Zlaja Arslanagic?
Moderator: _BataZiv_0809
-
ted10
#201 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
Zlaja sigurno ima puno napisanih pjesama a pise i knjige. Rade Serbedzija je rekao jednom za Zlaju da je steta sto se vise ne bavi muzikom ali kad se vide da obavezno zasvira i zapjeva.
Last edited by ted10 on 31/10/2014 21:27, edited 2 times in total.
-
ted10
#202 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
Zlatko Arslanagic - Razrednici Tanji..!
Da ste krajem sedamdesetih proslog stoljeca bili zreli za srednju skolu i upisali Drugu gimnaziju u Sarajevu, pricali biste kako vas ne kaci reforma skolstva, kako ste zadnja generacija gimnazije, i postoji velika vjerovatnoca da bismo stajali zajedno, nekoliko godina u nizu, ispod velike krosnje u dvoristu skole, ili naslonjeni na jedan od sest stubova ispred ulaznih vrata, tamo gdje je svako morao proci, i gdje biste i vi cekali na kratak pogled i slatku bol u stomaku.
Mogu vas zamisliti na prvom casu latinskog ili Odbrane i zastite, i profesor Tadic bi vam kazao da ce se za vas kupiti nove zavjese, da ne derete stare i vec poderane, nije isti merak. A vase profesorice bi bile sve mlade i zanimljive zene, i neke od njih bi se zvale Tatjana Zarkovic-Tafro ili Dina Romano-Stijacic, ili Razija Bukva, Maja Mazar, ili Jasna Gajic, Ilduza Bajrami...
Vi biste ih oslovljavali sa drugarice profesorice, i s njima putovali do egipatskih piramida, sabirali razlomke,ponavljali: stella - stellae, razgovarali sa Andricem i Gojom, pretvarali se da vas zanimaju amebe i akceleracija, vodili kubansku i sve unaprijed propale revolucije. Ne biste marili za izgubljene bitke i dobijene ratove, ni za pjesmu koju biste morali cesto slusati, a ona bi govorila o proslim godinama punim muka. Vase muke ne bi lako prosle, i vase patnje bi bile tihe, ali najvece. I zbog njih biste sa nestrpljenjem cekali zvono za kraj casa; jer one bi se na odmorima gurale hodnicima, a njihova imena bi bila Ranka ili Selma, ili Samir, Vedran....
Vasa hrana bi postao burek kod Ede, cevapi kod Smaje, umocak u grilu za pedeset para, krempite kod Izete i Rese, indijaner kod Komse, a oni sto vozare autobusom br. 17, ili se spustaju Ulicom Kralja Tomislava do tramvajske, tamanili bi virsle i kobasice Brace Jeftica. I onda biste godinama kasnije mogli da prizovete okus tog frtalja somuna, i senfa cudne boje. Bili biste u jaranskim odnosima sa portirom Muratom, i prepricavali prijateljima nesto sa casa Muzickog, dodajuci jos malo zacina na legendu o profesoru Karadzi. I mada ne biste pretjerano mnogo znali o drugim skolama, vi biste znali, i sirili istinu, da je vasa najbolja.
Sa vama bi zauvjek ostao miris ulastenih podova, grafitnih olovaka, prve cigarete (na brzinu dva-tri dima, bijela Drina, ili crvena bez filtera), lik nekog "gazije" iz Koreje, jalijasa sa Gorice, konobarice iz Setalista, pogled djecaka koji svira gitaru dok mirise proljece u parku iza gimnazije, vonj ormarica i muske svlacionice za Fizicko, petak, druga smjena, sesti cas, i glas promukao: " Profesore Hamzicu, ispisujemo se, evo jos samo dvije sa zicera...".
Mozda biste, kao i ja, od svega najbolje pamtili maj i septembar. Narocito septembar: djevojcice i djevojke se vracaju u skolu preplanule, jos ljepse nego prije. Dvoristem i parkom gimnazije bi zvonio njihov grleni smijeh. Vi biste ih gledali, ili bili jedna od njih. Sunce bi prolazilo kroz guste krosnje, i to bi bio kratak trenutak potpune bezbriznosti i srece, tako uzvisen, topao i poseban, ali ga ne biste prepoznali. Zato biste 5, 10, 15, 20, ili 25 godina kasnije, sa sigurnoscu znali da je nacin na koji su tada sunceve zrake prolazile kroz krosnje drveca, i padale na lica djevojaka, bio jedinstven i neponovljiv.
(Iz knjige 100 Godina II. Gimnazije)
Da ste krajem sedamdesetih proslog stoljeca bili zreli za srednju skolu i upisali Drugu gimnaziju u Sarajevu, pricali biste kako vas ne kaci reforma skolstva, kako ste zadnja generacija gimnazije, i postoji velika vjerovatnoca da bismo stajali zajedno, nekoliko godina u nizu, ispod velike krosnje u dvoristu skole, ili naslonjeni na jedan od sest stubova ispred ulaznih vrata, tamo gdje je svako morao proci, i gdje biste i vi cekali na kratak pogled i slatku bol u stomaku.
Mogu vas zamisliti na prvom casu latinskog ili Odbrane i zastite, i profesor Tadic bi vam kazao da ce se za vas kupiti nove zavjese, da ne derete stare i vec poderane, nije isti merak. A vase profesorice bi bile sve mlade i zanimljive zene, i neke od njih bi se zvale Tatjana Zarkovic-Tafro ili Dina Romano-Stijacic, ili Razija Bukva, Maja Mazar, ili Jasna Gajic, Ilduza Bajrami...
Vi biste ih oslovljavali sa drugarice profesorice, i s njima putovali do egipatskih piramida, sabirali razlomke,ponavljali: stella - stellae, razgovarali sa Andricem i Gojom, pretvarali se da vas zanimaju amebe i akceleracija, vodili kubansku i sve unaprijed propale revolucije. Ne biste marili za izgubljene bitke i dobijene ratove, ni za pjesmu koju biste morali cesto slusati, a ona bi govorila o proslim godinama punim muka. Vase muke ne bi lako prosle, i vase patnje bi bile tihe, ali najvece. I zbog njih biste sa nestrpljenjem cekali zvono za kraj casa; jer one bi se na odmorima gurale hodnicima, a njihova imena bi bila Ranka ili Selma, ili Samir, Vedran....
Vasa hrana bi postao burek kod Ede, cevapi kod Smaje, umocak u grilu za pedeset para, krempite kod Izete i Rese, indijaner kod Komse, a oni sto vozare autobusom br. 17, ili se spustaju Ulicom Kralja Tomislava do tramvajske, tamanili bi virsle i kobasice Brace Jeftica. I onda biste godinama kasnije mogli da prizovete okus tog frtalja somuna, i senfa cudne boje. Bili biste u jaranskim odnosima sa portirom Muratom, i prepricavali prijateljima nesto sa casa Muzickog, dodajuci jos malo zacina na legendu o profesoru Karadzi. I mada ne biste pretjerano mnogo znali o drugim skolama, vi biste znali, i sirili istinu, da je vasa najbolja.
Sa vama bi zauvjek ostao miris ulastenih podova, grafitnih olovaka, prve cigarete (na brzinu dva-tri dima, bijela Drina, ili crvena bez filtera), lik nekog "gazije" iz Koreje, jalijasa sa Gorice, konobarice iz Setalista, pogled djecaka koji svira gitaru dok mirise proljece u parku iza gimnazije, vonj ormarica i muske svlacionice za Fizicko, petak, druga smjena, sesti cas, i glas promukao: " Profesore Hamzicu, ispisujemo se, evo jos samo dvije sa zicera...".
Mozda biste, kao i ja, od svega najbolje pamtili maj i septembar. Narocito septembar: djevojcice i djevojke se vracaju u skolu preplanule, jos ljepse nego prije. Dvoristem i parkom gimnazije bi zvonio njihov grleni smijeh. Vi biste ih gledali, ili bili jedna od njih. Sunce bi prolazilo kroz guste krosnje, i to bi bio kratak trenutak potpune bezbriznosti i srece, tako uzvisen, topao i poseban, ali ga ne biste prepoznali. Zato biste 5, 10, 15, 20, ili 25 godina kasnije, sa sigurnoscu znali da je nacin na koji su tada sunceve zrake prolazile kroz krosnje drveca, i padale na lica djevojaka, bio jedinstven i neponovljiv.
(Iz knjige 100 Godina II. Gimnazije)
-
ted10
#203 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
Žera govorio i o Zlaji Arslanagicu
-
Bivša djevojčica
#204 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
Okej, ovo mora da neko zajebava?
http://webcache.googleusercontent.com/s ... 2&&ct=clnk
Neko se garant pretvara da je Zlaja na ovom privatnom fan page-u? Mislim, nema sanse da je ovo stvarno Zlaja... (zamisli koji psihopata moras biti da glumis da si neko drugi)
Ovaj "Zlaja" veli 20.03. "Nakon 20 godina vraćam se u javnost!" ...pa neke anegdotice, ovo ono, pa ko fol otisao iz Toronta krajem marta (check-in na aerodromu) i slijedeci dan tekstovi iz Pisi mi od Drugog nacina (citaj: 'vratio sam se u SA u posjetu').
Ne znam, raja, sta vi mislite? Bilo bi lijepo da je stvarno on ali mi je sumnjivo skroz.
http://webcache.googleusercontent.com/s ... 2&&ct=clnk
Neko se garant pretvara da je Zlaja na ovom privatnom fan page-u? Mislim, nema sanse da je ovo stvarno Zlaja... (zamisli koji psihopata moras biti da glumis da si neko drugi)
Ovaj "Zlaja" veli 20.03. "Nakon 20 godina vraćam se u javnost!" ...pa neke anegdotice, ovo ono, pa ko fol otisao iz Toronta krajem marta (check-in na aerodromu) i slijedeci dan tekstovi iz Pisi mi od Drugog nacina (citaj: 'vratio sam se u SA u posjetu').
Ne znam, raja, sta vi mislite? Bilo bi lijepo da je stvarno on ali mi je sumnjivo skroz.
-
Bivša djevojčica
#205 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
E, ko je vidio, vidio je, ali - stranice vise nema!
Kliknem ja jutros na gornji cache link - nista.
Guglam Zlaju i ne izbaci tu stranicu (bila je do (prek)jucer na prvoj stranici google rezultata).
Guglam "Zlatko Arslanagic-Zlaja" (tako se zvala ta privatna FB stranica koja se samo mogla vidjeti kroz 'cached' link) i - nis', nema.
Sad sve nesto mislim, ko zna, mozda je bas osoba koja je glumila Zlaju vidjela gornji post i izbrisala.
U svakom slucaju, kad sam otkrila stranicu u cetvrtak, jedna od slika je bila ova dole koju nikad nisam prije vidjela na internetu. Sacuvala sam je i poslala rodici koja takodjer obozava Zlaju, jer je med medeni na slici.
Prelijep!

Kliknem ja jutros na gornji cache link - nista.
Guglam Zlaju i ne izbaci tu stranicu (bila je do (prek)jucer na prvoj stranici google rezultata).
Guglam "Zlatko Arslanagic-Zlaja" (tako se zvala ta privatna FB stranica koja se samo mogla vidjeti kroz 'cached' link) i - nis', nema.
Sad sve nesto mislim, ko zna, mozda je bas osoba koja je glumila Zlaju vidjela gornji post i izbrisala.
U svakom slucaju, kad sam otkrila stranicu u cetvrtak, jedna od slika je bila ova dole koju nikad nisam prije vidjela na internetu. Sacuvala sam je i poslala rodici koja takodjer obozava Zlaju, jer je med medeni na slici.

-
Bivša djevojčica
-
Bivša djevojčica
#207 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
Raja, ima li ko (pogotovo dunlop, jim4 i ted10) (mahanje!) stare clanke koji su prije bili na ovoj temi, tj. stari intervjui sa Zlajom?
Kad sam ih vidjela prije par godina, bilo mi mrsko da ih sacuvam, rekoh tu su na temi ako ih ikad budem zeljela opet procitati medjutim, eto...vise ih nema, samo prazan prostor gdje su nekad bili.
Hvala unaprijed!
Kad sam ih vidjela prije par godina, bilo mi mrsko da ih sacuvam, rekoh tu su na temi ako ih ikad budem zeljela opet procitati medjutim, eto...vise ih nema, samo prazan prostor gdje su nekad bili.
Hvala unaprijed!
- piupiu
#208 Re: Zlaja Arslanagic?
ted10 wrote:tekst !nosara wrote:
Zlatko Arslanagic - Razrednici Tanji..!
(Iz knjige 100 Godina II. Gimnazije)![]()
![]()
Slušam maloprije onu divnu pjesmu Sanjati... pa se mislim - gdje li je ovaj divni pjesmopisac? Svako ima svoje razloge....
- stakasa
#209 Re: Zlaja Arslanagic?
Ko bi rekao da je ovako karakteran, svaka castDado34 wrote:Zlatko Arslanagic se nalazi u Kanadi jos od neke 92-93, njegova majka Ljubica koja mi je bila uciteljica u osnovnoj skoli mi rece prije par godina kad sam je posjetio da pise knjige i bavi se literaturom u slobodno vrijeme, inace vozi kamion. Sto se tice muzike mislim da je batalio to.
- piupiu
#210 Re: Zlaja Arslanagic?
Ne može čovjek pisati onakve ode ljubavi i ne biti karakteran. Bar ja ne vjerujem da može.stakasa wrote:Ko bi rekao da je ovako karakteran, svaka castDado34 wrote:Zlatko Arslanagic se nalazi u Kanadi jos od neke 92-93, njegova majka Ljubica koja mi je bila uciteljica u osnovnoj skoli mi rece prije par godina kad sam je posjetio da pise knjige i bavi se literaturom u slobodno vrijeme, inace vozi kamion. Sto se tice muzike mislim da je batalio to.
- stakasa
#211 Re: Zlaja Arslanagic?
Valjda. Zar nisu bili kivni na njega prije rata, ne mogu se vise sjetiti sta se je pricalo. Ispa najbolji od svih njihpiupiu wrote:Ne može čovjek pisati onakve ode ljubavi i ne biti karakteran. Bar ja ne vjerujem da može.stakasa wrote:Ko bi rekao da je ovako karakteran, svaka castDado34 wrote:Zlatko Arslanagic se nalazi u Kanadi jos od neke 92-93, njegova majka Ljubica koja mi je bila uciteljica u osnovnoj skoli mi rece prije par godina kad sam je posjetio da pise knjige i bavi se literaturom u slobodno vrijeme, inace vozi kamion. Sto se tice muzike mislim da je batalio to.
- piupiu
#212 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
jim4 wrote:Jako lijepa pjesma.
Jedina pjesma koja je svoju praizvedbu doživjela izlaskom ovog albuma je ona Zlatka Arslanagića - "Imam pjesmu za tebe" po kojoj album i nosi ime, a krasno ju je, na sebi jedinstven način, u tri riječi opisao Miljenko Jergović kao "emocionalnu emigrantsku razglednicu", što ona upravo i jest
- piupiu
#213 Re: Zlaja Arslanagic?
Nemam pojma da je neko na njega bio kivan prije rata - možda zbog nesreće, mada bi to bilo vrlo tužno... Evo ovdje ima još jedna tema s nekim tekstovima...stakasa wrote:Valjda. Zar nisu bili kivni na njega prije rata, ne mogu se vise sjetiti sta se je pricalo. Ispa najbolji od svih njihpiupiu wrote:Ne može čovjek pisati onakve ode ljubavi i ne biti karakteran. Bar ja ne vjerujem da može.stakasa wrote:
Ko bi rekao da je ovako karakteran, svaka cast
http://forum.klix.ba/crvena-jabuka-zlat ... 95813.html
- stakasa
#214 Re: Zlaja Arslanagic?
Moze biti da sam pobrkao, kroz maglu se sjecam da je Nele nesto pricao ali me nemoj drzat za rijec. Hvala na linkupiupiu wrote:Nemam pojma da je neko na njega bio kivan prije rata - možda zbog nesreće, mada bi to bilo vrlo tužno... Evo ovdje ima još jedna tema s nekim tekstovima...stakasa wrote:Valjda. Zar nisu bili kivni na njega prije rata, ne mogu se vise sjetiti sta se je pricalo. Ispa najbolji od svih njihpiupiu wrote: Ne može čovjek pisati onakve ode ljubavi i ne biti karakteran. Bar ja ne vjerujem da može.
http://forum.klix.ba/crvena-jabuka-zlat ... 95813.html
- piupiu
#215 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
Kakve oči, mati mila.Bivša djevojčica wrote:
-
Dado34
#216 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
Jako lici na mamu Ljubicu, nisam je dugo vidio, moracu opet u posjetu.piupiu wrote:Kakve oči, mati mila.Bivša djevojčica wrote:
- stakasa
#217 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
piupiu wrote:Kakve oči, mati mila.Bivša djevojčica wrote:
- piupiu
#218 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
Pa šta ću kad su lijepe, brate.stakasa wrote:piupiu wrote:
Kakve oči, mati mila.
-
Dado34
#219 Re: Crvena Jabuka - Zlatko Arslanagić Zlaja
Cunju otjerali iz jabuke, on i Zera su bili ostali iz prve postave, sta reci?
-
Dado34
#220 Re: Zlaja Arslanagic?
Jabuka je prije par dana spala na Zeru lihvara. Cunju su vrlo strucno otjerali mehanizmi modernizovane i daj para - Crvene jabuke. Kako god, bez Zlaje ni tekstovi ni muzika nije ni bila nesto ali eto uradili su par(5-6) slusljivih pjesmica od 93' kad je Zlaja otisao iz grupe. Tek sada je Jabuka postala samo sinonim, obicna slika i naziv za perfektni sastav, koja je 90'tih krala srca tinejdzerima i cije pjesmice su se mogle uz gitaru cuti sirom BiH pa i Balkana u parkovima gdje su mladi zalazili pred vecer, nalazili prve simpatije i razmjenjivali prve poljupce. 2 orginalna clana koja su gurala grupu i koji su bili sipka i bubanj 35 godina razisli su se. Ne znam za vas, meni jabuka odavno nije jabuka, tek sada nece biti.
- ljevoruki
#221 Re: Zlaja Arslanagic?
Jabuka je prestala da postoji 18. septembra 1986.
Sve poslije toga je na zor i bez pravog smeka.
Sve poslije toga je na zor i bez pravog smeka.
- Better Man
#222 Re: Zlaja Arslanagic?
Glavni autor Jabuke je bio Zlatko Arslanagić, pa i u ono vrijeme dok su Buha i Para bili živi. Njihovim tragičnim odlaskom jabuka je ipak postojala, ali kad je Zlaja digao sidro, od tada više ne postoje i sve što su uradili nije vrijedno spomena. S pravom je Elvira, mama pokojnof Dražena Ričla bila i ostala ljuta na Žeru. Ali šta možeš. Žeru je uništio alkohol i danas on više recituje nego što pjeva.
- Edin H.
#223 Re: Zlaja Arslanagic?
Zlaja i Zera su se razisli jos prije rata.Better Man wrote:Glavni autor Jabuke je bio Zlatko Arslanagić, pa i u ono vrijeme dok su Buha i Para bili živi. Njihovim tragičnim odlaskom jabuka je ipak postojala, ali kad je Zlaja digao sidro, od tada više ne postoje i sve što su uradili nije vrijedno spomena. S pravom je Elvira, mama pokojnof Dražena Ričla bila i ostala ljuta na Žeru. Ali šta možeš. Žeru je uništio alkohol i danas on više recituje nego što pjeva.
Medjutim uvijek je tu postojala sijena tragedije koja se dogodila na Jablanici.
- Better Man
#224 Re: Zlaja Arslanagic?
Ali ipak su do rata djelovali zajedno, a nakon toga su se potpuno razišli.Edin H. wrote:Zlaja i Zera su se razisli jos prije rata.Better Man wrote:Glavni autor Jabuke je bio Zlatko Arslanagić, pa i u ono vrijeme dok su Buha i Para bili živi. Njihovim tragičnim odlaskom jabuka je ipak postojala, ali kad je Zlaja digao sidro, od tada više ne postoje i sve što su uradili nije vrijedno spomena. S pravom je Elvira, mama pokojnof Dražena Ričla bila i ostala ljuta na Žeru. Ali šta možeš. Žeru je uništio alkohol i danas on više recituje nego što pjeva.
Medjutim uvijek je tu postojala sijena tragedije koja se dogodila na Jablanici.
- stakasa
#225 Re: Zlaja Arslanagic?
Steta sto je ta grupa nastavila sa radom nakon rata. Zera ce je nastavit sasadivat dok i zadnju kunu ne uzme tezgareci i krcmeci ono sto je ostalo od imena Crvena Jabuka. Ispa Zlaja najveci gospodin od sviju njih