Automatski mjenjač - savjeti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
B6Redhell

#201 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by B6Redhell »

jefferson wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
jefferson wrote: SDI kao i TDI G4 a i poslije imaju problem sa poddimenzioniranim zadnjim kocnicama. Npr. verzije sa zadnjim diskovima imaju plocice koje su se koristile na Golfu II GTI (ista plocica se koristi npr. na Passatu B5). To opterecuje prednje kocnice a zdanje plocice se trose ko lude jer Golf II GTI je daleko laske auto od G4 a pogotovo passata. Ko ti kaze da nije zamjenio zadnje plocice dva puta dok prednje mejnja jednom, taj laze. To vodi ka preopterecenosti prednji diskova, i ako dskovi nemaju dovoljan % karbona u sebi, dolazi do prevelikog termickog opterecenja i onda je dovoljna jedna dublja bara da dodje do nagle promjene temperature i disk je gotov.
opet lupetanja i neke teorije relativiteta??
prednje kocnice koce recimo 70%, zadnje 30% bas su poddimenzionisane i bas ce se prije potrosit zadnje plocice pravo..kako koci gnojf Ćetri s dobosima? i octavia 1? jel to poddimenzionisano? ja sam cuo da ljudi mijenjaju po 3 seta pakni dok jednom prednje plocice.. :roll: :roll: :roll:
zadnje plocice na pasatima i golfovima cetvorkama se trose zbog govnjivih klijesta koja zaribaju poslije 5 godina,jer ih nisu nikad rijesili od doba golfa dvice.uz to dodaj vlasnike smecare koji ne mijenjaju plocice dok ne dodju do zeljeza,jer je trosak.u tom momentu je klip izvucen skroz i zastitna gumica je vise izlozena vanjskom uticaju...prije puca i prije klip hrdja i dolazi do blokade to jest ne mogucnosti vracanja klipa pri otpustanju pedale.zbog toga dolazi do prekomjernog trosenja zadnjih plocica na pomenutim vozilima.takodjer cu spomeniti i osovinicu koja je spojena na sajlu rucne i koja takodjer zariba i isto tako dolazi do prijevremenog trosenja plocica.reparirao sam stotine klijesta na tim vau vau govnima i ne pisem napamet.pozz i hvala na citanju.
To je bilo na PAssatu B5.5, Octavia A5, VW Tiguan, VW CC. Sva ta auta imaju poddimenzionisane zadnje kocnice radi ustede na materijalu. Te plocice idu kod VW-a na sve na sto mogu staviti, a stavili bi haman i na S8 ako bi nekako moglo. Uopste ne sporim ovo sto pises, ali dio problema je dimenzija zadnjih kocnica. Ja sam uvijek mjenjao plocice kada dodju do nekih 20% debljine, ali dzaba, zadnje se trose daleko brze kako god. 70:30 raspodjela je na svim autima, ali na mnogima takav problem ne postoji. Taj problem sa kljestima koj spominjes je upravo od toga sto se pokusalo koristiti ista kljesta na brdo auta, od 1100kg do 1700kg tezine. Evo sad na Tiguanu Akebono keramicke plocice nazad koje traju neuporedivo duze od vau vau, ali dzaba. Ne moze baja prije teleta kada kupis plocice na kojima pise Golf II GTI i Tiguan 4 motion sa 1600kg tezine.
Na kraju vau vau je ponudio u SAD Jettu sa dobosima i haman im najbolje idu prednje plocice kada je u pitanju prodaja rezervnih djelova. Sto se tice teorije relativiteta, nikad fiziku i matematiku nisam smatrao teorijom. 2+2 ne moze biti 5 ni 3, i raspodjela kocione sile 70:30 je manje vise na svim autima kao sto reko, +- nekoliko % zavisno od raspodjele tezine. Medjutim kada postavis plocicu koja je zamisljena za auto od 950kg na auto od 1200,1300,1400,1500 ili 1600kg, prednje plocice ce biti vise opterecene a zadnje ce se trositi daleko brze, rastavio ti i sastavio stotine kljesta ili ne.
Na B5.5 sam minimalno mjenjao dva puta zadnje plocice na jednu izmjenu prednjih. Sve u dure sa kljestima
Ta teorija o 70% prednjem i 30% zadnjem kocenju pada u vodu, to je nekad kod doboša bilo. Novije generacije neke imaju cak 50-50 kocenje
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#202 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by bitanga_sa_otesa »

B6Redhell wrote: Ta teorija o 70% prednjem i 30% zadnjem kocenju pada u vodu, to je nekad kod doboša bilo. Novije generacije neke imaju cak 50-50 kocenje
bas smo o novim autima pisali golf 4 ?passat 5 ? :zid: :zid:
jefferson

#203 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by jefferson »

Ta teorija o 70% prednjem i 30% zadnjem kocenju pada u vodu, to je nekad kod doboša bilo. Novije generacije neke imaju cak 50-50 kocenje
Nista, nastimaj kocnice 50/50 (znaci disk i plocice su iste velicine, koje niti jedno auto ima) i javi nam kako ta teorija 50/50 funkcionise po mokrom, ako prezivis naravno.
amar1994

#204 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol:

Cuj 50/50 kocenje , pa nije rally ili takmicarski auto pa da podesavaju kocnice za understeer ili oversteer pri kocenju i ulasku u krivinu :-) :D

Bitango , meni ces podesiti na 30/70 da driftam :P :lol: :lol:
B6Redhell

#205 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by B6Redhell »

jefferson wrote:
Nista, nastimaj kocnice 50/50 (znaci disk i plocice su iste velicine, koje niti jedno auto ima) i javi nam kako ta teorija 50/50 funkcionise po mokrom, ako prezivis naravno.
Ti imas sanse da pogledas one dodge charger police interceptors, R/T, srt pogledaj njihove prednje i zadnje kocnice koji rotori su isto vented. pogledaj velicinu, razlika je minimalna sto se tice velicine diska..
jefferson

#206 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by jefferson »

B6Redhell wrote:
jefferson wrote:
Ti imas sanse da pogledas one dodge charger police interceptors, R/T, srt pogledaj njihove prednje i zadnje kocnice koji rotori su isto vented. pogledaj velicinu, razlika je minimalna sto se tice velicine diska..
Policijski Dodge Charger 5.7 HEMI:
Prednji disk: 345mm
Zadnji disk: 320mm

Znaci ti bi na auto koji ima raspored tezine oko 55:45% stavio kocnice 50/50%?
Kod mene auto ima raspored 51/49, pa je prednji disk 348/30mm a zadnji 320/20mm. Razlika u velicini plocice je jos veca, gdje prednja plocica ima sigurno 50% vise frikcione povrsine. Medjutim primjer ti je pogresan. To je auto sa zadnjom vucom i kocnice nazad su normalno vece nego npr. na VW Passatu jer je i raspored tezine drugaciji.
Ti si svjestan da kada bi imao 50/50% raspored kocione snage da bi te po skliskoj podlozi zadnji kraj pretekao?
Imas na Google EBC proizvodjac kocionih sistema daje dijagram kada se pravi poboljsanje kocionih sistema koje plocice idu naprije a koje nazad. Ja sam an proslom autu imao EBC Red Stuff jedno vrijeme, To je plocica visokih performansi od keramike i kevlar. Poslije toga imao EBC Yellow Stuff plocica za stazu i normalnu primjenu. Kada dobijes plocice dobijes i dijagram da ako npr. kombinujes razlicite tipove plocica, agresivnija plocica uvijek ide naprijed. Na BMW npr. prednje i zadnje plocice su od razlicitih materijala upravo radi odziva gdje prednja osovina uvijek mora imati bolji odziv i jaci momenat kocenja. Ince bi zavrsio u jarku.
B6Redhell

#207 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by B6Redhell »

ja sam pogresio sto napisah neki cak koce 50-50 svi odmah bukvalno uskacu I samo to ste vidjeli u mom postu. samo kazem da novija auta I tehnologija koriste vise zadnje kocnice nego prijasnje generacije. ja sam imo noviju hondu akord I vw mk5 platofrmu auta gdje su zadnje pakne mijenjane prije prednjih.
jefferson

#208 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by jefferson »

B6Redhell wrote:ja sam pogresio sto napisah neki cak koce 50-50 svi odmah bukvalno uskacu I samo to ste vidjeli u mom postu. samo kazem da novija auta I tehnologija koriste vise zadnje kocnice nego prijasnje generacije. ja sam imo noviju hondu akord I vw mk5 platofrmu auta gdje su zadnje pakne mijenjane prije prednjih.
Kod novijih aut se vise paznje poklanja i rasporedu tezine auta. Sto se tice VW-a problem (osim onoga sto je bitanga pricao o klipovima i gumicama, sto jeste problem. Doduse pucanje gumica zbog nemjenjanja plocica na vrijeme je generalno problem na svim autima) sa zadnjim diskovima je previse mala frikciona povrsina za odredjena auta. Ta plocica sto je Golf V koristi je bila koristena i na Golfu II GTI. Naravno da ce se brze trositi kada je auto dosta teze i ta osovina je daleko teza od one na Golfu II. Sad mozes misliti kao se to trosi na Tiguanu koji je u verziji koju ja imam prazan 1632kg. Medjutim razlika izmedju velicine prednjih i zadnjih plocica je ogromna na Glfu V ili Tiguanu, i nema sanse da je raspored kocenja 60/40 a ne 50/50. Jednostavno plocice nisu nazad dovoljno velike.
Taj problem je ocit kod ovih kompanija koje koriste djelove na manje vise svim modelima ne bil usparali para. Zadnje kocnice su manje, ali moras napraviti balans. VW koristi zadnje plocice na manje vise svim modelima, BMW npr ima razlicite plocice od modela do modela, i zato se trose manje vise isto kao i prednje.
amar1994

#209 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by amar1994 »

Koji su ti u VW smetljari , a naplati masno za kocnice iz 1985 :-) :-) :run:
Isto tako , necemo staviti komande na volanu u najjacem paketu opreme jer mi smo smetljari iz Wolfsburga i moze nam se :lol: :lol: , hebem ja budalu koja i nakon skandala kupi od njih , briga me je li najbolji u klasi i ima najvise prostora :-) :evil:

Daj ne poredi haha :lol: :lol: , bmw je ipak auto :thumbup: :run:

Mm kakvog sam maloprije vidio , e90 330xd karavan , ma nov :shock: i sto je najbitnije frajer vozi po ogranicenju , pusta pjesake i daje zmigavce
:) 8-)
jefferson

#210 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by jefferson »

amar1994 wrote:Koji su ti u VW smetljari , a naplati masno za kocnice iz 1985 :-) :-) :run:
Isto tako , necemo staviti komande na volanu u najjacem paketu opreme jer mi smo smetljari iz Wolfsburga i moze nam se :lol: :lol: , hebem ja budalu koja i nakon skandala kupi od njih , briga me je li najbolji u klasi i ima najvise prostora :-) :evil:

Mm kakvog sam maloprije vidio , e90 330xd karavan , ma nov :shock: i sto je najbitnije frajer vozi po ogranicenju , pusta pjesake i daje zmigavce
U odbranu VW-a, trebas da vidis kako se kocnice na Hondi Pilot od 1900kg trose. Razlog? Plocice sa Honde Accord koja ima jedno 500kg manje. Em plocice mjenjas svakih 30000km, ako uspijes toliko dobaciti, em diskovi ako se ne iskrive su totalno sjebani.
amar1994

#211 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
amar1994 wrote:Koji su ti u VW smetljari , a naplati masno za kocnice iz 1985 :-) :-) :run:

U odbranu VW-a, trebas da vidis kako se kocnice na Hondi Pilot od 1900kg trose. Razlog? Plocice sa Honde Accord koja ima jedno 500kg manje. Em plocice mjenjas svakih 30000km, ako uspijes toliko dobaciti, em diskovi ako se ne iskrive su totalno sjebani.
:thumbup:

Da budem iskren , meni je ta honda smece :D , ruzna kockasta i nikakva :D :D , hajd barem opreme daju :mrgreen: :run:

Meni je mjerilo za hondu , civic , accord , s2000 i nsx , ostalo je nako :) :thumbup:
Last edited by amar1994 on 02/05/2017 22:46, edited 1 time in total.
shiny

#212 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by shiny »

Ja sam nakon 8 ili 9 godina vožnje manuala prije mjesec počela vozikati automatik (nije moj, člana porodice), pa nakon početničkih strahova i kasnije uživanja u vožnji bez šaltanja došla do par priglupih pitanja koja ne znam koga da pitam. Google ima oprečne informacije.

Imala sam običaj prije stajanja na semaforu prešaltati u ler, sada N, pa kočiti. To iz naproste navike radim i sada. Jel tako treba? I jel se na semaforu drži u N ili se ostavi u D?

Ima i neke brzine, iako je automatic. Nešto rukom malo mrdneš lijevo-desno i ima 1,2,3,4... Vožnja u brzinama smanjuje potrošnju (drastično). Onda sam skontala da sam mijenja brzine nakon nekog vremena ili izbaci skroz. Kada da šaltam, na koliko obrtaja da šaltam? Ili da pustim njega da konta?

I ova opcija CRUISE. Super stvar na autoputu. Noge možeš kroz prozor, on sam vozi... ali, jel je moram isključiti prije kočenja i šta ako moram naglo kočiti? Hoću li šta shandriti?
mali_balon

#213 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by mali_balon »

shiny wrote:Ja sam nakon 8 ili 9 godina vožnje manuala prije mjesec počela vozikati automatik (nije moj, člana porodice), pa nakon početničkih strahova i kasnije uživanja u vožnji bez šaltanja došla do par priglupih pitanja koja ne znam koga da pitam. Google ima oprečne informacije.

Imala sam običaj prije stajanja na semaforu prešaltati u ler, sada N, pa kočiti. To iz naproste navike radim i sada. Jel tako treba? I jel se na semaforu drži u N ili se ostavi u D?

Ima i neke brzine, iako je automatic. Nešto rukom malo mrdneš lijevo-desno i ima 1,2,3,4... Vožnja u brzinama smanjuje potrošnju (drastično). Onda sam skontala da sam mijenja brzine nakon nekog vremena ili izbaci skroz. Kada da šaltam, na koliko obrtaja da šaltam? Ili da pustim njega da konta?

I ova opcija CRUISE. Super stvar na autoputu. Noge možeš kroz prozor, on sam vozi... ali, jel je moram isključiti prije kočenja i šta ako moram naglo kočiti? Hoću li šta shandriti?
Ostavi u D i ne sikiraj se zato i jeste automatik, naravno dok ti je u D i stojis na semaforu drzi kocnicu

Ima brzine ali ko ce se s tim zajebavat kad ti je vec automatik, ja sam jednom koristio "rucno" mjenjanje i to mercedesa G jer sam silazio niz jebeno zaledjeno brdo i ne prebacije sam....a kod obicnih auta nisam to nikad korisito, ne vidim svrhu...

Crusie kontrol se gasi cim zakocis...e sad kod nekih auta se odma ugasi tj ponisti a kod nekih se opet "vraca" na zadatu brzinu...uglavnom neces nista sjebat ako zakocis.....
amar1994

#214 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by amar1994 »

Joj , ma nece mu nista biti ako zakocis , samo se ponisti i vecina auta(barem na mom) ima resume dugme koje pritisnes da nastavi opet po zadanoj brzini . I jeste slazem se ,vrhunska stvar za autoput 8-) :thumbup:
dado_

#215 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by dado_ »

shiny wrote:Ja sam nakon 8 ili 9 godina vožnje manuala prije mjesec počela vozikati automatik (nije moj, člana porodice), pa nakon početničkih strahova i kasnije uživanja u vožnji bez šaltanja došla do par priglupih pitanja koja ne znam koga da pitam. Google ima oprečne informacije.

Ne prebacuj ga u N u voznji, kad stanes na semafor mozes a i ne moras.
@amar srebrni e91 330xd facelift? :)
shiny

#216 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by shiny »

mali_balon wrote:

Ostavi u D i ne sikiraj se zato i jeste automatik, naravno dok ti je u D i stojis na semaforu drzi kocnicu

Ima brzine ali ko ce se s tim zajebavat kad ti je vec automatik, ja sam jednom koristio "rucno" mjenjanje i to mercedesa G jer sam silazio niz jebeno zaledjeno brdo i ne prebacije sam....a kod obicnih auta nisam to nikad korisito, ne vidim svrhu...

Crusie kontrol se gasi cim zakocis...e sad kod nekih auta se odma ugasi tj ponisti a kod nekih se opet "vraca" na zadatu brzinu...uglavnom neces nista sjebat ako zakocis.....
Aa hvala na odgovoru!

Ma ne šaltam stalno, nego, kako da se izrazim... ispipavam teritoriju šta može, šta ne :D Mada gledam potrošnju, bez šaltanja troši 10l, sa šaltanjem tipa 8l... nije neka pljačka i ne sekiram se oko toga, nego, kao što gore rekoh, istražujem još.

Najgore mi je što sad kombinujem malo manual, malo njega, pa se pravo zaHebem. Da vidite kome neki dan, htjela da kočim, pa potražila lijevom nogom kvačilo i punom snagom po kočnici. Razgibala sve vratne pršljenove.

CRUISE je za guštanje, šteta pa nam ceste baš nisu naklonjene za tako nešto...
amar1994

#217 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by amar1994 »

dado_ wrote: @amar srebrni e91 330xd facelift? :)
joj ja sam slab sa tim bojama , neka je tamnija nijansa bila , nazad fini pravi auspuh sa dvije kromirae cijevi i mrezica u gepeku :)
bas me iznenadio u moru 316 , 318 i 320d modela i grobova , pravi benzdo :-D

inace mi je jedan od rijetkih modela kojeg mi nisu ogadili raznorazni kriminalcici , ublehasi i papci :D
Last edited by amar1994 on 02/05/2017 23:18, edited 2 times in total.
NediM17

#218 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by NediM17 »

Novi automatici sa duplim kvacilima su vrhunska stvar, ali ja sam privrzen rucnom, cisto zbog odrzavanja i pouzdanosti.
amar1994

#219 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:Novi automatici sa duplim kvacilima su vrhunska stvar, ali ja sam privrzen rucnom, cisto zbog odrzavanja i pouzdanosti.
ma jesu , al jednostavno me odvoji od auta :-D , evo stari napunio 55tu i nece automatik :D , istu pricu prica i kaze "meni nije voznja bez kvacila i saltanja" :D
dado_

#220 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by dado_ »

amar1994 wrote:
dado_ wrote: @amar srebrni e91 330xd facelift? :)
joj ja sam slab sa tim bojama , neka je tamnija nijansa bila , nazad fini pravi auspuh sa dvije kromirae cijevi i mrezica u gepeku :)
bas me iznenadio u moru 316 , 318 i 320d modela i grobova , pravi benzdo :-D

inace mi je jedan od rijetkih modela kojeg mi nisu ogadili raznorazni kriminalcici , ublehasi i papci :D
Drug se ponovio nedavno, stvarno ocuvan auto, al je srebrni... ljepota za vidjet a i vozit bgm, snage na pretek za tu karoseriju i nase ceste..
jefferson

#221 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by jefferson »

NediM17 wrote:Novi automatici sa duplim kvacilima su vrhunska stvar, ali ja sam privrzen rucnom, cisto zbog odrzavanja i pouzdanosti.
U sustini to nije automatik nego robotizirani rucni mjenjac.
Problem sa duplim kvacilom je sto kao i rucni mjenjac, ima vrlo skromne potencijale kada je u pitanju vuca, naspram automatika.
Npr. svi proizvodjaci koji nude mjenjace sa duplim kvacilom ponistavaju garanciju na njega ako kupac vuce prikolicu i slicno.
Takodje, u zadnje vrijeme cak i BMW govori da bi mogli da napuste razvoj mjenjaca sa duplim kvacilom jer su mjenjaci sa pretvaracem momenta (pravi automatici) postali toliko brzi, a manje kompleksni od duplog kvacila, da se vise uopste ne isplati razvijati mjenjace sa duplim kvacilom. Cak se prica da ce novi M3 koji ce biti baziran na G20 novoj trici biti u ponudi sa klasicnim rucnim i ZF automatikom sa 8 brzina, dok bi DCT ispao iz ponude.
NediM17

#222 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by NediM17 »

@Jeff,

znas li recimo konkretna vremena brzine saltanja dobro brze ruke, najbrzeg obicnog automatika (sa pretvaracem momenta) i DCT automatika?

Bas me zanima koliko je to u milisekundama.
jefferson

#223 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by jefferson »

NediM17 wrote:@Jeff,

znas li recimo konkretna vremena brzine saltanja dobro brze ruke, najbrzeg obicnog automatika (sa pretvaracem momenta) i DCT automatika?

Bas me zanima koliko je to u milisekundama.
Ne znam za ruke, Getragov DCT u BMW-u je 0.04sec, ZF PDK u Porscheu oko 0.04, Borg-Warner DSG u VW-u je 0.06, a ZF 8 klasicni automatik sa BMW programom (najbrzi automatik danas u ponudi) je oko 0.180 u F serijama BMW-a. Medjutim, izgleda da je BMW ponudio novi program za G serije sa brzom izmjenom. To su tako male razlike da je to skoro neprimjetno osim sto je sa duplim kvacilom malo grublji pa se to cini jos brze nego sto jeste. Naspram DSG-a kojeg sam ja imao u CC-u, ovaj ZF u BMW-u se cini podjednako brz, bar kad je osjecaj u pitanju.
Kada govorimo o rukama, svi modeli danas u BMW ponudi bar sa rucnim mjenjacem imaju sporije ubrzanje od ZF8, nisam siguran kako je sa drugim proizvodjacima.
hladan.preminger

#224 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by hladan.preminger »

Torque converter = Hidraulička spojnica (spojka) ili wandler kod majstora što rade švabe :D
commendatore

#225 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by commendatore »

shiny wrote:
mali_balon wrote:

Aa hvala na odgovoru!

Ma ne šaltam stalno, nego, kako da se izrazim... ispipavam teritoriju šta može, šta ne :D Mada gledam potrošnju, bez šaltanja troši 10l, sa šaltanjem tipa 8l... nije neka pljačka i ne sekiram se oko toga, nego, kao što gore rekoh, istražujem još.

Najgore mi je što sad kombinujem malo manual, malo njega, pa se pravo zaHebem. Da vidite kome neki dan, htjela da kočim, pa potražila lijevom nogom kvačilo i punom snagom po kočnici. Razgibala sve vratne pršljenove.

CRUISE je za guštanje, šteta pa nam ceste baš nisu naklonjene za tako nešto...
ako je duze stajanje u pitanju - slozi ga u ler - a ako je par sekundi onda nema potrebe da izlazes mjenjac stresu samo na kocnicu malo i to je to
Post Reply