.
Last edited by talić on 06/08/2012 00:10, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#217 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
i čime sa bavite, možel adresajuzna_strana wrote:Za taj novac se moze i solidan web portal(ili web shop) napraviti,a ideja je milion.
-
juzna_strana
#218 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Moze naravno,ako nije u skladu s pravilima foruma neka je moderatori ukinu.Ellinor wrote:i čime sa bavite, možel adresajuzna_strana wrote:Za taj novac se moze i solidan web portal(ili web shop) napraviti,a ideja je milion.
mojkatalog ba ,nabacili smo vecinu akcijskih kataloga na jedno mjesto
tako da ih kupci mogu jednostavno pregledati.
- ExNihilo
#219 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
nije loša ideja, imal zarade ?
- abdic88
#220 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ne znam jel se može napravit online videoteka filmova (legalna) i rentat jeftino filmove za gledanje a da bude isplativo?
-
juzna_strana
#221 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Kao sto sam i ranije napisao,nije neka cifra ali ocekujem da u buducnosti bude bolje.Ellinor wrote:nije loša ideja, imal zarade ?
Internet biznis je super stvar jer ne zahtijeva resurse kao standardni biznis(prostor,roba i sl.),ali i
zarada je proporcionalna tome. Naravno govorim o kvalitetnim idejama.
Ti ukoliko imas ideju i zelju nemoj odustajati,granica je odredjena tvojim stavom i voljom.
Ukoliko ti bude trebala bilo kakva informacija sibni pp,rado cu ti prenijeti svoja iskustva u pokretanju site-a.
-
juzna_strana
#222 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ja ne poznajem tu materiju ali djeluje mi ok,nadam se da ce ti neko dati pravu informaciju.abdic88 wrote:Ne znam jel se može napravit online videoteka filmova (legalna) i rentat jeftino filmove za gledanje a da bude isplativo?
- ExNihilo
#223 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Hvalajuzna_strana wrote:Kao sto sam i ranije napisao,nije neka cifra ali ocekujem da u buducnosti bude bolje.Ellinor wrote:nije loša ideja, imal zarade ?
Internet biznis je super stvar jer ne zahtijeva resurse kao standardni biznis(prostor,roba i sl.),ali i
zarada je proporcionalna tome. Naravno govorim o kvalitetnim idejama.
Ti ukoliko imas ideju i zelju nemoj odustajati,granica je odredjena tvojim stavom i voljom.
Ukoliko ti bude trebala bilo kakva informacija sibni pp,rado cu ti prenijeti svoja iskustva u pokretanju site-a.
Imam neku ideju, pa će mi dobro doći svaki savjet
-
blesava
#224 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Šta bih uradila sa 5000 KM...pa posudila jos 5 i platila posao u bh telecomu ili nekoj drugoj drzavnoj firmi.
-
juzna_strana
#225 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Malo je cener i za KJKP Rad a kamoli za BH Telecomblesava wrote:Šta bih uradila sa 5000 KM...pa posudila jos 5 i platila posao u bh telecomu ili nekoj drugoj drzavnoj firmi.